Mainos

Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2019–2023

  • 350 171
  • 3 250

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Kokoomuksen linjoja kannattavana olen tässä jo pitempään sanonut, että toivottavasti SDP ja Marin jatkaa pääministerinä. Sen verran raju kausi tulossa seuraavasta, että sitä sontaa ei kannata niskaansa ottaa kenenkään. Nyt olisi saumat saada sirkushuveille loppu jos Marin vain pääsisi ensi kaudeksikin puikkoihin, koska silloin SDP:n kannatus vasta oikeasti laskisi.

Ainoa keino saada muutos on käydä oikeasti pohjalla, joten SDP ja Sanna jatkakoot hyvin aloitettuja talkoita.
 

Byvajet

Jäsen
SDP ei leikkaa ja Kokoomus ei nosta veroja. Saadaan aikaan varmasti todella mukava kompromissihallitus.
Kokoomus työntää yhteisvastuullisesti (velka)rahaa Eurooppaan, persut ei tähän suostu. Tästäkin saadaan todella mukava kompromissihallitus.

Vielä tuosta kokoomuksen populismista, jossa leikkauskohteita ei tarkasti kerrota Li Anderssonin sanoin. Yhdyn tuohon kritiikkiin nimenomaan konkretian puutteen osalta. Eihän kukaan voi suhtautua vakavasti puolueeseen, joka esittää jättimäisiä ratkaisuja tarjoamatta niiden taustaksi mitään kouriintuntuvaa.

Olen jo pitkään kritisoinut kokoomusta siitä, että he puhuvat jättimäisistä leikkauksista kertomatta tarkasti mihin ne kohdistuisivat, ja olen vaatinut heitä rehellisesti tarkentamaan hyvin epämääräisiä ohjelmiaan.
Sunnuntaina kokoomus vihdoin julkaisi talouspoliittisen ohjelmansa. Se on hämmästyttävän heikkolaatuinen ja epämääräinen paperi, jonka keskeisen annin voi kiteyttää näin:

1️. Kokoomus aikoo leikata jopa puolitoista kertaa sen, minkä Sipilän hallitus teki.
2️. Kokoomus on valmis leikkaamaan jopa kaikkein köyhimmiltä kuten eläkeläisiltä.
3️. Kokoomuksen leikkaukset hajoittaisivat suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon lopullisesti.

Ohjelma linjaa rajuja leikkauksia, jotka uhkaisivat koko suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteita ja olemassaoloa. Me kaikki muistamme miten ikävää jälkeä Sipilän hallitus (keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset) langetti suomalaisille leikatessaan neljä miljardia euroa mm. lasten varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja julkisen sektorin palkoista.

Nyt kokoomus haluaa puolitoistakertaistaa Sipilän tuhot ja leikata peräti kuusi (6 !!!) miljardia euroa yhden vaalikauden aikana kertomatta kuitenkaan vieläkään tarkasti miten tämä temppu tehdään. Summa on niin suuri, että se vahingoittaa väistämättä yhteiskuntamallimme rakenteita ja hyvinvointimme perustaa.
Jos ajatusleikin vuoksi hyväksymme ajatuksen, että kokoomus tällä kertaa pitäisi lupauksensa ja ei leikkaisi koulutuksesta, jää puolueen ainoaksi vaihtoehdoksi käytännössä leikata miljardeja nyt jo lisäresurssien tarpeessa olevilta sosiaali- ja terveyspalveluilta sekä sosiaaliturvasta.

Kokoomus leikkaisi miljardi euroa (1000 miljoonaa) sosiaaliturvan ja palveluiden indekseistä, jättäen omien sanojensa mukaan vain koulutuksen ja puolustuksen ulkopuolelle. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa leikkauksia mm. takuu- ja kansaneläkkeistä, työttömyysturvasta, vanhempainpäivä- ja sairauspäivärahoista sekä sote-palveluista. Tämän lisäksi kokoomus leikkaisi jopa puoli miljardia asumistuesta, mikä osuisi erityisesti pienipalkkaisiin suomalaisiin sekä moniin lapsiperheisiin. SOSTE julkaisi juuri tänään selvityksen, ettei moni vähimmäisetuus riitä edes nyt elämiseen. Ratkaisuna kokoomus tarjoaisi siis vielä syvempää köyhyyttä.

Toiset miljardi euroa (1000 miljoonaa) kokoomus leikkaisi “tehokkuusohjelmalla”, josta se rajaisi ulkopuolelle maanpuolustuksen, rajaturvallisuuden, sisäisen turvallisuuden, oikeuslaitoksen sekä tutkimuksen ja koulutuksen toimintamenot.

Suurimpana sektorina leikkausten kohteeksi joutuisi tässäkin sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala. Sosiaali- ja terveyspalvelut, kuten muutkin julkiset palvelut, ovat työvoimaintensiivinen ala, ja hallinnosta säästäminen tarkoittaa väistämättä työntekijöiden määrän vähentämistä. Tämä tilanteessa, jossa kärsimme jo nyt hoitajapulasta mm. työn raskauden vuoksi.

Ja kun Petteri Orpon juustohöylä on päässyt vauhtiin ei mikään pysäytä leikkausvimmaa.
Kolmannen miljardin (1000 miljoonaa) kokoomus haluaa leikata vähentämällä epämääräisesti yleisesti menoja, paitsi koulutuksesta, turvallisuudesta tai oikeuslaitoksesta. Koska kokoomus ei vieläkään suostu kertomaan tarkkoja leikkauskohteitaan, emme voi kuin arvuutella mihin tämä miljardileikkaus kohdistuisi. Mutta koska sosiaali- ja terveydenhuolto on valtion budjetin suurin menoerä, olisi hyvin todennäköistä, että tämäkin säästö kohdistuisi merkittäviltä osin sote-menoihin.

Edellisten lisäksi kokoomus vaatii, että “hankintalakia uudistetaan, hankintojen kilpailutusta parannetaan ja kilpailuviranomaisen resursseja vahvistetaan.” Tälläkin tempulla kokoomus leikkaisi 500 miljoonaa euroa ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalveluista, sillä ne ovat hankintojen suurin kohde, kuten kokoomus itsekin myöntää.

Eikä tässä vielä kaikki.

Talousohjelman kohdassa “Laadukkaat ja kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut” kokoomus lainaa yksityisten sote-jättien lobbaustoimisto HALI ry:tä, jonka mukaan rahaa säästyisi, jos kalleimmat palvelut olisivat halvempia. Tällä epämääräisellä mustalla magialla kokoomus hävittäisi jälleen vielä yhden miljardin (1000 miljoonaa) kansalaisten kipeästi tarvitsemista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Tämän hengästyttävän läpikäynnin jälkeen kokoomus on leikannut ”vasta” viisi miljardia, eli 5 000 000 000 euroa. Tällainen säästökuuri romuttaisi suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon lopullisesti. Se tarkoittaisi laajoja irtisanomisia sote-sektorilla koko maassa ja lähipalveluiden merkittävää supistamista. Näiden lisäksi kokoomus esittää vielä yhden lisämiljardin leikkauksia mm. ”kannustinloukkuja” purkavalla työllisyysreformilla, eli sosiaaliturvaleikkauksilla.

Eduskuntavaaleihin on enää kaksi kuukautta aikaa. Vaaleissa päätetään Suomen tulevaisuuden suunnasta ja siitä pidämmekö kiinni hyvinvointivaltiosta. Jos se on oikeistosta kiinni, näin ei tulla tekemään. Kokoomuksen leikkauslista on hätkähdyttävä. Onneksi sille on vaihtoehto! Me vasemmistossa tiedämme, että valtion taloutta voi tasapainottaa myös oikeudenmukaisesti. Me kerromme avoimesti, tarkasti ja rehellisesti suunnitelmamme, jolla luomme reilumpaa huomista!

Äänestyskopissa sinä päätät, kumman linjan Suomelle valitsemme.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Todennäköisesti sellaisen mikä leikkaa SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreät pois hallituksesta. Muulla oikeasti ei mulle ole väliä.
Nuohan ovat jo ilmoittaneet, etteivät lähde persujen kanssa samaan hallitukseen. Entä ne persujen leikkaukset. Eikö niitä ole lainkaan?
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Luuletko ihan tosissasi, että demarit muuttaisivat hyväksi havaittua linjaansa talouspolitiikassa. Saatika ottaisivat vastuuta tästä velkaantumisesta. Älä unta näe. Aina tulee uusia menokohteita, joihin voidaan lapata rahaa rekkalasteittain.

Mutta, jos kansa haluaa bileprinsessan jatkavan pääministerinä, niin se menee sitten niin. Toivotaan, että sitten bileprinsessalta löytyisi riittävästi nöyryyttä hommata näitä eri alojen asiantuntijoita avukseen, kun oma osaaminen ei tule riittämään. Kalliiksihan sekin tulee, mutta mitä välii, aina voi ottaa "vähän" lisää velkaa.

Mielenkiintoiseksi tämä taistelu suurimman puolueen paikasta kyllä menee.
En todellakaan luule, siksi haluaisinkin sen nähdä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
IS kysyi Päivi Räsäseltä vaaliliitoista:

KESKUSTAN EHDOKKAANA Helsingin vaaliliitossa on puolestaan värikkäänä kansanedustajana tunnettu Mikko Kärnä, joka äänesti keskiviikkona translain puolesta, mitä kristillisdemokraatit vastustavat henkeen ja vereen.

Kun äänestää kristillisdemokraatteja, saa Mikko Kärnän?

– Se olisi aika surullista, se olisi kyllä surullista.

Mikä Mikko Kärnässä on vialla?

– No nimenomaan sen takia surullista, että itse haluaisin sieltä kristillisten edustajan.

Päivi Räsänen, eikö vaaliliitto ole äänestäjän pettämistä?

– No ensinnäkään ei se ole pettämistä, koska vaaliliitto tehdään ihan avoimesti.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Lauseena puhe vaalipäivien äänien merkityksestä on vähän kuin kaikkien aikojen tasaisin Liiga-kausi; kuullaan varmasti joka kerta.

Nyt taitaa käydä niin oikeasti, että vaalipäivän varaan jää tuloksessa paljon. Tilanteen seuraamisestahan ja samalla politiikasta se tekee mielenkiintoista.

Kokoomus jos/kun sössii oman johtonsa, Marin II tosiaan alkaa olla mahdollinen. Sellaista on demokratia.

Tosin ajoitus Mäkynen-uutiselle on veikeä, mutta en usko nyky-Suomessa tuon enää merkitsevän kovin paljon. Yleisessä mielipiteessä moraalikysymysten arvo on vähentynyt. Toki demareiden äänestäjäkunta on kokeneemmasta päästä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Riikka Purra matkalla hallituksenmuodostajaksi? Mutta löytyykö riittävästi kavereita?

 

Byvajet

Jäsen
Riikka Purra matkalla hallituksenmuodostajaksi? Mutta löytyykö riittävästi kavereita?


En usko tähän vaihtoehtoon. Kokoomuksella on niin vankka vakiintunut äänestäjäkunta, että se vie ykköspaikan. Persuille saattaa olla enemmän kannatusta, mutta kannattajat eivät vaivaudu kopille saakka.

Sama koskee demareita. Sillekin on tietty peruskannatuksensa. Tulos tullee olemaan kokoomus, persut/demarit. Siitä lähtökohdasta sitten jakamaan jättimäisiä tukipaketteja Eurooppaan samalla kun Suomessa leikataan ankarasti.

Minusta demareiden ei kannattaisi lähteä seuraavaan hallitukseen, vaikka he yltäisivät kakkoseksi. Antaisivat persujen huseerata, niin nähtäisiin persujen uskottavuus ja kyky yhteistyöhön. Purran ja Orpon näkemykset ovat joissain asioissa lähes vastakkaiset. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten ne sovitetaan käytännössä yhteen.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ilmeisesti Riikka Purran rotukommentti ja Leena Meren puheet "väestönvaihdosta" eivät ole karkottaneet rasistisuudestaan huolimatta äänestäjiä? Jotenkin oletin Perussuomalaisten loikkauksen oikealle olevan isku vaaleja ajatellen, mutta ilmeisesti se ~1/5 kansasta näkee asian toisin.

Yllättävän paljon näyttävät heittävän Ylen ja HS:n gallupit keskenään.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ja HS:n gallupin lukemat:

Kok: 21,3% (-1,5)
PS: 20,0% (+0,9)
SDP: 19,2% (+0,7)
Kesk: 9,6% (-0,2)
Vihr: 9,4% (+0,2)
Vas: 8,0% (+0,2)
RKP: 4,4% (+0,0)
KD: 3,9% (+0,0)
Muut: 2,2% (-0,1)
Liik: 2,0% (-0,2)
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
En usko tähän vaihtoehtoon. Kokoomuksella on niin vankka vakiintunut äänestäjäkunta, että se vie ykköspaikan. Persuille saattaa olla enemmän kannatusta, mutta kannattajat eivät vaivaudu kopille saakka.

Tämä on se mielikuva persujen kannattajista, mutta käsittääkseni mielikuvalle ei löydy tukea aiemmista eduskuntavaaleista: persut päinvastoin ovat onnistuneet kirimään vaalipäivänä.

Minusta näyttää yhä vahvemmin, että persuista tulee suurin puolue ja Purrasta hallitustunnustelija. Vaan ottaen erityisesti huomioon viimeaikoina esiin tuodut perusteelliset näkemyserot Kokoomuksen ja PS:n välillä, luulen, että päädymme tilanteeseen, jossa suurimmasta puolueesta ei tule hallituspuoluetta - pääministeripuolueesta puhumattakaan. Vaan sinipunaa sieltä pukkaa.

Siitä huolimatta, että tuo nostaisi melkoisen metakan persujen ja kannattajiensa keskuudessa, olisi se tietenkin täysin kansanvallan periaatteiden pohjalta perusteltavissa oleva lopputulema: valtaosassa tämän hetken tärkeimmistä kysymyksistä persujen tärkeimmät linjaukset ovat kaukana kansan enemmistön tahdosta, vaikka niille löytyy se päälle 20%:n kannatus. Tämmöisiä kysymyksiä ovat mm. elinkeino-, energia-, ympäristö-, Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikka, jotka ovat vaalien alla nivoutuneet keskusteluissa koko ajan tiiviimmin yhteen aivan, kuten niiden pitääkin nivoutua.

Venäjän hyökkäyssodan seuraukset ovat paitsi osoittaneet edellä mainittujen poliittisten kysymysten keskeisyyden ja tärkeyden, myös pettämättömästi osoittaneet, että niitä ei voi toisistaan erottaa. Näissä kysymyksissä Kokoomus, SDP, RKP ja Vihreät ovat huomattavasti lähempänä toisiaan, kuin kukaan edellä mainituista persuja.

Voidaan karrikoidusti kysyä, että miksi suurimman puolueen pitäisikään olla pääministeripuolue, jos suuressa osassa oleellisista kysymyksistä sen ajamalle politiikalle löytyy ainoastaan 22%:n tuki ja vastaavasti samoissa kysymyksissä neljän muun puolueen ajamalle politiikalle löytyy 55-60%:n tuki?

Talouspolitiikassa kompromissit tapaavat löytyä lopulta yllättävän helposti, vaikka Suomessa niistä freimataan ennen vaaleja ylitsepääsemättömän tuntuisia riitoja. Lopulta tietyistä leikkauksista on helppo sopia - samoin veropotin nostamisesta (osapuolesta riippuen puhutaan tällöin joko "veronkiristyksistä" tai "verotuksen kohdentamisesta"). Loppu kommunikoidaan "yhteisesti neuvotelluilla työllisyys- ja elinkeinopoliittisilla ratkaisuilla", joiden kautta "nostetaan työllisyyttä".

Sinipuna siis tulee, mutta ohjelman tarkemmat painotukset muotoutuvat sen pohjalta, tuleeko Kokoomuksesta, PS:stä vai SDP:stä suurin puolue.
 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Riikka Purra matkalla hallituksenmuodostajaksi? Mutta löytyykö riittävästi kavereita?


Tässä asiassa kannattaa muistaa se, että on vain herrasmiessopimuksen mukainen välipuhe siitä, että suurin saa yrittää ensiksi. Varsinaiseen pääministeriehdokkaaseen on matkaa riippumatta mikä fraktio ykköspaikan vie.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Voidaan karrikoidusti kysyä, että miksi suurimman puolueen pitäisikään olla pääministeripuolue, jos suuressa osassa oleellisista kysymyksistä sen ajamalle politiikalle löytyy ainoastaan 22%:n tuki ja vastaavasti samoissa kysymyksissä neljän muun puolueen ajamalle politiikalle löytyy 55-60%:n tuki?

Ei tarvitse olla ja sehän riippuu hallitusneuvotteluista.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että jos PS saa vaalivoiton, Kokoomus ei lähde hallitukseen. Purra tuskin tekee soineja. Enkä usko Orponkaan niin toimivan. Suomi hiilineutraaliksi melkoisen pian ei saa PS:n tukea ja Orpo ilmoitti ettei Kokoomus jousta lainkaan tästä tavoitteesta. Tällä tulee olemaan merkitystä Kokoomuksen ja PS:n kannatukseen. Vaikea sanoa miten nettomuutos tapahtuu. Sisään ja ulos liike on kuitenkin selvä.

Käytännössä joko sinipuna tai nykyinen hallituspohja.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ei tarvitse olla ja sehän riippuu hallitusneuvotteluista.

Näinpä juuri. Suomessa tosin on totuttu, että vaalivoittajasta tulee päähallituspuolue ja sen puheenjohtajasta pääministeri. Useissa aikaisemmissa eduskuntavaaleissa on muistaakseni myös spekuloitu sillä, että missä määrin ne ovat "pääministerinvaalit".

Siksi arvelisin toisenlaisen lopputuleman aiheuttavan aikamoisen kalabaliikin, vaikka semmoisellekin lopputulemalle on tietysti täysin kansanvaltaiset perusteet.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Sinipunalla ei Suomen taloutta saada takaisin raiteilleen. Sen verran rajuja kompromisseja joudutaan tekemään.

Mutta minkäs teet, kun parempaakaan ei ole tarjolla. Ehkä sitten 2027...

Ja tarkennetaan sen verran, niin minulle on se ja sama tässä tilanteessa, ketkä siellä hallituksessa huseeraavat, jos talousasioissa ei löydetä kunnollista ja jämäkkää yhtenäistä linjaa.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoista nähdä, saakohan SDP vasemmiston ja "viherliberaalien" ääniä laajalla skaalalla nimenomaan Perussuomalaisia vastaan äänestäviltä. Periaatteessa Kokoomus voi saada vastaavia ääniä myös "sitoutumattomilta porvareilta".

Vaikka Kokoomuksessa ilmeisesti riittää PS-yhteistyön kannatusta, eikä Orpo juuri halua sanoa asian osalta juuta eikä jaata, toivoisin Vihreillä ja RKP:lla vahvistetun Sini-punan olevan edelleen mahdollinen, oli päähallituspuolue sitten Kokoomus tai SDP.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Heh. PS+Kok yhteensovittaminen on yhtä hankalaa/helppoa kuin Kok+SDP.

Ihan sama ketkä kaksi kolmesta suuresta hallitukseen pääsevät, niin ennen vaaleja tehtyjä sanoja tullaan syömään urakalla. Anteeksi. Siis ”kantamaan vastuuta”.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kuinka moni leikkausten vaatija on valmis siihen, että nämä leikkaukset rokottaisivat kunnolla hänen omaa toimeentuloaan?
 

Analyzer

Jäsen
Mielenkiintoiseksi menee.

Luulen, että persut on kyllä valmiita joustamaan Eu-politiikasta sekä ilmasto- ja ympäristöasioista. Sitäpaitsi Kokoomus on ympäristöpuolue vain ennen vaaleja, ei se ongelmaksi tulisi näiden puolueiden hallitusneuvotteluissa. Suurin ongelma on maahanmuuttopolitiikka sen kaikissa muodoissaan humanitäärisestä työvoimaperäiseen. Siellä on oikeasti iso kuilu ja molempien on vaikea antaa tässä periksi.

Persujen kannalta sikäli hankala tilanne, että mitä isommaksi se kasvaa niin Kepu taas pienenee. Jolloin Kepun hallitukseen meno käy aina epätodennäköisemmäksi. Joka hiekoittaa sitten ps:n hallitustien.

Sanna #2 näyttää minusta nyt todennäköisimmältä. Vasemmisto ryhmittyy Marinin taakse isolla voimalla ja ps-kok kisailu syö lopulta molemmilta sen isoimman terän joka vaaditaan isoimmaksi puolueeksi nousemiseen.

Keousta ei jaksa edes kirjoittaa mitään. Surkeassa jamassa ovat.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Ja HS:n gallupin lukemat:

Kok: 21,3% (-1,5)
PS: 20,0% (+0,9)
SDP: 19,2% (+0,7)
Kesk: 9,6% (-0,2)
Vihr: 9,4% (+0,2)
Vas: 8,0% (+0,2)
RKP: 4,4% (+0,0)
KD: 3,9% (+0,0)
Muut: 2,2% (-0,1)
Liik: 2,0% (-0,2)
Jos kolmen suurimman puolueen kannatuskäyrät jatkavat samoina niin seuraavassa gallupissa Kokoomus on kolmanneksi suurin puolue.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos kolmen suurimman puolueen kannatuskäyrät jatkavat samoina niin seuraavassa gallupissa Kokoomus on kolmanneksi suurin puolue.
Itse ennen kaikkea ihmettelen, mitä Kokoomus on tehnyt "väärin" alkuvuoden aikana ja SDP ja Perussuomalaiset "oikein", että gallup-kannatus on osoittanut alaviistoon jo hyvän aikaa. Orpon kommentti Kaikkosen isyysvapaasta tuskin selittää juuri mitään? Toki vaalien lähestyessä ja kampanjoiden kiihtyessä, pelin kiristyminen on odotettavaakin, mutta mielestäni ei Kokoomus ole tehnyt mitään poikkeuksellisen negatiivista.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sanna #2 näyttää minusta nyt todennäköisimmältä. Vasemmisto ryhmittyy Marinin taakse isolla voimalla ja ps-kok kisailu syö lopulta molemmilta sen isoimman terän joka vaaditaan isoimmaksi puolueeksi nousemiseen.
Marin II kelpaa allekirjoittaneelle laihahkona kompromissina, mikäli kyseessä sinipuna. Mikäli Kokoomus saisi hallitusohjelmaan järkeä valtiontalouden hallintaan ja työperäisessä maahanmuutossa otettaisiin askelia eteenpäin, olisi jo tämä parempi vaihtoehto, kuin yksikään Perussuomalaiset sisältävä hallituskokoonpano.

Näkisin itse asiassa Kokoomukselle olevan järkevää ottaa entistä selkeämpi pesäero Perussuomalaisiin. EU-, energia-, maahanmuutto-, ja ilmastopolitiikassa puolueet eroavat toisistaan niin paljon, että mielestäni Orpon olisi hyvä sanoa suoraan, ettei Kokoomukselle menevä ääni (esim. allekirjoittaneen toimesta) ole epäsuorasti ääni Perussuomalaisten hallitusvastuulle.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Itse ennen kaikkea ihmettelen, mitä Kokoomus on tehnyt "väärin" alkuvuoden aikana ja SDP ja Perussuomalaiset "oikein", että gallup-kannatus on osoittanut alaviistoon jo hyvän aikaa. Orpon kommentti Kaikkosen isyysvapaasta tuskin selittää juuri mitään? Toki vaalien lähestyessä ja kampanjoiden kiihtyessä, pelin kiristyminen on odotettavaakin, mutta mielestäni ei Kokoomus ole tehnyt mitään poikkeuksellisen negatiivista.
Kokoomus ei oikein ole tehnyt mitään väärin. Sen sijaan puolue on tyypilliseen gallupjohtajan tapaan ollut aika hissukseen ja siten varmistellut asemaansa. Näyttää tosin vähän siitä, ettei varmistelutaktiikka pure, koska varsinkin persut ja demarit ovat olleet ärhäkkäästi liikkeellä.

Kokoomukselle nämä vaalit tulevat turhan myöhään. Puolueen jo ennen Ukrainan-sotaa harjoittama varovainen Nato-jäsenyyden kannatus ei tuo enää yhtään ääntä lisää, koska kansan muisti on lyhyt ja jäsenyydestä vallitsee liki täydellinen yhteisymmärrys. Turvallisuuspolitiikka on siis pois työkalupakista, eivätkä EU- ja talousnäkökulmat vaikuta saavan uusia kannattajia liikkeelle.

On tosin sanottava, että Orpo on parantanut esiintymistään. Jos ja kun väittelyt kiihtyvät, Orpon rauhallisuus voi näyttäytyä positiivisena, mikä voi loppumetreillä olla valtti.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Marin II kelpaa allekirjoittaneelle laihahkona kompromissina, mikäli kyseessä sinipuna. Mikäli Kokoomus saisi hallitusohjelmaan järkeä valtiontalouden hallintaan ja työperäisessä maahanmuutossa otettaisiin askelia eteenpäin, olisi jo tämä parempi vaihtoehto, kuin yksikään Perussuomalaiset sisältävä hallituskokoonpano.

Näkisin itse asiassa Kokoomukselle olevan järkevää ottaa entistä selkeämpi pesäero Perussuomalaisiin. EU-, energia-, maahanmuutto-, ja ilmastopolitiikassa puolueet eroavat toisistaan niin paljon, että mielestäni Orpon olisi hyvä sanoa suoraan, ettei Kokoomukselle menevä ääni (esim. allekirjoittaneen toimesta) ole epäsuorasti ääni Perussuomalaisten hallitusvastuulle.
Moni kokoomusta harkitseva ei halua sinipunaa ja kumartelu vihervasemmiston suuntaan mm ilmastokysymyksissä ja translaissa karkoittavat konservatiivisiipeä PS:n taakse.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös