Petri Matikainen HIFK:n päävalmentajaksi

  • 889 811
  • 2 124

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Paitsi, että ongelma on tämän jälkeen se, että joku pelaaja päättää tehdä saman, niin siitähän sitten tekee, minimaalisilla korvauksilla. KHL-pykälillä ei ole mitään merkitystä enää, tai edes sopimuspapereilla, jos haluaa lähteä Venäjälle niin lähtee.

En tiedä onko tällä lakituvassa mitään merkitystä, mutta pelaajien sopimuksissa on valmentajiin verrattuna se ero, että pelaajilla on IIHF:n myöntämät pelaajalisenssit ja ilmeisesti tämä sopimus sitoo IIHF:n jäsenmaiden (myös Venäjän) kansallisia sarjoja. Kuten sanottu, tämän sopimuksen pitävyyttä ei ole vielä käräjillä kokeiltu, mutta mahdollisesti IIHF voisi jäädyttää sopimusrikkomukseen syyllistyvien pelaajien pelaajalisenssit.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Kuten sanottu, tämän sopimuksen pitävyyttä ei ole vielä käräjillä kokeiltu, mutta mahdollisesti IIHF voisi jäädyttää sopimusrikkomukseen syyllistyvien pelaajien pelaajalisenssit.

Käytännössä pelaajalisenssin jäädyttäminen sopimusrikkomuksen takia on mahdotonta, koska se olisi laitonta. Tästä syystä käytäntö on sellainen, että pelaajat pelaavat ja seurat sopivat mahdolliset korvaukset. Tapaus Kovanen oli hyvä osoitus tästä.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Käytännössä pelaajalisenssin jäädyttäminen sopimusrikkomuksen takia on mahdotonta, koska se olisi laitonta.

Tästä syystä käytäntö on sellainen, että pelaajat pelaavat ja seurat sopivat mahdolliset korvaukset.

Nimenomaan pitäisi sopia. Tiettävästi Matikainen ei ole mitään sopinut IFK:hon päin tms.

Jos sama meno jatkuu, niin sopimuksilla voi pyyhkiä persettä, jos kerran tosta vaan voi hypätä uuteen ja jättää voimassaolevan. Ilman sanktioita siis.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nimenomaan pitäisi sopia. Tiettävästi Matikainen ei ole mitään sopinut IFK:hon päin tms.

Jos sama meno jatkuu, niin sopimuksilla voi pyyhkiä persettä, jos kerran tosta vaan voi hypätä uuteen ja jättää voimassaolevan.

Kovasen tapauksen yhteydessä ilmassa oli sellaista henkeä, ettei yksikään SM-liigajoukkue palkkaisi häntä, mutta se rintama ei sitten pitänyt. Ja Kovasen sopimusrikkomus oli nyt astetta törkeämpi. Näitä tulee aina silloin tällöin, seurat joutuvat tällöin aikalailla nieleskelemään kiukkunsa.
 

Jan_Peter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Chicago blackhawks
Mun mielestä tätä on turha veivata ennen kuin tulee jotain uutta tietoa. Matikainen on käyttänyt systeemiä hyväkseen, tosin ei varmasti uskonut IFK:n vastarinnan olevana näin kovaa. Ajankohta oli otollinen Matikaiselle ja näin ollen myös vahingollinen IFK:lle, tämän uskon olleen pelkkää sattumaa.
Tästä jos aletaan tekemään ennakko tapausta niin silloin älähtää IIHF ja myös KHL, IFK:lle tämä voi myös olla herkkä asia kun on jo toinen valmentajan menetys lähihistoriassa vaikkakaan ei voi suoraan verrata Matikaisen ja Kingin lähtöä kun jälkimmäinen ei edes kerennyt sorvin ääreen kun jo lähti Magnitogorskiin kun Matikainen oli tehnyt jo vuoden pohjatöitä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Tästä jos aletaan tekemään ennakko tapausta niin silloin älähtää IIHF ja myös KHL, IFK:lle tämä voi myös olla herkkä asia kun on jo toinen valmentajan menetys lähihistoriassa vaikkakaan ei voi suoraan verrata Matikaisen ja Kingin lähtöä kun jälkimmäinen ei edes kerennyt sorvin ääreen kun jo lähti Magnitogorskiin kun Matikainen oli tehnyt jo vuoden pohjatöitä.

Väittäisin, että kohu rauhoittuu eikä HIFK enää tiedota asiasta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kovasen tapauksen yhteydessä ilmassa oli sellaista henkeä, ettei yksikään SM-liigajoukkue palkkaisi häntä, mutta se rintama ei sitten pitänyt. Ja Kovasen sopimusrikkomus oli nyt astetta törkeämpi. Näitä tulee aina silloin tällöin, seurat joutuvat tällöin aikalailla nieleskelemään kiukkunsa.
Tällainen vastava tapaus taisi aikoinaan olla myös Joni Lehto. En nyt tosin yksityiskohtia tarkemmin muista.

Mielenkiintoista tässä on huomata, että kun on puhuttu, että pelaajaoikeusjärjestelmä on mahdollisesti laiton, niin lakihan ei ole joka puolella sama. Vaikka järjestelmä olisikin laiton vapaasta työn liikkuvuudestaan tunnetussa EU:ssa, niin se ei tarkoita välttämättä sitä, että se olisi laiton myös Venäjällä.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Olen seurannut tätä Matikais-casea tässä hiljakseni ja voin vaan todeta että HIFK ei voi hävitä tässä casessa. Tulee sitten rahaa 400000 euroa tai ei yhtään mitään, on HIFK voittaja. Petu alunperin väärä valmentaja meille. Veikkaan sitä paitsi että ennen joulua saa kenkää Magnitogorskista.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Veikkaan sitä paitsi että ennen joulua saa kenkää Magnitogorskista.

Omskista, mutta muuten komppaan Kyynikon näkemystä. Jää vielä mahdolliset Matikaisen potkupalkat maksamatta kevääseen 2013 saakka, jos tiet olisivat lähteneet eri suuntiin vasta esim. marraskuussa 2012.
 

Iiro#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, (HCK, K-Vantaa)
Seppänen kirjoittaa niin paljon paskaa faktana, ettei kannata uskoa tavuakaan häneltä. Hyvänä vertauksena toimii kevään skandaalijutut Pulkkisesta. Faktaa oli nolla, mutta niin vain veti hatustaan uskomattomat tarinat.

Seppänen osui pariassa asiassa kyllä Pulkkisen kohdalla oikeaan. Ne asiat on takana päin niin ei lähdetä niitä puimaan enään näin tulevan kauden alla. Kuitenkin Seppänen kyllä heittää niin paljon juttua hatusta, että kyllähän nyt joku osuu oikeaankin. Seppänen ei varmaan vieläkään tiedä mikä hänen omista faktoistaan osui Pulkkisen kohdalla oikeaan. Kuhan laittaa paljon paskaa yhdelle sivulle niin kyllä jonkun niistä on pakko upota. Eikös Seppänen ollut se joka sanoi Lepistöä varmaksi tulijaksi Jokereihin, mutta yhtäkkiä paljastui, että tulija olikin Joonas Rask?

Urheilulehti = paskalehti. Aiheuttaa vaan yleisesti vitutuksen tunnetta kun lukee. Jätimpä siis viime kaudella tämän hienon lehden lukematta joka kerta kun käsiini sen sain.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Valmentaja ja pelaaja-sopimukset ovat toki juridisesti periaatteessa identtisiä, mutta syy miksi ne tässä tapauksessa kuitenkin käyttännössä eroavat merkittävästi on pelaajaoikeusjärjestelmässä. Vaikka itse järjestelmä voi periaatteessa ollakin täysin laiton, niin niin kauan kuin joukkueet sitä noudattavat, niin pelaajat eivät pelkällä yksipuolisella irtisanoutumisella voi siirtyä toiseen joukkueeseen. Heidän pelaajaoikeusiensa pitäisi myös siirtyä, että he voisivat uutta joukkuetta myös edustaa. Muuten kyseessä olisi edustuskelvottoman pelaajan käyttö.

Ja tämä järjestelmä on niin iso ja merkittävä, että minkään marginaalipelaajien (Immoset, Vehaset) takia edes venäläiset eivät asiasta ala riitelemään, vaan maksavat mieluummin kiltisti siirtokorvaukset. Malkinit ja vastaavat ovat sitten niitä, joista keskustellaan.

Jos pelaaja haluaa sitävastoin kesken sopimuksen jäädä eläkkeelle ja siirtyä siviilihommiin, niin sehän onnistuu helposti eli sinänsähän pelaajatkin voivat sopimuksista kesken sopimuskauden irtisanoutua. Tämän juridisen puolen yksityiskohtia en tarkemmin tunne eli onko sopimuksissa vakioehtona pykälänsä vai onko kyse normaalista irtisanoutumisesta.

Tässä on paljon asiaa, mutta sen verran lisättäköön, ettei pelaajaoikeusjärjestelmäkään ole aukoton, mikäli pelaaja haluaa purkaa määräaikaisen työsopimuksensa kesken sopimuskauden. Tällöin pelaaja työntekijänä ilmoittaa purkavansa sopimuksensa ja seura työnantajana joutuu nostamaan kanteen sopimusrikkomuksesta vaatiakseen vahingonkorvauksia. Pelaajan edustajat voivat vaatia oikeudelta samalla (esimerkiksi turvaamistoimenpiteellä) pelaajaoikeuksien vapauttamista kunnes kanteen pääasia on ratkaistu ja pelaaja pääsee harjoittamaan ammattiaan. Tietenkin tällaiseen tilanteeseen voidaan varautua itse sopimuksessa asettamalla pelaajalle (tai valmentajalle) sopimusehto koskien kilpailukieltoa (yleensä maksimissaan puoli vuotta) tai sopimuksen purkutilanteita, mutta
nämä ehdot eivät voi olla kohtuuttomia korvaussummiltaan tai vaikutuksiltaan.

Kaiken kaikkiaan tästä Matikaisen tapauksesta tulee muodostumaan tietynlainen ennakkotapaus vakkei se koskaan etenisi oikeuteen asti. Asioita täytyy oikeudelliselta kannalta tarkastella huolellisemmin kuin ennen.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Olen seurannut tätä Matikais-casea tässä hiljakseni ja voin vaan todeta että HIFK ei voi hävitä tässä casessa.

Hiljakseen olen itsekin tätä seurannut, ja ilman tätä tapausta olisi ollut aika tylsä lätkä-kesä. Kiitoksia siitä. Ja samaa mieltä Kyynikon kanssa. HIFK ei voi kuin voittaa, vaikka kiperässä tilanteessa saattavat alkukaudessa olla.

Kovasti on syytelty ties ketä osapuolta, mutta eiköhän se Petu ole ainoa "syntipukki" tässä tapauksessa. Nähdäkseni ei Hifki eikä Omsk ole tehneet tapauksessa mitään väärää. Omsk neuvotteli valmentajan kanssa, joka oli heidän tietääkseen vapaata riistaa. Kovin isolla sormella en kyllä jaksa Petuakaan tästä soimata, HIFK ja Petu eivät vaan sopineet yhteen. Suurin yllätys tapahtui keväällä, kun Petun sopparia jatkettiin.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suurin yllätys tapahtui keväällä, kun Petun sopparia jatkettiin.

Eihän sitä soppari mitenkään jatkettu. Petulla on/oli kahden vuoden sopimus ja IFK päätti olla erottamatta Matikaista, vaikka tulokset olivat mitä olivat. IFK piti kiinni sopimuksesta, antoi Matikaisen osallistua joukkueen kasaamiseen (kuten kuuluukin), antoi Matikaiselle sellaiset työkalut uusien pelaajien muodossa, joilla uskoi hänen saavuttavan tuloksia (kuten kuuluukin) ja antoi toisen mahdollisuuden eikä esim. syyttänyt Matikaista julkisesti viime kauden mahalaskusta (kuten kuuluukin).

IFK on siis täyttänyt sopimuksen ehdot. Uutta päävalmentajaa on vähän vaikea hakea, kun edellinenkin on vielä sopimussuhteessa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nähdäkseni ei Hifki eikä Omsk ole tehneet tapauksessa mitään väärää. Omsk neuvotteli valmentajan kanssa, joka oli heidän tietääkseen vapaata riistaa.
Ihan satavarmasti Omsk tiesi Matikaisen sopimuksesta, kun sen tiesi kymmenettuhannet lätkäfanitkin.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olen seurannut tätä Matikais-casea tässä hiljakseni ja voin vaan todeta että HIFK ei voi hävitä tässä casessa. Tulee sitten rahaa 400000 euroa tai ei yhtään mitään, on HIFK voittaja. Petu alunperin väärä valmentaja meille. Veikkaan sitä paitsi että ennen joulua saa kenkää Magnitogorskista.

Mihin perustuu tuo 400 000 euroa ? Onko se se summa jonka Petu olisi saanut HIFKiltä 2012-2013. Ei ole. Onko se se summa jonka arvoinen Petu on? Ei ole. Onko se se summa joka Petulla on ylimääräistä? Ei ole. Se saattaa olla Valtasen, Everin ja Nybarin joulubonuksen suuruus, koska viime vuoden tuloksesta osa meni toimivalle johdolle ns. ylimääräisenä markkinointieränä.

Ja onko tosiaan niin että Petu menee ensin Omskiin. Saa sieltä potkut. Löytää uuden paikan Magnitogorskista. Ja saa sieltä potkut. Ennen joulua. Tätä tapahtumaketjua tuskin edes Mayojen kalenteri olisi osannut ennustaa.
 

Inttikaveri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK (Joukkue ja nimimerkki)
Ja onko tosiaan niin että Petu menee ensin Omskiin. Saa sieltä potkut. Löytää uuden paikan Magnitogorskista. Ja saa sieltä potkut. Ennen joulua. Tätä tapahtumaketjua tuskin edes Mayojen kalenteri olisi osannut ennustaa.

Eikä, kun tähänhän juuri ne maailmanloppuennustukset viittaavatkin. Alaston kahdesti potkut saanut Petu moottorisahaamassa keskellä Moskovaa milisilätsä päässä 21.12.2012. Mukana tottakai Nupe ratin takana ja parit pullot vodkaa. Niin joo, ja paskaa. Paljon paskaa.

Aivan sama saako IFK penniäkään Matikaisesta, kuhan päästään tästä eroon. Tammisen mä haluaisin oikeasti joskus nähdä IFK:n penkin takana, mutta eiköhän sieltä tule se AHL-vahvistus. Tai sitten lähdetään kauteen Pennas-Soppa kaksikolla ja tarkkaillaan markkinoita kauden mittaan, jos ei ota sujuakseen.
 

RS77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Cosa Nostra
Komppaan edellistä. Täähän on ihan hullua että Hifk saisi rahaa siitä kun paska pökälä lähti. Meidä pitäisi maksaa siitä, että päästiin eroon siitä ehkä kaikkien aikojen paskimmasta valmentajasta.
 

gordion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Koiraporin Veto
Seppänen osui pariassa asiassa kyllä Pulkkisen kohdalla oikeaan. Ne asiat on takana päin niin ei lähdetä niitä puimaan enään näin tulevan kauden alla. Kuitenkin Seppänen kyllä heittää niin paljon juttua hatusta, että kyllähän nyt joku osuu oikeaankin. Seppänen ei varmaan vieläkään tiedä mikä hänen omista faktoistaan osui Pulkkisen kohdalla oikeaan. Kuhan laittaa paljon paskaa yhdelle sivulle niin kyllä jonkun niistä on pakko upota. Eikös Seppänen ollut se joka sanoi Lepistöä varmaksi tulijaksi Jokereihin, mutta yhtäkkiä paljastui, että tulija olikin Joonas Rask?

Urheilulehti = paskalehti. Aiheuttaa vaan yleisesti vitutuksen tunnetta kun lukee. Jätimpä siis viime kaudella tämän hienon lehden lukematta joka kerta kun käsiini sen sain.

Vai luitko sittenkin, kun käsiisi sait? Vai mistä tiedät, että osui oikeaan? Kuulitko Pelastusarmeijan kirpputorin pikkujouluissa?
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Mihin perustuu tuo 400 000 euroa ? Onko se se summa jonka Petu olisi saanut HIFKiltä 2012-2013. Ei ole. Onko se se summa jonka arvoinen Petu on? Ei ole. Onko se se summa joka Petulla on ylimääräistä? Ei ole.

Se on se summa jonka koutsisopparien ulos ostaminen iivanalle yleensä maksaa. Vrt. Suikkanen et al.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Se on se summa jonka koutsisopparien ulos ostaminen iivanalle yleensä maksaa. Vrt. Suikkanen et al.

Suikkasen tapaus oli siinä mielessä erilainen, että Suikkanen toimi yhteistyössä seuran kanssa. Hän ilmoitti venäläisille, että on sopimuksenalainen ja hänen seuralleen pitää maksaa X €, jotta hän tulee.

Mikäli valmentaja haluaa yksipuolisesti irtisanoa sopimuksensa ja siirtyä uuteen seuraan, uudella seuralla ei ole mitään velvollisuutta maksaa mitään. Ilmeisesti tästä on kysymys Matikaisen tapauksessa.

Ja puheet Matikaisen uran loppumisesta ovat turhia, ihmisen muisti on näissä tapauksissa lyhyt.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Ja puheet Matikaisen uran loppumisesta ovat turhia, ihmisen muisti on näissä tapauksissa lyhyt.

Tuskin kukaan nyt tosissaan on puhunut, että Petun ura loppuu jos tulee potkut OMSK:ista. Mutta kyllä Petun ura selvään laskuun lähtee jos nyt vaikka tulevalla kaudella tulee potkut, ensin tulee HIFK:hon 2-vuoden sopimuksella ja koko kausi on täyttä kaaosta ja vanha seura vetää aivan samanlailla kuin Petun kanssa. Koko kausi on katastrofi, mutta Petulle annetaan kaikki tuki ja mies saakin vaikuttaa pelaajavalintoihin todella paljon. Heinäkuussa kaveri hyppääkin pois seurasta ja jättää HIFK:n niin tukalaan paikkaan kuin mahdollista. Jos nyt tulee OMSK:ista vielä potkut tän vuoden kuluessa niin aika vaikeaa on miehen itselleen paikkaa löytää. Saa sitten hakea uutta nostetta uralleen Saipasta tai Ilveksestä jos edes nämäkään kyseiset seurat miestä ottavat.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se on se summa jonka koutsisopparien ulos ostaminen iivanalle yleensä maksaa. Vrt. Suikkanen et al.
Tuo tepsin saama korvaus on ihan pelkkää spekulaatiota, missään ei ole mitään summia julkaistu. Todellinen summa oli varmasti paljon huhuttua 450k euroa pienempi.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Tuo tepsin saama korvaus on ihan pelkkää spekulaatiota, missään ei ole mitään summia julkaistu. Todellinen summa oli varmasti paljon huhuttua 450k euroa pienempi.

Se summa 450k näkyy kyllä aivan selvästi papereissa ja kirjoissa. Seuraavan vuoden mitä sinä täällä julkaisit(jos et ollut sinä, niin joku toinen julkaisi).

Ei se siitä muutu jos sinä sen kiellät. 450k
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Suikkasen tapaus oli siinä mielessä erilainen, että Suikkanen toimi yhteistyössä seuran kanssa. Hän ilmoitti venäläisille, että on sopimuksenalainen ja hänen seuralleen pitää maksaa X €, jotta hän tulee.

Ja tuosta iso käsi Suikkaselle. Juuri noin jokaisen itseään kunnioittavan valmentajan(tai ihmisen ylipäänsä) tulisikin toimia. Varsinkin jos jättää vanhan seuransa niinkin myöhään kuin heinäkuussa. Vaikka ymmärränkin, että raha ja maine KHL:ssa houkuttelisi ketä tähansa, niin silti vituttaa Petun toiminta. Jauhetaan jargonia sitoutumisesta ja asenteesta, ja itse äijä pakenee ensimmäisen mahdollisen tilaisuuden tullen, ja jättää vanhan joukkueen todella pahaan tilanteeseen uuden kauden kynnyksellä. Eikä puhettakaan mistään kipurahoista, kunhan itse sai mahdollisimman suuren korvauksen.

Ihan sama, onko Petu informoinut aikeistaan, niin kuin mediassa kirjoitettuja juttuja korjasi. Silti lähti sopimuksen vastaisesti, vaikka seura jaksoi uskoa umpisurkeasta avauskaudesta huolimatta ja hommasi Petun haluaman joukkueen(ilmeisestikin näin, kun hankintoja katsoo) seuraavaksi kaudeksi. Todella PASKA maku jäi koko äijästä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja tuosta iso käsi Suikkaselle. Juuri noin jokaisen itseään kunnioittavan valmentajan(tai ihmisen ylipäänsä) tulisikin toimia. Varsinkin jos jättää vanhan seuransa niinkin myöhään kuin heinäkuussa. Vaikka ymmärränkin, että raha ja maine KHL:ssa houkuttelisi ketä tähansa, niin silti vituttaa Petun toiminta...

Mehän emme kukaan tiedä irtisanomisen oikeaa syytä, se voi olla raha tai vaikka ristiriidat seurajohdon kanssa. Tämä tuskin koskaan selviää, ellei Matikainen sitten joskus kirjoita muistelmansa. Tosin HIFK:n ja Matikaisen erosopimus tulee sulkemaan molempien suut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös