analoginen kopio ei ole 1:1 vaan kopiokerta aina heikentää kopiota. Tätä ei siksi katsottu kovinkaan suureksi ongelmaksi myynnin kannalta.
EDIT: äh, eihän tuo kopion laatu voi vaikuttaa laillisuuteen? Kysehän oli tietysti kotitarvekopioinnista. Muutaman kopion saa tehdä yksityiseen käyttöön, perhepiirille ja läheisille ystäville, mutta alkuperäistä materiaalia ei ole pakko omistaa.
Kirjaston materiaalista maksetaan kirjasto korvausta, joka oikeuttaa kirjastosta lainatun kopiointiin omaan käyttöön.
Nyt puhutaan asioista, joista en paljoa tiedä. Pikainen googlaus kuitenkin näytti, että valtio maksaa kirjastokorvausta kotimaisille kirjailijoille. Tätä voisi pitää eräänlaisena taiteilija-apurahana eikä käsittääkseni liity mitenkään CD-levyn kopioimiseen. Saako ainoastaan tietyistä paikoista lainattua/vuokrattua materiaalia kopioida ja tietyistä paikoista ei? Vai onko videovuokraamosta vuokratun materiaalin kopioiminen yksityiseen käyttöön sittenkin sallittua? Näinhän sen on pakko olla!
Tiedän sen, että kirjaston materiaalin hankintahinta on kalliimpi kuin yksityisen kuluttajan maksama hinta. Niinhän se on videovuokraamoissakin (olen ollut töissä). Yksittäisen elokuvan hinta koostuu varsinaisesta elokuvasta + vuokraoikeuksista. Ainakin aikoinaan videokasetin/DVD:n mennessä rikki, pystyin tilaamaan uuden kopion maahantuojalta "pilkkahintaan". Toisin sanoen vuokraoikeuksia ei pitänyt maksaa useampaan kertaan.
Tätä kyselin jo aikaisemminkin. Kun ostan vaikkapa DVD:n, niin mitä saan? Sen fyysisen kopion tietysti, mutta joissain yhteyksissä mainitaan myös käyttö-, kuuntelu- tai katseluoikeuden osto. Mun mielestäni olisi oikeus ja kohtuus, jos 20e arvoisen DVD:lla olevan materiaalin voisi hankkia jälkeenpäin uudelleen vaikkapa hintaan 2e (10%). Näin DVD:n 20e hinta muodostuisi fyysisestä kopiosta (2e) ja katseluoikeudesta (18e). Reilua, eikö totta?
Ihan vastaavasti se meni videovuokraamossakin. Tuolloin elettiin markka-aikaa. Muistaakseni yleinen hinta kuluttajille myydyissä videokaseteissa oli 120mk, mutta yhden vuokrakasetin hinta oli noin 600mk. Näitä kopioita sitten tilattiin liikkeeseen tietty määrä. Ensimmäisten parin kuukauden aikana tuhoutuneiden kopioiden tilalle oli mahdollista tilata maahantuojalta uusi kopio hintaan 60mk (10%). Näinhän homman pitäisi toimia yksityiskäytössäkin.
Et tehnyt. Tuolloin kotitarvekopiointia ei ollut rajoitettu. Vaikka vuokraehdoissa olikin kielletty leffan kopsuaminen, laissa sitä ei oltu kielletty
Joo, nythän tämä homma aukesi. Videovuokraamosta vuokrattujen leffojen kopiointi on sallittua! Mikään ei myöskään estä sen muuttamista vaikkapa div-x -muotoon.
Sen olen aina tiennyt, että omistamistani musiikeista tai elokuvistani saan tehdä laillisesti kopiot yksityiseen käyttööni tai jopa kavereilleni.
Asia, jota en tiennyt: "
alkuperäistä lähdettä ei ole pakko omistaa, mutta sen on oltava laillinen"! Nythän tämä aukeni ihan uudella tavalla.
Saan siis lain kirjaimen mukaan kopioida itselleni kirjastosta lainaamani levyn, jonka saan vielä laillisesti muuttaa jopa mp3:ksi. Nämä kyseiset mp3:t saan laillisesti viedä vaikka muistitikulla kaverilleni, josta hän voi kopioida ne omalle kovalevylleen. Näistä tiedostoista hän voi polttaa itselleen ja parille kaverilleen CD-levyn sekä kiikuttaa tiedostot muistitikulla parille muulle kaverille, jotka voivat jne.
Homma muuttuukin laittomaksi vasta siinä vaiheessa, jos en kiikutakaan henkilökohtaisesti kaverilleni tätä muistitikkua, vaan tarjoankin kaverilleni (ja hänen kavereilleen) mahdollisuuden ladata näitä tiedostoja vertaisverkossa. Tekijänoikeuden haltija eli musiikintekijä ei ole antanut minulle lupaa jakaa teostaan vertaisverkossa. Mielenkiintoista on myös se, että kaveristani tulee yhtälailla lainsuojaton, jos hän alkaa ladata jakamaani tiedostoa. Hänen pitäisi tietää, että teos on ladattu vertaisverkkoon laittomasti. Samat tiedostot päätyvät samoille tyypeille kuin fyysisestikin muistitikkuja ja CD-levyjä liikuttelemalla. Toinen tapa on laiton, toinen laillinen. Nopeus ja helppous: mitään muita eroja en näissä tavoissa näe!
Entäs sitten, jos laitankin nuo mp3-tiedostot jakoon kotisivulleni? Kaverini ja hänen kaverinsa voisivat aivan yhtä hyvin ladata ne tiedostot sieltä kuin muistitikultakin. Onko tuokin laitonta vai kielletäänkö noiden teosten lataaminen ainoastaan vertaisverkkoihin?
Onhan tämä asia ollut esillä jo vuosikymmenen, aina Napsetrin menestysvuosista lähtien. siksi Suomessakin sorvattiin Lex Karpelan nimellä tunnettu tekijänoikeuslakimuutos.
Lex Karpela tuli voimaan 01.01.2006. Tästä tuo viisi vuotta pyörii nyt päässäni. Onhan tästä "hirvittävästä laittomuudesta" ollut tosiaan puhetta jo ainakin 90-luvun loppupuolelta saakka.