Se nyt on tietenkin aina näkemyskysymys, että mikä on hyvä palkka, mutta suomalaisista ammattiurheilijoista miljoonatuloihin vuodessa pääsee ehkä tuo 20-30 kappaletta (joista suurin osa ulkomailla jääkiekkoilijoita pelaavia).
Näinhän se on. Ja aika monet tienaavat palkkioita, joka on sitten tavallaan eri asia, mutta yleisessä puheessa nämä käännetään vuosituloksi... Ehkä urheilijan kohdalla pitäisi puhuakin vain palkkioista ja niistäkin vuositasolla. Millaista eläkettä nämä sitten kerryttävät, siitä ei minulla ole tietoa. Mutta sekin puoli menee kaiketi eri tavalla, kuin ns. normipalkansaajalla?
Suomessa on vielä sillä lailla, että joukkueurheilussa Suomessa voi ammattilaisten urheiluksi kärjistäen nimetä vain jääkiekon, jos kriteerinä on palkkiotaso suhteessa elinkustannuksiin, toki tietyillä reunaehdoilla ja tämäkin koskee oikeastaan vain Liigaa. Muissakin lajeissa pyritään ammattimaisuuteen ja niissä tehdään erittäin hyvää työtä monin paikoin, mutta resurssit ovat kuitenkin melko rajalliset monin tavoin. Yksilöurheilussa tilanne on vielä raadollisempi. Esim. Yleisurheilun Eliittikisoissa taitavat kentällä esiintyvät suomalaisurheilijat olla tapahtumassa paikallaolevista pienituloisimpia, poislukien jotkut mieskeihäänheittäjät ja katsomossa olevat mahdolliset opiskelijat.
Jos kategorisoi, niin Suomessa on edelleen sekä ammattiurheilijoita että urheilijoita (jotka tienaavat elämiseen tarvittavan rahan tai lisätulon muilla keinoin). Joka johtaa melko helposti siihen, että jos lajivalintoja tehdään "urheilusta ammatti aikuisiällä" -ajatuksella, niin jääkiekossa todennäköisyys päästä harjoittamaan pelkkää urheilua ilman suurempia tarpeita huolehtia peliuran aikaisesta toimeentulosta, on suurin.
Palatakseni vielä tähän urheilun erikoiseen asemaan yhteiskunnassa, ei jääkiekkoilijallakaan ole mitään nuorisotakuuta tai vastaavaa olemassa sillä perusteella, että olet "kouluttautunut" jääkiekkoilijaksi. Tai ihan miksi muuksi tahansa. Turva on melko olematon siinä suhteessa ja nuori ottaa automaattisesti riskiä tulevaisuutensa kustannuksella, kaikissa lajeissa, koska urheiluun uhrattu aika on huipulle pyrittäessä erittäin suuri ja on väkisinkin jostain pois. Yhtälö on monimutkainen Suomessa ja siihen nähden menestys eri lajien parissa on mielestäni yllättävänkin hyvää kautta linjan.
(Korostan vielä, että kaikki edellä kirjoitettu perustuu omiin havaintoihin ja päätelmiin, ei mihinkään tilastoituun faktaan)