Mainos

Pitääkö keskiolutta laimentaa?

  • 10 563
  • 98

Pitääkö keskiolutta laimentaa?

  • Ei missään nimessä!

    Ääniä: 248 76,1%
  • Ehdottomasti, muuten suomalaiset kuolevat sukupuuttoon!

    Ääniä: 36 11,0%
  • Aivan sama!

    Ääniä: 42 12,9%

  • Äänestäjiä
    326

Hockey Story

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
nelonen palaisi

Hyvästä tarkoituksesta huolimatta käytännössä ihmiset todennäköisesti tulisivat vain vihaisiksi siitä että se ainutkin lähikaupasta saatava alkoholivirvoke laimenisi lähes limuasteelle, ja neloskaljan myynti räjähtäisi uudestaan. Hintaeroahan keppanalla ja nelosella ei ole nykyisin kuin muutama hassu sentti.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onko mietitty alkoholin myyntiajan lisä-rajoittamista? Vois kuvitella että siinäkin säästyisi ihmishenkiä. Nythän tehtiin jo radikaali ratkaisu että alkoholia ei myydä aamulla ennen klo 09, (ja iltamyyntihän on klo21 jälkeen on myös kielletty)...tällä ratkaisulla on varmasti positiivinen vaikutus. Ehkä aikaikkunaa voitaisiin vieläkin tiivistää, eli alkoholia saisi myydä vaikka vain 09-16? Esim työssäkäyvillä ihmisillä olisi näin vaikeampaa saada alkoholia joten kai se vaikuttaisi positiivisesti oluen kulutukseen? (heh,positiivisesti tarkoittaa tietenkin tässä tapauksessa negatiivista kulutusmäärää)
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
En ole ikinä maistanut ruotsalaista keskiolutta ja olen sentään aikoinaan asunut maassa viisi vuotta. Pubeissa vedettiin vain starköliä (nelosta) ja joskus maistoin saunassa folköliä (kakkosta). Lättöl (pilsneri) jäi kokonaan väliin. Systembolagetista (Alko) hain aina nelosta ja viiniä (kirkkaat olivat liian kalliita opiskelijalle). En kyllä tunne ketään, joka olisi silloin juonut ruotsalaista keskaria eikä sitä minulle koskaan tarjottukaan.
Jos Suomessa lähdetään samalle linjalle, niin nelosen kulutus ja sen roudaaminen Eestistä räjähtää pilviin. Tällä hetkellä laatikon nelosta saa paikalliselta trokarilta kotiin kuljetettuna hintaan 22,-. Saa nähdä mikä sen hinta tulee olemaan mahdollisen keskarin blandauksen jälkeen.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Äänestin "aivan sama", koska veroluokituksen perusteella valmistettu olut on muutenkin typerin idea sitten oluen keksimisen. Jos Alkosta saa kuranttia tavaraa, niin kaikki on edelleen hyvin. Kukkahattutädit ovat tyytyväisiä, kun kukaan ei enää osta markettien kuravesiä. Alkoholin kulutukseen tuolla ei valitettavasti ole pienintäkään vaikutusta. Ostopaikka vaan vaihtuu.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
En kyllä tunne ketään, joka olisi silloin juonut ruotsalaista keskaria eikä sitä minulle koskaan tarjottukaan.

Nyt tunnet, tai ainakin tiedät. Hyvää saunaoluttahan tuo on.

Vähensi Ruotsisa alkoholinkulutusta, joten miksi ei tekisi sitä täällä. Alkoholin saatavuuden rajoittaminen olisi se toinen tapa, mutta kauppa vastustaa sitä niin paljon, että sen toteuttaminen ei ole käytännössä mahdollista.


Laimentamisen vastustajathan ajattelevat vain periaateella "entäs mun juomiset" välittmättä lainkaan kansantalouden vaikutuksista... siis terveysmenojen säästämisestä.

Miksi sitä kaljaansa ei voi hakea Alkosta, jos haluaa vahvempaa? Mikä siinä nyt on niin vaikeata?

...ai, ei saa aina kun mieleen pälkähtää.. that's the fucking point.
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tutkimusten takana on Pekka Puska, jonka kaksoisrooli sekä THL:ssä että Alkon hallituksessa ajaa edustamalleen yritykselle lisämyyntiä edustamansa terveysorganisaation äänellä.

Keskiolutta ei tarvita laimentaa, sillä jokainen asiaa kannattava voi halutessaan valmistaa kakkosolutta itse. Resepti löytyy mm. blogistani.

Näin valmistat kakkosolutta kotona!

Linkki vie Uuden Suomen Puheenvuoroon.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Oluen laimentamisesta ynnä muusta aiheeseen liittyvästä käytiin eilisessä A-talkissa erittäin värikäs keskustelu, näkyy 31 päivää Yle Areenassa.

Hankkeen takapiruna on siis Pekka Puska. Haluaa varmaan nimensä historiaan ennen eläkepäiviä. Jos eläinrasvojen käyttöä ei saatu kiellettyä, niin keskiolut on hyvä korvike.
 
Hankkeen takapiruna on siis Pekka Puska. Haluaa varmaan nimensä historiaan ennen eläkepäiviä.

Pekka Puskalle voisi joku kertoa, että Tallinnasta ei tuoda tälläkään hetkellä keskiolutta, vaan IV-olutta ja viinaa.

Ja kun keskiolut siirretään ja ihmiset pakotetaan Alkoon, niin ei ihmiset käy sen jälkeen Alkossakaan ostamassa keskiolutta, vaan ostavat sieltä IV-olutta tai sitäkin vahvempia oluita ja kirkasta viinaa. Osa tosin saattaa siirtyä vallan kirkkaiden käyttäjäksi, koska oluiden hinta todennäköisesti myös kasvaa verrattuna esim. Koskenkorvan hintaan.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olut pannaan nelosen vahvuiseksi. Tämä aito olut laimennetaan vedellä kolmoseksi vain jotta litku pääsee alempaan veroluokkaan ja sitä myöden ruokakauppoihin. Ymmärtääkseni mikään valmistaja ei tee suoraan kolmosolutta. Kolmonen on siis laimennettua nelosta. Oikea kysymys on siis oikeastaan "pitäisikö nelosolut laimentaa kakkosolueksi". Sillä tuskinpa olutta ensin laimennetaan kolmosolueksi ja hetkeä myöhemmin kolmosesta kakkoseksi.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Olut pannaan nelosen vahvuiseksi. Tämä aito olut laimennetaan vedellä kolmoseksi vain jotta litku pääsee alempaan veroluokkaan ja sitä myöden ruokakauppoihin. Ymmärtääkseni mikään valmistaja ei tee suoraan kolmosolutta. Kolmonen on siis laimennettua nelosta. Oikea kysymys on siis oikeastaan "pitäisikö nelosolut laimentaa kakkosolueksi". Sillä tuskinpa olutta ensin laimennetaan kolmosolueksi ja hetkeä myöhemmin kolmosesta kakkoseksi.
Ja siis tämä koskee kotimaisia bulkkilagereita. Tai minä olen ainakin siinä käsityksessä, että panimomestari tekee erän premium-olutta ja siitä sitten tulee mitä tulee. Toki Suomen markkinoilla pitää vahvuus osua tarvittaessa maitokauppojen 4,7 % tai alle. Jos ei tavoitella maitokauppamyyntiä, niin annetaan tulla tarvittaessa vahvempaakin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olut pannaan nelosen vahvuiseksi. Tämä aito olut laimennetaan vedellä kolmoseksi vain jotta litku pääsee alempaan veroluokkaan ja sitä myöden ruokakauppoihin...

Tarkennetaan nyt vielä, kun sama virhe on esiintynyt keskustelussa useamminkin, että mitään veroluokkia ei ole enää olemassa virallisesti, vain promilerajat mitä saa myydä missäkin.
 
Tarkennetaan nyt vielä, kun sama virhe on esiintynyt keskustelussa useamminkin, että mitään veroluokkia ei ole enää olemassa virallisesti, vain promilerajat mitä saa myydä missäkin.

Eikä oluita panna nelosen(max 5.2 %) vahvuiseksi, vaan se vaihtelee täysin oluesta. Bulkkineloset saavat vettä päälleen siinä kuin bulkkikolmosetkin.
 

scholl

Jäsen
Mitä helvettiä tämä puhe on keskioluesta. Oluilla on eri vahvuus sen oluttyypin mukaan. Pils on usein 4,8% kun taas Weissbier menee väistämättä reilusti yli viiden. Ei sitä laimenneta, vaan se tulee tietynvahvuista jo valmistettaessa.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Aiheeseen liittyvä pieni perjantaikevennys (linkki Jössen biisiin Kakkoseen) http://www.youtube.com/watch?v=_HgiBLivcXU

Mites muuten landella asuvat hakevat jatkossa keskarinsa? Ainakin meidän mökin lähikauppa menee konkkaan, kun jengi autoilee kaupunkiin hakemaan koppansa. Mites ne kenellä ei ole autoa? V-tut niistä. Sama muuten kaupungissakin. Autottomat eivät sitten enää vedä keskaria ja kulutus saadaan näin laskuun. Kermaperseet ja sosialitantat vetää letkajenkkaa demareitten kanssa.
 
Kyllähän Tallinnasta jokainen tuo ihan sitä, mitä itse haluaa sieltä tuoda.

Kyllä sieltä tosiaan joku tuo jopa siideriä, mutta jos nyt puhutaan siitä tuulipukukansansasta, joka sieltä Tallinnasta käy kaljaa ja viinaa trokaamassa ja kuluttavat sen imeväistenkin osuuden vuosittaisesta alkolinkulutuksesta niin sieltä tuodaan sitä missä on paras hinta/alkoholisuhde.

Kun esimerkiksi Karhun nelosolut maksaa laivalla alle 12 euroa/24 tölkkiä, niin ihmiset eivät lähde erikseen hakemaan miedonpaa keppanaa yhtään mistään.
 

scholl

Jäsen
Kyllä sieltä tosiaan joku tuo jopa siideriä, mutta jos nyt puhutaan siitä tuulipukukansansasta, joka sieltä Tallinnasta käy kaljaa ja viinaa trokaamassa ja kuluttavat sen imeväistenkin osuuden vuosittaisesta alkolinkulutuksesta niin sieltä tuodaan sitä missä on paras hinta/alkoholisuhde.

Mitä järkeä tuossa on. Viimeksi kun olin Tallinnassa oliko viime vai toissa vuonna niin ostin sieltä muistaakseni 4-5 pulloa Weissbieriä niin ostin sellaisia pulloja, mitä halusin maistella. Mm. venäläistä Baltika-Weissbieriä yhden. Alkoholiprossat olivat samat kuin täälläkin, mutta valikoima eri. Samoin hinta oli ehkä 1/3 siitä, mitä Suomessa, mutta kuitenkin selvästi kalliimpaa kuin Saksassa. Ainakin 50% kalliimpaa kuin perushinta Saksassa ja tarjouksissa voi saada missä vain supermarketissa vielä siitäkin ehkä kolmanneksen halvemmalla. Eli eivät ne juomat Tallinnassa niin halpoja kuitenkaan loppupeleissä ole.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Pekka Puskalle voisi joku kertoa, että Tallinnasta ei tuoda tälläkään hetkellä keskiolutta, vaan IV-olutta ja viinaa.

Valmistetaanko siellä edes kolmosolutta? Tuoko ulkomaalaiset panimot edes Viroon kolmosolutta? Tuskin Hurritkaan vie sinne mellanööliä.

Mikäli oluesta haluaa nauttia aidoimmillaan niin kolmosolut on loppupeleissä aika turha litku, kelpaa lagerina ehkä kesäterassille ja saunanlauteille.

Tämä muutos voisi toisaalta edes auttaa olutkulttuurin kehitystä suuntaan että Alkon valikoimista valitaan kenties jotain muuta kuin keppanaa. En kuitenkaan jaksa uskoa että härmäläiset alkaisivat kaatamaan portteria mäyräkoirallista kurkkuun. Vaikkakin Koffin Porter on kiistatta yksi maailman parhaista oluista.


_
 

Humpauttaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mielenkiintoinen keskustelu tuossa ohjelmassa. Taitaa kuitenkin olla niin, että suomalaisille on ihan sama, mistä sitä alkoholia ostetaan, kunhan hinta on oikea. Tällä hetkellä se 20e/laatikko on suurimmalle osalle hyvä hinta.

Toisaalta pitää muistaa se, että sitä alkoholia pitää siinä joukossa olla, joten ostaisiko ihmiset sitä 3,5% kaljaa kaupoista? Sehän tässä se olennaisin kysymys on. Jos eivät, niin litrahinnan mukaan sitten alkosta parhaaksi näkemiään tuotteita eli jotain suomi-viinaa tai giniä? Tätäkö Puska ja muut haluaa? Tuskin sitä olutta nimittäin alkosta samoilla tarjouksilla saisi. Ja keskikaljahan tulisi häviämään ja alkoissa myytäisi enää noita vahvempia oluita.

Samoiten, onhan meillä aina tuo Viro, josta saa edukkaasti haettua pakettiautolla sitä olutta, IV-olutta.

Jos kokonaiskulutus halutaan alas, niin rajat kiinni ja kieltolaki vaan voimaan, helppoa kuin heinän teko. Eipä vaan taida tässä maailmassa onnistua. Ja alkais ne pannut porisemaan silloinkin perämettissä.

Vähän harmitti, että tuo pienpanimon edustaja ei saanut ministerille selitettyä kunnolla, miksi siinä oluessa pitää olla makua. No siksi, että sitä maukasta olutta ei tarvitse kitata mäyräkoirallista illassa, vaan parikin riittää mainiosti. Tosin kyllähän tuo yritti selittää, mutta eihän ministerisrouva kuuleviin korviinsa ottanut.

Minulle on aika sama, viedäänkö keskiolut suomalaisilta pois, mutta tuskinpa tulisin marketista kakkosolutta ostamaan juuri koskaan. Viroon suuntaisi tämän yksilön tie. Kuten silloin tällöin jo nytkin.
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllähän Tallinnasta jokainen tuo ihan sitä, mitä itse haluaa sieltä tuoda.
Kyllä, jotkut jopa pakettiautollisen alkoholitonta siideriä.

Käytännössä Virosta kyllä tankataan nelosta ja väkeviä. Mitä olen katsellut, niin aika lailla monet (jollei kaikki) oluet on sitä nelosvahvuista.

***

Ei missään tapauksessa pidä laimentaa. Syitä on jo lueteltu ja tuo kaivaa vaan kuoppaa täällä kotimaassa, eikä se todellisuudessa ihmisten alkoholikäyttäytymiseen vaikut mitenkään tervehdyttävästi, veikkaan, että pikemmin päinvastoin.

Lisäksi maku heikkenee. Kyllä. Voisin sanoa omien ja monen muunkin ihmisen kokemuksen perusteella, että lagerit on pääsääntöisesti nelosvahvuisena parempia, maku on ryhdikkäämpi. Kyllä sillä alkoholilla on muutakin tehtävää juomassa kuin se päihdyttävä potenssi. Se vaikuttaa juoman runkoon. Mitä alemmaksi prosentteja vedetään, sitä vaikeampi on saavuttaa aromien monimuotoisuutta.

Vielä enemmän tuo korostuu ale-tyyppisissä oluissa, mutta niiden prosentti ruokakaupoissa on toki suhteellisesti pienempi vrt. lagerit.

Joka tapauksessa, tämä suunnitelma haisee, eikä sillä saavuteta mitään tilannetta parantavia vaikutuksia. Suomalainen kieltämisenkulttuuri saa vaan jatkoa ja väestö on entistä humalahakuisempaa.
 

scholl

Jäsen
Sinänsä ei kannata väheksyä sitä tuontia. Se on ainoita tapoja markkinataloudessa vaikuttaa hintatasoon nyt, kun markkinat ovat muuten epäterveet. Esim. lonkero miten hemmetti se voi maksaa Alkossa niin paljon enemmän kuin joku peruslappari kaupassa, kun ne poikkeavat minimaalisesti Virossa. Sehän tarkoittaa vain, että Alkolla on liian suuret katteet. En näe mitään pahaa siinä, että on tuollainen vastavoima eli tuo tuonti, joka pyrkii ilmaisemaan kantansa sen suhteen, että täällä hinnoittelu on päinprinkkalaa. Sitä paitsi Viro on EU-maa, joten periaatteessa verotuloja siitäkin tulee EU-alueelle, joten no problem.

Jos yksityistä tuontia ei olisi niin olutpullo maksaisi Suomessa Alkossa vähintään 5 euroa. Sen verran sekaisin viranomaiset ovat.
 

scholl

Jäsen
Kyllä sillä alkoholilla on muutakin tehtävää juomassa kuin se päihdyttävä potenssi.

Oluella ei ole päihdyttävää tehtävää. Käytän olutta lähes päivittäin, mutta olen hyvin harvoin päihdyksissä. Juurihan todettiin, että 5krt viikossa pubissa käyminen on terveyden kannalta hyvä asia. Oli listattu joku 10 oluen terveysvaikutusta. Se mm. laihduttaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös