Kiitos
@kilpakiekko maalivahtien pelityylien vertailusta. Itse seuraan paljon naisten jääkiekkoa ja esimerkiksi elokuun MM-kisoissa tunnistin Keisalan pelistä sen saman eleettömän varmuuden ja kiireettömyyden kuin Naisten Liigassakin on nähty. En silti osaa analysoida maalivahtipeliä atomeiksi. Tunteisiin vetoavien ja primitiivisiä reaktiota herättävien lööppien sijaan olisin kaivannut mediassakin enemmän tällaisia asiantuntijoiden kommentteja, joissa avataan ehdokkaina olleiden maalivahtien eroja.
Tässä vielä maallikonkin näkökulmasta helpommin mitattavilla numeroilla vertailua maalivahtien välillä. Näilläkin on saattanut olla merkitystä olympiavalinnoissa.
Anni Keisala, 24 vuotta - 175 cm
Eveliina Mäkinen, 26 vuotta - 175 cm
Meeri Räisänen, 32 vuotta - 170 cm
Noora Räty, 32 vuotta - 165 cm
Jenna Silvonen, 23 vuotta - 165 cm
Vaikka naisten jääkiekossa on nähty ihan kansainväliselläkin tasolla asti Riikka Sallisen ja Karoliina Rantamäen kaltaisia yli 40-vuotiaita pelaajia, niin heidän kohdalla on kyse kuitenkin harvinaisesta poikkeuksesta. Naisten kohdalla työelämä ja mahdolliset perhehaaveet asettavat useimman kohdalla väistämättömiä raameja myös jääkiekon pelaamiselle huipputasolla. Ne raamit käyvät ahtaammiksi mitä vanhemmaksi pelaaja tulee. Korkeimmalla tasolla naisten jääkiekkokin on vähättelevistä puheista huolimatta huippu-urheilua, jonka kilpailussa ei pärjää ainakaan kansainvälisellä tasolla pelkillä lahjoilla ja harrastelemisella.
32-vuotiaana Räty ja Räisänen ovat väistämättä jo maajoukkueuran ehtoopuolella. Ainakaan maajoukkueessa ei voida laskea yksin heidän varaan edes seuraavien olympialaisten näkökulmasta ja tämä täytyy ottaa huomioon myös nykyisten arvokisojen kohdalla, vaikka toki kaukaloon aina halutaankin paras mahdollinen joukkue. Itsekin veikkaan kilpakiekon tavoin, että maajoukkueen valmentajien kohdalla valinta ei ollut niinkään Keisala vai Räty, vaan Räisänen vai Räty. Tulevaisuuden näkökulmasta kolmikkoon mahtui todennäköisesti vain yksi "veteraanivahti" ja nyt paikan sai Räisänen, joka suoriutui Calgaryssa hyvin ja on ollut maajoukkueen käytettävissä koko ajan.
Joku saattaa ajatella tätä palkintomatkana. Ehkä se osittain onkin sitä, mutta tosielämässä joukkueen kasaaminen ei ole mitään Liigapörssiä, jossa vain tilastoilla on merkitystä. Joka tapauksessa olen edelleen samaa mieltä kuin syksyllä, että valittiin ehdolla olleesta maalivahtiviisikosta kuka tahansa, Naisleijonien peli ei kaadu maalivahteihin olympialaisissakaan. Calgaryn kisojen jäljiltä olen esimerkiksi enemmän huolissani ongelmista päästä puolustusalueelta pois järjestelmällisellä kiekollisella pelillä.
Tällä hetkellä Keisala ja Mäkinen ovat maajoukkueen tulevaisuuden maalivahdit. Silvonen täydentää kolmikon kaksien arvokisojen kolmosvahdin kokemuksella. Heidän takana olevista nuoremmista maalivahdeista on vielä vaikea sanoa, kuka kehittyy ihan kansainväliselle tasolle asti.
Olympialaisiin valittuja maalivahteja yhdistää myös se, että kaikki ovat vähintään 170 senttiä pitkiä. Vaikka Räty on osoittanut jopa miesten Mestiksessä asti, että hän pystyy sijoittumisella ja muulla pelillään korvaamaan pituuden aiheuttamia haasteita, niin naisten jääkiekossakin näyttäisi trendinä olevan yhä pidemmät maalivahdit.
* * *
Anni Keisalan matkasta maajoukkueen ykkösvahdiksi tuli joulukuussa hieno Ylen Sportlivet -ohjelman henkilökuva. Yle Areenastä katsottava
dokumentti kestää 9 minuuttia. Dokumentissa Keisala kertoo maajoukkueleirin epämukavasta oivalluksesta ja sen jälkeen fyysiseen kuntoon panostamisesta, mikä on nostanut hänen pelinsä uudelle tasolle.
Discovery+-palvelussa on vapaasti kuunneltavissa 39-minuuttinen
Leijona Podcast -jakso, jossa Oona Tolppanen haastattelee Noora Rätyä. Jakso on ilmeisesti äänitetty jossain vaiheessa tammikuuta, mutta kuitenkin ennen olympiavalintoja. Podcastissa käydään paljon läpi Nooran uraa. Mielestäni mielenkiintoisinta ja ehkä uusintakin tietoa oli jutut Kiinasta/Venäjältä ja PWHPA:n tilanne mahdollisen uuden sarjan kanssa Pohjois-Amerikassa.
Internetin algoritmit suosittelivat jostain silmilleni myös Anna-lehden tuoreen
jutun, johon oli tiivistetty aika paljon samoja juttuja kuin Noora Räty puhui Leijonat Podcastissa.
Leijona Podcastissa oli noin vuosi sitten myös 41-minuuttinen
jakso Meeri Räisäsestä. Tuon kuuntelemisesta on itselläni vierähtänyt jo aikaa, mutta sekin oli hyvää kuunneltavaa vaikka juoksulenkin taustalle. Muistaakseni tuossa jaksossa käytiin läpi Meerin uran vaiheita ja lopussa taisi olla paljonkin juttua sosiaalisen median käyttämisestä pelaajien henkilöbrändin rakentamisessa ja naisten jääkiekon näkyvyyden kasvattamisessa.
Jenni Hiirikoski oli lokakuussa vieraana olympiakomitean
Olympiacast-podcastissa. Tuonkin kuuntelemisesta on vierähtänyt jo useampi kuukausi, mutta muistaakseni nuo 46 minuuttia kannatti kyllä kuunnella. Podcast löytyy myös ainakin Spotifysta.
Jos Pasi Mustosen ääni ei aiheuta allergisia reaktioita, niin Tampereen Kiakkoradion nettisivuilta löytyy eiliseltä 13-minuuttinen
haastattelu, jossa puhutaan enimmäkseen pelillisistä asioista ja muista kuin pelaajavalinnoista.
Näinä viime päivinä on noussut mieleen Noora Rädyn sanat Ilta-Sanomien lokakuisessa
jutussa. Tuon jutun perusteella hän on todennäköisesti nykyisen tilanteen kanssa sinut, vaikka varmasti se myös harmittaa. Tavoitteelliselle urheilijalle tavoitteen karkaaminen käsistä ei ole koskaan mukava asia. Nooran sanoissa on paljon viisautta myös muille nykyisille ja tuleville maajoukkuepelaajille.
– Olen yrittänyt nuoremmille pelaajille sanoa sitä, että maajoukkue ei saa määrittää sinua ihmisenä. Olet silti ihan yhtä arvokas ihminen, vaikka sinua ei valita maajoukkueeseen tai arvokisoihin.
Räty tavoittelee uransa viidensiä olympialaisia, mutta asia ei ole hänelle henki ja elämä.
– Ei maajoukkue määritä minua mitenkään ihmisenä. Vaikka maajoukkue ja Suomen edustaminen ovat kunnia-asia, ei maajoukkue ole syy, miksi pelaan jääkiekkoa
* * *
Kun tähän tuli nyt linkattua paljon juttuja, niin laitetaan vielä jonon jatkoksi muutama. Myös IIHF:n Twitterissä on julkaistu muutama mielenkiintoinen video turnauksen pelaajista:
Alexandra Vafina
Abby Roque
Chiho Osawa