Sitä oon myös ihmetellyt että miksi vasta nyt jäälle kesällä, mutta hyvä myöhään kuin ei milloinkaan. Virheistä opiksi ja eteenpäin.
Onhan tuo nyt jo moneen kertaan todettu, että alunperinkin on suunnitelmana ollut ensin kehittää mahdollisimman paljon Paten lihaksistoa sekä keskikehossa että jaloissa, ja niihin asioihin on satsattu viimeisimmät kesät tietoisesti suurella painotuksella. Ja joka kesä Laine on ollut silti jäällä viimeistään elokuun alussa. Se eräs lehtijuttu mistä jotkut valopäät saivat käsityksen, ettei Laine ollut lainkaan jäällä jonain kesänä, oli edesvastuuttomasti väärin tiedoin kirjoitettu ja nimenomaan hölmön maakuntalehden toimittajan tuotoksia. Laine on siis aina ollut jäällä ja treenannut luisteluaankin viimeistään elokuun alusta alkaen. Nyt on pientä nyanssieroa (luistelutreenaaminen, sinänsä suhteellisen kevyesti tehtynä, aloitettu peräti kaksi viikkoa aikaisemmin aikaisempiin kesiin nähden) voitu tehdä harjoittelupainotuksiin, kun nuo voimatasot on alettu saada jo kovan treenin osalta suhteellisen riittävälle tasolle, eikä tarvita enää yhtä pitkää jaksoa niiden treenaamiseen, kuin aikaisempina kesinä. Tämähän oli itselläni mm. tiedossa jo ajat sitten kun olen Laineen itsensä sekä Rautalan kaikki mahdolliset haastattelut lukenut tai katsonut, ja ovat niissä kyllä selkeästi puhuneet siitä, kuinka treeni on ajateltu ja suunniteltu. Osviittaa saa myös siitä miten mm. Rantasen treenaamisen kanssa on edetty, ja miten hänen kohdallaan on pitkäjänteisesti ja tietyssä järjestyksessä painotuksia tehden päästy huikean hyviin tuloksiin hänen fysiikkansa sekä luistelunsa suhteen.
Hommat ovat menneet Laineen harjoittelun osalta nimenomaan suunnitelmien pääpainostusten mukaisesti. Tottakai myös joitakin viilauksia tehdään joka vuosi, mutta pääasiat ovat olleet ja pysyneet sen mukaisina, että palvellaan nimenomaan pitkän tähtäimen kehittymistä. Tähtäimessä on kuitenkin koko ajan rakentaa ensin niin rautainen fysiikka, että sitten sen päälle voidaan tehdä vahvalle pohjalle teknisiä viilauksia, kun hän on paremmin tottunut kovan fyysisen treenin aiheuttamiin elimistön muutoksiin, sekä saanut hermotuksen ja koordinaation osalta vakaammat asetelmat tehdä noita teknisiä viilauksia. Aivan saman kaavan mukaan ovat toimineet Rantasen ja Laineen lisäksi suomalaisista huippupelaajista jo aiemmin ainakin Barkov ja Granlund. Molempien osalta voidaan sanoa myöskin tehtyjen ratkaisujen olleen erittäin hyviä, ja niiden kautta on saavutettu nimenomaan pitkälle kantavia tuloksia, vaikka asioissa eteneminen onkin ollut ehkä joidenkin luisteluharjoittelun ylikorostajille jotenkin käsittämätön juttu, että pari-kolme ensimmäistä kesää voidaankin painottaa merkittävästi enemmän erilaisia voimaharjoittelun muotoja. Se nyt vaan on niin, että niin tehdään fyysisesti vahvempia ja vähemmän loukkaantumisherkkiä pelaajia, jotka ovat lopulta sitten useamman vuoden treenin jälkeen yleensä parempia pelaajia, kuin kyseisenlaisen voimaharjoittelun vähemmälle mahdollisesti jättäneet pelaajat, jotka toki saattavat usein saada lentävän startin uralleen, kun valitsevat pelaajan kehittämisen kannalta yksiulotteisemman painotuksen, jolla ei kuitenkaan edesauteta yhtä hyvin fyysisesti kokonaisvaltaisen ja kestävän pelaajan muovautumista.
Samankaltaisen treenaamisen painotuksen ovat muuten valinneet mm. Leon Draisaitlin Tsekkitreenaaja sekä pohjois-amerikkalainen Ben Prentiss, jonka tallissa on aivan huikealle tasolle aikoinaan fyysisesti treenattu mm. Martin St. Louis, joka oli aikoinaan kokoonsa nähden valtava voimanpesä, jolla kuitenkin jalat oli treenattu nimenomaan niin kovaan kuntoon räjähtävyyden osalta, että kaverin kiihtyvyys ja ketteryys olivat erinomaisella tasolla. Avainasiana oli hänenkin kohdallaan nimenomaan se, että ensin hoidettiin fysiikka todella rautaiselle pohjalle, ja sitten viilattiin vasta myöhemmin noita, teknisempiä nyansseja, kun hermotukset ja koordinaatio vastasivat fyysisesti kovalle tasolle muuttuneen kehon vaatimuksia. Tämän polun ymmärtäminen tuntuu joillekin olevan aivan ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää.
Virheitä ei sinänsä ole tehty Laineen treenaamisen suhteen. Siis ainakaan mitään perustavanlaatuisia periaatteellisia vääriä ratkaisuja ei ole tehty. Tottakai on mahdotonta kaikkia asioita ja ajoituksia aina täydellisesti optimoida millään harjoitteluperiaatteilla. Siihen ei ole ikinä pystynyt kukaan treenaamisen suhteen. Niin kovien ammattilaisten treenaamisesta on kuitenkin todellakin kyse, että on täysin absurdia, miten jotkut täälläkin täysin kyseenalaistavat ammattilaisten valitseman tarkkaan suunnitellun treenin, ja paasaavat erittäin yksinkertaista periaatetta siitä, että pitäisi vaan jäällä luistelemalla pelaajia kehittää, kun tosiasiassa kuitenkin tuo fyysisen kehityksen optimointi on asia, joka pitää aivan ensisijaisesti saada mahdollisimman kovalle pohjalle. Muu viilataan vasta sen jälkeen paremmalle pohjalle, koska siten harjoitteluun käytetty aika on molempiin osa-alueisiin liittyen tutkitusti tehokkaampaa, kuin sellainen harjoittelu, jossa yritetään liikaa samoilla jaksoilla treenata intensiivisesti sekä voimaharjoittelua että luistelun tekniikkaa.