Peking 2022 – maastohiihto

  • 89 496
  • 1 094
Ihan hyvä best-case scenario. Otetaan vähän realistisempi lähestymistapa:

1. osuus: Suomi jää Norjasta ja Venäjästä. Dahlqvist on vähän jokerikortti, saattaa tippua Kyllösen tavoin.
2. osuus: Suomen ero kärkeen kasvaa lisää. Jos Ruotsi on tippunut kärjestä Suomen tavoin, niin Andersson karkaa Matintalolta.
3. osuus: Niskanen häviää lisää Karlssonille ja Sorinalle. Suomen toivo on siinä, että Fossesholm on niin huono kuin hän on viime aikoina ollut.
4. osuus: Matka kärkeen on liian pitkä. Jos Norja on tippunut kärkiporukasta, niin pronssiin on mahdollisuus. Venäjä ja Ruotsi ovat joka tapauksessa liian kaukana.
Ihan hyvä worst case -scenario. Realismin kanssa sillä on vaan aika vähän tekemistä. Ei ole missään nimessä realismia, että Kyllönen jäisi T. U. Wengille. Andersson ei karkaa vitosella Matintalolta. Karlsson on ollut kisoissa aivan kuutamolla ja pitää tapahtua pieni ihme, että hän pystyisi Niskasta jätättämään. Neloskohta ei ole realismia, koska kolme aiempaakaan ei ole.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Aivan mahtava hiihto Iivolta ja Pertulta. On henkisesti aivan poikkeuksellisen kova urheilija Niskanen, kun kerta toisensa perään tomittaa varmasti aivan järkyttävien paineiden alla.

Noinkohan Joni Mäki leimasi juuri parisprintti tikettinsä Iivon kaveriksi. Hakola oli kovin vaikeana enkä ihmettele sellainen pannukakku oli miehen paluu kansainväliselle estradille. Aivan uskomaton pettymys siihen nähden mihin vauhtiin oli mies saanut kropan viritettyä vaikean harjoituskauden jälkeen Rukalle ja sitten alkoi uusi surkeiden sattumusten sarja.

Pitkä viesti aiheuttanee lisää harmaita hiuksia Pasaselle. Norja ja Venäjä edelleen lähtökohtaisesti katoaa horisonttiin. Tuon takana on kyllä kihelmöivän auki asetelmat. Päivän kunto ja viestin kuuluisat venymiset ratkaisevat.
Ranskaa pidän aika vahvana kandidaattina pronssille. Suomi taistelee nelossijasta Ruotsin kanssa.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Hyvältä näyttää asetelmat naisten viestiin. Ensimmäisellä osuudella ei varmaankaan isoja eroja nähdä. Toisella Venäjä ja Norja karkaavat n. puoli minuuttia Suomelta ja Ruotsilta. Karlsson ja Niskanen ajavat kolmososuudella Norjan kiinni ja Venäjään jää eroa n. 15 sekuntia. Ankkuriosuudella Haga tippuu kyydistä heti ja Stepanova ei pitkään kärjessä pysy. Matkalla Pärmäkoski kypsyttää sprintterit ja pääsee tuulettamaan kultaa reilulla erolla muihin.
Kiitos, ei tarvitse herätä huomenna katsomaan. Saa nukkua pidempään ja nousta taas keittelemään kahvit Presidentin Gold Labelista.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Lassila arvioi taka-ajatuksena, että Suomen joukkueen kokonaistason katsotaan olevan sitä luokkaa jotta 3-4 hiihtäjät voidaan laittaa avaamaan ja pysytään silti taistelussa mukana.

Ja Petra Mannerin psyykkaamana lähtee peesailemaan kuinka viestii siitä, että tällä paljetilla lähdetään hakemaan kultaa.

Nähtäväksi jää.
 

Sambody

Jäsen
Ranskaa pidän aika vahvana kandidaattina pronssille. Suomi taistelee nelossijasta Ruotsin kanssa.
Pysyn näkemyksessäni, että Venäjän ja Norjan takana mitä vain voi tapahtua. Ranska on kova nimenomaan joukkueena taas. Lapalus vastasi tänään osittain heidän perinteisen osuuksien kysymysmerkkeihin. Myös Ruotsi on ehdottomasti mukana mitalikamppailussa jos jollain ilveellä pysyvät pertsan osuuksilla mukana. Burman ja Poromaa tulevat olemaan lähtökohtaisesti ihan kovaa valuuttaa vapaan osuuksille. Myös Saksalla on hyvin tasainen joukkue, joka voi ihan hyvin viestissä olla pronssilla.

Nähdäkseni siis sunnuntaina käydään kaksi eri kilpailua. Venäjä ja Norja kamppailevat voitosta ja Ranska, Suomi, Ruotsi ja Saksa ottavat otatuksen sijoista 3-6.
 

Sambody

Jäsen
USA: Swirbul - Brennan - McCabe - Diggins
Kyllä on McCabe ja Swirbul kovassa paikassa. Brennanin pitää päästä Johaugin kyytiin toiselle osuudella ja voi tulla vaikka kuinka korkealla vaihtoon. Toisaalta taas jos Digginsillä on pöljä päivä voi ottaa ankkuriosuudella vaikka sen 30sek kiinni jopa Pärmäkoskea sen verran hyvin on vapaahiihtotapa kulkenut Jessicalla näissä kilpailuissa. Toisaalta ei mitään takeita pysyykö Swirbul Wengin kyydissä avausosuudella tai siitä kuinka paljon McCabe joutuu nöyrtymään kolmannella osuudella.
 

Barney

Jäsen
Ihan hyvä worst case -scenario. Realismin kanssa sillä on vaan aika vähän tekemistä. Ei ole missään nimessä realismia, että Kyllönen jäisi T. U. Wengille. Andersson ei karkaa vitosella Matintalolta. Karlsson on ollut kisoissa aivan kuutamolla ja pitää tapahtua pieni ihme, että hän pystyisi Niskasta jätättämään. Neloskohta ei ole realismia, koska kolme aiempaakaan ei ole.
Viimeksi kun hiihdettiin viestiä, niin helpommissa olosuhteissa Kyllönen-Matintalo hävisi Norjalle, Venäjälle ja Ruotsille 20 sekuntia perinteisellä. Nyt erot kasvavat, kun olosuhteet ovat vaikeammat ja Norjalla on myös Johaug tekemässä eroa perinteisellä. Kilpailijoiden hiihtojärjestykset ovat odotettuja ja isoimmat erot tehdään kakkos- ja kolmososuudella. Niillä osuuksilla Suomella on tuon porukan heikoin kaksikko.

Huomenna se sitten nähdään. Aivan helvetin paljon pitää Matintalon ja Kyllösen parantaa torstaista, jotta homma ei ole ohi ennen ankkuriosuutta. Esimerkiksi kakkososuuden Matintalo hävisi eilen samoissa olosuhteissa kympillä Johaugille melkein puolitoista minuuttia, melkein minuutin Nepryayevalle ja Anderssonille 34 sekuntia. Kova on myös monella luotto Niskasen vapaaseen, vaikka hän ei ole hiihtänyt oikeastaan yhtään hyvää kilpailua vapaalla tällä kaudella. Itse uskon, että Suomen mitalisaumat ovat menneet perinteisen osuuksien jälkeen, mikäli Suomella ei ole merkittävää kalustoetua johonkin kilpailijaan nähden tai joku kilpailijan hiihtäjä ei floppaa. Toivottavasti olen väärässä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Onko Iivo eka hiihtäjä jolla olympiakulta sprintistä, yhteislähdöstä ja väliaikalähdöstä?
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
. Kova on myös monella luotto Niskasen vapaaseen, vaikka hän ei ole hiihtänyt oikeastaan yhtään hyvää kilpailua vapaalla tällä kaudella.

Kovin nopeasti ilmeisesti unohtunut Niskasen hiihto yhdistelmäkilpailussa.
 

Barney

Jäsen
Kovin nopeasti ilmeisesti unohtunut Niskasen hiihto yhdistelmäkilpailussa.
Yhdistelmäkilpailu on ihan erityyppinen kilpailu kuin pelkkä vapaan matka, joten liian paljon johtopäätöksiä ei kannata tehdä siitä. Hiihtihän Iivokin sen samaa vauhtia Holundin kanssa, mutta jos nuo kaksi hiihtäisivät puhtaasti vapaalla saman matkan, niin normaalikalustolla olisi Iivolle pelkästään hopeaa tarjolla.
 
Suosikkijoukkue
NHL, Liiga, Leijonat, U20,
Kyllä on kihelmöivän tasaista naisten viestissä. Taitaa ainakin kultamitalihaaveet kaatua toiseen osuuteen kun siellä on eilisen 1,4,6 sijoittuneet vastassa, ja varmaan viides eli Hennigkin. Sitten voi olla isompi porukka kolmososuudella jota niskanen mahdollisesti joutuu yksin jahtaamaan. Matintalon täytyy hiihtää elämänsä hiihto tohon paikkaan. Kyllönen kyllä kestänee vertailun muihin kuin Stupakiin avausosuudella. Ankkureista Krista lienee paras mutta riittääkö paukut kuitenkaan kirissä jos joutuu ajamaan kiinni. Kyllä voimasuhteet mielestäni nyt kääntyy seuraavaan järjestykseen.

Venäjä Ruotsi Norja Suomi. Kyllönen - Matintalo parivaljakon huippuonnistumisella taistellaan sitten muustakin kuin pronssista.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Minusta tuntuu, että täällä moni aliarvioi Anne Kyllösen suoritustasoa avaajana ja yliarvioi Joensuun suoritustasoa ankkurina.
Näin on. Ei Kyllönen tuossa se uhka ole, vaan Matintalo kun kaasu lyödään pohjaan. Mikäli Matintalo kestää mukana, kaikki on mahdollista. Joensuuhan olisi - vaikka itsekin siihen taktiikkaan kallistuin - ollut ihan arpa ankkurina joka tapauksessa. Sinällään kun katsoo hiihtojärjestyksiä, niin Haga ja Stepanova tuskin lähtevät passailemaan vaan veto on päällä kun kirinaisiahan kumpikaan ei sinällään ole. Nikalla on joo Lillehammerin höpöladulta viestin ankkuriosuus, MC:n sprinteissä hän ei ollut pisteillä.

Eli kyllä Pasanen-Oksanen ihan hyvän jengin on kasannut.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Se, että Kyllönen hiihtää, ei varsinaisesti ole mikään ongelma sillä kyllä n. TOP15-hiihtäjä on ihan hyvä avaaja viestiin. Eniten harmittaa, ettei Kerttua voida käyttää perinteisellä, koska on siinä niin julmetussa iskussa. Toki Kepa on parhaimmillaan erinomainen luistelussa myös, sanoisin että lähempänä siinä maailman kärkeä kuin Iivo miesten puolella, mutta aivan ideaali tilanne ei ole tämä.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Ranskaa pidän aika vahvana kandidaattina pronssille. Suomi taistelee nelossijasta Ruotsin kanssa.

Riippuu ihan pitkälti siitä millä ryhmittymällä Suomi lähtee kisaan. Käytännössä vapaan osuuksille kelpaavat Mäki, Hyvärinen ja Niskanen. Itse lähtisin kokeileen yhdistelmää Hakola-Niskanen-Hyvärinen-Mäki. Tämä sillä että Iivo pystynee vetään 30sek-45sek hyvää kakkososuudella jolloin Ranska saattaa jäädä liian kauas.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Iivo Niskanen on yksi Suomen historian kovimpia urheilijoita. Kolmissa eri olympialaisista kultaa. Ei löydy monelta tuota saavutusta.
On.

Kyllähän tuon aamullakin ylellä näytetyn Sotshin nelossijan jälkeisen haastattelupätkän muistaa siltäkin hetkeltä, ja jotenkin pysäyttävä se nuoren Iivon äärimmäisen pettynyt kommentti on vieläkin.

Eli "kahdeksan vuoden päästä sitten seuraava perinteisen hiihto tällä matkalla."

Huhhuh, on se ollut kova taival ja tuskin tiesi tietenkään nuori Iivo mihin asti oma kapasiteettinsa vielä riittää uransa viemään. No nyt se kahdeksan vuotta on vierinyt ja kulta on 15 km perinteiseltä kaulassa niiden muiden kultien ja mitalien jatkeena, aivan mahtavaa!
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Näin on. Ei Kyllönen tuossa se uhka ole, vaan Matintalo kun kaasu lyödään pohjaan. Mikäli Matintalo kestää mukana, kaikki on mahdollista. Joensuuhan olisi - vaikka itsekin siihen taktiikkaan kallistuin - ollut ihan arpa ankkurina joka tapauksessa. Sinällään kun katsoo hiihtojärjestyksiä, niin Haga ja Stepanova tuskin lähtevät passailemaan vaan veto on päällä kun kirinaisiahan kumpikaan ei sinällään ole. Nikalla on joo Lillehammerin höpöladulta viestin ankkuriosuus, MC:n sprinteissä hän ei ollut pisteillä.

Eli kyllä Pasanen-Oksanen ihan hyvän jengin on kasannut.
Täytyy edelleen muistuttaa skiathlonkisasta: https://olympics.com/beijing-2022/o...-s-7-5km-plus-7-5km-skiathlon-fnl-000100-.htm

Siinä kisassa Matintalo oli vain 10 sek. perässä kärkeä 5 km jälkeen. Toki sitten alkoi jäämään ja vapaa meni miten meni. Kyllösellä oli vaikeampaa, mutta hänellä on kuitenkin lähtökohtaisesti vähemmän haasteellisia kilpakumppaneita. Matintalo voi kestää kakkososuuden ihan ok. etäisyydellä kärkeen. Sen jälkeen on estradi kestävyysurheilijoittemme.
 

Subbanisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs
Jos yksinkertaisesti laskee pertsan aikoja eiliseltä ja jakaa kahdella ja oletetaan vaikka että Dahlqvist on samantasoinen aloittaja kuin Kyllönen, niin avausosuudella tilanne olisi tämä:
1. Stupak
2. Saeurbrey +12s
3. Kyllönen +19s
4. Dahlqvist ?
5. Weng +39s
6. Swirbul +1min1s

Toisen osuuden jälkeen tilanne olisi tämä:
1. Nepryayeva
2. Hennig 18s
3. Johaug +23s
4. Andersson +29s
5. Matintalo +46s
6. Brennan +1min25s

Tämä on hyvin yksinkertaistettu malli, mutta mielestäni suuntaa-antava vaikka erot tuskin viidellä kilometrillä verrattuna kymmeneen kilometriin noin yksinkertaisella kaavalla jakaantuu. Avausosuudella Stupak on ylivoimaisesti paras hiihtäjä ja saa nähdä lähteekö Venäjä karkumatkalle. Suomen, Saksan ja Ruotsin pitäisi olla seuraavassa ryhmässä hiihtämässä (Dahlqvist on aika iso kysymysmerkki, mutta sijoitan hänet näiden hiihtäjien tasolle). Ribom ja Kalla olivat ainakin Kyllöstä perässä 20 sekuntia ja Ruotsin valmennusjohto ainakin uskoo hänen olevan parempi kuin kumpikaan edelläolevista. Norjan Wengin pitäisi jäädä tästä porukasta avausosuudella ja Yhdysvaltojen Swirbulin pitää hiihtää aika paljon paremmin kuin eilen, mikäli USA haluaa taistella mitaleista.

Toisen osuuden konsepti on se, että Johaug ottaa karkulaisia kiinni yksi kerrallaan, mutta Venäjä saattaa olla liian kaukana. Hennig ja Andersson saattavat olla hieman liian kovia Matintalolle, mutta Suomen viestin kannalta olisi tärkeää pysyä tuossa mahdollisessa letkassa. Johaug tullenee takaa ainakin Suomen ohi. USA jäänee toisella perinteisen osuudella vielä lisää kärjelle ja olisi näin ulkona jo mitalitaistosta.

Jätän spekulaatiot ainoastaan perinteisen osuuksille, koska tuossa on jo hyvin paljon muuttujia, mut vapaalle joukkueilla on seuraavat hiihtäjät ja suluissa kisoissa annettu relevantein näyttö tälle osuudelle:
1. Venäjä: Sorina (Skiathlonin vapaan 9. nopein) ja Stepanova (vapaan sprintin semifinalisti)
2. Saksa: Carl (Vapaan sprintin semifinalisti) ja Krehl (Skiathlonin vapaan 14. nopein)
3. Norja: Fossesholm (Skiathlonin vapaan 13. nopein) ja Haga (Skiathlonin vapaan 29. nopein)
4. Ruotsi: Karlsson (Skiathlonin vapaan 8. nopein) ja Sundling (Vapaan sprintin voitto)
5. Suomi: Niskanen (Skiathlonin vapaan 7. nopein) ja Pärmäkoski (Skiathlonin vapaan 9. nopein)
6. USA: McCabe (Perinteisen väliaikalähdön 24.) ja Diggins (Skiathlonin vapaan nopein)
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Matintalo voi kestää kakkososuuden ihan ok. etäisyydellä kärkeen. Sen jälkeen on estradi kestävyysurheilijoittemme.
Kerttu ja Krista nyt eivät kuitenkaan vaparilla ole Sorinaa, Karlssonia yms. olennaisesti parempia, oikeastaan päinvastoin. Hyviä vapaan hiihtäjiä toki, mutta perinteisellä he voisivat ottaakin eroja kiinni.

Vähän tuntuu kyllä, että eilisen myötä K&K tasoa hieman yliarvioidaan.
 

Barney

Jäsen
Joensuuhan olisi - vaikka itsekin siihen taktiikkaan kallistuin - ollut ihan arpa ankkurina joka tapauksessa.
Toisaalta jos Joensuuta ei haluttu ottaa viestiin, niin voidaan pohtia, että olisiko Kepa perinteisellä ja Kyllönen vapaalla ollut kuitenkin kokonaisuuden kannalta parempi ratkaisu? Tuolla kovalla kärjellä olisi kuitenkin ollut ihan mahdollinen skenaario, että Suomi olisi tullut joko yksin tai Venäjän ja/tai Ruotsin kanssa karussa tuohon viimeiseen vaihtoon. Haga ei ole kuitenkaan sellainen hiihtäjä, joka ottaisi Kyllöstä ihan hirveästi ankkuriosuudella kiinni. Myös Sundling on sen verran riski ankkuriksi, että Kyllönen voisi matkavauhdilla pudottaa hänet, mikäli he lähtisivät yhdessä ankkuriosuudelle.

Minun papereissani Suomi häviää enemmän Kepan uhraamisessa vapaalle kuin Kyllösen laittamisessa ankkuriksi. No toivottavasti Pasanen tietää paremmin ja huomenna saadaan juhlia Suomen mitalia.
 

Lepranmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vaasan Sport, Philadelphia Flyers
Kerttu ja Krista nyt eivät kuitenkaan vaparilla ole Sorinaa, Karlssonia yms. olennaisesti parempia, oikeastaan päinvastoin. Hyviä vapaan hiihtäjiä toki, mutta perinteisellä he voisivat ottaakin eroja kiinni.

Vähän tuntuu kyllä, että eilisen myötä K&K tasoa hieman yliarvioidaan.
Niin, normaaleissa oloissa. Mutta kun nyt puhutaan näistä korkeuksista niin näen kyllä Kertulla ja Kristalla edun.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös