Se on tietenkin äärimmäisen hankalaa määrittää, mikä on optimaalinen resurssitaso harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaan. Ja toisaalta myös se, missä suhteessa tätä resurssia kannattaa antaa verohallinnolle vs. poliisille.
Orpon hallituksen linja on ymmärtääkseni heikentää verohallinnon edellytyksiä harmaan talouden torjunnassa, mutta toisaalta poliisille tulee lisää rahaa ja sitä kautta kenties mahdollisuuksia selvittää paremmin talousrikoksia. Budjettitasapainon kannalta tämä on hölmö tie, koska verohallinnon harmaan talouden yksikön kyky saada tarkastuksilla lisää veroeuroja on merkittävästi kustannustehokkaampaa kuin poliisin talousrikostutkinnan kyky saada rikoshyötynä euroja takaisin valtiolle. Eikä tässä ole tarkoitus ollenkaan dissata poliisia, vaan se on ihan luonnollista, että sellainen toimija on valtiontalouden näkökulmasta tehokkaampi, jonka ykkösprioriteetti on kerätä veroeuroja verrattuna sellaiseen toimijaan, jonka ykkösprioriteetti on selvittää rikoksia.
Niin kauan kun enemmistö verohallinnon tekemistä verotarkastuksista johtaa lisäverojen asettamiseen, olisi valtion mielestäni ennemmin perusteltua investoida harmaan talouden torjuntaan kuin leikata siitä. Mielestäni tässä leikkauskohteessa paistaa ennemmin porvarillinen ideologinen verovastaisuus kuin rationaalisuus.