Pesiskausi 2015

  • 249 743
  • 1 501

Palsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, STL Blues, Jymy
Onnea vedolle voitosta. Ei ansainnut jymy tänään mestaruutta, täytyy toivoa että viikon päästä on eri meininki läpi pelin.

Nuo kisapuiston provot ja kainuulaisten haukkuminen epärehellisksi alkaa nyt jo kieltämättä vähän vituttaa. Voisi sieltä omasta persauksesta napata sen pään jo pois. Esimerkiksi tämänpäiväisen pelin takarajatuomari on kotoisin Pohjanmaalta, opiskelee Kajaanissa. Tiedän, ettet sinä tätä asiaa ottanut esille, mutta tuotakin on puitu somessa ja toimikoon esimerkkinä. Pitäisi niistä faktoista olla edes jotain käryä, ennen kuin pää punaisena alkaa huutamaan. Jos te haluatte vääntää graingerin kanssa näitä virtuaalipippeli-vääntöjä niin tehkää se yksityisviestinä, kiitos.

Kylmä fakta on, että laji on melkoisen pienen piirin puuhastelua ja kaikki tuntevat enempi tai vähempi toisensa. Eiköhän kuitenkin jokainen lajin parissa touhuava pyri tekemään hommansa mahdollisimman hyvin. Tarkoitus ei ole hyssytellä kenenkään tekemisiä tai sanomisia. Raippaa pitääkin tulla kun siihen on aihetta. Esimerkiksi mielestäni Komulainen ja Kohonen ovat osoittaneet turinoillaan oman pienuutensa ihmisinä, vaikka aivan lajihuippuja ovatkin ja sattuvat pelaamaan minulle siinä ainoassa joukkueessa. Ei tee edes tiukkaa tätä sanoa ääneen. Jotenkin tuo kollektiivinen leimaaminen silti saa verenpaineen koholle.


Kaikesta huolimatta, helvetin hieno homma että nähdään vielä viideskin peli! Loistavaa urheiluviihdettä ja tekee ennen kaikkea hyvää lajille.
 
Viimeksi muokattu:

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
M.Korhonen tosiaan pelin jälkeen painotti, että yksi lyönti ratkaisi tänään, eli piilokehui siinä omaa ulkopeliä. Ulkopeli kyllä periaatteessa toimi ihan hyvin suurimman osan ajasta, mutta kyllä mies sisimmässään tietää että se 2J2T, 0-0 ja paloton ajo piti ratkaista tämän matsin. Ekan jakson voiton ollessa jo taskussa, tohon tilanteeseen 1 tai 2 pinnaa --> Vedon pakko tehdä ainakin yksi enemmän ja kaksi sisää jäljellä. Jymy koittaa hyödyntää Heimosen heikohkoa heittokättä niin härskisti, että jonkin verran on jo nähty vastapainoksi kärpäsiä. Nytkin oli tulossa maalyönti ja tilanteen säilytys, niin Piiponniemi antaa yhden palon lahjana.

Kaikesta tokalla jaksolla tapahtuneesta huolimatta, Jymy oli yhden vuoroparin päässä mestaruudesta. Mitä tapahtuu mestaruuden ollessa katkolla? Hartikaisen tullessa lyömään pesillä ei näkynyt Niiloa tai Nikoa, ja palojakin jo yksi. Lönni haisteli Komulaisen lyönnin ihan täydellisesti, ja sama flow jatkui sisällä. Vaikka pesävahti olisi ottanut Hartikaisen heiton kiinni, olisi Isoketo ehtinyt pesälle. Siinä oli siis paloton ajolähtö tulossa numeroilla 1-2-3, yhtä pinnaa metsästäessä.

Jymy on tähän asti ollut joukkueista se, kumpi on sittenkin elänyt enemmän läpäreillä, tämä on pieni yllätys. Game 3:n eka jakso ratkesi yhteen sisään, jossa tuli 6 pinnaa sellaisilla lyönneillä, mistä yhden voisi pelinjohtajana hyväksyä. Tänään eka jakso meni selkeästi Jymylle, mutta sitäkin auttoi aika ratkaisevasti Komulaisen kunnari.

Vaikea tässä on mitään syväanalyysia heittää viidennestä finaalista, kun nyt on jo nähty niin monta erilaista tapaa voittaa yksittäinen pesäpallo-ottelu. Parhaimmillaan molempian 1-2-3 tekee palottoman ajon kolme kertaa neljästä yhden jakson aikana, ja välillä taas ei onnistu sisällä mikään. Jos ei tule yksittäisiä big play highlightseja(läpäreitä/harhaheitto jokeen), niin se kumpi saa jatkuvaa painetta ja pääsee lähemmäksi pinna per sisä tahtia, on vahvoilla.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Eilisen pelin osalta paras mahdollinen lopputulos sen kannalta, että saadaan kaudelle aivan mieletön huipentuma.

Otteluvalvoja Tapani Pekkariselle 10 pistettä ja papukaijamerkki. Hän vinkkasi pelituomarille Vimpelin sisävuoron päätyttyä tuosta Sotkamon pallopojan ottamasta kopista. Siksi Vimpelin sisävuoroa ei laitettu heti poikki, vaan vasta vuoronvaihdossa.

Pitkästä aikaa hienoa, että Sotkamokin saa vastusta pudotuspeleissä joltain joukkueelta.

Vaikka tällä kaudella mm. minä olen antanut tuomareille kuraa lapiokaupalla, suurimmaksi osaksi ihan aiheesta, niin silti on pakko kehua pelituomari Peter Laitiota ja hänen seuruettaan. Paljon tuon paremmin ei enää voi viheltää ja pitää huippukorkealla tasolla kiehuvaa peliä hanskassa kuin miten Laitio siihen pystyi. Laitio saisi joukkoineen viheltää myös ratkaisevan finaalin.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Vaikka tällä kaudella mm. minä olen antanut tuomareille kuraa lapiokaupalla, suurimmaksi osaksi ihan aiheesta, niin silti on pakko kehua pelituomari Peter Laitiota ja hänen seuruettaan.

Kyllä ja syöttötuomarin linja on ottelusta (ja lukkarista) toiseen täsmälleen sama. Esimerkiksi paljon hehkutetun Matti Lähteenmäen linja heittelee varsin paljon otteluiden välillä ja jopa otteluiden sisällä. Nyt jokainen lukkari ja kaari tietää sen linjan, kun se on käytännössä sama ottelun viimeisessä vuoroparissa kuin mitä se oli ottelun ensimmäisessä lyöntivuorossa.

Täytyy myöntää, että näin lannistunut fiilis ei ole urheilun takia ollut sitten välierien 2010. Ja Sotkamon Jymy on kuitenkin edelleen juoksun päässä Suomen mestaruudesta! Kai se tuo Vedon pään kestävyys vain on jotain mihin tässä ei ole viime vuosina tottunut. Hattua täytyy nostaa, jotain siellä on tehty oikein.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Puputti oli menossa kohti yhtä alisuorittettua finaalisarjaa, mutta yksi lyönti muutti kaiken. Tuli aika tärkeään paikkaan Puputin uskottavuudenkin kannalta. On tähän mennessä ollut lähinnä pellen roolissa kovilla kommenteillaan ja tosipelien sulamisillaan. Voi vain kuvitella, miten Sotkamoa raastaa hävitä kotonaan noiden vaiheiden jälkeen ja vielä Puputin ollessani ratkaisevassa roolissa.

Uskon vielä jollain tavalla Sotkamoon, mutta ihan aukihan tämä oikeasti on. Paljon riippuu siitä, miten kärki kulkee. Läpilyöntiuhka on molemmilla joukkueilla samaa luokkaa.
 
Mukava että kesksteltua on riittänyt näinkin paljon pesäpallosta edelleen vaikka viimeiset kolme vuotta on ollut aika puuduttavaa seurattavaa pudotuspelien osalta; Vimpeli on muutamana vuonna pelannut Raahen ja Joensuun kansssa yhden tai kaksi jännittävää peliä per kausi ja siinähän ne päälimmäiset tuntemukset on viime vuosien playoff-huumasta. Nyt tilanne on tyystin toinen. Ensimmäistä kertaa tämän kauden ketjuun kiroittelen ja täytyy todeta että onpa ollut erikoinen finaalisarja. Nyt keskusteluun uutena osapuolena tänne foorumille tulevana, joskin Jymyn kannattajana, sanoisin että aika valitettavaa että pesäpallo nousee valtamedioihin järjestään vain ja ainoastaan negatiivisten ja sensaatiohakuisten (markkinoinnin?) kautta. Harmittavaa, mutta onneksi ainoatakaan finaalia ei ole ratkennut näihin kohuihin, päinvastoin: tunnetta ja tilanteita näkyy katsomoonkin ja tulee takavuosien persoonia ja matseja etäisesti mieleen kun puolin ja toisin suu käy ja provoa tulee. Lätkäkaukaloissa että futiksen puolella on tämä asia paljon pidemmälle vietyä ja härskimmälle tasolle ja näissä lajeissa todellakin fyysinen kontakti kuuluu peliin; En muista kovinkaan usein kuulleeni esimerkiksi Messin valittaneen siitä että hän pelaa niin seura-kuin maajoukkueessa aivan käsittämättömiä minuutteja ja ottelumääriä vuodesta toiseen ja joka pelissä tullaan törkeästi jaloille ja potkitaaan ja tehdään kaikki mahdollinen fyysisesti että saataisiin Messi kuriin. Lievää offtopic-kamaa myönnetään mutta tällaiseen nähden pienet homottelut yms. on aika kevyttä kauraa.

Nyt kun tuossa yllä on käsitelty nämä asiat mitkä kirvoitti toistakymmentä sivua tekstiä tähän ketjuun voinkin keskittyä finaaleihin ja itse peleihin. Jo runkosarjassa kävin paikanpäällä katsomassa nämä molemmat, lähes surkuhupaisat, Vive-Sojy matsit Saaressa ja kertakaikkiaan siinä nähtiinkin jotain mitä ei uskonut kuuna päivänä näkevänsä: palloa lyödään jokeen solkenaan eri miesten toimesta ja saatiin vaikutelma että Sotkamon ulkokenttä on avain maakuntasarja-tasoa. Sitä ne muutamat yksittäiset pienet virheet olivatkin, mutta pallo on pyöreä. Läpilyöntejä tosin tulee edelleen finaaleissakin samaisesta ulkokentästä joskin Tuikka ei etukentällä hääri ja Niko on siirtynyt Linjasta pois ja Topia tilalle. On päivänselvää että loukkaantumiset on syönyt tuota ulkokenttää kun esimerkiksi Janne Hyvönen loukkaantuu heti kauden alussa ja oli pitkään sivussa, Roope käytännössä ei pelannut ulkokentällä tärkeimmissä peleissä ja vielä Tuikka loukkaantuu sopivasti jotta Niko pääsee harjoittelemaan etukentällä pelaamista. Muuan Hartikainenkin oli kauden mittaan sivussa. Kestämätöntä, sanoisinko, mutta yllättävän hyvin Jymy on tästä huolimatta selvinnyt. Pesistietäjät ovat monesta suusta maininneet että A-junnut alkavat olemaan Sotkamolla jo niin valmiita miesten peleihin ohjelmoituja pelureita että he pystyvät suhteellisesti ulkopeliä pelaamaan vaikka saappaat olisivatkin isot täytettäväksi.

Joku tässä silti mättää. Varmaankin sitä on tuudittautunut siihen että Jymy on edelleen rautaa ja ennen kautta oltiin laittamasssa tiilitaloja pantiksi Jymyn mestaruudelle. Pahat kielit juoruilevat että onko KKK-osasto lähtenyt hieman versoilemaan ja variatisoimaan balettia kun oikea huippupelinjohtaja Kuosmanen astui sivuun. En jaksa uskoa tähän, menköön vaikka Jymylasien läpi mutta mitä syytä edellä mainituilla pelaajilla olisi tälläiseen käyttäymiseen? Roope on nöyrä ja avaa suunsa lähinnä sillon kun itseään soimaa kun maila ei puhu puolesta ja keskiosumia ei tule ihan joka lyönnillä. Jani on yksi kovin pesäpalloilija, monivirtuoosi ja suuri voittaja mitä lajissa on koskaan ollut ja ulosannin perusteella (Soput/Syyriat pois luettuna yms.) vaikuttaa, joskin ehkä liiankin stereotyyppiselta, kunnon mies jämerä kapteeni, akateeminen auktoriteetti opettaja mieheltä joka tukee ja aidosti haluaa auttaa joukkueen nuoria miehiä kuten kapteenin kuuluukin. Kerrassaan huikea urheilija, mutta pakko sanoa muutamien nimimerkkien ilostukseksi että soputouhut on harmittava tahra ja Kivimäki kuittasikin Janin tehneen enemmän hallaa lajille kuin tietääkään. Kyllä hän tietää, mutta hauska provo tosin tähän ei kannata palstaveljet tarttua kovin kummoisesti.

Kolmikon viimeinen ja se kaikkein tutuin K onkin tietysti Toni. Tonin pelaaminen ei ole sen ihmeellisempää kuin muutamina aiempina finaalivuosina. Edelleen: palojen tekemiset ja etenkin kärpäsien ottamiset ei ole se ainoa laskettava tekijä lukkaripelissä. Tokkari on lähetyksissä ansiokkaasti ja jopa ihmeellisesti tunnustusta antanut ja monipuolisesti analysoinut Koden pelaamista lautasen äärellä; Urheilulehdessä piikkiä tuli ja kyrpäkorpelaa oli melkein joka numerossa kun syksy läheni ja pelit kiivastui. Tokkaria mukailen, monet täälläkin ovat varmasti panneet merkille että Kohonen edelleenkin pystyy vaikeilla ja harkituilla syötöillään sekoittamaan etenkin Viven vaihtopelaamista. Hän tekee kaikkensa jotta se vaikeutuisi ja palojen syntymisen todennäköisyys kasvaisi. Ei Kohonen enää juurikaan heittele entiseen malliin ja kuten pitääkin, täysiä vain kun pitää polttaa. Hän ei ole millään tavalla yhtä nopea kuin ennen mutta annettakoon tasoitusta kun mies on 39-vuotias ja häneen verrattavat lukkarikokelaat "hieman" nuorempia; Kodehan pelasi omaan silmääni viihdyttävintä lukkaripeliä viimeksi Sotkamossa pelatessaan ja myös Kiteen vuodet oli huikeaa katseltavaa kun Turbo-Kohonen laittoi myllyn päälle. Peruspelaaminen ja tekeminen edelleen riittävän korkeaa tasoa jolloin hänestä voittaminen ei takuulla ei jää kiinni, edes niissä näppien hakemisessa.

Sotkamolainen pesäpalloilu on vertaansa vailla ja suorastaan uskomattomalla tasolla monesti niissä tilanteissa kun sitä eniten vaaditaan. Pesiksen hienous lajina nähtiin Henrin lyönnissä: henki päälle ja sarja jatkuu. Vimpelin pelaaminen finaaleissa on minulle yllätys ennakkoon verrattuna ja heille suuret avut olivat runkosarjan voiton hakeminen ja täten Joensuun välttäminen pudotuspeleissä. Jomalle oli tuomio luettu välittömästi kun tieto Jymystä tuli vastaan välieriin kuten näimme; alistunut, reilusti alle tasonsa esiintynyt jopa surkea Joensuu kaatui kuin vastaavasti Vive aiempina vuosina Jymyä vastaan roimasti allen tason pelattuaan. Kotiedun ja Joman välttämisen lisäksi on Sämpylle annettava tunnustus uskon palauttamisesta miesten tekemiseen ja hän painottaakin monen monituista kertaa että vuoden verran on tehty asioita tietyllä tavalla ja jos niihin ei uskota nyt niin ollaan väärässä paikassa. Tämä on tuntunut unohtuvan ja lipuvan Viven käsistä viimeiset neljä vuotta kun peliä muutellaan kesken finaalisarjan. Kyllä, muutoksia tarvitaan kun vastus on ollut lähes toivottoman rautainen mutta ymmärtänette mitä Sämpykin juttelee.

Vimpelin pelaajista olen erittäin vakuuttunut Mikko Kanalan ja Arttu Ruuskan pelaamiseen. Ruuska, ikää 17-vuotta ja pelaaminen sisäpelissä on jopa usealla eri lyönnillä aivan huikealla tasolla! Ihmettelin kauden alun mittaan että mikähän poika tämä on mutta kerrassaan hyvää pelaamista ja ulkonakaan ei mitenkään hälyttävää virheilyä. Potentiaali on huima ja sen täyttämisestä Kanala on loistava esimerkki. Puheet kertoo että mies on satsannut toden teolla pesäpalloon harjoittelun suhteen ja se näkyy, tätä ehdottomasti kaivataan lisää nuorilta lupauksita ja uusilta pelaajilta! Muu rosteri on tuttua tavaraa, nostetaan Mäkelän poikkeuksellinen vaarallisuudeen tunteen esittäminen finaalisarjassa ja Rantalahden tehokkuus viimeisimmissä peleissä. Ei tietenkään joka peliin mutta näin yleisilmeeltä hienoa pelaamista.

Puputti lyöntinsä ansiosta nosti hieman profiiliaan ylöspäin. Erittäin kovalyöntinen ja monipuolinen pelaaja, mutta näkisin häntä ennemmin esimeriksiki Haapakosken joukkueen kapteenina. Ehkä joukkueen sisällä asia tiedetään hitusen paremmin mutta näin itse näkisin olevan parempi. Haapakoski ei ole sattuneista syistä ollut aivan parhaimmillaan tällä kertaa finaaleissa (sairastelu) mutta mielestäni ensi kaudeksi voitaisiin kokeilla istuuttaa Kanalaa jo numerolle kolme. Mikko on nopeampi ja etenijänäkin jo ajamassa Samin ohitse ja jos potentiaali kirvoittuu samalla vauhdilla ylöspäin niin ei muuta kun kolmosta hihaan ja Kodea haastamaan. Samille ei tilanne ei ihan niin mukavasti istu kuin mitä näkisin että ehkä ykköstilanteen purkaminen sopisi. Toki tietysti, välierää ja finaalia lukuunottamatta aivan sama miten päin tuossa kärjessä miehet pelaa kun se yli 300 juoksua kauteen paukutetaan joka tapauksessa. Kyllä, joka tapauksessa. Olen viimeiset viisi vuotta tarkastellut Viven pelaajien suorittamista vain ja ainoastaan siten tuleeko se riittämään syksyllä. Tänä vuonna poikkeus kun sen oletin tulevan testattavaksi jo välierissä Joensuuta vastaan. Kuvaa jotenkin millaista viime vuosien pesäpallo on ollut.

Näyttää siltä että ensi lauantaina on ehdottomasti oltava paikalla Saarikentällä. Toivotaan että tämä syksyn poikkeuksellisen lämmin aurinko jaksaisi vielä sillon paistaa jotta väkeä olisi reilusti. Aivan sama onko verkkoa siellä sun täällä: paineet ovat järkyttävät ja latinki on sitä luokkaa että kyllä pallo tiensä läpi löytää ihan tuossakin pelissä jos niin on ollakseen. Pari kevyttä heittoa tähän loppuun sanoakseni, Jymyn voittaessa voitaiisiin vaikka nähdä Komulaisen viimein lopettavan uransa. Mikäli Vimpeli voittaa, ei näin takuulla tapahdu näin näkisin. Kultasormi haluaa lopettaa uintireissuun uransa, oli vesi mikä tahansa. Vimpelin Rantalahti lopettaa ja Lönni, lipsautuksesta huolimatta, joko lopettaa tai ei ensi kaudella onhan sitä arvottu jo monta kautta. Samoin kuin Mäkelän kohdalla. Sotkamoon uskotaan ja ei muuta kun Jymy uutta bussia vaan Etelä-Suomesta liikenteeseen, komelata näytti!

Vedon voittaessa olisi tosin luvassa aivan erittäin mielenkiintoinen kausi ja millaisella asenteella ja otteella Sojy valmistautuisi kuin kauteen 2011 konsanaan.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Tervetuloa vaan Professori_ palstalle, täällä(kään) ei ole koskaan Jymykannattajia liikaa ja lauteille astumisesikin oli varsin linjakas.

Vielä tuohon eiliseen peliin kun olin sitä itse paikan päällä todentamassa niin en vieläkään ymmärrä miksi peliä ei keskeytetty heti kun pallopojan kontakti havaittiin ? Katsomoonhan tuo ei näkynyt ja tilanne vaikutti erittäin sekavalta. Tokkarihan ulahti siitä lähetyksessä kuitenkin välittömästi ja ei liene vaikeaa saattaa tuota tietoa välittömästi asianomaisten tietoon. Annetaan helvetti pelata vartti ja sen jälkeen arvotaan ja palautetaan tilanne ! Oikea tuomio kyllä, mutta olisi voitu hoitaa paljon paljon paremmin. Entä jos Vimpeli olisi lyönyt Puputin lyönnin jälkeen vielä seitsemän juoksua ennen vuoronvaihtoa ? No, onpahan sattunut erikoisuuksia kerrakseen. Vastaava tilannehan sattui Helsingissä kun pallopoika pysäytti vahingossa Kohosen läpilyönnin ja tilanne tuomittiin kunnariksi.

Tuosta 2. jakson toisen vuoroparin palottomasta ajosta ihmettelin kyllä Korhosen peluuttamista. Mailan varteen laitettiin tulikuuman Komulaisen sijaan heikommin suorittanut Kohonen. Okei, Piiponniemi kämmäsi käsittämättömästi lähdön, mutta eri kaverin olisin itse siihen tilanteeseen valinnut.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
On päivänselvää että loukkaantumiset on syönyt tuota ulkokenttää kun esimerkiksi Janne Hyvönen loukkaantuu heti kauden alussa ja oli pitkään sivussa, Roope käytännössä ei pelannut ulkokentällä tärkeimmissä peleissä ja vielä Tuikka loukkaantuu sopivasti jotta Niko pääsee harjoittelemaan etukentällä pelaamista.

Oliko Hyvönen loukkaantunut tälläkin kaudella? Viime kausihan siltä meni kokonaan ohi.

Jännä muuten nähdä, että mitä tapahtuu jos ja kun Roope palaa ensi kaudella koppariksi. Vaihtaako Piiponniemi paikkaa ulkona johonkin muualle? Vai tiputetaanko Hyvönen kokonaan kokoonpanosta ja mahdollisesta vuokrataan muualle? Hyvösellä ei nimittäin ole mitään käyttöä jokerina ja vaikea nähdä että hänestä alettaisiin koulimaan peluria johonkin muuhun ulkopelipaikkaan. Ei Sotkamolla ole tarvetta sellaiseen.

Kolmikon viimeinen ja se kaikkein tutuin K onkin tietysti Toni. Tonin pelaaminen ei ole sen ihmeellisempää kuin muutamina aiempina finaalivuosina. Edelleen: palojen tekemiset ja etenkin kärpäsien ottamiset ei ole se ainoa laskettava tekijä lukkaripelissä. Tokkari on lähetyksissä ansiokkaasti ja jopa ihmeellisesti tunnustusta antanut ja monipuolisesti analysoinut Koden pelaamista lautasen äärellä; Urheilulehdessä piikkiä tuli ja kyrpäkorpelaa oli melkein joka numerossa kun syksy läheni ja pelit kiivastui. Tokkaria mukailen, monet täälläkin ovat varmasti panneet merkille että Kohonen edelleenkin pystyy vaikeilla ja harkituilla syötöillään sekoittamaan etenkin Viven vaihtopelaamista. Hän tekee kaikkensa jotta se vaikeutuisi ja palojen syntymisen todennäköisyys kasvaisi. Ei Kohonen enää juurikaan heittele entiseen malliin ja kuten pitääkin, täysiä vain kun pitää polttaa. Hän ei ole millään tavalla yhtä nopea kuin ennen mutta annettakoon tasoitusta kun mies on 39-vuotias ja häneen verrattavat lukkarikokelaat "hieman" nuorempia; Kodehan pelasi omaan silmääni viihdyttävintä lukkaripeliä viimeksi Sotkamossa pelatessaan ja myös Kiteen vuodet oli huikeaa katseltavaa kun Turbo-Kohonen laittoi myllyn päälle. Peruspelaaminen ja tekeminen edelleen riittävän korkeaa tasoa jolloin hänestä voittaminen ei takuulla ei jää kiinni, edes niissä näppien hakemisessa.

Jos nyt ihan puolueettomasti joku pystyy näitä finaaleja seuraamaan, niin ihmettelen jos tällaisen katsojan mielestä Kohonen on ollut parempi lautasen äärellä kuin Heimonen. Heimonen on tehnyt paljon enemmän paloja kuin Kohonen (vaikka siis Heimosen kädellä siihen ei edes pitäisi pystyä ja sotkamolaiset tuota kättä yrittävät käyttää jopa ylimielisesti hyväkseen ja siitä kärsineet useasti, huvittavia on olleet myös ne kaksi nykäisyä joilla pelaaja on saatu irti kolmoselta). Taktisissa väärissä molemmilla on osunut muutaman kerran maukkaasti kohdalleen mutta tosiaan niistäkin Heimonen on tehnyt useamman palon kuin Kohonen., Näppejähän Kohonen ei nykyään hae juuri ollenkaan. Kuinkahan kauan Kohosen kantti kestää sitä, että hän ei enää olekaan se lautasen herra ja hidalgo? Tuskin kovin monta vuotta, mailan varressahan mies on edelleen vaarallinen mutta onko enää nelosen arvoinen ensi kaudella kun Roope palaa jokeripaidasta numerolle?

Ei se toki ole Kohosen vika, että muut lukkarit ovat ajaneet ohi. Johan miehellä on ikää sen verran paljon, että ei se ole mikään ihme että tahti on verkkaisempi kuin ennen ja että fysiikka alkaa hiipumaan.

Pesistietäjät ovat monesta suusta maininneet että A-junnut alkavat olemaan Sotkamolla jo niin valmiita miesten peleihin ohjelmoituja pelureita että he pystyvät suhteellisesti ulkopeliä pelaamaan vaikka saappaat olisivatkin isot täytettäväksi.

Tietenkin tarkoitat niitä pelureita, jotka siis pelaavat Sotkamon miesten joukueessa tällä hetkellä. Mutta ei niillä samoilla pelureilla kovin kaksisesti mennyt tänä vuonna A-poikien superissa, vaan lähtivät lauluun heti puolivälierissä. Niin tekivät myös B-pojat. Sotkamon pesislukiota on paljon hehkutettu ja pääasiassa ihan aiheesta, mutta ei sekään näköjään mikään automaattinen tae menestykselle ole. Tästähän Sotkamon Kuosmanen jonkun ottelun tauolla jutteli, että meinaavat tehdä tarkan analyysin siitä, miksi junnut suorastaan romahtivat tällä kaudella.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Ei siinä pitäisi mitään jännää olla, Roope omalle tontilleen ja Piiponniemi siirtyy viereen kakkoskoppariksi. Hyvöselle etsitään vastuuta esim. Kiteeltä tai nousijajoukkueista.

Ja vielä tuohon sisäpelijärjestykseen. Roope Korhonen on kiistaton Jymyn kotiuttaja numero 1 ja numerolla lyövistä ehdottomasti numerolla neljä ja Kohonen siirtyy pykälän eteenpäin.

Jahas, nyt alkaa sitten tuttu vääntö lukkareista..
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Vielä tuohon eiliseen peliin kun olin sitä itse paikan päällä todentamassa niin en vieläkään ymmärrä miksi peliä ei keskeytetty heti kun pallopojan kontakti havaittiin ? Katsomoonhan tuo ei näkynyt ja tilanne vaikutti erittäin sekavalta. Tokkarihan ulahti siitä lähetyksessä kuitenkin välittömästi ja ei liene vaikeaa saattaa tuota tietoa välittömästi asianomaisten tietoon.
Syy on yksinkertainen.

Kukaan tuomareista ei havainnut tilannetta. Takarajatuomari näytti kenttää ja ei voinut nähdä selkänsä taakse. Otteluvalvoja tuli vuoron päätyttyä sanomaan asiasta ilmeisesti päätuomarille ja sen jälkeen päätuomari meni tarkastamaan tilanteen videolta. Otteluvalvojalla on oikeus toimia näin, joten hän hoiti hommansa erinomaisesti. Yleisön huutelun takia päätuomari ei oikein voi mennä videolle, jos lisäksi kenelläkään tuomareista (tai pelinjohdosta yms.) ei ole mitään tietoa ko. tilanteesta. Otteluvalvojan on paljon helpompi tulla vuoronvaihdossa sanomaan asiasta kuin vaikka kesken vuoron, jolloin olisi jokatapauksessa saatettu ehtiä pelata tilannetta usean lyönnin verran eteenpäin.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Täytyy myöntää, että näin lannistunut fiilis ei ole urheilun takia ollut sitten välierien 2010. Ja Sotkamon Jymy on kuitenkin edelleen juoksun päässä Suomen mestaruudesta! Kai se tuo Vedon pään kestävyys vain on jotain mihin tässä ei ole viime vuosina tottunut. Hattua täytyy nostaa, jotain siellä on tehty oikein.
Niin. Pienestähän nämä on monesti kiinni, etenkin näiden joukkueiden välillä. Toisaalta, jos tuo yksi Puputin lyönti olisi kantanut parikymmentä senttiä pidemmälle (laittomaksi) ja Jymy kenties näin vienyt koko pelin, niin Vimpelin osalta jauhettaisiin samaa mantraa, että päät ei (taaskaan) kestä jne. Kuin myös Puputin osalta. Nyt yksi lyönti näin päin, mahdollisesti jopa mestaruus Vimpeliin (Puputin ratkaisemana?) ja ääni onkin jengillä kellossa ihan eri.

Yhtä pieni asia, josta muodostui todella ratkaiseva, oli vaikka se kolmannen pelin Isokedon kiinnioton häpläys kolmospesällä toisen jakson neljännen aloittavalla, jonka jälkeen Jymy laittoi rallin päälle. Tuosta pallo kiinni, niin ei olisi ollut supervuoropari kaukana ja ehkä koko peli olisi kääntynyt Vedolle, hyvässä lykyssä Vimpelissä juhlittaisiin jo Suomen mestaruutta. Nämä pienet asiat on aina aiemmin tuntunut kääntyvän Jymyn eduksi.

Tuota oon aiemminkin sanonu, että ei ne taidot sieltä Vedon äijiltä mihinkään kadonnut ole kuukauden aikana. Ei vain ole ns. "pomppinut" Vedolle ja ehkä onnetarkin näyttänyt pyllyä tietyissä ratkaisupaikoissa. En tällä halua ottaa mitään Jymyltä pois, pää on kestänyt kovissa paikoissa paremmin. Onhan nämä psygolokiset tekijät tunnetusti näytelleet suurta roolia näiden em. joukkueiden välillä.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Kiitos selvennyksestä. Kyllä, otteluvalvojahan toimi niin kuin pitikin ja lopputulosta ei kukaan kiistä. Yleisö paikan päällähän oli pihalla kuin lumiukot eli katsomoyleisön näkökulmasta tilanne oli todella turhauttava. Ei kai pari lyöntikierrosta olisi ketään haittannut, sen sijaan lähes koko vuoropari uudestaan oli minusta turhan verkkaisesti puututtu. Varsinkin ulkopelijoukkueelle melkoinen savotta rehkiä samaa vuoroa kuuden palon verran. Mutta niin kuin sanottu, erikoinen tilanne ja eipä Kaijansinkkokaan koskaan muistanut edes kuulleensa vastaavasta tilanteesta.
 

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kiitos selvennyksestä. Kyllä, otteluvalvojahan toimi niin kuin pitikin ja lopputulosta ei kukaan kiistä. Yleisö paikan päällähän oli pihalla kuin lumiukot eli katsomoyleisön näkökulmasta tilanne oli todella turhauttava. Ei kai pari lyöntikierrosta olisi ketään haittannut, sen sijaan lähes koko vuoropari uudestaan oli minusta turhan verkkaisesti puututtu. Varsinkin ulkopelijoukkueelle melkoinen savotta rehkiä samaa vuoroa kuuden palon verran. Mutta niin kuin sanottu, erikoinen tilanne ja eipä Kaijansinkkokaan koskaan muistanut edes kuulleensa vastaavasta tilanteesta.

Jos ylimääräinen ulkopelaaminen ei Jymyn pelaajia napannut, niin olisihan siitä pallopojasta voinut jompi kumpi koppareista vaikka takarajatuomarille vinkata. Mielestäni aika järjetöntä televisioidussa pelissä toivoa, että tuollaisesta "vilpistä" olisi päässyt kuin koira veräjästä. Ja jos mestaruus olisikin tuolla keinolla ratkaistu Jymylle, niin aika huono maku olisi saattanut jäädä jälkikäteen jopa pelaajille itselleen.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Ei se toki ole Kohosen vika, että muut lukkarit ovat ajaneet ohi.

Sääli lajin kannalta, että kukaan ei vieläkään ole tätä tehnyt. Toki Kohonen on vielä nelikymppisenäkin poikkeuksellinen yksilö, mutta kyllähän tässä vaiheessa jonkun parhaassa peli-iässä pitäisi jo olla edes lähellä. Kosonen toki parhaimmillaan pääsee lähelle, mutta peliälyltään ja hermoiltaan Kohonen edelleen hallitsee tuota kotipesää miten tahtoo. Monta kertaa tässä ketjussa on ansiokkaasti eri kirjoittajien toimesta Kisapuistolle selitetty miksi Heimonen ei ole lähelläkään Kohosta, vaikka pari nykäyspaloa olisikin saanut aikaiseksi, mutta kun ymmärrys ei vain riitä, niin tätä jankutusta tulee sivu toisensa jälkeen. Ei liene suuri yllätys, että Kode tullaan valitsemaan tämänkin kauden jälkeen vuoden lukkariksi ja ihan tämän kauden ansiodensa vuoksi.

Toki Heimonen on ollut parempi kuin Huuskonen viime vuosina, joten siinä mielessä Veto on tehnyt oikean valinnan. Tiedä sitten kuinka kova joukkue vimpeliläisillä olisi ensi kaudella, jos uumoiltu Kososen kaappaus olisi onnistunut. Vuoden päästä tähän aikaan Kosonen voi olla jo todella lähellä Kohosta, kukapa tietää.

Jymyltä luonnollisesti vähintään kaksi fanibussia matkaa lauantaina Saarikentälle. Omien tukena loppuun asti.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sääli lajin kannalta, että kukaan ei vieläkään ole tätä tehnyt.

Sääli ihan itsesi kannalta, että olet niin sokea kaiken sen suhteen mikä liittyy Sotkamoon. Toki ihan kiva se varmaan on noinkin sitä peliä seurata ja kaikki selittää itselleen parhain päin, eikä siinä mitään, fanina sinulla on siihen täysi oikeus. Mutta kuten tekstissäni kirjoitin, niin ihmettelen jos joku puolueeton seuraaja pystyy Kohosen arvioimaan näissä finaaleissa Heimosta paremmaksi. Sinä et ole puolueeton, et varmaan edes tiedä sellaisen sanan tarkoitusta?

Ei liene suuri yllätys, että Kode tullaan valitsemaan tämänkin kauden jälkeen vuoden lukkariksi ja ihan tämän kauden ansiodensa vuoksi.

Jos Sotkamo voittaa tänä vuonna, niin Kohonen varmaan valitaan vuoden lukkariksi. Yleensä niin on ollut tapana toimia että vuoden lukkari tulee mestarijoukkueesta, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Ihan samoin kuin jos Vimpeli voittaa, niin valinta on Heimonen.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Yleensä niin on ollut tapana toimia että vuoden lukkari tulee mestarijoukkueesta, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Määrittele "joitakin poikkeuksia". 2001-2014 niitä joitakin poikkeuksia on ollut neljä kertaa. 29% on minusta kuitenkin aika paljon enemmän kuin joitakin poikkeuksia. Lisäksi väitteesi on aika itsestäänselvyys, kun otetaan huomioon, että Toni Kohosen kaltainen poikkeusyksilö on valittu vuoden lukkariksi kymmenen kertaa tuona valittuna ajankohtana ja hänen joukkueensa on ollut mestari pikaisesti laskettuna kahdeksan kertaa vuodesta 2001 lähtien. Vuoden pesäpalloilijan valinta on huomattavasti herkempi mestaruudelle kuin vuoden lukkarin titteli, sillä samana ajankohtana vain kahdesti (2009 Sami Haapakoski ja 2012 Juha Korhonen) vuoden pesäpalloilija on tullut mestarijoukkueen ulkopuolelta.

Vaikka Veto lauantaina voittaisi, niin Janne Heimonen ei tule olemaan vuoden lukkari vuonna 2015. Kohonen on ollut näissä finaaleissakin huomattavasti virkaveljeään parempi, koska hän kykenee syöttämään huomattavasti vaikeampia ja monipuolisempia syöttöjä kuin Heimonen. Lisäksi moneen kertaan on tullut esille, että Kohonen heittää ns. täysillä vain polttaakseen. Kun hän pyrkii pitämään etenijän kurissa, hän ei heitä täysiä. Heimonen, joka tosiaan heittää löylyäkin taittoheitolla, sen sijaan joutuu paiskimaan 110% hommia jokaisen heittonsa kanssa ja se näkyy väistämättä. Eihän tuo suuri salaisuus ole, että Piiponniemen ja N. Korhosen kaltaiset sarjan nopeimmat miehet nauttivat Heimosen kaltaisesta lukkarista, vaikka tämä pari kertaa nykäyksissään onnistuisikin. Niiden parin nykäyspalon vastapainona on helvetin kovat lähdöt lähes joka kerta pesien väleillä.
 
Viimeksi muokattu:

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Mutta kuten tekstissäni kirjoitin, niin ihmettelen jos joku puolueeton seuraaja pystyy Kohosen arvioimaan näissä finaaleissa Heimosta paremmaksi.

Jos Sotkamo voittaa tänä vuonna, niin Kohonen varmaan valitaan vuoden lukkariksi. Yleensä niin on ollut tapana toimia että vuoden lukkari tulee mestarijoukkueesta, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Ihan samoin kuin jos Vimpeli voittaa, niin valinta on Heimonen.

Itse olen puolueeton ja itse asiassa toivon Vimpelin voittoa. Mutta siitä huolimatta Kohonen on tällä kaudella ollut aivan suvereeni lukkari, kun huomioidaan sekä sisä- että ulkopeli. Kosonen on ainoa potentiaalinen haastaja. Pelkän ulkopelinkin osalta Kohonen on mielestäni ollut paras lukkari.

Finaaleissa ero Heimoseen on selvä. Ei Heimonen erityisen heikosti ole pelannut, välillä jopa loistavastikin. Mutta siitä huolimatta Kohonen vie mielestäni tämän kamppailun aika selvästi. Voisin lyödä vetoa tuosta Heimosen valinnasta vuoden lukkariksi jos Vimpeli voittaa mestaruuden. Siis nimenomaan sitä vastaan, että Heimonen tuon tittelin voittaisi. Otatko kiinni?
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Voisin lyödä vetoa tuosta Heimosen valinnasta vuoden lukkariksi jos Vimpeli voittaa mestaruuden. Siis nimenomaan sitä vastaan, että Heimonen tuon tittelin voittaisi. Otatko kiinni?

Mä en lyö vetoa keskustelupalstoilla, eikä tämä tarkoita että epäilisin sinua huijariksi. Mä olen kyllä sitä mieltä, että jos Vimpeli voittaa niin Heimonen on ilman muuta vuoden lukkari, ei kahta sanaa. Eikä tuohon valintaan pidä mielestäni sotkea sisäpeliä millään tavalla, koska ei sisäpeliosaaminen ole mikään lukkaripelin ominaisuus. Vuoden pesäpalloilijan tittelit sitten asia erikseen.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Nyt alkaa Kisapuistolla vähän taas mopo keulia. Ei mestaruuden voittaminen nyt mitenkään automaattisesti nosta vuoden lukkariksi. Ei esimerkiksi Pekka Hietakangasta valittu vuoden lukkariksi 2010 eikä kukaan täysjärkinen häntä nyt edes titteliin ehdottanut. Ja Heimonen on oikeastaan vielä Hietakangastakin heikommassa asemassa, jos mietitään lukkarirankingia.
 

Steus

Jäsen
Minäkin seuraan tätä finaalisarjaa puolueettomin silmin ja heitän kyselemättä Kohosen Heimosen edelle.

Mikko Korhonen oli käynyt ilmeisesti anteeksi syyttelemältään pallopojalta ja hyvä näin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Heimonen on pelannut hyvin, mutta kyllähän Toni Kohonen on edelleen yksi suurimmista tekijöistä Jymyn menestykseen. Jos lukkarit olisi toisin päin, Veto olisi jo voittanut mestaruuden. Kohosen tekeminen ei näytä ehkä kotikatsomoon ihmeelliseltä, mutta virheitä tulee äärettömän vähän ja syötöillä hän vaikeuttaa selkeästi Heimoista enemmän lyöjän työtä.
 

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Kyllä itseäni kanssa vähintäänkin ihmetyttää yhden kirjoittajan ajojahti Kohosta kohtaan. Toki itse en ole mitenkään puolueeton, vaan ehdottomasti Sotkamon Jymyn puolella. Siitä huolimatta väitän, että Kode Kohonen on ollut parempi lukkari tähän mennessä finaaleissa. Tässä kohtaa nimenomaan tarkoitan lukkaripeliä, sisäpelissähän Kohosen rooli on selvästi isompi ja ero vielä suurempi.

Ja tämä ei tarkoita missään nimessä, että Heimonen olisi pelannut huonosti. Päinvastoin,on ollut paljon pparempi mitä odotin. Myöskään Jymy ei ole päässyt lukkarin "ihon alle". Ja huonoa lukkaripeliä ei tietysti voi ollakaan, kun finaalit ovat tilanteessa 2-2. Kyllä ihan hyvin voi rinnastaa pesiksessä lukkarin tärkeyden lätkässä veskarin tärkeyteen.

Heimosesta voi hyvinkin kehittyä vielä huippulukkari, mutta kyllä Kohonen nelikymppisenäkin on lautasen herra. Toisaalta kyse on poikkeusyksilöstä ja kenties jopa kaikkien aikojen parhaasta pesäpalloilijasta. Ehkä vedän taas liikaa Sotkamoon päin, mutta mielestäni kaikkien aikojen kaksi parasta pesäpalloilijaa ovat aakkosjärjestyksessä Karra Hakkarainen ja Toni Kohonen.
 
Minäkin seuraan tätä finaalisarjaa puolueettomin silmin ja heitän kyselemättä Kohosen Heimosen edelle.

Vimpelin fanien ulkopuolelta tuskin kukaan on sitä mieltä, että Heimonen on vuoden lukkari, jos Veto voittaa. Siihen on kolme syytä: Kohonen, Kosonen, Väisänen. Kaikki kunnia Heimoselle, kehitys on ollut hienoa ja edessä on varmasti pitkä ja kunniakas ura edessä.

Pidän häntä tällä hetkellä kärkikolmikon vahvimpana manttelinperijänä Kivipellon ja Rytkösen (+mahdollisesti Itävalon) kanssa. Osaa syöttää juuri sellaista pikkukieroa, mutta toisaalta käsi on heikko ja sitä pitää kompensoida jollain. Sellaista "rikurantasmaista" otetta. Ensin vaaditaan vielä työtä pelinluvun kanssa ja vielä röyhkeämpää kaaren+syöttötuomarin haastamista. Siihen tosin ehkä vaaditaan vähän kokemusta, että pystyy haastamaan syöttötuomaria, nuorille kun yleensä näytetään se kaapin paikka enemmän kuin mielellään. Olen myös havaitsevinani tiettyä kaavamaisuutta Heimosen syötöissä tietyissä, vaikkapa pakkotilanteissa. Yllätyksellisyys, röyhkeys ja itseluottamus vielä korkeammalle, niin hyvä tulee.

Rantasen otin esiin, kun vei kuitenkin kahdesti vuoden lukkarin pystin todennäköisesti heikoimmalla kädellä koko sarjassa, joten miksei Heimonen pystyisi? Ei vain vielä. Huuskosen ohi on kyllä omissa papereissa mennyt, joten parannus tälle osastolle Vimpelille.
 
Ehkä vedän taas liikaa Sotkamoon päin, mutta mielestäni kaikkien aikojen kaksi parasta pesäpalloilijaa ovat aakkosjärjestyksessä Karra Hakkarainen ja Toni Kohonen.

Vaikka ei nyt ehkä juuri tähän hetkeen kuulu, niin kyllähän kaikkien aikojen (on minulle siis modernin ajan, kun ei nämä Uusi-Oukarit ole paljoa meikäläiselle esiintyneet) kaksi parasta pelaajaa ovat saman kylän kasvatteja. Kode on kyllä ehkä ohittanut jo Pirren, mutta kyllä Pirinen silti kuuluu omissa papereissa top2:seen. Sitten tulee jo laajempi joukko, jonka kärkijoukoissa on Karra ja Karra.

Taidanpas avata talvella jossain vaiheessa keskustelun tästä aiheesta uusiksi, niin saadaan talviväännöt aikaan.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kylläpäs täällä on paljon puusilmiä, en olisi uskonut. :)

Jos lukkarit olisi toisin päin, Veto olisi jo voittanut mestaruuden.
Mitä ihmettä. Kohonen on siis mielestäsi paljon parempi kuin Heimonen ja jos lukkarit olisivat toisinpäin, niin Veto olisi jo voittanut? Miksei Sotkamo sitten ole jo voittanut? Kun kerran vastustajan lukkarin käsi ei riitä mihinkään, pesiltä otetaan huimia lähtöjä, heittopeli muutenkin on surkeaa ja taktisessa pelissä on Kohosta jäljessä. Niin silti Sotkamo ei ole pystynyt vielä Vetoa kukistamaan. Miksi ei?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös