Tosin uutisointi Ylellä tapahtunee kulmalla "lähes puolet suomalaisista haluaa nykyhallituksen jatkavan".
Kultti on sitkeässä. Sanojaan ei ole koskaan ennen syönyt näin ihana pääministeri. Talousmäkynen kutsutaan studioon, jos kansa ei muuten usko.
En tiedä, mutta ehkä osasyynä on sekin, että tämä on oikeasti uutisarvoinen asia; edellisillä hallituksilla oli tässä vaiheessa 40% tai jopa alle kannatus, joten aika selvästi kansa ilmaisi, ettei halunnut niiden jatkavan. Siitä toki samaa mieltä, että monet uutistoimijat otsikoivat juttunsa oudolla kulmalla.
Joo-o. Jos nyt demokratiassa ollaan, niin olisihan se ihan kiva, jos hallitus muodostettaisiin demokratian pohjalta. Elikkä jos esim. kansasta suurin osa äänestää perussuomalaisia, niin näitä ei keploteltaisi pois hallituksesta. Se alkaa olemaan vähän demokratian vastaista touhua kun tarkoituksella kansan eniten äänestämä puolue jätettäisiin pois. Jo viime vaalit hoidettiin vähän siinä rajoilla kun koottiin tilkkutäkkihallitus kaikenmaailman pienpuolueista - joita kansa ei siis äänestänyt hallitukseen - ja jätettiin suuria pois - jotka kansa siis äänesti hallitukseen.
Mielestäni pitäisi pelata niillä korteilla mitkä on kansa antanutkin ja ottaa kaikki suurimmat puolueet mukaan. Vaikka top 3:n pitäisi olla pakollinen. Jos nyt halutaan demokratiassa pysyä(mikä mielestäni ei ole hyvä hallitusmuoto alkuunkaan vaan perustuu liikaa tyhjien lupaamiseen, tyhmien höynäyttämiseen ja erittäin lyhyen tähtäimen ratkaisuihin koska koko ajan pitää murehtia siitä äänestetäänkö tulevaisuudessa miten, johtaen siihen että mitään ei saada oikeasti aikaiseksi ja vaikka saadaankin niin se tuppaa olemaan aika päämäärätöntä sekametelisoppaa).
Sitten vielä se juttu, että jos galluppeja katsoo, niin perussuomalaisilla oli edellisellä vaalivuotena tähän aikaan noin 11% kannatus ja vaaleissa se nousi 17.5%. Jos nyt on gallupkannatus jotain 19% niin vaalivoittoa ennustaisin, varsinkin kun Orpon takia uskoisin Kokoomuksen osakkeiden olevan laskussa.
Omasta mielestäni nykyinen järjestelmä on ongelmineenkin kuitenkin suht lähellä täydellistä edustuksellista demokratiaa. Mietin joskus itsekin sitä, että hallitus muodostuisi suoraan vaalimenestyksen perusteella, mutta tuo johtaisi kyllä monenlaisiin nykyistäkin pahempiin ongelmiin. Ilman muita muutoksia tuo johtaisi ainakin siihen, että harva se vaalikausi vallassa olisi hallitus, joka ei joko A) saisi mitään päätöksiä tai järkevää hallitusohjelmaa tehtyä tai B) äänestäisi aktiivisesti omia esityksiään vastaan. Tuossa järjestelmässä ei myöskään pienemmillä puolueilla olisi realistisia mahdollisuuksia päästä hallitusvastuuseen, joten puoluemäärä eduskunnassa pienenisi ja pahimmillaan saattaisi johtaa pidemmän päälle jopa kaksipuoluejärjestelmään.
Luin joskus pitkän artikkelin eri vaalitavoista, ja siinä suitsutettiin estoitta painotettua vaalitapaa kaikkein parhaana ja demokraattisimpana. En tiedä, onko näin, mutta mielestäni tuolla saataisiin ainakin korjattua omasta mielestäni Suomen vaalien kaksi pahinta ongelma kohtaa, eli 1) äänestäjällä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa siihen, millaiseen hallitusyhteistyöhön oman äänen saanut puolue suostuu ja 2) pääministeripuolue valitaan pahimmillaan jollain muutamalla sadalla äänellä toiseksi tulleeseen verrattuna, vaikka 70% ihmisistä ei äänestäisi kumpaakaan näistä vaihtoehdoista. Painotettu vaalitapa voisi toimia vaikka niin, että jokainen äänestäjä saisi antaa haluamilleen puolueille +3,+2, +1 tai -1 ääntä. Näin ollen jokainen äänestäjä pystyisi enemmän vaikuttamaan siihen, millaisen hallituksen haluaa, minkä puolueen haluaa pääministeripuolueeksi ja mitä puoluetta ei ainakaan haluaisi pääministeripuolueeksi. Puolueiden ei myöskään kannattaisi tässä järjestelmässä lisätä vastakkainasettelua tarkoituksellisesti, vaan pyrkiä laajemmin yhteistyöhön ja kaikkien äänestäjien huomioimiseen.
Noh, vaalitapakeskustelu on varmaan ihan toisten otsikoiden heiniä, kunhan nyt nopeasti nostin oman näkemykseni esille. Kuten sanottua, nykyinen järjestelmä toimii ongelmistaan huolimatta kuitenkin todella hyvin, joten ei ole syytä korjata jotain, mikä ei ole oikeasti rikki.