Hyviä pohdintoja ei siinä mitään. Tosin kyllä uusien saatavuus varmasti olisi taattu.
Näkisin kuitenkin että jos hommataan, niin hommataan parasta vaikka vähemmän. Onhan esim. jenkkien Archer ihan leikkikalu verrattuna Phz2000:een.
Tai phz2000 kait paras mitä tarjolla on. Parit videot youtubeen vehkeistä(tarkoituksella en pistä phz:sta videota vauhdissa)
PZH2000 Afghanistan Erika - YouTube ja
Fastest Howitzer in The World Archer Artillery System - YouTube .
Itse ainakin tinkisin tuosta laivue 2020 hankinnasta. Korvettiluokkaa ei täällä tarvita ja ainoa syy olisi rauhanturvatehtävät isommilila vesillä. Toki jos kotimaasta hankitaan niin ymmärrän tuon työllistävän vaikutuksen. Osaamista Suomesta löytyisi siitä ei ole epäillystäkään(enemmän kuin ehkä moni arvaakaa, kun monia moderneja pelejä täällä rakennettu).
Phz2000 ongelma taitaa tosiaan olla, että se on niin moderni että vaatii ammattilaiset käyttäjäkseen. Ainakin että saisi täyden hyödyn irti.
Jos rahaa olisi ladottu pöytään riittävästi uusia olisi varmasti saatu hankittua, mutta tällä hetkellä marssijärjestys on mikä on - eipä sillä, itsekin suhtaudun hiukan mietteliäästi Laivue 2020 hankintaan, vaikka senkin erinomaisuutta on nostettu esille ja todettu sen mahdollistavan ensimmäistä kertaa modernina aikana sen, että merelle on mahdollista sijoittaa kohtalaista it-kapasiteettia meritorjuntakapasiteetin ohella. Tämä saattaa olla Laivue 2020 ehkäpä merkittävin hyöty, jos toteutetaan oikein - vaikka on tietenkin huomioitava se, että samalla kertaa pinta-alus on haavoittuvampi kohteena, eikä korvetti-luokan aluksesta välttämättä saada riittävästi irti, jos se pidetään saariston suojissa. Ettei Laivue 2020 kohdalla sitten käy se mitä kävi 30-luvulla panssarilaivojen kohdalla?
Koska rahaa on (mitä ilmeisimmin) hyvin rajallisesti käytössä, on tehtävä valintoja ja tällöin kallis Phz 2000 on heikoilla, (totta vie on todettava, että se olisi ollut minunkin suosikkini ja paras roolissaan). Ja jos rahaa on oikein rajallisesti käytössä on jo mietittävä tarkoin sitä, että mitä hankitaan - saadaanko esim. 20 kpl X vaiko 26 kpl Y:tä? Pinta-alaltaan Suomen kokoisessa maassa tällainen tekijä voi myös vaikuttaa hankintapäätökseen, kuin myös se, että jos määrät ovat kohtalaisen pieniä, muutama telatykki enemmän tarkoittaa sodassa sitä, että kokonaishyöty voi olla suurempi kuin jos käytössä olisi vain X kpl Phz 2000, vaikka se yksittäinen Phz 2000 on selkeästi parempi kuin vertailussa oleva telatykki. Kuviossa on myös huomioitava se, että vedettävä tykistö kokee poistoja tulevina vuosina (osin on jo kokenut), joten kun sielläkin putkia on vähemmän käytössä, korostuu se, että telatykkejä on sitten oltava enemmän.
Pakko on tietty miettiä sitä, että kuinka suuri haitta puolustusvoimille on koitunut niistä satojen miljoonien leikkauksista. Uusittavaa on paljon, enemmän mitä resurssit antavat myöten, samoin uusia asejärjestelmiä pitäisi ostaa, mutta määrärahakorotuksista huolimatta resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Sen minkä taakseen jättää niin eestään löytää...
Tämä kappalemäärillä kikkailu voi olla edessä HX hankinnankin kohdalla, kun ruvetaan laskemaan sitä, että saadaanko niitä uusia hävittäjiä 40 vaiko reilut 50. Toivoa kuitenkin sopii, että tuolloin määrärahat eivät ole se suurin rajoittava tekijä, vaan aivan aidosti hankitaan se konetyyppi, joka sopii Suomelle parhaiten kun vieläpä huomioidaan ne Suomen tarpeet. Mikä on ensisijaisin tarve - torjuntahävittäjä vaiko selkeämmin monitoimihävittäjä tietyin ominaisuuksin (esim. häiveominaisuudet).
Laajempaan keskusteluun tulisi myös nostaa ilmatorjuntakyky ballistisiaohjuksia kohtaan. Kuinka tähän uhkaan vastataan kun se todennäköisin vihollinen on sijoittanut lähialueillemme Iskander-M ballistisia ohjuksia, joiden kantama on (virallisesti) max. 500 km.
vlad