Ja lisää löylyä
"Takaa-ajoasemasta lähteminen kuuluu tavallaan perinteisiimme. Sen vuoksi meitä kunnioitetaan ja kadehditaan. Taistelemme huononakin päivänä aina loppuun asti." - Jürgen Klinsmann
"Saksalaisia ei pelin sisällä järkytä mikään. Heidän henkinen kanttinsa on uskomaton. Saksan lyöminen "pelin sisällä" on kutakuinkin mahdotonta." - Vapaa lainaus Martti Kuuselan kommentoinnista muistaakseni MM-kisoista 1990
Unkari oli pelannut tappioitta jo useamman vuoden ollen hallitseva maailmanmestari 1952 Helsingin olympialaisista. Se onnistui kaatamaan Länsi-Sakan (kirjoitan tästä eteenpäin Saksan) 1954 MM-kisoissa alkusarjassa 8-3 ja johti finaalia jo 2-0. Saksa kuitenkin taisteli World Cup -legenda Fritz Walterin (kunnia Hänen muistolleen) johdolla loppuun saakka, ja käänsi ottelun 3-2 voitoksi.
1974 MM-kisoissa Hollanti pelasi "totaalijalkapalloa maailman parhaaksikin tituleeratun Johan Cruyffin" johdolla. Se siirtyi Münchenin illassa Saksaa vastaan johtoon finaalin ensimmäisestä hyökkäyksestä tulleella rangaistuspotkulla. Saksa kuitenkin käänsi vielä ensimmäisen puoliajan maaleilla tilanteeksi 2-1, eikä enää johtoasemasta luopunut. Keisari Beckenbauer, Gerd Müller ja kumppanit nostivat The Pojan ilmaan pauhaavan olympiastadionin riemuksi merkiksi siitä, ketkä ovat todella maailman parhaita.
1982 Ranska pelasi "upeaa" jalkapalloa Michel Platinin unelmajoukkueen voimin. Välierässä vastaan asettui Saksa. Ottelu oli varsinaisen peliajan jälkeen tasan, joten siirryttiin jatkoajalle. Ranska eteni jo kahden maalin johtoon, mutta sitten saksalaiset jälleen kerran näyttivät, mitä voittamiseen vaaditaan. Kun jatkoaika oli ohi, Saksa oli tullut niiden lyhyiden minuuttien aikana tasoihin. Rangaistuspotkukilpailussa teräksiset hermot ja Harald "Toni" Schumacherin tarvittavat torjunnat veivät Saksan finaaliin. Loppuottelussa Italia otti ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen mestaruutensa WWII:n jälkeen.
1986 joukkueet kohtasivat jälleen välierässä. Platini, Tigana, Amoros ja kumppanit himoitsivat kostoa. Tällä kertaa ei jatkoaikaa kuitenkaan tarvittu, kun Saksa jyräsi vastustamattomasti 2-0 voitolla finaaliin. Diego Armandon ja Argentiinan voittokulku oli hyvin lähellä pysähtyä, kun Saksa kiri 2-0 tilanteesta tasoihin. Oikea joukkue kuitenkin sillä kertaa voitti, koska Diego oli yksittäisenä pelaajana uskomaton, "Jumalan kädestä" huolimatta.
1990 MM-kisoissa Saksa ja Englanti kohtasivat välierässä. 1-1 tilanteessa kumpainenkin joukkue koetti kertaalleen maalitolppien kestävyyttä. Edettiin aina rankkarikisaan asti. Arvaatteko, kuinka siinä kävi? Finaalissa Saksa otti omansa, ja siirtyi kaikkien aikojen menestyneimmäksi maaksi MM-kisoissa. Brasilialla oli yhtä monta mestaruutta, mutta hopeatiloja vähemmän.
1996 Wembleyn ilta. Englanti - Saksa EM-välierä. Parissa minuutissa Alan Shearer puskee pallon vastustamattomasti ohi kisojen parhaan maalivahdin Andreas Köpken. Ilman loukkaantunutta supertähteään Jürgen Klinsmannia pelannut Saksa kuittaa tasoituksen vain noin kymmentä minuuttia myöhemmin Stefan Kuntzin osumalla. Edetään tasaisesti aina jatkoajalle, jossa käytössä on ensi kertaa Golden Goal. Englanti käy lähellä, mutta niin kaukana. Ensin Darren Anderton ampuu tolppaan ja Terry Venables pyörittää epäuskoisena päätään vaihtoaitiossa. Myöhemmin Gazza ampuu ikimuistoisesti ohi pallosta, kun maali ammottaa tyhjyyttään vajaan metrin päässä. Saksakin onnistuu tekemään maalin, mutta se hylätään. Edessä on rankkarikisa. Kaikki kymmenen ensimmäistä laukojaa onnistuvat. On pakko antaa tunnustus englantilaisille, jotka kotiyleisönsä edessä kestivät hirvittävät paineet niinkin pitkään. Saksaa vastaan se ei kuitenkaan riitä, sillä ensimmäinen jatkolaukoja Gareth Southgate ampuu onnettoman laukauksen Köpken ulottuville. Seuraava laukoja Andy Möller ei armoa tunne, vaan kiittää, pyssyttää pallon vastustamattomasti ylähirren alle ja lähtee esittämään villiä kanakävelyä typertyneiden englantilaisfanien nenän eteen. Myöhemmin sinä iltana englantilaiset laittavat Lontoota uuteen uskoon ja puukottavat ohimennen pari venäläistä turistia luullessaan heitä saksalaisiksi.
Finaalissa Saksa jää tappiolle käsittämättömällä tuomarivirheellä. "Jos virhe tapahtui, se tapahtui kiistatta rankkarialueen ulkopuolella", toteaa Harri Kampmankin. Saksa kuitenkin kirii jälleen tasoihin ja iskee kultaisen voittomaalin jatkoajalla. Sankari on molemmat maalit iskenyt Oliver Bierhoff. En koskaan unohda, kuinka päälläni ollut pyyhe jää matkan varrelle juostessani takapihalle hyppimään ja huutamaan riemusta. Saksan valmentaja Berti Vogts onnistuu vihdoin voittamaan arvokisakultaa, ja näin hänestä ei tule ensimmäinen saksalaisvalmentaja, joka ei tässä ole onnistunut. Saksalaiset juhlivat englantilaisille kaikkein pyhimmässä, ja Klinsmann ottaa pytyn Hänen Majesteetiltaan.
2002 tapahtumat ovat kaikille tuoreessa muistissa. "Oikeat joukkueet" tunaroivat itsensä laulukuoroon jo alkuvaiheessa. Selityksiä haetaan milloin väsymyksestä, milloin pitkästä matkasta, milloin tuomaripelistä. Peiliin vain harva vilkaisee. Oliver Kahn torjuu uskomattomasti, vaikka haparoi märän pallon finaalissa Ronaldolle. Oikea joukkue vie mestaruuden, mutta Saksa tekee sen taas. Brasilia ja Saksa kohtaavat vihdoin MM-tasolla, ja lopputulos on symbolinen. Vieläkään ei eurooppalainen joukkue onnistunut voittamaan MM-kultaa Euroopan ulkopuolella.
Englanti ei selviytynyt 1994 MM-kisoihin.
Ranska ei selviytynyt 1994 MM-kisoihin.
Hollanti ei selviytynyt 2002 MM-kisoihin.
Saksa ei ole koskaan karsiutunut MM-kisoista, vaikka kerran on pois jäänytkin.
Saksa oli historian saatossa ennen 1-5 tappiota Englannille hävinnyt vain yhden MM-karsintaottelun.
Euroopan huippumaista vain Saksa on pystynyt pitämään tasonsa MM-kisoissa kerrasta toiseen. Ehkä siis kirkkain todiste Euroopan parhaasta maasta. "Pettymysten" kisoissakin 1994 ja 1998 Saksa eteni kahdeksan parhaan joukkoon.
2000 EM-kisoissa Hollanti epäonnistui Italiaa vastaan rankkarissa kahdesti varsinaisella peliajalla ja useasti vielä rankkarikisassa. Otanta alkaa olla jo sen verran suuri eri maiden välillä, että sattumasta on turha puhua.
Tampereen Ilves on maailmankaikkeuden legendaarisin, paras, rakastettavin ja kaunein jääkiekkoseura. Se on kaikilla mahdollisilla mittareilla - siis esteettisillä, pelillisillä, fyysisillä tms. - mitattuna aivan eri luokan seura kuin esim. Tappara, joka myös jääkiekkojoukkueen irvikuvana tunnetaan.
TBK... eiku Tapparan vertaaminen koiranpaskaan olisi loukkaus koiranpaskaa kohtaan.
Raimo Helminen on maailman kaikkien aikojen paras keskushyökkääjä.
Lasse Oksanen on maailman kaikkien aikojen paras laitahyökkääjä.
Jarmo Wasama on maailman kaikkien aikojen paras puolustaja, Risto Siltanen tosin taistelee vahvasti tästä tittelistä.
Aarne Honkavaara on maailman kaikkien aikojen legendaarisin ja merkittävin jääkiekkoilija.
Raipe edustaa HN:ää lainatakseni kaikkea sitä, mikä Ilvekselle ja Ilvesläisille on hyvää, puhdasta, kaunista ja rakastettavaa. Raipe on Ilveksen symboli sekä pelillisesti, henkisesti että esimerkillisesti.
Muutamia Raimon ennätyksiä:
Ainoana sentterinä liigan historiassa valittu kolme kertaa peräkkäin (1997, 1998, 1999) All Stars -kentälliseen.
Liigahistorian pisin katkeamaton pisteputki.
SM-liigan yhden ottelun jäähyennätys.
Nuorten MM-kisojen piste-ennätys. Ellen aivan väärin muista, mielettömät 13+11=24 seitsemässä ottelussa, siis yli kolme pistettä/matsi. Edellinen ennätys oli eräällä Wayne Gretzkyllä.
Eniten pelattuja maaotteluja maailmassa.
Ainoana pelaajana kuudet olympialaiset.
Eniten pisteitä maaotteluissa kerännyt Leijona.
Eniten syöttöjä maaotteluissa kerännyt Leijona.
Maailmanhistorian käsittämättömimmän lättysyötön omistaja.
Ja vielä muuta:
Eniten maaleja maaotteluissa iskenyt Leijona on Lasse Oksanen.
Toiseksi eniten pisteitä maaotteluissa iskenyt Leijona on Mika Nieminen.
BTW, aivan muusta aihetta:
Tuntemattoman sotilaan uusi elokuvaversio on kaikista mahdollisista syistä huomattavasti parempi elokuva kuin Wanha versio. Samoin se on hengeltään paljon lähempänä itse romaania, joka sentään on kumpaakin selvästi suurempi mestariteos.
Wanha on toki aikansa lapsi ja varmasti jopa ihan kelpo elokuva, mutta objektiivisesti ajateltuna ko. elokuva on yksi kaikkien aikojen Keisarin uudet vaatteet.
Ranger