Ehkä väärän ketjun nosto eli uutislinkitys, mutta ranskalaisten kyvykkyyttä operoida entisissä siirtomaissaan ei voi olla arvostamatta eli hyvä poisto, yhden ihmiselon lopetus väkivalloin:
Ranskan puolustusministeri Florence Parly kertoi terrorismin vastaisessa operaatiossa koetuista onnistumisista perjantaina.
www.is.fi
Ja jotenkin viestini lähetystä, tylyä muotoilua häpeän hieman etukäteen, mutta silti päätän antaa mennä nyt
Ranskalla on turhan huono maine sotilaallisena mahtina.
1870 vuoteen asti Ranskan maavoimia pidettiin maailman edistyneimpinä, moderneimpina ja parhaimpina. Maata ihailtiin ja kunnioitettiin kaikilla mantereilla.
Ja kun keisari Napoleon III ilmoitti, että nyt loppuu Preussin kikkailut, Ranskan kansa lauloi marseljeesia, ja huusi "Berliiniin! Berliiniin!"
Ranska oli neljällä mantereella sijaitseva suurvalta, jonka ainoa vihollinen ja este maailmanvalloitukseen oli ylivertainen brittilaivasto.
"Mitä teillä muka on? "
"Verta ja rautaa! Vastasi Preussin pääministeri Otto von Bismarck.
Kun Napoleon aloitti marssin Berliiniin, maailmassa vallitsi konsensus, että 4 viikkoa, ja Preussin kuningas Wilhelm polvistuu keisarin edessä ja rukoilee armoa.
4 viikkoa myöhemmin Ranskan viimeinen keisarikunta oli historiaa:
Preussin kuningas Wilhelm von Hohenzollern, itsekin hieman hämmentyneenä, huomasi, että Itävallan ja Ranskan keisarikunnat oli lyöty ja alistettu totaalisesti.
Jäljelle jäi siis enää julistautua koko germaanisen maailman johtajaksi, keisariksi, mutta maa ei ollut enää Baijerin ja läntisten alueiden liittämisen jälkeen Preussi, se oli jotain enemmän. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa se oli, Itävaltaa ja Alankomaita lukuunottamatta, laajentunut germaanisten, Deutsch, ihmisten maaksi.
Itävallassa sävelletyn laulun, keisarinna Sissin miehen kruunajaisten kunniaksi julkaistunn laulun "Gott erhalte Franz den Kaiser"- sävellyksen tilalle löytyivät uudet sanat: " Deutschland Deutschland über alles..".
Entisessä siirtomaassa, Amerikan Yhdysvalloissa, Isossa Britanniassa ja jopa Venäjällä oltiin tyytyväisiä! Kukkoileva Ranska oli kukistettu! Tilalla oli uusi, yhtenäinen, ja ilmeisen teknologisesti takapajuinen ja tuore valtio.
40 vuoden rauha koitti vihdoinkin sotien ja kansannousujen riivaamaan Eurooppaan.
Kunnes Britit 1912 kauhukseen huomasivat, että Saksan teräksentuotanto ohitti Brittien vastaavan.
Ranska oli tietysti helppo taivutella mukaan liittoon. Hampaankolossa oli täydellinen nöyryytys ja murskatappio.
Venäjä oli vaikeampi pala, mutta Nikolai II oli heikko hallitsija, ja tarvitsi ulkoisen vihollisen viemään huomion sisäisistä ongelmista. Britit vakuuttivat Venäjän keisarille, että voitto on varma, ja Venäjän keisarihuone turvattu, kunhan vaan liittoutuvat.
Ja loppu on historiaa...