Eikö se mene suoraan samoihin vähennyksiin tuo 1.5% lisä yrityksen ostolaskun alvkannasta?
En siis ole yrittäjä eli en tiedä, mietin vain...
Sinänsä joo tietty mutta jos tulot eivät nouse ja laskut nousevat niin jostainhan se on pois.
Mutta sekin että ostat vaikkapa yritykselle tukusta tuotteen esim. 0,5e niin ei ne siitä jatkossa pyydä 0,5075e vaan luultavasti 0,55e eli 10% korotus jolloin myyntihinta pitäisi nostaa 1,2 eurosta 1,3 tai jopa 1,4 euroon jotta se kompensoisi suhteessa tuota 10% ostohinnan muutosta mutta tuntuu kuluttajasta kohtuuttomalta korotuksesta noin prosentuaalisesti.
Kuluttajakaupassa kun ei kannata 5snt hintoja kuten 1,35e pistää koska aika on oikeasti rahaa ja esim vaihtorahat kannattaa pitää simppeleinä kun erätauolla pitää myydä niin paljon kun ehtii. Korotus näkyy hinnoissa ja etenkin kuluttajan kukkarossa jossa ei ole yhtään enempää rahaa jatkossakaan vaan päinvastoin koska yksityisten maksamat laskut ja ostokset nousevat vähintään 1,5%, todellisuudessa jopa enemmän kun niitä pyöristellään jne. Silloin se aiempaa selkeästi kalliimpi juttu jää pelin aikana helposti ostamatta.
Yritykset kuten Pelicans joutuvat usein myös ostamaan palveluita joiden alv-kanta on pienempi kuin nykyinen 24% mutta suurin osa myynnistä, oikeastaan kaikki ruokaa lukuunottamatta, on juuri tätä 24% alvillista myyntiä joten vähennyksiä ei kerry läheskään samaan tahtiin kun maksettavaa veroa.
Korotusta on vaan lähes mahdoton siirtää sellaisenaan myyntihintaan kuten aina sanotaan että pitäisi tehdä. Pienissä summissahan nuo tuntuvat mitättömältä mutta miljoonaliikevaihdossa ei enää sitä olekaan etenkään kun vahinko kertaantuu joka välissä hieman ylöspäin. Samahan kävi kun markasta siirryttiin euroon. Moni ennen 10mk maksanut juttu siirtyi suoraan 2 euroon joka olikin lähes 12mk. Kuten baarissa happy hour, "Kymppi-torstai" vaihtui siihen että lähdettiin "kakkoselle".
Sori pitkä puoliksi offtopic, vaikkakin aika akuutista asiasta.