fat of the land
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Tämä on vähän epäselvä alue minulle, mutta käsittääkseni lastensuojelulaki menee perusopetuslain ohi tällaisessa tapauksessa. Virkamiehen velvollisuus on aina suojella lasta ja käsittääkseni kiinnipito on silloin perusteltua.
...
Lastensuojelulaissa puhutaan taas laitoksen johtajasta tai henkilökunnasta, joilla on kiinnipito-oikeus tietyissa tilanteissa...
Mielestäni perusopetuslakiin pitäisi kirjata vastaava pykälä, jolloin opettajien oikeusturva olisi selkeä.
Lastensuojelulaki käsittääkseni koskee kouluja vain ilmoitusvelvollisuuden kohdalla.
Kun lastensuojelulaissa puhutaan kiinnipidosta, niin ollaan luvussa 11.
"Rajoitukset sijaishuollossa
61 §
Säännösten soveltamisala
Tämän luvun 62 ja 63 §:ssä tarkoitettuja rajoituksia voidaan käyttää 49 §:ssä tarkoitettujen sijoitusten aikana. Jäljempänä 64–74 §:ssä tarkoitettuja rajoitustoimenpiteitä voidaan käyttää ainoastaan laitoshuoltona järjestettävässä sijaishuollossa. Jäljempänä 71 §:ssä tarkoitettua erityistä huolenpitoa voidaan järjestää 12 vuotta täyttäneelle lapselle. (12.2.2010/88)
Tämän luvun säännöksiä, jotka koskevat lastensuojelulaitoksen johtajalle tai muulle henkilöstölle annettua rajoitustoimivaltaa, sovelletaan kaikissa 57 §:ssä tarkoitetuissa lastensuojelulaitoksissa riippumatta siitä, kuuluuko mainittu henkilöstö virkasuhteiseen tai muuhun henkilökuntaan, jollei erikseen lailla toisin säädetä. Muun kuin virkasuhteisen henkilön rikosoikeudellisesta virkavastuusta rajoitustoimivallan käytössä säädetään rikoslain 40 luvun 12 §:ssä."
Eli aika selkeästi lastensuojelulaitoksien hommaa. Lastensuojelulaki erityislakina menee yleislainsäädännön ohi, vain jos se tilanne jotenkin sitä vaatii ja oikeastaan ainoa on tuo ilmoitusvelvollisuus. Koska Lastensuojelulain 2§ mukaan
2 §
Vastuu lapsen hyvinvoinnista
Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen vanhemman ja muun huoltajan tulee turvata lapselle tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi siten kuin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa (361/1983) säädetään...
Eli käytännössä lastensuojelulakia sovelletaan vain lapsen huoltoon liittyvissä asioissa.
Perusopetuslaki on vähän tulkinnasta riippuen yleislaki tai erityislaki ja tässäkin tapauksessa se olisi asiaa koskien erityislaki, koska kyseinen tilanne on helpommin tulkittavissa perusopetuslain kuin lastensuojelulain silmin.
Perusopetuslaista:
36 b § (13.6.2003/477)
Häiritsevän ja turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistaminen
Rehtorilla ja opettajalla on oikeus poistaa luokkahuoneesta tai muusta opetustilasta taikka koulun tilaisuudesta oppilas, joka ei noudata 36 §:n 2 momentissa tarkoitettua poistumismääräystä. Rehtorilla ja opettajalla on myös oikeus poistaa koulun alueelta oppilas, joka ei poistu saatuaan tiedon 36 §:n 3 momentissa tarkoitetusta opetuksen epäämisestä.
Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.
Rehtori ja opettaja voivat 1 ja 2 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa toimia yhdessä tai kumpikin erikseen. Oppilaan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä. Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.
Voimakeinojen käytön liioittelusta säädetään rikoslain (39/1889) 4 luvun 6 §:n 3 momentissa ja 7 §:ssä.
Sikäli koskee myös välintunteja, koska välitunti on "koulun muu tilaisuus".
Mutta siinähän olit ihan alkujaan oikeassa, että tärkeintä tuossa tilanteessa olisi turvata muut lapset ja miettiä voiko homman hoitaa antamalla rangaistukset jälkikäteen. Varmaan olisi voinut hoitaa ihan yhtä hyvin niinkin. Koska nythän tuossa se tulkinnanvara on tuossa boldatussa perusopetuslain kohdassa. Oliko tilanne niin uhkaava, että kaveriin piti käydä käsiksi?
Edit: kiinnipitäminen on lastensuojelulain §68