Puolustusvoimat ja puolustuspolitiikka

  • 715 174
  • 4 706

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Mitään en tiedä, mutta eikö tuommoisen ammuksen voisi Suomessa purkaa ja tehdä siitä sitten kopion?
Monissa asejärjestelmien kaupoissa on yhtenä osana se, että järjestelmää tai sen osia valmistetaan tuossa kyseisessä maassa. Muistinvaraisesti näin on ollut ainakin joissain Patrian kaupoissa ja liekö Suomen molemmissa hävittäjäkaupoissa. Joten ehkä hankintaan liittyy vaatimus siitä, että ohjuksia voidaan valmistaa Suomessa?

En ole asekauppojen asiantuntija, mutta käsittääkseni asekauppoihin liittyy erilaisia velvotteita myös toimittajalle, ja siksi niitä pääsääntöisesti pyritään tekemään rauhan aikana, ja ostajaan täytyisi olla jonkinlainen luottamus, ainakin mitä korkeamman tason tekniikasta puhutaan. Suomesta ja Venäjältä voidaan varmaan myydä tai lahjoittaa rynkkyjä ja 7.62 ammuksia, mutta korkeamman teknologian tuotteiden vientiä katsellaan tarkemmin. Oletan asian olevan näin, koska muuten esimerkiksi Saksa ei voisi käyttää sveitsiläisiä ammuksia Gepardeissaan, koska ei saisi ammustäydennyksiä sodan aikana.

Tältä pohjalta oletan, että jos Suomi tekee IT-järjestelmästä kaupat Israelin kanssa, siellä Suomi on katsottu sen verran luotettavaksi, että tositoimiin ryhdyttäessä voidaan toimittaa myös ammustäydennystä. Ihan 100% varma tämä ei tietenkään ole, sopimus on vain pala paperia, mutta Suomenkin on katsottava Isreal tarpeeksi luotettavaksi aseiden toimittajana tehdäkseen sopimuksen, ja tosiaan on mahdollisuuksien rajoissa, että jotain tuotantoa Suomen ostamaan järjestelmään siirrettäisiin Suomeen.

Lisäys: Ai niin, sanoin tämän jo keväällä, mutta sanotaan uudestaan: uskoisin Ukrainan sodan aiheuttavan painetta muuttaa EU:n aseiden hankintaan ja myymiseen liittyvää lainsäädäntöä. Yhdysvalloilla on ollut se etu tässä asiassa, että se voi toimittaa aseita ihan omalla päätöksellään, EU:ssa puolestaan joudutaan hankkimaan lupa jokaiselta aseen ostoketjuun kuuluvalta taholta (esim. Saksasta Suomeen ostetut ja Viroon toimitetut tykit). Myös siihen uskoisin tulevan muutosta, että EU:ssa katsotaan tarkemmin noita alihankintaketjuja ja mahdollisesti siirretään aseiden ja niiden komponenttien valmistusta EU-maihin. Sekään ei olisi tavatonta, että EU ja Yhdysvallat alkaisivat hieroa jonkinlaista yhteistoimintamallia, ts. Yhdysvaltojen aseteollisuuden rooli EU:ssa vahvistuisi.
 
Viimeksi muokattu:

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

USA hyväksyi mahdolliset ohjuskaupat Suomen kanssa​

Yhdysvallat on hyväksynyt mahdollisen ohjuskaupan Suomen kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriön suostumuksesta sopimukselle kertoi maan puolustusministeriö Pentagon.

Kaupan arvo on reilu 323 miljoonaa dollaria eli reilu 311 miljoonaa euroa.

Kauppasopimukseen kuuluu AIM-9 X BLOCK II -ilmatorjuntaohjuksia ja AGM-154 -liitopommeja.

YLE
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Lisää Stingeriä pukkaa. Suomi vahvistuu. Tuntuu niin hyvältä vuosien leikkausten ja vähättelyiden- sekä tyyliin "miksi Suomi käyttää rahaa armeijaan" puheiden jälkeen.

 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Kuinkahan suosittu ensi suvena järjestettävä Ruokaa, ei aseita -tapahtuma tulee olemaan? Kyseessähän on Aseistakieltäytyjien oma pikkushow, joka tuntuu vuosi vuodelta pienenevän.
Omassa sosiaalisessa kuplassani minulla on vakaumuksellisia vasemmistolais-pasifisteja, jotka yhä edelleen ovat kyllä sitä mieltä, että Suomi ei tarvitse aseita, puolustusvoimia tai Natoa. Joten veikkaan, ettei osallistujamäärä silti koe mitään erityistä notkahdusta. Olen heille koettanut linkata Hesarin artikkelia tunnetuista ukrainalaisista feministeistä, joiden sanoma nyt on "pasifismi tappaa", mutta se ei ole saanut oikein minkäänlaista vastakaikua. Siis tämä artikkeli:


Toisaalta sanottakoot se, että omassa vihervasemmistolaisessa kuplassani on kyllä tapahtunut iso muutos. Tuossahan oli jossain ketjussa se mittaus suomalaisten Nato-kannatuksesta, joka vain kohoaa ajan kuluessa, ja siinä tultiin tulokseen, että Vasemmistoliitossa Naton kannatus on luokkaa 50%. Sosiaalisen kuplani perusteella voin sanoa, että se todennäköisimmin on totta - Naton kannatus Vasemmistoliitossa on suorastaan räjähtänyt tämän vuoden aikana. Jos puolet vassareistakin kannattaa Natoa, niin suht hyvään suuntaan koen mielipideilmaston muuttuneen.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Eduskunnan puolustusvaliokunta puoltaa hallituksen antamaa lakiesitystä, jonka mukaan ulkomaalaisten kiinteistökaupat voitaisiin tutkia etukäteen aiempaa tarkemmin. Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä.

Lakimuutosten jälkeen valtiolla olisi etuosto-oikeus, jos se olisi tarpeen kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi puolustusministeriö saisi muun muassa selvittää, mistä kiinteistökauppaan aiotut rahat ovat peräisin.

Puolustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo MTV Uutisille, että lakiuudistus on suppea. Nyt käsiteltävänä olevat lakimuutokset koskevat vain kiinteistökauppoja, eivät esimerkiksi asunto-osakkeiden myyntiä tai yritystoimintaa. Siksi valiokunta velvoittaa puolustusministeriötä ryhtymään toimiin, joilla suojellaan Suomen infrastruktuuria laajemmin.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Osuva pääkirjoitus IS:ssä.

Huolehditaan demokratiasta ja vapaasta mediasta, äänestetään vaaleissa, pidetään lapsistamme ja vanhuksistamme huolta, tuetaan ja autetaan toisiamme ja hiotaan puolustusvoimat entistä iskukykyisemmäksi.

KANSALLINEN yhtenäisyys tekee meistä vahvoja.

Se on oikeastaan kaikkein vahvin aseemme, joka riittää pitämään despootti Vladimir Putinin ja hänen mahdolliset despoottiseuraajansa poissa täältä.

Tuota maata ei voi valloittaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Kuten jutussa sanotaan, Australian tarpeet hävittäjille ovat toisenlaisia kuin Suomessa.
Mutta ongelmat ovat samat. Kallis ja epäluotettava sekä vie kilpailijoitaan huomattavasti enemmän polttoainetta. Ja kuten Ukrainassakin on nähty, rajalliset resurssit on mahdollista käyttää myös paljon tehokkaammin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kuten jutussa sanotaan, Australian tarpeet hävittäjille ovat toisenlaisia kuin Suomessa.

Kuten Toohey jutussaan kertoo, Gripen olisi ollut halvempi kone ja sillä olisi ollut ominaisuuksia, joita F-35 ei omaa. Mutta senkin olisi voinut mainita, että Ruotsi laittaa paukut seuraavaan sukupolveen (Tempest) yhdessä Britannian ja mahdollisesti muiden maiden kanssa. Gripenit lentävät kauan, ilmeisesti 2038-2040 tai jopa 2040 luvun alkuun. Tai sitten eivät lennä. Ruotsihan keskeytti edellisen Gripeninsä ennen aikojaan. Myös kustannukset ainoana tilaajana Ruotsin ulkopuolella olisivat kalliit jatkossa ja riskitkin suuret. Ruotsi ei kykene toimittamaan hävittäjiä, jos tuotanto- ja varastotilat tuhotaan.

Suomenkin olisi ehkä kannattanut hankkia Gripenit ellemme olisi Venäjän naapurimaa ja vailla NATO-jäsenyyttä. Valintahan oli myös puolustuspoliittinen ja turvasi parhaiten USA:n panosta Suomen avustamisessa. Tämän merkitys on luokkaa 90 prosenttia, vaikka tätä ei suoraan myönnetä. No, sentään vaatimusmäärittelystä sai hieman kuvaa, mitä haetaan.

Mutta me olemme Venäjän naapuri ja olimme vailla NATO-jäsenyyttä päätöshetkellä. Kuten ollaan edelleen. Tästä lähtökohdasta ja Suomen ja USA:n välisen puolustussopimuksen lähtökohdasta F-35 on parasta mitä Suomen turvallisuuspolitiikka voi saada.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Siinä lopullisessa vertailussa F-35:n kanssa olivat Gripen ja Super Hornet. F-35 oli ylivoimaisesti paras näistä kolmesta. Mihin perustuu väite Gripenin paremmuudesta?
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mutta ongelmat ovat samat. Kallis ja epäluotettava sekä vie kilpailijoitaan huomattavasti enemmän polttoainetta. Ja kuten Ukrainassakin on nähty, rajalliset resurssit on mahdollista käyttää myös paljon tehokkaammin.
Kyllä tuo etulyöntiasema jonka Suomi Venäjään nähden F-35 hävittäjillä (ja osaavilla lentäjillä) saa on ilmasodassa todella merkittävä, eikä sitä saa oikein millään muulla järjestelmällä.

Tuo etulyöntiasemahan tarkoittaa, että sodan syttyessä suomalaiset hävittäjät voisivat operoida johonkin matkaan asti Venäjän ilmatilassa ja tuhota sieltä kohteita, mutta venäläiset eivät voisi tehdä samaa Suomen ilmatilassa.

Jos Ukrainalla olisi tällainen kyky, se voisi tuhota Venäjän rakettien laukaisualustoja, strategisia pommittajia ym. Potentiaalisesti pelastaen tuhansien siviilien elämän Venäjän terrori-iskuilta. Ukraina on käyttänyt rajallisia resurssejaan neuvokkaasti, mutta modernien hävittäjien puute kyllä näkyy. Onneksi Venäjällä on omat puutteensa tällä osastolla.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Jep, kannattaa huomioida pari faktaa:
- F35 on voittanut järjestään eri maiden kilpailutuksia viime vuosina
- Julkisuuteen annetun tiedon mukaan F35 sai muistaakseni parhaat pisteet jokaisesta kyvykkyydestä, ei vain painotetussa kokonaisarvosanassa
- Yksikään kilpailija, joka on saanut tarkemmat vertailut ei kyseenalaistanut valintaa ja valittanut päätöksestä

Onko F35 sitten oikeasti hyvä vai susi ja perustuiko valinta muihin vaikuttimiin, sitä ei kukaan voi tietää mutta se on myöskin toisaalta yhtälailla totta että Gripenin kysyntä ostokykyisissä valtioissa on ollut varsin vähäistä. Eli jos tuote on hyvä ja halpa, miksei kauppa käy?
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Saako tähän vastata että minähän sanoin? Todennäköisesti sellainen on epäkorrektia.
Tässä uutisessa on niin paljon virheitä ja epäolennaisuuksia, että melkein ei edes pitäisi tarttua asiaan ollenkaan. Vähän kuin vertailisi, kummalla hävittäjällä on miellyttävämpi ulkonäkö.

Nykyaikaisen hävittäjän, vuonna 2022 tarkoitus ei ole lentää helvetin kovaa peräkanaa toisen hävittäjän perässä ja yrittää osua sitä konekiväärillä. Hävittäjän tehtävä on toimia nopeasti liikkuvana ohjuslavettina sekä operaation tiedustelussa ja tilannekuvan selvityksessä. F35 on täysin ylivoimainen häivehävittäjä, jonka tehtävä on pysyä katveissa ja tutkan ulottamattomissa. Huippunopeutta tarvitaan pääasiassa siihen, jos laukaistaan ohjukset, jotta voidaan poistua takaviistoon ja piiloutua uudelleen tutkalta. Toki sitä käytetään myöa siirtymiseen, mutta lähtökohtaisesti ohjukset on ne, jotka tavoittavat vastustajan kohteen.

Tuohon hintaan sen verran, että Messerschmitt Bf 109 olisi saanut vielä halvemmalla kuin Gripenin. F35 hinta on laskenut ja se tulee laskemaan tulevaisuudessa lisää.

Tuo uutinen on niin älytön, että en edes tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
 
Tuo uutinen on niin älytön, että en edes tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Samaa mieltä, kuten myös uutiseen liittyvät puoltavat mielipiteet tällä palstalla.

Puolustusvoimat on käynyt pitkän ja perusteellisen selvityksen kaikista varteenotettavista hävittäjistä, testannut moninaisia asioita satojen ammattilaisten toimesta useamman vuoden ajan. Se on kuitenkin ilmeisesti epäoleellista, vaan painavamman sanan sanoo "puolustusasioihin erikoistunut toimittaja Brian Toohey". Mitä helvettiä? Enkä edes yhtään epäile herran ammattitaitoa, vaikken pahemmin jaksanut perehtyä taustoihin. Se vaan ei riitä tässä vertailussa.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Itse tosiaan olen luottavainen F-35:n suhteen, että varsinkin kynnysaseena sen pelote on niin iso, että ei huvita venäläisten lähteä Suomea valloittamaan. F-35 pystyy toimimaan vihollisten selustassa S-400- ja S-500- järjestelmien suojaamilla alueilla ja tuhoamaan kohteita niin kauan kuin ohjuksia riittää. Juuri tähän se on tehty. Ilmaherruudenkin se pystyy saavuttamaan venäläisten nykyistä kalustoa vastaan ja Naton jäsenenä Suomen ilmatilaa saadaan tarvittaessa puolustamaan myös huippuluokan interceptoreita.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Japani on valinnut Patrian Patria AMVXP 8X8 maavoimiensa seuraavaksi panssaroiduksi miehistökuljetusvaunuksi. Japani aikoo valmistaa kyseiset ajoneuvot maassaan lisenssillä. Patria AMVXP 8X8 korvaa Japanin nyt käyttämät Type-96 8x8 panssaroidut miehistökuljetusvaunut. Japanista tulee Patria AMV-ajoneuvoperheen yhdeksäs käyttäjämaa (muut maat: Etelä-Afrikka, Kroatia, Puola, Ruotsi, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Yhdistyneet arabiemiriikunnat).

 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Aikaisemmin olin huolestunut F35n ongelmista. Nyt kuitenkin Venäjä kuluttaa myös ilmavoimiaan Ukrainassa, joten F35n ongelmat tuskin aiheuttavat meille suurta riskiä.

Osa noista murheista on kyllä varsin ikäviä. Koneella ei voi esim. lentää ukkosrintamaan...ei se olekaan jokasään hävittäjä. Tämäkin ilmeisesti korjataan jossakin vaiheessa, vaikkakaan ei luvatussa aikataulussa.

Suomihan näyttää päällisin puolin tehneen hyvät kaupat, eli hankintahinta on älyttömän alhainen, jos se saadaan pysymään sovitussa. Käyttökulujen suhteen olen aika skeptinen, mutta en usko kenenkään uskovankaan niiden olevan sovitulla tasolla. Isoin riski on, että ongelmien takia vain osa koneista on käyttökunnossa loppujen ollessa huollossa. Eli pidän todennäköisenä samanlaista käyttöönottoa kuin NH90 kohdalla. Mutta kuten sanottua, tähän pitäisi nyt olla mahdollisuus, kun Venäjän uhka ja kyky vähentyy päivä päivältä. Valmistui se länsi-Metrokin ja Olkiluoto 3:kin saattaa ensi vuonna jauhaa sähköä. Eiköhän F35 lopulta toimi toivotusti.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Japani on valinnut Patrian Patria AMVXP 8X8 maavoimiensa seuraavaksi panssaroiduksi miehistökuljetusvaunuksi. Japani aikoo valmistaa kyseiset ajoneuvot maassaan lisenssillä. Patria AMVXP 8X8 korvaa Japanin nyt käyttämät Type-96 8x8 panssaroidut miehistökuljetusvaunut. Japanista tulee Patria AMV-ajoneuvoperheen yhdeksäs käyttäjämaa (muut maat: Etelä-Afrikka, Kroatia, Puola, Ruotsi, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Yhdistyneet arabiemiriikunnat).

Tämä oli todella hyvä kauppa. Voi avata lisämarkkinoita.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Kunhan vaan pohdin välillä millainen on tuleva harjoitushävittäjä ja onko käytössä eroa nykyisiin Hawkeihin..

Voi olla millaiset aseistukset ja voiko harjoitushävittäjälläkin käydä hoitamassa näitä tunnistustehtäviä. F-35:ssa ei kaksiohjaamoista versiota niin lisääkö se enemmän harjoitushävittäjällä lentoa. Saab on myös mukana siinä Red Hawk T7-hankkeessa, mikä tulee USA:llekkin harjoitushävittäjä.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tänään Suomi on (taas) ohjuskaupoilla:

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös