Kertokaapas viisaammat mitkä karkeasti ovat Halla-ahon mielipiteet mm. väestön ikääntymisen vaikutusten korjaamisten, alueiden ja väestöryhmien eriarvoistumisen, Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kehittämisen, Itämeren alueen turvallisuuden tai suomalaisen koulutustason ylläpitämisen osalta? Nämä kun ovat aivan eri kertaluokan ongelmia Suomelle korjattavaksi kuin joku yhden ihmisryhmän maahanmuuttoon fakkiutuminen.
Suomessa ja monessa muussa jälkiteollisessa maassa väestö ikääntyy. Se on sitten poliittinen tarkoituksenmukaisuuskysymys, esim. eläkkeensaajien määrään ja eläkkeiden rahallisen koon suhteen, kuinka on tarpeen reagoida. Kukaan puoluejohtaja ei kai ole suusanallisesti puhunut eläkkeiden yleisleikkaamisesta tai esittänyt muutakaan erityislääkettä. Olennaista on myös tarkoituksenmukainen eläkevarojen hoito.
Huomaa, että tulijaryhmien huoltosuhdeasiat liippaavat jännittävän läheltä myös tätä tarvitaan vaipanvaihtajia-meemiä. Halla-aho on kiinnostunut varmasti keskustelemaan ja ottamaan kantaa jos joku nostaa jostain kysymyksen akuutiksi ongelmaksi.
Alueiden eriarvoistumisen osalta Halla-aho on pohtinut mahdollisia itsehallinnollisempia alueita. Nämä alueet voisivat potentiaalisesti puuttua laajemmin mm. väestökehitysongelmiin. Harmillisesti nyt kaavaillut sotealueet vetävät rajat hieman keinotekoisemmin tämän kysymyksen osalta, niin en osaa sanoa, istuisivatko Halla-ahon kaavailemat toiminnot näille sitten kuinka hyvin.
Suomen kansainvälinen kilpailukyky on monisyinen keissi. Halla-aho ensinnäkin tunnistaa, että erinäisin uusin sopimusmekanismein olisi mahdollisesti helpotettavissa suomalaisen pienen vientiyrityksen markkinoillepääsyä mm. Jenkkeihin. Toki hän tarkkana perehtyjänä ilmoittaa, jos näkee suurempiä ongelmia. Halla-ahon kanta esim. halpatyömarkkinoiden käytön osalta tuotannon piristäjänä ei ole tiedossa.
Halla-ahon puolustusajattelu on kokonaisvaltainen, eikä niinkään itämerikeskeinen. Halla-aho preferoi Natoa, mutta saa vaikutelman, ettei tämäkään ole hänelle ydinkysymys vaan lähinnä hän haluaa pitää vaihtoehtoa tarjolla ja jos puolueväki yms. antaa tältä osin vihreää valoa, hän on valmis pakottamaan vahvemmin tätä kantaa.
Suomen koulutustaso on aika abstrakti käsite. Ainoa ilmeisen tunnustettu totuus vaikuttaa olevan, että enemmän rahaa niin saa parempaa. En tiedä miten Halla-aho suhtautuisi kysymykseesi itsekään... Kyllähän Halla-aho on ollut huolissaan oppimisrauhan säilymisestä ja se on yllättävän tärkeä osa sitä, tuleeko koko opetuksesta mitään vaikka sisältö tai tarjoamistavat olisivat kuinka progressiiviset.