Oma analyysini tämän ottelun tuomarilinjasta on seuraava:
Ajassa 2.16 tuomitaan vierasjoukkueelle sääntökirjan mukainen, mutta ei mitenkään ilmiselvä kakkonen kampituksesta. Kotijoukkueen ylivoimapeli on tavanomaisen surkeaa, mutta sen aikana jää viheltämättä kaksi edellistä selkeämpää vierasjoukkueen mailarikettä. Pyrkimyksenä on siis ilmeisesti vetää "tiukkaa" (l. sääntöjen mukaista) linjaa, mutta kun kantti ei kestä tuomita 5-3-ylivoimaa, tuo pyrkimys murentuu alkuunsa.
Kotijoukkueen ensimmäisessä jäähyssä ei ole mitään epäselvää. Sen aikana vierasjoukkue tekee johtomaalin, jota edeltää päivänselvä tuomarivirhe. Tästä tuskin kukaan voi olla eri mieltä.
Kun vierasjoukkue heti perään tekee toisen maalin, alkaa ottelu karata kotijoukkueen käsistä. Tämä näkyy korostetun kovana pelaamisena muutamassa seuraavassa vaihdossa. Kun sitten tuomarikaksikko antaa kaksiminuuttisen puhtaasta taklauksesta jätettyään viheltämättä ennen sitä huomattavan määrän mailarikkeitä, antaa se selkeän signaalin siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.
Ensimmäisen erän lopussa nähdään linjattomuuden huipentuma, kun vierasjoukkueelle tuomitaan jäähy estämisestä. Itse tilanteessa ei ole yhtään sen kummempaa rikettä kuin puolessatusinassa aiemmassakaan, mutta ilmeisesti kotiyleisön jatkuva painostus saa aikaan jonkinlaisen kumuloitumis-efektin. Jäähyn aikana kotijoukkue tapojensa vastaisesti tekee ylivoimalla maalin.
Mitään uskottavuutta tuomarikaksikolla ei avauserän jälkeen kenenkään silmissä enää ole. Varmasti he yrittävät parhaansa, mutta se ei vaan riitä. Joko sääntötuntemus, näkökyky tai rohkeus ovat liian heikolla tasolla, selkeitä rikkeitä jää viheltämättä molemmilta joukkueilta, toisaalta välillä vihelletään kovinkin kyseenalaisia jäähyjä.
Otetaan nyt esimerkit kolmannesta erästä: keskialueella kotijoukkueen hyökkääjä ylittää punaviivan ja lyö sen jälkeen kiekon päätyyn. Vieressä oleva vierasjoukkueen pelaaja saa ilmeisesti jostain osuman kasvoihinsa. Kumpikaan tuomari ei näe tilannetta, mutta kun vierasjoukkueen pelaaja kääntää katseensa takanaan luistelevaan tuomariin ja koskettaa samalla poskeaan sen näköisenä, että siihen on sattunut, käsi nousee pystyyn.
On tietysti aivan mahdollista, että kotijoukkueen pelaajan maila nousi tuossa tilanteessa vierasjoukkueen pelaajan kasvoihin, mutta jos tuomari ei tilannetta näe, ei sitä mitenkään voi paikata anovan katseen vuoksi.
Tilanteesta tuomitun jäähyn aikana vierasjoukkueen hyökkääjä pääsee puolittaiseen läpiajoon, jonka kotijoukkueen puolustaja pysäyttää koukkaamalla. Sääntökirjan mukaan tilanteesta pitäisi tuomita vähintäänkin jäähy, rangaistuslaukaus voisi myös tulla kyseeseen. Peli saa kuitenkin jatkua.
Itse en ole nähnyt JYPin pelejä niin paljon, että voisin sanoa juuta tai jaata siitä, kuinka suuri tai pieni osa joukkueen menestyksestä riippuu sääntöjenvastaisesta puolustuspelaamisesta. Tässä ottelussa JYP hyötyi selvästi hukassa olleesta tuomarilinjasta, koska vastustaja oli pari jälkimmäistä erää aktiivisempi osapuoli (kuten tappiolla oleva (koti)joukkue usein on).
Tuon cobolin laittaman estämis-pätkän lisäksi täytyy erotuomarien tämän kauden kausiaineistosta nostaa esiin seuraavat kohdat, joita perjantaina rikottiin jatkuvasti. Toivottavasti tuomarit saivat jotain muuta palautteeksi kuin päänsilittelyä, niin karmaiseva tuo esitys kokonaisuudessaan oli.
Koukkaaminen
Mailaa tulee käyttää tarkoitukseensa: kiekon kuljettamiseen, laukaisemiseen tai syöttämiseen sekä kiekollisen vastustajan mailan pelaamiseen. Pelaaja ei saa käyttää mailaa vastustajan (kiekollinen tai kiekoton) vartaloon tarkoituksella:
• Saavuttaa etua (asema tai etäisyys) tai hidastaa vastustajan vauhtia:
o Asettamalla maila (lapa tai varsi) kiekollisen vastustajan eteen tai sivulle ilman yritystä pelata kiekkoa
o Ojentamalla maila vastustajan vartaloon eteen tai sivulle pakottaen vastustaja kiertämään joko takaperin tai eteenpäin luistellen
o Koukkaamalla mailalla vastustajaa sivulta tai takaa saadakseen etua yksi yhtä vastaan
tilanteessa irtokiekosta taisteltaessa
• Hidastaa tai haitata vastustajan etenemistä
• Heikentää vastustajan kykyä syöttää tai laukaista kiekko rikkomalla kiekollista vastustajaa mailalla käsiin tai käsivarsiin tökkien (poke), koukkien yläkautta (tag) tai alakautta (jab).
• Heikentää vastustajan mahdollisuuksia koukkaamalla häntä kädestä
Tällaiset teot tulee rankaista koukkaamisena.
Kiinnipitäminen
Pelaaja ei saa:
• Tarttua tai pitää kiinni vapaalla kädellä tai mailakädellä estääkseen vastustajan liikkumista
• Sulkea vastustajaa laitaan vartalollaan, käsin, mailallaan tai polvellaan estääkseen hänen liikkumistaan, yrittämättä itse pelata kiekkoa
• Tarttua vastustajaa paidasta
Nämä rikkeet on rangaistava kiinnipitämisenä
Onko joku joskus nähnyt vaikkapa A-J Niemen tekevän jotain muuta laitakahinassa kuin "sulkevan vastustajaa laitaan vartalollaan, käsin, mailallaan tai polvellaan [...] yrittämättä itse pelata kiekkoa"? Minkä takia tätä tuomarilinjaa ei oikeasti noudateta?