Mainos

Pitkä, kuuma pesiskesä 2005

  • 42 194
  • 445
Tila
Viestiketju on suljettu.

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Kuuma joko joko -kesä on polkaistu käyntiin allekirjoittaneen ja ELÄKELÄISEN välisellä vedonlyönnillä. Minä sanon, että Kitee, hän sanoo että Tahko. Ja me emme pelaa sopupeliä, raha liikkuu kesän lopussa yhtä nopeasti kuin räpylä napsahtaa kädestä hiekkaan vuoron päätyttyä. Kiteehän on opportunistinen valinta, mutta pelkän Nightwishin takia olisin ottanut Kiteen joka tapauksessa. Nyt joukkuetta pidetään varmana mestarina, mikä Suomen tapauksessa tarkoittaa sitä, että Kitee ei voittane mestaruutta. Kyllähän pesiksessäkin penailla osataan !

Go Kitee! Vai pitääkö pesiksessä välttää englanninkieltä ja sanoa : Mää Kitee !?
 

JanJ

Jäsen
Viestin lähetti JHag
Go Kitee! Vai pitääkö pesiksessä välttää englanninkieltä ja sanoa : Mää Kitee !?
Eikös se ole kahdella t-kirjaimella, kittee? Mittee?

No joo. Jaksopeli on perseestä. Vertaus tennikseen siitä naapurin puolelta. Takaisin 9 vuoroparia, sanon ma!
 

paze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Ulvilan Pesä-Veikot, Pesäkarhut, BVB 09
Viestin lähetti DAF
Aika moni pesäpalloilija juoksee 100 m 11 sekunnin pintaan. Mitä lyöjäjokereihin tulee (vaikkapa Raittila, Peltonen, Dahlström), kannattaa varmaan tutustua, paljonko näillä kavereilla on voimaa, vaikkeivät tykkijuoksijoita olisikaan. Vai etkö pidä voimailulajeja urheiluna?

Mahtava pointti DAF:ilta! Ja esimerkiksi juuri näistä lyöjäjokereista DAF:n mainitsema Jere Dahlström on todella urheilullinen kaveri. Mies muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan lähinnä 10-ottelijaa. Ja huippukuntoisuudesta muutenkaan on aivan turha alkaa aukomaan pesäpalloilijoiden kohdalla. Kovakuntoista sakkia, sillä siisti.

-paze-
 

Jallu Koo

Jäsen
Joo, peesaillaan vielä, kyllä ne pelimannet hyvässä kunnossa on. Varsinkin etenijöiden nopeuskestävyys on todella kovaa luokkaa. Lisäksi pesäpallossa on todella repiviä liikkeitä (heitot), joten lihaksistonkin pitää olla kunnossa kestääkseen moisen rääkin.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viestin lähetti mirasane
Onko tenniskin sitten hölmö peli, kun siinä erävoitto 6-0 on yhtä hyödyllinen kuin erävoitto 7-5?

Tai jos jääkiekkojoukkue voittaa ottelun 6-2, niin voittajajengihän on tehnyt 3 merkityksetöntä maalia, kun kerran 3-2-voittokin olisi riittänyt tuomaan täydet sarjapisteet.

No, toi pesäpallon systeemi olisi tenniksessä verrattavissa siihen että Nieminen voittaa ekan erän 6-0, mutta Safin voittaa toisen erän 6-7 ja kolmas erä ratkaistaisiin suoraan Tie Breakilla, eli toisin sanoen esim. kolme kolmen vuoroparin jaksoa olisi pesiksessä urheilullisempi ratkaisu ja silloin olisi verrattavissa tennikseen.

Jääkiekossa enemmän maaleja tehnyt voittaa joka tapauksessa, joten turha verrata pesäpallon jaksosysteemiin, jossa voi voittaa, vaikka olisi takonut 15 juoksua vähemmän.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Blackie
Onko tämä jaksosysteemi kovinki urheilullinen? Jos kotijoukkue voittaa ensimmäisen jakson vaikkapa 19-0, niin siinä on sitten 18 merkityksetöntä juoksua. Onko sitten oikein, että vierasjoukkue voittaessaan toisen jakson 0-1 ja kotiutuslyöntikisan, saa ottelusta enemmän pisteitä? Mitä mieltä pesäpallistifanit on tästä jaksosyysteemistä? Parempi joukkue tässä tapauksessa voitti? Tämä on yksi urheilullinen seikka, joka askarruttaa. Ottaisivat sen vanhan systeemin takaisin.

Nyt en kehtaa enää enempää kiusata. On aivan ok ettet tykkää suuresti pesäpallosta. Mikäs siinä. Eihän sitä pelatakaan kuin Suomessa etc. Ja JHag näköjään tekee myös vuotuisen visiittinsä pesäpallo-ketjuun. Tämä vuosikerta ei parane vanhetessaan, mutta siinä vaiheessa kun tiedät jotain mistä puhut niin tervetuloa vaan (olet varmaan huomannut ne kerrat jolloin olen yrittänyt jotain otella kanssasi jääkiekosta - luku taitaa olla tasan nolla). Jälleen kerran, he tekevät sen itse.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille ja IFK:lle
Viestin lähetti jarihe
Joo, peesaillaan vielä, kyllä ne pelimannet hyvässä kunnossa on. Varsinkin etenijöiden nopeuskestävyys on todella kovaa luokkaa. Lisäksi pesäpallossa on todella repiviä liikkeitä (heitot), joten lihaksistonkin pitää olla kunnossa kestääkseen moisen rääkin.

Jeps, pesäpalloilijoiden fyysisistä ominaisuuksista kertoo jotain sekin, että Tuomas Tervonen kävi kylmiltään voittamassa 100 metrin Pohjois-Karjalan piirimestaruuden ajalla 11,15.
Kaveri arveli, että ellei kisapaikalla olisi ollut vastatuulta ja jos hän olisi vähän harjoitellut telineistä lähtemistä, olisi aika painunut 11:n alle.

Sotkamosta Pattijoelle siirtynyt Jarkko Kokko tunnetaan kovasta polttoheitostaan. Heittovoimasta kertoo jotain se, että nuorena pesäpallon rinnalla keihäänheittoa harrastanut Kokko heitti 18-vuotiaana keihästä 74 metriä. Tuo tulos on yhä kovaa valuttaa 18-vuotiaiden sm-skaboissa.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viestin lähetti mjr
Tämä vuosikerta ei parane vanhetessaan, mutta siinä vaiheessa kun tiedät jotain mistä puhut niin tervetuloa vaan (olet varmaan huomannut ne kerrat jolloin olen yrittänyt jotain otella kanssasi jääkiekosta - luku taitaa olla tasan nolla).

Itse en edes muista, että olisit ollut ylipäätänsä samassa ketjussa kun minä. Okei, aika tavallinen tallaajahan mä olen, mitä pesikseen tulee ja annoinkin vaan tällaisen amatöörin ennakkoasenteet julki. Pidän suuni supussa jatkossa. Lätkästä tiedän todennäköisesti silti enemmän kuin sinä, mutta en tiedä miten se tähän ketjuun liittyy.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Blackie
Lätkästä tiedän todennäköisesti silti enemmän kuin sinä, mutta en tiedä miten se tähän ketjuun liittyy.

Joo, tästä tuskin on kiistaa. Pidän jääkiekosta ja maajoukkueeseen suhtaudun melkoisen intohimoisesti, mutta asiantuntemus on sillä tasolla etten juuri puutu esim. taktisiin kysymyksiin muuten kuin aivan yleisellä tasolla. Tai esim. tappeluihin (lue tragi-koomisiin kiekkohuiteluihin) muuten kuin periaatteellisella urheilullisella tasolla. Mutta sillä ei sinänsä ole väliä kuka lajia harjoittaa ja mitä siitä ajattelee vaan sitä suhtautuu urheiluun urheiluna. Kriketti esimerkiksi on äärimmäisen kiintoisa joukkuepeli, eikä erityisesti haittaa se että kriketinpelaajilla saattaisi olla ongelmia maratonilla ja moukarinheitossa ja että sitä pelaavat vain englantilaiset ja pakistanilaiset jne. Mutta kukin tyylillään.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
JAA

Sen pari joukkueellista superpesispelaajia mitä tunnen/tiedän, niin juoppoja niistä on joka toinen, noin niinkuin suurinpiirtein. Eli mitä tästä opimme: Blackie on aivan oikeassa, ei pesäpalloiluun mitään kummoisempaa kuntoa tarvitse, kunhan vaan ei kärsi krapulaa. Niin ja tunnen lajin kohtuu tarkasti, että on ihan turhaa alkaa mulle siitä väittelemään, etten tietäis mistä puhun.

Vaan äskeisestä huolimatta aion käydä ehkäpä pelin kaksi katsomassa tai juuri siitä johtuen..
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Re: JAA

Viestin lähetti ptk
Sen pari joukkueellista superpesispelaajia mitä tunnen/tiedän, niin juoppoja niistä on joka toinen, noin niinkuin suurinpiirtein. Eli mitä tästä opimme: Blackie on aivan oikeassa, ei pesäpalloiluun mitään kummoisempaa kuntoa tarvitse, kunhan vaan ei kärsi krapulaa. Niin ja tunnen lajin kohtuu tarkasti, että on ihan turhaa alkaa mulle siitä väittelemään, etten tietäis mistä puhun.

Täytyy sanoa että alkoholisteja ei niistä sukupolvista pelaajia löydy, jotka itse tunnen, mutta epäilemättä tarkoitit juopoilla vähän toista asiaa. En sitten osaa sanoa missä määrin huippukunto (juoksee maratonin, pelaa jalkapallo-ottelun) on urheilun määritelmä - esim. baseballissa ja kriketissä tarvitaan paljon vähemmän juoksukuntoa kuin pesäpallossa, sen sijaan loistavaa taitoa, pallosilmää, taktikointia, oivalluksia, nopeita reaktioita suurin piirtein kai saman verran (paitsi nyt baseballissa kuitenkin vähemmän). Eli jos pesäpallo ei ole urheilua - tai vain alkoholistien urheilua - niin sitten eivät ole kriketti tai baseballkaan (tai hyvin monet muutkaan lajit). Ehkä se ongelma onkin siinä että pesäpalloa harrastavat vain nämä semi-mongolit, alkoholisoituneet suomalaiset? Ja se hävettää meitä kaikkia.
 
Kirjoitellaanpa tänne vanhempaan ketjuunkin.

Ensin jaksopelistä. Yhdeksän vuoroparin pelissähän tapahtui aina loistavia nousuja kuilun partaalta. Näistä paras on peli, josta isäni kertoo aina tätä vertailua tehtäessä. Pihkalassa joskus 80-luvulla pelattua Tahko-Alajärvi-peliä hyvinkääläiset johtivat sellaiset 10-0 tauolla, mutta lopulta Ankkurit veivät pelin lukemin 21-22 tai jotain sinnepäin, kuitenkin yhden juoksun erolla. Sitten toinen esimerkki kaudelta 1993, jolloin Tahko-SiiPe päättyi 51-5, ja peli oli ohi käytännössä neljännessä vuorossa, jolloin Tahko teki muistaakseni 18 juoksua siirtyen sellaiseen 30 juoksun johtoasemaan. Muistan tuosta pelistä itse sen, että hyvinkääläisyleisökin alkoi sangen aikaisessa vaiheessa poistua paikalta, vaikka Tahkon sisäpeli rullasi ehkä paremmin kuin koskaan. Taisi olla Siilinjärven pojillakin tauolla mielessä vain se, miten päästään nopeimmin takaisin Savoon.

Siis tässä vain pari esimerkkiä. Pelin kehityksestä voisi mainita sen verran, että jaksopeliin siirtymisen jälkeen panostus ulkopeliin on kasvanut huikeasti. Ennen, esimerkiksi 90-luvun alussa kärkijoukkueilla, Sotkamolla, Imatralla, Hyvinkäällä, Oululla ja Alajärvellä, riitti vain se, että muutamasta huonommasta sisävuorosta huolimatta uskoa omaan lyöntipeliin löytyi. Suoritukset säilyivät paineettomina, sillä riittihän pari tehokkaampaa sisävuoroa esimerkiksi tauon jälkeenkin voittoon.

Toista on nyt. Yksi täystuhovuoro jakson alkuun ja lyöntijärjestyksen jääminen huonoon kohtaan höystettynä kahden juoksun säännöllä saattaa jo sinällään vahvempaa joukkuetta vastaan merkitä jakson häviötä. Tällöin on luonnollista, että joukkueet panostavat kaikkensa ulkopelin pitävyyteen, jolloin jakson voittoon riittäisivät ne yksi tai kaksi juoksua.

Sitten pesäpalloilijoiden urheilijaluonteesta. Nämä ketjussa mainitut kriittiset kuvaukset sopivat ehkä koulun liikuntatunneille, mutta eivät Superpesikseen. Kuinka moni esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon yksittäiset ulkopelaajat liikkuvat siirryttäessä sumppukuviosta toiseen, esim. ykköstilaneesta kakkostilanteeseen. Ulkopelaaja (vaikkapa kovakätinen linjapelaaja) saattaa juosta kentän toisesta reunasta toiseen (1-tilanne 3-puoli -> 2-tilanne 2-puoli) todetakseen vain, ettei Pasi Pohjolan pompulle voitu taaskaan mitään. Tämän jälkeen taas lukkarin kysymysheiton aikana nopea kipitys keskelle kenttää napamieheksi. Lyöjäjokerit nyt ovat oma lukunsa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Sammakkoprinssi
Kirjoitellaanpa tänne vanhempaan ketjuunkin.

Tosiaan, miksi tänne enää kirjoitetaan? Parempi tietysti keskustella uudesta kaudesta uudessa ketjussa. Mutta jaksopeliin liittyen olen miettinyt, että ehkä olisi parasta aloittaa sisävuoro aina kärjestä riippumatta siitä mihin vuoro oli jäänyt. Tämä ehkä jonkin verran auttaisi sisäpeliä nykyisessä tarkan ulkopelin dominoimassa tilanteessa.
 

laiska laita

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, FPS
Pakkohan tässä on ottaa osaa keskusteluun lajin fyysisyydestä

Muistan tässä lukeneeni netistä (Osoitetta en muista ja kookkellakan ei 2 minuutissä löydy) Sotkamon jymyn valmistautumisesta viime kauteen. Jarkko Kokon tulokset taisivat olla jotain

Rinnaleveto 140 Kg
Penkki 160 Kg
Puolikyykky yli 220 kg

Että eihän nuo nyt ole kummoisia tuloksia eihän...??

Kyllä pesäpalloilijat ovat äärimmäisen kovia urheilijoita. Tässä kohtaa voi vaikka lukasta tuosta

http://www.pesis.fi/mp/db/file_library/x/IMG/27374/file/Karkietenijan_sisapelianalyysi_Ahlqvist.doc


Pikkasen viitteitä lajinluonteesta tieteellisellä tasolla!
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti laiska laita
Pikkasen viitteitä lajiluonteesta tietellisellä tasolla!

Jos nyt ajattelee mitä esimerkiksi hyvältä etenijältä vaaditaan - ei tosiaankaan pelkästään nopeutta. Täytyy seurata merkkiä, varoa lukkarin heittelyä, vääriä, täytyy pyrkiä maksimoimaan kärkkyminen ilman että polttaisi itseään. Tai jos miettii huippu-jokerin ja vaikka Toni Kohosen välistä kamppailua: syöttö voi olla mikä tahansa ja ulkokenttä liikkuu sen aikana kuin ohjelmoituna. Näitä asioita miettiessä ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että näistä suurista taktisista joukkuepeleistä pesäpallo on selkeästi monipuolisin ja dynaamisin. Siinä ei syöttäjän ja lyöjän välinen kaksinkamppailu korostu niin absurdisti kuin jossain baseballissa eikä ulkokenttä jää niin passiiviseksi kuin kriketissä. Tapahtumia ja rooleja on valtava määrä: ei helpolla tulee mieleen taktisempaa ja monimuotoisempaa joukkuepeliä. Loistava saavutus pieneltä ja syrjäiseltä maalta kehittää näin hieno urheilulaji!
 

Kaivanto

Jäsen
Muistankohan oikein, että tämä jaksojärjestelmä on kehitetty ja otettu käyttöön (jokseenkin tragikoomisesti) Veikkauksen tarpeisiin? Eli pesäpallo ei olisi aikanaan kelvannut säännölliseksi kohteeksi pitkävetolistoille, koska X:n todennäköisyys suhteessa 1 ja 2:een nähtiin epäsuhtaisen pieneksi.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Viestin lähetti mjr
Tosiaan, miksi tänne enää kirjoitetaan? Parempi tietysti keskustella uudesta kaudesta uudessa ketjussa.


Sittenhän se onnistuu, jos vaikka modet muuttavat ketjun otsikossa nelosen tilalle vitosen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Kaivanto
Muistankohan oikein, että tämä jaksojärjestelmä on kehitetty ja otettu käyttöön (jokseenkin tragikoomisesti) Veikkauksen tarpeisiin? Eli pesäpallo ei olisi aikanaan kelvannut säännölliseksi kohteeksi pitkävetolistoille, koska X:n todennäköisyys suhteessa 1 ja 2:een nähtiin epäsuhtaisen pieneksi.

Pitkälti näin. Mutta myös perusteena oli tasoittaa liian suuria tasoeroja, mikä sinänsä on jonkun verran onnistunutkin. Silti tälläinen radikaali muutos lajin perusluonteeseen kertoo liian kapeasta perustasta. Vapaassa kilpailussa pesäpallo tuskin häviäisi monelle kevyesti jääkiekon kokoiselle lajille, mutta eihän lajien etabloitumisessa ole kysymys vapaasta kilpailusta. Toki on hyvääkin siinä etteivät suuret rahat liiku lajin ympärillä: ei juuri ole kotoisempaa kuin seurata jotain alasarjan peliä suomalaisella maaseudulla puolityhjässä katsomossa. Urheilu ei siinä ole etääntynyt niin mittaamattomasti juuriltaan kuin kansainvälisissä huippulajeissa.
 
Viestin lähetti Kaivanto
Muistankohan oikein, että tämä jaksojärjestelmä on kehitetty ja otettu käyttöön (jokseenkin tragikoomisesti) Veikkauksen tarpeisiin? Eli pesäpallo ei olisi aikanaan kelvannut säännölliseksi kohteeksi pitkävetolistoille, koska X:n todennäköisyys suhteessa 1 ja 2:een nähtiin epäsuhtaisen pieneksi.

Kyllä muistat. Tästähän johtui myös epäselvyydet pistelaskussa. Siis yhdeksän vuoroparin pelissä pisteet menivät aina 2-0 tai 1-1. Jaksopelin tulessa mukaan kesällä -94 tuli mahdolliseksi kolmen pisteen voitto johon tuolloin riitti 2-0-tuloksen lisäksi myös tulos 1-0 toisen jakson päättyessä tasan, sekä myös 1-0-voitto, kun jaksot menivät tasan ja voittaja ratkaistiin supervuorossa. Jaksojen mennessä ristiin pelattiin supervuoro, ja kuten 9 vuoroparin systeemissäkin, tasan päättyessä peli päättyi tasan. No, piste-erot muodostuivat niin suuriksi, että kolmas piste oli näissäkin tapauksissa pakko saada jakoon. Niinpä kesäksi -95 tuli systeemi, jossa supervuoro pelattiin ratkaisuun saakka, eli tasan päättyessä vain uusi vuoro perään. Loimaalla pelattiin muistaakseni jossain pelissä kuusi tai seitsemän supervuoroa, eli käytännössä KAKSI PELIÄ putkeen tavallisessa runkosarjan pelissä. Hauskinta oli että alun juoksuttoman tahkoamisen jälkeen viidennessä supervuorossa toinen teki juoksun, ja toinen tietysti tasoitti, ja peli jatkui.

Tähän ratkaisuksi otettiin kesällä -96 käyttöön kotiutuskisa, joka on käytössä vieläkin. Hieman myöhemmin, olisiko ollut vuonna 2000, tuli käyttöön pistelaskumuutos, jolloin tulos 1-0 jakoi pisteet vain 2-0, ja vastaava tulos superissa jaksojen mennessä tasan jakoi pisteet 2-1. Näillä onkin sitten menty jonkin aikaa.

Tämä kaikki vain kuvaa sitä, kuinka keinotekoinen sarjapisteiden kannalta tämä jaksopeli on, puhumattakaan näistä mainittujen avausjakson murskavoittojen muuttuessa supervuoron häviöiksi . Helpompaa oli vain katsoa yhdeksän vuoron jälkeen tulos taululta ja jakaa pisteet 2-0, 1-1 tai 0-2. Monta vuotta jaksojärjestelmän jälkeen ei välttämättä kaikki pesäpalloa aktiivisesti seuranneetkaan aina tienneet, miten pisteet pelin jälkeen jaetaan. Toisaalta, jaksopeliin on ehtinyt jo niin tottua, että paluu vanhaankin olisi jollain muotoa hankalaa. Jo aiemmassa viestissäni mainitsemieni pelin luonteen muutosten vuoksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Sammakkoprinssi
Tämä kaikki vain kuvaa sitä, kuinka keinotekoinen sarjapisteiden kannalta tämä jaksopeli on, puhumattakaan näistä mainittujen avausjakson murskavoittojen muuttuessa supervuoron häviöiksi . Helpompaa oli vain katsoa yhdeksän vuoron jälkeen tulos taululta ja jakaa pisteet 2-0, 1-1 tai 0-2. Monta vuotta jaksojärjestelmän jälkeen ei välttämättä kaikki pesäpalloa aktiivisesti seuranneetkaan aina tienneet, miten pisteet pelin jälkeen jaetaan. Toisaalta, jaksopeliin on ehtinyt jo niin tottua, että paluu vanhaankin olisi jollain muotoa hankalaa. Jo aiemmassa viestissäni mainitsemieni pelin luonteen muutosten vuoksi.

Jaksopelissä on itse asiassa puolensa - monesti se lisää yllätyksellisyyttä ja vähentää tarkoituksettomia vuoroja. Jos pitäisi puhtaasti urheilulliselta kannalta miettiä kumman valitsisi niin ei olisi mikään helppo tehtävä. Mutta aika radikaali ja kevein perustein tehty muutos se oli. Kun peliä harrastetaan vain yhdessä maassa niin pitäisi säilyttää jonkinlainen perusvarovaisuus uudistuksissa. Nyt kun tähän murrokseen yhdistyi sitten sopupeli-idiotia niin pesäpallo joutui melkoiseen kriisiin, josta ei vieläkään olla täysin selvitty.
 

KPL

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Q
Jaksopeli on ehdottomasti parempi, kuin se, että pelattaisiin yhdeksän vuoroparia ja katsottaisiin kummalla on enemmän juoksuja. Kyllä olisi ollut muutama KPL:n peli erittäin tylsä viime kaudellakin, kun se peli saattaa revetä yhdessä vuoroparissa siihen tilanteeseen, että toinen on käytännössä tavoittamattomissa. Itse olen useasti kiitellyt katsomossa tätä systeemiä todeten, että jos jaksopeliä ei olisi voisi pelistä lähteä puolessa välissä kotia. Tietysti se on eri asia lähtisinkö, mutta sellainen fiilis tulee.
 
Kyllähän jaksopeli on tuonut lisää jännitysmomenttia peliin. Muistan silloin vanhan systeemin aikaan, jolloin Hyvinkäälle saatoi saapua vaikka 20 minuuttia myöhässä pelin alkamisen jälkeen, ja todeta tulostaululta, että Tahko-Seinäjoki oli kolmannen vuoroparin alussa tilanteessa 2-2, mitään ei ole varmaankaan jäänyt näkemättä. Vastaava tilanne tämän päivän Pihkalassa olisi täysin toinen. Ensimmäiset huomiot: kumpi sisällä (kummalla tasoittava), ketkä viimeisiä lyöjiä (siis missä kohdassa lyöntijärjestys).

Nykyisin pesäpalloon haetaan räväkkyyttä vähän liiankin herkästi muutoksista. Muistaakseni tämä kausi oli todellinen muutos historiassa: mitään muutoksia ei tehty. Klassiset kysymykset syöttölaudan koosta, etukaaren sijainnista, takarajan siirtämisestä, jokerien käytöstä ja muista aiheista käyvät pidemmän päälle jo kyllästyttämään. Näillä viedään huomio vain sivuun todellisista ongelmista, eli persoonien puuttumisesta. Esimerkkinä vaikkapa Kari Kuusiniemen ja tuomari Salovaaran väännöt, joita mainostettiin isäni mukaan 80-luvulla paikallislehdissä tapaan:"Salovaara saapuu Pihkalaan!", kera kuvan nokkapokasta Karran kanssa, alla mainittuna pienellä, että vastustaja on muuten Jyväskylän Kiri. Tähän päälle vaikkapa kolmenneksi pyöräksi "Kalle" Kallio esimerkiksi Oulun ajoilta (tai miksei Tiikereistäkin), niin show oli valmis.
 

Kaivanto

Jäsen
Viestin lähetti Sammakkoprinssi
Monta vuotta jaksojärjestelmän jälkeen ei välttämättä kaikki pesäpalloa aktiivisesti seuranneetkaan aina tienneet, miten pisteet pelin jälkeen jaetaan. Toisaalta, jaksopeliin on ehtinyt jo niin tottua, että paluu vanhaankin olisi jollain muotoa hankalaa. Jo aiemmassa viestissäni mainitsemieni pelin luonteen muutosten vuoksi.

Joo, tokkopa vanhaan enää palataan eikä tuon niin väliäkään, nykysysteemi alkaa tuntua jo normaalilta jopa tällaiselle hyvin pintapuoliselle seuraajalle (asuin takavuosina melkein superpesiskentän vieressä, sittemmin seuraaminen on lopahtanut). Se tuon systeemin rakenteellisessa puolessa kyllä edelleen jurppii, että jos tätä taikka tuota lajia ratkotaan erävoitoilla, ei erien pitäisi olla mahdollista päättyä tasan - jolloin toki katoaisi tasapelin mahdollisuus kokonaan (vrt. muutoksen intressit). Ymmärrän eräpelaamisen vähän niinkuin yhden ottelun sisällä pelattavaksi playoff-sarjaksi, tämä nykypisteytys on jotenkin luonteeton sekasikiö. Esimerkiksi se ei mahdu oikeudenmukaisuuskäsitykseen, että molempien jaksojen mennessä tasan eli ottelun ollessa äärimmäisen tasainen ratkotaan pisteet supervuorossa/kotiutuslyönnein niin, että häviäjä jää nollille.

Kaipa se jotain pohdittavaa tarjoaa, että uudistus syntyi ei lajin sisäisistä urheilullisista tarpeista, vaan pyrkimyksestä lisätä näkyvyyttä. Johtopäätös? Kaupallisuus ohjaa jo näinkin maanläheistä ja amatöörimäista ns. junttilajia ja de Coubertin, Brundage & co pyörisivät haudoissaan, jos olisivat joskus kuulleet pesäpallosta.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
mjr

Mikäs sulla on, onko mennyt herne väärään nenään? Hiekkaa genitaalialueelle? Bambi korvaan? Kai täällä pesäpalloketjussa saa käydä kuka tahansa kirjoitusoikeudet omaava. Kohtaan ja niittaan sinut pesäpallotietämyksessä monellakin tapaa: 1) Olen asunut SA-Intin urheilujoukoissa samassa tuvassa muutaman jokojoko -miehen kanssa. Sain sisäpiiritietoa: laji on kova, sillä eivät he sinne muuten olisi päässeet. Siis urheilukouluun. Tunnen siis todistettavasti pesäpalloilijoita, he ovat hauskoja hemmoja, eikä ole heidän vikansa, että lajia tunnetaan vain Suomessa ja täälläkin lähinnä masentavalla Pohjanmaalla. Tiedätkö kuka pesäpalloilija vetäisi satasen 10,9 käsiajanotolla ihan kylmiltään ja meinasi siirtyä pikajuoksun puolelle? 2) Olen ollut erään pesäpallojoukkueen johtokunnassa ja osallistunut ottelutapahtumiin useita useita kertoja. Jätän arvuuttelun varaan, mistä joukkuesta on kysymys. 3) Olen käynyt pitkään samalla salilla Krista Laurilan kanssa, siinä vasta wildcat ja hyvä promoottori lajille. Olisi helppoa saada jengiä katsomoon, kun hänenkaltaisiaan hahmoja käytettäisiin PR:ään. 4) Hakkasin vedonlyöntiin juuri äskettäin kohtullisen summan rahaa. Puhutaan siis kolminumeroisesta euromäärästä, lähellä neljää numeroa. Aiheena oli pesäpallokesä Suomessa -05. Mulla on kaikki syyt seurata pesäpalloa tänäkin kesänä.

Jääkiekkokeskusteluissa ei jaeta voittoja / tasapelejä / tappioita. Harmi. Jos jaettaisiin, olisin johdossa 99-0. Ja se on sentään Gretzkyn numero. Nyt on muuten MM-kisat pian alkamassa, pitäisikö mennä Maajoukkueosioon? Mäne Kittee, mäne!

EDIT: mjr - en osannut tulkita viestistäsi oikein, oliko kehoitus "tule takaisin kun tiedät jotain" mulle vai Blackielle. Joten vastaukseni alkuosa ja yleinen tunnelma henkii sitä, että haastoit mut pienimuotoisen matsiin. Jos näin ei ole, sorgen vaan. Jos näin oli, niin ei sit mitään.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös