Muista U20-kisojen osaan ottajista Robert Hägg oli itselle se suurin pettymys. Morinista poiketen sai Ruotsin pakistossa alusta lähtien suuren avainroolin, mikä jatkui aina loppuun asti, jonka lisäksi ominaisuuksiltaan selvästi lähempänä U20-moodia, eli avaimet loistamiseen olisi pitänyt löytyä, mutta ei oikein missään vaiheessa vastannut huutoon. Avauspelin järkyttäviä virheitä ei ihan samalla tahdilla enää tullut, mutta ei vain noussut esille siten kuin minä kuin varmasti Ruotsin valmennuskin olisivat varakapteeniltaan toivoneet. Oli puolustustilanteissa jatkuvasti turhan passiivinen reagoiden tilanteisiin viiveellä tai ollen jopa reagoimatta. Rauhallisuus kiekon kanssa on Häggin tavaramerkkejä, mistä sinänsä pidän, mutta U20-kisat pienessä kaukalossa ovat vain paikka, missä mustan pitäisi liikkua rivakasti, joko miehen kanssa tai ilman, muutoin on helposti ongelmia luvassa. Mielestäni Häggin olisi pitänyt kyetä tunnistamaan tilanne paremmin ja muuttaa pelaamistaan sen mukaisesti. Periaatteessa ruotsalaiselle voisi olla tarjolla keväällä NHL-pelejäkin, mikäli rupeavat tyhjentämään pakistoa kohti deadlinea, mutta ei tuo ihan millä tahansa otteilla saa tapahtua. Nyt kaverin pitäisi kaivaa jostain se alkukauden ja varsinkin viime kevään pelaamisensa, mikä oli aivan eri planeetalta viime kuukausiin nähden.
Oskar Lindblom sen sijaan yllätti positiivisesti. Ruotsin valmennus kasasi viime kevään U18-kisoissa edukseen esiintyneen -96:sten Nylander-Holmström-Lindblom ketjun myös kaksikymppisten kisoihin, mikä olikin lopulta joukkueen hyökkäyksen pirtein ja tehokkain osa. Nylander oli tietysti ketjun vaarallisin ja tilanteet pääasiallisesti käynnistänyt huippuyksilö, mutta nämä kaksi muuta täydensivät isoina ja kohtuullisen taitavina maalinedusjyrinä Nylanderin puutteita. Ei Lindblom ole aivan niin huima prospecti, mitä voisi pistepörssiä lukemalla olettaa, mutta on luontainen ja vahva maalineduspelaaja, joka kykenee haistelemaan tilanteita. Kun pelaaminen kohdistuu jatkuvasti kohti maalia, kädet ovat taitavat, laukaus kohtuullinen, kokoa mukavasti, iskut otetaan vastaan ja niitä annetaan, pelaa tunnollisesti ja vahvasti myös omiin jne. niin kyllähän tässä on mahdollisuudet kehityksen jatkuessa samanlaiseen rooliin myös NHL:ssä. Mitään maalikunkkua en odota, mutta riittävän tehokasta top9 laituria, miksi ei? Katsellaan nyt miten ura jatkuu, hyppääkö jo ensi kaudeksi AHL:ään vai pelaako vielä vuoden lisää SHL:ssä? Liikkeen terävöittäminen on oikeastaan se keskeisin haaste. Räjähtävyyttä ja irtonaisuutta pykälä tai pari lisää, niin näyttää hyvältä.
Puolustaja Noah Hanifin taitaa olla yhtä selkeä 3. pick, kun nuo kaksi ovat 1. ja 2. pickit.
Jep, mutta onhan tässä vielä puoli vuotta draftiin. U20-kisojen otteilla voisin jopa ottaa Hanifinin ennen Eichelia, vaikkei Eichelissa mitään vikaa ole. Paljon puhutaan ”McEichel” slumppaamisesta, mutta itse kyllä kuolaan tässä draftissa melkeinpä eniten Hanifinin perään. Näen pojassa vain selvän franschise pakin, jonka palkintokaappiin voi aikanaan päätyä Norris tai toinenkin. Edellisen draft-ikäluokan Ekblad oli loistava, mutta pidän Hanifinia vain parempana talenttina ja saa ottaa talteen. Peliäly on molemmilla korkella tasolla, mutta Hanifin miellyttää parempana luistelijana silmää enemmän. Kun lisäisi perään Sanheimin, Morinin, Gostisbeheren ja Häggin, niin puolustuksen tilanne alkaisi näyttämään jo joltain.
Eiköhän Flyers kuitenkin kaikesta paskasta huolimatta varaa top3:n ulkopuolella, ihan jo Giroux-Voracek tandemin tehoilla, joten näistä kolmesta ei ilman lottery-munkkia tarvitse suuremmin unelmoida. Listaan tässä nyt nopeasti muutamia top10 kandidaatteja:
-
Mitch Marner. Ei ole koolla pilattu (n. 180 cm) laituri, mutta taitoa ja luovuutta löytyy senkin edestä. Sitten kun menee tilanteisiin röyhkeästi ja rohkeasti, vauhtia on kuin Monzassa, niin tehojakin syntyy. Henkilökohtaisesti olen pitänyt Marnerista paljon koko OHL-uran alusta lähtien, eikä mielipidettä ole tarvinnut muuttaa. Kaverin räjähtävyys, huikea taitotaso ja kyky salamannopeisiin päätöksiin istuvat vain loistavasti nykykiekon korkeaan tempoon.
-
Dylan Strome on sitten asteen verkkaisempi, mutta myös huomattavasti kookkaampi sentteri. Iso ja ulottuva taitosentteri, joille on NHL:ssä kysyntää varmasti jatkossakin. Ei välttämättä istu Flyersin tarpeisiin, mutta lahjakkuus on ilmeistä.
- NCAA:ssa vasta 17-vuotiaana kovia tehoja nakutteleva
Zach Werenski ei jäänyt U20-kisoista yhtä positiivisesti mieliin jos vertaa Hanifiniin, mutta eiväthän U20-kisat saa olla mikään varausikäisten tasonmittari ja Werenskikin pelasi vähintään ok kisat. Osoitti taitojaan ja kiekollista kyvykkyyttään, mutta vastaavasti teki pahoja nuoren pakin virheitä, mikä ei sinänsä ole ikä huomioiden vaarallista, mutta esiintyi myös välillä ihmeen arasti ja suorastaan anteeksipyydellen, mitä en taas toivo keneltäkään. Jäin kaipaamaan enemmän luonnetta ja ilmettä. Puolustuspelaamisesta tältä puuttui vuorostaan aktiivisuus, mikä Hanifinissa viehätti, mikä yhdistyessään korkean peliälyn kanssa on aina hienoa nähtävää. Tyytyi passiivisempaan seisoskeluun, mikä tarjosi hyökkääjille aikaa ja tilaa. Mutta tosiaan ikää 17-v ja kisoissa mukana kun vastaavasti rannalle jäi useampia jo NHL:ään varattuja top60 pickejä, mikä tuo vähän sitä perspektiiviä.
-
Mathew Barzalilta en ole loukkaantumisensa vuoksi vielä tällä kaudella ehtinyt näkemään yhtä ottelua enempää, joten vaikea sanoa miten kehitys etenee suhteessa muihin. Vaatii ehdottomasti ehjän ja hyvän kevään voidakseen kamppailla top10 sijoista. Lahjakkuutena on kuitenkin kiinnostava vahvasti liikkuvana ja älykkäänä sentterinä, joka kykenee dominoimaan pelitapahtumia. Monille taitosenttereille tyypillisen liiallisen sota-alueen ulkopuolisen kiekon neppailun sijaan pelaa vahvasti kohti maalia ja on yllättävän vaarallinen maalineduspelaajana, mitkä ovat ominaisuuksia, mitä ammattilaiskaukaloissa kaivataan.
-
Pavel Zacha,
Mikko Rantanen ja
Lawson Crouse muodostavat sitten tiukasti keskenään kamppailevan suurten laiturien katraan, joita on vielä tässä vaiheessa vuotta turha järjestellä. Zacha on mielestäni kolmikon taitavin, mutta vaatisi samalla lisää suoraviivaisuutta ja röyhkeyttä otteisiinsa, eikä kiekottoman työmääränkään lisääminen olisi pahitteeksi. Kiekon pitää liikkua nopeammin ja pelin suunnan olla voimakkaammin kohti maalia. On tietysti jo saanut kehitystä tähän jos vertaa aivan syksyn ensimmäisiin Sarnian otteluihin, mitä tältä näin, mutta työsarjaa olisi vielä edessä. Pidän kuitenkin kaverin mahdollisuuksia korkeina. Crouse taas kanukkina ymmärtää pienen kaukalon niksin ja pelaaminen on mukavan suoraviivaista ja kaksinkamppailuvoimaista, lisäksi puolustuspelaaminen ja työmäärä ympäri kaukaloa ovat kiitettävällä tasolla, mutta kuinka taitava ja kiekollisesti lahjakas tämä lopulta on? Löytyykö talenttia NHL:n käkiketjun maalintekijäksi vai enemmän monipuoliseksi ja raamikkaaksi top9 laituriksi, joka vääntää kaudessa sen parisenkymmentä häkkiä tai muutaman enemmän? Tällä hetkellä en oikein usko tuohon ensimmäiseen, enkä näin varaisi kaveria top15:sta, mutta vielähän tässä on puolisen vuotta draftiin. Rantanen menee mielestäni profiililtaan ja ominaisuuksiltaan tähän väliin ja teki U20-kisoissa omille draft-asemilleen paljon hyvää. Nyt vain vahva ja nousujohteinen loppukausi liigassa, niin top10-varaukseen pitäisi olla kaikki saumat, miksei parempaankin.
-
Oliver Kylingtonin pelaamista en ole vielä tällä kaudella nähnyt, mutta täytyy kyllä vahdata kevään mittaan jokunen AIK:n matsi, kun voi hyvinkin olla paras tarjolla olevista puolustajista Flyersin pickin kohdalla.
-
Kyle Connor menee myös samaan, ei vielä tältä kaudelta otantaa –osastoon. Oli hyvä ja pirteä viime kevään U18-kisoissa, mutta täytyy katsastaa muutama Youngstownin ottelu, ennen kuin sanon enempää. Tiivistetysti hyvä ja kiinnostava paketti kokoa, liikettä ja taitoa.
- Muista vielä kiekollisesti eleettömän ja puolustussuuntaan luotettavan
Jeremy Royn tasokas pelaaminen on ollut hienoa seurattavaa. Myös venäläinen
Ivan Provorov on noussut vahvan alkukauden myötä kohisten, mikä on näkynyt myös rangeissa. Vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, onko kaveri missään riittävän hyvä aivan huippupakiksi, mutta tasaisen vahvalta ja monipuoliselta puolustajalta on näyttänyt, mikä tietää hyvää NHL-tulevaisuutta ajatellen.
- Mutta tosiaan mennään vasta tammikuun alkua, joten vielä on vähän turhan aikaista näille spekuloinneille mm.
Jansen Harkins ja
Yevgeni Svechnikov ovat pelaajia, joiden uskon saavan varauksen selvästi aiemmin, mitä tällä hetkellä eri toimistot keskimäärin tarjoavat ja paljon muitakin hyviä talentteja on varattavissa, jonka lisäksi sieltä noussee vielä esiin Travis Sanheimin kaltaisia sleepereitä.
-----------------------------
Mainittakoon lopuksi, että Ryan White ”aktivoitiin” kuntoutusstintiltään ja laitettiin suoraan waiverseihin aikomuksena ilmeisimmin pysyvämpi Phantomseissa peluuttaminen.