Hextall on toitottanut koko kauden ajan ettei treidaa pickejä / prospecteja väliaikaisiin ratkaisuihin (tässä tapauksessa Kessel / Phaneuf) ja vaatinut kärsivällisyyttä prospectien suhteen.
Näin, itsekään en nyt oikein ymmärrä tätä hälyä näiden herrojen ympärillä kun Hextall on tehnyt linjansa täysin selväksi useampaan otteeseen. Kumpaakaan, Kesseliä tai Phaneufia en sopimuksineen toivo Philadelphiaan, enkä pelkää näin tapahtuvankaan. Homer hankkisi varmasti molemmat, mutta ennen oli ennen.
Ihan ok pelaajia, mutteivat sellaisia johtotähtiä, mitä noilla lapuilla pitäisi olla. Phaneufista en ole oikein koskaan pitänyt. On mielestäni ns. konsolipakki, jolla on liikettä lukuun ottamatta kaikki fyysiset ja taito-ominaisuudetkin olemassa, mutta kun nuppi ei vain riitä, niin se ei riitä. Tatteja pyörittelemällä voi tällaisesta saadakin mukavasti irti, mutta todellisessa maailmassa on hieman toisin. Kessel on taas aivan liian yksipuolinen scoraaja, todellisen cornerpalasen sijaan. Kyllä 8 miljoonan kaverin pitäisi tuoda maalien lisäksi vähän muutakin, enkä nyt kaipaa mitään Toronto-fanien invaasiota tänne kertomaan kuinka ajattelen mukamas väärin… Näitä Kesselin ympärillä pyörineitä nolla-annin juupas-eipäs jankkauksia on viime aikoina ollut jo ihan riittämiin eri ketjuissa. Ei kiitos molemmille, enkä kyllä usko Hextallin olevan kummankaan perässä, vaikka Flyers vanhasta muistista tullaan kaivamaan näihin aina vaan uudestaan. Mikäli olen väärässä, niin näpäyttäkää vain.
Nyt vain pickeillä hommat kotiin ja jonkun pökkelöpakin dumppaus toisaalle, niin voidaan lähteä hyvillä mielin katsomaan heinäkuun alkua. Tiedän, että pystyt siihen Hexy!
Ja koska reilun vuorokauden kuluttua organisaatioon alkaa puskemaan uutta prospectia, niin päätin puristaa ajatukseni kasaan nykyisistä. Mukana omat mietteet sekä scouttauksen päällikön Chris Pryorin kommentit (niin monesta kuin on silmiin osunut), joita on tullut eri medioissa vastaan pääasiassa Bill Meltzerin haastatteluiden pohjalta. Ihan jokaiselta en viime kaudella pelejä nähnyt, mutta lähes kaikilta, etenkin CHL-osastolta ja Lindblomilta varsin paljon. Tarkastelussa siis kaikki Pohjois-Amerikan ammattikaukaloiden ulkopuoliset nimet tai no Nick Luukkoa en nyt tuohon laittanut kun sivusin kaveria jo Phantoms-arvioissa. Tässä vähän luettava viimeisen vuorokauden odotukseen…
Maalivahdit:
Merrick Madsen
Madsenin kausi sujui Harvardin luukkua aukoen ja tilille kertyi vaivainen yksi aloitettu ottelu, mikä on jo käsittämättömän vähän. Kyllähän kokeneemmat pelaajat ovat NCAA:ssa lähtökohtaisesti edellä ja varsinkin veskareiden osalta freshmanit voivat jäädä sivusta seuraajaksi, mutta eipä tainnut antaa valmennukselleen mitään aihetta suurempaan vastuuseen sillä onhan yksi peli kauden aikana jotain käsittämätöntä. Mahdotontahan näillä spekseillä on mitään sanoa ja veskarien kehitys kulkee muutenkin välillä mielenkiintoisia uria, muttei Madsenin kohdalla mitenkään mainittavasta prospectista tarvitse juuri nyt puhua. Veskaripooli on kovin kapea Stolarzin ja Madsenin olleessa ainoat nimet, joten odotan viikonloppuna parin maalivahdin varaamista. Kumpaakaan ensimmäisen kierroksen pickiä en yhteenkään veskariin käyttäisi, mutta toisen lopun pickillä paras tarjolla oleva elleivät sitten ole viety käsistä ennen tuota.
"There's no doubt that Merrick needs to play more," said Pryor. "He needs to face shots in games as well as in practice. Hopefully, he'll play more next season. At the same time, we think there's some good tools to work with for Merrick. He's got a good head on his shoulders; he's smart and mature. He's big [6-foot-4] and he's a good athlete."
Puolustajat:
Terrance Amorosa
Amorosa kärsi erinäisistä vaivoista, mutta muilta osin pelasi kelvollisen freshman seasonin, joskaan ei kyennyt nousemaan syvyyspakkia suuremmalle vastuulle. Näin tältä yhden pelin, jossa veti kolmosparin minuutteja ilman erityistä erikoistilanneroolia. Kertaalleen pääsi kakkos-AV:lle kun edeltä oli puolustaja boksissa. On sinänsä ihan monipuolinen tapaus, mutta samalla tällä ei ole pelissään mitään selkeää vahvuusaluetta, minkä varaan rakentaa. Todennäköisyydet AHL-pakkia parempaan eivät ole järin suuret, mutta tällä on vielä reilusti vuosia jäljellä pelaamisensa kehittämiseen, eikä mitään suoranaisia esteitä NHL:ssä pelaamiseen vielä jonain päivänä ole. Edustaa kuitenkin aika puhdasta ja arvotonta määrää prospectpoolissa.
"David and Terrance are in a similar situation," said Pryor. "They are working on developing their games and getting stronger physically. They had some good learning experiences this season and we saw some progress this year."
David Drake
Drakelta en nähnyt yhtäkään peliä, joten sen tarkemmin en tähän pureudu. Tilastojen valossa vaikuttaisi kuitenkin aika tutulta kaudelta. Tällä on hyvät raamit ja liikkuukin hyvin, mutta kiekollisen pelaamisen kehittäminen tulee olemaan uran kannalta avainasemassa kuten kovuuden ja fyysisyyden lisääminenkin. Connecticutin yliopisto ei ole läheskään kovimmasta päästä, joten vastuuta ja roolia pitäisi olla tarjolla.
"David and Terrance are in a similar situation," said Pryor. "They are working on developing their games and getting stronger physically. They had some good learning experiences this season and we saw some progress this year."
Mark Friedman
Friedmanille tarjottiin vahvan USHL-kauden ja NHL-varauksen johdosta paikkaa kovempiinkin yliopisto-ohjelmiin, mutta päätti pysyä aiemmassa valinnassaan valiten hieman pienemmän Bowling Greenin, missä pääsikin heti freshman vuotenaan suoreen rooliin aina joukkueen kärkipakiksi. Pari peliä näin ja hyvältähän tämän tekeminen näytti. Pituutta ei ole järin paljon, mutta on voimakasrakenteinen ja pelityyli on ärhäkkä, missä fyysistä kontaktia tai isompia pelaajia ei vältellä, joten pärjää hyvin kaksinkamppailuissa ja erilaisissa kontaktitilanteissa. Kun peliäly on kohdillaan, liike on hyvää ja kiekollinen pelaaminen luontevaa kykyjen riittäessä myös hyökkäyskolmanneksen ratkaisuihin, niin puhutaan kiinnostavasta lupauksesta. Ei Friedmanista nyt innostunut tule olla, mutta ehdottomasti organisaation tämän hetkisistä NCAA-pakeista se potentiaalisin, jolla voisi olla aineksia NHL-tason syvyysrooliin.
"Mark had a very good first season at Bowling Green, improving in every aspect of his game," Pryor said. "I know that people are going to look at the offense (19 points in 39 games) first but we like his all-around game. He is a very confident young man and he competes, even though he's on the smaller side. Mark is a good skater, has an active stick. He skates well, passes well. He plays in every situation and seems to handle it pretty well. He's on the right track and we think he'll only continue to improve."
Samuel Morin
Morinista on tullut täällä tarinoitua ja mielestäni kaverin kehitys etenee suotuisasti. Mitään hirmuista piikkiä ei ole nähty, mutta NHL lähenee tasaista tahtia. Matka on tietysti ollut pitkä tämän oltua vielä varauksen aikoihin melkoinen raakile, mutta hiljaa hyvä tulee. Vaikka kuluneella kaudella tulikin hyvin tehoja, ei tästä kannata sentään odottaa mitään johtavaa kiekollista puolustajaa tai pelin pyörittäjää. Sen sijaan isoa hyvin liikkuvaa kaveria, joka vahvan puolustuspelaamisen ohessa kykenee avaamaan peliä luotettavasti ja varmasti. Avaussyöttö lähtee ja tarvittaessa pystyy nostamaan peliä jalalla. Suurin juttu kaverissa on kuitenkin tuo liikkuvuuden ja koon yhdistelmä, jonka johdosta vain pystyy hallitsemaan suurta lääniä ja on vaikeasti peitottavissa omanpään kaksinkamppailuissa sekä irtokiekoissa eripuolilla kaukaloa. Sai myös hyvää kokemusta voittamisesta sekä Kandan, että Rimouskin paidassa.
Morinilla on omat kriitikkonsa Flyers-kannattajienkin joukossa, mutta mielestäni vain junnujen potentiaalin ja kehityksen osalta taito-ominaisuuksia ylikorostetaan. Nämä on helppo huomata, eikä vaadita sen tarkempaa pelaamisen tarkastelua, mutta turhan usein kaikki muu tuppaa hukkumaan tämän pintaraapaisun alle. Joku Anthony DeAngelon ylihypettäminen on viimeisin loistava esimerkki tästä. Kuitenkin varsinkin puolustajien kohdalla ulottuvuuden ja liikkeen kombinaatiolla on edelleen merkitystä. Vaikka tykkäsinkin Coburnista saadusta vastineesta, niin olihan tämän vahvaa kevättä vähän katkeran suloista seurata. Kauppa toi tarvittavan ärsykkeen ja muutoksen saaden miehen pelaamaan parasta kiekkoaan moneen vuoteen, jonka johdosta toi Tampalle hyvin arvokkaan puolustajan. Muutenkin Tampan puolustus oli todella kookas ja liikkuva. Hedman, Coburn ja Sustr kaikki yli 195 cm erinomaisella liikkeellä. Kun tällaisia pakkeja vain laittaa useamman kokoonpanoon, niin kummasti se vaikeuttaa vastustajan tekemistä, kunhan eivät anna pelikäsityksessä tai taidoissa mainittavammin tasoitusta. Itse uskon Morinista kasvavan ajan kanssa tärkeä kärkiparien puolustaja, jonka merkitys korostuu kun pitää miettiä ketä laitetaan jäälle puolustamaan johtoasemaa ottelun tärkeimpiin vaihtoihin.
edit. Morinista vielä sen verran, että tasaisuuden lisääminen on yksi kaverin keskeisimpiä kehityskohteita. Toistaiseksi ero hyvän ja huonon pelin välillä on ollut liian suuri, mihin pitää tulla jatkossa muutos, mikäli mielii rakentaa hyvän NHL-uran. Uskon, että aloittaa kautensa AHL:ssä, missä isoilla minuuteilla on hyvä hakea jatkoa kehitykselle.