Jos vedän mutkat suoriksi niin pitääkö meidän vain hyväksyä rasismi ja syrjintä sillä perusteella, että osa kansasta ei pidä rasismia ja syrjintää negatiivisena toimintana.
En lähtisi liikaa yksinkertaistamaan. Toisaalta Suomi ei ole rasistinen, sillä varsinaista rotusyrjintää (eli Rydmanin lanseeraamaa klassista rasismia) tuskin kannattaa kuin aivan kourallinen, todellakin promillen murto-osa. Toisaalta syrjintää on ja aina tulee olemaan. Vaikkapa pienyrittäjä voi ensimmäisessä rekrytoinnissaan syrjiä vaikka ketä: lsiääntymisikäisiä naisia, romaneja, ulkomaalaistaustaisia yli 40 vuotiaita jne. Onko oikein, onko ymmärrettävää.
Toisaalta on myös pakko muodostaa riskiprofiileja eri tarkoituksiin. Näissä voi olla vaikeita elementtejä kuten uskonto tai vakaumus, poliittinen suuntautuminen jne. Erityisesti fanaattinen suhtautuminen kiinnostaa, ja joskus fanatsimi liittyy vaikkapa tiettyyn etniseen vähemmistöön. Milloin mennään syrjinnän puolelle? Itse vähän vierastan rasimi-sanaa syrjinnän yleisterminä, varaisin sen alkuperäiseen käyttöönsä, mutta käsitteen käyttö leviää kuin pullataikina.
Sitten pitää huomata, että Suomi ei tähän asti ole ollut huolissaan omasta kulttuuristaan. Maailmalla toisessa päässä on Bhutan, joka rajoittaa jopa ulkomaalaisten matkailua, eikä päästä ulkomaalaisia töihin. Sitten Saudi-Arabia, joka samoin rajoittaa voimakkaasti ulkomaalaisten oleskelua, lisäksi syrjii naisia, mutta hyväksyy siirtotyöntekijät vähin oikeuksin. Persianlahden maat taas jopa houkuttelevat turisteja, mutta kansalaisuutta ei saa oikein millään. Japani menee samaan kastiin. Toisessa ääripäässä on sitten maita kuten Ruotsi, joissa on suruttomasti haalittu ketä vaan on maahan saatu. Kansalaisuuskin on irronnut helpolla.
Suomi on ollut erittäin lähellä toista ääripäätä ja selvää on, että meidän täytyy siirtyä kohti tiukempaa kontrollia erityisesti koska maahanmuuttoa halutaan edistää.
Rasismi tai oikeammin syrjintä-kysymys on sikäli relevantti, että maailmalla on kirjavia käytäntöjä, joista osa on syrjiviä. Mihin kohtaan siis asemoidutaan? Kysymys ei ole ihan niin yksinkertainen kuin luulisi. Sanoudutaan vaan eroon kaikesta rasismista - ei tarkoita vielä paljon mitään. Siksi on mielenkiintoista kuulla mitä hallitus asiasta lausuu.