Patrik Laine shoots, he scores! – suomalaisen supertähden ura NHL:ssä

  • 4 688 015
  • 17 056
Suosikkijoukkue
Jokipojat, HIFK, Montreal Canadiens, Liverpool.
Paskat vitsit sikseen, Paten pitäisi nyt löytää ratkaisu siihen ongelmaan mikä häntä on oikeastaan aina riivannut: henkinen tasapaino ja rauha. Kyseessä on helvetin taitava pelaaja, mutta nuo henkiset lukot ovat olleet se suurin haaste niin pitkään kuin pelaajan otteita on seurannut.
Olisiko taustasyynä ihan inhimilllinen perhetragedia kun Laineen isä yllättäen, inhimillisesti ottaen tuoreen lehtijutun mukaan aivan liian varhain, siirtyi tuonilimoisiin pari vuotta sitten. Isän ja pojan suhde jääkiekossa on yleensä poikkeuksetta vahva molemmin puolin ja tämmöinen ikävä asia horjuttaa tai jopa osin murtaa henkisen tasapainon sekä rauhan itse kullakin. Isä kun meille "pojille" poikkeuksetta on aina ollut se suurin kaveri.

Eikös Laineella ole juuri se pari viimeistä vuotta ollut vaikeampaa aikaa NHL:ssä, joka selittäisi aika paljon hänen ongelmistaan. Henkinen ja fyysinen jos eivät ole tasapainossa, niin jokainen tietää, että mistään ei tahdo tulla oikein mitään.
 

Gust

Jäsen
Tuntuu, että alamäki alkoi jo silloin kun kesätreeneissä alettiin hankkia "massaa". Laineen tulokaskaudellahan puhe oli lähinnä siitä, että kun saa luisteluun lisää ruutia, niin meillä on siinä "Suomen Lemieux". Sitten on ollut näitä haihatteluja voimahyökkääjäksi muuttumisesta, vammoja, huonoa pukukoppihenkeä yms. ja viimeisimpänä älytön sentterikokeilu. Ongelmat ovat kertautuneet ja nyt punainen lanka on kadonnut totaalisesti. Toivottavasti se löytyy vielä jonain päivänä.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Itse olen vahvasti sitä mieltä, että Laineen huonontuneen liikkeen ja sitä myötä hyökkäysuhan takana on selkä ja siihen liittyvät ongelmat. Onhan tuo jotenkin niin kovin erin näköistä tuo liike mitä se oli U20 kisoissa tai vielä NHL-uran alussa. Tähän tietysti osasyynä voi olla myös vääränlainen treeni, mutta sitä en ihan osta.

Nämä selän ongelmat (ylävartalon liikkuvuus lantiosta) sitten vaikuttaa siihen, että kaverilta puuttuu sellaiset vaarallisen hyökkääjän piirteet, kuten nopea suunnanmuutos ja reagointi, pienet siirrot ja lyhyet syötöt, eli sellainen nopea kiekon siirtäminen ketjukavereiden kanssa, jossa olisi yllätyksellisyyttä ja luovuutta. Nyt kaikki ratkaisut on jotenkin ennakoitavia, usein jopa poikki kaukalon tapahtuvia rystysyöttöyrityksiä tai muita toivotaan-toivotaan yrityksiä.

Samoin peli-ilon puute, kovat odotukset ja sitä kautta mailan jatkuva puristaminen, useat loukkaantumiset ja heikohko joukkue lisää tähän yhtälöön vielä sen, että kaveri on jotenkin kovin aran oloinen ja suoraan sanottuna hukassa.

Muistan, kun katsoin kolmen ensimmäisen kauden aikana lähes jokaisen Jets-ottelun (asuin Aasiassa 2019 saakka ja pelit tulivat aamuisin) ja Laine oli melkein aina vaarallinen hyökkäysalueella laukauksensa takia. Nyt tuntuu välttävän laukomista ihan kohtuullisen hyvistäkin paikoista, koska pelkää epäonnistumisia/siirtää vastuuta ja haluaa osoittaa olevansa jotain muuta kuin laukaisu-uhka, vaikka ei oikein mitään muuta ole. Laine on ihan hyvä myös syöttämään, mutta tarvitsee siihenkin tarpeeksi aikaa ja tilaa.

En tiedä auttaisiko maisemanvaihto. Laine on sellainen pelaaja, että kun ei kulje, niin ei se kyllä kulje varmaan kenenkään rinnalla. Pitäisi olla juuri sopiva sapluuna, jossa voisi olla se kaikkien rakastama maaliruisku, mutta se vaatii tällä hetkellä vähän liikaa muulta kokoonpanolta. Pate halusi olla joukkueen ykköspelaaja, sai siihen mahdollisuuden Columbuksessa, mutta on osoittanut ettei pysty sitä olemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Ippenator

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Ilves, Carolina, Colorado ja Florida
Uskoisin että suurin yksittäinen syy Laineen uran tämänhetkiselle trendille on yksinkertaisesti se, että Laine ei enää ole se maaginen snaipperi joka hän oli NHL uransa alkuvuodet. Siis hänen laukaisu-uhkansa on nykyään lähes olematon verrattuna siihen millä tyylillä hän sijoitti kiekkoja verkkoon vielä Winnipegissä. Toki on edelleenkin hyvä viimeistelijä paikan tullen, mutta laukaus on pahasti ruostunut tässä vuosien saatossa. Enkä oikein jaksa uskoa että johtuisi siitä että Laineen laukaus osataan nykyään "pelata pois" vastustajan toimesta.

Jotenkin tuntuu että nämä tämmöiset sentterihalut yms. on suoraa seurausta tästä, kun ei enää pysty olemaan se sama "one-trick-pony", joka kuitenkin ollut se pelaajaidentiteetti hänellä ja järisyttävä vahvuus. Niin varmaankin takaraivossa on jonkinlainen ajataus että jottain tarvis tehdä, että kunnon uran tästä vielä saisi painettua änärissä.

Muistelisin että jossakin vaiheessa NHL uraansa Laineella oli selkä(lonkka?)ongelmia jotka vaikuttivat laukomiseen, joten voisiko olla ihan tällainen fysikaalinen syy ettei enää ole päässyt samalle tasolle kuin aiemmin.

Kun katselee vaikka Laineen maaleja WPG -aikoina niin näyttäähän se pirun helpolta, oli se sitten onetimer tai "normi laukaus" ja siellä on sellaista ripeyttä ja rähjätävyyttä mitä en ole piiiitkään aikaan enään hänen laukauksessaan nähnyt.

Tällä hetkellä en oikein tiedä minkälaisessa ympäristössä Laine voisi pärjätä, jotenkin näyttää se pieni kaukalo käyvän kaiken aikaa hänelle vain entistä ahtaammaksi.
Olen kyllä täysin samaa mieltä. Ei se laukaus ole enää vuosiin lähtenyt samalla tavalla, kuin lähti aikoinaan junnuikäisenä. Jotenkin jo pitkään näyttänyt löysemmältä ja ennen kaikkea Laine on selvästi pantannut sitä laukaustaan paljon enemmän kuin ensimmäisillä kausillaan. Kudit ovat myöskin huomattavasti epätarkempia olleet jo pitkään.

Fyysisen puolen epäilen ainakin itse olevan tässä se suurin tekijä (selkäongelmia siis epäilen itsekin). Toki yhdistettynä siihen, että on alkanut sitten puristamaan mailaa sitä mukaa, kun ei enää pysty tekemään ihan niitä asioita mitä pystyi silloin tuoreena junnuna tekemään.

Sitä mieltä olen sinänsä ollut jo pitkään, että Laineen suurimmat ongelmat ovat fysiikan puolella. Ikävä kyllä fyysinen lahjakkuus ei hänellä ole lähelläkään taito-ominaisuuksiaan. Treenillä voi tehdä vain kovin rajallisesti, jos ei ole todellista fyysistä lahjakkuutta.
 

Craig Berube

Jäsen
Suosikkijoukkue
5th most improved team in the NHL
Itse yrittäisin Pascalin kengissä samaa mikä James Van Riemsdykillä toimi Torontossa: suojatulla roolilla kolmosen laidalle, ja ylivoimalle kaivetaan kärkikavereiden kanssa maaleja paukuttamaan (sieltä vasemmalta laidalta).
 

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
Itse yrittäisin Pascalin kengissä samaa mikä James Van Riemsdykillä toimi Torontossa: suojatulla roolilla kolmosen laidalle, ja ylivoimalle kaivetaan kärkikavereiden kanssa maaleja paukuttamaan (sieltä vasemmalta laidalta).
Ainoa ongelma on, että Columbuksessa ei ole kärkikavereita. Ja muutenkin yv:llä olis kiva jos sentteri voittais edes 1/10 aloituksista, ei tarvis aina lähtee hakeen vauhtia omista.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Laine liukuu ja seisoo ihan liian suuren ajan jääajastaan. Siksi niitä paikkoja vedolle ei tule ja omissakin vuotaa. Oikeisiin huippupelaajiin verrattuna Laine näyttää kentällä löysältä paskakasalta. Jos tähän tulee muutos, ura voi vielä lähteä uuteen nousuun. Toki sopivassa joukkueessa voisi nykyiselläänkin mättää 30+ maalia lähinnä yv-painotteisesti, mutta kokonaisannin jäädessä silti miinukselle on vaikea uskoa huippujengien haluavan panostaa Laineeseen. Toki joku voi tarttua, jos on tarjolla joskus kevään ajaksi(en muista nyt onko vuosia jäljellä minkä verran).
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Osaisikohan kukaan, asiasta paremmin ymmärtävä, valottaa hieman, miksi tämä menee näin? En ole hirveän aktiivisesti seurannut Lainetta, saati katsonut kokonaisia pelejä, mutta aidosti on herännyt muutama kysymys.

Suurin ihmetyksen aihe mulle on se, että kaveri nuorella iällä painoi perkeleesti maalia NHL:ssä ja lähtökohtaisesti, eikö otteiden pitäisi kokonaisvaltaisesti parantua, kun ikää tulee hieman lisää? Mistä johtuu, että nyt on jääty hieman "telineisiin" odotuksiin nähden?

Laine pelaa kaukalossa kuin pahainen juniori. Tässä asiassa ei ole menty eteenpäin oikeastaan yhtään NHL-uran aikana. Tuntuu, että mies ei mieti peliä lainkaan koko kentällisen näkökulmasta, ja pelaa varsin suurella riskillä jatkuvasti, kun ei tunnista tilanteita, joissa riskiä pitäisi välttää. Eikä nyt puhuta "älä kynää alimpana" -tyylisistä jutuista, vaan tilanteista, joissa vaikkapa puolustaja on noussut ja lähdet syöttämään vastustajan viisikon läpi. Kova tekemään pisteitä, mutta aika kovaa hintaa siitä myös maksetaan.

Toinen merkillepantava asia on se, että Laine on koostaan huolimatta varteenotettava kandidaatti, kun lähdetään valitsemaan NHL:n huonointa kaksinkamppailupelaajaa. Laine ei käytä lainkaan kroppaansa kaksinkamppailuissa, vaan miekkailee lähinnä mailallaan ja kiekon suojaaminenkin perustuu ainoastaan ulottuvuuteen. Kannattaa myös seurata Laineen suorituksia huonoissa peliasennoissa. Esim. hieman hankalampien syöttöjen jälkeen mies hakee tasapainoaan todella pahasti ja meinaa kaatua selälleen, vaikka kukaan ei ole horjuttanut. Todennäköisesti Laine on rikki. Siniviivan ylitykset kiekon kanssa ovat ihan järkyttäviä, kun valikoimaan ei kuulu yksinkertainen kiekon dumppaaminen kulmaan ja itse perään, vaan pitää aina hakea sitä samaa kynää. Todennäköisesti Laine pyrkii välttämään tämän kaltaisia kamppailutilanteita, vaikkakin viime kauden alussa loukkasi kyynärpäänsä tällä tavoin kulmaan mennessään.

Väkisin tulee kuva pelaajasta, joka ei ole huippu-urheilija. Kokonaisvaltaisen pelin kehittäminen ei ole fokuksessa ja monet merkit viittaavat myös siihen, että muu treenaaminen ei ole tarpeeksi laadukasta. Tähän lisätään vielä se, että todennäköisesti on jatkuvaa vaivaa kropan kanssa. Kokonaisvaltaisen pelin osalta ymmärryksen puutteesta kertoo myös tämä sentterihaihattelu. Pittsburgh-pelissä oman pään kiekoton peli sentterin tontilla oli lähinnä surkuhupaisaa ja näytti siltä, että ei tiennyt yhtään, miten olisi pitänyt liikkua. Lopputuloksena oli todella passiivista pyörimistä keskellä ja pari kertaa, kun lähti antamaan painetta laidan suuntaan, niin kierrettiin (no toisesta otti jäähyn).

Mystisesti kyseessä on kuitenkin pelaaja, joka pystyy vetämään PPG-kausia. Lopputulemana on seurojen kannalta pelaaja, joka on liian kallis siihen verrattuna, mitä joukkue saa. Vaikea kuvitella seuraa, joka haluaisi sitoutua Laineeseen pidemmäksi aikaa.
 
Viimeksi muokattu:

Luge H

Jäsen
Suosikkijoukkue
80
Ainoa ongelma on, että Columbuksessa ei ole kärkikavereita. Ja muutenkin yv:llä olis kiva jos sentteri voittais edes 1/10 aloituksista, ei tarvis aina lähtee hakeen vauhtia omista.
En nyt tiedä onko aloitukset se ongelma, ainakin hyökkäyspäässä. Jenner kauhoo jälleen lähemmäs 60% tahdilla näitä.
Ylivoimalla aloittamassa käynneistä huonoimmat prosentit ovat Fantillilla ~40,6% ja eräs toinen aavistuksen huonommilla aloitusprosenteilla. Arvaatkin varmaan kuka.

JVR-malli olisi kokeilemisen arvoinen. Toki näyttäähän se pahalta kun 10,55% caphitistä vievä pelaaja ottaa jarruminuutteja mutta jollain tavoin pitää päästä takaisin pelin sisälle etenkin kun isoja minuutteja ottamalla se ei onnistu.
 

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
En nyt tiedä onko aloitukset se ongelma, ainakin hyökkäyspäässä. Jenner kauhoo jälleen lähemmäs 60% tahdilla näitä.
Voiko olla näin? En ole itse jaksanut tilastoista tarkastaa, mutta niissä peleissä mitä olen tällä kaudella nähnyt, niin abaut 90% aloituksista on hävitty, kun yv:tä on aloiteltu hyökkäyspäässä.
 

Luge H

Jäsen
Suosikkijoukkue
80
Voiko olla näin? En ole itse jaksanut tilastoista tarkastaa, mutta niissä peleissä mitä olen tällä kaudella nähnyt, niin abaut 90% aloituksista on hävitty, kun yv:tä on aloiteltu hyökkäyspäässä.
Enemmän tuo fiilis ollut peleissä kun alivoimat alkavat. Tosin siihen syynä voi olla Kuralyn iso rooli joka on surkea aloittaja.

Mutta joo, joskus aiemmin toin esille että ison osan aloituksista kauhoo Jenner joka on vuodesta toiseen koko sarjan top-3 aloittaja. Aloittajia on etenkin toisen ylivoiman suhteen pyöritetty melko ahkerasti mutta mitään tilastoja poikkeavan huonosta aloittamisesta ei ole. Tuhat muuta ongelmaa ylivoimassa kyllä on. Mutta huonoin ylivoima-aloittaja tänä vuonna on ollut P.Laine, otos toki melko pieni.
 

pernavoi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, Sympatiat: ANA, CAR, FLA
YV:llä on ollut jo useamman kauden silmiin pistävää se, että Laine ei juurikaan ole vapaana tuolla vasemmalla laidalla. Kuitenkin Ovechkin on samalla paikalla vapaana tämän tuosta ja luulisi että puolustavat pelaajat Ovien tietävät. Eikä Ovechkin ainoa ole jolle tilaa ko. paikalta löytyy. Ja syy tähän on varmasti juurikin tuossa Laineen lähes paikallaan seisomisessa ja vastustajan selän takana liukumisessa, kun pitäisi hakea niitä aukkoja puolustavan joukkueen linjasta.
 

Ränse

Jäsen
Laine on vähän niinkuin Jimmy Carson aikanaan. Valtavalla kohulla tuli Liigaan ja takoi ensimmäisillä kausilla kovaa tulosta kunnos vaipui unholaan, pelaten silti pitkän uran mutta alku-uran tasoa ei ikinä enää löytynyt.
 

lainelaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL Leijonat Huuhkajat JYP
Lainettahan on aina vaivannut myös tuo epätasaisuus, jonka katson olevan vahva merkki mielialapelaajasta. Saattoi mennä 2 viikkoa maaleitta ja sit kaveri pistää 9+0 täysin puskista. Jonnet ei varmaan muista että sen lempinimi oli Hatty-Patty! Silloin Winnipegissä oli muutenkin hyvä joukkue ympärillä ja YV oli myös rautaa missä Laine oli yksi osa ns sujuvaa koneistoa.
 
Viimeksi muokattu:

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pitäiskö Laineen olla vuosi pelaamatta ja hakea Selännemäistä paluuta huippukuntoon.
Kalle Rovanperän tyyliin kevennetty puolikas kausi.

Mutta joo, ryhtiliikkeen paikka ja siinä pitää nyt Laineen osata käsitellä kaikki oikein, ettei vanne kiristä päätä aina vaan pahemmin vaikeassa tilanteessa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Laineesta on koko uransa ajan saatu paras irti silloin, kun hän voi vaan keskittyä olemaan maaleja tekevä sniper. Ketjussa pitää olla kaksi muuta pelaajaa, jotka hoitavat riittävän hyvällä tasolla sen kaiken muun, että homma toimii.

Laine ei vaan ole semmoinen pelaaja, joka sitä peliä ajaa. Ei vaan yksinkertaisesti pysty siihen, koska liike ei riitä.

Laine oli silloin NHL-uransa alussa ihan lapanen kaksinkamppailutilanteissa, ja peli kuoli koko ajan häneen. Ja siitä on päädytty jo siihen, että miestä yritetään ajaa sentteriksi!? Positioon, jossa nimenomaan on kaikki kaikessa se, että et häviä kaksinkamppailuja ja peli edistyy oman joukkueen suuntaan, kun olet kiekossa.

Kyllä on Columbus Blue Jackets ja Patrik Laine pahasti hukassa tällä hetkellä.
 

Stintti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Lapin kiekkoilu
Laineesta on koko uransa ajan saatu paras irti silloin, kun hän voi vaan keskittyä olemaan maaleja tekevä sniper. Ketjussa pitää olla kaksi muuta pelaajaa, jotka hoitavat riittävän hyvällä tasolla sen kaiken muun, että homma toimii.

Laine ei vaan ole semmoinen pelaaja, joka sitä peliä ajaa. Ei vaan yksinkertaisesti pysty siihen, koska liike ei riitä.

Laine oli silloin NHL-uransa alussa ihan lapanen kaksinkamppailutilanteissa, ja peli kuoli koko ajan häneen. Ja siitä on päädytty jo siihen, että miestä yritetään ajaa sentteriksi!? Positioon, jossa nimenomaan on kaikki kaikessa se, että et häviä kaksinkamppailuja ja peli edistyy oman joukkueen suuntaan, kun olet kiekossa.
Täysin samaa mieltä. Sanotaan, että koodinimi "Barkov" pitäisi olla ihanteellinen Laineen sentteriksi. Nykyotteilla en ole kyllä ollenkaan vakuuttunut lähtisikö kulkemaan edes Sashan kanssa. Tämä ja 2 seuraavaa kautta pitäisi toki ensin pelata Columbuksessa, tällä hetkellä se vaikuttaa todella pitkältä ajalta.
 

JuiWSH

Jäsen
Olisiko taustasyynä ihan inhimilllinen perhetragedia kun Laineen isä yllättäen, inhimillisesti ottaen tuoreen lehtijutun mukaan aivan liian varhain, siirtyi tuonilimoisiin pari vuotta sitten. Isän ja pojan suhde jääkiekossa on yleensä poikkeuksetta vahva molemmin puolin ja tämmöinen ikävä asia horjuttaa tai jopa osin murtaa henkisen tasapainon sekä rauhan itse kullakin. Isä kun meille "pojille" poikkeuksetta on aina ollut se suurin kaveri.

Eikös Laineella ole juuri se pari viimeistä vuotta ollut vaikeampaa aikaa NHL:ssä, joka selittäisi aika paljon hänen ongelmistaan. Henkinen ja fyysinen jos eivät ole tasapainossa, niin jokainen tietää, että mistään ei tahdo tulla oikein mitään.
En väitä etteikö voisi johtua tästä, mutta Patehan pelasi hetki isänsä kuoleman jälkeen yhtä parhaista pelillisistä ajanjaksoistaan keväällä 2022.

Silloin tuota kyseltiin, että miten pelaaminen näyttääkin noin helpolta. Laine itse sanoi isän kuoleman pistäneen asioita tärkeysjärjestykseen ja tajunneen, että jääkiekko ei ole siellä oikeasti ihan hirveän korkealla. Yhtäkkiä jääkiekko olikin taas hauskaa kun se ei ollut liian suuri osa elämää, ja tämä näkyi myös tulostaululla.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
En väitä etteikö voisi johtua tästä, mutta Patehan pelasi hetki isänsä kuoleman jälkeen yhtä parhaista pelillisistä ajanjaksoistaan keväällä 2022.

Silloin tuota kyseltiin, että miten pelaaminen näyttääkin noin helpolta. Laine itse sanoi isän kuoleman pistäneen asioita tärkeysjärjestykseen ja tajunneen, että jääkiekko ei ole siellä oikeasti ihan hirveän korkealla. Yhtäkkiä jääkiekko olikin taas hauskaa kun se ei ollut liian suuri osa elämää, ja tämä näkyi myös tulostaululla.

Ja nyt palattiin tyhjyyteen. Mitähän tuosta meidän Patesta vielä tulee? Aion katsoa dokumentin joskus vuonna 2035, jos mahdollista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös