Pitääkö kansan saada äänestää NATO-jäsenyydestä?

  • 4 856
  • 73

Pitääkö kansaa kuunnella asiassa mistä ne tuskin mitään tietää?

  • Kyllä

    Ääniä: 51 34,9%
  • Ei

    Ääniä: 95 65,1%

  • Äänestäjiä
    146

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En tokikaan ole liian tarkasti seurannut tuota vellovaa keskustelua yleisellä puolella. Osalla porukasta onkin varmaan jotain oikeaa sanottavaa asiaan ja osa vain huutelee.

Kysymys on nyt siis se pitäisikö tavallisen kansalaisen saada olla osallisena näin isoon päätökseen. Kysymys ei ole se pitäisikö liittyä vai ei.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
En tokikaan ole liian tarkasti seurannut tuota vellovaa keskustelua yleisellä puolella. Osalla porukasta onkin varmaan jotain oikeaa sanottavaa asiaan ja osa vain huutelee.

Kysymys on nyt siis se pitäisikö tavallisen kansalaisen saada olla osallisena näin isoon päätökseen. Kysymys ei ole se pitäisikö liittyä vai ei.

Sen mitä olen NATO ketjua lukenut niin onhan osa jäsenyyden vastustajista enemmän kuin kujalla ja uskon myös suurimman osan "Pihtiputaan mummoista" olevan ainakin melkein yhtä kujalla.

Vastaus siis ei, PV- muut asiantuntijat- eduskunta koalition luulisi saavan päätöksen aikaan suuntaan tai toiseen.
 
K

kiwipilot

Niin kauan kun kansan syvät rivit luottavat Nato-optioon ja uskovat Gustav Häglundin jorinoita kansanäänestys ei ole mikään vaihtoehto. Tietoahan tarjolla olisi, mutta valitettavati BB, Kim Kardashianin perse sekä Vain elämää kiinnostavat enemmän.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Baldrick

Jäsen
Ei ja siksi, että kansa ei ole tarpeeksi perehtynyt tilanteeseen ja ymmärrä valintaansa tarpeeksi. Iltapulujen otsikot ovat todennäköisesti heittäneet nopeasti NATOon päin kansan mielipidettä tuuliviirin tavoin, enkä minä halua, että Suomessa tehdään päätökset median luomien mielikuvien ohjaamina, vaikka tätä nykyä itse hieman taidan NATOon päin kallellaan ollakin. Tiedä sitten, että olenko tuuliviiri vai oikeasti punninnut vaihtoehtoja, mutta en edes tiedä paljonko NATOsta koituu Suomelle kustannuksia tai velvotteita ja mikä yleensäkin muuttuu jos tuohon liittoon liitymme. Näiden tietojen puutteessa ja suurimmilta osin turvallisuuden tunteen ohjaamana en pitäisi esimerkiksi itseäni pätevänä päätöksentekijänä asiassa. Tosin ei tämän pitäisi olla puhtaasti eduskunnankaan päätös, sillä samanlaisia tampioita moni heistä on kuin kansakin ja osa fiksuistakin edustaa puolueen mielipidettä omansa edelle. Eduskunnan nimetön äänestys, jolle viisaat miehet ovat esittäneet perustavan tutkimuksen päätöksen vaikutuksista suuntaan tai toiseen ja heidät tentataan ennen päätöstä kokeilla, jossa heidän tietämyksensä testataan ja läpäisevät pääsevät äänestämään.

Toki näin pitäisi olla kaikissa kaikissa edes jonkin verran merkittävissä päätöksissä, mutta valitettavasti näin ei ole, vaan puolueen mielipide ajaa ohi mahdollisesti äänestäjän mielipiteen ohi, sikäli mikäli se on eriävä. Näin ollen eduskunta ei kovinkaan hyvin edusta kansan mielipidettä, vaan puolueiden mielipiteitä ja toki sen kansanosan, joka äänestää puolue edellä. On myös nähty esimerkkejä, joissa kansanedustajat eivät todellakaan ole perillä realiteeteista ja silti tekevät päätöksiä ja jopa varsin kovaan ääneen kuuluttavat omaa kantaansa ja näin ollen joku tietotasotesti olisi poikaa erottelemaan jyvät akanoista.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Muutostilanteissa kansa ei useinkaan ole parhaimmillaan - on tietty sisäänrakennettu konservatiivisuus, mikä estää sen ymmärryksen perille menon ettei vanhoilla eväillä voi enää pärjätä uudessa tilanteessa. Joskus se muutosvastaisuus kyllä osuu oikeaankin: euron suhteen tietämätön kansa olisi todennäköisesti ollut tietäväisempi kuin paremmin (tai siinä tapauksessa "paremmin") informoidut eliitit. Naton suhteen kansa sitten puolestaan onkin ihan metsässä, eikä sen pitäisi siitä äänestää.
 

Baldrick

Jäsen
Joskus se muutosvastaisuus kyllä osuu oikeaankin: euron suhteen tietämätön kansa olisi todennäköisesti ollut tietäväisempi kuin paremmin (tai siinä tapauksessa "paremmin") informoidut eliitit.

Todettakoon, että kansa ei ollut tietäväisempi, vaan muutosvastarinnan edustama kanta oli "tuurilla" oikea enemmän kuin tietopääoman takia. Tai, tiedä sitten, että miten markka olisi loppujen lopuksi käyttäytynyt nykymualimassa ja Suomen osalla 2008 voisi olla jopa syvempi kuin nähty tai sitten ei.

Fakta on kuitenkin se, että kansa päättää suurimmilta osin suurten medioiden ja sitä kautta syvemmin katsottuna tunteiden ohjaamana, joka ei ole oikea lähtökohta päätöstä tehtäessä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kansanäänestys Nato-jäsenyydestä olisi kuin jonkinlainen Kummeli-sketsi. Ei tiedolla, ei taidolla, vaan... tuurilla.

Meillä on edustukselliseen demokratiaan nojaava eduskunta. Tämän demokraattisempaa elintä ei ole tarpeellista käyttää mahdollisen liittoutumispäätöksen tekemiseen. Tosin ensin on huolehdittava, että eduskunnalla on oikeaa tietoa päätöksenteon tueksi. Kepusta vasemmalle edustajilla näyttää olevan usein väärää tietoa. Eiköhän tämä aikanaan hoidu, kun on tarvis.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
En halua nostaa itseäni asiassa, mutta uskoisin tietäväni mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvistä asioista jonkin verran.

Syy miksi mainitsen tämän on se, että jääväisin tästä huolimatta itseni tällaisesta äänestyksestä, luottaisin ennemminkin mahdollisen asiantuntija-kokoonpanon selvitykseen, jonka mukaan sitten joko haettaisiin tai ei haettaisi.

Jos suomalaiset sotilasasiantuntijat oikeasti tulisivat siihen johtopäätökseen, ettei Natoon kannata Suomen edun nimissä hakea, niin lukisin perustelut ja olisin varmasti suht' tyytyväinen, koska allekirjoittaneella on tämän sortin asioissa iso luotto siihen, että suomalaiset asiantuntijat haluavat oikeasti maan parasta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vastasin "Ei".

Vastaukseen on hyvin helppo päätyä seuraamalla yleistä keskustelua NATOsta - niin puolesta kuin myös vastaa-asetelmien puolelta. Minä en luottaisi tällaisessa asiassa siihen, että kansa osaa jäsennellysti pohtia sotilaallisen liittoutumisen hyviä ja huonoja puolia - niitäkin on toki olemassa - ja lopulta päätyä perusteltuun ratkaisuun, olipa ratkaisu sitten mikä tahansa. Päätös tultaisi tekemään kaikesta huolimatta irrationaalisin syin ja tunteella sekä mutulla, joten tällaisten päätöstentekijöiden haltuun en ratkaisun avaimia antaisi - tällaisten päätöstentekijöiden joukkoon lasken toki itsenikin kuuluvaksi, koska maallikkona en missään nimessä voi olla kartalla kaikissa NATO-kysymyksissä vaikka kuinka koettaisin sivistää itseäni.

Siispä tällaisessa kysymyksessä kansalle ei päätäntäoikeutta vaan ammattilaiset muodostakoot kannan, jonka perusteella ja johon perustuen päätös liittymisestä ja liittymättömyydestä tehdään.

vlad.
 

Dinho

Jäsen
NATO-jäsenyydestä ei tarvitse järjestää kansanäänestystä. Kyseessä on puhtaasti ulko-ja turvallisuuspoliiittinen asia, joka ei juurikaan kosketa tavallista kansalaista. EU:hun liittyminen oli aikoinaan toinen juttu, se vaikuttaa ihan ihmisten arkielämään, joten siitä oli viisasta kansanäänestää.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei. Itse olen sitä mieltä, että erillisiä kansanäänestyksiä ei tarvita oikeastaan yhtään missään. Nykyiset eduskuntavaalit, presidentinvaalit, kunnallisvaalit ja Euroopan parlamentin vaalit riittävät. Eduskuntavaaleissa kansa valitsee päättäjät, ja he sitten tekevät valinnan. Luotan myös siihen, että tällöin päätöksen taustalla on enemmän ymmärrystä. Kansanäänestyksissä asioista mitään ymmärtämättömien osuus olisi huomattavasti suurempi, ja tällöin pelkät tunnesiteet tai silkan tietämättömyyden aiheuttama manipuloitavuus saisivat aikaan hyvinkin haitallisia lopputuloksia.

Mitä tähän aiheeseen tulee, niin meillä on liikaa edelleen YYA-sopimusta kaiholla muistelevia kansalaisia sekä jokunen Venäjältä rahoja saava propagandan suoltaja joukoissamme. Kansan syvät rivit eivät edes tajuaisi tässä asiassa omaa parastaan...
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ehdottomasti ei. Kysymyksenasettelu olisi toki voinut olla vähemmän päällekäyvä.

Olen muutenkin kansanäänestyksiä vastaan. Valitsemme juuri siksi edustajat eduskuntaan, että he perehtyvät monipuolisesti asioihin ja päättävät etujemme mukaisesti. Ei tavallisella ihmisellä ole aikaa ja osalla ei edes kykyä perehtyä tarpeeksi syvällisesti asioihin. Menee mutuiluksi ja tulokseen vaikuttaa median huomio jne.
Mihin helvettiin me eduskuntaa tarvitsemme, jos vielä pitää tehdä kansanäänestyksiä?

NATO-jäsenyys sinällään ei taida elinaikanani toteutua. Kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa vaikuttaa mahdottomalta. Joutunemme siis vain vahvistamaan omaa puolustustamme ja sitoutumaan asvelvollisuuteen pitkäkäksi aikaa.
 
Tää ketju kuuluu kyllä suurilta osin ketjun "Mille naurat juuri nyt" alle. Kokoomuksen sininen Jatkoaika ei petä koskaan. Koska enemmistö kansasta vastustaa Natoa, asiasta ei tule heiltä kysyä, "väärän" äänestystuloksen pelossa :D

Totta helvetissä asiasta pitää äänestää. Meitä on eduskunnassa kuitenkin edustamassa poikkeuksellisen sekalainen seurakunta jytkyn jäljiltä, joten sen asiantuntevampaa tulosta tuskin sieltä saadaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei Suomessa ole tarvittu kansanäänestystä juuri kuin kieltolain kumoamiseen, viina onkin aina ollut se ykkösasia ns. kansalle. Toki EU-jäsenyydestäkin äänestettiin, mutta kieltolain poistuminen on varmaan silti se olennaisin asia.

Eli ei, oikeastaan melko ehdoton ei kansanäänestykselle Nato-jäsenyydestä. Päätös syntyköön asiantuntijoiden, mieluiten sotilaallisten ja ulkopoliittisten asiantuntijoiden suosituksen perusteella ja ilman poliittisten irtopisteiden kalastelua, kiitos (tämä koskee erityisesti vänkyrä-kepua joka hallituksessa kannattaisi mutta oppositiossa vastustaisi sekä punavihreitä USA-demonisoijia).

Olisihan se mukava, jos Suomen kansanedustajat ja päättäjät osoittaisivat pitkästä aikaa ns. valtiomiestasoa ja tekisivät niitä päätöksiä joita pitää tehdä, ei vain niitä päätöksiä joista saa lyhytaikaisia irtopisteitä omissa piireissä ja joista saa loputtoman vetkuttelun aikaiseksi samalla kun tilanteet pahentuvat, oli kyse sitten taloudenhoidosta, yhteiskuntarakenteen muutoksista tai sotilaallisista kysymyksistä.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Totta helvetissä asiasta pitää äänestää. Meitä on eduskunnassa kuitenkin edustamassa poikkeuksellisen sekalainen seurakunta jytkyn jäljiltä, joten sen asiantuntevampaa tulosta tuskin sieltä saadaan.

Ei pidä. Tuossa jälkimmäisessä virkkeessä olet kyllä oikeassa.

Tämänkaltaiset asiat pitää jättää asiantuntijoiden ratkaistavaksi. Mitä siitä tulisi, jos vaikkapa aivokirurgi tai rakennusinsinööri alkaisi toimessaan kyselemään vastaantulijoilta, että "mitähän minun kannattaisi seuraavaksi tehdä"?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tää ketju kuuluu kyllä suurilta osin ketjun "Mille naurat juuri nyt" alle. Kokoomuksen sininen Jatkoaika ei petä koskaan. Koska enemmistö kansasta vastustaa Natoa, asiasta ei tule heiltä kysyä, "väärän" äänestystuloksen pelossa :D

Ei, vaan kansan mielipide kysytään asiasta eduskuntavaaleissa. Nykyinen eduskunta ei äänestäisi jäsenyyden puolesta, enkä usko seuraavankaan äänestävän, ellei tilanne muutu selvästi turvallisuuspolitiikan kannalta huonompaan suuntaan. Eduskunnan uskon kuitenkin kokonaisuutena ymmärtävän asiasta jokseenkin paremmin kuin kansan syvien rivien. Siksi minun on helpompi kunnioittaa sitä päätöstä, oli se sitten puolesta tai vastaan, kuin suoran kansanäänestyksen.

Siinä olet oikeassa, että jäsenyyden vastustajien voitto on väärä äänestystulos. Sitä on kuitenkin helpompi kunnioittaa, jos se tapahtuu asiasta jokseenkin enemmän tietävien poliitikkojen toimesta kuin kansan, joka on osoittanut tietämättömyytensä. Eikä sitä asia edes suuremmin kiinnosta, pääasia, että kaupoista saa nyt halpaa juustoa.

Varmaan ne Tukholmassakin iloitsevat halvasta hapansilakasta sitten kymmenen vuoden kuluttua kun voittamaton puna-armeija pitää voittoparaatia Torniossa... No joo...
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei. Itse olen sitä mieltä, että erillisiä kansanäänestyksiä ei tarvita oikeastaan yhtään missään. Nykyiset eduskuntavaalit, presidentinvaalit, kunnallisvaalit ja Euroopan parlamentin vaalit riittävät.

Ottaisin tästä joukosta pois vielä presidentinvaalit, jotka lakkauttaisin. Ovathan pressanvaalit toki suurta kansanhupia, joista saadaan väännettyä pitkään ja joihin menee sekä aikaa että rahaa, mutta niiden merkitys on nykyisin varsin minimaalinen. Presidentin valtaoikeuksia on kavennettu ja tehtäviä supistettu, ei tasavallan presidentti enää ole mikään kaikkivoipa Kekkonen vaan lähinnä edustus- ja keulahahmo, jolla on pitkälti seremoniallinen rooli.

Presidentin voisi minun puolestani valita parlamentissa kuten monessa maassa tehdäänkin. Virkakauden voisi supistaa neljään vuoteen ja sen voisi pistää alkamaan vaikka eduskuntakauden puolivälistä. Jos eduskunta valitsisi keskuudestaan ulkopoliittisesti meritoituneen, arvostusta nauttivan henkilön presidentiksi niin tuskin se taso siitä erityisesti romahtaisi. Parlamentaarisesti valittu presidentti osaisi myös yhtä hyvin kätellä Linnan juhlissa.

Toki sitten jäätäisiin vaille sitä kansanhupia kun joku parin prosentin kannatusta nauttiva heppuli pääsisi vaaliväittelyihin meuhkaamaan tai sitä kun elitistiset poliittiset broilerit yrittäisivät väkinäisesti virnistellen esittää koko kansan ehdokasta.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Totta helvetissä asiasta pitää äänestää. Meitä on eduskunnassa kuitenkin edustamassa poikkeuksellisen sekalainen seurakunta jytkyn jäljiltä, joten sen asiantuntevampaa tulosta tuskin sieltä saadaan.

Juu, tällä eduskuntaan äänestetyllä poikkeuksellisen sekalaisella seurakunnalla on velvollisuus ottaa asioista selvää muualtakin kuin Iltasanomien nettisivuilta ja perustaa kantansa sitten siihen. Sitä varten ne on sinne äänestetty. Lisäksi heillä on varmasti pääsy sellaisen informaatioon johon me tavalliset tasalakit emme pääse käsiksi. He voivat sitten tehdä asiasta päätöksen nimenomaan faktatietoon, eikä Iltasanomien nettiäänestyksen tulokseen perustuen. Näin sen ainakin pitäisi mennä.

Jos äänioikeuden edellytyksenä olisi yliopistotutkinto, niin sitten voisi kansaltakin kysyä. Nyt tällä hetkellä ehdottomasti ei. Tätä ei yksinkertaisesti saa päättää mutulla.
 

Baldrick

Jäsen
Näin sen ainakin pitäisi mennä.

Tuo konditionaali vain on ikävä kyllä pakollinen tässä lauseessa. Kansanedustajien PITÄISI olla selvillä vaakakuppien sisällöstä ja valintojen vaikutuksista, mutta valitettavasti moni on jo tehnyt päätöksensä ennen tutkimusmateriaaleihin ja asiantuntijalausuntoihin käsiksi pääsyä, joko puolueen toimesta ja moni itseasiassa ihan henkilönäkin.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
...Jos äänioikeuden edellytyksenä olisi yliopistotutkinto, niin sitten voisi kansaltakin kysyä. Nyt tällä hetkellä ehdottomasti ei. Tätä ei yksinkertaisesti saa päättää mutulla.

En pitäisi yliopistotutkintoakaan minään takeena kyvystä järjelliseen ajatteluun, hääriihän tässäkin maassa jos jonkinlaista dosenttia kertomassa meille, miten asiat esimerkiksi Venäjällä oikeasti ovat.
 
Ihmeen luottavaisia ja sinisilmäisiä ihmiset on eduskunnan päätöksentekokykyyn. Mikähän ratkaisu tässä lähivuosien aikana tällaisen luottamuksen on saanut aikaan?

Jos äänioikeuden edellytyksenä olisi yliopistotutkinto, niin sitten voisi kansaltakin kysyä. Nyt tällä hetkellä ehdottomasti ei. Tätä ei yksinkertaisesti saa päättää mutulla.

Tuo nyt ei kyllä kerro yhtään mitään ihmisen järjenjuoksusta.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Tuo nyt ei kyllä kerro yhtään mitään ihmisen järjenjuoksusta.

Ei kerrokaan, mutta kertoo, että on ainakin jotain jossain vaiheessa elämäänsä selvittänyt itselleen. Yliopistotutkintoa ei saa tuurilla. Ja olen tietoinen, että meillä eduskunnassa on Teuvo Hakkaraisia ja muitakin, mutta uskoisin suurimman osan olevan ihan fiksua porukkaa. Tähän osuuteen luotan. Ensi keväänä on taas tilaisuus tehdä tuuletus eduskuntataloon.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tässä taitaa olla suurin piirtein sellaiset rintamalinjat, että Naton fanit eivät halua asiasta kansanäänestystä ja Natoa vastustavat taas haluavat asiasta äänetyksen, jos päätös liittymisestä tai liittymättä jättämisestä tulee ajankohtaiseksi. Voi tietysti pohtia, että kenties Nato-gallupeilla on tähän asetelmaan aika merkittävä syy.

Minusta sotilaallisesta itsemääräämisoikeudesta luopuminen on sen kokoluokan asia, että siitä pitää saada kansalta valtakirja suoraan eikä välillisesti. Euron kohdalla näin ei toimittu ja se on aiheuttanut erittäin paljon jälkiviisautta, aivan perustellusti. Ruotsissahan asiasta äänestettiin ja kansa teki toisenlaisen valinnan, joka näyttää olleen jälkikäteen ajateltuna järkevämpi.

Minun ja kansan enemmistön onneksi, ja Nato-fanien harmiksi, Suomen tasavallan presidentti on määritellyt jo kautensa alussa, että jos Nato-päätös tulee ajankohtaiseksi, niin asiasta tulee kysyä kansalta. Olen aistivinani, että palstan kokoomuslaiset lähes yhdessä kuorossa ovat presidenttinsä suoraa demokratiaa korostavaa linjaa vastaan. Miksi näin?
 
Ei kansalla ole mitään kompetenssia päättää tällaisista asioista (EU, Nato) suoralla demokratialla. Valitkoon kansa arvojensa mukaiset edustajat jotka avoimessa prosessissa päättävät kuultuaan valitsemiaan asiantuntijoita.

En ole Naton fani, vaan vastustan liittymistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös