Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2019–2023

  • 341 397
  • 3 270

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kokoomuksen osalta sama kuin aiemmin: kun ei ole positiivista viestiä kärkenä, häviää kannatuksessa niille, joilla sellainen on. Olkoon vaikka kuinka höttöjä ja epärealistisia lupauksia. Kokoomukseen yhdistetään nyt leikkauslistat. Mikään ei kuulemma ole Mykkäsen mukaan turvassa. Orpo sentään lupasi turvaa koulutukselle, mutta kuten eilen Kokoomuksen ketjussa kerrottiin, ne sanat on kuultu ennenkin.

Leikkausten pitäminen (myös Kokoomuiksen toimesta, ei vain median) kärjessä on järjetöntä tilanteessa, jossa iso osa suomalaisia kärsii inflaatiosta ja energian kallistumisesta. Tämä koskee myös Kokoomuksen kannattajia monissa ammateissa. Potentiaalisia kannattajiakaan Kokoomuksen viesti ei sytytä.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Kokoomus laskee odotetusti, Orpo on niin heikko. Rydman ja EU-ero puheet taas laskevat persujen kannatusta.
Tässä jopa alkaa toivomaan nykyhallituksen jatkoa, jotta joutuisivat itse vastaamaan omista sotkuistaan.
Luuletko ihan tosissasi, että demarit muuttaisivat hyväksi havaittua linjaansa talouspolitiikassa. Saatika ottaisivat vastuuta tästä velkaantumisesta. Älä unta näe. Aina tulee uusia menokohteita, joihin voidaan lapata rahaa rekkalasteittain.

Mutta, jos kansa haluaa bileprinsessan jatkavan pääministerinä, niin se menee sitten niin. Toivotaan, että sitten bileprinsessalta löytyisi riittävästi nöyryyttä hommata näitä eri alojen asiantuntijoita avukseen, kun oma osaaminen ei tule riittämään. Kalliiksihan sekin tulee, mutta mitä välii, aina voi ottaa "vähän" lisää velkaa.

Mielenkiintoiseksi tämä taistelu suurimman puolueen paikasta kyllä menee.
 
Viimeksi muokattu:

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eihän tässä mitään uutta ole, että vastuuttomalla rahan jakamisella sekä katteettomilla lupauksilla voi nostaa kannatusta reilustikin. Nyt on kalasteltu ääniä mm. sähkötuilla sekä joulukuun lapsilisillä, jotka Talouspolitiikan arviointineuvosto on jo tyrmännyt, oikein mistään eivät tietyt puolueet ole valmiita leikkaamaan, vaan kaikki lasketaan epärealistisen talouskasvun sekä veronkorotusten varaan. Vastahan myös luvattiin kaikenlaista vappusatasta sekä hoitajamitoituksen kuntoon laittamista parin tunnin työllä ja jotkut hölmöt vielä uskoivat niihinkin lupauksiin.

Ei näissäkään asioissa ole mitään pikavoittoja jaettavissa, vaikka se mukavalta varmasti tuntuukin, kun jotain kilahtaa omalle tilille. Aina niillekin joku maksaja lopulta löytyy ja se tuppaa yleensä loppupeleissä olemaan ihan tavallinen työssäkäyvä kansalainen, kun ei niitä ilmaisia lounaita ole kuin harvoille ja valituille. Kannattaisi katsella hieman pidemmälle tulevaisuuteen eikä elää kuin huomista ei olisikaan. Siitä kiittäisivät myös tulevat sukupolvet.

Suomen konkurssiin ajo jatkuu, nykyisten vasemmistolaisten (RKP myös) hallituspuolueiden kannatus yli 51%. Ylempänäkin mainittu, Kokoomuksella ei oikein ole mitään omaa, vältetään mokia ja kaikki käy. Translaki oli virhe. Jos on vähän särmää, pyydetään heti anteeksi nöyrästi.

Oli vastuullista tai ei, taktisesti tuo ansiosidonnaisen heikentäminen kun lamaakin pukkaa, on aika heikko viestin kärki läpi äänestäjäkentän. Kaikki on huolissaan pärjäämisestään ja viestin pitäisi olla erilainen, yksinkertainen ja rakentava. Sama ongelma viime vaaleissa tuon hoitajamitotuksen kanssa, oikeassa oltiin, mutta niin monimutkaisella mongerruksella että kukaan ei ymmärtänyt.
 

Animal

Jäsen
Näitä tulkitessa helposti sortuu tuohon, että äänestäjät liikkuisivat puolueesta toiseen. Mutta eiköhän suurin osa liikkeistä ole eri puolueiden ja kaikkein suurimman ryhmän välillä, ja sehän on nukkuvien EOS, jolla 30 % "kannatus".
Myönnän että voit olla yhtä oikeassa kuin itsekin
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Leikkausten pitäminen (myös Kokoomuiksen toimesta, ei vain median) kärjessä on järjetöntä tilanteessa, jossa iso osa suomalaisia kärsii inflaatiosta ja energian kallistumisesta. Tämä koskee myös Kokoomuksen kannattajia monissa ammateissa. Potentiaalisia kannattajiakaan Kokoomuksen viesti ei sytytä.
Sama ongelma on myös Persuilla. Ei Eu-ero ja maahanmuuton lopettaminen, vaikka työperäistä hyväksyvätkin, sekä leikkaukset ole nyt vaaliteemana se toimivin. Heidän kannattaisi puhua EU:n muuttamisesta ja pienten maiden äänen paremmasta kuulemisesta, sekä korostaa sitä, että työperäinen maahanmuutto ei ole se ongelma (vaikka osalle heistä onkin). Vastuullisuus taloudesta ja leikkaukset on mielestäni hyvä tuoda esille, mutta sille myös vaihtoehto eli haettava vahvaa talouskavua ja kuinka se tehdään, näiden avulla leikkaukset jäisivät pieniksi onnistuessaan.

Nyt etenkin SDP:n mielestäni vastuuton talouden hoitaminen, yhdessä muun hallituksen kanssa, toimii kansaan päin yllättävänkin hyvin ja ilmeisesti siellä lasketaan, että ei heidän vetämänsä seuraavan hallituksen lisävelkaantuminen vielä ehkä kaataisi Suomen taloutta. Kun ei katsota kauemmaksi, niin SDP:n politiikka toimii tässä tapauksessa hyvin.

Toivon vahvasti, että Kokoomus ja myös Persut muuttavat lähestymistapaansa vaalikeskusteluissa ja mainonnassaan, mikä lienee kyllä jo pitkälti valmis.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Nyt etenkin SDP:n mielestäni vastuuton talouden hoitaminen, yhdessä muun hallituksen kanssa, toimii kansaan päin yllättävänkin hyvin ja ilmeisesti siellä lasketaan, että ei heidän vetämänsä seuraavan hallituksen lisävelkaantuminen vielä ehkä kaataisi Suomen taloutta. Kun ei katsota kauemmaksi, niin SDP:n politiikka toimii tässä tapauksessa hyvin.

Toivon vahvasti, että Kokoomus ja myös Persut muuttavat lähestymistapaansa vaalikeskusteluissa ja mainonnassaan, mikä lienee kyllä jo pitkälti valmis.
Toimin markkinointialalla ja olen ollut yhteydessä kaikkiin puolueisiin. Demarit tulevat ulos vahvasti Marinilla ja puhuvat mainonnassaan Marinin hallituksesta ja sen saavutuksista. Korostavat inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Siinä on tosiaan vähän huono Kokoomuksen samaan aikaan keskittyä leikkauksiin, vaikka ne aivan välttämättömia ovatkin jatkossa. Mielenkiinnolla odotan Kokoomukselta tulevaa mainosmateriaalia.
 

Animal

Jäsen
Sama ongelma on myös persuilla. Ei Eu-ero ja maahanmuuton lopettaminen, vaikka työperäistä hyväksyvätkin, sekä leikkaukset ole nyt vaaliteemana se toimivin. Heidän kannattaisi puhua EU:n muuttamisesta ja pienten maiden äänen paremmasta kuulemisesta, sekä korostaa sitä, että työperäinen maahanmuutto ei ole se ongelma (vaikka osalle heistä onkin). Vastuullisuus taloudesta ja leikkaukset on mielestäni hyvä tuoda esille, mutta sille myös vaihtoehto eli haettava vahvaa talouskavua ja kuinka se tehdään, näiden avulla leikkaukset jäisivät pieniksi onnistuessaan.
Sehän ei pidä paikkansa, että Persujen ek-vaalitavoite olisi Suomen EU-ero. Väite on valeuutinen, jota yritetään nyt muutamien puolueiden toimesta myllyttää jonain Persujen ajankohtaisena vaalilinjauksena.

Se mikä pitää paikkansa on se, että PS:n EU-vaaliohjelmassa vuodelta 2019 on kirjattuna puolueen pitkän aikavälin strategisena tavoitteena Suomen EU-ero. Kokonaan toinen keskustelun aihe on sitten se, että onko tuo kaiken tapahtuneen valossa ollut tuolloin järkevä strateginen tavoite ilman NATO -jäsenyyttä ja kannattaako se pitää seuraavassa EU-poliittisessa ohjelmassa enää kirjattuna tuossa muodossa.

Siitä olen samaa mieltä, että aktiivinen EU-eron ajaminen ja sisäisen yhtenäisyyden nakertaminen nykyisessä maailmantilanteessa ei ole järkevää. EU-ero vaatisi lukitun NATO -jäsenyyden lisäksi jonkun pomminvarman taloudellisen selkänojan, kuten Norjan täydellinen energiaomavaraisuus niin fossiilisissa kuin vihreissä keinoissa, Sveitsissä pankit tai vastaavasti mittaamattomat luonnovarat,
 

Tjapalala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, FC Honka
Tässä vaiheessa vaikuttaa, että sinipuna voisi olla se todennäköisin. Ja ehkä itselle se mieluisin. Nykyisellään kyllä Keskustan saisi jättää pois ihan vaan siitäkin venkoilusta mitä hallituksessa nyt tekee. Muitakin syitä on toki.

Opiskelijana Sipilän hallituksen aikaan aloittaneena niin ei kyllä PersKeKo:kaan missään järjestyksessä kuullosta kovin hyvältä. Siihen vielä KD ja/tai Hjallis mukaan niin on kyllä ihmisarvoja puolustava hallitus. Kyllähän sen näkee tästä Trans-laki äänestyksestä. Se, että Kokoomus tuli äänestämään lain läpi, kun Keskustalaiset alkoivat venkoilemaan niin nosti heitä omissa papereissani.

Mutta Kokoomus ja Orpo. Pitkään on kyllä menty tällä kombolla. Jos Kokoomus ei ole keväällä suurin puolue, niin ei taida olla mitään mahdollisuutta hänen jatkavan puolueen johdossa. Toki jos saa itsensä pääministeriksi, niin en näe hänen pysyvän roolissa koko neljää vuotta.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Kokoomuksen osalta sama kuin aiemmin: kun ei ole positiivista viestiä kärkenä, häviää kannatuksessa niille, joilla sellainen on. Olkoon vaikka kuinka höttöjä ja epärealistisia lupauksia. Kokoomukseen yhdistetään nyt leikkauslistat.
Tässä on varmaan totuuden siemen, mutta en näe asiaa näin yksioikoisena.

Isot porvaripuolueet (perskeko) on menettänyt kannatustaan yhteensä 3,1%. Mihin tämä on valunut? Vihreät ja demarit lisänneet kannatustaan noin prosentin. Tässä voi jotain kokoomuksen cityvihreitä olla, mutta luulen että tämä on enemmän vasemmiston sisäistä siirtymää (vasemmistoliitosta), ja ehkä nukkuvien heräämistä.

Sen sijaan täsmälleen sama 3,1% kannatuslisäys löytyy osastolta RKP, KD, Liike Nyt ja muut puolueet.

KD:n (+1,1) kannatuslisäys liittynee translakiin, mahdollisesti uskonnolliselta konservatiivilaidalta on jonkin verran valunut sinne. Mielenkiintoisimpana pidän kuitenkin muiden puolueiden (+ 1,1) kannatuslisäystä. Ja veikkaan että tässäkin uhrina on suurelta osin kokoomus, ja kohteena ei niinkään nämä SKP:t ja muut hörhöpuolueet vaan erittäin terävillä leikkaussaksilla etenevä Liberaalipuolue.

Eli osaltaan Kokoomuksen kannatusta varmasti syö juuri tuo positiivisen viestin puuttuminen, mutta toisaalta se ei ole esittänyt myöskään yhtä vakuuttavaa ohjelmaa valtiontalouden tasapainottamiseksi, kuin Liberaalipuolue.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä on varmaan totuuden siemen, mutta en näe asiaa näin yksioikoisena.

Isot porvaripuolueet (perskeko) on menettänyt kannatustaan yhteensä 3,1%. Mihin tämä on valunut? Vihreät ja demarit lisänneet kannatustaan noin prosentin. Tässä voi jotain kokoomuksen cityvihreitä olla, mutta luulen että tämä on enemmän vasemmiston sisäistä siirtymää (vasemmistoliitosta), ja ehkä nukkuvien heräämistä.

Sen sijaan täsmälleen sama 3,1% kannatuslisäys löytyy osastolta RKP, KD, Liike Nyt ja muut puolueet.

KD:n (+1,1) kannatuslisäys liittynee translakiin, mahdollisesti uskonnolliselta konservatiivilaidalta on jonkin verran valunut sinne. Mielenkiintoisimpana pidän kuitenkin muiden puolueiden (+ 1,1) kannatuslisäystä. Ja veikkaan että tässäkin uhrina on suurelta osin kokoomus, ja kohteena ei niinkään nämä SKP:t ja muut hörhöpuolueet vaan erittäin terävillä leikkaussaksilla etenevä Liberaalipuolue.

Eli osaltaan Kokoomuksen kannatusta varmasti syö juuri tuo positiivisen viestin puuttuminen, mutta toisaalta se ei ole esittänyt myöskään yhtä vakuuttavaa ohjelmaa valtiontalouden tasapainottamiseksi, kuin Liberaalipuolue.

Varmasti näinkin. Kun olen Kokoomuksen ja Liberaalien leikkauslistat läpi käynyt, en eroa löydä ainakaan Liberaalien eduksi. Mutta en voi olla varma näkemyksestäni, jonka mukaan positiivisuus olisi kärkenä parempi kuin leikkaukset Kokoomuksella.

Aikaa on ja oletan, että Kokoomuksessa pohditaan seuraavia ulostuloja tarkkaan.
 
Sehän ei pidä paikkansa, että Persujen ek-vaalitavoite olisi Suomen EU-ero. Väite on valeuutinen, jota yritetään nyt muutamien puolueiden toimesta myllyttää jonain Persujen ajankohtaisena vaalilinjauksena.

Se mikä pitää paikkansa on se, että PS:n EU-vaaliohjelmassa vuodelta 2019 on kirjattuna puolueen pitkän aikavälin strategisena tavoitteena Suomen EU-ero.

Hiukan ot, mutta mielestäni perussuomalaisten pitäisi olla valmiita siihen, että EU-ero yhdistetään heihin, vaikka se kuinka olisi "vain" pitkän aikavälin strateginen tavoite. Samalla tavallahan Antti Rinne aikoinaan lupasi "100 euron tasokorotusta alle 1400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla", mikä sitten tulkittiin mediassa ja poliittisten vastustajien (myös perussuomalaisten) toimesta sadan euron korotukseksi kaikkiin eläkkeisiin välittömästi. En siis sano, että olisit väärässä, mutta perussuomalaisilla on ihan omakohtaistakin kokemusta siitä, että tuollaiset "pitkän aikavälin" tai "monen vuoden" -termit jätetään herkästi sivuun mielikuvia luodessa. Nyt siitä on tavallaan turha itkeä, kun itse on käyttänyt täsmälleen samaa taktiikkaa.
 

Animal

Jäsen
Hiukan ot, mutta mielestäni perussuomalaisten pitäisi olla valmiita siihen, että EU-ero yhdistetään heihin, vaikka se kuinka olisi "vain" pitkän aikavälin strateginen tavoite. Samalla tavallahan Antti Rinne aikoinaan lupasi "100 euron tasokorotusta alle 1400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla", mikä sitten tulkittiin mediassa ja poliittisten vastustajien (myös perussuomalaisten) toimesta sadan euron korotukseksi kaikkiin eläkkeisiin välittömästi. En siis sano, että olisit väärässä, mutta perussuomalaisilla on ihan omakohtaistakin kokemusta siitä, että tuollaiset "pitkän aikavälin" tai "monen vuoden" -termit jätetään herkästi sivuun mielikuvia luodessa. Nyt siitä on tavallaan turha itkeä, kun itse on käyttänyt täsmälleen samaa taktiikkaa.
Tottakai, mutta eroavaisuus on siinä, että Rinne kosiskeli äänestäjiä toreilla ja turuilla eläkkeiden korotuksilla eduskuntavaalikampanjassa, mitä Persut taas Soinin aikojen jälkeen ei ole tehnyt EU-eroon liittyen.

Ja todettakoon, että en moiti muita puolueita, kyllä heidän pitää ja kuuluukin haastaa Persuja EU-linjasta. Enemmän kritiikki oli kohdennettu ehkä mediaan.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suurin osa äänestäjistä tiedostaa, että seuraavalta hallitukselta edellytetään vahvaa menokuria ja puuttumista mm. sosiaali- ja työttömyysturvaan.. Tiedostavat myös sen, että Kokoomus-vetoisella hallituksella näin tulee tapahtumaan mutta vasemmistohallituksella ei. Se on yksi syy siihen miksi Kokoomuksen ja Persujen kannatus ei tule vaaleissa riittämään.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varmasti näinkin. Kun olen Kokoomuksen ja Liberaalien leikkauslistat läpi käynyt, en eroa löydä ainakaan Liberaalien eduksi. Mutta en voi olla varma näkemyksestäni, jonka mukaan positiivisuus olisi kärkenä parempi kuin leikkaukset Kokoomuksella.

Aikaa on ja oletan, että Kokoomuksessa pohditaan seuraavia ulostuloja tarkkaan.

Lepomäki ja Orpo molemmat höpöttää monimutkaisia jorinoita, ei niistä saa keskiverto äänestäjä selkoa. Demarit tulee yksinkertaisella ja populistisella viestillä, tähän Kokoomuksen on pakko reagoida. Jo Vennamo keksi rötösherrat ja sehän putosi vaatimattomalla älyllä varustettuun keskivertoäänestäjään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Lepomäki ja Orpo molemmat höpöttää monimutkaisia jorinoita, ei niistä saa keskiverto äänestäjä selkoa. Demarit tulee yksinkertaisella ja populistisella viestillä, tähän Kokoomuksen on pakko reagoida. Jo Vennamo keksi rötösherrat ja sehän putosi vaatimattomalla älyllä varustettuun keskivertoäänestäjään.

Pysytään Kokoomuksessa silti maaseudun puolueesta ja Marinin populimista irti, mutta onhan Kokoomuksen viestinnässä paljon parantamisen varaa. Ei ole ehkä vielä ymmärretty, että iso osa kansaa katsoo 6-7 kertaa 10-12 minuutin omien ja varastamiensa puheenvuorojen aikana vuorineuvoksia huutavan pääministerin olleen väittelyn voittaja. Trumpin tyyli vasemmalta on yllättänyt Kokoomuksen. Mutta asiasisältökin on ongelma, mitä uskottavuuteen tulee.
 

Byvajet

Jäsen
Minusta kokoomus sortuu oikeistolaiseen populismiin. Kovasti se vaatii vastuullista taloutta ja leikkauksia, mutta konkretiaan se ei pysty. Joka toinen kokoomuksen ulostulo on alkanut kuulostaa identiteettipolitiikalta.

Ei auta, että kertoo tavoitteista, jos ei pysty kertomaan keinoista. Ei auta, että on visioita, jos niiden perustaksi ei ole uskottavia tieteen tekijöiden tekemiä laskelmia.

Jokainen puolue tarjoaa tätä samaa höttöä, mutta koska kokoomus yrittää esiintyä järjen äänenä kuitenkin tunteeseen keskittyen, puolueen uskottavuus murenee.

Tuossa jaksossa korostetaan asiantuntijuuden merkitystä ja erilaisten valintojen kokonaisvaikutusten kartoitusta. Tätä kokoomus ei tee, vaan se on keskittynyt tunneviestin jauhamiseen. Kaikki tietävät, että taloutta täytyy tasapainottaa, mutta se on huono viesti vaaleihin. Pitäisi pystyä kertomaan uskottavasti ja laskelmiin perustuen, miten se tehdään.

 

hege

Jäsen
Eikö tuo sini-puna korjaisi hyvin tai vähiten huonosti valtion taloutta? Jos toteutetaan Kokoomusen parin miljardin leikkaukset ja siihen päälle SDP:n hakema pari miljardia lisää veroja niin taloutta on sopeutettu jo reilulla neljällä miljardilla?
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eikö tuo sini-puna korjaisi hyvin tai vähiten huonosti valtion taloutta? Jos toteutetaan Kokoomusen parin miljardin leikkaukset ja siihen päälle SDP:n hakema pari miljardia lisää veroja niin taloutta on sopeutettu jo reilulla neljällä miljardilla?

SDP ei leikkaa ja Kokoomus ei nosta veroja. Saadaan aikaan varmasti todella mukava kompromissihallitus.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
SDP ei leikkaa ja Kokoomus ei nosta veroja. Saadaan aikaan varmasti todella mukava kompromissihallitus.
Minkälaisen hallituksen persut suurimpana puolueena muodostaisi? Ja mistä muusta kuin kehitysavusta ja maahanmuuttajista persut leikkaisi ja miten paljon?
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Kokoomuksen linjoja kannattavana olen tässä jo pitempään sanonut, että toivottavasti SDP ja Marin jatkaa pääministerinä. Sen verran raju kausi tulossa seuraavasta, että sitä sontaa ei kannata niskaansa ottaa kenenkään. Nyt olisi saumat saada sirkushuveille loppu jos Marin vain pääsisi ensi kaudeksikin puikkoihin, koska silloin SDP:n kannatus vasta oikeasti laskisi.

Ainoa keino saada muutos on käydä oikeasti pohjalla, joten SDP ja Sanna jatkakoot hyvin aloitettuja talkoita.
 

Byvajet

Jäsen
SDP ei leikkaa ja Kokoomus ei nosta veroja. Saadaan aikaan varmasti todella mukava kompromissihallitus.
Kokoomus työntää yhteisvastuullisesti (velka)rahaa Eurooppaan, persut ei tähän suostu. Tästäkin saadaan todella mukava kompromissihallitus.

Vielä tuosta kokoomuksen populismista, jossa leikkauskohteita ei tarkasti kerrota Li Anderssonin sanoin. Yhdyn tuohon kritiikkiin nimenomaan konkretian puutteen osalta. Eihän kukaan voi suhtautua vakavasti puolueeseen, joka esittää jättimäisiä ratkaisuja tarjoamatta niiden taustaksi mitään kouriintuntuvaa.

Olen jo pitkään kritisoinut kokoomusta siitä, että he puhuvat jättimäisistä leikkauksista kertomatta tarkasti mihin ne kohdistuisivat, ja olen vaatinut heitä rehellisesti tarkentamaan hyvin epämääräisiä ohjelmiaan.
Sunnuntaina kokoomus vihdoin julkaisi talouspoliittisen ohjelmansa. Se on hämmästyttävän heikkolaatuinen ja epämääräinen paperi, jonka keskeisen annin voi kiteyttää näin:

1️. Kokoomus aikoo leikata jopa puolitoista kertaa sen, minkä Sipilän hallitus teki.
2️. Kokoomus on valmis leikkaamaan jopa kaikkein köyhimmiltä kuten eläkeläisiltä.
3️. Kokoomuksen leikkaukset hajoittaisivat suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon lopullisesti.

Ohjelma linjaa rajuja leikkauksia, jotka uhkaisivat koko suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteita ja olemassaoloa. Me kaikki muistamme miten ikävää jälkeä Sipilän hallitus (keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset) langetti suomalaisille leikatessaan neljä miljardia euroa mm. lasten varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja julkisen sektorin palkoista.

Nyt kokoomus haluaa puolitoistakertaistaa Sipilän tuhot ja leikata peräti kuusi (6 !!!) miljardia euroa yhden vaalikauden aikana kertomatta kuitenkaan vieläkään tarkasti miten tämä temppu tehdään. Summa on niin suuri, että se vahingoittaa väistämättä yhteiskuntamallimme rakenteita ja hyvinvointimme perustaa.
Jos ajatusleikin vuoksi hyväksymme ajatuksen, että kokoomus tällä kertaa pitäisi lupauksensa ja ei leikkaisi koulutuksesta, jää puolueen ainoaksi vaihtoehdoksi käytännössä leikata miljardeja nyt jo lisäresurssien tarpeessa olevilta sosiaali- ja terveyspalveluilta sekä sosiaaliturvasta.

Kokoomus leikkaisi miljardi euroa (1000 miljoonaa) sosiaaliturvan ja palveluiden indekseistä, jättäen omien sanojensa mukaan vain koulutuksen ja puolustuksen ulkopuolelle. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa leikkauksia mm. takuu- ja kansaneläkkeistä, työttömyysturvasta, vanhempainpäivä- ja sairauspäivärahoista sekä sote-palveluista. Tämän lisäksi kokoomus leikkaisi jopa puoli miljardia asumistuesta, mikä osuisi erityisesti pienipalkkaisiin suomalaisiin sekä moniin lapsiperheisiin. SOSTE julkaisi juuri tänään selvityksen, ettei moni vähimmäisetuus riitä edes nyt elämiseen. Ratkaisuna kokoomus tarjoaisi siis vielä syvempää köyhyyttä.

Toiset miljardi euroa (1000 miljoonaa) kokoomus leikkaisi “tehokkuusohjelmalla”, josta se rajaisi ulkopuolelle maanpuolustuksen, rajaturvallisuuden, sisäisen turvallisuuden, oikeuslaitoksen sekä tutkimuksen ja koulutuksen toimintamenot.

Suurimpana sektorina leikkausten kohteeksi joutuisi tässäkin sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala. Sosiaali- ja terveyspalvelut, kuten muutkin julkiset palvelut, ovat työvoimaintensiivinen ala, ja hallinnosta säästäminen tarkoittaa väistämättä työntekijöiden määrän vähentämistä. Tämä tilanteessa, jossa kärsimme jo nyt hoitajapulasta mm. työn raskauden vuoksi.

Ja kun Petteri Orpon juustohöylä on päässyt vauhtiin ei mikään pysäytä leikkausvimmaa.
Kolmannen miljardin (1000 miljoonaa) kokoomus haluaa leikata vähentämällä epämääräisesti yleisesti menoja, paitsi koulutuksesta, turvallisuudesta tai oikeuslaitoksesta. Koska kokoomus ei vieläkään suostu kertomaan tarkkoja leikkauskohteitaan, emme voi kuin arvuutella mihin tämä miljardileikkaus kohdistuisi. Mutta koska sosiaali- ja terveydenhuolto on valtion budjetin suurin menoerä, olisi hyvin todennäköistä, että tämäkin säästö kohdistuisi merkittäviltä osin sote-menoihin.

Edellisten lisäksi kokoomus vaatii, että “hankintalakia uudistetaan, hankintojen kilpailutusta parannetaan ja kilpailuviranomaisen resursseja vahvistetaan.” Tälläkin tempulla kokoomus leikkaisi 500 miljoonaa euroa ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalveluista, sillä ne ovat hankintojen suurin kohde, kuten kokoomus itsekin myöntää.

Eikä tässä vielä kaikki.

Talousohjelman kohdassa “Laadukkaat ja kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut” kokoomus lainaa yksityisten sote-jättien lobbaustoimisto HALI ry:tä, jonka mukaan rahaa säästyisi, jos kalleimmat palvelut olisivat halvempia. Tällä epämääräisellä mustalla magialla kokoomus hävittäisi jälleen vielä yhden miljardin (1000 miljoonaa) kansalaisten kipeästi tarvitsemista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Tämän hengästyttävän läpikäynnin jälkeen kokoomus on leikannut ”vasta” viisi miljardia, eli 5 000 000 000 euroa. Tällainen säästökuuri romuttaisi suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon lopullisesti. Se tarkoittaisi laajoja irtisanomisia sote-sektorilla koko maassa ja lähipalveluiden merkittävää supistamista. Näiden lisäksi kokoomus esittää vielä yhden lisämiljardin leikkauksia mm. ”kannustinloukkuja” purkavalla työllisyysreformilla, eli sosiaaliturvaleikkauksilla.

Eduskuntavaaleihin on enää kaksi kuukautta aikaa. Vaaleissa päätetään Suomen tulevaisuuden suunnasta ja siitä pidämmekö kiinni hyvinvointivaltiosta. Jos se on oikeistosta kiinni, näin ei tulla tekemään. Kokoomuksen leikkauslista on hätkähdyttävä. Onneksi sille on vaihtoehto! Me vasemmistossa tiedämme, että valtion taloutta voi tasapainottaa myös oikeudenmukaisesti. Me kerromme avoimesti, tarkasti ja rehellisesti suunnitelmamme, jolla luomme reilumpaa huomista!

Äänestyskopissa sinä päätät, kumman linjan Suomelle valitsemme.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Todennäköisesti sellaisen mikä leikkaa SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreät pois hallituksesta. Muulla oikeasti ei mulle ole väliä.
Nuohan ovat jo ilmoittaneet, etteivät lähde persujen kanssa samaan hallitukseen. Entä ne persujen leikkaukset. Eikö niitä ole lainkaan?
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Luuletko ihan tosissasi, että demarit muuttaisivat hyväksi havaittua linjaansa talouspolitiikassa. Saatika ottaisivat vastuuta tästä velkaantumisesta. Älä unta näe. Aina tulee uusia menokohteita, joihin voidaan lapata rahaa rekkalasteittain.

Mutta, jos kansa haluaa bileprinsessan jatkavan pääministerinä, niin se menee sitten niin. Toivotaan, että sitten bileprinsessalta löytyisi riittävästi nöyryyttä hommata näitä eri alojen asiantuntijoita avukseen, kun oma osaaminen ei tule riittämään. Kalliiksihan sekin tulee, mutta mitä välii, aina voi ottaa "vähän" lisää velkaa.

Mielenkiintoiseksi tämä taistelu suurimman puolueen paikasta kyllä menee.
En todellakaan luule, siksi haluaisinkin sen nähdä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös