Mitään en tiedä, mutta eikö tuommoisen ammuksen voisi Suomessa purkaa ja tehdä siitä sitten kopion?
Monissa asejärjestelmien kaupoissa on yhtenä osana se, että järjestelmää tai sen osia valmistetaan tuossa kyseisessä maassa. Muistinvaraisesti näin on ollut ainakin joissain Patrian kaupoissa ja liekö Suomen molemmissa hävittäjäkaupoissa. Joten ehkä hankintaan liittyy vaatimus siitä, että ohjuksia voidaan valmistaa Suomessa?
En ole asekauppojen asiantuntija, mutta käsittääkseni asekauppoihin liittyy erilaisia velvotteita myös toimittajalle, ja siksi niitä pääsääntöisesti pyritään tekemään rauhan aikana, ja ostajaan täytyisi olla jonkinlainen luottamus, ainakin mitä korkeamman tason tekniikasta puhutaan. Suomesta ja Venäjältä voidaan varmaan myydä tai lahjoittaa rynkkyjä ja 7.62 ammuksia, mutta korkeamman teknologian tuotteiden vientiä katsellaan tarkemmin. Oletan asian olevan näin, koska muuten esimerkiksi Saksa ei voisi käyttää sveitsiläisiä ammuksia Gepardeissaan, koska ei saisi ammustäydennyksiä sodan aikana.
Tältä pohjalta oletan, että jos Suomi tekee IT-järjestelmästä kaupat Israelin kanssa, siellä Suomi on katsottu sen verran luotettavaksi, että tositoimiin ryhdyttäessä voidaan toimittaa myös ammustäydennystä. Ihan 100% varma tämä ei tietenkään ole, sopimus on vain pala paperia, mutta Suomenkin on katsottava Isreal tarpeeksi luotettavaksi aseiden toimittajana tehdäkseen sopimuksen, ja tosiaan on mahdollisuuksien rajoissa, että jotain tuotantoa Suomen ostamaan järjestelmään siirrettäisiin Suomeen.
Lisäys: Ai niin, sanoin tämän jo keväällä, mutta sanotaan uudestaan: uskoisin Ukrainan sodan aiheuttavan painetta muuttaa EU:n aseiden hankintaan ja myymiseen liittyvää lainsäädäntöä. Yhdysvalloilla on ollut se etu tässä asiassa, että se voi toimittaa aseita ihan omalla päätöksellään, EU:ssa puolestaan joudutaan hankkimaan lupa jokaiselta aseen ostoketjuun kuuluvalta taholta (esim. Saksasta Suomeen ostetut ja Viroon toimitetut tykit). Myös siihen uskoisin tulevan muutosta, että EU:ssa katsotaan tarkemmin noita alihankintaketjuja ja mahdollisesti siirretään aseiden ja niiden komponenttien valmistusta EU-maihin. Sekään ei olisi tavatonta, että EU ja Yhdysvallat alkaisivat hieroa jonkinlaista yhteistoimintamallia, ts. Yhdysvaltojen aseteollisuuden rooli EU:ssa vahvistuisi.