Mikään (kieltämättä varsin vähäisestä) tutkimuksesta ei viittaa siihen, että verotus vaikuttaisi maastamuuttoon juuri mitenkään. Varsinkaan verrattain vähäiset veromuutokset eivät heilauta muuttoliikennettä mitenkään, eikä maastamuuton tavoitteena ole yleensä verojen välttely vaan muut syyt. Tästä on olemassa valtioneuvoston tuore
selvityskin. Tämä on helppo ymmärtää, koska suurin osa työssäkävijöistä on perheellisiä "kielivammaisia", eikä ulkomaille työllistyminen ja siirtyminen ei ole sosiaalisesti helppoa kielellisesti edistyneillekään.
Linkittämässäsi selvityksessä todetaan, että ulosmuutossa ei löydy selvää yhteyttä verotuksen vaikutuksesta kohdemaahan. Sisäänmuutossa tämä todetaan. Toisin sanoen, Suomea karsastetaan koulutettujen toimesta verotuksen takia. Tämä on ymmärrettävää, koska ero esimerkiksi USA:n ja Britannian sekä Suomen välillä on verotusmielessä karsea.
Jos katsotaan maita, joihin suomalaiset eniten muuttavat, ne ovat TOP-3 Ruotsi, Britannia ja USA. Verotus tuloilla 44 000 vuodessa on näissä maissa selvästi matalampaa kuin Suomessa. Kun mennään 150 000 euroon, Suomi ja Ruotsi ovat lähes samoissa, mutta USA ja Britannia ottavat palkasta paljon vähemmän veroa. Lähes 10 prosenttiyksikköä Britannia ja lähes 20 prosenttiyksikköä USA.
Sanoisin, että verotuksella on jokin osa koulutettujen maastamuuttossa 10-20 prosenttiyksikön eroilla, vaikka sen todentaminen on vaikeaa. Sisäänmuutossa vaikutus tunnetaan.
e: EK:n pääekonomisti Penna Urrila toteaa, että työn verotusta tulisi keventää Ruotsin esimerkin mukaisesti erityisesti asiantuntijatyön palkkatasoilla. Nämä ovat esimerkkejä keinoista, joilla Suomen vetovoimaa takaisinmuuttoa harkitsevien parissa voitaisiin nopeasti parantaa. Näin se mielestäni on.