Suurimmalta osalta jaan kyllä tämän huolen. Mutta mielestäni tilanne on kyllä asteen monimutkaisempi. Tietenkään Ruotsi ei sotkeudu sotilaallisesti tilanteeseen, jossa hyökkäys kohdistuu vain Suomeen. Se antaisi vain muuta apua ja ottaisi vastaan pakolaisia. Mutta yhtä selvää on, että mikäli hyökkäys kohdistuisi myös Ruotsiin tai mikäli olisi odotettavissa että se jatkuu Ruotsin alueelle, niin varmuudella Ruotsi tulisi mieluummin sotimaan Suomen kamaralle kuin odottelisi passiivisena, että mitähän Suomi saa tehtyä.
Pienellä varauksella samaa mieltä. Varaus koskee sitä, että oletan Venäjän mahdollisen hyökkäyksen Ruotsiin tapahtuvan ihan muulla tavalla kuin Suomen alueen kautta ja sen kanssa Ruotsilla on tekemistä tarpeeksi.
Eli en laskisi mitään Ruotsin sotilaallisen avun varaan, mutta en silti tyrmäisi ihan kokonaan, etteikö heillä olisi tietyissä tilanteissa aito tarve sotia Suomen rinnalla. Parempi antaa Suomalaisen infran tuhoutua ja suomalaisten kärsiä kuin tapella omalla maalla.
Tästä samaa mieltä, jos sellainen tilanne tulisi. Mutta. Todennäköisempää on kuitenkin mm. risteilyohjukset Ruotsin strategisiin kohteisiin ja eteläisen Ruotsin miehitys. Jos taas hyökkäys koskee ehdottomasti vain Suomea, Ruotsilla tuskin olisi hinkua ottaa isoja osumia Venäjän ohjuksilla ja miehitysuhkaa Suomen vuoksi.
Poliittisesti tilanne on sellainen, että meillä pitää olla sen verran hyvät Venäjän suhteet ja toisaalta uskottava oma puolustus, että Venäjä ei aloita aggressiota yksin meitä vastaan. Jos taas olisimme osa isompaa konfliktia, niin tällöin on kyllä ihan realistista olettaa saavamme apua. Joskin koska maamme olisi kaikissa tapauksissa varsinainen sotatoimialue, niin oma kykymme on aina avainasemassa.
Lähes samaa mieltä, mutta
1. Minusta ei ole mitään järkeä tehdä kallista yhteistyötä NATO:n kanssa, jos NATO:lta ei saa samalla turvatakuita
2. Suomen tilanne olisi merkittävästi parempi NATO:n jäsenenä jo siksi, että olisimme osa läntistä yhteisliittoa.
3. Jäsenyydellä olisi myös taloudellisia etuja, koska se tekisi Suomesta turvatumman investointikohteen länsiyrityksille
4. Ruotsin porvarit + keskusta ovat sopineet NATO-jäsenyydestä kun ne pääsevät valtaan. Suomen ei tule jäädä NATO:n ulkopuolelle.
Ero välillämme näyttäisi olevan lähes puhtaasti NATO-jäsenyydessä.
PS. Todettakoon, että Ruotsissa on tekeillä kolmas puolustuspoliittinen selvitys noin vuoden sisään. Huhujen mukaan Suomi olisi nyt enemmän esillä. Jahka valmistuu, täytyy tutkia.