Tässä nyt ei ole mitään ihmeellistä. Viime vaalien jälkeen Demarien kannatus "romahti" heti alkuunsa myös. Itse asiassa tuo Persujen tulos pitäisi olla "hypetyksen" perusteella 10%. Kokoomus mahtuu kohtuu hyvin marginaaliin.
Kyllä ja ei. Riippuu ihan siitä, miksi nuo muutokset tapahtuivat. Mahtuu kyllä marginaaliin, mutta yleensä kuitenkin gallupit ovat varsin täsmällisiä eli yli 2% muutos puoleen tai toiseen kertoo jotakin puolueiden kannatuksesta.
SDP on nousussa. Tämä on kiintoisaa syksyn kannalta. Luvassa on todella repivää politikointia, toivottavasti eduskuntaan ei valittu herkkiksiä. Ruuti on kuivaa ja kohta paukkuu. SDP:n tavoitteena on tietysti hallituksen kaataminen, mutta ehkäpä jo uudet eduskuntavaalitkin. Mitähän puolueen strategit tilanteesta miettivät? Haluavatko jättipotin vai tyytyvätkö hallitusneuvotteluihin?
PS on hiukan laskussa, mikä viittaa siihen, että rasismikohulla on vaikutusta liikkuviin äänestäjiin. Hallitusohjelmalla ei luultavasti ollut mitään vaikutusta. Kiintoisaa on nähdä, vaikuttavatko budjettikeskustelut kannatukseen, kun viimein puhutaan oikeista asioista.
Kokoomuksella on myös liikkuvia äänestäjiä ja kohut ovat näemmä syöneet kannatusta. Osan mielestä persujen kanssa hallitukseen meneminen oli virhe. Ja toisaalta, jonkinmoinen johtajuusvajekin on saattanut karkottaa kannattajia.
Muissa puolueista Kepu on taas saanut hiukan lisää kannatusta, mutta kovin niukassa ovat porvaripuolen siirtymät Kepulle. Kepu ei vaan saa menettämiään äänestäjiä takaisin, nekin kaiketi menevät SDP:lle. Vihreät on yhtä lailla kriisissä, puolueen pitäisi keksiä jotakin, millä hyökätä hallitusta vastaan. Arvokeskustelu vaikuttaa vasemmiston kannatukseen positiivisesti. Näemmä rasismikeskustelu ei kuitenkaan ruoki Vihreitä, mikä on kummallista.