Captain Beefheart on kuollut. Kopio-taimennaamiot pois päästä.
Nimellä Captain Beefheart paremmin tunnettu Don Van Vliet oli erikoinen ja erakkomainen muusikko sekä kuvataiteilija. Julkisuudesta vetäytymiseen osaltaan kai vaikutti MS-tauti, jota Beefheart poti pitkään.
Beefheartin musiikki oli eriskummallinen sekasotku (tai hienosti sanottuna kollaasi) bluesia, happorockia, avantgardea ja atonaalisia melodioita. Sanoitukset olivat sekavimmillaan psykeedelista avantgardea, mutta kiehtovimmillaan huumoripitoista surrealismia. Ehkä tunnetuin ja arvostusta saanein Captain Beefheartin työ on Frank Zappan Straight -levymerkillä ilmestynyt Trout Mask Replica (1969), joka sanoitusten puolesta edustaa ensin mainittua suuntausta. Henkilökohtaisesti pidän TMR:a yliarvostettuna, sillä puutaheinäähän se on, varsinainen oodi sekoilulle. Toisaalta Trout Mask Replica veti avantgarden niin överiksi, ettei monellakaan hippiheikillä kestänyt enää kantti yrittää mitään älyttömämpää ja tekotaiteellisempaa.
Captain Beefheart teki vielä 1970-luvulla muutaman maukkaan levyn, ja varsinkin nuo vuosikymmenen alkupuolen tekeleet ovat nasevaa kamaa. Ehkä helpoimmin lähestyttävää Beefheartia saattaa olla ensilevy Safe As Milk, jonka tyylilajista voisi käyttää nimitystä psykeblues tai bluespunk. Näin siis jo vuonna 1967. Lisäksi on syytä mainita nuoruudenkaverinsa Frank Zappan kanssa tehdyt levytykset, eli yhteistuotantona julkaistu Bongo Fury (live, 1975) ja Zappan huippuhieno Hot Rats (1969), jonka kappaleen Willie The Pimp lauluosuuksista vastasi Beefheart.
Don Van Vliet keskittyi maalaustaiteeseen, kun hän lopetti levyjen tekemisen ja esiintymiset 1980-luvun alkupuolella. Näin amatöörin silmin katsoen miehen visuaalisessa taiteessa on paljon samoja elementtejä kuin musiikissaan. Sen verran kysyttyä Beefheartin taide oli jo miehen eläessä, että maalauksista on joutunut maksamaan vähäsen enemmän kuin Juhani Palmun töistä.