Pizza Frutti di Nightmare

  • 17 667
  • 115

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Millähän rahoilla Kotipizza muuten edes pysyy pystyssä? Nyt kun miettii, niin eihän siellä näytä koskaan olevan ketään syömässä ja en kyllä tiedä ketään sellaista, joka sieltä känkkynsä mukaankaan kävisi. Siis kuka hemmetti on niin tyhmä, että käy Kotipizzassa?!
Jos en mene kunnon ravintolaan syömään pizzaa, niin sitten valitsen yleensä Kotipizzan. Siitä yksinkertaisesta syystä, että raaka-aineet ovat eri tasoa noiden turkish kebab-mestojen kanssa ja pohja saadaan rapeaksi laadukkaassa paistouunissa. Pizzakin on pizzaa, eikä mitään löysää velliä, johon on ladattu mahdollisimman paljon (huonolaatuista) kamaa päälle. Tietysti jos tavoitteena on saada mahdollisimman paljon ruokaa mahdollisimman halvalla, ymmärrän hyvin valinnan jättää Kotipizza väliin.
Mikä tahansa Kotipizzan tekele, sitä puljua en suostu tukemaan koskaan. Surkeinkin maistamani karvaranteen pizza on aina hakannut kaikki tämän supisuomalaisen ja ylihinnoitellun paskaketjun väännökset.
Pakko yhtyä ihmisten Kotipizza-mielipiteisiin. Pizzat sen 2-5 euroa kalliimpia kuin peruspizzeriassa, pizzat puolet pienempiä ja suurin osa lisäksi vielä mauttomampia kuin keskimääräinen mutupizzeriasta tilattu.
Kotipizza nyt ei ole oikeaa pizzaa nähnytkään.
Voisin jopa väittää, että te ette ole oikeita pizzoja nähneetkään. Olette ilmeisesti samaa porukkaa, joiden mielestä kunnon suomalais-turkkilainen pizza hakkaa perinteisen italialaisen lätyn mennen tullen, koska onhan siinä paljon enemmän täytteitä.

Omassa Nordic/Turkish Nightmare-pizzassani on kinkkua, jauhelihaa, tupla-annos kebab-lihaa (tietty vähintään kolmea eri lihaa), paprikaa, sipulia, valkosipulijauhetta, sinihomejuustojauhetta, turkkilaisen pizzanpaistajan hiuksia, räkää ja muita eritteitä sekä reilu annos mystisen hyvää majoneesikastiketta. Nam! Kuulemma todella kovaa kamaa mm. Oulun korkeudella.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Vatanen, Blackhawks
Italiassa ollessa tuli kolme kertaa syötyä pizzaa. Kaikki eri paikoissa ja kaikissa se lätty oli, jos ei nyt aivan käsittämättömän pahaa, niin ainakin huomattavasti pahempaa, kuin Suomessa kenen tahansa karvakäden tekemä.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Jos en mene kunnon ravintolaan syömään pizzaa, niin sitten valitsen yleensä Kotipizzan. Siitä yksinkertaisesta syystä, että raaka-aineet ovat eri tasoa noiden turkish kebab-mestojen kanssa ja pohja saadaan rapeaksi laadukkaassa paistouunissa. Pizzakin on pizzaa, eikä mitään löysää velliä, johon on ladattu mahdollisimman paljon (huonolaatuista) kamaa päälle. Tietysti jos tavoitteena on saada mahdollisimman paljon ruokaa mahdollisimman halvalla, ymmärrän hyvin valinnan jättää Kotipizza väliin.Voisin jopa väittää, että te ette ole oikeita pizzoja nähneetkään. Olette ilmeisesti samaa porukkaa, joiden mielestä kunnon suomalais-turkkilainen pizza hakkaa perinteisen italialaisen lätyn mennen tullen, koska onhan siinä paljon enemmän täytteitä.

Omassa Nordic/Turkish Nightmare-pizzassani on kinkkua, jauhelihaa, tupla-annos kebab-lihaa (tietty vähintään kolmea eri lihaa), paprikaa, sipulia, valkosipulijauhetta, sinihomejuustojauhetta, turkkilaisen pizzanpaistajan hiuksia, räkää ja muita eritteitä sekä reilu annos mystisen hyvää majoneesikastiketta. Nam! Kuulemma todella kovaa kamaa mm. Oulun korkeudella.

Eri. Nimenomaan Kotiskeidasta olen saanut aikanaan sellaisia löysiä pizzoja, jossa täytettä oli suunnilleen yhtä paljon, kuin Saarioisten mikroläpissä ja keskellä kellui järven verran rasvaa. Omnomnom. Isälläni oli aikanaan kyseisen ketjun pulju toimistonsa naapurissa, joten sieltä tuli aika usein meille kotiinkin saakka näitä kammotuksia. Onneksi kuitenkin sain lopulta aivopestyä meidänkin perheen käyttämään mamupaikkoja ja kaikki ovat sen jälkeen olleet huomattavasti tyytyväisempiä noutosafkoihin(Heh, kyseinen Kotipizza sen sijaan on kuulemani mukaan kuollut pois jo 2009).

Ja mikä ihmeen meriitti pizzalle on olla italialainen, johtuuko se vain siitä, että persaukiset siirtolaisluigit sattuivat sen aikanaan keksimään? Ei kai kukaan traditiosta maksa, nimittäin jos menee italialaiseen ravintolaan pizzalle, niin se yleensä maksaa huomattavasti jopa Kotishitin tekelettä enemmän ja maistuu yleensä lähes yhtä laimealle. Ylihintaista taikinaa siis ja jonkun herra Dolmion kosketus. Mieluummin siis edullinen lätty runsailla täytteillä turkkilaiselta, kuin kallis yhtä tyhjän kanssa annos suomalaiselta.
 
Suosikkijoukkue
Bruins
Ananas ei kyllä mulla kuulu pizzaan. Muuten se kyllä menee esim. mehuna.

Muutenkaan en pizzassani suosi kuin korkeintaan 3 täytettä, ehkä vielä parempi on mennä kahdella.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ja mikä ihmeen meriitti pizzalle on olla italialainen, johtuuko se vain siitä, että persaukiset siirtolaisluigit sattuivat sen aikanaan keksimään? Ei kai kukaan traditiosta maksa, nimittäin jos menee italialaiseen ravintolaan pizzalle, niin se yleensä maksaa huomattavasti jopa Kotishitin tekelettä enemmän ja maistuu yleensä lähes yhtä laimealle. Ylihintaista taikinaa siis ja jonkun herra Dolmion kosketus. Mieluummin siis edullinen lätty runsailla täytteillä turkkilaiselta, kuin kallis yhtä tyhjän kanssa annos suomalaiselta.
Se meriitti tulee siitä, että italialaiset kasvatetaan arvostamaan hyvää ruokaa ja ensiluokkaisia raaka-aineita. Siellä ruokailu on muutenkin tärkeä tapahtuma, varsinkin illalliselle osallistuu koko perhe vauvasta vaariin. Jokaikinen Mamma Rosa on maailman paras kokki, jos Luigilta kysytään. Vaikka pizza tehtiinkin aluneperin jämistä, se ei tarkoita jätteitä. Ne jämät sattuvat yleensä olemaan melko laadukasta kamaa.

Minä olen saanut Italiassa pelkästään erinomaista pizzaa. En kyllä epäile hetkeäkään, etteikö sielläkin saa halutessaan Kemalin tekemisä halpiksia.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Veikkaan, että tässä(kin) ketjussa "paska italialainen pizza" on järjestään jonkun italialaisen turistirysän turistipizzahuijaus, eikä esimerkiksi tavallisten italialaisten arkiruuaksi tekemä normipitsa tai jopa toscanalaisten kyläjuhlien "mummopitsa", jonka siis tekevät paikalliset mummot.

Toisaalta, suomalaiseen einespaskaroskaruokakulttuuriin kasvatettu voi tietysti kavahtaa tuoreita ja hyvälaatuisia ruoka-aineita ihan luonnostaan, jos ei ole em. raaka-aineisiin tottunut. Pikkulapsesta asti pelkkää perunaa, porkkanaa, makkaraa ja jauhelihaa ja vähän vanhempana samaa eineksinä, ei ihme jos makutottumukset ovat 4-vuotiaan tasolla.

muaddib
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Se meriitti tulee siitä, että italialaiset kasvatetaan arvostamaan hyvää ruokaa ja ensiluokkaisia raaka-aineita. Siellä ruokailu on muutenkin tärkeä tapahtuma, varsinkin illalliselle osallistuu koko perhe vauvasta vaariin. Jokaikinen Mamma Rosa on maailman paras kokki, jos Luigilta kysytään. Vaikka pizza tehtiinkin aluneperin jämistä, se ei tarkoita jätteitä. Ne jämät sattuvat yleensä olemaan melko laadukasta kamaa.

Minä olen saanut Italiassa pelkästään erinomaista pizzaa. En kyllä epäile hetkeäkään, etteikö sielläkin saa halutessaan Kemalin tekemisä halpiksia.

Mistähän se sitten johtuu, että hyvin monet Italiassa käyneet ovat haukkuneet siellä maistamansa pizzat täysin lyttyyn, vaikka salettiin ei ole ollut kyse mistään Mustafan pitämästä kebabluolasta tai sen kahden tähden hotellin aularaflasta? Onko suomalainen makuaisti muka liian kehittymätön ottamaan vastaan tämän vuosituhantisen korkeakulttuurin antimet? Ilmeisesti se hintalappu ja "autenttisuus" todella osaltaan määrittelee, että kuinka hyvää pizza on.

Italiassa arvostetaan muutenkin sellaista ihme ulkokultaisuutta. Karrikoidusti voidaan sanoa, että vaikka asuttaisi savimajassa, niin kaikki hyvin, kunhan pihassa on Alfa Romeo ja päälle löytyy Armania töihin mennessä. Ei siis mikään ihme, että jokainen viiksekän nainenkin on olevinaan maailman paras kokki ainakin perheen mielestä. Ulkopuolisen mielestä näin ei kuitenkaan aina ole.

Italialaiselle ilmakuivatulle kinkulle nostan kuitenkin hattua(Parman kinkku?). Hakkaa kaiken maailman löysät saunapalvit & keittokinkut vähintään 100-0.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mistähän se sitten johtuu, että hyvin monet Italiassa käyneet ovat haukkuneet siellä maistamansa pizzat täysin lyttyyn, vaikka salettiin ei ole ollut kyse mistään Mustafan pitämästä kebabluolasta tai sen kahden tähden hotellin aularaflasta? Onko suomalainen makuaisti muka liian kehittymätön ottamaan vastaan tämän vuosituhantisen korkeakulttuurin antimet? Ilmeisesti se hintalappu ja "autenttisuus" todella osaltaan määrittelee, että kuinka hyvää pizza on.
Ei harmainta aavistusta. Minä luotan vain makuaistiini.
 

Fordél

Jäsen
Mistähän se sitten johtuu, että hyvin monet Italiassa käyneet ovat haukkuneet siellä maistamansa pizzat täysin lyttyyn, vaikka salettiin ei ole ollut kyse mistään Mustafan pitämästä kebabluolasta tai sen kahden tähden hotellin aularaflasta?

Ei varmasti suomestakaan saa kaikista ravintoloista mainiota suomalaista sapuskaa.

Olen syönyt italiassa hyvin keskinkertaisia italialaisia ruokia, mutta myös maailman parasta pizzaa. Siinä pohja oli ohu ja rapsakka, mutta pohjassa oli myös pehmeyttä. Tomaattikastike oli koko homman ydin ja se maistui paremmalta kuin mikään aikaisemmin maistamani. Pointti oli siinä, että se todellakin maistui sieltä pohjalta eikä sen maku jäänyt esim. juuston varjoon. Siihen päälle laadukkaat ja tuoreet täytteet ja koko homman kypsentäminen oikeanlaisessa uunissa niin syntyi pizza, joka on nostanut riman ko. ruokalajissa hyvin korkealle.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Mistähän se sitten johtuu, että hyvin monet Italiassa käyneet ovat haukkuneet siellä maistamansa pizzat täysin lyttyyn, vaikka salettiin ei ole ollut kyse mistään Mustafan pitämästä kebabluolasta tai sen kahden tähden hotellin aularaflasta? Onko suomalainen makuaisti muka liian kehittymätön ottamaan vastaan tämän vuosituhantisen korkeakulttuurin antimet?

Yhtälailla normisuomalainen valittaa kiinalaisesta ruuasta Kiinassa (yäk liian mausteista, liikaa valkosipulia, liikaa chiliä, epämääräisen näköistä), Japanissa (yäk tuoretta kalaa, pitää olla purkkitonnikalaa), Ranskassa (yäk punaviiniä ja kermakastiketta, antakaa kaljaa ja ketsuppia), Espanjassa (yäk äyriäisiä ja oliiveita, makkaroissa on lihaa yäk, onneksi otin HKn sinistä mukaan).

Ei se sattumaa ole, että karmeimpien turistirysien surkeimissa ruokapaikoissa on suomenkieliset ruokalistat.

En siis pitäisi jonkun randomturistin huonoa kokemusta Italiassa riittävänä syynä tuomita eurooppalaisen ruokakulttuurin kotimaan ruokaa tai ruokakulttuuria huonoiksi.

muaddib
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Mistähän se sitten johtuu, että hyvin monet Italiassa käyneet ovat haukkuneet siellä maistamansa pizzat täysin lyttyyn, vaikka salettiin ei ole ollut kyse mistään Mustafan pitämästä kebabluolasta tai sen kahden tähden hotellin aularaflasta?
Koska Suomessa on totuttu siihen, että pizzaan laitetaan kaiken maailman moskaa. Kts. Vesurin viestistä lisätietoa.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Yhtälailla normisuomalainen valittaa kiinalaisesta ruuasta Kiinassa (yäk liian mausteista, liikaa valkosipulia, liikaa chiliä, epämääräisen näköistä), Japanissa (yäk tuoretta kalaa, pitää olla purkkitonnikalaa), Ranskassa (yäk punaviiniä ja kermakastiketta, antakaa kaljaa ja ketsuppia), Espanjassa (yäk äyriäisiä ja oliiveita, makkaroissa on lihaa yäk, onneksi otin HKn sinistä mukaan).

Ei se sattumaa ole, että karmeimpien turistirysien surkeimissa ruokapaikoissa on suomenkieliset ruokalistat.

En siis pitäisi jonkun randomturistin huonoa kokemusta Italiassa riittävänä syynä tuomita eurooppalaisen ruokakulttuurin kotimaan ruokaa tai ruokakulttuuria huonoiksi.

muaddib

Joo, voi olla. Maku ja maistaminen ovat kuitenkin subjektiivisia kokemuksia. Se on ihan sama vaikka "nauttisi" sen paskan makuisen annoksensa kullatuilla aterimilla ja katsellen auringonlaskua Karibialla, koska ei se sitä makua miksikään muuta. Miksi siis pilata lomaansa vetämällä paikallista ruokaa väkisin, jos ei koe sitä syötäväksi? Itsekin yleensä vedän hotellihuoneessa salamia ja sämpylää pahimpaan nälkään. Tulee halvemmaksikin.
 

Jusu7

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eräässä paikallisessa ravintelissa maistoin ensimmäistä kertaa elämässäni noutopöydän lätyssä lohta. Kalasta ja lohesta kyllä pidän mutta tuohon ei sovi. Samassa paikassa muuten oli tarjolla viime kesänä pitsassa mansikoita. Erikoinen elämys kieltämättä tuokin.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Joo, voi olla. Maku ja maistaminen ovat kuitenkin subjektiivisia kokemuksia.

Totta toki tämäkin. Omakohtaisesti olen vain huomannut että "paskaa ruokaa ulkomailla" -kommentti tulee yleensä juuri em. suomalaisen 4-vuotiaan makutottumuksilla varustetuilta ihmisiltä, jotka eivät edes suostu maistamaan mitään makkara-peruna-jauheliha-ruisleipä -nelikon ulkopuolelta.

muaddib
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kun nyt kerran ketjun otsikkona on Frutti de mare (unohdetaan se night), niin todettakoon, että kenties paras syömäni pizza koskaan tarjottiin venetsialaisessa ravintolassa viitisen vuotta sitten. Ei Venetsian saaren paikoissa, vaan mantereen puoleisella kanta-alueella.

Todellinen meren antimia -pizza, jossa simpukat olivat yli kymmensenttisiä kuorineen päivineen, kala oli tuoreen ja maukkaan makuista, ja koko hoidon kruunasi nyrkkini kokoinen pieni mustekala lonkeroineen päivineen, joka oli istutettu keskelle pizzaa. Söin sen siitä sitten lonkero kerrallaan. Pizzan tomaattipohja ja juusto -kombinaatiokin oli tavattoman hyvää. Ei moiseen ihan ylletä missään etnosuomalaisessa ihmiskauppa- ja raakajäte -karvakäsiliikkeessä.

Yleisesti ottaen tosin Suomessakin tehdään sekä oikein hyviä pizzoja että erittäin huonoja pizzoja - ei se italialaisuus mitään sinänsä takaa, varmasti sieltäkin saa paskaa pizzaa siinä missä muualtakin. Mutta erilaisten makuelämysten hankkiminen ulkomailla ei saisi siihenkään tyssätä, että yksittäinen ateria ei olekaan niin ihmeellisen makuinen. En ole ikinä ymmärtänyt, että mennään lomalle vieraaseen maahan ja eletään sitten McDonaldsin antimilla tai hotellihuoneessa ruisleivällä ja purkkihernekeitolla, tai mennään johonkin Suomi-baariin, jossa Frederik soi ja lihapullia tarjotaan muusilla juuri kuten kotikylän ABC:ssa.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Totta toki tämäkin. Omakohtaisesti olen vain huomannut että "paskaa ruokaa ulkomailla" -kommentti tulee yleensä juuri em. suomalaisen 4-vuotiaan makutottumuksilla varustetuilta ihmisiltä, jotka eivät edes suostu maistamaan mitään makkara-peruna-jauheliha-ruisleipä -nelikon ulkopuolelta.

muaddib

Heh, tuohan on vielä ihan aikuisen makutottumus. Tilanne on omien huomioideni mukaan se, että 2000-luvun suomalainen 4-vuotias toukka ei tasan suostu syömään mitään noista. Liian kiinteää, liian tuoretta, ei osata kuoria ja on kauheen pahaa. Kuvaavin kommentti prosessoidun ruoan sukupolven edustajalta meni muikkuja syödessä näin "Hyii! Tämähän maistuu ihan joltain!". Sitten tuli itkunsekaiset vaatimukset makaroonista ja ketsupista.

Muutenhan mainitsemasi ruoat ovat erinomaista arkievästä kaikki. Kuten vastaavasti myös ne kämyset pizzat napolilaisten itsensä mielestä.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Mistähän se sitten johtuu, että hyvin monet Italiassa käyneet ovat haukkuneet siellä maistamansa pizzat täysin lyttyyn, vaikka salettiin ei ole ollut kyse mistään Mustafan pitämästä kebabluolasta tai sen kahden tähden hotellin aularaflasta?

Minä luulen, että kyse on ennakko-odotuksista. Oletusarvo on, että italialainen pizza on maailman parasta. Suomalainen uskoo tietysti saavansa maailman parhaan special operan triplalihoilla, mutta saakin yksinkertaisen pizzan, jossa juuston ja tomaatin lisäksi on ehkä 2 täytettä. Ja niistäkin toinen on kasvis. Päällä loraus oliiviöljyä. Ja kun pizzan mielikuvaan liittyy vielä känninälän tai krapulanälän tyydyttäminen, niin mahtaahan yksinkertaisista aineista tehty paikallinen pizza olla pettymys. Tokihan se sitä voi olla ihan oikeastikin. Makuasioista ei sovi kiistellä.

Mutta kyllä omakohtainen kokemus on se, että kun näitä aitoja italialaisia laadukkaita pizzoja syö aikansa, niin kyllä sen niiden laadun rupeaa ymmärtämään.

Täytyy kuitenkin huomioida, että pizzoja on italiassakin joka lähtöön. Riippuu paljon siitä, missä päin olet ja kuka tekee. On pannupizzan tyylisiä pizzoja, on kasvispizzoja ja jossain päin italiaa saa vain merenelävistä tehtyjä pizzoja. Samalla tavalla voi ihan hyvin arvostaa täkäläisiä pizzoja. Jos joku tekee Suomessa hyvää pizzaa "ei-italialaisista" raaka-aineista, niin mielestäni sitä voi tituleerata ihan hyvin hyväksi pizzaksi.

Itselläni menee silti frutti di nightmare osastoon kaikki kolmelihaa-ananas-aurajuusto-viritykset.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Totta toki tämäkin. Omakohtaisesti olen vain huomannut että "paskaa ruokaa ulkomailla" -kommentti tulee yleensä juuri em. suomalaisen 4-vuotiaan makutottumuksilla varustetuilta ihmisiltä, jotka eivät edes suostu maistamaan mitään makkara-peruna-jauheliha-ruisleipä -nelikon ulkopuolelta.

Näinhän se juuri on. Ulkomaiden "Suomi-baarit" ovat juuri näitä ihmisiä pullollaan. Hyvä kun ulkomainen viina ja olut sentään heille kelpaa (runsain mitoin), mutta nälkäkuolemahan uhkaisi jos ei saa karjalanpiirakoita, lihapullia muusilla, HK:n sinistä ja ruisleipää samalla kun taustalla humppa raikaa ja tarjoilijana on Helena Pihtiputaalta eikä mikään tumma Giorgios.

Toki jokaisella on oma makunsa, eikä kenenkään kannata olla kulinaristinen hifistelijä saatika puritaaninen ruoka-aineortodoksi. Esim. se pizza voi olla hyvää niin Kotipizzassa, aitoitalialaisessa ravintolassa kuin suomalais-turkkilaisessa peruspizzeriassa. Myöskään pizzan täytteiden määrä ei ole rajoitettu mihinkään lukumäärään, ja pizzan täytteinä saa olla juuri sellaisia ainesosia jotka itse kullekin maistuvat. Jos haluaa tunkea siihen ananasta, jauhelihaa ja paprikaa, niin sen kuin tunkee. Jos ei halua aurajuustoa, oliiveja ja anjovista, niin ei halua (vaikka ne ovatkin mahtava valinta).

Kaikille "hyi, en syö, tahtoo makaronilaatikkoa"-ihmisille haluaisin kuitenkin julistaa omakohtaista ruoka-ainevapahduksen evankeliumia. Jos minä olen pelastunut, te kaikki voitte pelastua!

Nuorena ja nuorena aikuisena en syönyt montakaan ruoka-ainetta, jotka ovat nykyisin muuttuneet suuriksi herkuiksi. Olin suoraan sanottuna aivan hemmetin nirso, ennakkoluuloinen ja omiin makumieltymyksiini pinttynyt. Aurajuusto? Hyi, en maista. Oliivit? Hyi, en pidä. Anjovis ja sillit? Hyi, hyi, en syö. Kyllähän tuosta tulee kieltämättä nelivuotias mieleen.

Kymmenisen vuotta sitten alkoi kuitenkin avautuminen. Ensin silloisen rakkauden avulla, kun ex-nainen käsitti, että tie miehen sydämeen kulkee myös vatsan kautta, jos vatsaan laittaa aurajuustolla maustettua hyvää ruokaa. Sitten myöhemmin festarielämyksien kautta (Ruisrockissa bratwurstia hapankaalilla, hapankaalia en ollut aiemmin halunnut edes maistaa), sitten vihdoin tietoisesti omaa kulinaristista maailmankuvaa avartaen ja itse eri raaka-aineita ja makuja kokeillen sekä kotimaassa että ulkomailla. Tajusin myös kunnolla sen, että monet ruoka-aineet vaativat useamman kerran maistamisen, jotta niihin ensin tottuu ja sen jälkeen niihin tulee suorastaan himo. Osa ainesosista ei edelleenkään ole suosikkejani, mutta eivät ne välttämättä myöskään enää haittaa.

Erityisesti ulkomaille lähtiessäni pyrin tietoisesti maistamaan paikallisperinteen mukaisia aterioita sen sijaan, että söisin perushöttöä. Ei kaikki toki ole niin ihmeellistä, enkä väkisin väännä hampaat irvessä perinneateriaa ja teeskentele, että olipa se hyvää kun se kerran on perinneruokaa. En myöskään tavoittele mitään iljettävää eksotiikkaa syömällä kenenkään tai minkään silmiä, aivoja sun muuta. Mutta kokeilemalla on löytynyt monia sellaisia ruokia, joita olen yrittänyt sittemmin kotimaassakin testata. Amen!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Heh, tuohan on vielä ihan aikuisen makutottumus. Tilanne on omien huomioideni mukaan se, että 2000-luvun suomalainen 4-vuotias toukka ei tasan suostu syömään mitään noista. Liian kiinteää, liian tuoretta, ei osata kuoria ja on kauheen pahaa. Kuvaavin kommentti prosessoidun ruoan sukupolven edustajalta meni muikkuja syödessä näin "Hyii! Tämähän maistuu ihan joltain!". Sitten tuli itkunsekaiset vaatimukset makaroonista ja ketsupista.

Niin niin, kun 4-vuotiaan lapsen 24/34/44 -vuotiailla vanhemmilla on ITSELLÄÄN 4-vuotiaan makutottumukset ja lapset ovat oppineet sanomaan "yäk" joka kerta kun isä tai äiti tai molemmat on sanonut ruokapöydässä "yäk" kun eteen on tuotu muuta kuin suomalaista kansallisruokaa eli semimyrkyllistä einesroskaa, niin tulos on juuri tämä.

Ja lisäyksenä vielä fanikomppaus Rafaelin äärifiksuun viestiin. Se kannattaakin Tapparaa, sen on pakko olla fiksu ja järkevä (ellei ole säälittävä gloryhunter, joka on tällä kaudella hypännyt bandwagoniin menestyksen huumaamana).

Sen inhokkipizzakin on sama.

muaddib
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Eri pizzoihin sopivat hieman eri täytekombinaatiot, ja täytteitä kannattaa olla maksimissaan 3-4. Tosin joskus olen kotona pizzaa tehdessäni tunkenut ahneuksissani viittä eri täytettä kun mopo on karannut käsistä, mutta se ei ole ollut paras ratkaisu.

Omat valintani pizzatäytteiksi, joiden joukosta valita haluttu kombo yhdessä tomaattikastikkeen ja mozzarella-juuston kanssa: sinihome- eli aurajuusto, valkohomejuusto, mustekala, anjovis, oliivi, jalapeno, simpukka, katkarapu, tonnikala, salami, silputtu kinkku, kana. Onpahan joskus tullut heitettyä kehiin myös pari nokaretta smetanaa juuston alle, ja kerran kokeilin saksalaismielisesti pistää pieneksi silputtua bratwurstia ja ohuesti hapankaalia. Jawohl!

Jauhelihakin nyt vielä menee, vaikkei se ykkösvalintani pizzaan olekaan. Sen sijaan minun pizzani päälle ei mielellään laiteta: ananasta, paprikaa, raakasipulia (sipulirouhe vielä menisi), hillosipulia, valkosipulia (en pidä pari vuorokautta kestävästä valkosipulin jälkimausta) eikä kasviksia (se aurinkokuivattu tomaatti nyt menee, mutta ei se miltään oikein maistu).

Kaikki edellämainituista eivät siis mene välttämättä kaikkien kanssa, mutta noista aineksista voi hyviä makuelämyksiä muodostaa. Joihinkin ainesosiin tulee outo fiksaatio ja halu kokeilla niitä vähän joka reseptissä jos vain mahdollista aina voileivistä aterioihin. Eipä sellaista päivää taida ollakaan, ettei jääkaapissani olisi smetanapurkkia, hapankaalia ja erilaisia homejuustoja, eri silleistä puhumattakaan. Mitään näistä ainesosista ei olisi ollut vielä 10 vuotta sitten lähimaillakaan huusholliani.
 

Rocco

Jäsen
Oikeaan pizzaan kuuluu mielestäni vain yksi täyte, maksimissaan kaksi. Muut siitä yli on aivan turhaa. Pizzassa täytteistä tärkein on kuitenkin tomaattikastike sekä juusto. Suomessa tuntuu olevan kaikki muut.

Mutta itse aiheeseen. Oikea Frutti di Nightmare olisi:

Anjovis
Homejuusto (ja vielä oikein halpa sellainen)
Oliivit
Säilykepaprika

Itse olen Italiassa syönyt monenlaista pizzaa. Maultaan ne ovat parempia kuin Suomessa oikeastaan missään. Kanadassa pizzat olivat erinomaisia, ja jossakin USA:n itärannikolla saa melkein mistä vaan mainiota pizzaa. Tosin jenkeissä pizzat ovat todella paksuja, mutta maultaan mainioita.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
No niin, täällähän on saatu jonkinlainen konsensus aikaan, että hyvässä pitsassa täytteitä on pari kolme. Olen sikäli samaa mieltä, että ei laadukas pitsa enempää vaadi.

Jonkinlaisena pizzerioiden "the" paikkana Suomessa itseään pitävä Dennis ei ole ihan samoilla linjoilla. Joka pitsassa on täytteitä ainakin se viisi, yleensä kuusi, parhaimmillaan yhdeksän. Melko hienostunut makuelämys tällainen varmaan. No on siellä ne perusvaihtoehdotkin.
Pizzat - Dennis

Sekin on hassua, että se yhdistelmä mitä tulee yleensä kebulasta kotiin tilattua, on tässä ketjussa mainittu. Olen pelle, vaikka en mä sitä nyt missään oikeassa trattoriassa tilaisi.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Jonkinlaisena pizzerioiden "the" paikkana Suomessa itseään pitävä Dennis ei ole ihan samoilla linjoilla. Joka pitsassa on täytteitä ainakin se viisi, yleensä kuusi, parhaimmillaan yhdeksän. Melko hienostunut makuelämys tällainen varmaan. No on siellä ne perusvaihtoehdotkin.
Pizzat - Dennis
Kyseinen "pizzeria" on yleisesti todettu ketjun otsikonmukaisen painajaispizzan luojaksi ja pää-äänenkannattajaksi.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Anjovis, oliivi, simpukka, banaani ja kananmuna. Persikkakin on pizzassa perseestä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös