Tämä on se merkittävä kysymys. Minulle "mieleisin" maailma on aina ollut länsimaissa, joissa jokaisella on käytännössä ollut toisen maailmansodan jälkeen mahdollisuus saada työtä ja vieläpä parantaa sen avulla elintasoaan ja saavuttaa unelmiaan. Robotiikan johdosta nämä jokamiehen hyväpalkkaiset duunariammatit ovat poistumassa ja työt jakaantumassa hyvä- ja huonopalkkaisiin entistä vahvemmin. Osan mielestä tässä ei varmaan mitään ongelmaa edes, mutta itse näen vähän toisin. Yhteiskuntarauha ei kestä liian voimakasta jakaantumista ja tuloeroja. Yksi ratkaisu voisi olla yksinkertaisesti se, että näistä huonopalkkaisista töistä aletaan sitten maksaa enemmän, jotta niitäkin tekemällä pääsee osalliseksi yhteiskunnan varallisuudesta. Yhtenä rahoituskeinona voisi olla esimerkiksi robottivero, jossa siis robotin tuottamaa arvonlisääkin verotettaisiin vähän kuin nykyään ihmisten palkkaverotus.
Tietysti voi käydä niinkin, että robotiikka synnyttää tarpeeksi uudenlaisia töitä, ja mitään merkittävää muutosta ei tarvita. Mutta toistaiseksi en ole ihan varma, että robotiikan synnyttämät uudet työt ovat sellaisia suurille massoille sopivia töitä, mutta who knows.
Varsinkin kun tekoälyn kehittyminen tulee syömään merkittävän osan nykyisten toimistorottien töistäkin.
Eri asia on sitten, tuleeko valkokaulustyövoima keskittymään enemmän lisäarvoa tuottaviin töihin rutiinien sijaan ja saa pitää duuninsa, vai käykö asiantuntijoillekin kylmät.
Tässä aiheesta suhteellisen valistunutta pohdintaa:
Getting Capitalism Wrong - AI Will Reduce Economic Inequality, Not Increase It
Toki kaikki tulevaisuuteen liittyvä on lähinnä arvailua ja spekulaatiota, mutta yleensä historiasta, teoriasta ja simulaatioista voi jonkinlaista osviittaa saada, kuten tuossa Forbesin artikkelissa on pyritty tekemään.