Tuosta työeläkkeiden indeksikorotusten jäädyttämisestä on ollut useampikin artikkeli alkaen EVA:n raportista:
"Näin arvioi konsultti
Jussi Pyykkönen keskiviikkona julkaistussa Juustohöylästä tositoimiin -selvityksessä. Pyykkösen mukaan eläkkeet pitäisi jäädyttää loppuvaalikaudeksi ja sen jälkeen sitoa kuluttajahintaindeksiin. Lisäksi eläkeikää pitää nostaa kahdella vuodella ja työttömyys- ja opiskeluaikojen eläkekertymistä luopua."
Eläkkeet ovat nousseet esille yhtenä mahdollisena säästökohteena muun muassa valtiovarainministerin puheissa.
www.is.fi
Sitä taas on kritisoitu siltä pohjalta, ettei eläkemaksuista ole kuin 20% valtion menoja, ja eläkkeistä leikkaaminen laskee kulutusta ja sitä kautta valtion verotuloja.
"Eläkemenojen pienentäminen ei kuitenkaan kohentaisi valtiontalouden tilannetta olennaisesti eikä pienentäisi valtion velanottotarvetta. Tämä johtuu siitä, että valtio maksaa omasta budjetistaan vain pienehkön osan kaikista työeläkemenoista.
Kaiken kaikkiaan verorahoitteinen julkissektorin maksaa noin 40 prosenttia eläkemenoista. Noin puolet tästä rahoitetaan kuitenkin kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajamaksuilla."
Suomen julkisen talouden alijäämä näyttää tänä vuonna kasvavan ennätysmäiseksi. Tärkeimpänä syynä tähän on syvenevä talouden taantuma ja korkotason noususta johtuva valtion korkomenojen kasvu. Koko julkisen talouden yhteenlaskettu alijäämä rikkoo tänä vuonna rahaliiton säännöissä asetetun rajan...
www.keva.fi
Kehysriihen alla käynnistyi keskustelu eläkeleikkauksista – vaikka työryhmä on jo perustettu. Siimes moittii hallitusta maalin siirtelystä.
yle.fi
Tästä päästään itsestäänselvään päätelmään: leikataan ainoastaan virkamiesten eläkkeistä, niin valtion menoja säästyy, mutta kansalaisten ostovoima ei pienene liikaa. Saa suorittaa, kuten on tapana sanoa.