Välttämättä minulla ei ole mitään positiivista annettavaa tälle ketjulle, mutta menköön nyt kuitenkin.
1) Soinia näyttää kaikkein eniten huolettavan se, että perussuomalaiset "räjäyttävät pankin" tulevissa eduskuntavaaleissa. Puolueen pysyminen Soinin näpeissä muuttuu lähes täysin mahdottomaksi siinä vaiheessa, jos kansanedustajien määrä menee yli tusinan.
2) Soinilla voi tietysti olla laajempiakin tavoitteita, käsitys tai idea siitä, että mitä perussuomalaiset voisivat politiikalle tarjota. Kysymys on kuitenkin vain hyvinkin rajatusta visiosta, populismiagendalla voi voittaa vaaleja, vaalien jälkeen loppuvat asiapuolella eväät ja mielikuvien tasolla uskottavuus kokee kolauksen. Soini tietää tämän itse, tekaisi gradunsakin aiheesta.
3) Perussuomalaisia varmasti äänestetään
rotestina, eli kysymys on monen muun "kriittisyyden" ohella kriittisyydestä tiettyjä vierasperäisiä tai vieraalta kuulostavia kirjaimia kohtaan. Saati sitten liian vaikeita sanoja, yhdyssanoista puhumattakaan. Yleiskielessä "kritiikiksi" mielletään mikä tahansa eri mieltä oleva mielipide, tarkasti ottaen kysymys on kuitenkin puolesta ja vastaan -argumenttien
analyyttisestä punninnasta. "Perussuomalaisia" politiikkavaihtoehtoja voitaisiinkin osuvimmin kuvata ehkä analyyttisuuskriittisiksi tai lyhyemmin
kriittisyyskriittisiksi.
4) Kansanvalta ja sen ilmiasuna eduskunta ovat tietyssä mielessä itseisarvoja. On hieno asia, kun
rotestille on olemassa purkautumiskanava, eduskuntavaalit. Moraalisesti kyseenalaisempiakin vaihtoehtoja
rotestille on tarjottu ja yhä edelleen tarjotaan, mm. totalitaariseen ideologiaan pohjautuneita, massojen hyväksikäyttöön perustuvia "vedätyksiä". Näin siis sekä parlamentaarisen demokratian piirissä että sen ulkopuolella. Soinin osalta kehuksi voidaan merkitä, että siellä ei ainakaan ole kaikenkattavaa maailmanselitystä taustalla (yhdellä varauksella, ks. jäljempänä), mikä rajoittaisi sitä, että mistä milloinkin murahdellaan.
5) Jos ajatellaan normalisoitua älykkyysjakaumaa, niin perussuomalaiset lienevät pääosin siellä ensimmäisen ja toisen sigman välissä (
'z-score' luultavasti otannan enemmistöllä nollaa pienempi), kaiken kaikkiaan ihmisiä, jotka pystyvät tekemään moraalisia punnintoja ja erottavat retoriikan ja todellisuuden toisistaan. Kysymys ei ole kehitysvammaisista, vaikka näinkin julkisuudessa ja tiedotusvälineissä yritetään toisinaan rivien välissä viestiä.
6) Maamme itsepetoksessa elävä niin sanottu "älymystö" on myös suoraan ja välillisesti osallinen perussuomalaisten menestyksessä. Jos eväitä myöntää omia virheitä ei ole, on luonnollista, että erityisen positiivisia tulevaisuutta rakentavia teemoja yhteiskunnallisessa keskustelussa ei liiku. Erityisesti erilaisista live-roolipeleistä eli larppauksesta ei ole ratkaisuksi päivänpolttaviin tai pidemmän aikavälin ongelmiin, siksi perinteisemmät alimpiin yhteisiin nimittäjiin vetoavat tahot, kuten demarit ja vasemmisto, menettävät herravihaan ja -kaunaan taipuvaisia äänestäjiään perussuomalaisille. Toisaalta perussuomalaiset ovat monelta osin SMP:n perinnepuolue, tässä mielessä sekä SMP että perusuomalaiset SMP:n perinnejärjestönä ovat paljon velkaa keskustan sisäisille riidoille.
7) Puolueen asettamina ehdokkaina on tahoja, kuten Halla-aho, joka libertaarina on hyvin kaukana puolueen äänestäjien enemmistön edustamista kannoista. Mielenkiintoista onkin siksi nähdä, että miten pitkään puolue vaalien jälkeen säilyy eheänä, varsinkin jos niitä kansanedustajia tulee yli sen tusinan? Ennustan jo tässä vaiheessa, että perussuomalaisia tulee loikkaamaan muihin puolueisiin ensi vaalikaudella, erikseen tarjottujen houkuttimien perässä.
8) On hyvä jos myös kokoomuksesta siirtyy mahdollisesti rasistisia tai muutoin höyrypäisiä äänestäjiä perussuomalaiseen leiriin. Kuten puoluesihteeri Taru Tujunen sanoi, kokoomuksen haaste on kehittää omaa politiikkaansa ja ajatteluaan siihen suuntaan, että kokoomus löytää ne omimmat äänestäjänsä ja tarjoaa uskottavimman tulevaisuudenvision. Uskottavin tulevaisuudenvisio ei varmasti ole vain maahanmuuttopolitiikan tuomisessa kaiken toiminnan keskiöön. Suomalaisen työn, yrittämisen ja sivistyksen edistäminen on ja tulee olla kokoomuslaisesti ajattelevien modernien ja liberaalien ihmisten perusarvojen joukossa kunnianpaikalla ja se pohja, mistä myös puolueen tulee ponnistaa. Suomalaisuus tässä käsittää niin Virroilla kuin mahdollisesti muuallakin syntyneet täysivaltaiset Suomen kansalaiset. Monet meistä puhuvat useampia kuin yhtä kieltä tai tuntevat useampia kulttuureita. Tämä on voimavara, jota vaalitaan parhaiten siten, että kunnioitamme itseämme ja kulttuuriamme, avoimella ja ulospäin suuntautuneella tavalla. Kulttuurien integraatiota, ei assimilaatiota tai apartheidia.
Ja nyt loppuun se yksi "varaus". Soinin henkilökohtaisten taustavaikuttimien tarkastelu lienee paikallaan, koska perussuomalaiset ovat käytännössä yhtä kuin Soini, ainakin toistaiseksi.
Soinihan akateemisena katolilaisena on varmasti Opus Dein jäsen, myönsi asiaa tai ei. Soini myös esittää, että olisi jotenkin Euroopan integraation vastainen. Asiahan on pikemminkin päinvastoin! Katolinen kirkko ja Rooman paavi näkevät mitä todennäköisimmin Soinissa mahdollisuuden maksella takaisin 1500-luvun kalavelkoja ja laittaa vastauskonpuhdistus käyntiin Suomessa! On muistettava, että luterilaisten ja muiden protestanttisten yhteisöjen vastuskyky on heikentynyt huomattavasti, ovathan suunnilleen kaikki järkevät ihmiset joko eronneet kirkosta tai kuuluvat kirkkoon korkeintaan tapakristittyinä, häiden ja hautajaisten järjestämisen takia. Kykyä nousta älylliseen vastarintaan ei ehkä enää samoissa määrin ole, johtuen aivovuodosta.
Olisihan se melkoista, että Soini I olisi sekä Suomen tuleva tasavallan presidentti (myös SDP saattaa asettaa hänet ehdokkaakseen paremman ehdokkaan puutteessa) että myöskin Arvid Kurjen mantelinperijä! Tarvittavat hymiöt.