Ihmiset tekevät valintoja eikä seurakannattajiksi enää synnytä.
Niklas Herlin kirjoitti joku aika sitten asiasta kolumnin Uuteen Suomeen ja joku sitten kommentoi siihen ja kertoi tästä asiasta jotenkin seuraavaan tapaan. "niin voithan sä seuran itse valita, mutta meidän suvussa on aina kannatettu IFK:ta, kysy vaikka fafalta". Eli näennäisesti annetaan päätösvalta asiassa, mutta jos valitsee väärin, joutuu perinnöttömäksi. Toimisin itse varmasti aivan samalla tavalla.
Sinänsä "huonot" yleisömäärät on toki huolenaihe. Toisaalta mitä voi odottaa 5 miljoonan ihmisen maassa, jossa nykyään on aika paljon muutakin kulttuuritarjontaa.
Ei se tuosta johdu, vaan siitä, että Suomessa ei ole niin vahvaa urheilutapahtumiin osallistumisen kulttuuria. Jossain Ruotsissa ja Saksassa kansa suorastaan todella haluaa paikan päälle otteluita katsomaan. Täällä on enemmän vallalla sellainen himassakökkimisen kulttuuri tai urheilussa kaveriporukassa kaljaa sohvalla ryystäen kisastudiokulttuuri.
Espoossa finaalit varmasti nostattavat sellaista riemua, mikä jatkuu tulevilla kausilla. Joukkuetta ei ole ehkä siellä koettu omakseen, mutta nyt ehkä tilanne on muuttumassa. Hirvittävä potentiaalihan siellä on. Reilusti yli 200k asukkaita ja he ovat hyvätuloisia keskimäärin. Joka tenavalla on moposkootteri, jolla voi ajaa matsiin jne. Uskon, että heillä on hyvä tulevaisuus, mitä tulee yleisömääriin.
Sitten jos puhutaan sm-liigasta niin ne ottelut jossa lipputulot menee yhteiseen pottiin niin miettii, että onko oikein, että jossain liput ovat paljon kalliimpia kuin jossain toisaalla. Toisaalta myöskin miettii, että jos alkuvaiheessa ei saa halleja täyteen niin pitäisikö silloin olla halvemmat liput kuin finaaleihin, joihin ihmiset ovat valmiita maksamaan lähes mitä vain. Paljon tuossa on varmasti kehittämisen varaa.
Ja mitä tulee runkosarjaan niin eiköhän osa katsomoista ainakin osassa otteluissa pitäisi olla todella paljon halvempia kuin tänä päivänä, jotta voitaisiin lähteä liikkeelle siitä ajatuksesta, että ykkösprioriteettina olisi täyttää halli. Jokereina olisin kyllä eniten huolissani, koska heillä on parhaimmat puitteet. Eli siis jostain se kertoo, että vaikka myyvät enemmän lippuja kuin joku toinen joukkue niin eivät pääse siihen, mihin voisivat päästä. Sen on pakko johtua tästä, ettei ole uusia "jokereita" kasvanut, vaan Ströba ja Varis ovat ainoita tavallaan omia siellä tunnetuista nimistä ja sitten toisaalta kansa on ihan otsassa siitä, että tulee ifk-taustaisia hankintoja ja kenties pelityylikin. Eli vika ei ole pelkässä markkinoinnissa, vaan tuotteessa myös. En usko, että ihmiset boikotoivat pelejä sen takia, ettei tule Suomen mestaruutta joka kausi, vaan siksi, etteivät pelaa kuten fanit haluavat ja sellaisella joukkueella, minkä fanit haluavat.
Jos olisin Jokerit niin perustaisin fanikaupan Itikseen tai johonkin vastaavaan kauppakeskukseen. Se ei tarttisi olla iso tila, mutta myisin siellä vaatteita, muita fanituotteita ja sitten puffaisin otteluita. Myisin lippuja, lippupaketteja kuten sarjalippuja ja Jokerit lahjakortteja. Siinä kun perheenäidit ovat ostoksilla niin voisivat yllättää perheensä hyvällä lahjalla ja kun perheet ovat ostoksilla niin varmasti lapset kinuaisivat nimenomaan Jokerit-kauppaan. Pitää mennä sinne, missä ihmiset ovat. Lippupalvelu ei ole markkinoiva, joten ei auta, vaikka niillä olisi miljoona toimipistettä, vaan seuralla pitää olla oma myymälä. Iso halli ja hyvä logo, joten tuossahan on valtava potentiaali. Voisin lyödä vaikka mitä vetoa siitä, että Itiksen ympäristö on mitä parhainta aluetta Jokereille. Ihmisiä asuu käsittämättömät määrät sellaisen alueen sisällä, josta tulevat autolla ostoksille kauppakeskukseen.