Paras vaihtoehtoinen Talviolympialaisten isäntämaa kautta aikojen?

  • 8 675
  • 97

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2002 Talviolympialaisten vaihtoehtoisten isäntämaiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

2002 Talviolympialaiset (Pidettiin Yhdysvaltain Salt Lake Cityssä.)

Vaihtoehtoiset isäntämaat 2002 Talviolympialaisiin: Ruotsi, Sveitsi ja Kanada

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännille: Tre Kronorille seurantajaksolla tavoitteet onnistuivat, mutta ihan 1990-luvun alun veroista dynastiaa ei luotu.

MM-kulta 1995 kotiyleisön edessä jäi saamatta kun Suomi päätti Tre Kronorin 1990-luvun menestysajan tylysti voittamalla ensimmäisen MM-kultansa silloin seurantajakson aluksi!

Vuodeksi 1996 Tre Kronor kuten ihme kyllä Leijonat kärsivät mitalipaineista liikaa ja niiden suoritukset olivat ajoittain hyvin vaisuja jolloin ne ansaitsivat pudotakin Puolivälierien päätteeksi.

Vuodelle 1997 Tre Kronor seurantajakson päätteeksi näytti aloittavan uuden menestysputken, mutta tällekin kiistäjänsä oli etenkin kun tuli vain hopeaa Leijonien kotikisoista ja esimerkiksi NHL-pelaajien hyvin laaja tuleminen Talviolympialaisiin 1998 nähtiin jossain määrin kovinta mahdollista rajaavaksi tekijäksi osin Ruotsissakin.

Tämä jossain määrin osoittautui liioitelluksi.

Haastavaksi kyllä, mutta ei ylitsepääsemättömäksi esteeksi.

Naganon Talviolympialaisissa 1998 Ruotsi hävisi Suomelle Puolivälierissä ja se oli sille hetkeen kova pala. Itse MM-kisojen suhteen meni paremmin erinäisissä moniosaisissa Välierissä tai Finaaleissa kun voittojakin tuli ja mitaleja.

2000-luku alkoi Tre Kronorille huonosti Puolivälierän putoamisen myötä, mutta jo vuonna 2001 kieltämättä hieman murheellisen Välierän jälkeen juhlittiin pronssimitalia.

Siten Tre Kronorilta odotettiin ryhdistäytymistä kohti nykyaikaa mentäessä silloin seurantakauden päätteeksi.

Jääkiekollisten näkymien osalta tosin 1990-luvun alun ja puolenvälin vaikeuksien takia Sveitsissä aloitettiin vakava kiekkokulttuurin päivitysohjelma joka onkin ennen pitkää 2000-luvun aikana sen toiseen vuosikymmeneen mennessä kantanutkin hedelmää ja parhaimmillaan on tullut jopa mitalikin.

Sveitsi seurantakautensa aluksi oli tosin heikko kun pudottiin jälleen MM-kisojen B-sarjaan vuodeksi 1996 kun ihan kolmanteen ja ratkaisevaan putoamiskamppailuun Itävaltaa vastaan eivät riittäneet maalit maalieron tasaamiseksi.

B-sarjan MM-kisoissa kului 2 vuotta kun ensin paikka meni Latvian viimein noustessa 1996 vuodeksi 1997 A-sarjan MM-kisoihin ja toisena vuonna vähän vaisummin eli vuonna 1997 Sveitsi hyötyi osin automaattisesta kisaisännyydestä ja osin MM-kisojen laajenemisesta 16 maan suuruiseksi tapahtumaksi A-sarjan osalta. Sveitsi oli kuitenkin B-sarjan MM-kisojen kolmas mikä sitten herätti tietenkin kritiikkiä ja epäilyksiä kyvyistä.

Vuodeksi 1998 Naganon Talviolympialaisten paikka jäi katkerasti Sveitsiltä saamatta kun se hävisi Itävallalle taistelun viimeisestä olympiapaikasta maalein 0-2 Talviolympialaisten 1998 Karsinnan yhteydessä!

Toisaalta tämän puutteen Sveitsi korvasi pelaamalla erittäin hyvät kotikisat vuodelle 1998 jolloin Pronssiotteluun asti kyettiin venymään ja häviökään ei haitannut kun alkukritiikit puhuivat surkeammastakin!

Yksinkertaisesti niin hyvin ei voinut kuitenkaan jatkua joten loppuajan seurantajaksoa Sveitsi oli enintään ehkä Puolivälierätasoa ja muutoin Neljännesvälieräsarjatasoa/Välisarjatasoa kyvyiltään silloin.

2000-luvulta alkaen suunta oli alun avoimen ivallisesta kehittynyt edes varovaisen epäileväksi ellei peräti myönteiseksikin parempien maiden piireissä.

Kulmakarvoja kohottivat muun muassa Sveitsin parikin eri Venäjä-voittoa seurantajaksolla!

Kanadalle sen seurantajakson aluksi se viimein oli hallitseva maailmanmestari ensi kertaa sitten vuoden 1962!

Tosin se asema jäi jatkamatta kun se meni vaihtoon Suomelle ja Ruotsikin nappasi edestä MM-hopean kotikisoissaan joten Vaahteramiehistölle jäi lähinnä MM-pronssimitalin kunnia jonka se myös nappasi Tsekin nenän edestä.

Lähivuosina siitä eteenpäin Vaahteramiehistö sai MM-hopeaa vuodeksi 1996 ja jälleen MM-kultaa vuoden 1997 päätteeksi.

Naganon Talviolympialaisten 1998 Vaahteramiehistö oli täynnä NHL-tähtiä ja lopuksi sitten takki oli tyhjä mitaleitta, mutta esimerkiksi Calgaryn 1988 perseilyyn nähden Vaahteramiehistöllä oli nyt sentään huonoimmillaan oikeastikin katetta. Siten mitalittomuus kävi toteen vasta Pronssiottelun jälkeen jonka Suomi voitti.

Loppuaika sinänsä oli menettelevä Kanadalle, mutta nyt jäätiin MM-kisoissa useampana vuotena putkeen mitaleitta tai tiputtiin Puolivälierissä tai niihin rinnastettavissa sarjamuodoissa vuosina 1998-2001 koko seurantajakson loppuajan.

Kanada ei oikein menestynyt myöskään erilaisissa moniosaisissa ottelujärjestelmissä mitä kokeiltiin lopulta melko huonolla menestyksellä kun niiden maalierot erinäisiin kolmannen ja ratkaisevan ottelun tapahtumiin ei yleensä riittäneet ja muutenkin erinäisiin kerrasta poikki-luokan peleihin se oli melko vieras ratkaisutapa niin menetellä.

Siten Kanadan protestienkin turvin niistä luovuttiin varsin äkkiä ja itse Kanadalle oli peiliin katsomisen paikka kun lähdettiin kohti nykypäivää jääkiekossa silloin.

Etenkin kun Kanadan tavoitteet supermenestymisestä NHL-tähdin laajassa mitassaan jäivät puolitiehen tai välillä jopa hieman alakanttiin kokonaan jolloin voitiin niiden sanoa menneen myttyyn.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2006 Talviolympialaisten vaihtoehtoisten isäntämaiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

2006 Talviolympialaiset (Pidettiin Italian Torinossa.)

Vaihtoehtoinen isäntämaa 2006 Talviolympialaisiin: Sveitsi

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännälle: Sveitsin tavoitteet heti alkuun olivat hyvät seurantajaksolla heti edeltävien vuoden 1998 MM-kotikisojensa jälkeen kun oltiin oltu neljänsiä!

Yksinkertaisesti ikävä kyllä niin hyvin ei voinut kuitenkaan jatkua joten loppuajan seurantajaksoa Sveitsi oli enintään ehkä Puolivälierätasoa ja muutoin Neljännesvälieräsarjatasoa/Välisarjatasoa kyvyiltään silloin.

2000-luvulta alkaen suunta oli alun avoimen ivallisesta kehittynyt edes varovaisen epäileväksi ellei peräti myönteiseksikin parempien maiden piireissä.

Kulmakarvoja kohottivat muun muassa Sveitsin parikin eri Venäjä-voittoa seurantajaksolla!

Sveitsin odotettua paremman ja lopulta vakiintuneenkin hyvän MM-tason tunnustaen sille Sveitsi nähtiin kuitenkin melko heikkona Talviolympialaisiin kuten se myös olikin sitä seurantajaksolla Salt Lake Cityn vuoden 2002 Talviolympialaisten suhteen.

Sijoitusotteluun jäivät Ristimaan pelit.

Seurantakauden loppuun eli 2005 mennessä Sveitsi olikin jo melko selkeästikin Puolivälierien edes puolisäännöllinen, kenties hyvinkin pian silloinen säännöllinen vakiomaa.

Eli tavoitteet noususuhteisuudesta onnistuivat, mutta Välierämaaksi tai mitalimaaksi siitä ei ollut.

Välierätkin olisivat olleet Sveitsille sen hetkisesti puhuen jättipotti kerrankin saati sitten useammin!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tällä kertaa tässä viestissä eri Talviolympialaisten vaihtoehtoiset isäntämaat ovat samoja joten ne käsitellään kaksien vastaavien osalta hieman pidemmin seurantakausin ja sanoin tarpeen tullen kun kyseessä ovat vuodet 2010 ja 2014.

Vuoden 2010 Talviolympialaisten vaihtoehtoisten isäntämaiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä kuten myös sen jälkeen vielä vuoden 2014 tähän viestiin:

2010 Talviolympialaiset (Pidettiin Kanadan Vancouverissa.)

Vaihtoehtoiset isäntämaat 2010 Talviolympialaisiin: Etelä-Korea ja Itävalta

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännille: Etelä-Korean osalta mentiin ajoittain tuskallisen hitaasti, mutta varmasti ajan kanssa kehittyen kohti tavoitetta eli pelata omissa Talviolympialaisissa ja ennen pitkää myös MM-kisoissakin.

Kun seurantakausi alkoi vuonna 2003 niin Etelä-Korea oli vieläkin melko rakennusvaiheessa ja se myös näkyi suorituksissakin ajoittain.

Esimerkiksi Aasian Kiintiöpaikan MM-ottelukarsinnat hävittiin Japanille vuosina 2003 ja 2004 epävirallisemmin tai virallisemmin maalein 2-11 ja 1-4.

IIHF lopetti pitämänsä, paljon kritisoidut Aasian Kiintiöpaikan MM-ottelukarsinnat tuon vuoden jälkeen joten Etelä-Korealta sulkeutui siinä ainakin edes ajatustason mahdollisuus päästä MM-kisoihin.

Tosin totuuden nimissä se ei hetkeen sanoen olisi ollut valmis niihin tulemaan.

Sen verran vaikeaa oli turnauksissa muutenkin.

Vuonna 2003 se nousi kuitenkin MM-kisojen 2. Divisioonasta eli entisestä MM-kisojen C-sarjasta heti seurantakauden aluksi MM-kisojen 1. Divisioonaan eli entiseen MM-kisojen B-sarjaan vuodeksi 2004 yhdessä Belgian kanssa, hyvin äkkiä yhdessä myös Belgian kanssa putosi vuodeksi 2005 takaisin MM-kisojen 2. Divisioonaan eli entiselle MM-kisojen C-sarjan puolelle ja joutui vuodet 2005-2007 pelaamaan siellä ollen kyllä parhaimpien joukossa ellei melko lailla jo paras.

Usein ikävä kyllä se hävisi voitettavissakin olleita pelejä esimerkiksi eräässä vaiheessa katkerasti Kiinalle ennen kuin viimein vuodeksi 2008 jälleen nousi MM-kisojen 1. Divisioonaan eli entiselle B-sarjan MM-kisojen puolelle hyvinkin selkeästi voitettuaan lohkonsa, putosi sieltä vuodeksi 2009 jälleen MM-kisojen 2. Divisioonaan eli entiselle MM-kisojen C-sarjan puolelle kunnes viimein jälleen seurantakauden päätteeksi se nousi MM-kisojen 1. Divisioonaan B-sarjan puolelle vuodeksi 2010.

Siten ainakin vielä tuolloin Talviolympialaisten myöntäminen sille olisi ollut etenkin vain pelkkiä tuloksia katsoen selkeä virhe ja etenkin kun maa oli vielä eräänlainen hissijoukkuemaa MM-kisojen divisioonien välillä niistä puhuen.

Lisäksi Etelä-Korea erikoisesti kahdestikin kieltäytyi pelaamasta Talviolympialaisten Karsinnoissa vuosina 2006 ja 2010 mikä ei helpottanut tietenkään niiden saantia!

Kykyjä Etelä-Korealla siis oli, mutta aika ei vain ollut kypsä sille.

Itävallalla vuorostaan tavoitteet edes jotenkin säilyä MM-kisoissa vuodesta 2003 lähtien jäivät puolitiehen.

Periaatteessa kyllä säilyttiin seurantakauden aluksi ja hyvänä päivänä oltiin jopa Neljännesvälieräsarjan/Välisarjatason maa, mutta vuodesta 2005 lähtien kun MM-kotikisat olivat ohi niin oltiin taannuttu hissijoukkuemaaksi MM-kisojen ja MM-kisojen 1. Divisioonan eli entisen B-sarjan MM-puolen väliltä puhuen.

Seurantakauden lopuksi Itävalta voitti Saksan ja säilyi periaatteessa vuodeksi 2010, mutta Saksan kisaisännyys sille vuodelle pudotti Itävallan ja Unkarin MM-kisojen 1. Divisioonan eli entisen B-sarjan MM-puolen pariin taas.

Talviolympialaisten Karsinnoissa se sössi kisapaikan Torinon 2006 Talviolympialaisiin Ranska-tasapelin ja Ukraina-tappion myötä jolloin se meni sitten Kazhakstanille ja Vancouverin 2010 Talviolympialaisiin se sössi kisapaikan Slovenia-ottelun pisteryöstötappioon voitosta huolimatta ja selkeään Saksa-tappioon.

Talviolympialaisten isäntämaaksi seurantakaudella Itävalta olisi ollut varaltakin aika alatasoa etenkin juuri silloin, mutta ehkä niissä jotain menestystä olisi voinut tulla.

Etenkin vuoden 2010 osalta eteenpäin puhuen kun oli uudistuksiakin Talviolympialaisten käytännön Neljännesvälieräotteluidenkin takia.

Tässä vielä mietteet vuoden 2014 vastaavien osalta seurantakaudellaan:

2014 Talviolympialaiset (Pidettiin Venäjän Sotshissa.)

Vaihtoehtoiset isäntämaat 2014 Talviolympialaisiin: Etelä-Korea ja Itävalta

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännille: Etelä-Korean osalta mentiin ajoittain tuskallisen hitaasti, mutta varmasti ajan kanssa kehittyen kohti tavoitetta eli pelata omissa Talviolympialaisissa ja ennen pitkää myös MM-kisoissakin.

Seurantakauden alkaessa Etelä-Korea edelleen oli ajoittain tuskallisen hidas, mutta vuoteen 2010 mennessä se oli jo rakentunut vähintään alempien MM-kisojen divisioonien hissijoukkuemaaksi ellei paremmaksikin.

Seurantajakson vuodet 2007-2009 onkin jo yllä käsitelty joten seuranta alkaa vuodesta 2010.

Tuolloin ja myös vuonna 2011 Etelä-Korea edelleen sai herjoja melko paljon osakseen, mutta myös pysyi MM-kisojen 1. Divisioonassa eli entisessä MM-kisojen B-sarjassa säännöllisestikin huojuvan jälkeen.

Ikävä kyllä IIHF meni muuttamaan mitä ilmeisemmin jälleen isompien maiden valituksista johtuen koko MM-kisojen divisioonien nousukäytäntöjä lyöden kapuloita rattaisiin ei vain Etelä-Korealle vaan myös monelle muulle erittäin kyvykkäälle nousussa olevalle pienemmälle jääkiekkomaille!

Ongelma kun oli siinä, että eri MM-kisojen divisioonista ei voinut enää nousta suoraan toiseen vaan ainoastaan sisäinen nousu oli mahdollista kun entiset normaalit lohkot muuttuivat lohkosarjoiksi.

Siten esimerkiksi B-lohkon voittaja ei voinut enää nousta MM-kisoihin tai ylempään divisioonaan vaan nousi pelkästään lohko kerrallaan mikäli nousi.

Samoin tosin pienenä myönnytyksenä ei voinut pudota ihan suoraan mikäli lohkosijoitus oli oikea eli A-lohkon häviäjä tippui lohko kerrallaan mikäli hävisi täysin.

Pienenä myönnytyksenä nyt esimerkiksi 1. Divisioonan kaksi parasta vain pelkkien lohkovoittajien sijaan nousi, mutta vain A-lohkosta kun taas B-lohkosta ja muista sarjoista enää ylipäänsä osin ja etenkin aluksi hyvinkin idioottimaisesti nousi vain paras kerrallaan!

Juurikin tämä typerä uudistus maksoi ikävästi Etelä-Korean kaikkien aikojen ensimmäiset MM-kisat vuodeksi 2013 kun vuonna 2012 juuri sääntöjen muututtua Etelä-Korea voitti Puolan maalein 3-2 ja nousi vain pelkän sarjalohkon verran!

Etelä-Korea tästä päätöksestä kuitenkin sisuuntui ja jäi hienosti jatkamaan hitaan, mutta myös vakaan kehityksen tietään kohti unelmaansa.

Seurantakauden päätteeksi vuonna 2013 Etelä-Korea pudotti muun muassa Iso-Britannian silloin edelleen hyvinkin uuteen sarjalohkoon 1B maalein 4-1 mikä myös kertoi hyvinkin myönteisestä kehityksestä!

Talviolympialaisten 2014 Karsintoihin Etelä-Korea viimein ilmoittautui ja lopulliseen Karsintaan paikka jäi saamatta vain sen takia Esikarsinnoissa kun se ja Japani söivät toistensa pisteitä tärkeissä paikoissa häviten tai voittaen milloin muun muassa Iso-Britannia hiuksen hienosti meni ohi näistä molemmista lopulliseen karsintaan.

Kuvaavaa on se, että britit nimenomaan hävisivät Etelä-Korealle taas noissakin Olympiakarsinnoissa maalein 4-5 ja jostain syystä silti briteille vittuiltiin keskimäärin vähemmän kuin Etelä-Korealle silloin!

Seurantakauden päätteeksi Etelä-Korea olisi ollut valmiimpi kuin koskaan pitämään Talviolympialaiset sen ollessa kuitenkin kehitykseltään vieläkin hieman raakiletasoa.

Ei enää liikaa, mutta tietenkin oli vielä jonkin verran pakko kehittyä lisääkin silloin.

Siihen Etelä-Koreassa uskottiin ja kehitys ennen pitkää tulisi pitämään paikkansa pitäen sanansa nousustakin ja kehityskäyristään siinä missä muun muassa Kiina ei!

Itävallalla vuorostaan tavoitteet edes jotenkin säilyä MM-kisoissa vuodesta 2010 lähtien siihen mennessä jäivät puolitiehen.

Seurantajakson vuodet 2007-2009 onkin jo yllä käsitelty joten seuranta alkaa vuodesta 2010.

Se onkin lyhyt käsittelyltään sillä hissijoukkuevuodet jatkuivat eikä erityisen myönteistä kehitystä näkynyt.

Lisäksi vuonna 2012 tullut MM-kisojen divisioonien sääntöuudistus helli Itävaltaa sallien sille ylimääräisen nousunkin vuodeksi 2013 jälleen MM-kisoihin.

Siten Itävallan melkein ainoiksi valopilkuiksi seurantajakson päätteeksi vuodeksi 2013 ennen paluuta MM-kisojen 1. Divisioonaan sen ylempään sarjalohkoon vuodeksi 2014 jäi yllättävä voitto Latviasta ja pisteryöstövoitto Slovakialta!

Viimeinen ja paras oli kuitenkin Saksan sössiessä Italia-ottelun ja sen myötä siksi tapahtunut hieman odottamaton pääsy Talviolympialaisten 2014 Karsinnan yhteydessä kun Itävalta hävisi pisteryöstön myötä Saksalle, mutta omat muut kerätyt pisteet riittivät kuin riittivätkin niukan Italia-voiton myötä Sotshiin 2014!

Siten jotain uskoa sentään tulevaan oli eikä aivan täysin kyvytön Itävalta ollut enää seurantajakson päätteeksi.

Siltä ainakin näytti.

Talviolympialaisten isäntämaaksi tällä uudellakin seurantakaudella Itävalta olisi ollut varaltakin aika alatasoa etenkin juuri silloin, mutta ehkä niissä jotain menestystä olisi voinut tulla.

Etenkin vuoden 2010 osalta eteenpäin puhuen kun oli uudistuksiakin Talviolympialaisten käytännön Neljännesvälieräotteluidenkin takia ja ne ovat säilyneet näihin päiviin asti.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2018 Talviolympialaisten vaihtoehtoisten isäntämaiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

2018 Talviolympialaiset (Pidettiin Etelä-Korean PyeongChangissa/Pyeongchangissa jälleen myös hieman kirjoitusasusta riippuen.)

Vaihtoehtoiset isäntämaat 2018 Talviolympialaisiin: Saksa ja Ranska

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännille: Saksalle tavoitteet olla tuttuun tapaan melko säännöllinen Puolivälierien maa mahdollisesti tilanteen salliessa Välierien maan asemalla sen ollessa selkeästi harvinaisempaa luokkaa jäivät seurantakaudella odotettua harvemmaksi.

Lopulta Saksa oli heti alkuun ja loppupuolella seurantakautta Puolivälierissä, mutta muutoin jäätiin niiden ulkopuolelle.

MM-kisojen pelitapauudistuksen myötä Neljännesvälieräsarjat/Välisarjat ja erinäiset Putoamissarjat jäivät historiaan seurantajaksolla joten Saksalle se välillä oli vaikeuksia tuottava juttu.

Parhaimmillaan menestyttiin hyvin, mutta mustat hetket olivat yhtä mustia kuin Jääkotka pelipaidassakin.

Mustin niistä oli kun Jääkotkat popsittiin Jääkarhujen eli Norjan toimesta jälkimmäisten poskeen maalein 4-12 10 vuotta sitten vuonna 2012!

Sellaisenaan mukavaa oli kuitenkin jakaa MM-kisat seurantajakson päätteeksi Ranskan kanssa.

Seurantajakson aikana kuin kirkossa kuulutettu Sotshin 2014 Talviolympialaisten paikka menetettiin Itävallalle kun sössittiin Italia-ottelu lievästi sanoen päin mäntyä!

Saksalle mahdollinen kisaisännyys Talviolympialaisiin olisi ollut ilahduttava juttu, mutta ehkä vähän liikaa tuonut paineitakin sille.

Jääkukoille eli Ranskalle mahdollisuudet olla hyvä eivät aluksi olleet kovinkaan hyvät, mutta seurantakaudella nähtiin parhaita otteita Jääkukoilta sitten vuoden 1995 kun vuonna 2013 voitettiin Venäjä ja vuonna 2014 oltiin Puolivälierissäkin!

Ihan seurantakauden loppuun mennessä oli myönteistä nähdä, että vaikka Jääkukot hävisivätkin melko usein pelejä etenkin huippumaille niin ne eivät olleet yleensä lähimainkaan enää niin läpihuutojuttuja kuin aiemmin.

Ranska oli silti vaaravyöhykkeessä etenkin MM-kisojen pelitapauudistuksen takia vuodesta 2012 eteenpäin.

Seurantakauden lopuksi se jakoi MM-kisat yhdessä Saksan kanssa ja vain Jääkarhuille eli Norjalle kärsitystä tappiosta oli kiinni se, että vuonna 2017 se ei olisi ollut uudestaan Puolivälierissä vain kolmen vuoden sisään ja Suomi olisi ollut niistä ulkona!

Leijonat saikin kiittää Jääkarhuja paljosta tuolloin kun jälkimmäinen söi niiden uhkaajilta kieltämättä odottamattomasti eli Ranskalta ja Valko-Venäjältä niiden pisteitä lopulta sen menettäessä sitten toki paikkansa jolloin Leijonien kasvot pelastuivat ikävä kyllä Jääkarhujen kesälomasiirrolla.

Jääkukoilla oli seurantajakson päätteeksi yksi kaikkien aikojen odotetuimpia kausia alkamassa, mutta myös seurantakaudella se menetti niukkojen tappioiden myötä Sotshin 2014 Talviolympialaisten kisapaikan.

Jatkoaikavoitto Latviastakaan ei auttanut sen mennessä Sotshiin 2014 kun Jääkukot oli hävinnyt aiemman pelin Kazhakstanille. Vähän nihkeää oli ollut voittaa muuten lähinnä sen hetken turistina päätöskarsinassa ollut Iso-Britanniakaan Jääkukoilta niistä puhuen!

Silti tavoitteet nähtiin onnistuneeksi Ranskalle joskin paljon piti vielä tapahtua todella myönteisiä asioita siihen uskomiseksi paremmin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2022 Talviolympialaisten vaihtoehtoisten isäntämaiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä kun poikkeuksellisesti juuri päättyneiden kisojen myötä voidaan tehdä arvio itse Jään Lohikäärmeillekin:

2022 Talviolympialaiset (Pidettiin Kiinan Pekingissä ja tarpeen mukaan joidenkin lajien osalta myös Kiinan Hebeissä niitä pidettiin kuten myös useilla muillakin paikkakunnilla eli esimerkiksi Shijingshanissa, Yanqingissa, Xiaohaituongissa, Dazhuangkessa, Zhangshanyingissa, Zhangjiakouissa, Taizichengissa, Wukesongissa, Shougangissa ja Chonglissa.)

Vaihtoehtoinen isäntämaa vuoden 2022 Talviolympialaisiin: Kazhakstan

Tavoitteiden täyttyminen kisaisännälle: Tavoite eli nousu ei onnistunut ajallaan. Välillä ei oltu sitä lähelläkään!

Kiinalle mielestäni annettiin nämä olympiakisat liian aikaisin.

Seurantajakson aikana ei ollut oikein mitenkään edes toivoa siitä, että Jään Lohikäärmeet kehittyisivät parempaan suuntaan muuten kuin ehkä jääkiekon tunnettavuuden lisääntymisellä ja pelaajamäärien kasvulla. Paljon muuten ei ollut kehuja odotettavissa etenkin kun maalla on myös paljon muita kohuja kansainvälisesti.

Kuin kirsikaksi murheiden kakkuun päälle Kiinan ottelujakaan ei juuri tuntunut yleisö seuraavan oikein edes naisten puolellakaan, kaikki ottelut hävittiin yleisesti ottaen hyvin suurin lukemin ja hädin tuskin mitään hyvää oli löydettävissä joukkueesta miestenkään puolelta puhuen!

Koronan ollessa viivästyttänytkin kisoja vaikka vuodelle 2023 ei siitä juuri olisi ollut iloa sen enempää kun enää ei voitu nousutavoitetta ylläpitää.

Ainoat vähäiset myönnytykset voitiin antaa sille, että mitä pidemmälle turnaus eteni niin välillä kiinalaiset tai kiinalaistaustaiset pelaajat pikemmin sanoen vaikuttivat pääsevän jutuista jäällä kiinni, taidot karttuivat väistämättä pelistä toiseen ja ennen pitkää kenties jotain vähän parempaakin Jään Lohikäärmeille voisi olla luvassa.

Ei tosin paljonkaan, mutta ei korona kyllä yhtään huonompaan aikaan olisi voinut tulla!

Sensaatio oli tosin tulla Saksan surkeimman pelin näissä kisoissa osuen Kiinaan ja ollen 42 vuoteen Saksan surkein ottelu jääkiekossa niin heikon tason vastustajaa kohtaan sinänsä kun he voittivat, mutta vain maalein 3-2!

Itse muilla tavoin puhuen MM-kisojen 2. Divisioonassa Kiina näyttäisi kuitenkin kenties juuri ennen koronaa vakiinnuttaneen paikkansa kolme vuotta sitten niissä joten mikäli mitään tulevaisuuden uskoa voi saavuttaa niin toivottavasti Jään Lohikäärmeet säilyttääkin paikkansa niiden ylemmässä sarjalohkossa.

Aiemmin kiitos kieltämättä muuttuneiden MM-kisojen noususääntöjen alemmissa divisioonissa hieman vuodesta riippuen näinä vuosina seurantakauden aikana Jään Lohikäärmeet olisivat vuodesta riippuen olleet aiemmin säännöin melko säännöllinen hissijoukkue enimmillään MM-kisojen 1. Divisioonassa asti ja surkeimmillaan jo MM-kisojen 3. Divisioonassa!

Todistettavaa jää myös Olympiakarsintoihin sillä nythän omiin Talviolympialaisiinsa Jään Lohikäärmeet selvisivät karsimatta.

Kun viimeksi Jään Lohikäärmeet karsivat Etelä-Korean Pyeongchangiin/Pyeong Changiin niiden Talviolympialaisiin 2018 niin tuolloin Kiina jäi Alkukarsintaan äärimmäisenkin selkein numeroin.

Toivottavasti sitä ei nähdä ennen pitkää sitten tulevien aikojen Talviolympiakarsintojen suhteen.

Tämän vuoden oman sarjatasonsa kisoihin mikäli ne edelleen pidetään koronasta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta piittaamatta niin ainakin jännitystä niihin riittää Jään Lohikäärmeiden osalta puhuen.

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännälle: Kazhakstanille siitä puhuen sen tavoitteet eivät yleensä onnistuneet vaan jäivät puolitiehen.

Tosin sille myönnytykseksi tätä tavoitetta vaikeutti myös kesken seurantakauden puhjennut korona.

Tosin ennen sitäkin sattui melko usein pieniäkin virheitä jossa periaatteessa näinä vuosina MM-kisojen hissijoukkuemaa joutui jäämään seurantakaudella pitkäksikin aikaa MM-kisojen 1. Divisioonaan.

Ikävä kyllä kun Kiinalta ei otettu Talviolympialaisia pois missään vaiheessa tai se ei itse perunut niitä koronan takia niin Kazhakstanin oli karsittava niihin pääsystä ja hopealautastason nousumahdollisuus niihin menetettiin Puolalle kärsityn yllätystappion myötä niiden Esikarsinnassa kaikkea hehkutusta vasten.

Seurantakaudesta siitä puhuen kiitos koronan myös juuri ja juuri sen noustessa MM-kisoihin se myös jäi niihin ja Talviolympialaisten Karsinnat pelattiin hyvinkin myöhään koronan aiheuttamien viiveiden myötä.

Siten siinä mielessä Kazhakstan ei viime vuosien kaksoiskansalaisvillityksensäkään takia mikään mallimaa ole ollut jääkiekossa, mutta olisi varmaankin ollut silti huonoimmillaan parempi kisaisäntä kuin mitä Kiina oli pian kuukausi sitten päättyneissä Talviolympialaisissa.

Tosin mahdollisia Talviolympialaisia siellä olisi varjostanut maan omat poliittiset levottomuudet joten sekin olisi ollut sille ikävää.

Ihan viime vuonna tosin seurantajakson päätteeksi Kazhakstan pelasi uskomattomankin hyvät MM-kisat normitasolleen kun Kanadakin oli jäädä ulos Puolivälieristä ja kazakit lievästi sanoen olivat nousta sinne!

Suomikin hävisi viime vuonna kazakeille niin uskomatonta kun sekin tuntui olevan.

Lopulta Puolivälieräpaikkansa menettäneet Jääkarhut eli Norja teki Kazhakstanin unelmat tyhjäksi sen voittaen jolloin tie jäi kazakeilta Alkueriin.

Tämän vuoden kisoihin mikäli ne edelleen pidetään koronasta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta piittaamatta niin ainakin jännitystä niihin riittää tämänkin maan osalta puhuen.

Lisäksi mikäli jokin juttu Kazhakstanilta onnistui niin se oli ainakin MM-kisapaikan yleinen säilyminen ja maineen parannus.

Lähivuosille toivottavasti seuraaviin Talviolympialaisten Karsintoihin mennessä virheistä otetaan myös oppia ja parannetaan.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikojen viestien päätteeksi vuoden 2026 Talviolympialaisten vaihtoehtoisten isäntämaiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä ja pienenä poikkeuksena käsittelen kisaisännänkin näkymiä tässä vaiheessa myöskin:

2026 Talviolympialaiset (Näillä näkymin ovat varmistuneet ja näillä näkymin edelleen ovat pysytelleet pidettäviksi Italian Milanoon ja Cortina d' Ampezzoon vuoden 1956 Talviolympialaisten ja Cortina d' Ampezzon kisojen 70-vuotisjuhlien kunniaksi.)

Vaihtoehtoinen kisaisäntä ainakin näillä näkymin edelleen vuodeksi 2026 Talviolympialaisiin: Ruotsi

Tavoitteiden täyttyminen kisaisännälle: Tulevaisuus on vielä kaukainen ja hyvinkin kuuluisa takavuosien Sinikone on nyt käymässä läpi sukupolvensa vaihdosta jääkiekossa.

Sillä on omat tavoitteensa jääkiekossa ja toivon mukaan se saisi menestystä näihin kisoihin mennessä edes jotenkin asemaltaan vaikka viime vuosina ei olekaan yleensä paljon sympatioitani kerännyt pilaamalla usein joidenkin maiden ja etenkin Unkarin nousumahdollisuuksia raivostuttavasti ties kuinka moneen kertaan.

Se näkemys on mennyt koronan myötä osin vanhaksi. Italia pelaa edelleen sarjapaikastaan sitten kun korona viimeinkin ennen pitkää on ohi.

Seurantakaudella siitä puhuen aiemmin päättyneisiin Pekingin 2022 Talviolympialaisiin Sinikone takavuosilta ei ikävä kyllä päässyt. Ei ollut lähelläkään joskin Unkarin kiusanhenkenä toimi kyllä ja siinä sivussa vähän Ranskankin. Mikäli Italia vain jaksaa pitää Talviolympialaisensa tai mitään muuta periaatteessa odottamattoman ikävää ei tapahdu näinä vuosina niin myönteisenä puolena sen ei enää tarvitse ainakaan karsia omiin Talviolympialaisiinsa!

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännälle: Tietenkin tuttuun tapaan ne ovat erittäin hyvät ja voivat täyttyä mikäli se vielä jostain syystä valittaisiin pitämään näiden vuosien aikana jopa Talviolympialaisetkin.

Mikäli ei niin sen jääkiekko on toki edelleen vahva vaikkakin naisten joukkue maalla kieltämättä tippui järkyttävästi kolme vuotta sitten ensi kerran MM-kisoista luokkaa alemmas 1. Divisioonan/1-divisioonan vastaavien puolelle niistä puhuttaessa.

Siellä niiden naisten joukkue onkin pysytellyt osin koronasta johtuenkin joskin Talviolympialaisten naisten puolelle Damkronorna pääsi.

Mitä nyt oli helisemässä Olympiakarsinnoissa Jääkanojen eli Ranskan Naisten Maajoukkueen ennen voittoa pääsyineen Pekingiin 2022 seurantakaudella.

Itse miesten puolella tulevaisuus on vielä vaikeaa ennustaa. Kolme vuotta sitten edettiin Puolivälieriin vain pudotakseen pois jatkosta Suomen voittaessa ensin sen ja sittemmin maailmanmestaruuden.

Korona tietenkin perui parin vuoden takaiset MM-kisat ja viime vuosi päättyi Ruotsille nöyryytykseen kun Tre Kronor jäi Alkueriin ensi kerran sitten vuoden 1985 jolloin kaikki tosiaan meni penkin alle.

Muutoin vuonna 1987 olisi jäänyt myös Alkueriin ilman protestipisteitä nk. Tapaus Sikorasta mikä oli kuuma kysymys niin sille kuin Suomellekin ja minkä aikana vetäytymisiä pudotuksineen B tai C-sarjaan asti väläyteltiin uhman ollessa liian suurta niiltä molemmilta IIHF:n herroille ajoittain!

Yksi viime vuoden kaltainen juttu olikin kova sellainen.

Nähtäväksi jää, että toistuukohan tapaus uudelleen nyt tai lähivuosina?

Itse muutoin seurantakauden tuoreudesta johtuen Pekingin Talviolympialaisissa pronssimitali jäi Ruotsilta saamatta kun Slovakia vei sen siltä ja Suomi voitti peräti Olympiakultaa!

Muita uhkia ovat tietenkin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aiheuttamat heijastukset Eurooppaan niiden ollessa ongelma niin Ruotsille kuin Italiallekin mutkan kautta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Talviolympialaisista puhuen aikoinaan niin varsinaisille isännille, vaihtoehtoisille sellaisille kuin myös Talviolympialaisten Esihakijoille aina laskevasti on pidetty seurantajaksoja joiden aikana eri maat ovat päässeet tavoitteeseensa.

Eli toisin sanoen olla tämän tärkeimmän tapahtuman ohella mukana myös MM-kisoissa tai MM-kisojen B-sarjassa tai sen seuraajasarjassa eli MM-kisojen 1. Divisioonassa.

Seuraavasta viestistä alkaen alan jälleen noita käsitellä.

Etenkin kun aiemmin on käsitelty isännät ja varaisännät viimeisen kolmen vuoden jaksolla vaihtelevasti päättyen viime sunnuntaina kun eilinen kaiken jälkeen jäi välipäiväksi.

Onneksi tällä erää määräkin on lyhyempi.

Etenkin kun mikäli ihmeitä ei ole niin Naganon Talviolympialaisia 1998 ennen ei ollut välttämättä kertaakaan tarvetta Talviolympialaisten Esihaulle.

Naganon Talviolympialaisista 1998 eteenpäin alan noita käsitellä ja päätän ne Pekingin Talviolympialaisiin 2022 juuri päättyneiden kisojen osalta mahdollisesti lisäten vielä myös vuoden 2026 Talviolympialaisten tämän hetken tilanteella.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1998 Talviolympialaisten esihakijan tavoitteita sen seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

1998 Talviolympialaiset (Pidettiin Japanin Naganossa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 1998 Talviolympialaisiin: Yhdysvallat, Ruotsi, Espanja ja Italia

Talviolympialaisten 1998 Esihakija: Venäjä

Tavoitteiden täyttyminen esihakijalle: Venäjälle seurantajakso oli oikeastaan lyhyydessään etenkin alultaan hieno juttu, mutta yksinkertaisesti niin hyvät suoritukset eivät voineet jatkua!

Venäjän tavoitteet olivat jossain määrin epäonnistuneet.

Tosin huomioitavaa on, että seurantajakson aikana oli vielä olemassa erittäin lyhyen aikaa Neuvostoliitto ja sitä seurannut IVY myöskin hyvin lyhyen aikaa.

Neuvostoliitto itsessään oli jääkiekossa menestyneimpiä ellei menestynein maa, mutta sen parhaat päivät oli nähty ajat sitten jääkiekossa ja mikäli ei ajoittain välillä turhankin kärkkäästi asiaa kiistävien joukossa niin jääkiekon unohtaen sitten viimeistään kyllä muun yhteiskunnallisen ulottuvuuden huomioiden kyllä oli.

Neuvostoliitto oli aina kolmen joukossa, mutta loppuaan kohden jo oli huomattaviakin vaikeuksia ajoittain mitkä eivät tulleet kuullakseenkaan sen suuruuden päivinä.

Samoin Neuvostoliitto myöhempine seuraajineen ei kyennyt pitämään pelaajaparhaimmistoaan vaan se loikkasi länteen heti kun pystyi suurissa määrin kun tätä aiemmin loikkaukset olivat olleet hyvin harvinaisia tai sellaisenaan perin rajallisena ilmenneitä.

Suoritustason heikennyttyä Neuvostoliitto joutui tekemään enemmän töitä suoritustensa eteen eikä IVY tai Venäjäkään aina vakuuttanut jäillä.

Siten se joutui tekemään paljon lisätöitä tavoitteidensa eteen.

Ihan loppuaikoina voitiin jo melkein puhua onnen avustuksestakin, että Neuvostoliitolla oli mitaleja niin paljon kuin oli.

Tosin Venäjällä ja tätä ennen IVY:ssä puhalsivat uudet tuulet kuin liiallinen simputuskulttuuri vaihtui edes vähäksi aikaa vähän edustavampaan olemukseen.

Lisäksi uutta pelaajapolvea tarvittiin vanhemman polven ärähtelyistä huolimatta näkemyksineen Venäjälläkin!

Huipulta oli helppo huudella, mutta siihen tarvittiin melko paljon jääräpäisyyttä, osaavuutta kerrankin katsoa taktisesti muutakin kuin runnovuutta ja ennen kaikkea ketjujen yhteistyökykyä ilman jäähyansaan menemistä.

Vain sillä kyettiin voittamaan muun muassa dynastiansa huippua elävä Tre Kronor MM-kisoissa 1993!

Siten tulevien vuosien menestys Venäjälle nähtiin epäilyksien värittämänä maisemana, mutta ei mahdottomana.

Neuvostoliitto romahti vuonna 1991 ja IVY lakkasi valtiollisesti olemasta vuoden 1992 päätteeksi jolloin noina vuosina kuten vuodeksi 1993 Venäjänkin osallistuminen MM-jääkiekkoon tai Olympiakiekkoon nähtiin vähän aikaa jopa mahdottomaksi ennen IVY:n/Venäjän takuuita niihin tulosta jolloin sentään korvaajia ei tarvinnut viime hetkellä liittää mukaan!

Muulla seurantajaksolla Venäjä menestyi itse asiassa jossain määrin melko hyvinkin 1990-luvulla varsinkin kritiikkiään vasten, mutta ongelmana tuohon saattoi olla yksinkertaisesti liikavertailu Neuvostoliittoon tai IVY:n puoleen.

Venäjä saattoi hurjimmillaankin hämmentävänkin tehokkaasti entiseen neuvostotyyliin murskata vastuksensa Alkuerissä (Venäjä oli Suomen MM-kultavuonna 1995 pistetehokkain joukkue Alkuerissä juurikin niissä.), mutta jossain määrin vuosi toisensa perään seurantajaksolla Venäjä menetti mahdollisuutensa ratkaisupeleissä mitaleihin jolloin vuosi vuodelta perivenäläinen hehkutus alkoi menettää tehoaan ja näyttää välillä perin naurettavaltakin.

Seurantajakson päätteeksi vuonna 1997 Suomessa pelatuissa MM-kisoissa Venäjä jälleen pelasi melko hyvin, mutta välillä ihan voittoon maailmanmestariksi tai mitaleille asti sitä ei ihan samalla tapaa ennustettu tai ihan liian liikoja hehkutettu toisin kuin heti vuodeksi 1998 hehkutettiin niin MM-kisoissa kuin Talviolympialaisissakin.

Lopultahan Välisarjassa/Puolivälieräsarjassa/Välieräsarjassa Venäjä oli kolmas niukasti Kanada-tappion 1-2 ja aiemman Yhdysvallat-tasapelin 1-1 takia ja joutui MM-kisojen Pronssiotteluun Tsekin kanssa ja sen se hävisi myös niukasti maalein 3-4.

Siten Venäjä oli vuoden 1997 MM-kisoissa neljäs.

Tulevaisuus etenkin välillä äärimmäisen liikaakin hehkutettuihin Venäjän NHL-miehiin tuolloin vuodeksi 1998 kuitenkin laskettiin ennen totuutta eräänlaiseksi viimeiseksi näytönpaikaksi.

Venäjän tavoitteet sellaisenaan olivat täten tyydyttävästi onnistuneet tai kohtuullisen rankasti epäonnistuneet riippuen siitä, että mitä näkökantaa Venäjästä tai venäläisyydestä jääkiekossa halusi pohtia silloin ja miksi ei ennen pitkää jälleen nykyäänkin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2002 Talviolympialaisten esihakijoiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

Talviolympialaiset 2002 (Pidettiin Yhdysvaltain Salt Lake Cityssä.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2002 Talviolympialaisiin: Ruotsi, Sveitsi ja Kanada

Talviolympialaisten 2002 Esihakijat: Itävalta, Espanja, Slovakia, Venäjä ja Italia

Tavoitteiden täyttyminen esihakijoille: Itävallan tavoitteet seurantajaksolla olivat jokseenkin kohtalaisen välttäviä tai tyydyttävästi onnistuneita.

Heti alkuun eli vuoden 1995 MM-kisoissa tosin putoamiskamppailuakin B-sarjan MM-kisoihin käytiin, mutta kiitos vuoden 1996 MM-kotikisojen ei Itävalta voinut pudota jolloin otteluista Sveitsin kanssa sellaisenaan tuli melkoisestikin sanottuna turhia.

Ne kuitenkin pelattiin eikä sääntöjen sanelemaa enimmäistä kolmatta pudotusottelua tarvittu kun Sveitsi ei voittanut toista ottelua ja kun maalimäärä eroineenkaan ei riittänyt.

Siten Itävalta säilyi MM-kotikisoihinsa, mutta vuosi 1996 ei juuri parempaa heille suonut.

Itävalta välissä tosin yllätti voittaen Slovakian maalein 2-1 juurikin tuolloin.

Jääkukoille eli Ranskalle hävittiin Putoamisottelut jolloin myös B-sarjan MM-kisoihin pudottiin vuodeksi 1997.

Siitä eteenpäin Itävalta pelasi vallan ristiriitaisesti seurantajakson loppuun asti olleessaan osoittamatta mitään liian suurta kehityskulkua parempaan.

Esimerkiksi vuonna 1997 Itävalta hyötyi lähinnä MM-kisojen laajentumisesta 16 maan A-sarjan puolelle, Iso-Britannian ja Hollannin kroonisesta epäonnesta niiden jääkiekollisena unelmavuonna ja kun riittävän tärkeään paikkaan osuivat riittävän tärkeät voitot.

Tosin pienenä näpäytyksenä osin sillekin IIHF päätti vuosikymmenten tauon jälkeen tuoda kokeeksi muutaman vuoden ajaksi MM-kisojen Karsinnat kun laajentuminen 16 maan kisoiksi tuli hyvin pitkän kompromissineuvottelujen tuloksena jälleen kiitos osin isojen maiden tuttujen turhien valitusten!

Itävalta joutuikin sitten niihin.

Naganon Talviolympialaisiin 1998 Itävalta oli viimeinen täpärästi paikkansa niihin lunastanut maa kun se voitti Sveitsin Talviolympialaisten 1998 Karsinnan ratkaisuottelussa maalein 2-0.

Itse Talviolympialaiset eivät sujuneet niinkään hyvin kuten ei MM-kisatkaan tulevina vuosina.

MM-kisojen Karsinnoissakin Itävalta pääsi jatkoon lähinnä tuurivoitoin, pistetilanteen tai riittävän heikon vastustajan ollessa kyseessä.

Naganon Talviolympialaisissa 1998 Itävalta oli myös huonoin mitä nyt välillä Alkuerissä se pelasi kilpailukykyisen erikoisesti tasapelejä!

Seurantajakson lopuksi vuonna 2001 MM-kisojen osalta Itävalta oli uskomattoman Välisarjan tai myös Neljännesvälieräsarjan Yhdysvallat-yllätysvoiton vuoksi tuolloin 11:sta kaikkiaan kun Itävalta voitti maalein 3-0!

Lähimmäksi tätä suoritusta pääsi Leijonille eli Suomelle ärräpäitä ja kiroilua runsain määrin tuottanut MM-kisojen 2000 Alkuerien tasapeli Suomi-Itävalta maalein 3-3!

Tavoitteet niistä puhuen eivät olleet erityisen onnistuneita itsessään Itävallalle, mutta hyvin kaiken lopuksi todeten pienenä myönnytyksenä Itävalta pääsi kuitenkin myös sen päätteeksi jälleen Talviolympialaisiin!

Espanjan tavoitteet seurantajaksolla eivät olleet erityisen onnistuneita ellei ihan loppua lasketa.

C2-sarjan MM-kisoista tiputtiin huonoimmillaan osin jälleen IIHF:n D-sarjan MM-kisojen palautusinnon ja osin ilman sitäkin D-sarjan MM-kisoihin seurantajakson alkupuolella ja siellä myös pysyttiin ennen kuin vähän myöhemmin sentään noustiin uudelleen C-sarjan MM-kisoihin.

Välissä tietenkin myös MM-kisojen C-sarja jäi historiaan muuttuen tietenkin MM-kisojen 2. Divisioonaksi ja laajentuen siinä samalla.

Espanja oli tuolloin omalla tavallaan edelleen sarjan keskikastia kuin sitä ennen se oli joko alempaa tai ylempää keskikastia määrittelystä riippuen.

Sen ehkä paras supertähti edelleen eli Alain Iturralde oli yhtä edelleen käytettävissä, mutta pelivuodet seurantajakson aikana alkoivat nyt lähestyä huippuaan ja myös tason tippumista pelättiin jolloin Espanjan oli pakko alkaa tuolloin löytää myös muita tähtiä.

Kun joka vuosi pelaajat vanhenivat kykytasosta riippuen niin Espanjan liikepelikään ei ollut ennen pitkää vertailumailleen yhtä sähäkkää ja kiihkeää kuin ennen oli ollut jopa parempia maitakin vastaan!

Lisäksi arkkivihollisena jääkiekkoon Espanjalle pysytteli muuan Etelä-Korea.

1990-luvulla kuten myös 2000-luvun alunkin jääkiekossa nämä maat viihdyttivät paljon jääkiekon alempien tasojen maiden ystäviä.

Etenkin mitä tuli pelityyleihin sillä molemmat olivat nopeatempoisia, pippurisia syöttöpelin joukkueita tasolleen tuottaen aina kohdatessaan tiukkoja pelejä vielä silloin kun Etelä-Korean jääkiekkoilu ei ollut aloittanut todellista varautumista tason nostoineen kohti parempia päiviä!

Tosin pienenä erona heti Naganon Talviolympialaisista 1998 puhuen ja sen jälkeen samana vuonna Etelä-Korea oli tietenkin aloittanut oman erittäin pitkäaikaisen jääkiekkonsa kykytason nosto-ohjelman josta vielä nykyäänkin pienellä lisäajalla kiitos koronan on vielä jokunen vuosi jäljellä.

Espanja ei ymmärtänyt aloittaa samanlaista ohjelmaa jääkiekolleen silloin ja tulokset ovat nähtävissä nykyäänkin.

Seurantajakson päätteeksi eli vuonna 2001 Espanja oli kuitenkin sen normaaliin jääkiekkotasoon verrattuna samassa sarjassa eli jääkiekon juuri tuon vuoden nimenmuutoksen myötä entisen C-sarjan MM-kisojen eli tuolloin myös juuri muuttuneen uuden jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan A-lohkossa kotiyleisönsä edessä lennossa ja vain Etelä-Korealle tappio maalein 2-3 esti sarjanousun kun Etelä-Korea juurikin nousi sen edestä sitten sarjaa ylemmäksi!

Kaikkiaan Espanja oli tuossa sarjassa lohkon kakkostilan ja jälleen hieman samalle lohkosijalle sijoittuneen B-lohkon Israelin tilanteesta riippuen kolmas tai neljäs koko sarjassa.

Juurikin tuon erittäin miellyttävän yllätyksen myötä ihan hetken aikaa Espanjassa puhalsivat kerrankin myönteiset tuulet suhteessa tulevaan!

Seurantajaksolla Espanja kieltäytyi osallistumasta Talviolympialaisten Karsintoihin kaksikin kertaa mikä myös vaikeutti todennäköisesti Talviolympialaisten itsensä saamistakin Espanjaan.

Slovakian tavoitteet seurantajaksolla voitiin katsoa onnistuneeksi ellei peräti erinomaisiksikin.

Ihan seurantajakson aluksi Slovakia oli vielä alemmissa MM-kisoissa, mutta niiden B-sarja hyvästeltiin Suomen MM-kultavuonna 1995 hyvin selkein lukemin siitä mitä tuli Slovakiaan.

Slovakia onkin ollut vankka osa MM-kisoja vaikka tietenkin vielä vuonna 1996 tai ihan heti sen jälkeen ei ihan siihen välttämättä uskottu.

Jälleen kerran etenkin kotimaisessa yleisössä varsinkin jääkiekkopiirien ulkopuolella vierastusta sille aiheutti juurikin B-sarjan MM-puoli ja kun jossain määrin osin Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 suorituksetkin jäivät hetkeksi hämärään jolloin herjojakin riitti tietämättömyydestä tai silkasta riidanhalusta johtuen.

Slovakialla oli vuonna 2001 MM-kisoissa seurantakauden loppuun mennessä ollut ajoittain melko ailahteleva tai sillä ainakin oli vaikeuksia jossain määrin niskassaan kulunut ajanjakso.

Muun muassa vuoden 1998 Naganon Talviolympialaisten Alkuerien tappio Kazhakstanille mursi toiveet jatkosta ja muitakin ajoittain kieltämättä erikoisen oloisia hyytymisiä nähtiin siltä.

Vuosi 2000 oli kuitenkin maalle poikkeus kun MM-kisojen Finaali hävittiin Tsekille maalein 3-5, mutta se loi hyvin lähivuosille kovat onnistumiset kerrankin täytenä suoritusnäytteenä epäilijöille MM-hopean muodossa kun pronssikin olisi kieltämättä hieman Suomen vanhempia päiviä mukaillen riittänyt.

Itse seurantajakso päättyi kyllä lievään epäonnistumiseen vuonna 2001, mutta se ei häirinnyt kun tietenkin hädin tuskin tämän jälkeen Slovakia voittikin ensimmäisen MM-kultansa eli heti seuraavana vuonna 2002 sen ollessa näihin päiviin sen viimeisin sellainen!

Venäjällä seurantajakso oli verraten nousujohteista kun se joutui tietenkin nyt selkeästi hakemaan pelkkänä Venäjänä asemaa jääkiekossa kansainvälisesti arvioiden!

Venäjä saattoi hurjimmillaankin hämmentävänkin tehokkaasti entiseen neuvostotyyliin murskata vastuksensa Alkuerissä (Venäjä oli Suomen MM-kultavuonna 1995 pistetehokkain joukkue Alkuerissä juurikin niissä.), mutta jossain määrin vuosi toisensa perään seurantajaksolla Venäjä menetti mahdollisuutensa ratkaisupeleissä mitaleihin jolloin vuosi vuodelta perivenäläinen hehkutus alkoi menettää tehoaan ja näyttää välillä perin naurettavaltakin.

Seurantajakson aikana näin esimerkiksi vuonna 1997 Suomessa pelatuissa MM-kisoissa Venäjä jälleen pelasi melko hyvin, mutta välillä ihan voittoon maailmanmestariksi tai mitaleille asti sitä ei ihan samalla tapaa ennustettu tai ihan liian liikoja hehkutettu toisin kuin heti vuodeksi 1998 hehkutettiin niin MM-kisoissa kuin Talviolympialaisissakin.

Lopultahan Välisarjassa/Puolivälieräsarjassa/Välieräsarjassa Venäjä oli kolmas niukasti Kanada-tappion 1-2 ja aiemman Yhdysvallat-tasapelin 1-1 takia ja joutui MM-kisojen Pronssiotteluun Tsekin kanssa ja sen se hävisi myös niukasti maalein 3-4.

Siten Venäjä oli vuoden 1997 MM-kisoissa neljäs.

Tulevaisuus etenkin välillä äärimmäisen liikaakin hehkutettuihin Venäjän NHL-miehiin tuolloin vuodeksi 1998 kuitenkin laskettiin ennen totuutta eräänlaiseksi viimeiseksi näytönpaikaksi.

Venäjän tavoitteet sellaisenaan olivat täten vuoteen 1997 mennessä tyydyttävästi onnistuneet tai kohtuullisen rankasti epäonnistuneet riippuen siitä, että mitä näkökantaa Venäjästä tai venäläisyydestä jääkiekossa halusi pohtia silloin ja miksi ei ennen pitkää jälleen nykyäänkin.

Vuoden 1998 Naganon Talviolympialaisten hopea jäikin viimeiseksi mieltä lämmittäväksi muistoksi Venäjälle jääkiekossa pitkään aikaan.

Etenkin kun lopulle seurantajakson vuosille ja Kremlin riemuitsija Boris Jeltsinin vaihduttua Vladimir Putiniin joutui etenkin jälkimmäinen pitkäänkin päivittelemään tilannetta tuolloin eikä jälkikäteishehkutus vienyt valheilta terää pois muuta kuin siinä, että Venäjä oli lopuilla seurantavuosilla ajoittain hyvinkin surkea vaikka välillä jostain kumman syystä 1990-luvun puoltaväliäkin kritisoidaan joskus enemmän kuin noita vuosia mitä Venäjään tulee:

Huonoimmillaan oltiin jäädä Alkueriin ja jäätiin itse asiassa joka vuosi Puolivälierien ulkopuolelle ja juuri seurantajakson lopullakin niihin viimein päästessäänkin pudottiin niissä!

Venäläisten jääkiekon ystävien kauhukuviin ovat jääneet toki propaganda-aallosta huolimatta kunhan riittävästi muistutetaan niin tappiot Sveitsille vuonna 1998 maalein 2-4, jälleen Sveitsille vuonna 2000 maalein 2-3, tappio Latvialle vuonna 2000 maalein 2-3 ja tappio Valko-Venäjälle vuonna 2000 maalein 0-1 riittivät olemaan itkettäviä asioita heille, mutta ei tasapeli Valko-Venäjälle vuonna 1999 maalein 2-2 ja eivät myöskään nk. Pyrrhoksen Voittoina pidettävät voitot vuonna 1998 Kazhakstanista maalein 8-4, vuonna 1998 Latviasta maalein 7-5, vuonna 1999 Ukrainasta maalein 4-1, vuonna 2001 Sveitsistä maalein 2-1 ja vielä esimerkiksi murheenkryynien päätteeksi tuurivoitto Saksasta vuonna 2001 maalein 3-1 olleet mieltä ylentäviä venäläisille.

Etenkin kun kaikissa noissa pienempien vastustajien otteluissa ne kaikki kyykyttivät Venäjää minkä ehtivät tai olivat välillä pitkäänkin johdossa sitä vastaan mikä oli kaikkea muuta kuin tavallista!

Vuosi 2000 oli Venäjän mustin kun jäätiin Neljännesvälieräsarjan tai myös Välisarjan nimellä tunnetun sarjan viimeiseksi omaan lohkoon ja ikään kuin toiseksi viimeiseksi kaikkiaan vailla toivoakaan jatkoon pääsystä ja tätä ennen Alkuerien päätteeksi oltiin tasoissa Jääkukkojen eli Ranskan kanssa päästen jatkoon vain keskinäisellä voitolla siitä omassa lohkossa!

Ihan seurantakauden lopuksi oli helpompaa, mutta paraatimarssia Venäjälle ja venäläisille ei siitä tuolloin tullut.

Pikemmin seurantakauden myöhemmän pään huomioiden siitä tuli paraatifarssia.

Siten Venäjän tavoitteiden voitiin sanoa epäonnistuneen lyhyellä tähtäimellä, olevan keskipitkälläkin tähtäimellä alttiit epäonnistumiselle ja pitkällä tähtäimellä kovin epävarmoja tuolloin.

Italialla oli seurantakauden aikana nähtävissä etenkin heti sen alkuun kovinta mahdollista Italiaa suoritustasossa ainakin sitten heti 1950-luvun päivien.

Vuosina 1993-1996 Italia oli joka vuosi MM-kisojen Puolivälierissäkin ja vielä seurantajaksolla vuonna 1997 oltiin erittäin kilpailukykyisiä ja niiden kykyjen huipussa tietyin ehdoin!

Näin esimerkiksi Sinikone oli periaatteessa vuonna 1995 pisteellisesti arvioiden yhtä tehokas kuin Tre Kronor eli Ruotsi tai Leijonat eli Suomi! (Alkuerien päätteeksi Italialla, Ruotsilla ja Suomella oli jokaisella seitsemän pistettä, mutta maailmanmestaruuden vei Suomi ja toisen sijan vei Ruotsi.)

Siten Italialla oli vielä edessään paljon odotuksissa, mutta ikävä kyllä Sinikoneen ihan terävin kärki alkoi väsyä eikä uusissa pelaajapolvissa ollut sellaisia niin huikeita tähtiä tulossa edes unelmissakaan kuin mitä juuri oli tullut noina vuosina, 1980-luvun aikana tai aiemmin 1990-luvun alkupuolella!

Vähän tämän jälkeen Italia alkoikin pudota tasoltaan joskin ennen seurantajakson loppua kohti oli vielä esimerkiksi vuonna 2000 päästä Puolivälieriin kun tätä ennen se oli ollut Neljännesvälieräsarjassa tai myös Välisarjassa.

Seurantajakson loppuun mennessä näkyvin voitto oli vuoden 1998 Putoamissarjan Yhdysvaltojen voitto maalein 4-0 ja noloin tappio oli kenties jossakin määrin vuoden 2000 MM-kisojen Karsinnan tappio Tanskalle maalein 3-5!

Seurantajakson lopuksi vuonna 2001 Italia oli Välisarjan tai myös Neljännesvälieräsarjan huonoin maa ja kaikkiaan sijalla 12 MM-kisojen sijoitustaulukossa. Tosin sinnekin se oli lähinnä päässyt vain maalieroin kun Jääkarhuilla eli Norjalla oli kokonaan puhti poissa noissa kisoissa muutenkin.

Siten Sinikoneen aika oli ohi tai se ainakin yski kovin pahoin kun parempiin päiviin vertasi.

Naganon Talviolympialaisissa 1998 Sinikone oli mukana, mutta voitettavissa olleiden pelien mentyä myttyyn sitä olivat loput kisatkin Alkueristä lähtien ja myöhemmin sitten seurantajakson päätöspuolella hävittiin käytännössä Talviolympialaisten Esikarsinnoissa paikka Salt Lake Cityn Talviolympialaisiin 2002 voitettavissa olleessa pelissä Saksalle maalein 1-2.

Vertailunäkymät olivat täten aluksi loistavat siitä sitten taantuen ja jättäen Italian ahdinkoon myöhempää 2000-lukua ajatellen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2006 Talviolympialaisten esihakijoiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

2006 Talviolympialaiset (Pidettiin Italian Torinossa.)

Vaihtoehtoinen ja toteutunut isäntämaa 2006 Talviolympialaisiin: Sveitsi

Talviolympialaisten 2006 Esihakijat: Suomi, Itävalta, Slovakia ja Puola

Tavoitteiden täyttyminen esihakijoille: Suomen tavoitteet olivat kunnianhimoiset ja hyvät seurantajaksolla joskin ylimitoitettu itsevarmuus sai ennen pitkää Leijonat näyttämään itsekeskeisiltä, itsepäisiltä idiooteilta jotka muistuttivat hieman vähän aiempaa Venäjän vastaavaa menettelytapaa aikana joka jo tuolloinkin jo huokui jotakin hyvin huonoa tapahtuvaksi.

Seurantajakso alkoi toki loistavasti kun mitaleissa oltiin kiinni, mutta MM-kultaan ei päästy.

Ei sitten millään kun esteitä tuli milloin moniosaisten Finaalien tai muiden ratkaisupelien osalta (Mistä tosin Suomikin hyötyi väistämättä ainakin välillä kun ei sitten tullutkaan kolmatta ja ratkaisevaa kohtalonottelua missä Leijonille olisi käynyt todennäköisesti viimeinenkin kylmät sillä perseilytasolla mitä se esitti silloin.) ja sitten kun viimeinkin tuli jälleen pelkkä normaalityylinen Finaali niin sekin munittiin.

Osin joissakin kohtalonotteluissa lähinnä myös Leijonien hehkutetuimman tähdistön ulkopuoliset pelaajat välillä ratkaisivat sen, että Suomi edes jotenkin oli mitalipeleissä yleensäkin kiinni!

Mikäli vielä kuitenkin alkupuolen kritisointi olisikin ollut kohtuutonta seurantajaksolla (Satunnaisesti Suomi mokasi muitakin pelejä ja niistä oudoin ja ehkä pahin oli Itävalta-tasapeli MM-kisoissa 2000.) niin jossakin määrin Salt Lake Cityn 2002 Talviolympialaisten Puolivälierän jälkeen alkoi eräällä tavalla varmasti nykyaikaisemmaksi mielletyn Leijonien nykypäiväisimmän aikakauden varmasti synkin aikakausi.

Niin oudosti ja selvän ylihehkutettuja kun ne kaudet oli tai ovat olleet jälkikäteen niin kyseisesti puhuen näin muistutuksena jäätiin vuosina 2003-2005 joka vuosin MM-kisojen Puolivälierien ulkopuolelle.

Suurin maansurutason peli sitten vuosien 1974-1982 aikakauden ja välillä sitä ennenkin olleiden Puola-ottelujen jälkeen saatiin ottelusta Suomi-Ruotsi kun vuonna 2003 Ruotsi venyi voittoon asti ylpistyneistä Leijonista kun johtoasema sokaisi liikaa.

Se oli tragedia, mutta huonompiakin pelejä Suomi-Ruotsi-otteluja jääkiekossa oli ollut vuosien saatossa ja jopa nöyryyttävämpiäkin jolloin kyseisestä 7.5.2003 pelatusta pelistä jäi väkisinkin hieman turhankin itseruoskittu olo.

Seurantakauden loppu vuodeksi 2005 olikin sitten Suomelle se jääkiekon nk. Musta Vuosi tietyin ehdoin ainakin ennen Marjamäen kautta Leijonissa.

Vuonna 2005 oli tosiaan kuuluisasti melkein pudota jo Välisarjasta tai nimityksestä riippuen myös Neljännesvälieräsarjasta ainoan kerran sen historian aikana milloin niitä pelattiin.

Etenkin kun kaikki tuntui menevän sinä vuonna päin mäntyä, pelattiin jatkuvasti tuuriluokan ajoittainkin erittäin kilpailukyvyttömiä tasapelejä huipentaen sekin kaikki vielä Latvia 0-0 tasapeliin ja Puolivälieriin pääsemiseen tarvittiin Tre Kronorin voitto Latviasta.

Eräässä vaiheessa myös Ukraina uhkasi Suomen jatkopaikkaa koska se pelasi Yhdysvaltojen kanssa 1-1 tasapelin, kiusasi Kanadaa 1-2 tappioon asti, Latvialle tuli tappio vain hyvin vähän selvemmin maalein 0-3 ja ennen kaikkea kun vähänkin olisi ollut terävyyttä ja lisäpisteitä Ukrainalle kuten Latviallekin niin Suomi olisi ollut ulkona!

Lopulta pudottiin Venäjälle Puolivälierä-tappion myötä Rangaistuslyöntilaukauskisassa jolloin muuten Suomi tippui kolmannen ja viimeisen kerran perättäin Puolivälierissä.

Suomi oli siten vuonna 2005 7:s kokonaistilanteen kannalta MM-kisoissa.

Tosin seurantakauden lopuksi voitiin sanoa surkean tavoitteiden epäonnistumisen jälkeen se, että huonompaa ei olisi voinut juuri olla mitä nyt ehkä Alkueriin jäänti tai Putoamissarjaan tippuminen ja ainoa mikä estää näiden vuosien täydellisen paskaksi sanomisen on vain tietysti henkisesti musertavienkin tappioiden niukkuus ja tietenkin Jääkiekon World Cupin 2004 onnistuminen Suomelta yhtenä kaikkien aikojen turnauksena huolimatta tietysti senkin turnauksen kotikohuista!

Mahdollisia Talviolympialaisten teoreettisia yhteisisäntiä yhdessä Suomen kanssa muuten sivuten eli toisin sanoen nk. Yhteispohjoismaisia sellaisia eli yhtä toisin sanoen Ruotsin ja Norjan osalta lyhyesti todeten Tre Kronorin tavoitteet vastaavalla ajalla olivat suhteellisen tyydyttäviä kun mitaleja tuli MM-puolelta melko usein eikä juuri ratkaisupeleistäkään ulos jääty, mutta kieltämättä vuoden 2002 Salt Lake Cityn Talviolympialaisten Puolivälierien tappio Valko-Venäjälle oli yksin hyvin suuri musta roisketäplä siihen arvokehupaperiin mitä Tre Kronoriin tulee ja ihan ajanjakson lopuksi MM-pronssiottelukin hävittiin.

Jääkarhujen puolesta puhuen lyhyesti pohjoisnaapurimme tavoitteet pysyä MM-kisoissa jossain määrin onnistuivat, mutta eivät olleet järin helppoja pitää yllä ja kun oli niin lopulta seurantajakson aikana pudottiin MM-kisojen 1. Divisioonan pariin viettäen monta katkeraakin, niukkojen tappioiden värittämää vuotta.

Jääkarhujen murheen alhon osalle seurantajakson päätteeksi näkyi valoa kun noustiin välittömästi takaisin MM-kisoihin kun popsittiin sillä matkalla vuonna 2005 näin esimerkiksi Jään Lohikäärmeet eli Kiina niiden poskeen maalein 25-1!

Tätä ennen Jääkarhuilla kieltämättä oli melko vähän onnenhetkiä kun kykyä pelata Puolivälierienkin porteilla oli, mutta virheitäkin sattui.

Italia-tasapeleihin meni vuonna 2000 Puolivälieräpaikka ja vuonna 2001 sitten sarjapaikka MM-kisoissa.

Tosin myös Japanin kiintiöpaikkakin haittasi Jääkarhujen nousua niinä vuosina kun se joutui tahtomattaankin viettämään niitä MM-kisojen 1. Divisioonassa ja alun perinkin se joutui sinne osin siitä syystäkin.

Varsinainen tähtihetki oli voittaa seurantajaksolla muutoin Kanada vuonna 2000 MM-kisoissa.

Noloin tietyin ehdoin oli tietysti vain hyvin niukasti voittaa MM:n Karsintaottelu vuodeksi 2000 A-sarjan MM-kisoihin Iso-Britanniaa vastaan maalein 2-1 kuten myös hävitä Italialle maalein 4-1 samassa tapahtumassa normaalien ottelujen piirissä.

Seurantajaksolla jäätiin myös Salt Lake Cityn Talviolympialaisista vuonna 2002 pois selvääkin selvemmin Olympiakarsinnoissa ja hyvin täpärästi Torinon Talviolympialaisista vuodeksi 2006 niiden Olympiakarsintojen päätteeksi Sveitsin voittaessa maalein 3-1.

Tosin Talviolympialaisten Esikarsinnassa Jääkarhut pelasivat jännitysottelun Unkaria vastaan päättyen loppulukemiin 3-3 jolloin Jääkarhut menivät Talviolympialaisteen Karsintaan enemmänkin kuin hieman katkerasti Unkarille maalieroin.

Sekin kertoi paljon, että Jääkarhuilla silloin tulisi olemaan paljon töitä edessään pärjäämiseksi edes jotenkin MM-kisojen ylimmällä tasolla.

Itävallan tavoitteet seurantajaksolla suurilta osin onnistuivat eli MM-kisoissa pysyttiin, mutta ihan niiden lopuksi pudottiin MM-kisojen 1. Divisioonaan vuodeksi 2006.

Siihen asti sillä oli kykyjä, mutta ne olivat rajalliset ja eteenpäin ei oikein päästy kun tason huonontuessa vähän myöhemmin se taisteli tosiasiallisesti putoamisesta.

Näin esimerkiksi MM-kisojen osalta vuonna 2002 Itävalta oli Välisarjan tai myös Neljännesvälieräsarjan huonoin maa olemalla myös tuolloin 12:sta kaikkiaan. Vuonna 2001 MM-kisojen osalta Itävalta oli uskomattoman Välisarjan tai myös Neljännesvälieräsarjan Yhdysvallat-yllätysvoiton vuoksi tuolloin 11:sta kaikkiaan kun Itävalta voitti maalein 3-0!

Muutoin kyllä Itävallan kiekkovuosi oli yhtä huono tuolloin kuin myös vuotta myöhemminkin.

Lähimmäksi tätä suoritusta pääsi Leijonille eli Suomelle ärräpäitä ja kiroilua runsain määrin tuottanut MM-kisojen 2000 Alkuerien tasapeli Suomi-Itävalta maalein 3-3!

Eikä pekkaa pahempi suoritus ollut myöskään vuoden 2004 MM-kisojen Alkuerien tasapeli Itävalta-Kanada maalein 2-2!

Se oli mukana seurantajakson aikana Talviolympialaisissa 2002 Salt Lake Cityssä olemalla niissä hyvin äkkiä penkin alle menneissä kisoissa 12:sta. Ikävä kyllä niukka Ukraina-tappio kieltämättä osin mokattuna sellaisena vei Torinon Talviolympialaisten 2006 melko kirkossa kuulutetun paikan siltä juurikin Talviolympialaisten Karsinnoissa tuolloin seurantajakson päätteeksi.

Mahdollisia Talviolympialaisten teoreettisia yhteisisäntiä yhdessä Slovenian kanssa jälkimmäistä sivuten siitä puhuen (Italia oli isäntä, mutta joissakin yhteyksissä se olisi jakanut myös kisoja hyvin erikoisesti merkittynä.) oli siitä puhuen varsin vaatimatonta.

Slovenia oli seurantajaksolla ensin MM-kisojen B-sarjassa sen aluksi ja nousi sen kestäessä eräänlaiseksi hissijoukkuemaaksi MM-kisojen ja myöhemmin tulleen MM-kisojen 1. Divisioonan välillä.

MM-kisojen Karsinnassakin se menestyi hyvin aluksi joskin Jääkukoille eli Ranskalle kärsitty häviö niissä maksoi MM-paikan jo varhaisvaiheessa sitä!

Ensi kerran Jugoslaviasta irrallisena sillekin yleisesti ottaen enemmistön sen maan jääkiekkoilijoista tuottanut Slovenia nousi MM-kisoihin vuodeksi 2002 voittamalla MM-kisojen 1. Divisioonassa vuonna 2001 Eestin maalein 16-0!

Tosin välillä Slovenia oli vasta rakentumassa MM-tason kiekkomaaksi ja välillä se jälleen putosi MM-kisojen 1. Divisioonaan.

Pitkään Suomessa mielikuva jäi Sloveniasta puhuen heikoksi kun se hävisi vuonna 2003 Leijonille maalein 0-12.

Harvemman mieleen kuitenkin muistui esimerkiksi Slovenian jo vuonna 1992 Sisu Teamille tuottama 1-1 tasapeli lievästi sanoen erittäin paljon huonomman asteen joukkueella tuolloin myös oman itsenäisemmän maan alkutaipaleella!

Viimein seurantakauden päätteeksi Slovenia pystyi rohkaisevasti säilyttämään paikkansa MM-kisoissa vuonna 2005 vuodeksi 2006.

Talviolympialaisiin seurantakauden aikana tosin Salt Lake Cityyn vuodeksi 2002 tai Torinoon vuodeksi 2006 ei Slovenialla ollut mitään asiaa vielä kun tasoerot kieltämättä olivat melko korkeita suhteessa kilpailijoihin, mutta rohkaisevasti Esikarsinnoista päästiin Karsintoihin samalla välillä puhuen.

Siten Slovenialta odotettiin melko paljon tulevaisuuteen.

Slovakialla oli seurantajaksolla vähän vaisun alun jälkeen erinomaiset tavoitteet kuten onnistuminenkin kun olihan se ensi kerran maailmanmestari keskellä sitä vuonna 2002.

Slovakialla oli vuonna 2001 MM-kisoissa seurantakauden alkupuoliskolle siihen mennessä ollut ajoittain melko ailahteleva tai sillä ainakin oli vaikeuksia jossain määrin niskassaan kulunut ajanjakso.

Muun muassa vuoden 1998 Naganon Talviolympialaisten Alkuerien tappio Kazhakstanille mursi toiveet jatkosta ja muitakin ajoittain kieltämättä erikoisen oloisia hyytymisiä nähtiin siltä.

Vuosi 2000 oli kuitenkin maalle poikkeus kun MM-kisojen Finaali hävittiin Tsekille maalein 3-5, mutta se loi hyvin lähivuosille kovat onnistumiset kerrankin täytenä suoritusnäytteenä epäilijöille MM-hopean muodossa kun pronssikin olisi kieltämättä hieman Suomen vanhempia päiviä mukaillen riittänyt.

Itse seurantajakso jatkui kyllä lievään epäonnistumiseen päätyen vuonna 2001, mutta se ei häirinnyt kun tietenkin hädin tuskin tämän jälkeen Slovakia voittikin ensimmäisen MM-kultansa eli heti seuraavana vuonna 2002 sen ollessa näihin päiviin sen viimeisin sellainen!

Se oli balsamia haavoille kun muistaa, että Slovakian Salt Lake Cityn Talviolympialaiset 2002 olivat turnausluokaltaan umpisurkeaa tarpomista murheen alhon tervassa toiseksi viimeisenä kaikkiaan kun taakse jäivät ainoastaan Jääkukot eli Ranska!

Vuonna 2003 kuten myös vuonna 2004 MM-kisoissa Slovakia menestyi hienosti kun ensin tuli hallitsevana mestarina pronssimitali ja sitten hävittiin Pronssiottelu.

Vuonna 2005 Slovakia pelasi Alkuerissä lohkovoiton ja menestyi selvästi muutenkin paremmin, mutta Kanadalle kärsitty niukka ja reilun pelin hengen tappio maalein 4-5 tuotti Puolivälierissä viidennen tilan.

Odotukset olivat korkean tuon hetken hienojen näkymien myötä Torinon Talviolympialaisiin 2006 seurantajakson päätteeksi.

Puolan osalta puhuen sen seurantajakso MM-kisojen B-sarjassa alkoi hyvin surkeasti.

Itse asiassa MM-kisojen B-sarjan osalta vuosina 1998-1999 oli pelätty, että Puola putoaa jo C-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 2000!

Niin käsittämättömän heikkoja tulokset tuolloin kieltämättä olivat vaikka tappiot välillä olivatkin niukkoja.

Kaikkea sitä vasten Puolalta suljettiin hienon vuoden 2000 jälkeen ensin ovi MM-kisojen A-sarjaan tai vuodesta 2001 eteenpäin pelkkiin MM-kisoihin ensin lopettamalla niiden Karsinnat IIHF:n toimesta ja siihen päälle jatkuvasti tietenkin kattojärjestö ylläpiti Aasian Kiintiöpaikkaa Japanille vaikeuttaen täten eri nousijoitten asemaa.

Lisäksi MM-kisoissa 2000 B-sarjan puolesta oli pieni skandaali siinä, että Saksa nousisi MM-kisoihin 2001 joka tapauksessa kun se järjesti ne juuri seuraavaksi vuodeksi!

Puola itsessään kuitenkin pelasi seurantakaudella vaiherikkaan ja näihin päiviin asti viimeisen MM-kisoihin vuodeksi 2002 oikeuttavan paikan vuonna 2001 MM-kisojen 1. Divisioonassa erittäin tuoreesti kun toisaalta ihan vähän sitä paremmat Jääkukot eli Ranska, Tanska ja huikean maalivahtinsa Levente 'Szuperman' Szuperin edustama Unkari söivät kaikki kolme pisteitä toisiltaan ja kun niidenkin kohtaloon Japanin kiintiöpaikka MM-kisoissa vaikutti.

Puola tosiaan oli äärimmäinen varjo eikä oikein sitäkään historiallisemmasta 1970-luvun ja 1980-luvun Puolasta poiketen jääkiekossa eikä Alkuerissä Puola tehnyt oikeastaan maalin maaliakaan!

Myöhemmin toki Putoamissarjassa teki ja voitti Japaninkin, mutta jälkimmäisen kiintiöpaikka pudotti Puolan ja Italian MM-kisojen 1. Divisioonaan vuodeksi 2003.

Vuosille 2003-2005 Puola lukkiutui enemmän tai vähemmän toiselle sarjatasolle MM-kisoista puhuen.

Edes Japanin Aasian Kiintiöpaikan purku myöhemmin ei auttanut Puolaa.

Vuonna 2005 seurantakauden lopuksi Puola oli MM-kisojen 1. Divisioonassa/1-divisioonassa A-lohkon lohkokakkonen ja kaikkiaan sarjan kolmonen tai nelonen hieman riippuen B-lohkon toiseksi sijoittuneen Ranskan asemasta.

Puolalla oli Unkarin tapaan kaikkein parhaimmat mahdollisuudet periaatteessa nousta MM-kisoihin vuodeksi 2006, mutta Jääkarhut eli Norja oli armoton ja tilanne oli siten melko selvä ja keskinäinen ratkaisuottelu nousumahdollisuudet menettäneen Unkarin kanssa oli yhteisesti todeten lähinnä pisteiden syömistä puolin toisin.

Salt Lake Cityn 2002 Talviolympialaisiin Puola ei päässyt kun hävisi Talviolympialaisten Esikarsinnassa Jääkukoille eli Ranskalle tärkeämmät pelit ja ihan seurantakauden päätteeksi Puola oli ulkona Torinon 2006 Talviolympialaisista kun se jäi nollille Talviolympialaisten Karsinnoissa, mutta jokainen tappio eli Valko-Venäjälle, Latvialle ja Slovenialle ei ollut enempää kuin maalin tai kahden suuruinen eli vähän paremmalla onnella olisi voinut tulla tasapelejä tai todella niukkoja voittoja!

Seurantajakson päätteeksi Puola oli tuolloin 2000-luvun puolenvälin jälleenrakennuksen yhdessä kovimmissa vaiheissa ja tuolloin moni nyky-Puolan/viimeisen 3 vuoden ajalta puhuen ratkaisuedustajana tunnettu pelaaja vasta tuli maajoukkueeseen tai oli pelannut hyvin vähän aikaa jolloin taso oli kieltämättä varsin vaihteleva jopa peli peliltä.

Siten Puola siihen haluttaessa uskoa jääkiekossa se tuolloin oli vahvasti pitkän aikavälin tulevaisuuden joukkue eikä silloisten lähiaikojen unelmanousujoukkue muuta kuin ymmärrettävissä puolalaisten omissa isänmaallisissa nostatuksissa.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2010 Talviolympialaisten esihakijoiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä kun mukaan liittyy aiemmin mainitsematta jäänyt, erikseen käsitelty Japani ja joidenkin sellaisten tavoitteita ei juuri listata tarvitse kun niiden pelaaminen oli erittäin rajallista perin vaivaannuttavasti ajallaankin:

Talviolympialaiset 2010 (Pidettiin Kanadan Vancouverissa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2010 Talviolympialaisiin: Etelä-Korea ja Itävalta

Talviolympialaisten 2010 Esihakijat: Bosnia ja Hertsegovina, Espanja, Kiina, Sveitsi, Andorra ja Japani

Tavoitteiden täyttyminen esihakijoille: Bosnian ja Hertsegovinan tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan. Maa pitkälti rakensi jääkiekkoaan uudelleen eikä myöskään osallistunut juuri kisoihinkaan mitä nyt satunnaisemmin pienempiin tapahtumiin.

Loppupuolella seurantajaksoa oli vuonna 2008 MM-kisojen 3. Divisioonan Karsinnassa mukana häviten pelinsä Armenialle ja Kreikalle, mutta sai yhden luovutusvoiton kun Armenialla oli laittomia pelaajia turnauksessa.

Siten se oli MM-ohjelman toiseksi viimeinen niistä maista mitkä pelasivat sinä vuonna eikä jatkoa tullut seurantajakson lopulla. Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin ja vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut.

Kun tulevaisuutta muuten pohdittiin niin vuodeksi 2010 sitten tapahtui tietenkin muun muassa Sarajevon Jäähallin romahdus liiallisen lumimäärän takia jolloin maajoukkueen pelaajat eli muun muassa Jään Susien tai Valkotähtien nimellä tunnettu maajoukkue ei voinut harjoitella kauden aikana juuri missään pelejään.

Siten esimerkiksi ei ollut mitään järkeä mennä ottamaan pataan vaikkapa Kiekkopanttereilta eli Etelä-Afrikalta MM-kisojen 3. Divisioonassa/3-divisioonassa eli myös vanhempien aikojen nimeltään MM-kisojen D-sarjassa.

Periaatteessa Bosnia ja Hertsegovina oli pitänyt Talviolympialaiset vuonna 1984 silloin tosin osana Jugoslaviaa jolloin periaatteessa ainakin kerran muslimienemmistöisessä tai ainakin melkoisen vahvasti islaminuskoa harjoittavassa maassa on järjestetty Talviolympialaiset.

Siten tulevaisuus oli perin synkkä tuolloin ja perin vaatimatonta on ollut bosniakkien jatkokin jääkiekossa myöhemminkin.

Espanjan tavoitteet seurantajakson aikana olivat takaiskuvaiheen jälkeen melko perinteiset eli olla vankka MM-kisojen 2. Divisioonan maa ja nousta siitä viimeinkin tietyn ajan kuluessa MM-kisojen 1. Divisioonaan eli toisin sanoen vanhempien aikojen MM-kisojen C-sarjasta nousu oli tarkoitus tehdä siten MM-kisojen B-sarjan puolelle.

Tavoitteet eivät olleet yhteneväiset todellisuuden kanssa ainakin ajoittain ja maan tähtipelaajienkin hiipumisessa se 2000-luvun aikana näkyi.

Espanjan Alain Iturralden ajat alkoivat jo olla menneen talven lumia etenkin seurantajakson lopulle, mutta esimerkiksi Juan Munoz, Alejandro Pedraz ja Ander Alcaine loivat tuolloisina nuoruuden päivinään Espanjaan ainakin nykypäiviin verrattuna kaikkien aikojen kiekkobuumia suhteellisesti ajatellen.

Vuonna 2009 Espanja oli MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan B-lohkossa lohkon kolmonen ja kaikkiaan viides 9 pisteellä.

Espanjalla oli kyky voittaa parempansa, mutta myös esimerkiksi kyky mokata vaikkapa Jään Perkeleitä eli Belgiaa vastaan ja noloimmillaan hävittyä tuli välillä Pohjois-Koreallekin yllättävänkin nykypäivänä siitä puhuen.

Vuoden 2006 Torinon Talviolympialaisten Karsintoihin Espanja ei ilmoittautunut, mutta lopultakin vuosien ja osin puolentoista vuosikymmenenkin odottelun jälkeen Espanja viimein ilmoittautui kuitenkin Vancouverin vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin mukaan.

Espanja menestyi Alkukarsinnoissa, mutta Esikarsinnassa se hävisi esimerkiksi Kazhakstanille 0-17 ja Eestillekin maalein 1-8 joten tekemistä kieltämättä tulisi olemaan pitkänkin aikaa silloisin näkymin sille.

Kuten osin tietysti nykyäänkin.

Espanjan tavoitteet jatkosta puhuen olivat varovaisen toiveikkaita, mutta tuskin kukaan odotti vuodesta 2010 niin hyvää kuin mitä siitä tulisi sille!

Jään Lohikäärmeiden eli Kiinan tavoitteet seurantajaksolla olisivat nykyaikaankin peilaten olleet murheellisia, mutta lisäksi ne tragikoomisella tavalla saattoivat olla itse asiassa jopa parempia kuin mitä nykyään kaikkia kehupuheita vasten!

Jään Lohikäärmeet kun esimerkiksi seurantajakson aluksi mennä MM-kisojen 1. Divisioonaan vain taipuakseen keskinäisten ottelujen ja maalieron perusteella Jään Perkeleille eli Belgialle kun se meni ensimmäisen kerran entiseen MM-kisojen B-sarjana tunnettuun sarjaan ensi kerran sitten vuoden 1957!

Sen jälkeen Jään Lohikäärmeet toistivat edeltävän vuoden tasapelin vuonna 2004 MM-kisojen 2. Divisioonassa eli entisen MM-kisojen C-sarjana tunnetussa sarjassa saman tempun eli nyt Kroatian kanssa tällä kertaa ollen voittava osapuoli.

Tähtihetkiä ei hirveämmin ollut, mutta niiksi lasketaan kaksi kertaa MM-kisojen 1. Divisioonassa tai entisessä B-sarjan MM-puolessa vuosina 2005 ja 2007. Lisäksi periaatetasolla oltiin hissijoukkuemaa näiden sarjojen välillä eli sitä vasten erinäiset tavoitepuolet vielä tuolloin olisivat kelvanneet edes Kiinan teoreettisessa Talviolympiaisännyydessä nykypäivän vastaavaankin verraten paremmin.

Lisäksi aina satunnaisesti Jään Lohikäärmeet pysyivät parempiensa perässä, mutta kun vauhti loppui niin se loppui kun muun muassa vuoden 2005 maalikarkeloissa se oli usein se hyvin paljon niitä päästävä osapuoli.

Esimerkiksi Unkarille hävittiin maalein 0-9, Iso-Britannialle 0-10 ja viimein Jääkarhuille eli Norjalle maalein 1-25!

Vuonna 2006 noustiin sen päätteeksi taas MM-kisojen 2. Divisioonasta, mutta osin vain Australian ja Etelä-Korean kompurointien takia.

Vuonna 2007 MM-kisojen 1. Divisioonassa Jään Lohikäärmeet pistivät kaiken peliin Eestiä vastaan häviten vain maalein 4-5.

Tämän jälkeen menikin sitten hyvin rumasti loput ottelut kun Jääkukoille eli Ranskalle ja Kazhakstanille näin esimerkiksi hävittiin maalein 0-10 ja 0-12 ja muutkin tappiot olivat osin vain säästelyn takia pienempiä heille.

Siten pudottiinkin MM-kisojen 2. Divisioonaan mistä ei ollakaan noustu tähän päivään mennessä.

Tavoitteiden voitiin siis sanoa epäonnistuneen jo tuolloin ja sen olisi pitänyt olla varoitusmerkki etenkin kun Kiina ei ollut eikä ole Etelä-Korea kykytasoissa ajatellen.

Tosin pienenä myönteisenä piirteenä seurantajakson lopulla vuonna 2008 Jään Lohikäärmeet olisivat saattaneet nousta mikäli ei olisi keskitytty liikaa Espanjan kanssa keskinäisten pisteiden syömiseen kun hyötyjä nousun muodossa olikin lopulta Australia vuodeksi 2009.

Seurantajakson aikana Kiina tietysti hävisi aina myös melko alkupuolella lopetetut IIHF:n Aasian Kiintiöpaikan pelit Japanille ja Etelä-Koreakin oli jo käytännössä tuolloin siitä mennyt ohi.

Seurantajakson aikana Kiina tietysti oli mukana Torinon Talviolympialaisten 2006 Karsinnoissa jääden niissä kuitenkin jo niiden Esikarsintaan häviten niissäkin esimerkiksi Jääkarhuille eli Norjalle maalein 2-16.

Vancouverin Talviolympialaisten 2010 Karsinnoista puhuen Kiina kuitenkin kieltäytyi menemästä niihin joten sekään ei todennäköisesti helpottanut Talviolympialaisten saantia maahan ja oli etenkin jälkikäteen melkoista oman oksan sahaamista poikki maineenkin osalta tuolloin.

Hyvin seurantajakson lopuksi vuonna 2009 Kiina oli Jään Lohikäärmeiden hieman parempana kiekkovuotena MM-kisojen 2. Divisioonassa/2-divisioonassa oli lohkokolmonen B-lohkossa ja kokonaistilanteessa heti Espanjan takana kuudes kun Espanja oli A-lohkon kolmostilalla viides kokonaistaulukon osalta.

Seurantajakson päätteeksi vuonna 2010 ei ollut Talviolympialaisissa, mutta oli MM-kisojen osalta 2. Divisioonassa/2-divisioonassa B-lohkossa säilyen sarjassa omalla lohkon viitospaikallaan eli hieman A-lohkon Meksikon tilanteesta riippuen oli 9:s tai 10:s kaikkiaan 2. Divisioonassa/2-divisioonassa.

Jään Lohikäärmeiden osa oli tuolloinkin nykypäivänkin tapaan erinäisin keinoin hyvin puutteellinen myös vuosina 2009 ja 2010.

Tavoitteet siltä osin olivat epäonnistuneet.

Edelleenkin se parhaimmillaan oli jo sarjatasonsa keskikastia pienen taantuman jälkeen, mutta huonoimmillaan vieläkin jopa sarjaputoaminen oli todellinen vaara.

Sillä ei vain ollut resursseja tai niitä ei vain oikein tunnuttu käytettävän oikein maan eteenpäin viemiseksi jääkiekossa kun niitä olikin.

Vaikka väistämättä ja onneksi sentään ihan H-hetken lähestyttyä ja mentyä ohi kehitystä sentään on edes tapahtunut.

Tosin ehkä ihan pahin katastrofi ehkä vältettiin, mutta ei paljon sen yli menty mikäli edes mentiin ja hyvällä syyllä nykypäivän Jään Lohikäärmeiden esitykset olivat pahinta katastrofiluokkaa hipovat.

Lähinnä korona ja Saksan 42 vuoteen surkein olympiatason jääkiekko-ottelu sitä vastaan tuovat vähäistä myönnytystä siitä, että ehkä Jään Lohikäärmeet eivät ihan toivottomin mahdollisin isäntä olisi ollut kunnon valmistautumiskaudella paremmin harjoituksin.

Sveitsin tavoitteet voitiin lukea tyydyttävän hyviksi seurantajaksolla.

2000-luvulta alkaen suunta oli alun avoimen ivallisesta kehittynyt edes varovaisen epäileväksi ellei peräti myönteiseksikin parempien maiden piireissä.

Kulmakarvoja kohottivat muun muassa Sveitsin parikin eri Venäjä-voittoa seurantajaksolla!

Seurantakauden ajan vuosina eli esimerkiksi vuoteen 2005 mennessä Sveitsi olikin jo melko selkeästikin Puolivälierien edes puolisäännöllinen, kenties hyvinkin pian silloinen säännöllinen vakiomaa.

Eli tavoitteet noususuhteisuudesta onnistuivat, mutta Välierämaaksi tai mitalimaaksi siitä ei ollut.

Välierätkin olisivat olleet Sveitsille sen hetkisesti puhuen jättipotti kerrankin saati sitten useammin!

Talviolympialaisissa 2006 Torinossa ja Vancouverissa 2010 Talviolympialaisissa päästiin Puolivälieriin, mutta ei sen pidemmälle melko lailla kykyjä mukaillen.

MM-kisoista puhuen jäätiin välillä tietenkin hieman nöyryyttävästi Neljännesvälieräsarjaan tai myös Välisarjana tunnettuun sarjaan, mutta vuosina 2006-2010 tilanne keskimäärin oli edelleen kykytasoja Sveitsille heijastava.

Harmi tietenkin oli, että sen paremmaksi kehittyminen tuntui olevan hyvin vaikeaa maalle.

Mitään liian näyttävää ei ollut, mutta esimerkiksi vuodena 2008 MM-kisoissa voitettiin niiden aikana Tre Kronor eli Ruotsi maalein 4-2 ja vuoden 2010 MM-kisoissa voitettiin Kanada maalein 4-1 niiden aikana.

Muutoin seurantajakson lopulle niistä puhuen tilanne oli melko seuraava Ristimaalle:

MM-kotikisoissaan vuonna 2009 Sveitsin onnistui pelata taas hyvät Alkuerät vaan menettäkseen kaiken Välisarjan tai Neljännesvälieräsarjassa Latvian kanssa kokemaansa Rangaistuslyöntilaukauskisan tappioon mikä ennen pitkää riitti pudottamaan Sveitsin jo ennen Puolivälieriä. Sveitsi oli siten erittäin turhauttavasti 9:s.

Vuonna 2010 Sveitsi pelasi Talviolympialaisissa melko verraten huonot Alkuerät voittaen sitten maratonottelussa Rangaistuslyöntilaukauskilpailussa Valko-Venäjän kaikkiaan maalein 3-2 Puolivälierien Karsinnoissa tai käytännössä Talviolympialaisten Neljännesvälierissä vain hävitäkseen tiukan Yhdysvallat-ottelun Puolivälierässä kolmannessa erässä päästettyjen maalien osalta maalein 0-2. Sveitsi oli siten 8:s Talviolympialaisissa.

MM-kisoissa Sveitsi pelasi todella hienot MM-kisat vuonna 2010 kisaisäntä Saksan tapaan. Alkuerien lohkovoiton Sveitsi otti ja oli myös hyvä Välisarjassa tai Neljännesvälieräsarjassa vain hävitäkseen sitten hyvin niukasti kisaisäntä Saksalle Puolivälierissä maalein 0-1. Sveitsi oli siten 5:s.

Tältä pohjalta nyt alettiin keskimäärin uskoa aiemmin hyvinkin epäilevissä piireissä Sveitsin mahdollisuuksiin uusimpana MM-kisojen mitalimaana ja hurjimmillaan seuraavaksi jääkiekon maailmanmestariksikin sitä on kaavailtu.

Sveitsin piti ja olisi pitänyt jo tuolloin saada itsensä enemmän juurikin ensin Välieriin ja sitten siitä vähitellen aina kerrassaan päästä Pronssiotteluun tai Finaaliin.

Helpommin sanottu kuin tehty ja joidenkin vuosien putoamiset lievästi sanoen ovat olleet kyseiselle maalle kuin avointa vittuilua päin naamaa sille.

Etenkin kun lähivuosina jäi kerran mitalihaave sivuun sekunnin murto-osista johtuen!

Andorran tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan. Maa pitkälti rakensi jääkiekkoaan uudelleen eikä myöskään osallistunut juuri kisoihinkaan mitä nyt satunnaisemmin pienempiin tapahtumiin.

Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin ja vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut.

Kun tulevaisuutta muuten pohdittiin niin vuodeksi 2010 Andorra ei juurikaan ollut näkemystään muuttanut silloin eikä ole juuri tämän jälkeenkään nykypäiviinkään mennessä ollut paljonkaan innokkaampi tulemaan MM-ohjelmaan mukaan.

Ylipäätään jos ei vuoden 1997 erikoisia D-sarjan MM-kisoja, niiden järjestämisiä kääpiömäisessä Andorra la Vellan Jäähallissa ja huomioon ottamattomia näytösotteluja Andorran Maajoukkueelta lasketa niin on ollut hyvin erikoista nähdä, että mikähän sai koko maan ylipäänsä hakemaan Talviolympialaisia tai miettimään sille mitään kilpatavoitteita kun jopa Bosnia ja Hertsegovinankin omat tavoiteyritykset jääkiekossa siihen verraten paljon kritisoituinakin olivat edes jokseenkin järkeviä?

Japanin tavoitteista puhuen ne olivat aluksi hyvät, epäonnistuivat vähitellen ja tämän jälkeen rakentuivat hiljalleen seurantakauden loppuun mennessä uudelleen.

Etenkin kun MM-kisoihin ei vain voitu päästä IIHF:n Aasian Kiintiöpaikka-ajan päättyessä sen ollessa käytännössä melkein aina erittäin kritisoitu ja valitettavasti sen kestäessä ilman järkevää kehitystä tuloksineen itse Japanille.

Vuodesta 2005 eteenpäin Japani onkin ollut MM-kisojen 1. Divisioonassa näihin päiviin asti ja enemmän tai vähemmän on ollut ailahtelevasti parhaimmillaan nousupaikoissa kiinni paljonkin, mutta tasonheittelyn laajuus ja ennen pitkää Etelä-Koreankin parantunut jääkiekkotaso on saanut sen varpailleen.

Siten myös seurantajakson päätteeksikin Japanilla oli omat haasteensa tai juuri erinäisiä eroja ei ollut esimerkiksi vuosien 2009 ja 2010 vertailussa.

Vuonna 2009 tätä edeltäen samassa sarjassa eli MM-kisojen 1. Divisioonassa A-lohkossa Liettuan Vilnassa pidetyssä tapahtumassa Japanilla oli jälleen kyvyt nousta, mutta osin ratkaisupaikan puutettakin ajatellen vuoden 2010 Saksan MM-kisojen varsinaista puolta.

Nousevien kehujen jääkiekkomaa silloin eli Kroatia jäi Japanin jalkoihin.

Japani voitti Kroatian maalein 7-1 ja Australian maalein 7-1 myöskin, mutta sen jälkeen tosiaan hävisi melko hyvän ottelun jälkeen Kazhakstanille maalein 1-3 ja Slovenialle kieltämättä Slovenian silloisen tasoeron huomioiden tätäkin tiukemmin maalein 1-2.

Viimein Japani voitti myös lohkoaan isännöinneen Liettuan maalein 5-1 ja joutui jäämään sarjatasolleen vuodeksi 2010.

Sijoitus oli lohkokolmosena kuitenkin edelleen sama eli kokonaistaulukkoon Japani oli sarjassaan viides 12:sta maan joukossa kuten tulisi olemaan vuonna 2010.

Vuonna 2010 Japani oli kuitenkin jääkiekon MM-kisojen 1. Divisioonan eli vanhempien aikojen MM-kisojen B-sarjan lohkossa A Tillburgissa Hollannissa mukana.

Japanilla oli melko hyvä turnaus, mutta ihan tärkein viimeistelyn ja nousemisen kyky MM-kiekon varsinaiselle puolelle vuodeksi 2011 Slovakiaan puuttui.

Ijs-Oranjen eli Hollannin Japani voitti 3-1, Serbian Japani voitti maalein 5-0, mutta nousuottelut Itävallalle ja Ukrainalle valitettavasti Japani hävisi maalein 1-3 ja 1-2. Siten Japani voitti vielä Liettuan maalein 7-1 ja oli lopulta MM-kisojen 1. Divisioonan lohkokolmonen ja koko MM-kisojen 1. Divisioonan viides vuonna 2010.

Siten Japani olisi jäänyt jatkamaan vuodeksi 2011 sarjatasolleen Unkarin Budapestissa pidettyihin kisoihin A-lohkoon.

Ikävä kyllä tuolloin ei voinut tietää, että kohtalo tulisi senkin estämään!

Talviolympialaisiin 2006 Torinoon ja Vancouverin Talviolympialaisiin 2010 Japani ei selvinnyt vaan putosi seurantajakson aikana niistä puhuen niiden Karsintojen vaiheissa.

Ikävämpänä puolena jälkimmäisten aikana Japani haki vauhtia jo Esikarsinnoistakin joskin niissä oli liiankin ylivoimainen.

Siten Japani voitiin nähdä nousevana kykynä kunhan se olisi saanut ailahtelevuutensa kuriin ja pienen taantumavaiheensa katkaistua.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2014 Talviolympialaisten esihakijoiden tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä ja joidenkin sellaisten tavoitteita ei juuri listata tarvitse kun niiden pelaaminen oli erittäin rajallista perin vaivaannuttavasti ajallaankin:

Talviolympialaiset 2014 (Pidettiin Venäjän Sotshissa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2014 Talviolympialaisiin: Etelä-Korea ja Itävalta

Talviolympialaisten 2014 Esihakijat: Espanja, Kazhakstan, Bulgaria ja Gruusia tai myös Georgia

Tavoitteiden täyttyminen esihakijoille: Espanjan tavoitteet seurantajaksollaan olivat aluksi verraten tavalliset, sittemmin vähän tämän jälkeen kaikkien aikojen parhaat nykypäiväänkin mennessä ja lopulta nolon tuntuisesti jälleen kohti lähtöpistettä mentiin.

Joskin tähän nykyhetkeen nähden tilannekuva oli seurantajakson päätteeksi vielä hetken verran parempi kuin mitä nyt on tai lähitulevaisuus kenties.

Takaiskuvaiheen jälkeen melko perinteiset suoritteet eli olla vankka MM-kisojen 2. Divisioonan maa ja nousta siitä viimeinkin tietyn ajan kuluessa MM-kisojen 1. Divisioonaan eli toisin sanoen vanhempien aikojen MM-kisojen C-sarjasta nousu oli tarkoitus tehdä siten MM-kisojen B-sarjan puolelle niiden ollessa ohjenuora kaikkeen tekemiseen jäällä.

Tavoitteet eivät olleet yhteneväiset todellisuuden kanssa ainakin ajoittain etenkin aluksi ja maan tähtipelaajienkin hiipumisessa se 2000-luvun aikana näkyi/oli näkynyt.

Espanjan Alain Iturralden ajat alkoivat jo olla menneen talven lumia etenkin seurantajakson alullekin tullessa, mutta esimerkiksi Juan Munoz, Alejandro Pedraz ja Ander Alcaine loivat tuolloisina nuoruuden päivinään Espanjaan ainakin nykypäiviin verrattuna kaikkien aikojen kiekkobuumia suhteellisesti ajatellen.

Vuonna 2009 näin esimerkiksi Espanja oli MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan B-lohkossa lohkon kolmonen ja kaikkiaan viides 9 pisteellä.

Espanjalla oli kyky voittaa parempansa, mutta myös esimerkiksi kyky mokata vaikkapa Jään Perkeleitä eli Belgiaa vastaan ja noloimmillaan hävittyä tuli välillä Pohjois-Koreallekin yllättävänkin nykypäivänä siitä puhuen.

Vuoden 2006 Torinon Talviolympialaisten Karsintoihin Espanja ei ilmoittautunut, mutta lopultakin vuosien ja osin puolentoista vuosikymmenenkin odottelun jälkeen Espanja viimein ilmoittautui kuitenkin Vancouverin vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin mukaan.

Espanja menestyi Alkukarsinnoissa, mutta Esikarsinnassa se hävisi esimerkiksi Kazhakstanille 0-17 ja Eestillekin maalein 1-8 joten tekemistä kieltämättä tulisi olemaan pitkänkin aikaa silloisin näkymin sille.

Kuten osin tietysti nykyäänkin.

Espanjan tavoitteet jatkosta puhuen olivat varovaisen toiveikkaita, mutta tuskin kukaan odotti vuodesta 2010 niin hyvää kuin mitä siitä tulisi sille!

Vuonna 2010 se ei ymmärrettävästi ollut edelleenkään Talviolympialaisissa mukana, mutta voitti vuonna 2010 juurikin MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan oman A-lohkonsa ja nousi sensaatiomaisesti ensi kerran historiansa aikana periaatteessa pelaamaan vanhaa entistä MM-kisojen B-sarjaa eli MM-kisojen 1. Divisioonaa/1-divisioonaa vuodeksi 2011!

Hetken ajaksi todellakin Espanjassa jääkiekko nousi tietoisuudessa erittäinkin kovaan puheenaihejoukkoon.

Myös erinäisissä varautumisissakin se näkyi siinä mitä tuli urheilutilaisuuksiin kuten Talviolympialaistenkin hakemiseen Espanjaan.

Tuolloin infrajärjestelyjen päivityksiin oli rahaa, tulevan kiekkobuumin myötä Neiti Samaranchin (Tuohon aikaan Espanjan Jääkiekkoliiton pomo ja tietenkin erittäinkin tunnetun KOK:n Samaranchin tytär.) toimistostakin olisi muutamilla hyvin nopeilla puhelinsoitoilla kyllä irronnut nopeaa taloustukea mikäli Talviolympialaisten tason jääkiekko todella olisi saatu Espanjaan ja kaiken kaikkiaankin tilanne olisi kaikkein huonoimmillaan ollut siltikin todennäköisesti Espanjan kaikkien aikojen järkevintä Talviolympialaisten hakua vastannut kokonaisuus.

Ikävä kyllä kun ongelmia oli ja riittävän kovia muita hakijoita niin sinänsä se ikävä kyllä jäi lähinnä haaveeksi.

Se ei kuitenkaan estänyt Espanjan suorituksen upeutta!

Teoreettiset Talviolympialaiset olisivat olleet tuolloin kyllä melkoinen näky Espanjassa, mutta toisaalta Ander Alcaine olisi saanut hyppiä kyllä varmasti jääkiekon puolella sydämensä kyllyydestä Espanjan maalin edustalla varmaankin jo ylittäen kuuluisat Espanja-Italia-ottelun ja vuoden 2011 aikaiset maalien torjuntaluvutkin moneen kertaan!

Espanja tosiaan kuuluisasti hävisi Italia todellakin vain maalein 0-2 MM-kisojen 1. Divisioonassa ottelussa missä Italian ennen ottelua viedä se suurin piirtein sen nk. Sata-nolla-lukemin tappiolle, mutta toisin kävi kiitos sitkeän Alcainen.

Tämän jälkeenkin Espanja oli pirteä kautta turnauksen joskin kovin väsynyt ja rajallinen päätekyvyiltään.

Espanjan ei kuitenkaan tarvinnut hävetä mitään ja normisäännöin se olisi säilynytkin MM-kisojen 1. Divisioonan kaltaisessa sarjassa.

Jatkoaikavoitto yhdestä Espanjan sinnikkäimmästä jääkiekon kiusankappaleesta eli myöhemmin Talviolympialaiset pitäneestä Etelä-Koreasta maalein 3-2 oli myös Espanjan kisojen toinen tähtihetki.

Ikävä kyllä Espanjalle kävi tuolloin kaksi tuhoisaa asiaa mistä se ei ole toipunut tavallaan vieläkään etenkin niistä puhuen toisesta:

Vuonna 2011 Espanjalle erityisesti oli tuhoisaa sääntöjen muuttuminen koskemaan vain sarjalohko kerrallaan nousemista alemmilla MM-tasoilla ja lisäksi Japanin vetäytymiselle annettiin vuoden 2011 Fukushiman onnettomuuden takia perusteet Force Majeurelle minkä vuoksi Espanja joutui pelillisesti tippumaan MM-kisojen 1. Divisioonasta/1-divisioonasta pois vuodeksi 2012.

Vuonna 2012 Espanja vielä oli tietenkin muuttunein säännöin MM-kisojen 2. Divisioonan sarjalohkossa A ja olisi tietenkin ollut lähellä nousua, mutta viime hetkellä Eesti vei pidemmän korren maalein 3-5.

Siten jouduttiin jäämään sinne edelleen.

Vuonna 2013 Espanja nöyryyttävästi oli viimeinen MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkossa C1 tai myös nimityksestä riippuen sarjalohkossa 2A. Siten se tippui vuodeksi 2014 sarjalohkoon C2 tai nimityksestä riippuen sarjalohkoon 2B vuodeksi 2014.

Lisääkin huonoja uutisia seurantakauden lopuksi riitti.

Espanjan heikentyneen taloustilanteen vuoksi muun muassa jälleen Jacan ja Huescan Jäähallien korjaushankkeet ja uuden rakentaminen erityisesti Huescaan peruuntui.

Muutoin kieltämättä muutamaan muuhun Espanjan Talviolympialaisten hakuun verrattuna Espanjalla oli seurantajakson lopulla hieman parempi muu hakemus kaikkiaan.

Jääkiekon kannalta Talviolympialaiset Espanjassa kieltämättä olisivat olleet jälleen melkoisesta Ander Alcainen torjuntaesityksestä kiinni, että ei vain olisi käynyt huonosti.

Johtopäätökseksi voitiin siis sanoa, että Espanjan jääkiekko oli edelleen tuolloin hyvin samanlaista kuin mitä oli sitä ennenkin 2010-luvulla ja 2000-luvun ihan lopulla ollut. Kilpailukykyistä, näyttävää, mutta silti valitettavan puutteellista tavallaan.

Etenkin jos vähänkin puuttui tähtimiehiä jäällä tai oli muutenkin poissa olojakin.

Sotshin Talviolympialaisten 2014 Karsinnoista niistä puhuen Espanja jäi Esikarsintaan kun lähinnä ainut valopilkku melko lailla liiankin kovassa seurassa kiekkoillen oli Eestin lyöminen maalein 5-4.

Espanjan tulevaisuuden näkymät tuolloin olivat jossain määrin täten synkät, mutta ei niin synkät kuin mitä ehkä on ollut nykyään.

Etenkin kun tuolloin vielä monet Espanjan tähtipelaajat tuoreilta ajoilta olivat vielä nuoria tai parhaassa iässään mukanaan tietenkin Ander Alcaine, mutta ilman muuta saavutusten hankkimisen piti silloisin näytöin pian ruveta nopeutumaan ennen tilanteen pahenemista.

Tavoitteet olivat täten ristiriitaisesti sanoen Espanjalle onnistuneita myös siinä, että ainakin jotain tietoisuutta jääkiekosta herätettiin vähäksi aikaa niiden piirien ulkopuolelle tuolloin ja se on niistä ajoista lähtien elänyt jollakin tavoin piirien ulkopuolella.

Helppoa sen ei nähty olevan ylläpidoltaan ja mielenkiinto oli tippumaan päin mitä pidempään Espanjan nähtiin haaskaavan aikaa alemmissa MM-kisojen sarjoissa.

Kazhakstanin tavoitteet seurantajaksolla menivät hieman mynkään kun maassa ei oikein tunnuttu osaavaan uudistaa pelaajasukupolvia oikein ja muutenkin yleisen taantumisen myötä sen aikana edistykseltään se tuntui lähinnä MM-kisoihin enintään nousevalta hissijoukkuemaalta.

MM-kisojen 1. Divisioonasta tai entisestä MM-kisojen B-sarjasta myös alkoi seurantakausi sille eikä nousua tullut.

Välillä Kazhakstan kyllä voitti selvästi tasollaan muut, mutta pienempiäkin maita olisi pitänyt voittaa nousuun riittävästi eikä puppeloida voitettavissa olleita pelejä silloin kun niin kävi.

Kuitenkin vuonna 2009 Kazhakstan viimein voitti MM-kisojen 1. Divisioonan Lohko A:n nousten siitä sitten vuodeksi 2010 itse MM-kisoihin.

Vuonna 2010 pudotus tuli välittömästi takaisin MM-kisojen 1. Divisioonaan vuodeksi 2011, mutta kiitos IIHF:n vielä nykyäänkin osin edelleen mielestäni idioottimaisen päätöksen eli alempien MM-kisojen nousemisen muuttuminen koskemaan vain sarjalohko kerrallaan vuodesta 2012 eteenpäin veti Kazhakstanin hankalaan paikkaan.

Siitä kaikesta se selvisi melko kunnialla joskin kieltämättä viimeinen ottelu Ukrainan kanssa jätti pahan maun sopupeleistä ja Iso-Britannia jäi rannalle Kazhakstanin sitten noustessa vuodeksi 2012 MM-kisoihin.

MM-kisoissa 2012 ei enää muuttuneiden sääntöjen myötä ollut Putoamissarjaa joten Kazhakstan päättyi entistäkin pikemmin seurantajakson lopuksi lähtöpisteeseensä eli MM-kisojen 1. Divisioonaan tietenkin sarjalohkoon 1A.

Vuonna 2013 Kazhakstan nousi yhdessä viime hetkellä Unkarin kompastelujen myötä Unkarin sijaan Italian kanssa tasapelissä 12 pisteellä ja sijoituksellisesti Kazhakstanin voittaessa MM-kisojen muuttuneiden sääntöjen myötä 1. Divisioonan/1-divisioonan sarjalohkon B1 tai 1A ja noustessa muutoin vuodeksi 2014 MM-kisoihin.

Seurantajakson päätteeksi yleisesti ottaen puhuen Kazhakstan karsiutui Vancouverin 2010 Talviolympialaisista ja Sotshin 2014 Talviolympialaisista niistä puhuen ja niukempi oli Sotshista tippuminen kun maalin päähän jäi Latviasta ja lisäksi keskellä Talviolympialaisten Karsintaa se sortui lähinnä omien tai muiden kuten Jääkukkojen eli Ranskan pisteiden syömiseen Latvian eduksi.

Sen jälkeen sitten siten nähtiinkin hieman synkempiä kuvia tavoitteiltaan lievästi epäonnistuneena tulevaan Kazhakstanillekin.

Kazhakstan mahdollisena Talviolympialaisten isäntänä oli vieläkin tuolloin jääkiekollisen uusitumisensa saralla varsin heikossa asemassa suhteessa vastustajiinsa joten ongelmia olisi kyllä tullut.

Bulgarian tilanne oli seurantajakson suhteen lohduttoman huono:

1990-luvun uudemman ajan kunnian päivät kuten myös Konstantin 'Konsta' Mihailovin parhaat päivät oli nähtyjä ja suurin osa ellei melkein kaikki 'Konstan' ikätoverit ja kaverit seurantajaksolla olivat eläkkeellä ja mikäli eivät olleet kiitos koko Bulgarian jääkiekon surkean tilanteen silloin niin joukkue tuntui melko ikämiesluokan joukkueelta osin siksikin kun maan nuorison kykytaso oli yllättävänkin huono jopa ihan verrokkiluokassakin ajatellen!

Bulgarian osalta sen 1990-luvunkin ongelmallisiin päiviin verrattuna jääkiekko oli haurastunut pohjalukemiin.

Etenkin kun ihan loppu huomioitiin seurantajaksosta jolloin tavoitteet olivat surkeasti epäonnistuneet ja pysyivät hädin tuskin edes minimissä, että ei ihan pudota täysin pohjalle ja jääkiekko häviäisi siten koko Bulgariasta melkein olemattomiin tai täysin.

Koko seurantajakson ajan pysyttiin MM-kisojen 2. Divisioonassa tai entisessä C-sarjan MM-kisojen puolessa kiinni joskin tietenkin vuoden 2011 sääntömuutosten myötä Bulgaria enemmän oli MM-kisojen 2. Divisioonan alemman lohkosarjan maita.

Lopuksi tosin pudotus tuli.

Vuonna 2013 Bulgaria putosi MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkosta C2 tai 2B nimityksestä riippuen vuodeksi 2014 MM-kisojen 3. Divisioonaan/3-divisioonaan.

Talviolympialaisista puhuen seurantajaksolla Bulgaria kuului lievästi sanoen huonoimpien joukkoon kun Vancouverin Talviolympialaisten 2010 Alkukarsinnassa se jäi tasapeliin Espanjan ja Meksikon kanssa sen tippuessa sitten Meksikon kanssa pois jääden sitten siihen ja Sotshin Talviolympialaisten 2014 Karsintoihin Bulgaria ei maan äärettömän heikon jääkiekkotilanteen vuoksi osallistunut lainkaan.

Sekin varmasti hankaloitti Talviolympialaisten edes hyvin teoreettista saantiakin.

Talviolympialaisten 2014 mahdollisen teoreettistakin jääkiekkoilua varten myös Sofian Jäähalliakin olisi pitänyt rankalla kädellä modernisoida nykypäivään sopivaksi jo tuolloin.

Murheellisin näky olisi tavallaan myös hienouden nimissä ollut nähdä myös jo tuolloin 50 vuotta vanha Konstantin 'Konsta' Mihailov edes vielä kerran vähän torjumassa Bulgarian maalin suulla parhaimpia kiekkomaitakin vastaan!

Georgian tai myös Gruusian tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan. Maa pitkälti rakensi jääkiekkoaan uudelleen eikä myöskään osallistunut juuri kisoihinkaan mitä nyt satunnaisemmin pienempiin tapahtumiin.

Myöskin vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin ja vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut.

Ihan seurantajakson lopulla alkoi kuitenkin tapahtua ja vaikkapa Andorraan verrattuna jääkiekkoilussa Neuvosto-Gruusianakin melko perinteikäs maa päätti viimein tulla mukaan MM-ohjelman pariin.

Ihan seurantajakson lopuksi kaikki meni hyvin surkeasti.

Vuonna 2013 oli ollut mukana myös MM-kisojen 3. Divisioonan/3-divisioonan Karsinnassa pääsemättä tuolloin kuitenkaan vähemmän yllättäen mukaan itse MM-kisojen 3. Divisioonan/3-divisioonan pariin olemalla niissäkin huonoin.

Vuoden 2014 osalta puhuen Georgia tai myös Gruusia oli jo mukana MM-kisojen 3. Divisioonassa/3-divisioonassa kärsien toki melkein ensikertalaisena ikämiesjoukkueenkin voimin melkoisia selkäsaunoja muilta vastustajiltaan ollen myös koko MM-ohjelman huonoin maa.

Noista ajoista on menty lievästi sanoen jättiläisen askelin eteenpäin ja välillä vain erinäiset omat mokat ovat estäneet maan kykyjä olemasta selvästi parempiakin jääkiekossa!

Tätä Georgia/Gruusia-tason kehittyvää vaiheineen virheineen päivineen käy näinä päivinä läpi tai on käynyt sellaisenaan läpi muuan Kirgisia!

Vuodeksi 2014 tilanne siitä eteenpäin oli kuitenkin tulevaisuusnäkymin tuoksi väitettynä vallan muuta ja sille ilman ihmeitä junioreinkin uusittuna luistelemaan olisi varmaan naureskelua ja ivahuutoja riittänyt toisin kuin mitä ehkä sittemmin on riittänyt.

Etenkin mikäli vain Kaukasuksen maiden jääkiekko on kiinnostanut riittävän paljon seurantaa varten!

Vuoden 2014 Talviolympialaisten hanke oli käytännössä katsojen täysin tuhoontuomittu kun maan jääkiekko ja monet muut talviurheilun lajit olivat käytännössä sanottuna pakko rakentaa lähes tyhjästä!

Ainakin vielä muutama vuosi sitten kaikki lievästi sanottuna oli hyvin puutteellista Talviolympialaisia varten vaikka itsessään Gruusiassakin on lumisia talvia ja paljon hyviä paikkoja itsessään pitää monia talvilajeja ja tietysti myös Neuvosto-Gruusian aikaankin oli jääkiekkoperinteitä maassa.

Nykytilanteen valossa jos pitäisi arvioida myös Gruusian jääkiekkomaajoukkueenkin edistymistä kaikkiaan huomioiden niin kolme vuotta sitten kirjoittamani mukaan ehkä oikeampi raja Talviolympialaisille Georgiaan oli sen hetken tiedoilla mitä tahansa 20-50 vuoden kuluttua olevalta ajalta kun ainakin edistystä oli tapahtunut, mutta paljon muutakin täytyi tapahtua maassa jotta tosiaan jonain päivänä sielläkin ehditään tai olisi ehditty Talviolympialaiset näkemään.

Tosin nyt mikäli Gruusiaa pitäisi arvioida niin se on edistynyt hyvin jääkiekossa, mutta raja Talviolympialaisille Georgiaan on vielä suuri.

Arvioisin, että Gruusia on tietyin mittarein nyt 15-45 vuoden tai 18-40 vuoden päässä Talviolympialaisten sinne saamisesta ja tietenkin määrä voi olla jonkin verran pienempi kun tuon näkökannan tietenkin vielä erikseen vähentää vuosien 2007-2014 aikana tehtyjen sellaisten arvioiden perusteella.

KOK tietysti aikanaan oli tuntuvasti jyrkempi lausunnoissaan Gruusiaa kohtaan ja 'parempien maiden' puheissa arviot pyörinevät edelleenkin siellä jossain 50-75 vuoden päässä kehityksen keskimäärin nyt kuitenkin tapahduttua.

Gruusian tai myös Georgian jääkiekollisen nimen eli Jään Ristiritarien osalta jotain oltiin laitettu hyvin alulle vuosina 2013-2014 ja sillä tiellä on vastoin kokkapuheita myös pysytty.

Ikävä kyllä hieman murheellisena piirteenä Jään Ristiritarit eivät olleet nyt esimerkiksi Talviolympialaisten 2022 Karsinnoissa mukana ollenkaan siinä missä esimerkiksi paljon siihen vertailemani maa eli Kirgisia oli.

Toivottavasti ovat mukana vuoden 2026 vastaaviin Olympiakarsintoihin mennessä!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tällä kertaa tässä viestissä eri Talviolympialaisten esihakijana oleva maa on sama joten ne käsitellään kaksien vastaavien osalta hieman pidemmin seurantakausin ja sanoin tarpeen tullen kun kyseessä ovat vuodet 2018 ja 2022.

Vuoden 2018 Talviolympialaisten esihakijan tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä kuten myös sen jälkeen vielä vuoden 2022 tähän viestiin:

Talviolympialaiset 2018 (Pidettiin Etelä-Korean PyeongChangissa tai kirjoitusasusta hieman riippuen Pyeongchangissa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2018 Talviolympialaisiin: Saksa ja Ranska

Talviolympialaisten 2018 Esihakija: Norja

Tavoitteiden täyttyminen esihakijalle: Jääkarhujen eli Norjan osalta tämä seurantakausi jaksoineen päivineen oli pieneen ikuisuuteen ajatellen ehkä sen paras ellei tietenkin 2000-luvun jälkipuoliskoa loppuineen lasketa siitä asti kun Jääkarhut jälleen MM-kisoihin palasivat.

Seurantajakso käynnistyi kahdenkin perättäisen Puolivälieriin pääsyn voimin eikä Jääkarhuja näyttänyt edes MM-kisojen Alkuerien pidennyskään osana muita uudistuksia mitenkään älyttömästi sitä hidastavan!

Heti alkuun tuli paras sijoitus MM-taulukossakin pitkään aikaan eli kuudes vuonna 2011.

Ikävä kyllä enemmän tai vähemmän turhauttavan epäonnen myötä ja joskus myöhemminkin aina jakson loppuun asti tästä eteenpäin eivät Jääkarhut enää Puolivälieriin päässeet.

Etenkin kun turhauttavasti pitkien Alkuerien aikana Jääkarhut olivat jatkossa usein, mutta aina viimeistään viimeiseen tai toiseksi viimeiseen peliotteluun mennessä vastustajat olivat päässeet ongelmistaan yli, Jääkarhut olivat itse sössineet voitettavissakin olleet pelinsä tai muussa tapauksessa syöneet liikaa jonkin yleisvastustajansa pisteitä myös omalla kustannuksellaan.

Esimerkiksi vuoden 2016 MM-kisat olivat Jääkarhujen osalta juuri tällaiset hyvin turhauttavat MM-kisat missä se ja Sveitsi pilasivat jatkopaikkansa enemmän tai vähemmän omien pisteidensä syömiseen paikassa jolloin olisi pitänyt tehdä iskevämpiä päätöksiä selvemmin ja pikaisemmin odottamatta liikaa viimeistä/viimeisiä kierroksia.

Huonoa onneakin käsittämättömästi Jääkarhuilla riitti kyllä hieman Unkarin malliin joskin ei ehkä ihan niin kroonisesti selkeän todettavaa määrää eikä varmastikaan niin pitkäaikaisesti toisin kuin Unkarilla jälleen kaikkina näinä noin 20 vuoden aikana on riittänyt.

Talviolympialaisissa 2014 Sotshissa oli mukana pelaten melko huonosti pelaten melko huonot Alkuerät päästäkseen sitten Puolivälierien Karsintaan tai käytännön Talviolympialaisten Neljännesvälieriin häviten siellä sitten Venäjälle maalein 0-4.

Seurantajakson lopuksi Jääkarhuille iski lievästi sanoen eräänlainen turhautumisen huipentuma:

MM-kisoissa oli 2017 jopa kiinni siinä erittäin paljon tavoitellussa Puolivälierien paikassa vain onnistuakseen möhlimään isoilta osin voitettavissa olleet monet ottelunsa ja samalla toki myös pelasti Leijonien Puolivälierä-paikan kun se voitti Jääkukot eli Ranskan. Oli lopulta 11:sta kun vielä Latviakin ehti edelle sijoituspisteissä 10 pisteellä kymppipaikalle kun Jääkarhuilla oli 8 pistettä.

Talviolympialaiset olisivat Norjassa olleet melkein varma juttu ainoana kiistattomana Esihakijana kun Ruotsi ja muun muassa Suomi peruuttivat omat alustavatkin Esihakunsa olemalla itse vahvimpia alustavia hakijoita muun muassa Suomen osalta puhuttaessa aikoihin.

Tosin Ruotsin ja Suomen toiveet perustuivat taas Pohjoismaiden Yhteisiin Talviolympialaisiin jolloin kaikkiin kolmeen maahan eli Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen olisi tullut Talviolympialaisten eri lajeja.

Norjan ainoa ongelma siinä, että miksi se ei käytännössä melkein varmana Talviolympialaisten Haun voittajana ollut siinä mukana lopullisen haun Etelä-Korean, Saksan ja Ranskan tapaan oli tietenkin maan hallituksen omassa haluttomuudessa tukea Talviolympialaisten hankkeita maassa.

Yllättävänkin moni nk. Pohjan Naapurimme hallitus on viime vuosina suhtautunut hyvin kielteisesti Talviolympialaisten tukemiseen ja ainoa muukin talvilaji mikä tuntuu saavan varauksetonta tukea on vain ymmärrettävästi hiihto muiden talvilajien tuen jäädessä vähemmälle lyhytaikaisen 2010-luvun alun jääkiekkoinnostuksen laannuttua.

Jääkiekon osalta olisi tietenkin ollut mukavaa nähdä Talviolympialaiset Jääkarhujen Kotiluolassa/Kotipesässä, mutta puitteita olisi pitänyt uusia ainakin joihinkin Jäähalleihin todella reippaasti ja kun Jääkarhut muutenkin elävät nyt melkoisen vaikeaa murroskautta kun tämän hetken ihan kirkkaimmat mahdolliset tulevaisuuden tähdet ovat vielä hieman turhan nuoria tulemaan Jääkarhuihin tai myös Jääkarhunpennuissa eli Norjan Nuorten Alle 20-Vuotiaiden Maajoukkueessa ei ole ihan odotetun suuria tähtiä ollut näkyvissä niin ongelmia on kyllä odotettavissa ollut jo muutaman vuoden ajan.

Tavoitteiden voitiin sanoa olleen kohtuullisesti erinomaisia, mutta huonoimmillaan edes jonkin verran epäonnistuneita.

Etenkin kun Jääkarhujen omat tähdetkin vanhenivat vuosi vuodelta jolloin nopeastikin olisi pitänyt tulla edes välillä onnistumisiakin, että orastamassa ollut jääkiekkokiinnostus pohjan naapurissamme ei olisi hiipunut silloin seurantajakson päätteeksi.

Leijonilla ja Tre Kronorilla seurantajaksot tässä vaiheessa olivat tietenkin mitaleja, unelmia ja mestaruuksia täynnä.

Leijonat itse asiassa aloitti maailmanmestareina seurantajakson kun viimeksi se oli voittanut vuonna 1995, tämän jälkeen riitti kyllä menestystä, mutta osin seuraavan mestaruuden pelättiin tulevan kovin pitkän ajan päästä.

Lisäksi seurantakausi päättyi enemmän tai vähemmän katastrofiin ainakin melkein kun Jääkarhuja tarvittiin pelastamaan Leijonien jatkopaikka kun muuten Suomi olisi lähtenyt yleensä Norjalle kuuluneelle 'kesälomalle' hyvinkin raivoisissa merkeissä silloin!

Tosin mitaleitta jäivät Leijonat muutenkin.

Tre Kronorilla meni vähän paremmin keskimäärin kuin Leijonilla, mutta mokaili Ruotsikin välillä jääden Puolivälierissä pois ja vuodeksi 2016 yleensä pääsy niihin oli Tre Kronorille osin tuuripeliä kun Jääkarhujen ja Sveitsin syödessä toisiltaan pisteitä Tre Kronorin aiemmin keskellä Alkueriä pelätessä jopa pahinta eli putoamista Ruotsin pelot hälvenivät entisestään kun Tanska sijoittui taktisesti kreivin aikaan juurikin Jääkarhujen ja Ristimaan edelle!

Seurantakausi päättyi Tre Kronorin maailmanmestaruuteen vuonna 2017.

Tässä vielä mietteet vuoden 2022 vastaavien osalta seurantakaudellaan:

2022 Talviolympialaiset (Pidettiin Kiinan Pekingissä ja tarpeen mukaan joidenkin lajien osalta myös Kiinan Hebeissä niitä pidettiin kuten myös useilla muillakin paikkakunnilla eli esimerkiksi Shijingshanissa, Yanqingissa, Xiaohaituongissa, Dazhuangkessa, Zhangshanyingissa, Zhangjiakouissa, Taizichengissa, Wukesongissa, Shougangissa ja Chonglissa.)

Vaihtoehtoinen isäntämaa vuoden 2022 Talviolympialaisiin: Kazhakstan

Talviolympialaisten 2022 Esihakija: Norja

Tavoitteiden täyttyminen kisaisännälle: Tavoite eli nousu ei onnistunut ajallaan. Välillä ei oltu sitä lähelläkään!

Kiinalle mielestäni annettiin nämä olympiakisat liian aikaisin.

Seurantajakson aikana ei ollut oikein mitenkään edes toivoa siitä, että Jään Lohikäärmeet kehittyisivät parempaan suuntaan muuten kuin ehkä jääkiekon tunnettavuuden lisääntymisellä ja pelaajamäärien kasvulla. Paljon muuten ei ollut kehuja odotettavissa etenkin kun maalla on myös paljon muita kohuja kansainvälisesti.

Kuin kirsikaksi murheiden kakkuun päälle Kiinan ottelujakaan ei juuri tuntunut yleisö seuraavan oikein edes naisten puolellakaan, kaikki ottelut hävittiin yleisesti ottaen hyvin suurin lukemin ja hädin tuskin mitään hyvää oli löydettävissä joukkueesta miestenkään puolelta puhuen!

Koronan ollessa viivästyttänytkin kisoja vaikka vuodelle 2023 ei siitä juuri olisi ollut iloa sen enempää kun enää ei voitu nousutavoitetta ylläpitää.

Ainoat vähäiset myönnytykset voitiin antaa sille, että mitä pidemmälle turnaus eteni niin välillä kiinalaiset tai kiinalaistaustaiset pelaajat pikemmin sanoen vaikuttivat pääsevän jutuista jäällä kiinni, taidot karttuivat väistämättä pelistä toiseen ja ennen pitkää kenties jotain vähän parempaakin Jään Lohikäärmeille voisi olla luvassa.

Ei tosin paljonkaan, mutta ei korona kyllä yhtään huonompaan aikaan olisi voinut tulla!

Sensaatio oli tosin tulla Saksan surkeimman pelin näissä kisoissa osuen Kiinaan ja ollen 42 vuoteen Saksan surkein ottelu jääkiekossa niin heikon tason vastustajaa kohtaan sinänsä kun he voittivat, mutta vain maalein 3-2!

Itse muilla tavoin puhuen MM-kisojen 2. Divisioonassa Kiina näyttäisi kuitenkin kenties juuri ennen koronaa vakiinnuttaneen paikkansa kolme vuotta sitten niissä joten mikäli mitään tulevaisuuden uskoa voi saavuttaa niin toivottavasti Jään Lohikäärmeet säilyttääkin paikkansa niiden ylemmässä sarjalohkossa.

Aiemmin kiitos kieltämättä muuttuneiden MM-kisojen noususääntöjen alemmissa divisioonissa hieman vuodesta riippuen näinä vuosina seurantakauden aikana Jään Lohikäärmeet olisivat vuodesta riippuen olleet aiemmin säännöin melko säännöllinen hissijoukkue enimmillään MM-kisojen 1. Divisioonassa asti ja surkeimmillaan jo MM-kisojen 3. Divisioonassa!

Todistettavaa jää myös Olympiakarsintoihin sillä nythän omiin Talviolympialaisiinsa Jään Lohikäärmeet selvisivät karsimatta.

Kun viimeksi Jään Lohikäärmeet karsivat Etelä-Korean Pyeongchangiin/Pyeong Changiin niiden Talviolympialaisiin 2018 niin tuolloin Kiina jäi Alkukarsintaan äärimmäisenkin selkein numeroin.

Toivottavasti sitä ei nähdä ennen pitkää sitten tulevien aikojen Talviolympiakarsintojen suhteen.

Tämän vuoden oman sarjatasonsa kisoihin mikäli ne edelleen pidetään koronasta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta piittaamatta niin ainakin jännitystä niihin riittää Jään Lohikäärmeiden osalta puhuen.

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännälle: Kazhakstanille siitä puhuen sen tavoitteet eivät yleensä onnistuneet vaan jäivät puolitiehen.

Tosin sille myönnytykseksi tätä tavoitetta vaikeutti myös kesken seurantakauden puhjennut korona.

Tosin ennen sitäkin sattui melko usein pieniäkin virheitä jossa periaatteessa näinä vuosina MM-kisojen hissijoukkuemaa joutui jäämään seurantakaudella pitkäksikin aikaa MM-kisojen 1. Divisioonaan.

Ikävä kyllä kun Kiinalta ei otettu Talviolympialaisia pois missään vaiheessa tai se ei itse perunut niitä koronan takia niin Kazhakstanin oli karsittava niihin pääsystä ja hopealautastason nousumahdollisuus niihin menetettiin Puolalle kärsityn yllätystappion myötä niiden Esikarsinnassa kaikkea hehkutusta vasten.

Seurantakaudesta siitä puhuen kiitos koronan myös juuri ja juuri sen noustessa MM-kisoihin se myös jäi niihin ja Talviolympialaisten Karsinnat pelattiin hyvinkin myöhään koronan aiheuttamien viiveiden myötä.

Siten siinä mielessä Kazhakstan ei viime vuosien kaksoiskansalaisvillityksensäkään takia mikään mallimaa ole ollut jääkiekossa, mutta olisi varmaankin ollut silti huonoimmillaan parempi kisaisäntä kuin mitä Kiina oli pian kuukausi sitten päättyneissä Talviolympialaisissa.

Tosin mahdollisia Talviolympialaisia siellä olisi varjostanut maan omat poliittiset levottomuudet joten sekin olisi ollut sille ikävää.

Ihan viime vuonna tosin seurantajakson päätteeksi Kazhakstan pelasi uskomattomankin hyvät MM-kisat normitasolleen kun Kanadakin oli jäädä ulos Puolivälieristä ja kazakit lievästi sanoen olivat nousta sinne!

Suomikin hävisi viime vuonna kazakeille niin uskomatonta kun sekin tuntui olevan.

Lopulta Puolivälieräpaikkansa menettäneet Jääkarhut eli Norja teki Kazhakstanin unelmat tyhjäksi sen voittaen jolloin tie jäi kazakeilta Alkueriin.

Tämän vuoden kisoihin mikäli ne edelleen pidetään koronasta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta piittaamatta niin ainakin jännitystä niihin riittää tämänkin maan osalta puhuen.

Lisäksi mikäli jokin juttu Kazhakstanilta onnistui niin se oli ainakin MM-kisapaikan yleinen säilyminen ja maineen parannus.

Lähivuosille toivottavasti seuraaviin Talviolympialaisten Karsintoihin mennessä virheistä otetaan myös oppia ja parannetaan.

Tavoitteiden täyttyminen esihakijalle: Jääkarhujen eli Norjan osalta tämä seurantakausi oli jälleen hyvin turhauttava kun lymyiltiin jälleen kohti tuttuakin tutumpaa ysipaikkaa tai kymppipaikkaa MM-puolella toivoen, että suoritukset riittäisivät tai kerrankin pikemmin sanottuna onnenkappaleet olisivat olleet kohdillaan Puolivälieriin pääsyä varten.

Vuodet 2011-2017 onkin käsitelty yllä ollen aiemmin tässä viestissä joten käyn nopeasti enää läpi vain Jääkarhujen pari viimeistä vuotta eli vuodet 2018-2019 ennen kuin korona iski peruen tietenkin MM-kisat kertaalleen eikä viime vuosikaa pitkien väittelyiden jälkeen pelattuna erityisen hyvä ollut.

Vuodesta 2015 lähtien seurantakausi tosiaan alkoi ja Jääkarhujen huippupelaajien ikääntyessä aika kävi äkkiä vähiin todelliselle menestykselle.

Vuonna 2018 Jääkarhut kuitenkin erittäin myönteisesti millään muotoa sitten vuoden 2012. kaikkiaan neljännen kerran ja muuten ensimmäistä kertaa Talviolympialaisissa olivat vuoden 2018 Pyeongchangin tai myös kirjoitusasusta riippuen vuoden 2018 Pyeong Changin Talviolympialaisissa Puolivälierissä!

Jääkarhut oli mukana Talviolympialaisissa vuonna 2018 päästen sinne Talviolympialaisten Karsintojen kautta.

Siellä sitten he olivat pelaten melko huonot Alkuerät päästäkseen sitten Puolivälierien Karsintaan tai käytännön Talviolympialaisten Neljännesvälieriin voittaen siellä Slovenian Jatkoajalla vain hävitäkseen Olympiaurheilijoille Venäjältä maalein 1-6 Puolivälierissä ja oli siten kaikkiaan 8:s.

Vuonna 2018 MM-kisat menivät hyvin vuoden 2019 MM-kisojen tapaan Jääkarhuilta kokonaan penkin alle.

Lopulta oli 13:sta kaikkiaan ja oman Alkuerien lohkonsa toiseksi viimeinen vuodeksi 2018.

Lopulta oli 12:sta kaikkiaan ja oman Alkuerien lohkonsa kolmanneksi viimeinen vuodeksi 2019.

Viime vuonna kieltämättä piruuntuneena häviämään ties kuinka monetta kertaa Puolivälierien paikkansa Jääkarhut tekivät tyhjäksi Kazhakstanin unelman Puolivälieristä itse voittamalla sen maalein 3-1.

Lopulta oli jälleen 13:sta kaikkiaan ja oman Alkuerien lohkonsa toiseksi viimeinen viime vuodeksi, mutta erot seuraaville sijoille olivat todella pienet paikkojen 9-13 välillä muutenkin joten huono onni enemmän kuin selvä surkeus vuoden 2018 malliin selittivät enemmän tilannetta kuin miten silloin hommat menivät.

Seurantajakson tavoitteet olivat kuin puoli voittoa ja puoli tappiota Jääkarhuille kaikkiaan.

Jääkarhut eli Norja totisesti oli jälleen ylivoimaisesti selvin Esihakija ja olisi ollut ilman Norjan hallituksen vihamielisenä jatkunutta asennetta järjestää Talviolympialaisia hyvin todennäköinen Talviolympialaisten vuoden 2022 kisaisäntä koska kaikissa muissa tarkastuksissa se sai ylivoimaisesti vain kiittäviä lausuntoja KOK:lta.

Jääkarhujen ongelma olikin se, että mikäli esimerkiksi hyvin teoriassakin Jään Lohikäärmeet eli Kiina olisi kohdannut vaikeuksia ja olisi vetäytynyt tai esimerkiksi myöskään varaisäntä Kazhakstan ei olisi pystynyt niitä järjestämään niin Jääkarhujen osalta ongelmaksi olisi tullut jo kerran tapahtunut vetäytyminen kokonaan varsinaisesta Talviolympialaisten Hausta puhuttaessa ellei sitten jotenkin tilannetta olisi laitettu Force Majeure-säännön piikkiin.

Jääkarhujen omat tulevaisuuden näkymät eivät ole helppoja jääkiekon osalta kun viime vuonna pelattiin melko huonosti MM-kisoissa ja kiitos Norjan hallituksen jo toista kertaa jatkuneisiin oikutteluihin Talviolympialaisten osalta edes niihin pääseminen vuodeksi 2022 muutoin ei ollut erityisen varmaa.

Lopulta Jääkarhut jäivätkin ulos koko Talviolympialaisista 2022 kun perinteisin ja tärkein kilpailija eli Tanska sellaisenaan jääkiekossa kuten Suomi-Ruotsi keskenään suoritti isommalleen temput pudottaen sen Talviolympialaisten Karsinnoissa ja mennen ensi kerran lopullisen selkeästi Talviolympialaisiin kun tätä aiemmin vuonna 1992 Albertvillen Talviolympialaisten Virallinen Karsija Tanska oli ollut itse kisoihin sinänsä pääsemättä sen paikan mentyä Puolalle.

Joidenkin jääkiekon MM-kisojen 1. Divisioonan/1-divisioonan maatkin voisivat olla Jääkarhuille vakava ongelma mikäli ne eivät kuitenkin olisi siellä missä ovat ja niiden kilpailukyky on Jääkarhuja ajatellen ollut hälyttävässä nousussa viime vuosina.

Tanska meni myös heti selkeällä ensiyrittämällä Talviolympialaisissa Puolivälieriin mikä oli erittäin iso juttu Tanskassa ja ikävä juttu Jääkarhuille sitten sitä kautta.

Leijonilla ja Tre Kronorilla seurantajaksot tässä vaiheessa olivat tietenkin mitaleja, unelmia ja mestaruuksia täynnä.

Leijonat itse asiassa päätti juuri tuoreena olympiavoittajana jääkiekossa seurantajakson kun viimeksi se oli voittanut erityisen hienosti MM-kultaa vuonna 2019 entistä selvästi lyhyemmän odottelujakson myötä toisin kuin silloin ja etenkin myös vuoden 2018 MM-ongelmien myötä oli pelätty kuten pieleen menneiden ja Puolivälieriin päättyneiden vuoden 2018 Pyeongchangin tai myös kirjoitusasusta riippuen Pyeong Changin Talviolympialaisten myötä.

Tämän jälkeen riitti kyllä menestystä.

Lisäksi seurantakausi päättyi vain viime tipassa MM-hopeaan MM-kullan uusinnan myötä viime vuonna kun koronakin on kisoja haitannut!

Tre Kronorilla meni vähän paremmin keskimäärin kuin Leijonilla, mutta mokaili Ruotsikin välillä.

Seurantajakso alkoi hyvin niukalla Tre Kronorin maailmanmestaruudella, mutta päättyi viime vuonna järkyttävälle ysipaikalle ja ulosjääntiin MM-kisojen Puolivälieristä huonoimmalla sijalla sitten vuoden 1985!

Tavoitteet siten muuten onnistuneesti päättyivät mahtavaan möhläykseen.

Tulevaisuuden tavoitteet siintävät Leijonilla tietenkin kotikisoissa kunhan vain ei liian suureksi odotukset kasva ja Tre Kronor tuskin toistaa virhettään putoamisesta, mutta toisaalta ilman nk. Tapaus Sikoran pisteitä Ruotsi olisi jäänyt silloisesti vuoden 1985 jälkeen jo kahden vuoden sisään silloiseen Putoamissarjaan uudestaan eli ei täysin mahdotonta ole Ruotsin konttaus nytkään.

Sittenhän se nähdään.

Muista alustavista ehdokkaista puhuen heidän seurantakautensa eli Ukrainan ja Puolan vastaavat kerrotaan tähän lopuksi lyhyesti:

Ukraina on seurantakaudellaan onnistunut säilyttämään ajalta ennen koronaa paikkansa MM-kisojen 1. Divisioonassa, mutta se kuitenkin on lähinnä sahannut sarjalohkojen väliä saamatta tuntumaa parempaan.

Seurantakauden viimeinen pelivuosi ennen koronaa oli päättyä putoamiseen jo MM-kisojen 2. Divisioonan puolelle, mutta viime hetkellä säilyttiin.

Ikävä kyllä Ukraina on koko tämän seurantakauden ollut ensin rajasodassa Venäjän kanssa ja hyvin pian viimeiset 3 viikkoa täydessä Ukrainan Sodassa.

Ukraina on myös vetäytynyt MM-kisoista sodan myötä tälle vuodelle hyvin ymmärrettävästi ja sota on raunioittanut myös olympiaunelman siinä sivussa.

Seurantajakso onnistui siinä mielessä hyvin, että nyt on jäällä onnistuttu ja toivottavasti nyt onnistutaan vielä Venäjän häädössä pois maasta pysyvästi!

Puola on näinä vuosina ollut MM-kisojen 1. Divisioonassa myöskin ja parhaimmillaan MM-kisatkin kutsuivat ennen keskinäistä vuoden 2016 Italia-tappiota vuodeksi 2017.

Ikävä kyllä väliaikaisesti pudottiin tämän sarjatason alempaan sarjalohkoon jolloin nousu vaikeutui.

Lisäksi Puola hävisi nousun ylempään sarjalohkoon viimeisen kerran pelatessa ennen koronaa Tricolori Hocheille eli Romanialle vuonna 2019.

Tosin nyt erinäisten vetäytymisten ja ulosheittojen myötä Puola voi sittenkin kenties hieman takaportin nousta takaisin ylempään tämän sarjatason sarjalohkoon!

Siten tavoitteet olivat lievästi epäonnistuneet, mutta lupaavia ajanjaksolle.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikojen viestien päätteeksi vuoden 2026 Talviolympialaisten esihakijan tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä ja pienenä poikkeuksena käsittelen kisaisännänkin näkymiä tässä vaiheessa myöskin ja myös yhdessä sen kanssa varakisaisännän:

2026 Talviolympialaiset (Näillä näkymin ovat varmistuneet ja näillä näkymin edelleen ovat pysytelleet pidettäviksi Italian Milanoon ja Cortina d' Ampezzoon vuoden 1956 Talviolympialaisten ja Cortina d' Ampezzon kisojen 70-vuotisjuhlien kunniaksi.)

Vaihtoehtoinen kisaisäntä ainakin näillä näkymin edelleen vuodeksi 2026 Talviolympialaisiin: Ruotsi

Talviolympialaisten 2026 Esihakija: Kanada

Tavoitteiden täyttyminen kisaisännälle: Tulevaisuus on vielä kaukainen ja hyvinkin kuuluisa takavuosien Sinikone on nyt käymässä läpi sukupolvensa vaihdosta jääkiekossa.

Sillä on omat tavoitteensa jääkiekossa ja toivon mukaan se saisi menestystä näihin kisoihin mennessä edes jotenkin asemaltaan vaikka viime vuosina ei olekaan yleensä paljon sympatioitani kerännyt pilaamalla usein joidenkin maiden ja etenkin Unkarin nousumahdollisuuksia raivostuttavasti ties kuinka moneen kertaan.

Se näkemys on mennyt koronan myötä osin vanhaksi. Italia pelaa edelleen sarjapaikastaan sitten kun korona viimeinkin ennen pitkää on ohi.

Seurantakaudella siitä puhuen aiemmin päättyneisiin Pekingin 2022 Talviolympialaisiin Sinikone takavuosilta ei ikävä kyllä päässyt. Ei ollut lähelläkään joskin Unkarin kiusanhenkenä toimi kyllä ja siinä sivussa vähän Ranskankin. Mikäli Italia vain jaksaa pitää Talviolympialaisensa tai mitään muuta periaatteessa odottamattoman ikävää ei tapahdu näinä vuosina niin myönteisenä puolena sen ei enää tarvitse ainakaan karsia omiin Talviolympialaisiinsa!

Tavoitteiden täyttyminen varakisaisännälle: Tietenkin tuttuun tapaan ne ovat erittäin hyvät ja voivat täyttyä mikäli se vielä jostain syystä valittaisiin pitämään näiden vuosien aikana jopa Talviolympialaisetkin.

Mikäli ei niin sen jääkiekko on toki edelleen vahva vaikkakin naisten joukkue maalla kieltämättä tippui järkyttävästi kolme vuotta sitten ensi kerran MM-kisoista luokkaa alemmas 1. Divisioonan/1-divisioonan vastaavien puolelle niistä puhuttaessa.

Siellä niiden naisten joukkue onkin pysytellyt osin koronasta johtuenkin joskin Talviolympialaisten naisten puolelle Damkronorna pääsi.

Mitä nyt oli helisemässä Olympiakarsinnoissa Jääkanojen eli Ranskan Naisten Maajoukkueen ennen voittoa pääsyineen Pekingiin 2022 seurantakaudella.

Itse miesten puolella tulevaisuus on vielä vaikeaa ennustaa. Kolme vuotta sitten edettiin Puolivälieriin vain pudotakseen pois jatkosta Suomen voittaessa ensin sen ja sittemmin maailmanmestaruuden.

Korona tietenkin perui parin vuoden takaiset MM-kisat ja viime vuosi päättyi Ruotsille nöyryytykseen kun Tre Kronor jäi Alkueriin ensi kerran sitten vuoden 1985 jolloin kaikki tosiaan meni penkin alle.

Muutoin vuonna 1987 olisi jäänyt myös Alkueriin ilman protestipisteitä nk. Tapaus Sikorasta mikä oli kuuma kysymys niin sille kuin Suomellekin ja minkä aikana vetäytymisiä pudotuksineen B tai C-sarjaan asti väläyteltiin uhman ollessa liian suurta niiltä molemmilta IIHF:n herroille ajoittain!

Yksi viime vuoden kaltainen juttu olikin kova sellainen.

Nähtäväksi jää, että toistuukohan tapaus uudelleen nyt tai lähivuosina?

Itse muutoin seurantakauden tuoreudesta johtuen Pekingin Talviolympialaisissa pronssimitali jäi Ruotsilta saamatta kun Slovakia vei sen siltä ja Suomi voitti peräti Olympiakultaa!

Muita uhkia ovat tietenkin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aiheuttamat heijastukset Eurooppaan niiden ollessa ongelma niin Ruotsille kuin Italiallekin mutkan kautta.

Tavoitteiden täyttyminen esihakijalle: Tässä vaiheessa kovin tuoreena sellaisena seurantakausi on ollut kovin lyhyt osin koronankin takia.

Tavoitteet eli olla huippuluokkaa ovat toteutuneet melko hyvin mitä nyt MM-hopeaa tuli ajalta ennen koronaa osin Sveitsin epäonnen kautta ja MM-kulta tuli lähinnä sitäkin paremman onnen kautta kun oltiin jäädä peräti Alkueriinkin viime vuonna!

Talviolympialaisissa Kanada jäi myös kehuista huolimatta jo niiden Puolivälieriin.

Kanadan tulevaisuuden näkymät olivat hyvät ja ovat hyvät edelleen.

Ilman Calgaryn Kaupunginhallinnon kielteistä päätöstä Kanada olisi ollut yksi Vaihtoehtoinen kisaisäntä ainakin näillä näkymin vuodeksi 2026 Talviolympialaisiin.

Calgaryn Kaupunginhallinto on valmis purkamaan 19.11.2018 päätetyn kielteisen päätöksensä, mutta vain mikäli niin Italia tai jopa tosiaan Ruotsikin peruuttaisivat Talviolympialaisten pitonsa jostakin syystä ennen vuotta 2026 tämän hetken mukaan.

Lisäksi Calgaryssa järjestetään Talviolympialaiset vain mikäli se saisi Ottawan Liittohallituksesta tarvitsemansa taloudellisen tuen hätätilanteessa järjestettäviin Talviolympialaisiin mikä summaltaan riitti Esihakuun, mutta ei varsinaiseen Talviolympialaisten Hakuun vuodeksi 2026.

Yksi syy tämän käyttöön tulisi tietenkin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aiheuttamista heijastuksista Eurooppaan niiden ollessa ongelma niin Ruotsille kuin Italiallekin mutkan kautta.

Todennäköistä se ei ole etenkin Venäjän sotilaallisen epäonnistumisen myötä Ukrainassa, mutta maailma lievimmillään elää uutta nk. Kylmää Sotaa ja huonoimmillaan ollaan eletty kovinta sotaa Euroopassa sitten Kosovon Sodan!

Muista alustavista Esihakijoista puhuen ne eivät Kanadasta poiketen koskaan olleet vahvistettu virallisiksi Talviolympialaisten Esihakijoiksi kun ne peruivat vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihakupäätöksensä seuraavasti kertauksena:

Turkkia ei kutsuttu vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihakukomitean neuvotteluun lokakuussa 2018, se suljettiin pois Esihausta 4.10.2018 alustavasti ja kokonaan se suljettiin hieman turkkilaisten lehtien mukaan lokakuun tai marraskuun aikana 2018 kuitenkin ennen tuota Calgaryn Kaupunginhallinnon äänestyspäätöstä.

Tätä ennen Turkilla oli ollut KOK:n mielestä melkoisen puutteellinen alustavakin hakemus, mutta se oli päätetty Esihaun hakijoiden puutteessa hyväksyä aiemmin siihen mukaan.

Turkin ongelmiksi nähtiin muun muassa kuljetusinfran heikkoudet, yhteydenpito-ongelmat maan omien järjestäjien osalta ja lentokenttien järjestelyjen riittämättömyys.

Tilanne Turkin osalta on jatkunut epäselvänä ja kiistoisena kun Presidentti Erdogan on sanaillut asiasta välillä kauankin joskin nyt Ukrainan Sodan takia huomio väistämättä on nyt siinä.

Japani päätti vetäytyä vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta 13.9.2018 johtuen Tokion Kesäolympialaisten 2020 tuomista lisäkustannuksista niiden vielä noustua koronan myötä siirrettynä vuodeksi 2021 eli viime vuodeksi ja siitä, että siihen tarvittiin kaikki varat jo ennen koronaakin. Japani kuitenkin tavoittelee vahvasti vuoden 2030 Talviolympialaisia.

Tilanne Japanin osalta on ennallaan.

Itävalta päätti vetäytyä vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta 6.7.2018 pitkälti varojen riittämättömyyden ja myös vuoden 2030 Talviolympialaisia kenties silmällä pitäen jolloin varoja mahdollisesti säästyy siihen mennessä paremmin.

Toisaalta Itävallassa poliitikot olivat alusta tai melkein alusta lähtien yllättävänkin kielteisiä suhteessa Talviolympialaisten Esihakuunkin tai koko Talviolympialaisten Hakuun ylipäänsä mikä saattoi helpottaa vetäytymistä eikä lähivuosillekaan Talviolympialaisia ole maahan tiedossa.

Rahoitusta ei ole järjestynyt riittävästi tähänkään mennessä kun osa määrärahoista on mennyt koronan torjuntaan Itävallassa tai urheiluseurojen ylimäärätukemiseen koronapohjaisista syistä johtuen.

Hätäkisoihinkin rahoitusta tarvittaisiin tuhottomasti lisää nykyiseen verrattuna joten kisoja ei Sveitsin tapaan melkein varmasti tule edes peruutuksienkaan kera.

Sveitsi päätti vetäytyä vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta 10.6.2018 kun Sionin Kaupunginhallinto äänesti Esihakuakin vastaan ja olisi vielä entistäkin ponnekkaammin vastustanut varsinaista Talviolympialaisten Hakua.

Koska muut Kantonit eivät halunneet tukea ilman Kantonien Keskushallinnon tai Bernin lupaa niin taloudellista tukea tai takuuta ei ollut ja niin Sveitsi joutui vetäytymään Talviolympialaisten Esihaustakin.

Sveitsi on pysytellyt tässä päätöksessä melkein täysin varmasti lipumatta tähän mennessä koska lisärahoituksen tarve olisi tuhoton hätäkisoillekin, koronan torjuntaan on mennyt rahoja ja lisäksi myös urheiluseurojen ylimäärätukemiseen koronapohjaisista syistä johtuen. Kisoja ei Itävallan tapaan melkein varmasti tule edes peruutuksienkaan kera.

Jonkinlaiseen välitilaan vuoden 2026 Talviolympialaisten Alustavan Haun ja Esihaun suhteen jäi Norja joka tosiaan oli ainoa hyväksytty Esihakija vuosille 2018 ja 2022 Talviolympialaisia ajatellen.

Tavallaan se oli vahvin Alustava Hakija, mutta jäi varsinaisen Talviolympialaisten Esihaun ulkopuolelle tultuaan siihen kyllä hyväksytyksi eikä KOK:n määräaikaan mennessä koskaan halunnut vahvistaa itseään Esihakijaksi vuoden 2026 Talviolympialaisia ajatellen.

Välillä Norja on ollut kimpassa niin Suomen kuin Ruotsinkin kanssa taas mahdollisen Yhteisten Talviolympialaisten hankkeen nimessä Pohjoismaihin, mutta Ruotsi päätti kuitenkin vuotta 2026 Talviolympialaisia silmällä pitäen lopulta toimia yksin eikä edes kompromissi vain Norjan ja Ruotsin kesken kelvannut sille.

Siten Norja luopui jo reilusti ennen muuta edes Esihaustakin joskin on ilmaissut erittäin vahvan kiinnostuksensa Japanin tavoin vuoden 2030 Talviolympialaisista.

Tämä on Norjan kanta edelleen mikäli jostain syystä Kanadakin peruisi Talviolympialaiset hätätapauksessa niin se saattaisi Force Majeure-pykälän myötä kenties järjestää Talviolympialaiset vuonna 2026.

Ikävä kyllä se tarvitsisi tietysti Kanadan perumisen lisäksi myös Ruotsin ja Italiankin peruutukset.

Samoin tietenkin Euroopassa tilanteen pitäisi olla Ukrainan Sodan tai muun Venäjän aiheuttaman hyökkäyksen myötä riittävän paha, että Norja puuttuisi peliin.

Viime aikoina, ennen Ukrainan täysimittaista sotaa kanta tulisi muotoutumaan tämän vuoden tai viimeistään ensi vuoden sisällä siihen kisojen pitokysymykseen.

Tällä hetkellä se on jälleen osin riippuvainen Norjan omista poliitikoista ja he ovat melko uskomattomasti melkein yhtä uskomattoman vihamielisiä olleet jo vuosia Talviolympialaisten järjestämiselle saati sitten tukemiselle Norjassa hallitus toisensa perään kukkaroiden pulleudesta huolimatta kiitos öljyrahojen!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Talviolympialaisista puhuen aikoinaan niin varsinaisille isännille, vaihtoehtoisille sellaisille, esihakijoille kuin myös Talviolympialaisten Alustaville Hakijoille tai joskus myös todeten nimeltään Talviolympialaisten Esihaun Esihakijoille aina laskevasti on pidetty seurantajaksoja joiden aikana eri maat ovat päässeet tavoitteeseensa.

Eli toisin sanoen olla tämän tärkeimmän tapahtuman ohella mukana myös MM-kisoissa tai MM-kisojen B-sarjassa tai sen seuraajasarjassa eli MM-kisojen 1. Divisioonassa.

Tosin ihan noiden eri Alustavien Hakijoiden osalta joskus pienempikin MM-kisojen sarjataso voi olla jo riittävä.

Seuraavasta viestistä alkaen alan jälleen noita käsitellä.

Etenkin kun aiemmin on käsitelty isännät, varaisännät ja esihakijat viimeisen kolmen vuoden jaksolla vaihtelevasti päättyen ensin viime sunnuntaina kun toissa päiväinen kaiken jälkeen jäi välipäiväksi ja eilen tietenkin jatkettiin kuten tänäänkin.

Onneksi tällä erää määräkin on lyhyempi.

Etenkin kun mikäli ihmeitä ei ole niin Vancouverin Talviolympialaisia 2010 ennen ei ollut välttämättä kertaakaan tarvetta Talviolympialaisten Alustavalle Haulle tai myös Talviolympialaisten Esihaun Esihaulle.

Vancouverin Talviolympialaisista 2010 eteenpäin alan noita käsitellä ja päätän ne Pekingin Talviolympialaisiin 2022 juuri päättyneiden kisojen osalta mahdollisesti lisäten vielä myös vuoden 2026 Talviolympialaisten tämän hetken tilanteella.

Lyhyempi määrä käsiteltäviä kisoja tarkoittaa kuitenkin suuria määriä eri maiden vastaavien tilanteiden ja tavoitteiden läpikäyntiä juurikin Alustavien Hakijoiden osalta kun niitä oli varsin paljon jopa näinä lyhyinäkin vuosina vuoden 2010 ja tämän päivän välillä.

Erityisen suuria määristä tietenkin tulee heti vuoden 2014 Sotshin Talviolympialaisista eteenpäin.

Kun suuria määriä on luvassa niin se tarkoittaa useiden päivien, kenties viikkojenkin töitä ellei huonoimmillaankin kuukausien työtä.

Tänään käsittelen enää siten vain vuoden 2010 Vancouverin Talviolympialaisten ainoan Alustavan Hakijan tilanteen kun sitten aikaisintaan huomenna ja muutoin hyvinkin paljon myöhemmin käsittelen sitten muut vuodet Alustavine Hakijoineen päivineen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2010 Talviolympialaisten alustavan hakijan eli aiemmin mainitsematta jääneen Uuden-Seelannin tavoitteita sen seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä:

Talviolympialaiset 2010 (Pidettiin Kanadan Vancouverissa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2010 Talviolympialaisiin: Etelä-Korea ja Itävalta

Talviolympialaisten 2010 Esihakuun kelpuutetut Esihakijat: Bosnia ja Hertsegovina, Espanja, Kiina, Sveitsi, Andorra ja Japani

Talviolympialaisten 2010 Alustava Hakija: Uusi-Seelanti

Tavoitteiden täyttyminen alustavalle hakijalle: Uuden-Seelannin omat tavoitteet seurantajaksolla epäonnistuivat melkoisen suuresti.

Toki sellaisenaan maan jääkiekkoilu kehittyi kehittymistään, mutta se ei ollut yksiselitteisesti valmis Talviolympialaistason eikä edes oikein ylempienkään MM-kisojen tason jääkiekkoon.

Etenkään ihan aluksi seurantajaksolla joskin ei oikein kyllä edes myöhemminkään loppua kohti.

Seurantajakson maa aloitti MM-kisojen 3. Divisioonassa eli vielä melko tuoreessa entisessä MM-kisojen D-sarjassa vuodesta 2003 eteenpäin ulottuvalla ajalla.

Se toki heti myös nousi kolmen maan tynkäkisoista puhuen voittaen Turkin ja Luxemburgin maalein 7-1 ja 7-2 vuodeksi 2004 MM-kisojen 2. Divisioonaan eli vielä melko tuoreeseen entiseen MM-kisojen C-sarjaan.

Vuonna 2004 MM-kisojen 2. Divisioonassa hirvittävien tappioiden piinaamana se kuitenkin voitti otteluista tärkeimmän eli pudotti Etelä-Afrikan tuolloinkin vielä Kiekko-Panttereina ja myöhemmin Jään Sarvikuonoina tunnetun joukkueen MM-kisojen 3. Divisioonaan vuodeksi 2005 säilyttäen tietenkin samaksi vuodeksi paikkansa ensin mainittuun sarjaan maalein 4-2.

Vuodeksi 2005 MM-kisojen 2. Divisioonassa Uusi-Seelanti jatkoi tappioiden tiellä joskin Kroatia-ottelun 0-14 tappiota huomioimatta ne olivat enää hyvin pieniä kuten esimerkiksi Australialle tappio oli enää 0-4 ja Etelä-Korealle sitäkin vakuuttavammin enää 0-3!

Tosin kyseiset joukkueet olivat lievästi sanoen valovuoden Uutta-Seelantia edellä silloin.

Lisäksi Uusi-Seelanti hävisi Bulgariallekin enää vain maalein 6-7.

Uusi-Seelanti taisteli sarjapaikastaan jälleen myös sen voittaen tällä kertaa Turkkia vastaan maalein 8-3 säilyen jälleen vuodeksi 2006 MM-kisojen 2. Divisioonaan.

Ikävä kyllä vuonna 2006 MM-kisojen 2. Divisioonassa Uuden-Seelannin taistelut olivat tappioineen välillä niukasti ja välillä enemmänkin kotiyleisön edessä B-Lohkossa ohi kun viime hetkellä Meksiko voitti taistelun säilymisestä paikasta MM-kisojen 2. Divisioonaan vuodeksi 2007 maalein 3-4.

Putoaminen oli ikävä sillä niin Meksiko kuin myös Uuden-Seelannin tuolloin 3-0 vähän aiemmin voittanut Pohjois-Korea olivat kuitenkin lyötävissä olevia silloin.

Täten vuodeksi 2007 Uusi-Seelanti putosi siis MM-kisojen 3. Divisioonaan.

Vuonna 2007 MM-kisojen 3. Divisioonassa käytännössä vailla haastetta Irlannissa pelatuissa kisoissa se nousi yhdessä koti-isännän kanssa MM-kisojen 2. Divisioonaan vuodeksi 2008 kun tiukin ottelu koko kisoissa oli lähinnä ottelu Uusi-Seelanti-Irlanti Uuden-Seelannin voittoon päättyen maalein 4-2.

Vuonna 2008 MM-kisojen 2. Divisioonassa valitettavasti pudottiin jälleen vuodeksi 2009 MM-kisojen 3. Divisioonaan takaisin.

Etenkin kun tappiot olivat niukkoja, mutta yhä tappioita kaikki tyynni.

Tosin mikään ei onneksi ollut erityisen paha joskin Jään Lohikäärmeille eli Kiinalle häviäminen jo maalein 2-6 oli astetta ikävämpi.

Monia muitakin niukkoja tappioita oli kuten esimerkiksi voitettavissa ollut Meksiko-ottelu, Espanja-ottelu kun kerrankin Espanjakin kompuroi urakalla ja Islanti-ottelu.

Vuonna 2009 Uusi-Seelanti pelasi omissa jääkiekon MM-kisojen 3. Divisioonassa eli vanhempien aikojen D-sarjan MM-kisoissa Dunedinissa nousten sieltä tietenkin vuodeksi 2010 jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonaan eli vanhempien aikojen C-sarjan MM-kisoihin Eestiin.

Vuoden 2009 kotikisoissaan sarjatasollaan Uusi-Seelanti sai tietenkin alkuun luovutusvoiton Mongolialta kuten kaikki muutkin Mongolian vetäydyttyä kisoista, mutta muutoin Uusi-Seelanti voitti Luxemburgin maalein 6-2 ja lopulta muun sarjanousijan eli Turkin pienistä vaikeuksista huolimatta maalein 8-2.

Uusi-Seelanti oli kieltämättä vaikeuttaa sarjanousuaan vähän kun Kreikka pakotti Jään Mustat tai Ice Blacksin Jatkoajalle ja jopa Kreikan johdettua alkuun maalein 0-2 lopulta tosiaan Uuden-Seelannin voittaessa maalein 4-3 ja lopulta tietenkin Uusi-Seelanti tykitti kumoon Irlannin maalein 9-0 huolimatta johtolukemien olemisesta Uudelle-Seelannille alkuun vain 1-0 ensimmäisen erän jälkeen!

Uusi-Seelanti oli oman sarjatasonsa voittajana koko jääkiekon MM-ohjelman 41:s vuonna 2009.

Uusi-Seelanti ei ollut järin hyvässä asemassa jääkiekkonsa suhteen edes seurantajakson päätteeksi.

Tietenkään se ei ollut Vancouverin Talviolympialaisissa vuonna 2010 sieltä karsiuduttuaan sellaisenaan kun se toisti Torinon Talviolympialaisten vuoden 2006 temppunsa eli oli tulematta niiden molempien erillisiin Karsintoihin lainkaan mukaan, mutta oli mukana jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonassa eli vanhempien aikojen MM-kisojen C-sarjassa Eestissä Narvan Kreenholmin Jäähallissa pelatuissa B-lohkon puolen kamppailuissa.

Kieltämättä Eesti kyllä noita karkeloita hallitsi tietenkin nousten sarjatasoa ylemmäs kun muun muassa Jään Lohikäärmeitäkin eli Kiinaa vietiin maalein 15-0 ja samasta maalijuhlasta sai osansa myös Uusi-Seelanti.

Uusi-Seelanti sitä odotellessa taisteli hyvin, mutta hävisi ensin Tunturihaukoille tai Jäähaukoille eli Islannille maalein 1-3, elintärkeästi voitti Israelin säilyttäen sarjapaikkansa vuodeksi 2011 osin käytännössä jo sillä voitolla, hävisi sitten Eestille maalein 0-17 vähemmän yllättäen kun vauhtiero kaikessa mitä Eesti teki jäällä oli kuin toisesta maailmasta kotoisin Uudelle-Seelannille ja toinen pyörryksiin pyörittäjä olikin Tricolori Hochei eli Romania jolle Uusi-Seelanti hävisi maalein 1-14.

Lopulta tietyllä tapaa jo tuolloin, mutta etenkin osin nykyaikaakin vasten peilaten oli merkkiteko voittaa muun muassa Jään Lohikäärmeet eli tosiaan Kiina niukasti ja merkittävästi maalein 2-1 ja säilyttää lopullisesti sarjapaikka vuodeksi 2011 Australian Melbournessa pelattaviin tuon sarjatason kisoihin.

Vuonna 2010 Uusi-Seelanti oli lohkonsa neljäs, koko sarjan kahdeksas ja koko MM-ohjelman 36:s.

Uuden-Seelannin omat näkymät tosiaan Vancouverin 2010 Talviolympialaisten Alustavana Hakijana eivät olleet järin hyvät missään vaiheessa.

Käytännöllisesti sanoen välimatkat, kustannukset, aiempi minkäänlainen Talviolympialaisten pitämättömyys ja kaiken kaikkiaan osin puutteellinenkin hakemus pitkällisten puhetason juttujen jälkeen saivat KOK:n isännät heittämään kieltämättä ehkä vähän liiankin äkkiä Uuden-Seelannin hakemuksen roskakoriin.

Erityisen kummalista se oli, että miksi muun muassa omalla tapaa jo tuolloin aika paljon jääkiekkoa harjoittanut Uusi-Seelanti jäi tuolloin kokonaan ulkopuolelle Talviolympialaisten hakemisesta tai miksi se ei päässyt edes vaikkapa Talviolympialaisten Esihakuun asti kuten muun muassa Bosnia ja Hertsegovina Sarajevollaan pääsi niin se tuntui kyllä kieltämättä erikoiselta.

Tosin Uudella-Seelannilla Bosnia ja Hertsegovinaan nähden tilanne oli parempi vain jääkiekon osalta kun sitä huomioimattahan Sarajevossa oli kyllä osana silloista Jugoslaviaa jo kerran pidetyt Talviolympialaiset vuonna 1984 ja osin tietenkin pitopaikat olivat lähempänä niin sekin varmaankin vaikutti asiaan.

Silti kuitenkin juurikin KOK:n vihamielisyys silloisen haun suhteen pisti kyllä silmiin kun asiaa mietti ja pohdiskeli.

Ja vähän sitäkin enemmän lopullisesti tietyin ehdoin hyvinkin naurettavaa oli nähdä Andorra hakujen perusteella Uuden-Seelannin edellä!

Toki myöhempien aikojen nimissä tuosta oppineena Uusi-Seelantihan on hakenut Talviolympialaisia myös yhteishankkeena Australiankin kanssa vaikkakin vielä tuolloin vuonna 2010 haettiin vain yksinään.

Sitäkin taustaa vasten KOK:n kieltämättä erikoinen vihamielisyys ja vähättely Uutta-Seelantia kohtaan tuntui nurjalta, mutta ei kyllä kieltämättä realistisin kääntein hyvin teoreettisissa vuoden 2010 Talviolympialaisissa Uuden-Seelannin Christchurchissa mitään jakoja ei olisi ollut kun tosiaan vaikka tuon Eesti-jyräyksen tuolta vuodelta ottaa jo huomioon.

Tulevaisuus silti kuitenkin vaikutti lupaavalta kun hidasta, mutta väistämätöntä kehitystä kuitenkin tapahtui myös Uuden-Seelanninkin osalta silloisin näkymin!
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2014 Talviolympialaisten alustavien hakijoiden eli niiden joukossa myös aiemmin mainitsematta jääneiden Japanin ja Bosnia ja Hertsegovinan tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä.

Etenkin mikäli ne kaikki vain mahtuvat samaan viestiin.

Kieltämättä pari tällaista maata eli Andorra ja Bosnia ja Hertsegovina tulevat olemaan hyvin nopeasti käsitelty.

Tässä niitä tuleekin kun viimeksi on tästä kaikesta puhuttu 16.3 tuolloin tosin vuoden 2010 vastaavan ainoan sellaisen eli Uuden-Seelannin kohdalla:

Talviolympialaiset 2014 (Pidettiin Venäjän Sotshissa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2014 Talviolympialaisiin: Etelä-Korea ja Itävalta

Talviolympialaisten 2014 Esihakuun kelpuutetut Esihakijat: Espanja, Kazhakstan, Bulgaria ja Gruusia tai myös Georgia

Talviolympialaisten 2014 Alustavat Hakijat: Andorra, Ranska, Turkki, Kiina, Saksa, Ruotsi, Kanada, Yhdysvallat, Norja, Sveitsi, Suomi, Japani ja Bosnia ja Hertsegovina

Tavoitteiden täyttyminen alustaville hakijoille: Andorran tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan. Maa pitkälti rakensi jääkiekkoaan uudelleen eikä myöskään osallistunut juuri kisoihinkaan mitä nyt satunnaisemmin pienempiin tapahtumiin.

Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin ja vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut.

Jääkukkojen eli Ranskan tavoitteet seurantajaksolla olivat aluksi huonot. Se pelasi MM-kisojen 1. Divisioonassa tai myös entiseltä nimeltään MM-kisojen B-sarjassa.

Sen se voitti Kiinassa pelatun A-lohkon osalta koko MM-kisojen 1. Divisioonan toiseksi sijoittumisesta puhuen nousten vuodeksi 2008 MM-kisoihin joskin esimerkiksi Eestille Jääkukot hävisivät maalein 3-4.

Jatkoaika tarvittiin tuohon erikoiseen näytökseen ja muutoin huomioitavaa oli Jääkukkojen voitto Jään Lohikäärmeistä eli itse isännistä maalein 10-0!

Ennen aiemmin tullutta ja sittemmin peruttua pudotusta tämä olisi ollut ja nyt vielä ainakin vähän aikaa on viimeinen Jääkukkojen oleminen MM-kisojen 1. Divisioonassa.

Jääkukot eivät vuosina 2008-2011 olleet useimmiten erityisen lähellä mitään muuta kuin putoamista tai ihan parhaimmillaan enintään MM-kisojen Välisarjan/Neljännesvälieräsarjan tasoa hyvinkin vaihtelevin ottelusuorituksin vuosittain.

Tärkeitä olivat Italia-ottelut erinäisten vuosien Putoamissarjoissa ja hienoimpia muita pelejä oli erinäiset Sveitsi tai Valko-Venäjä-ottelut joissa tasoero jostain syystä ei koskaan ryöpsähtänyt niin pahaksi kuin muissa peleissä usein kävi.

Vuonna 2012 MM-kisoissa Jääkukot yllättivät ja käynnistivät ajanjakson jonka myötä nykyhetkeäkin eletään.

Tuolloin Jääkukot olivat yllättävänkin selkeitä ysipaikkalaisia jääden Alkueriin uudistetussakin MM-kisojen muodossa ilman Putoamissarjoja.

Ellei nyt ihan Kanada, Yhdysvallat tai jopa itse Suomi tullut vastaan niin muutoin pelit alkoivat sujua aikoihin yllättävänkin hyvin. Kazhakstan, Sveitsi ja Valko-Venäjä kaatuivat edestä ja Slovakiakin oli hävitä 10 vuotta sitten olleissa MM-kisoissa kun loppuluvut olivat 4-5 täpärästi tappiolla Jääkukoille.

Se loi paljon uskoa tulevaan Jääkukoille.

Vuonna 2013 oli MM-kisoissa kaikkiaan 13:sta kun jäi Alkueriin, mutta voitti niissä Venäjän 9.5.2013 ikimuistoisesti Jääkukoille maalein 2-1.

Seurantakauden päätteeksi vuonna 2014 oli käynyt kahdesti ikävästi eli Talviolympialaisiin 2010 ja 2014 Jääkukot eivät olleet päässeet kun se oli karsiutunut niistä molemmista puhuen, mutta selvästi rumemmin Talviolympialaisiin 2010 puhuen.

Lähemmin hyvin harmittavasti Talviolympialaisiin 2014 Jääkukot voittivat Latvian. Jatkoaika tarvittiin jolloin pistesyönnin ja Kazhakstan-tappion myötä Jääkukot jäivät ulos niistä kun taas Latvia pääsi niihin kun voitto oli Kazhakstanista niukasti täydellä ajalla.

Hienoksi puoleksi kerrottakoon, että Jääkukot pelasivat MM-kisoissa tuolle vuodelle huikeat Alkuerät häviämällä usein erittäin niukasti ihan huippumaillekin ja selätti Kanadan Rangaistuslyöntilaukauskisassakin ennen kuin hävisi Venäjälle Puolivälierissä olemalla siten 8:s.

Ranska ei käytännössä päässyt Talviolympialaisten Esihakuun vain siksi, että Ranskan Olympiakomitealla ei ollut enää hankkeeseen varoja kun kaikki taloudelliset voimavarat olivat satsattu Pariisin Kesäolympiahankkeeseen 2012.

Toisaalta sen verran säästöjä Ranskan Olympiakomitealla oli, että vuoden 2018 Talviolympialaisiin voitiin päästä niin Esihakuun kuin Varsinaiseen Hakuun helposti jolloin vetäytyminen vielä vuoden 2014 osalta oli helppoa se mielessä sillä hetkellä.

Talviolympialaiset Ranskassa olisivat olleet mielenkiintoinen näky ja erittäin vahva piriste aina kotijäällään vahvoille Jääkukoille. Talviolympiapaikka olisi ollut Annecy.

Tulevaisuuden näkymät Jääkukoille tuolloin olivat kuitenkin melko hyvät jolloin tavoitteen voitiin sanoa melko hyvin tyydyttäneen sen eri osapuolia.

Hokeyi Takimin eli Turkin tavoitteet seurantajaksolla olivat aluksi huonot eikä myöhemminkään ne olleet järin valoisat.

Tosin erinäisesti puhuen Turkin jääkiekko lähti kuitenkin kehittymään silloisesti puhuen valtavin satsauksin jotka kuitenkin nykyhetkeen tullessa näyttävät menneen jossain määrin hukkaan.

Tietenkin tuolloin tilanne ei ollut ihan niin paha tai siltä näyttävä kun kehitettiin tulevaisuutta.

Seurantakauden aluksi Turkilla oli vaikeaa MM-kisojen 2. Divisioonan tai myös entisen MM-kisojen C-sarjan puolella kun tiputtiin vuoden 2007 jälkeen vuodeksi 2008 MM-kisojen 3. Divisioonaan tai myös entiseen MM-kisojen D-sarjan nimellä tunnetun sarjan puolelle.

Esimerkiksi Serbiassa pidetyssä A-lohkossa Kroatialle hävittiin maalein 2-25 vuonna 2007!

MM-kisojen 3. Divisioonaan Turkki joutui jäämään vuodeksi 2009 vuonna 2008 Luxemburgissa pelatuissa kisoissa kun sieltä sarjaa ylemmäksi nousivat Etelä-Afrikka ja Pohjois-Korea.

Vuonna 2009 Uudessa-Seelannissa pidetyissä MM-kisojen 3. Divisioonassa Turkki nousi vuodeksi 2010 jälleen MM-kisojen 2. Divisioonaan huolimatta tappiostaan kisaisännille maalein 2-8 ja kun jokainen maa sai voiton Turkki huomioiden kisat luovuttaneesta Mongoliasta.

Vuonna 2010 MM-kisojen 2. Divisioonassa Meksikossa pidetyissä kisoissa Turkki kärsi maavyörylukemin tappioita minkä ehti palaten jälleen MM-kisojen 3. Divisioonaan vuodeksi 2011 hävitessään muun muassa Espanjan nousujuhlaottelussa sille maalein 1-9.

Vuonna 2011 MM-kisojen 3. Divisioonassa Etelä-Afrikassa nousu MM-kisojen 2. Divisioonaan edes hissijoukkueenakin olisi ollut tärkeää Turkille.

Ikävä kyllä tähänkään Turkki ei kyennyt edes jälleen Mongolia-luovutusvoitto huomioiden jolloin nousijat elintärkeästi ennen uusia sääntöjä olivat Israel ja Etelä-Afrikka.

Vuonna 2012 MM-kisojen 3. Divisioonassa kotikisoissa uudet säännöt oli voimassa.

Ikävä kyllä kiitos uusin säännöin nousijoita enää sai idioottimaisesti olla vain yksi kerrallaan eikä kaksi kerrallaan kuten aiemmin oli ollut.

Turkki kuitenkin nousi.

Vuonna 2013 oli edelleen MM-kisojen 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B hieman nimityksestä riippuen. Tuolloin tosin Turkki selvisi vielä vuodeksi 2014 jatkamaan samassa sarjassa kun Bulgaria tippui sitten sitä sijoitusta alempana sarjatasoa alemmas.

Turkki kiusasi viimeiseen asti Uutta-Seelantia kotikisoissaan ja myös Jään Lohikäärmeitä eli Kiinaa häviten vain näille maille maalein 1-2 ja 2-3!

Seurantajakson päätteeksi kuten ennen sitäkin Turkki oli pelannut jo kerran Talviolympialaisten Alkukarsinnassa vuoden 2010 Talviolympialaisiin häviten tuolloin kuitenkin huomattavasti jolloin sitten osin niistä syistä ja osin muuten KOK:n vihastuttamisen takia kun se ei saanut kisaisännyyttä se sitten vetäytyi vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsinnoista kokonaan pois jolloin osallistumattomuuskin nähtiin pahaksi KOK:n silmissä tai tässä kisaisäntätavoitteessakin.

Turkki oli vuodeksi 2014 MM-kisojen 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B hieman nimityksestä riippuen.

Valitettavasti jäi viimeiseksi ja putosi vuodeksi 2015 MM-kisojen 3. Divisioonaan/3-divisioonaan, mutta voitti huomiota herättävästi Espanjassa pidetyissä kisoissa maalein 6-4 Jään Lohikäärmeet eli Kiinan.

Kaikkiaan Turkin tilanne ei kyllä olisi ollut hyvä ja teoreettiset Talviolympialaiset siellä olisivat olleet melkoisia murskatappioita ainakin jääkiekkoon tuottavia ja lisäksi ongelmana olisivat saattaneet olla muutkin lajit kuin jääkiekko.

Turkin osalta Esihakuun hylkäävä tekijä KOK:n mielestä oli infrastruktuurin puute, mutta toisaalta Turkin Olympiakomitea oli kyllä suurimmat voimavaransa sijoittanut jo Erzurumissa pidettyihin vuoden 2011 Talviuniversiadeihin jolloin sillä ei ollut järkevästi enää edes rahoitustakaan.

Niiden onnistuminen on luonut kuitenkin tulevaisuudenuskoa Turkkiinkin jonakin kaukaisena päivänä pidettävistä Talviolympialaisista. Erzurum olisi ollut paikka myös Talviolympialaisille.

Turkin voitiin ikävä kyllä katsoa epäonnistuneen tavoitteessaan melkein kokonaan seurantajaksolle joskin ihan sen lopuksi jotakin pientä kehitystä viimein näytti tapahtuvan.

Jään Lohikäärmeiden eli Kiinan osuus käytiin pitkä aika sitten aiemmin läpi vuosien 2003-2010 osalta joten tässä yhteydessä keskityn tällä seurantakaudella vuosien 2007-2010 sijaan vain vuosiin 2011-2014.

Tietenkin seurantajakso oli aluksi hyvä Kiinalle, mutta sittemmin se huonontui.

Vuodeksi 2011 Jään Lohikäärmeille olisi ollut elintärkeää nousta tai edes olla nousupaikassa kiinni pääsystä MM-kisojen 1. Divisioonaan tai entiseen MM-kisojen B-sarjaan.

Esimerkiksi vuonna 2012 Bulgariassa pidetyissä MM-kisojen 2. Divisioonan alemmassa lohkosarjassa Jään Lohikäärmeet näyttikin nousevan edes ylempään lohkosarjaan vuodeksi 2013 kunnes hävisivät ensin Bulgarialle ja myöhemmin Jään Paholaisille eli Belgialle maalein 3-6 ja 5-8 jolloin kyllä pään puistelua riitti tuostakin!

Vuosille 2013-2014 seurantajakson päätteeksi Kiinasta ei paljon voinut puhua.

Se oli MM-kisojen 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B hieman nimityksestä riippuen. Taisteli niin vuonna 2014 kuin myös 2013 samassa sarjassa säilyttäen kyllä paikkansa, mutta häviten nöyryyttävästi muun muassa Turkille maalein 4-6 11.4.2014 Espanjassa pidetyissä kisoissa.

Jään Lohikäärmeet olisivat todennäköisesti esimerkiksi Norjan tapaan päässeet Esihakuun ja ehkä jopa Varsinaiseen Hakuun asti, mutta Kiinan Olympiakomitea kuitenkin päätti keskittyä ennen kaikkea vuoteen 2022 ja sen Talviolympialaisten ehdottomaan saamiseen ja osin myös katsomaan enemmän näkymiä myös vuodelle 2018 Talviolympialaisia varten.

Siten vuoden 2014 osalle asiaa ei ollut kun se katsottiin Talviolympialaisten osalta tuhlaukseksi ja kun Etelä-Korean tapaan monet sen modernit Talviolympialaisia varten tarkoitetut rakennuskannat eivät olleet vielä esimerkiksi Pekingin kannalta valmiita. Lopullinen ongelma oli myös vuoden 2009 Talviuniversiadeihin valuneet varat.

Mahdolliset Talviolympialaiset huomattavassa etuajassa olisi pidetty Harbinissa.

Jään Lohikäärmeiden tilanne olisi ollut kammottava jääkiekon osalta 8 vuotta sitten teoreettisissa Talviolympialaisissa kun sentään nykyhetkeen tultaessa vuoteen 2014 verrattaessa muutosta vaikkakin ehkä silti riittämätöntä on jo tapahtunut kun ongelmanahan on ollut vain se, että Etelä-Korean vastaavaan tilanteeseen verrattuna Jään Lohikäärmeet saivat Talviolympialaisensa hieman liian aikaisin.

Sotshin Talviolympialaisten 2014 Karsinnoista puhuen Kiina kuitenkin kieltäytyi menemästä niihin joten sekään ei todennäköisesti helpottanut Talviolympialaisten saantia maahan ja oli etenkin jälkikäteen melkoista oman oksan sahaamista poikki maineenkin osalta tuolloin.

Tavoitteet olivat täten epäonnistuneet.

Saksalle seurantakaudella puhuen se nosti sen unelmia jatkoajoille tulevaan, mutta jätti hieman tavoitteiltaan kylmäksi.

Talviolympialaisiin 2010 Vancouveriin Saksa kyllä pääsi, mutta välillä käsittämättömienkin surkeiden vaiheiden jälkeen se oli koko turnauksen 11:sta ja toiseksi viimeinen hävittyään hieman toki turhankin selvästi Kanadalle Karsinnan Puolivälieriin eli käytännön Neljännesvälierän maalein 2-8.

Vuodeksi 2007 eli heti alkuun MM-puolella se oli noussut tapaturmaisen MM-kisojen 1. Divisioona-visiitin jälkeen takaiselle varsinaiselle MM-puolelle.

Saksa jäi täpärästi ulos ysipaikkalaisena Puolivälieristä Neljännesvälieräsarjassa/Välisarjassa kun tappio tuli maalein 0-3 Yhdysvalloille.

Jälleen vuodeksi 2008 Saksa jäi taas ulos nyt kokonaistilanneperustein kymppipaikalla Puolivälieristä. Tulokset Saksalta olivat hyviä, mutta ailahtelevia.

Vuodeksi 2009 oli mennä sarjapaikka, mutta kisaisännyys ja Unkari-voitto maalein 2-1 pelasti Saksan MM-kotikisoihin vuodeksi 2010.

Vuonna 2010 Saksa venyi kotikisoissaan Pronssiotteluun asti toki sen häviten, mutta paljon kunniaansa paikaten.

Vuonna 2011 Saksa pelasi Alkuerät voittaen, mutta putosi Puolivälierissä Ruotsille häviten ollen siten seitsemäs.

Vuonna 2012 tietenkin MM-kisojen muoto muuttui, mutta Saksa oli 12:sta.

Mustin niistä hetkistä oli kun Jääkotkat popsittiin Jääkarhujen eli Norjan toimesta jälkimmäisten poskeen maalein 4-12 10 vuotta sitten vuonna 2012!

Vuonna 2013 MM-kisojen nöyryytystä jatkui sen jääden raivostuttavasti ysipaikalla yhdessä Jääkarhujen eli Norjan kanssa ulos Puolivälieristä.

Seurantajakson lopuksi se ei ollut mukana Talviolympialaisissa 2014 kun se oli niistä karsiutunut.

Lohdutukseksi oli mukana MM-kisoissa pelaten hyvän alkuosan turnauksesta Alkuerissä vain häviten sitten enemmän tai vähemmän loput ottelunsa ja oli lopulta Alkueriin jäätyään karmeasti 14:sta lopputuloksissa sentään säilyen MM-kisoissa vuodeksi 2015.

Talviolympialaisten 2014 kannalta edes teoreettisesti Saksan Olympiakomitealla ei tuntunut olevan niihin kyllä melkein mitään kiinnostusta. Kunnollista suunnitelmaa ja yksityiskohtaista toteuttamista ei ollut vaikka ajatustasolla esimerkiksi Münchenin Talviolympialaisetkin olisivat voineet olla hyvä juttu.

Itse Jääkotkien eli Saksan jääkiekolle toki Talviolympialaiset olisivat voineet olla hyvä piristys. Lopulta myös Sakan Olympiakomitea sai lisävaroja vuoden 2018 Talviolympialaisten Hakua varten ja siellä Saksa oikeastaan menestyi hyvinkin aina äänestykseen asti.

Tavoitteet siten Saksalta olivat kohtuullisen onnistuneita.

Tre Kronorin eli Ruotsin tavoitteet seurantajaksolla olivat toki onnistuneita, mutta välillä sekin mokaili ja mitaleitta jäätiin.

Heti alkuun eli vuosina 2007-2008 hävittiin pronssit ensin Venäjälle ja sitten Suomelle.

Tosin vuosina 2009-2010 Ruotsi sai viimein pronssia sitten putkeen.

Vuonna 2010 Tre Kronor oli mukana myös Vancouverin Talviolympialaisissa häviten tosin Slovakialle Puolivälierissä maalein 3-4 häviten mitalit ja ollen kaikkiaan viides.

Vuonna 2011 hävittiin tietenkin sitten Leijonille eli Suomelle MM-kulta ja tätä ennen hävittiin Jääkarhuille eli Norjallekin Alkuerissä maalein 4-5. Voittolaukauskisa tarvittiin Jääkarhuille ikimuistoiseen päivään 30.4.2011.

Vuodeksi 2012 tietenkin MM-kisat uudistuivat pelitavoiltaan niiden hyödyttäessä Ruotsia, mutta mitalit jäi muille jaetuissa kotikisoissa yhdessä Suomen kanssa.

Jaetuissa MM-kotikisoissa jälleen yhdessä Suomen kanssa vuonna 2013 se voitti niissä maailmanmestaruuden kun se voitti Sveitsin maalein 5-1.

Seurantakauden lopuksi Tre Kronor oli mukana Talviolympialaisissa 2014 Sotshissa ja oli niiden hopeamitalisti. MM-kisoissa 2014 voitti lopulta pronssia vaikka oli myös pudota Valko-Venäjällä pelatuissa MM-kisoissa itse kisaisännälle ennen kuin sentään voittivat maalein 3-2.

Ruotsilla ei ollut yksinkertaisesti mahdollisuuksia eikä rahoitusta Talviolympialaisille vuodeksi 2014 kun sillä ei ollut hallituksensa tukea taaskaan kerran jolloin ainakin yksinään järjestäminen oli täysin poissa kuvioista.

Yritti toki jälleen Pohjoismaiden Yhteisten Talviolympialaisten hakua yhdessä Suomen ja Norjan kanssa saamatta sille tukea järkevästi.

Mahdolliset Talviolympialaiset Ruotsissa olisivat myös olleet mielenkiintoiset. Östersundissa ne olisi pidetty.

Tavoitteet seurantakaudelle olivat siten tyydyttävän hyviä ellei erinomaisia Tre Kronorille. Mikäli ei olisi ollut niin Leijoniin verrattuna mitaleja sentään tuli, ei lähdetty leijailemaan liikaa pilvilinnoihin eikä ihan niin paljon loppua kohti perseilty toisin kuin seurantajakson puolivälin paikkeilla jolloin Leijonilla oli etunsa.

Kanadan tavoitteet seurantakaudelle olivat hienot, mitaleja täynnä ja useimmiten maailmanmestaruuksia tietenkin lisäten Talviolympialaisten kultamitalein.

Ikävä kyllä MM-puoli oli vaikea Kanadalle.

Harvoin hävittiin pienille tai keskikastin maille ja jos hävittiin usein voittaja oli Sveitsi, mutta myös Ranskakin otti ja voitti Kanadan.

Täten vuosina 2010-2014 Kanada oli ulkona joka vuosi mitaleilta.

Tämä tietysti oli ikävä juttu seurantajakson päätteeksi jolloin Vaahteramiehistön voitiin sanoa olleen huonoin aikoihin.

Kanadan osalta Quebec Cityn Talviolympialaiset vuonna 2014 tuntui lähinnä ajatusvirheeltä tai hätäratkaisulta alun perin ja se vetikin vuoden 2014 Talviolympialaistenkin Alustavan Hakunsa pois hyvin nopeasti. Etenkin kun sillä oli jo olleet Vancouverin Talviolympialaiset vuonna 2010.

Yksi syy tosin olisi ollut pitää Quebec Cityssä Talviolympialaiset vuonna 2010 tai myös vuonna 2014 siirrettyinä Talviolympialaisina mikäli Kanadan Vancouver olisi kieltäytynyt Talviolympialaisista vielä viime hetkelläkin dramaattisesti eikä Quebec Cityä olisi voitu käyttää kisapaikkana.

KOK kun oli valmistautunut mahdollisesti vuonna 2010 julistamaan Kanadan Quebec Cityn yksinoikeudella Talviolympialaisten pitopaikaksi vuodeksi 2014 mikäli tosiaan varaisännät eli Etelä-Korea tai Itävalta olisivat joutuneet ottamaan vuoden 2010 Talviolympialaiset järjestettäväkseen.

Kanadalle toki jatketut tai siirretyt Talviolympialaiset vuoden 2014 kannalta olisivat olleet hyvä tilaisuus jälleen maan jääkiekkojoukkueelle.

Muutoin Kanadan Olympiakomitean näkymät enemmän olivat vuoden 2010 jälkeen lähinnä aikaisintaan vuoden 2018 Talviolympialaisissa tai jopa milloin tahansa vuosina 2022, 2026, 2030 tai jopa vielä tätäkin kauemmassa ajassa kun Vancouver 2010 nieli Talviolympialaisina aikanaan melkoisesti varoja.

Yhdysvaltain tavoitteista puhuen sen seurantajaksolla oli kilpailukykyisyyttä melkein olympiakultamitaliin astikin, mutta muutoin ne jäivät jonnekin lievästi epäonnistuneen ja erinomaista mestarillisuutta hiponeen tason välille.

Vancouverin 2010 Talviolympialaisissa tuli hopea ja sitten Sotshin 2014 Talviolympialaisissa pronssi jäi saamatta kun sen vei Suomi.

Yhdysvallat tosiaan oli mukana Talviolympialaisissa 2014 pelaten hienot Alkuerät lohkovoiton myötä vain hävitäkseen erittäin niukasti Kanadalle Välierissä maalein 0-1 ja lopulta otti sitten Suomelta kuokkaan 0-5 Pronssiottelussa jolloin se oli sen hävittyään neljäs.

Yhdysvalloille MM-puolikin oli ajoittain komeista voitoistakin huolimatta melko synkkä vuosina 2007-2012.

Yleistaso oli tosin parempi vuonna 2014 kuin vuosina 2007-2012 useimmiten ja ehkä osin myös 2013 tippumisesta huolimatta.

Yhdysvaltojen Olympiakomitealta ei vain liiennyt rahavaroja mahdolliseen vuoteen 2014 Talviolympialaisten hankkeelle kun jossain määrin aina Salt Lake Cityn Talviolympialaisten 2002 jälkeenkin Yhdysvalloilla on ollut noita rahoitusvaikeuksia Talviolympialaisten kaltaisille hankkeille.

Siten Renon ja Tahoe-järven eli käytännössä taas Squaw Valleyn eli nk. Akkalaakson Kisojen Paluu jäi melko helpostikin näkemättä. Hienoa tietysti olisi ollut nähdä Yhdysvallat jälleen iskussa olympiajäillään.

Jääkarhujen eli Norjan tavoitteet seurantajaksolla olivat lähtökohtaisesti huonon alun jälkeen parhaimmat sellaisenaan melkein koskaankin etenkin nykypäiväisen MM-kisamuodon aikaan!

Vuosin 2008, 2011 ja 2012 Puolivälierissä Jääkarhut olivat hienot kun vuosina 2009-2010 jäätiin ulos Puolivälieristä hyvin niukasti etenkin jälkimmäisenä vuonna puhuen kun Kanadan kanssa oltiin Välisarjan tai myös Neljännesvälieräsarjan päätteeksi tasoissa, mutta Kanada meni jatkoon roiman keskinäisen voiton vuoksi Jääkarhujen jäädessä ysipaikalle!

Suomelle tappiosta Puolivälieristä huolimatta oli paras sijoitus MM-taulukossakin pitkään aikaan eli kuudes vuonna 2011.

Ikävä kyllä enemmän tai vähemmän turhauttavan epäonnen myötä ja joskus myöhemminkin aina jakson loppuun asti tästä eteenpäin vuoden 2012 jälkeen eivät Jääkarhut enää Puolivälieriin päässeet.

Vuonna 2010 Vancouverin Talviolympialaisissa Jääkarhut olivat mukana, mutta se oli yksi huonoimmista kymppipaikalla kun taakse jäivät vain Jääkotkat eli Saksa ja Latvia.

Tietenkin tätä ennen pelit olivat sujuneet hyvin huonosti, mutta ihmeen kaupalla Jääkarhut olivat yllättää Puolivälierien Karsintaan tai käytännön Talviolympialaisten Neljännesvälieriin tullessa häviten siellä sitten Slovakialle maalein 3-4.

Tosin Vancouver 2010 jälkimaineena sujui paremmin kuin Sotshi 2014 Jääkarhuilta sinänsä.

Talviolympialaisissa 2014 se jäi niiden viimeisiksi sijalla 12 kaikkiaan nöyryyttävien vaiheiden jälkeen huipentuen myös 0-4 tappioon Venäjälle Talviolympialaisten Puolivälierien Karsinnan, mutta käytännössä nimestään huolimatta Talviolympialaisten Neljännesvälierissä.

Siten seurantajakson lopuksi näytti huonolta Jääkarhuille etenkin kun yhdessä Leijonien eli Suomen kanssa se oli vahvimmillaan seurantajakson keskivaiheilla.

KOK:n määrittelyissä Kiinan tapaan Norja tuntui olevan Esihaun porteilla, mutta kisapaikan vaihtuminen Lillehammerista Tromsöhön ei miellyttänyt KOK:ta ja kun siihen lisäsi poliittisen vihamielisyyden Talviolympialaisia kohtaan Norjan hallituksesta niin Norja päätti jäädä odottamaan talviurheilulle ystävällisempää hallitusta ja pistää kruununsa rahoina vuoden 2018 ja 2022 Talviolympialaisten hankkeisiin.

Välillä Norja haki Pohjoismaiden Yhteisiä Talviolympialaisia yhdessä Ruotsin ja Suomen kanssa, mutta aina hanke tyssääntyi johonkin ja muun muassa Norjan vihamielisten poliitikkojen piirissä pelättiin liialliseksi maksumieheksi joutumista.

Norjan tilanne vuonna 2014 oli käytännössä sama kuin vuosille 2018 ja 2022 Talviolympialaisten Hauissa tai Esihauissa, mutta vuodeksi 2014 puuttui Norjan Olympiakomitealta vuosista 2018 ja vuodesta 2022 poiketen myös Norjan Hallituksen Olympiatakuut.

Jääkarhujen tavoitteet olivat kuitenkin aikoihin ristiriitaisuuksista huolimatta onnistuneimmat.

Sveitsin tavoitteet voitiin lukea tyydyttävän hyviksi seurantajaksolla.

Talviolympialaisissa 2006 Torinossa ja Vancouverissa 2010 Talviolympialaisissa päästiin Puolivälieriin, mutta ei sen pidemmälle melko lailla kykyjä mukaillen.

Vuonna 2014 ei päästy edes Talviolympialaisten Puolivälieriinkään vaan jäätiin nöyryyttävästi Puolivälierien Karsintaan eli nimestään huolimatta käytännössä Talviolympialaisten Neljännesvälieriin Sotshin puolesta puhuen Latvialle 1-3 tappiolla. Sveitsi oli niiden paras olemalla 9:s kaikkiaan.

Vuosille 2011-2014 tämä tavoite ei juuri helpottunut ensin etenkin kun hävittiin Puolivälieräpaikka Jääkarhuille ja myöhemmin sitten vuodeksi 2012 jäätiin jo Alkueriin loppusijalla 11, mutta sitten tapahtuikin paljon ja äkkiä seurantakauden päätteeksi!

Vuonna 2013 Sveitsi voitti Alkueränsä lohkon jatkaen siitä sitten aina MM-hopeaan asti ensi kertaa sitten vuoden 1953 ja MM-kisoissa 2014 oli piruunnuttavan katkerasti 10:s jääden ulos Alkueristä Slovakian ysipaikan tapaan.

Sveitsille Talviolympialaiset vuonna 2014 teoreettisesti olisivat olleet varmasti hyväkin juttu maan jääkiekon kannalle, mutta käytännössä jo vuonna 2004 14.9.2004 Sveitsin Hallitus päätti vetää tukensa kaikilta muilta lähivuosien Talviolympialaisten hankkeilta kun vuoden 2006 Talviolympialaisten toteutukseen edes teoriassa oli silloin kaikki paukut sijoitettu niihin ja lähivuosien hankkeiden alle jäi myös tuolloin 10 vuoden päässä olleet Talviolympialaisten 2014 Alustava Hakukin.

Joskin myöhemmin Sveitsin Olympiakomitea sai jonkin verran lisävaroja Sveitsin Hallitukselta jolloin esimerkiksi vuoden 2010 Talviolympialaisten Esihakuun päästiin ja oltaisiin päästy varmaan Varsinaiseen Hakuun pitämään ehkä Talviolympialaisetkin sinä vuonna ennen kuin Sveitsin Hallituksessa tuli taas vain budjettileikkauksia mieleen. Zürichissä Talviolympialaiset olisi pidetty vuonna 2010 unelmien toteutuessa.

Kuitenkin melko kiitettävästi seurantakaudella Sveitsi suoriutui velvoitteistaan puhuen.

Leijonien eli Suomen osalta seurantajakso käynnistyi hyvin MM-hopealla, oli menettelevä toki pienin ongelmin pronssiakin keräten vuonna 2008 huipentuen hieman erikoisesti pitkästä aikaa MM-kultaan vuonna 2011 ja päättyi hyvinkin synkissä merkeissä vuosien 2013-2014 vaikeuksien myötä.

Suomella oli hakijoista ehkä Sveitsin jälkeen ja Andorran surkuhupaista hakua huomioimatta lyhimmät käsittelyajat Alustavan Haun osalta ja aika äkkiä Suomi joutui luopumaan Talviolympialaisten 2014 haaveiluistakin. Parhain mahdollisuus käytännössä olisi ollut pitää ne Pohjoismaiden Yhteisinä Talviolympialaisina yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.

Suomen haussa pitopaikkana olivat kuten vuodeksi 2018 ja 2022 Kuopion Tahko ja Helsinki myös erittäin teoreettiseen Talviolympialaisten unelmaan vuodeksi 2014. Itsessään Suomen jääkiekolle kuten aina ennenkin Talviolympialaisilla olisi ollut tilausta. Niiden kalleus ja ajoittainen hallitusvihamielisyys tai vaihtoehtoisesti tahdon puuttuminen kisojen järjestämiseen poliitikkojen osalta on vaikeuttanut sitäkin unelmaa.

Suomen osalta voitiin kai sanoa seurantajaksoa mistä tahansa tyydyttävän hyvästä erinomaisen huipuksi tietenkin ajoittain ikävin sivupiirtein ja edelleenkin oltiin Tre Kronorin menestysvarmuuden takana ellei kauempanakin.

Japanista puhuen seurantajakso käynnistyi melko menettelevin odotuksin, kasvoi siitä ennen pitkää paremmaksi ja lopulta toi varmuutta ainakin yksittäisten hienojen kiekkovuosien luomiseen mikäli ei sitten muuhun tuonutkaan.

Ikävä kyllä tärkein eli nousu MM-kisoihin tai pääsy Talviolympialaisiin pelaamalla ei toteutunut kun Japani esimerkiksi karsiutui Vancouverin 2010 Talviolympialaisista varsinaisessa Karsinnassa ja hieman nöyryyttävästi jo Sotshin 2014 Talviolympialaisten osin hyvinkin tasaisessa Esikarsinnassa.

Japania hankaloitti hieman MM-kisojen divisioonien nousujen muuttuminen vain sarjalohkon sisäisiksi jolloin vain ylempää pystyi nousemaan ja tietenkin Fukushiman vuoden 2011 tapahtumien takia sattunut vetäytyminen.

Itse Talviolympialaisten Alustavana Hakijana aika äkkiä huolimatta KOK:n suosituksesta laskea Japani myös vuoden 2014 Sotshin Talviolympialaisten Esihakijaksi Japani vetäytyi aika äkkiä koko haun ulkopuolelle.

Etenkin kun puutteita tosiaan oli paljon ja vaikka esimerkiksi Iwatan tai Shizuokan alueen liikenneyhteyksiä ja muun muassa teoreettista pitämistä varten ajateltua Olympiakylää oli suurennettu vuoden 2010 ajan vastaavaa tarkastusta varten silmällä pitäen silloin niin Japanilla siltikin oli ajoittain vielä vuotta 2010 ajatellen pahempi rahoitusongelma meneillään.

Etenkin kun valitettava Fukushima-Tohokun tilanne vuonna 2011 sattuneena oli pistänyt Japanissakin monet taloudelliset hankearviot uusiksi.

Myös kun alue kerta kaikkiaan sellaisenaan tuntui niin kovin oudolta aiemmin kertomani vuoden 2010 hankkeen yhteydessä sen mukaisesti.

Toisaalta Iwatan alue prefektuurina voitti sen mitä ei muun muassa Sapporo tai Nagano kyenneet tekemään joten eihän kisapaikkaakaan sellaisenaan voi syyttää mikäli rahasummat löytyvät, mutta ei kunnollista päättäjätilaa tai vastaavasti muiden päättäjien piireissä on liikaa ennakkoluuloja ilmastollisista tai muistakin syistä johtuen.

Japania huolestutti tietenkin jälleen vain niin paljon paremmat Etelä-Korean ja Kiinankin tarjoukset tuttuun tapaan tuolloin vuotta 2014 ajatellen.

Siten alettiin jälleen vuosikymmenen alun säästöohjelman mukaisesti miettiä vuotta 2018, mutta myös tietenkin 2020-luvun tilanteita tai 2030-lukuakin Talviolympialaisten suhteen.

Yksi ongelma tietenkin oli 2010-luvulta alkaen jo saman tien osin se, että Japanilla ei vain ollut rahaa vetää samaan tapaan nyt pian tulevia Tokion Kesäolympialaisia ja sitten miettiä siihen vielä silloisin vuosin edes teoriassakaan niitä edeltäen tai ihan heti niin jälkeen tulevia Talviolympialaisiakaan.

Talviolympialaisten Alustavan Esihaun peruutettuaan Japani yritti keskittyä tosiaan pian tämän jälkeen alkaneeseen rahansäästöön tulevien aikojen Talviolympialaisia varten, mutta myös 2018 Talviolympialaisten Alustava Hakijan asema tai vastaava Talviolympialaisten Esihakukin tuolloin kiinnosti.

Samalla luopuessaan omasta Talviolympialaisten Alustavan Hakijan asemastaan tai Esihaustaan vuodeksi 2014 Japani ilmaisi täyden tukensa Venäjän Sotshin Talviolympialaisten 2014 pitämiselle sen sitten tietenkin toteutuessa.

Japanin voitiin sanoa silti seurantajakson päätteeksi onnistuneen nousua huomioimatta melkein kaikessa muussa siitä puhuen.

Bosnian ja Hertsegovinan tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan. Maa pitkälti rakensi jääkiekkoaan uudelleen eikä myöskään osallistunut juuri kisoihinkaan mitä nyt satunnaisemmin pienempiin tapahtumiin.

Alkupuolella seurantajaksoa oli vuonna 2008 MM-kisojen 3. Divisioonan Karsinnassa mukana häviten pelinsä Armenialle ja Kreikalle, mutta sai yhden luovutusvoiton kun Armenialla oli laittomia pelaajia turnauksessa.

Siten se oli MM-ohjelman toiseksi viimeinen niistä maista mitkä pelasivat sinä vuonna eikä jatkoa tullut seurantajakson lopulla. Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin ja viimein vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut.

Toisaalta myös heti vuodeksi 2015 Bosnia ja Hertsegovina lähti mukaan MM-kisojen 3. Divisioonan Turkin Izmirissä Bornovan Jäähallissa pidettyihin karkeloihin ja tulokset eivät lievästi sanottuna päätä huimanneet MM-ohjelman huonoimmalta maalta puhuen sijalta 47.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2018 Talviolympialaisten alustavien hakijoiden eli niiden joukossa myös aiemmin mainitsematta jääneiden Japanin, Serbian, Italian, Turkin, Georgia/Gruusian ja Chilen Bosnia ja Hertsegovinan tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä.

Etenkin mikäli ne kaikki vain mahtuvat samaan viestiin.

Kieltämättä pari tällaista maata eli Bosnia ja Hertsegovina ja Chile tulevat jossain määrin olemaan hyvin nopeasti käsitelty.

Tässä niitä tuleekin kun viimeksi on tästä kaikesta puhuttu 16.3 tuolloin tosin vuoden 2010 vastaavan ainoan sellaisen eli Uuden-Seelannin kohdalla ja tietenkin juuri eilen vuoden 2014 vastaavan hyvinkin monen eri maan kohdalla:

Talviolympialaiset 2018 (Pidettiin Etelä-Korean PyeongChangissa tai kirjoitusasusta hieman riippuen Pyeongchangissa.)

Vaihtoehtoiset ja toteutuneet isäntämaat 2018 Talviolympialaisiin: Saksa ja Ranska

Talviolympialaisten 2018 Esihakuun kelpuutettu Esihakija: Norja

Talviolympialaisten 2018 Alustavat Hakijat: Kazhakstan, Ukraina, Kiina, Sveitsi, Uusi-Seelanti, Ruotsi, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Slovenia, Yhdysvallat, Espanja, Suomi, Japani, Serbia, Italia, Turkki, Georgia/Gruusia ja Chile

Tavoitteiden täyttyminen alustaville hakijoille: Kazhakstanin tavoitteet seurantajaksolla menivät hieman mynkään kun maassa ei oikein tunnuttu osaavaan uudistaa pelaajasukupolvia oikein ja muutenkin yleisen taantumisen myötä sen aikana edistykseltään se tuntui lähinnä MM-kisoihin enintään nousevalta hissijoukkuemaalta.

Vuodeksi 2011 kiitos IIHF:n vielä nykyäänkin osin edelleen mielestäni idioottimaisen päätöksen eli alempien MM-kisojen nousemisen muuttuminen koskemaan vain sarjalohko kerrallaan vuodesta 2012 eteenpäin veti Kazhakstanin hankalaan paikkaan.

Siitä kaikesta se selvisi melko kunnialla joskin kieltämättä viimeinen ottelu Ukrainan kanssa jätti pahan maun sopupeleistä ja Iso-Britannia jäi rannalle Kazhakstanin sitten noustessa vuodeksi 2012 MM-kisoihin.

Vuodet 2012-2016 oli kovin samanlaisia.

Viisi vuotta sitten vuonna 2017 Kazhakstan jäi myös niukasti ulos varsinaisista MM-kisoista kun se hävisi keskinäisen ottelunsa muutoin lopputulosten tasatilanteesta huolimatta samassa sarjassa pelanneelle ja juuri ja juuri tavoitteidensa mukaisesti Talviolympialaistenkin pitovuotta varten MM-kisoihin nousseelle Etelä-Korealle jolloin sen oli jäätävä vuodeksi 2018 MM-kisojen 1. Divisioonan/1-divisioonan sarjalohkoon B1 tai 1A nimityksestä riippuen.

Seurantajakson päätteeksi Kazhakstan oli vuodeksi 2018 mukana MM-kisojen 1. Divisioonan/1-divisioonan sarjalohkossa B1 tai 1A nimityksestä riippuen. Kazhakstan jäi niukasti ulos MM-kisoihin noususta vuodelle 2019 kun se jäi Italian taakse tasapelitilanteessa tuon vuoden eli 2018 Iso-Britannian ikimuistoisessa nousussa.

Seurantajakson päätteeksi yleisesti ottaen puhuen Kazhakstan karsiutui Sotshin 2014 Talviolympialaisista ja Pyeongchangin/PyeongChangin 2018 Talviolympialaisista niistä puhuen ja niukempi oli Sotshista tippuminen kun maalin päähän jäi Latviasta ja lisäksi keskellä Talviolympialaisten Karsintaa se sortui lähinnä omien tai muiden kuten Jääkukkojen eli Ranskan pisteiden syömiseen Latvian eduksi.

Sen jälkeen sitten siten nähtiinkin hieman synkempiä kuvia tavoitteiltaan lievästi epäonnistuneena tulevaan Kazhakstanillekin.

Kazhakstan mahdollisena Talviolympialaisten isäntänä oli vieläkin tuolloin jääkiekollisen uusiutumisensa saralla varsin heikossa asemassa suhteessa vastustajiinsa joten ongelmia olisi kyllä tullut.

Kazhakstanin osa oli olla vuonna 2018 Talviolympialaisten Esihakija kuten myös vuonna 2014, mutta pääasiallisten voimavarojen ollessa rahallisesti suunnattu jo vuoden 2022 Talviolympialaisten hankkeeseen Kazhakstan putosi ensin vain Alustavaksi Hakijaksi ja lopulta vetäytyi selvästi Norjaakin selvemmin kokonaan pois Talviolympialaisten hakemisesta.

Tavoitteet täten epäonnistuivat, mutta verraten lievästi moneen muuhun maahan nähden.

Ukrainan tavoitteet seurantajaksolla olivat aluksi menettelevän onnistuneet ellei peräti hyvätkin.

Ikävä kyllä kuten kilpakumppani Kazhakstan jääkiekossa niin Ukrainakin taantui seurantajakson aikana pahoin.

Hissijoukkueeksi ellei huonommaksikin.

MM-kisojen 1. Divisioonassa 2011 heti alkuun maa viimeisen kerran tosiasiallisesti taisteli noususta MM-kisojen varsinaiselle puolelle joskin jäi rannalle yhdessä brittien kanssa noususta kun kazakit vei sen ja Ukraina sai myös ikävät sopupelikohut niskoilleen.

Vuodet 2012-2016 olivat melko heikot myöskin kuten sen jälkeenkin.

Viisi vuotta sitten vuonna 2017 Ukraina jäi 1. Divisioonan/1-divisioonan B1 tai 1A nimityksestä riippuen sen sarjan viimeiseksi pudoten vuodeksi 2018 MM-kisojen 1. Divisioonan/1-divisioonan sarjalohkoon B2 tai 1B nimityksestä riippuen.

Siten se oli mukana vuoden 2018 MM-kisojen 1. Divisioonan/1-divisioonan sarjalohkossa B2 tai 1B nimityksestä riippuen.

Oli siellä neljäs jolloin jäi siihen sarjaan vuodelle 2019.

Seurantajakson päätteeksi yleisesti ottaen puhuen Ukraina karsiutui Sotshin 2014 Talviolympialaisista ja Pyeongchangin/PyeongChangin 2018 Talviolympialaisista niistä puhuen ja niukempi oli Pyeongchangin/PyeongChangin tippuminen Esikarsinnassa kun maalin päähän jäi Japanista. Lisäksi keskellä Talviolympialaisten Karsintaa 2014 se sitten olikin melko vastaan tulija häviten ottelun toisensa perään.

Ukrainan jääkiekolliset näkymät ovat olleet melko murheelliset toki ajoittain näyttävistäkin otteluista huolimatta. Kazhakstanin perinteinen jääkiekon kilpakumppani ei vain ole kyennyt ihan samalla tavalla uusiutumaan.

Toisaalta taas Ukrainan yleinen sekasorto enemmän tai vähemmän vuosista 2003-2004 lähtien hieman näkökulmasta riippuen on haitannut muutenkin maan urheiluelämää kuin vain jääkiekkoa.

Ukrainan tavoitteet ovat täten useimmiten todeten epäonnistuneet, mutta jään ulkopuolella itsenäisyys on säilynyt ja sotaa käyväksi maaksi onnistuminen on ylipäänsä itse pelaaminenkin näinä vuosina!

Jään Lohikäärmeiden eli Kiinan osuus käytiin pitkä aika sitten aiemmin kuten eilenkin läpi vuosien 2003-2014 osalta joten tässä yhteydessä keskityn tällä seurantakaudella niiden sijaan vain vuosiin 2015-2018.

Vuosiksi 2015-2016 se oli edelleen MM-kisojen 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B hieman nimityksestä riippuen.

Viisi vuotta sitten Jään Lohikäärmeet olivat vuonna 2017 MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkossa C2 tai 2B nimityksestä riippuen jolloin he onnistuivat sen voittamaan.

MM-kisoissa vuodeksi 2018 Jään Lohikäärmeet olivat mukana 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkossa C1 tai 2A nimityksestä riippuen.

Sinä vuonna se joutui jäämään kyseiselle sarjalle myös vuodeksi 2019 jolloin sille tuli lopulta onnistumaton pakkonousun yritys jotta aikataulun mukainen yritys Etelä-Korean tapaan pelata ihan MM-kisoissakin Talviolympialaisten 2022 pitovuotena olisi onnistunut.

Ikävä kyllä Kiina ei koskaan noussut, mutta osin esteeksi tuli myös hyvin viime hetkellä viime vuosille tietenkin koronakin.

Seurantajakson päätteeksi Sotshin Talviolympialaisten 2014 Karsinnoista puhuen Kiina kuitenkin kieltäytyi menemästä niihin joten sekään ei todennäköisesti helpottanut Talviolympialaisten saantia maahan ja oli etenkin jälkikäteen melkoista oman oksan sahaamista poikki maineenkin osalta tuolloin.

Lisäksi myös Pyeongchangin/PyeongChangin 2018 Talviolympialaisista niistä puhuen se tietenkin karsiutui.

Edelleen vuoden 2014 Alustavan Haun tapaan Talviolympialaisista puhuttaessa myös vuonna 2018 Kiinalla oli sama juttu Talviolympialaisten suhteen eli kaikki järkevät varat olivat jo suunnattu vuoden 2022 Talviolympialaisten pitounelmaan jolloin mitään järkeä Talviolympialaisten suhteen aikaistamisyrityksessä ei ollut.

Siten Kiinan tavoitteet olivat epäonnistuneet.

Sveitsin tavoitteet seurantajaksolla käytiin eilen läpi vuosien 2011-2014 osalta joten nyt käyn läpi vain vuodet 2015-2018.

Vuosien 2015-2016 MM-kisat olivat Sveitsille kovin turhauttavat.

Viisi vuotta sitten vuonna 2017 Sveitsi joutui jo ärsyttävän perinteisesti Ruotsin lyömäksi tällä erää Puolivälierissä maalein 1-3 jolloin Sveitsi tuolloin oli kuudes sen selvittyä Puolivälieriin melko helpostikin.

Sveitsin MM-kisat sujuivat vuodeksi 2018 jälleen äärimmäisen hienosti sen pudottaessa Puolivälierissä niin Suomen kuin Välierissä Kanadan ja maailmanmestaruus oli vain huonosti menneestä Rangaistuslyöntilaukauskilpailusta kiinni minkä jälkeen Sveitsi oli jälleen hopeamitalisti kun Ruotsi voitti maailmanmestaruuden.

Vuonna 2014 ei päästy edes Talviolympialaisten Puolivälieriinkään vaan jäätiin nöyryyttävästi Puolivälierien Karsintaan eli nimestään huolimatta käytännössä Talviolympialaisten Neljännesvälieriin Sotshin puolesta puhuen Latvialle 1-3 tappiolla. Sveitsi oli niiden paras olemalla 9:s kaikkiaan.

Vuonna 2018 oli mukana Talviolympialaisissa, mutta tippui melko katkerasti Saksalle häviten Jatkoajalla maalein 1-2 Talviolympialaisten Puolivälierien Karsinassa tai nimestään huolimatta käytännössä Talviolympialaisten Neljännesvälierissä olemalla siten 10:s Pyeongchangissa/PyeongChangissa.

Talviolympialaiset seurantajaksolla tavoitteineen eivät siis sujuneet paperilla sujuneet, mutta MM-kisoista puhuen peräti kaksikin hopeista mitalia melkein kultaan huipentuen nostivat sen erinomaisen onnistuneeksi Sveitsille!

Uuden-Seelannin tavoitteet heti seurantajakson alkuun olivatkin mitä parhaimmat:

Se oli jopa nousta vuoden 2011 MM-kisojen 2. Divisioonasta peräti MM-kisojen 1. Divisioonaan vuodeksi 2012, mutta ikävä kyllä jäi tappio Australialle maalein 0-2 kuten myös Serbia-tappio maalein 4-7 alkupuolella Australiassa pidettyä turnausta vei nousu-unelman mennessään.

Australia tietenkin nousi kun Jään Mustat/Ice Blacks, Belgia ja Serbia söivät toistensa pisteitä muutenkin miten ehtivät niiden jäädessä sitten rannalle.

Uudelle-Seelannille A-lohkon kakkostila tiesi MM-kisojen 2. Divisioonan kokonaistilaa numero 4 ja koko MM-ohjelman sijoitusta numero 32 vuonna 2011.

Nousu olisi ollut tärkeä kun vuodeksi 2012 muuttuivat säännöt idioottimaiseen suuntaan.

Sääntömuutos oli tuhoisa Ice Blacksille tai Jään Mustille ja vuonna 2012 MM-kisojen 2. Divisioonassa Uusi-Seelanti putosi vuodeksi 2013 alempaan sarjalohkoon mistä se ei olekaan noussut tämän jälkeen.

Viisi vuotta sitten vuonna 2017 Uusi-Seelanti pelasi myös ihan yhtä hyvät kisat 2. Divisioonassa/2-divisioonassa samassa sarjalohkossa kuin miten se tulisi pelaamaan seuraavana vuonna ja sitä seuraavana vuonnakin.

Vuodeksi 2018 se oli mukana MM-kisoissa 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B jossa se pelasi erittäin hyvät kisat viime vuonna häviten vain Espanjalle ratkaisupaikassa. Siten sen eli Ice Blacksin oli jäätävä samaan sarjaan vuonna 2019 pelaamaan.

Vähemmän yllättäen Uusi-Seelanti ei ollut mukana Talviolympialaisissa vuosina 2014 ja 2018 seurantajakson aikana.

Uusi-Seelanti kieltämättä oli erittäin mielenkiintoinen ehdokas hakemaan Talviolympialaisia.

Uusi-Seelanti haki Talviolympialaisia vuodelle 2018, mutta alustava haku meni hyvin nopeasti KOK:n kannalta roskakoriin vaikkakin ei kuitenkaan ihan niin nopeasti Andorran tai vaikkapa Gruusian vastaaviin nähden.

Etenkin kun ehkä tärkein syy liiankin pitkien etäisyyksien nimissä oli myös se, että se ei suostunut pitämään niitä yhdistelmänä esimerkiksi Queenstownin ja Dunedinin kesken tai jakamaan niitä yhdessä vaikkapa Australian kanssa.

Täten Uuden-Seelannin tavoitteet olivat lievästi epäonnistuneet, mutta silti kuitenkin menettelevät lähtökohtaiseen tulevaisuuteen.

Ruotsin tavoitteet seurantajaksolla käytiin eilen läpi vuosien 2011-2014 osalta joten nyt käyn läpi vain vuodet 2015-2018.

Tosin ne olivat hienot tuttuun tapaan joten en juuri puhu niistä.

Seurantakauden muuksi lopuksi Tre Kronor oli mukana Talviolympialaisissa 2014 Sotshissa ja oli niiden hopeamitalisti ja oli mukana Talviolympialaisissa 2018 Pyeongchangissa/PyeongChangissa pelaten mahtavat Alkuerät vain tippuakseen sitten Puolivälierissä Saksaa vastaan Jatkoajalla leikiteltyään Saksan hermoilla tunnetusti jälleen yhden kerran liian pitkään vuosien varrella. Oli siten viides.

Ruotsin Talviolympialaisten Alustava Haku ei muuttunut Esihakuun tai jopa varsinaiseen Hakuun vuotta 2018 ja sen Talviolympialaisia ajatellen kun jälleen Ruotsissa tuli riitaa Talviolympialaisten suhteen. Ruotsissa tuolloin yllättäen vaihtunut uusi hallitus suhtautui kielteisesti Talviolympialaisiin.

Tre Kronorin osalta puhuen tavoitteet olivat melko onnistuneita lopuksi ehkä tosin turhalla ylihehkutuksella lisäten vanhempiin aikoihin nähden tai ihan parhaimpaan 1990-luvun alun Tre Kronor-dynastiaan nähden.

Bosnian ja Hertsegovinan tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan.

Eilen on puhuttu alkuhetket joten nyt puhutaan muista vuosista.

Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin ja viimein vuoden 2018 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut.

Toisaalta myös heti vuodeksi 2015 Bosnia ja Hertsegovina lähti mukaan MM-kisojen 3. Divisioonan Turkin Izmirissä Bornovan Jäähallissa pidettyihin karkeloihin ja tulokset eivät lievästi sanottuna päätä huimanneet MM-ohjelman huonoimmalta maalta puhuen sijalta 47.

Myös vuosi 2016 oli hyvin huonosti.

Viisi vuotta sitten vuonna 2017 Bosnia ja Hertsegovina vetäytyi MM-kisojen 3. Divisioonasta/3-divisioonasta eli entisen MM-kisojen D-sarjasta ennen turnausta pelaamatta jääden sen viimeiseksi automaattisesti.

Seurantajakson päätteeksi vuonna 2018 se oli mukana sinä vuonna pitämässä MM-kisojen 3. Divisioonan/3-divisioonan Karsintaa eli entisen MM-kisojen D-sarjan Karsintaa missä se jäi sen toiseksi Turkmenistanin voittaessa ja joutui karsimaan vuodeksi 2019 MM-kisojen 3. Divisioonaan/3-divisioonaan eli entiseen MM-kisojen D-sarjaan.

Kiinnostusta toki oli, mutta hyvin äkkiä KOK heitti hakemuksen Alustavanakin Hakuna roskakoriin. Etenkin kun tuntui olevan vaikeuksia saada paikallista olympiakomiteaa kiinni ja homma vaikutti ainakin tuolloin vielä aika puhetason hommilta vailla konkretiaa.

Sarajevossa nuo Talviolympialaiset hyvin teoreettisesti vuonna 2018 olisi pidetty.

Siten tavoitteet bosniakkien osalta olivat epäonnistuneet, mutta myönteisesti sentään edes MM-ohjelmaan pääseminen säännöllisemmin pyörähti käyntiin.

Bulgarian tilanne oli seurantajakson suhteen lohduttoman huono joskin tässä käyn läpi enemmän vuosia 2015-2018:

Talviolympialaisista puhuen seurantajaksolla Bulgaria kuului lievästi sanoen huonoimpien joukkoon ja Sotshin Talviolympialaisten 2014 Karsintoihin Bulgaria ei maan äärettömän heikon jääkiekkotilanteen vuoksi osallistunut lainkaan.

Ikävä kyllä sitten Bulgaria tippuikin vuodeksi 2017 takaisin MM-kisojen 3. Divisioonan pariin.

Viisi vuotta sitten pelasi myös MM-kisojen 3. Divisioonassa/3-divisioonassa ja onnistui häviämään nousunsa sillä kertaa kieltämättä erikoisessa 3. Divisioonan/3-divisioonan Finaalissa Luxemburgille ja vielä peräti maalein 4-10! Siten Bulgaria joutui viisi vuotta sitten kuin vuonna 2018 jäämään sitä vuotta varten samalle sarjatasolleen.

Siten se oli mukana vuonna 2018 MM-kisojen 3. Divisioonassa/3-divisioonassa ja onnistui häviämään nousunsa MM-kisojen 2. Divisioonaan/2-divisioonaan sen sarjalohkoon C2 tai 2B Gruusialle/Georgialle.

Bulgaria ei ollut vähemmän yllättäen mukana Talviolympialaisissa 2018 Pyeongchangissa/PyeongChangissa kun se karsiutui Alkukarsinnassa häviten muun muassa Eestille maalein 0-26!

Jääkiekon suhteen tulokset Bulgarialta olisi ollut pakotetun sukupolven vaihdoksen jälkeen edelleen hyvin kammottavia vaikka Konstantin 'Konsta' Mihailov onkin nyt vihdoin ja viimein käytännössä eläkkeellä jäältä. Sofiassa olisi pidetty hyvin teoreettiset Bulgarian Talviolympialaiset vuonna 2018.

Siten tavoitteet olivat epäonnistuneet, mutta aivan pohjalukemista alkoi uusi, tuskallinen nousu jota vaihetta nykyäänkin eletään Bulgarian jääkiekon osalta.

Slovenian tavoitteet seurantajaksolla olivat vähän epäonnistuneet sen olemuksen mennessä MM-kisoissa hissijoukkueen asemassa, mutta Talviolympialaisiin piskuinen maa pääsi kaksikin kertaa mukaan peräjälkeen!

Vuodet 2011-2018 olivat enimmäkseen sellaisia joten puhuttavaa ei jäänyt.

Vuonna 2011 eli heti alkuun seurantajaksolla MM-kisoissa Slovenia tippui niistä MM-kisojen 1. Divisioonan puolelle juuri kuin säännöt muuttuivat siellä melkoisenkin paljon.

Viisi vuotta sitten Slovenia jäi vuonna 2017 MM-kisojen viimeiseksi ja putosi vuodeksi 2018 MM-kisojen 1. Divisioonaan/1-divisioonaan sarjalohkoon B1 tai 1A nimityksestä riippuen.

Etenkin jälkikäteen katsoen Slovenialla oli todella huonot MM-karkelot 2018 MM-kisojen 1. Divisioonassa/1-divisioonassa sarjalohkossa B1 tai 1A nimityksestä riippuen missä se oli lopulta toiseksi viimeinen viidennellä tilalla ja joutui jäämään vuodeksi 2019 samaan sarjaan missä toisti huonon vuotensa.

MM-kisojen murheita vasten seurantajakson päätteeksi Slovenia oli kuitenkin Talviolympialaisissa Sotshissa 2014 mukana kuten vielä sitäkin hienommin jälleen Talviolympialaisissa Pyeongchangissa/PyeongChangissa 2018.

Näistä hienompi yleisesti oli kaikkiaan vuosi 2014 kun tuolloin Slovenia oli Talviolympialaisten Puolivälierissä häviten Ruotsille maalein 0-5 ollen 7:s.

Bohinjissa Talviolympialaiset olisi pidetty.

Slovenian tavoitteet olivat täten ristiriitaisesti puhuen onnistuneet seurantajaksolle, mutta toki parempaakin toivottiin etenkin MM-puolelle.

Yhdysvaltain tavoitteet seurantajaksolla käytiin eilen läpi vuosien 2011-2014 osalta joten nyt käyn läpi vain vuodet 2015-2018.

Mitalejakin tuli.

Seurantajakson päätteeksi Yhdysvaltain jääkiekosta pystyi olemaan montaa mieltä, mutta edistystä kuitenkin oli myös etenkin useamman joskin kovin himmeän MM-pronssinkin myötä siellä tullut eteenpäin.

Seurantajakson muuna päätteenä Yhdysvallat tosiaan oli mukana Talviolympialaisissa 2014 pelaten hienot Alkuerät lohkovoiton myötä vain hävitäkseen erittäin niukasti Kanadalle Välierissä maalein 0-1 ja lopulta otti sitten Suomelta kuokkaan 0-5 Pronssiottelussa jolloin se oli sen hävittyään neljäs.

Tietenkin se oli myös Talviolympialaisissa 2018 häviten sensaatiomaisesti Slovenialle Jatkoajalla Alkuerissä, mutta muutoin pelasi hyvät Talviolympialaiset enimmäkseen aina Puolivälierien Rangaistuslyöntilaukauskisassa tapahtuneeseen tappioon asti Tsekille kokonaistuloksella 2-3. Oli kaikkiaan kuudes.

Yhdysvalloilla oli vuoden 2018 Talviolympialaisten Esihaun tai jopa Varsinaisen Haun osalta riittävät varat toisin kuin moneen vuoteen, mutta lopulta sen oma olympiakomitea päätti olla lähettämättä kunnollista Esihakua KOK:lle eikä juuri vastannut tiedusteluihin KOK:n osalta.

Espanja totta vie aloitti seurantajaksonsa näyttävästi:

Se nousi sensaatiomaisesti ensi kerran historiansa aikana periaatteessa pelaamaan vanhaa entistä MM-kisojen B-sarjaa eli MM-kisojen 1. Divisioonaa/1-divisioonaa vuodeksi 2011!

Sitten meno ei ollut niin hyvää enää.

Viisi vuotta sitten 2017 Espanja valitettavasti hävisi yllättävänkin monen voitettavan ottelun MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkossa C1 tai 2A ja joutui siten tippumaan viime vuodeksi sarjalohkoon C2 tai 2B samassa sarjassa.

Se oli mukana MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan sarjalohkossa C2 tai 2B voittaen sen vuonna 2018 ja nousten vuodeksi 2019 sarjalohkoon C1 tai 2A edelleen 2. Divisioonassa/2-divisoonassa MM-kisoista puhuttaessa.

Sotshin Talviolympialaisten 2014 Karsinnoista niistä puhuen Espanja jäi Esikarsintaan kun lähinnä ainut valopilkku melko lailla liiankin kovassa seurassa kiekkoillen oli Eestin lyöminen maalein 5-4.

Pyeongchangin/PyeongChangin Talviolympialaisten 2018 Karsinnoista niistä puhuen Espanja jäi jälleen rannalle nyt ikävästi puhuen Alkukarsintaan.

Espanjan tulevaisuuden näkymät tuolloin olivat jossain määrin täten synkät, mutta ei niin synkät kuin mitä ehkä on ollut nykyään.

Seurantakauden päätteeksi loppu oli huonompi kuin itse alku sellaisenaan ja muuten se oli hieman paikoillaan polkevaa.

Suomen tavoitteet seurantajaksolla käytiin eilen läpi vuosien 2011-2014 osalta joten nyt käyn läpi vain vuodet 2015-2018.

Tosin Suomi oli onnistunut vaikeuksin tuolloin.

Siitä sitten Suomi onnistuikin vuonna 2019 voittamaan maailmanmestaruuden joskin ilman äärettömän hyviä yksilöitä ja ilman todella loistavan sopivaa päävalmentajaa olisi Suomen maailmanmestaruus voinut jäädä toteutumatta.

Suomi tietenkin sijoittui Sotshissa 2014 Talviolympialaisissa pronssille ja seurantajakson päätteeksi oli mukana Talviolympialaisissa 2018 Pyeongchangissa/PyeongChangissa ja kaikkiaan kuudes hävittyään Kanadalle Puolivälierissä niukasti maalein 0-1.

Suomella oli erittäin vähäiset mahdollisuudet neljän vuoden sisällä vuodesta 2014 muuttuen vuoteen 2018 hakea Talviolympialaisia.

Seurantajakso oli täten onnistunut tietyin vaikeuksin Leijonillemme.

Japanin tavoitteet seurantajaksolla käytiin eilen läpi vuosien 2011-2014 osalta joten nyt käyn läpi vain vuodet 2015-2018.

Puurtaja Japani tosiaan oli tuolloin.

Vuoden 2017 MM-kisojen 1. Divisioonan sarjalohkossa 1B/B2 Iso-Britanniassa ja siellä päin Pohjois-Irlannin Belfastissa pelatuissa karkeloissa Japani pelasi melko turhauttavasti ollen taas kerran melko lähellä nousua, mutta lopulta jälleen nousua ei siitä huolimatta tullut.

Nousun kun vei koti-isäntä itse.

Sitä ennen kuitenkin ja turnauksen yleisesti ottaen Japani aloitti hyvin.

Ne kisat sisälsi yllätyksen.

Eli sen, että vuodeksi 2019 britit nousisivat aina MM-kisoihin asti ja kiitos koronan ja tätä edeltäen ihan pelillisestikin myös pysyisivät siellä näin vuonna 2021 kuten 2022!

Japanille vuonna 2017 MM-ohjelmassa sijoitus brittien tosiaan noustessa oli edelleen tuttu eli 24:s koko ohjelmaa vasten ajatellen.

Liettuan Kaunasissa pelatuissa MM-kisojen 1. Divisioonan lohkosarjassa 1B/B2 vuodeksi 2018 Japani oli mukana.

Turhauttavasti Japani oli oman sarjalohkonsa jaetulla kakkostilalla Eestin jäädessä tasapelistään huolimatta kolmanneksi ja Liettua nousi vuoden 2019 saman MM-kisojen divisioonan sarjalohkoon 1A/B1 Kazhakstaniin ja Japanin oli jäätävä edelleen sarjalohkoon 1B/B2 vuodeksi 2019 Tallinnassa pidettävää tapahtumaa varten.

Japanilla täten koko MM-ohjelmassa sijoitus vuonna 2018 oli 24:s jaetulla sijalla ja omalla 24:llä sijallaan Eestin ollessa 25:s.

Seurantajakso jäi hieman mielipiteestä kiinni, että oliko se hyvä vai huono Japanille.

Ikävä kyllä tärkein eli nousu MM-kisoihin tai pääsy Talviolympialaisiin pelaamalla ei toteutunut kun Japani esimerkiksi karsiutui Vancouverin 2010 Talviolympialaisista varsinaisessa Karsinnassa, hieman nöyryyttävästi jo Sotshin 2014 Talviolympialaisten osin hyvinkin tasaisessa Esikarsinnassa ja lopulta jälleen selvemmin karsiutui Pyeongchangin/PyeongChangin 2018 Talviolympialaisten Karsinnoissa.

Täten tulevaisuus jäi hieman hämärän peittoon Japanille.

Serbialle seurantajakson tavoitteet olivat alkuun hyvät asetelmaltaan heti yhden MM-kisojen 1. Divisioonan vuoden piipahduksen jälkeen, myöhemmin heikkenevät ja lopuksi jälleen erinomaisen hyvät nyt selvästikin alkuun verraten!

Koko tämän ajan eli vuodet 2011-2018 Serbia vietti MM-kisojen 2. Divisioonassa ja hitaasti rakensi jääkiekkonsa melko hyväksikin.

Serbia oli vuonna 2017 Galatissa Romaniassa pidetyissä jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan tutussa sarjalohkossa 2A/C1.

Turnaus tietyllä tapaa oli kilpailukykyisempi kuin miten tulisi olemaan vuonna 2018, mutta oli myös turhauttavampi.

Etenkin kun pistemenetyksiä oli enemmän kuin miten tulisi olemaan silloisesti vuotta myöhemmin.

Serbia vuodeksi 2018 ei pelannut tietenkään PyeongChangin tai myös kirjoitusasusta riippuen Pyeongchangin Talviolympialaisissa Etelä-Koreassa sieltä karsiuduttuaan Esikarsinnassa, mutta pelasi tietenkin jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan sarjalohkossa 2A/C1 Hollannin Tillburgissa.

Siten Serbia oli kolmas ja joutui jäämään omia 2. Divisioonan sarjalohkonsa kotikisoja vuodeksi 2019 ollen samalla kertaa koko MM-ohjelman 31:s Ijs-Oranjen voittaessa ja noustessa koko MM-ohjelman sijalla 29 jääkiekon MM-kisojen 1. Divisioonan puolelle sarjalohkoon 1B/B2.

Tätä taustaa vasten kolme vuotta sitten eli 2019 Serbian niukempaakin niukempi nousu kotiyleisönsä edestä viimeinkin 1. Divisioonan MM-puolen sarjalohkoon 1B/B2 oli hyvä suoritus ajalta ennen koronaa.

Muilla tavoin Serbiassa hiljaista nousua on tehty, mutta onhan sitä vielä paljon tehtävääkin edessä.

Itse Serbian Talviolympialaisten 2018 Alustavasta Hakijasta ja sen asemasta puhuttaessa kovin kauan Serbialla ei ollut mahdollisuuksia kehua niitä edes oikein oman maansa lehdissäkään.

Puutteita oli paljon ja paljon syytöksiä myös mahdollisista korruptioväitteistäkin.

Milloin ei ollut niin ongelmana olivat monet eri paikkojen riittävyydet lajeille.

Siten seurantajakson voi nähdä myönteisenä Serbialle kun niitä miettii noille vuosille/nykypäivään.

Italialle seurantajakso ei ollut erityisen hyvä kun siitä tuli lähinnä ennen pitkää hissijoukkue MM-kisojen suhteen varsinaisen puolen ja 1. Divisioonan välillä.

Muuta sanottavaa ei juuri ollut.

Talviolympialaisten paikka Sotshiin meni vuonna 2014 niin Sinikoneelta kuin Saksalta keskinäisen pistesyönnin takia jolloin paikan vei Italian karsiutuessa Itävalta.

Italia ei pelannut tietenkin PyeongChangin tai myös kirjoitusasusta hieman riippuen Pyeongchangin Talviolympialaisissa Etelä-Koreassa sieltä karsiuduttuaan otettuaan vauhtia Esikarsinnastakin, mutta oli kuitenkin mukana Unkarin Budapestissa pelatuissa MM-kisojen 1. Divisioonan lohkosarjassa 1A/B1.

Italia nousi vuodeksi 2019 takaisin varsinaisiin jääkiekon MM-kisoihin, mutta nousu oli vaikean työn takana ja osin riippuvainen muista tuloksista.

Italia oli tosiaan tässä sarjatason sarjalohkossa toinen ja MM-ohjelmassa muutoin 18:sta neljä vuotta sitten.

Nythän tietenkin viime hetkellä Italia onkin pysynyt MM-tasolla ajalta juuri ennen koronaa, mutta putoaminen on odotettavissa heti kuin vain jälleen putoaminen olisi mahdollista.

Talviolympialaisten 2018 Alustavana Hakijana Italian hakemus yleensäkin oli varsin kummallista luokkaa.

Etenkin kun aiemmin Italia oli vakuuttanut, että ei erityisesti aio niitä hakea ja osin muutenkin kun kaikki paukut maassa olivat säästetty juurikin Cortina d' Ampezzon ja Torinon yhteisiin Talviolympialaisiin Italiassa pidettävinä sellaisina vuodeksi 2026.

Italian jääkiekollista asemaa peilaten teoreettiset kotijäillä pidettävät Talviolympialaiset 2018 olisivat saattaneet luoda vähän enemmän uskoa Sinikoneen menestykseen, mutta järki ja realismi olisi kuitenkin ollut pakko pitää toteutuneen kuvan perusteella tallessa kun tilanne kieltämättä oli verraten vallan synkkä tavallaan.

Siten seurantajakson päätteeksi oltiin MM-kisoissa, mutta kuinka kauan olikin sitten toinen juttu tietää.

Turkin tavoitteet seurantajaksolla käytiin eilen läpi vuosien 2011-2014 osalta joten nyt käyn läpi vain vuodet 2015-2018.

Vuonna 2017 Turkki oli mukana MM-kisojen 2. Divisioonan alemmassa sarjalohkossa 2B/C2 Uudessa-Seelannissa Aucklandissa.

Lopulta putosi sarjasijoituksellaan eli kutostilalla juurikin vuodeksi 2018 Etelä-Afrikassa pelattuihin 3. Divisioonan MM-kisoihin.

Turkki ei tietenkään pelannut PyeongChangissa tai myös kirjoitusasusta riippuen Pyeongchangin vuoden 2018 Talviolympialaisissa sieltä karsiuduttuaan kuten ei myös Sotshissa 2014, mutta oli mukana jääkiekon MM-kisojen 3. Divisioonassa Etelä-Afrikassa Kapkaupungissa.

Turkki tosiaan ei noussut edes jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan puolelle.

Seurantajakso päättyi surkeuteen.

Georgian tai myös Gruusian tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan. Etenkin aluksi.

Myöskin vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut, mutta viimein vuoden 2018 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ilmoittautui tosin häviten ihan heti alkuun karsintansa.

MM-ohjelma lähti käyntiin kunnolla vuonna 2013.

Vuonna 2017 Jään Ristiritareilla ei ollut vuoteen 2018 verrattuna ihan niin huippuhyvä vuosi jäällä, mutta omalla tavallaan lupaava Bulgariassa pidetyissä MM-kisojen 3. Divisioonassa.

Lopulta Jään Ristiritarit voittivat Taiwanin maalein 11-2 ja myös nousivat maalle ikimuistoisena päivänä 22.4.2018 tosiaan seuraavalle sarjatasolle voittajana sarjatasollaan ja koko MM-ohjelman sijalla 39!

Ikävä kyllä vieläkin sellainen todellisen kova kykyjen katto on maan osalta jääkiekossa selvittämättä.

Tosin kyvyt ovat hieman Islantia tai Belgiaa paremmat tällä hetkellä.

Vuoden 2018 Talviolympialaisten Alustavan Haun aikaan maan tilanne kieltämättä osoitti nopeaa kehitystä, mutta paljon olisi pitänyt vielä töitä kyllä tehdä.

Ja aina kun KOK on ilmaissut kiinnostuksensa niin sitten jutut tuntuvat olevan lähinnä puhetason juttuja tai sitten ei ole saatu vastaavasti Jään Ristiritareiden paikalliseen olympiakomiteaan juurikaan yhteyttä hieman Bosnian ja Hertsegovinan vastaavien tyyliin.

Tätä paremmin tai nykyhetkeä paremmin jääkiekkoon on todennäköisimmin suhtauduttu vain Neuvosto-Gruusian aikoina, mutta silloinkin lajia pyöritettiin osin tietysti Neuvostoliiton ehdoilla ja siinäkin oli monta vaikeaa vaihetta matkassa.

Itsenäisenä Gruusiana liikkumavaraa siinäkin puolessa on enemmän.

Siten seurantajakso huipentui onnistumiseen uuden sarjatasonkin muodossa.

Chile oli Alustavista Hakijoista puhuen Talviolympialaisiin kaikkein heikoin ja erikoisin.

Etenkin kun se ei edes ollut seurantajaksolla koko MM-ohjelmassakaan!

Vuoden 2018 Talviolympialaisia varten käsiteltäessä tämän kyseisen maan hakemus lensi roskiin valitettavankin nopeasti. Itsessään Chilessä Andit ovat erinomainen mahdollisuus pitää Talviolympialaisten lajeja ainakin erilaisten laskettelujen ja pujottelujen osalta. Sen sijaan osalle lajeista tulisi erittäin vaikeaa löytää pitopaikkaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2022 Talviolympialaisten alustavien hakijoiden eli niiden joukossa myös aiemmin mainitsematta jääneiden Japanin ja Turkin tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä.

Etenkin mikäli ne kaikki vain mahtuvat samaan viestiin.

Kieltämättä pari muuta tällaista maata eli Bosnia ja Hertsegovina ja Chile tulevat jossain määrin olemaan hyvin nopeasti käsitelty.

Tässä niitä tuleekin kun viimeksi on tästä kaikesta puhuttu 16.3 tuolloin tosin vuoden 2010 vastaavan ainoan sellaisen eli Uuden-Seelannin kohdalla ja tietenkin 25.4 ja 26.4 vuoden 2014 ja etenkin vuoden 2018 vastaavan hyvinkin monen eri maan kohdalla:

2022 Talviolympialaiset (Pidettiin Kiinan Pekingissä ja tarpeen mukaan joidenkin lajien osalta myös Kiinan Hebeissä niitä pidettiin kuten myös useilla muillakin paikkakunnilla eli esimerkiksi Shijingshanissa, Yanqingissa, Xiaohaituongissa, Dazhuangkessa, Zhangshanyingissa, Zhangjiakouissa, Taizichengissa, Wukesongissa, Shougangissa ja Chonglissa.)

Vaihtoehtoinen ja toteutunut isäntämaa vuoden 2022 Talviolympialaisiin: Kazhakstan

Talviolympialaisten 2022 Esihakuun kelpuutettu Esihakija: Norja

Talviolympialaisten 2022 Alustavat Hakijat: Itävalta ja Italia Yhteisinä/Jaettuina Talviolympialaisina, Bosnia ja Hertsegovina, Kanada, Chile, Ranska, Suomi, Saksa, Uusi-Seelanti, Romania, Espanja, Ruotsi, Ukraina, Puola, Sveitsi, Yhdysvallat, Japani ja Turkki

Tavoitteiden täyttyminen alustaville hakijoille: Itävallan ja Italian Yhteisten/Jaettujen Talviolympialaisten osalta puhuen seurantajaksolla käsitellään enimmäkseen Itävaltaa kuin Italiaa kun jälkimmäisen maan tilanteet enin osin vuosien 2011-2018 osalta kerrottiin jo keväällä jolloin se saa vain pienemmän maininnan.

Itävallan osuus ei ollut järin hieno etenkin aluksi, mutta lopuksi sitten kylläkin.

Sitten tulikin korona kuten myös Ukrainan sota jolloin erinäisten ulosheittojen jälkeen Itävalta voitiin yhdessä Ranskan eli Jääkukkojen kanssa pitää MM-kisoissa vuodeksi 2022.

Talviolympialaisissa 2018 Pyeongchangissa/PyeongChangissa kuten myös Pekingin Talviolympialaisissa 2022 Itävalta ei ollut mukana, mutta oli tietenkin mukana niiden Talviolympialaisten Karsinnoissa.

Koronan jälkiajalle puhuen Itävalta jää jatkamaan MM-kisoihin.

Italian osuus puhuttiin läpi keväällä vuosille 2015-2018 joten nyt tulee lyhyesti nämä vuodet osin koronan vaivaamina vuosille 2019-2022.

Italialla tosiaan päästiin MM-kisoihin, mutta heti korona-ajan päättymisen myötä putoamattomuuskielto päätettiin ja siten ensi vuodeksi maa putoaa MM-kisojen 1. Divisioonaan mitä nyt koronan jälkiajalle nousua takaisin kyllä odotellaan.

Tietenkin Italia ei päässyt vuoden 2018 Talviolympialaisiin kuten ei myöskään vuoden 2022 Talviolympialaisiin mitä nyt tietenkin oli Talviolympialaisten Karsinnoissa mukana.

Myönteisesti puhuen Italia tosin nyt vuoden 2026 hyvin todennäköisiin omiin Talviolympialaisiinsa Italia pääsee karsimatta.

Tirolin, Etelä-Tirolin, Trentinon ja Innsbruckin alueelle kaavaillut Yhteiset/Jaetut Talviolympialaiset vuodeksi 2022 kaatuivat kaiken kaikkiaan jo melkoisen nopeasti. Tosin koko yhteishankkeeseen oltiin ajauduttu kun molempien maiden Olympiakomiteoilla ei järkevästi vain ollut hankkeeseen ryhdyttäessä varoja yksin Talviolympialaisten saamiseen.

Tavoitteet Itävallalle ja Italialle onnistumiseltaan seurantajaksolla siitä puhuen olivat kohtuullisen lievästä epäonnistumisesta aina loistavaan onnistumiseen asti vaihdelleita.

Bosnian ja Hertsegovinan tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan.

Keväällä on puhuttu alkuhetket joten nyt puhutaan muista vuosista.

Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin, 2018 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut ja viimein vuoden 2022 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ilmoittautui.

Siellä eli kaikkein varhaisimmissa mahdollisissa karsinnoissa Pekingiin 2022 kieltämättä bosniakit saivat melkoisen kylmää kyytiä sen eri otteluissa.

Bosniakkien tilanne on siis melkoisen huono joskin vähäisesti eteenpäin kyllä on menty ja toivottavasti mennään jatkossakin.

Siten tavoitteet bosniakkien osalta olivat epäonnistuneet seurantajaksolla, mutta myönteisesti sentään edes MM-ohjelmaan pääseminen säännöllisemmin pyörähti käyntiin kuten myös nyt mennään mitä ilmeisimmin jatkossakin Talviolympialaisiin.

Kanadan osuus seurantajaksolla siitä puhuen oli hyvä aluksi etenkin kun siihen lähdettiin maailmanmestareina ja sen edetessäkin on oltu mitaleilla. Seurantajakso on päättynyt nyt eräänlaiseen jatkokilpailuun Suomen kanssa siitä, että ovatko Vaahteramiehistö vai Leijonat kevään päätteeksi maailmanmestareita?

Talviolympialaisissa niistä puhuen Kanada oli pronssilla 2018 Talviolympialaisissa PyeongChangissa/Pyeongchangissa, mutta 2022 Pekingissä Kanadalla kieltämättä oli välillä melko vaisutkin kisat ja siten jäätiin Ruotsi-tappion myötä Puolivälierien päätteeksi sijalle 6 ja sekin jakaen Tanskan kanssa toki sen edellä!

Tanska meni tänä keväänä myös voittamaan Kanadan MM-kisoissa joten siinäkin sitten riittää jännitettävää jatkoon omin ehdoin.

Muu möhlintä oli lähinnä viime vuoden MM-kisat jossa Kazhakstan oli mennä pisteissä Kanadan sijaan Puolivälieriin!

Itse Talviolympialaisista 2022 puhuen:

Calgaryn lisäksi myös Quebec tarjosi mahdollisuutta joko vuodeksi 2022 tai 2026 ja viimeistään siitä eteenpäin milloin tahansa mahdollisuutta järjestää Talviolympialaiset Kanadassa.

Näkymät täten Kanadaan ovat hyvät jatkoa ajatellen ja tavoitteet myös ovat seurantakauden päätteeksi myös koronan jälkeiselle ajalle melko onnistuneiksi luettava.

Chile oli Alustavista Hakijoista puhuen Talviolympialaisiin kaikkein heikoin ja erikoisin.

Etenkin kun se ei edes ollut seurantajaksolla koko MM-ohjelmassakaan!

Vuoden 2022 Talviolympialaisia varten käsiteltäessä tämän kyseisen maan hakemus lensi roskiin valitettavankin nopeasti. Itsessään Chilessä Andit ovat erinomainen mahdollisuus pitää Talviolympialaisten lajeja ainakin erilaisten laskettelujen ja pujottelujen osalta. Sen sijaan osalle lajeista tulisi erittäin vaikeaa löytää pitopaikkaa.

Ranskan osuus seurantajaksolla tuntui onnistuneimmalta etenkin aikoihin kun parhaimmillaan MM-kisoissa melkein päästiin vuodeksi 2017 Puolivälieriinkin ja vuonna 2014 oli jo päästykin!

Lisäksi se piti yhdessä Saksan kanssa jaetut MM-kisat vuodeksi 2017.

Ikävä kyllä välillä kuitenkin Jääkukot ovat myös mokanneet kauden peleissään ja juuri ennen koronaahan he olisivat pudonneet ensi kertaa hetkeen myös MM-kisojen 1. Divisioonaan.

Kun korona tuli kuten myös Ukrainan Sotakin tuli laajamittaisena niin Ranska sai jäädä kuten Itävaltakin MM-kisoihin.

Tulevaisuuteen siis MM-kisoihin jäämisen kannalta näkymät riittävät, mutta nouseeko taso siitä paljonkaan korkeammalle?

Talviolympialaisissa 2018 PyeongChangissa/Pyeongchangissa tai myöskään Talviolympialaisissa 2022 Pekingissä Ranska ei ollut mukana, mutta oli kuitenkin Talviolympialaisten 2018 ja 2022 Karsinnoissa mukana.

Toivottavasti olisi sitten ensi Talviolympialaisissa mukana, mutta nähtäväksi jää seurantakauden päätteeksi.

Itse Talviolympialaisten 2022 pidosta puhuen:

Vuonna 2022 Talviolympialaisista puhuttaessa ne teoreettisesti olisi järjestetty Nizzassa.

Tämä onnistui lisävaroinkin, mutta myöhemmät rahoitusongelmat ovat pudottaneet Ranskan lähinnä Talviolympialaisten Varakisaisännäksi.

Tällä hetkellä Talviolympialaisten toteutuminen Ranskassa on melko vähäinen, enintään välttävä todennäköisyydeltään. Jääkiekon näkymät ovat myös lähinnä kohtuulliset lähivuosille Jääkukoille.

Suomen näkymistä puhuen keväällä puhuin läpi vuodet 2015-2018 joten tässä puhun lyhyesti lähinnä vuodet 2019-2022:

Ne päättyivät yleisen seurantajakson päätteeksi upeasti yhteisiin kultajuhliin niin Talviolympialaisten 2022 kuin myös MM-kisojen 2022 osalta ihan kotikisoissakin!

Tietenkin tätä ennen oli tullut MM-kulta 2019 ja myös MM-hopea 2021 eli viime vuodeksi.

Suomella oli edelleen erittäin vähäiset mahdollisuudet neljän vuoden sisällä vuodesta 2018 muuttuen vuoteen 2022 hakea Talviolympialaisia.

Vuosien 2010-2021 eli koko tämän nyt kuluneen vuosikymmenen ajan ja pisimmillään heti vuoden 2006 Talviolympialaisten hankkeiden kaaduttua kaikessa hiljaisuudessa myös vuosina 2007-2009 on käyty Talviolympialaisten neuvotteluja.

Talviolympialaisten hanketta innokkaimmin ovat ajaneet nk. Purontakanen-Wallin-sopimuksella tai myös Wallin-Purontakanen-sopimuksella tietenkin Jouko Purontakanen ja Stefan Wallin ja ajoittain tässä poliittisessa hankkeessa on ollut muitakin silmäätekeviä aina Jyrki Kataistakin, Tarja Halosta ja Sauli Niinistöä myöten.

Hanke ei vain ole/ollut edennyt, muista poliitikoista viime aikojen ja vuosien kohupoliitikko Juha Sipilä kuten ei myöskään Sanna Marin kovin kummoista kiinnostusta siihen osoittanut.

Suomen Talviolympialaisten hankkeista puhuttuna näinä vuosina yhteistä niille on vain tuntunut olevan niille täysi melkein täysi mahdottomuus. Muuten kuin tietenkin Pohjoismaiden Yhteisten Talviolympialaisten nimissä yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa. Edelleen kisapaikat ovat olleet samat eli Kuopion Tahko ja Helsinki mikäli Talviolympialaiset olisi kyetty tai kyettäisiin järjestämään.

Vuosiin 2014 tai 2018 ja niiden Talviolympialaisten hankkeisiin verrattuna Alustavaan Hakuun ei paljoa enempää euroja kilissyt kisakassaan.

Kriteerit Esihakuun riittivät, mutta rahat eivät ja ei tulevaisuudenkaan Talviolympialaisten haut valoisalta näytä juurikin Suomen omien taloudellisten murheiden saralta puhuttaessa.

Seurantajakso oli täten onnistunut tietyin vaikeuksin Leijonillemme.

Saksan näkymät seurantajakson aikana ovat välillä olleet melko hyvätkin, ajoittain upeatkin kun melkein voitettiin vuodeksi 2018 Talviolympialaisissa PyeongChangissa/Pyeongchangissa olympiakultakin sittemmin olympiahopealla, mutta sittemmin on ollut vähän vaisumpaa.

Parhaimmillaan ollaan oltu melkein kiinni mitaleissa kuten viime vuodeksi oltiin MM-pronssille, mutta muuten erinäiset pienemmät virheet tuntuvat edelleen haittaavan Saksaa.

Pekingin Talviolympialaisissa 2022 närästi kieltämättä myös Kiina-voitosta huolimatta Saksan jääminen kymppipaikalle turnauksessa kun parempaakin tarjolla oli!

Näkymät täten ovat ristiriitaisen tuumivia.

Etenkin kun Talviolympialaisiin pääsyyn piti vuodeksi 2018 ottaa vauhtia Talviolympialaisten Karsinnoistakin missä Saksa voitti melko täpärästikin Latvian maalein 3-2!

Seurantakauden päätteeksi sen voisi kai sanoa onnistuneen tyydyttävän hyvin tai jopa loistavastikin.

Etenkin mikäli vielä vähän enemmän olisi niitä mitaleja ja mitalipelejä vyön alla.

Itse Talviolympialaisten 2022 pitonäkymistä:

Saksassa käytiin kovaa keskustelua Talviolympialaisista ja niiden hakemisesta heti kun Etelä-Korealle varmistui vuoden 2018 Talviolympialaiset. Jo 30.9.2013 mennessä Saksan Olympiakomitea näki, että Etelä-Korea käytännössä saa ilman ihmeitä Talviolympialaisensa vuodelle 2018 jolloin vuodesta 2022 tuli Saksan Talviolympialaisten selkeä tähtäin. Ikävä kyllä tämä tähtäin nähtiin ongelmaksi.

Ensimmäinen kielteinen päätös tuli vielä Etelä-Korean melkein varmoja Talviolympialaisia vuodelle 2018 odotellessa jo niinkin varhain kuin 10.11.2013.

KOK:n osalta Saksan hylkäävässä päätöksessä ennen pitkää Alustavan Haun osalta tärkeimpänä tekijänä oli se, että kisa-alueet olisi hajautettu hieman turhan monelle paikkakunnalle.

Pelkän Münchenin sijaan niitä olisi pidetty sen lisäksi myös Garmisch-Partenkirchenissä, Berchtesgadenerissä ja Traunsteinissa.

Uuden-Seelannin osalta sen seurantajakso enimmäkseen kerrottiin keväällä joten tässä keskitytään lähinnä lähivuosiin ennen koronaa kuten sen jälkeenkin nyt tähän hetkeen.

Vuodeksi 2019 se oli mukana MM-kisoissa 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B jossa se pelasi melko hyvät kisat, mutta joutui jäämään Israelin höyryjyrän edessä selvästi toiseksi siitä pudoten lopulta tasapelin vuoksi Islannin taakse kolmanneksi. Siten sen eli Ice Blacksin oli jäätävä samaan sarjaan vuonna 2020 pelaamaan.

Korona tuli ja meni jolloin Uusi-Seelanti jäi vetäydyttyään tälle tasolle edelleen joten paljonkaan ei voinut puhua tästä joukkueesta.

Siten seurantakausi oli menettelevä, vähäisesti epäonnistunut kun ei noustu ylempään lohkosarjaan ja kun riitojakin IIHF:n herrojen kanssa oli milloin mistäkin puhuen korona-aikana.

Vähemmän yllättäen Uusi-Seelanti ei ollut mukana Talviolympialaisissa vuosina 2018 ja 2022 seurantajakson aikana.

Uuden-Seelannin vuoden 2022 Talviolympialaisista puhuen:

Maan jääkiekko on pulmallisessa tilanteessa, mutta edelleen kehittyvä omanlaisenaan. Melko nopeasti kuitenkin Alustavakin Haku nähtiin vaikeana juttuna joten asiaa Esihakuun ei vain ollut.

Talviolympialaiset olisi vuoden 2018 vastaavasta Alustavasta Hausta poiketen otettu vastaan paremmin kuten myös otettiin.

Toki ongelmana on yllättävänkin suuri Talviolympialaisten poliittinen vastustus myöskin kun tunnutaan olevan niistä hieman pihalla eikä ihme tietysti olekaan kun kesälajeihin enimmäkseen maassa on totuttu.

Tosin nythän myös Talviolympialaisista puhuen kiitos Pekingin 2022 Uudella-Seelannillakin on viimein kultaa!

Romania aloitti oman seurantajaksonsa melko tavallisen tavan mukaan ollen hissijoukkue MM-kisojen 2. Divisioonan ja MM-kisojen 1. Divisioonan väliltä puhuen.

Ensin heti alkuun noustiin vuodeksi 2016 MM-kisojen 1. Divisioonaan vuoden 2015 MM-kisojen 2. Divisioonan voitolla, sitten pudottiin vuodeksi 2017 jälleen MM-kisojen 2. Divisioonaan, noustiin sieltä vielä kerran vuodeksi 2018 MM-kisojen 1. Divisioonaan ja ennen koronaa uskomattomasti noustiin jo peräti ylempään lohkosarjaankin vuodeksi 2020 voittoisten vuoden 2019 vastaavien jälkeen!

Koronan jälkeen täksi vuodeksi Tricolori Hocheina tunnettu maa tietysti koetti kaikkensa, mutta jäi viimeiseksi ja olisi pudonnut ilman koronaa.

Huolimatta tarmokkuudestaan ensi vuodeksi taitaa käydä niin, että maa taistelee putoamista vastaan.

Tietenkin se ei myöskään ollut mukana Talviolympialaisissa 2018 PyeongChangissa/Pyeongchangissa tai myöskään Talviolympialaisissa 2022 Pekingissä, mutta oli kuitenkin niiden Karsinnoissa mukana vuosille 2018 ja 2022 jääden kuitenkin Talviolympialaisten Esikarsintoihin. Vauhtia jouduttiin ottamaan vuodeksi 2022 Talviolympialaisten Alkukarsinnoista missä Romania oli murhaavankin ylivoimainen muihin nähden!

Itse Romaniassa pidettävistä Talviolympialaisista 2022 puhuen:

Maa siirsi kaikki taloudelliset voimavaransa vuonna 2019 vuodeksi 2020 pidettäviin Nuorten Talviolympialaisiin mikä epäonnistui kun nehän tunnetusti olisi pidetty Sveitsissä ilman koronaa. Vuosina 2007-2013 Talviolympialaisten 2022 hanke eli Romaniassa voimakkaimmin, mutta sen jälkeen vuoden 2013 marraskuusta lähtien kannatus oli laskussa erittäin jyrkästi.

Sittemmin luopui myös Alustavastakin Hausta eikä sen jälkeen ole näillä näkymin hakemassa jatkoa Talviolympialaisten unelmilleen myöhemmin ilman ihmeitä. Talviolympialaisten Euroopan Nuorisofestivaalien 2013 Päivien järjestäminen Romaniassa oli kuitenkin merkittävä saavutus sinänsä.

Mikäli Romaniassa olisi pidetty teoreettisesti Talviolympialaiset vuonna 2022 niin ne olisi pidetty Brasovissa ja Prahovan Laaksossa. Näistä Brasovissa on pidetty tosiaan tuo Talviolympialaisten Euroopan Nuorisofestivaalien Päivät vuonna 2013 ja haettu Nuorten Talviolympialaisia siinä onnistumatta joten ainakin kisapaikkoja mitä laajentaa niin on tulevaisuutta varten.

Romanialle voisi kai seurantajakson ainakin sanoa päättyneen melko hyvin.

Espanjan näkymät seurantajaksolleen suurille osin kerrottiin jo keväällä joten nyt keskityn lähinnä vuosiin ennen koronaa ja sen jälkeen.

Espanja jäi tosiaan pelaamaan MM-kisojen 2. Divisioonaan sen ylempään lohkosarjaan eikä ole juuri nousemaan kyennyt.

Tuleville vuosillekin se pelannee lähinnä parhaimmillaan yllätysnoususta ja muutoin keskikastin paikasta tai putoamista vastaan.

Lisäksi Talviolympialaisissa 2022 niiden Karsinnoista puhuen sillä oli Hollannin kanssa kilpailua Talviolympialaisten Esikarsintaan pääsystä aina Uusintaotteluun Nousemisesta asti puhuen.

Sen se hävisi ja täten Espanja jäi vuoden 2018 Talviolympialaisten toistona jo Alkukarsintaan.

Espanjan seurantajakson voitiin katsoa olleen pettymys tai enintään varovaisen epäileväisen toiveikas tulevaan.

Itse Espanjan Talviolympialaisten 2022 näkymistä:

Maa ei järkevästi pystynyt hakemaan Talviolympialaisia vuodelle 2022 edes Alustavaan Hakuun eikä tilanne parantunut myöskään vuotta 2026 ajatellen vuosina 2019-2021 niistä puhuen. Muun muassa Barcelonassa, La Molinassa ja Zaragozassa on harkittu Talviolympialaisia pidettäviksi. Välillä olosuhteet niin itsessään kuin taloudellisesti eivät ole sallinneet kehitystä Espanjalle Talviolympialaisten suhteen.

Jääkiekonkin saralta Espanjalla on vielä paljon kirittävää joten siinä mielessä on ehkä hyvä, että ei ole vielä pitkään aikaan tulossa Talviolympialaisia Espanjaan.

Etenkin kun vielä aiemmin tulevaisuuteen puhuen neuvottelut Ranskan ja Andorran kanssa ensin jaetuista ja sitten myöhemmin täysin yksin pidettävistä Talviolympialaisista katsoen epäonnistuivat hyvinkin selkeästi!

Ruotsille näkymistä puhuen keväällä puhuin läpi vuodet 2015-2018 joten tässä puhun lyhyesti lähinnä vuodet 2019-2022:

Ruotsille kyllä seurantakausi alkoi hyvin, jatkui menestyksellä, mutta on päättynyt ennen koronaa ja koronan jälkeenkin katastrofiin ja useiden vuosien mitalittomuuteen!

Talviolympialaisissa Pekingissä nyt oltiin lähellä jo mitalia, mutta pronssitta jäätiin sen mennessä Slovakiaan.

Tre Kronor on jäänyt monena vuonna myös Puolivälieriin ja nöyryyttävästi viime vuonna enemmän Jääkarhuja eli Norjaa mukaillen jo Alkueriin!

Hyvin ei siis mene länsinaapurillamme ja naisilla meni vieläkin huonommin mitä nyt IIHF vähän suojeli niin pääsivät toki takaisin tasolleen.

Muuten jääkiekossa toki Tre Kronor palannee vielä tasolleen ja tilanne muistuttaakin vähän Leijoniemme tilannetta vuosilta 2003-2005 näin nykypäivänä kun silloin Leijonat jäi joka vuosi Puolivälieriin välillä nöyryyttävästikin.

Itse Ruotsin Talviolympianäkymistä 2022 kun seurantakausi siis oli oikeinkin epäonnistunut:

Ruotsin Olympiakomitea päätti keskittää kaikki varat vuoden 2019 neuvottelujen jälkeen mieluummin vuoden 2026 Talviolympialaisten ottamiseen ihan pidettäväksikin asti minkä johdosta se veti vuoden 2022 Talviolympialaisten Esihaunkin pois vaikka hieman Suomea paremmin sillä olisi ollut mahdollisuuksia hakea Talviolympialaisia myös yksinäänkin Esihaussa.

Jääkiekon näkymät Ruotsissa ovat pysyneet valoisina nyt tosin vuoden 2019 jälkeen heikentyen. Mahdolliset 2022 Talviolympialaiset olisi Ruotsin osalta pidetty Östersundissa, mutta vuoden 2026 tai myös tulevaisuuden osalta kaukaiseen tulevaisuuteen asti toistaiseksi kaikki Ruotsin Talviolympialaisten haut tulevat koskemaan Tukholmaa ja Årea koska siellä on maan pääkaupunki, enemmän valmiita areenoita ja ennen kaikkea riittävästi hotelleja majoitusta varten kuin Östersundissa ja puhumattakaan monista muista Ruotsin pienemmistä paikkakunnista.

Tukholmassa voitaisiin järjestää kaikki muut lajit paitsi alppilajit ja joitakin hiihtolajeja jotka pidettäisiin Åressa.

Periaatteessa rahaa Ruotsilla on vaan ei tahtoa Suomen tapaan poliittisesti.

Ukrainan näkymiä käytiin jo keväällä läpi vuosille 2015-2018 joten nyt vuorossa on lähinnä lyhyt kertominen vuosien 2019-2022 suhteen.

Ukraina säilyi kyllä MM-kisojen 1. Divisioonassa sen alempaan lohkosarjaan kiitos koronan, mutta ensin oli hyvinkin vaikeaa kun nyt päättynyt vuosi oli hyvä.

Melkein nousunkin arvoinen tietyin ehdoin.

Itse Ukrainan näkymistä vuoden 2022 Talviolympialaisteen pitoon kun maa ei tietysti vuodeksi 2018 PyeongChangiin/Pyeongchangiin ja nyt Pekingiin täksi vuodeksi päässyt kun se jäi Talviolympialaisten Esikarsintaan molemmin kerroin:

Maa on kärsinyt edelleen käynnissä olevan Ukrainan Sodan seurauksista. Maan jääkiekkokin on murrosvaiheensa vuoksi ollut heikoilla kantimilla.

Kisapaikaksi niin siihen kuin vuoden 2022 ja 2026 teoreettisiin hankkeisiin ilman poliittisten ongelmien loppumista maassa oli niiden tapaan ajateltu Lvovia tai myös ukrainalaisittain Lviviä.

Ukrainan tavoitteet ovat täten useimmiten todeten epäonnistuneet, mutta jään ulkopuolella itsenäisyys on säilynyt ja sotaa käyväksi maaksi onnistuminen on ylipäänsä itse pelaaminenkin näinä vuosina!

Puolan seurantajakso oli kohtuullisen menettelevästä jopa loistavaan vaihdellutta.

MM-kisojen 1. Divisioonassa Puola on viettänyt vuodesta 2015 enimmäkseen ylemmässä lohkosarjassa, mutta välillä toki alemmassakin.

Vuodeksi 2017 melkein noustiin MM-kisoihin, mutta ei aivan kun Italia-tappio ratkaisi pelin.

Puola on kilpaillut ennen koronaa ja kilpailee vastakin etenkin Tricolori Hochein eli Romanian kanssa kun sehän pilasi yhden Puolan nousuvuodenkin.

Seurantajakson päätteeksi Puola näytti kaapin paikan siltä nousun evänneille IIHF:n herroille nousemalla sitten pelillisesti Japanin voittaen nyt tänä vuonna keväällä.

Ylempään lohkosarjaan jännitystä toivottavasti riittää lähivuosina jolloin ehkä Puolakin pääsee MM-kisoihin jälleen!

Se jää nähtäväksi.

Itse Talviolympialaisten näkymistä puhuen kun Puola jäi tietysti vuoden 2018 PyeongChangin/Pyeongchangin ja vuoden 2022 Pekingin ulkopuolelle jo Talviolympialaisten Karsinnoissa:

Puolalla oli edelleen vuodeksi 2019 omien kisapaikkojen modernisointi kesken ja siten se joutui vetäytymään aikanaan myös Esihaustakin huolimatta siihen ilmoittautumisesta. Mahdollisesti vuosille 2026 ja etenkin 2030 kuten sen jälkeen Puolalla on myös ollut halukkuutta jakaa Talviolympialaisensa mahdollisesti Slovakian kesken.

Sveitsin tavoitteet seurantajaksolta puhuen käytiin läpi keväällä enimmäkseen joten nyt käyn läpi vain ajan ennen koronaa ja sen jälkeen.

Sveitsin osalta puhuen siltä peruuntui MM-kotikisatkin koronan vuoksi pari vuotta sitten kun nythän ne lopulta viivein muutoksin pidetään kovin myöhäisen tuntuisesti eli vasta vuodeksi 2026.

Sveitsi on ollut pistetehokkain joukkue kuluneissa kevään MM-kisoissa ja se on katkerankin pienesti jäänyt ulos Välieristä puhuen kun mitaleihin ja parhaassa tapauksessa mestaruuteenkin on asiaa!

Talviolympialaisten osalta seurantakauden lopuksi noutaja tuli nopeasti eikä Puolivälieriä paremmaksi päästy mitä nyt kokonaistaulukon kymppipaikka sentään kasipaikaksi vaihtui Pekingissä kuluneena talvena.

Kuitenkin Talviolympialaisten musta pilkku pyyhkien pois Sveitsin jääkiekkonäkymät olivat seurantakaudella edelleen hyvät sen päätteeksi.

Itse Sveitsin tilanne Talviolympialaisten 2022 näkymien osalta oli alkujaan tämä:

Kaikkiaan Sveitsillä olisi ollut monta paikkaa pitää Talviolympialaisten kisansa maassa. Vuosina 2010-2013 neuvoteltiin eniten ja kaikkiaan vuoteen 2016 asti neuvoteltiin Talviolympialaisista Sveitsissä vuodeksi 2022 ja oltiin valmiina Esihakuunkin, mutta sitten maan olympiakomitea päätti siirtää voimavaransa aivan täysin vuoden 2026 Talviolympialaisten tavoitteluun jolloin jäätiin vain Alustavan Haun piiriin.

Kisapaikat teoreettisesti vuoden 2022 Talviolympialaisia varten olisivat olleet Genevessä, Valaisissa, Graubündenissä, Lucernessa, St. Moritzissa, Davosissa, Zürichissä ja Bernissä. Näistä parhaimmat kisapaikat olisivat olleet Geneven ja Zürichin ohella juurikin St. Moritzissa ja Davosissa.

Yhdysvaltain tavoitteet seurantajaksolla käytiin läpi jo keväällä joten nyt keskitytään ajalle ennen koronaa ja sen jälkeen.

Hieman vaisumman vuoden 2019 jälkeen tuli tietysti korona ja koronan jälkiajalle Yhdysvallat oli pronssimitalisti viime vuodeksi ja tälle vuodelle jäi viime metrein mitaleitta kun Tsekki sen vei.

Siltikin Yhdysvaltoja voi pitää mitalijoukkueena jatkoonkin.

Seurantajakson päätteeksi Yhdysvaltain jääkiekosta pystyi olemaan montaa mieltä, mutta edistystä kuitenkin oli myös etenkin useamman joskin kovin himmeän MM-pronssinkin myötä siellä tullut eteenpäin näihin päiviin asti.

Talviolympialaisissa katkerasti etenkin Pekingissä jäätiin seurantajakson päätteeksi mitaleitta vitospaikalle. Rangaistusvoittolyöntilaukauskisan häviäminen Slovakialle maksoi mitalit huippuluokan Alkuerien päätteeksi!

Itse Yhdysvaltojen mahdollisuudesta pitää Talviolympialaiset 2022:

Yhdysvaltain Olympiakomitealla oli vuodeksi 2019 kiitos Donald Trumpista tai hänestä riippumatta hieman paikallisen poliittisen uutisoinnin sävystä riippuen joko huumorilla tai vakavasti yllättäen paljonkin varoja järjestää mahdollinen Esihaku ja jopa Varsinainen Haku vuoden 2022 Talviolympialaisia varten tai jopa myös vuosia 2026 tai 2030 vartenkin.

Lopulta Los Angelesin Kesäolympialaisten hanke voitti ja ainakin vuoden 2022 Talviolympialaisten osuus jäi varmasti vain Alustavaan Hakuun neuvotteluaikaan kuten tulisi jäämään myös vuoden 2026 Talviolympialaistenkin vastaava yritys vain Alustavaan Hakuun.

Itse kisapaikat Talviolympialaisiin 2022 olisivat olleet Bozemanissa, Montanassa, Denverissä, Coloradossa, Renossa, Tahoessa, Nevadassa, Utahissa ja Salt Lake Cityssä. Squaw Valleyn alue ei ollut mukana koska se alkaa olla hieman turhankin puutteelliseksi nähty alue ja jokuhan noista nimetyistä olisi valittu pääpaikaksi.

Japanille kerrottiinkin keväällä seurantajakson tilanteet enimmäkseen joten nyt kerrotaan vain aika ennen koronaa ja sen jälkeen.

Ikävä kyllä Japani juuri näinä päivinä on pelannut MM-kisojen 1. Divisioonan alempaa lohkosarjaa eikä ylempään lohkosarjaan ole päästy kun viimeksi juuri tänä keväänä Japani hävisi nousuottelun Puolalle.

Samoin PyeongChangin/Pyeongchangin 2018 Talviolympialaisten lisäksi ei päästy Pekingin 2022 Talviolympialaisiin kun matka päättyi nyt jo Talviolympialaisten Esikarsintaan tosin kuin vuonna 2018 jolloin päästiin itse Talviolympialaisten Karsintaan asti.

Vuodeksi 2019 ja vuodeksi 2022 MM-ohjelman sijoitukset Japanille kiitos koronan olivat 25:s ja 22:s.

Täten sen voi nähdä lievänä parantumisena.

Siten Japanin asema on tulevassakin vähän epävarma nyt kun maan naisten jääkiekkomaajoukkue nauttii ennätysmäistä suosiota.

Itse Japanin tilanteesta pitää Talviolympialaiset 2022 mainitsin viime vuoden keväänä näin:

Ikävä kyllä Japanin osuus Talviolympialaisten 2022 osalta on ainakin Alustavana Hakijana ollut kauan sitten ohi.

Itse asiassa näinä päivinä jo useampia vuosia sitten.

Japanilla ei yksinkertaisesti vain Olympiakomiteansa suhteen ollut tai ole ollut rahaa näinä päivinä tai lähivuosina pitää Talviolympialaisia.

Ei varsinkaan juurikaan vuodelle 2022.

Teoreettiset vuoden 2022 Talviolympialaiset Japanissa olisi pidetty vihdoin ja viimein joko Naganossa tai Sapporossa mihin tavoitellaan tai ollaan tavoiteltu vuoden 2026 tai 2030 Talviolympialaisia tilanteen mukaan.

Näistähän tosin tähän päivään mennessä jo aiemmin mainitusti on jo luovuttu vuoden 2026 Talviolympialaisten tavoittelusta sen Esihaun aikaan, mutta vuoden 2030 Talviolympialaisia tavoitellaan edelleen.

Paikan vaihtuminen perinteisemmille talviurheilupaikoille Japanissa oli melko selvää kun Shizuoka tosiaan Iwatassa vuosien 2010, 2014 tai 2018 Talviolympialaisten pitopaikaksi kieltämättä olisi ollut vähän liiankin erikoinen valinta niin eteläisessä osassa Japania ne pitää.

Tietenkin näinä päivinä vieläkin kaikesta huolimatta Shizuokassakin on paljon ollut panostusta parannella kisapaikkoja, mutta välillä sekin osuus on tuntunut rajautuvan vain osaksi jo erittäin paljon satsattuun, jo pidettyyn Japanin Tokion Kesäolympialaisten osana tehtyihin ratkaisuihin kuin tulevaisuuden Talviolympialaisia ajatellen.

Naisten jääkiekkoa ajatellen Japanissa näkymät sellaisinaan ovat korkealla kuten ovat olleet jo vuosia tavallisestikin, mutta miesten jääkiekko onkin hieman hankala pala murrosvaiheessaan sellaisenaan.

Tulevaisuuden näkymät kieltämättä ovat erikoiset nyt näin korona-aikaan tai sen laantuessakin.

Turkin tavoitteet seurantajaksolla käytiin keväällä läpi enimmäkseen joten keskityn ennen koronaa ja sen jälkeen tulleisiin vuosiin.

Turkki ei tietenkään pelannut PyeongChangissa tai myös kirjoitusasusta riippuen Pyeongchangin vuoden 2018 Talviolympialaisissa sieltä karsiuduttuaan kuten ei myös Pekingissä 2022 pudotessaan Talviolympialaisten Alkukarsinnassa, mutta oli mukana jääkiekon MM-kisojen 3. Divisioonassa Bulgariassa Sofiassa 2019 ja Luxemburgissa nyt viime keväänä 2022.

Turkki tosiaan nousi edes jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan puolelle jälleen.

Seurantajakso päättyi siten melko iloisesti.

Sitten vielä loppuun Turkin näkymät vuoden 2022 Talviolympialaisten pidosta puhuen:

Ikävä kyllä Turkin osuus Talviolympialaisten 2022 osalta on ainakin Alustavana Hakijana päättynyt jo aikoja sitten.

Ei ihan niin kauan sitten kuin Japanin, mutta on kuitenkin riittävän reipas aika sitten päättynyt.

Turkissa kisapaikkakuntakin tuntui jälleen vaihtuneen Erzurumiin, mutta erityisen mielissään eivät Presidentti Erdoganin kehuista huolimatta olleet ainakaan noina päivinä jokin vuosi sitten KOK:n alustavatkaan tarkastajat alueella käydessään.

Etenkin kun niin paljon muutakin olisi pitänyt tehdä ja rahat siinä maassa tuntuvat pyörivän käytännössä diktaattorina tunnetun räväkkäsuisen isännän tai isännän hovin pyöritykseen. Tosin jossain määrin jonkin verran oli kylläkin tehty lupaavia infraparannuksia ja liikenneyhteyksiä parannettu, mutta paljon kyllä vielä silloisinkin näkymin olisi pitänyt tehdä lisää.

Toisaalta Turkin lehdissä sitten luvattiinkin kovia vuoden 2026 Talviolympialaisia varten tai tulevaisuuteen ennen kuin KOK:n kanssa sitten välit kieltämättä tulehtuivat pahoin vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihaun yhteydessä suoritetussa Turkin sulkemisesta ulos kesken valintaprosessin.

Sekään ei järin herätä toiveita Turkin talviurheilun tulevaisuudesta kun syytökset KOK:ta kohtaan ovat maan lehdistössä jatkuneet milloin erittäinkin rajuina ja milloin vain rivien väliin piilotettuna tähänkin päivään asti.

Kolmen vuoden takaisesta tilanteesta välit eivät ole paljoakaan sinänsä korjautuneet.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikojen pääsääntöisimpien viestien päätteeksi kun vielä tämän jälkeen tulee yksi muu viesti niin vuoroon tulevat tietenkin vuoden 2026 Talviolympialaisten alustavien hakijoiden eli niiden joukossa myös aiemmin mainitsematta jääneiden Ukrainan ja Chilen tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä.

Etenkin mikäli ne kaikki vain mahtuvat samaan viestiin.

Kieltämättä tällainen maa eli kuten Chile tulee jossain määrin olemaan hyvin nopeasti käsitelty.

Lisäksi on muistettava, että korona on vaikuttanut seurantakauden alkuun.

Isommin pelillisesti muutenkin puhutaan vain niistä maista joita ei ole aiemmin mitenkään käsitelty.

Tässä niitä tuleekin kun viimeksi on tästä kaikesta puhuttu 29.4.2019, 12.4.2021, 16.3 tänä vuonna kuten myös kyseisenä päivänä muutoin tuolloin tosin vuoden 2010 vastaavan ainoan sellaisen eli Uuden-Seelannin kohdalla, tietenkin 25.4 ja 26.4 vuoden 2014 ja etenkin vuoden 2018 vastaavan hyvinkin monen eri maan kohdalla ja vielä juuri eilen hyvin pitkän ajan jälkeen vuoden 2022 vastaavan sitäkin suuremman eri maan määrän mukaan:

2026 Talviolympialaiset (Näillä näkymin ovat varmistuneet ja näillä näkymin edelleen ovat pysytelleet pidettäviksi Italian Milanoon ja Cortina d' Ampezzoon vuoden 1956 Talviolympialaisten ja Cortina d' Ampezzon kisojen 70-vuotisjuhlien kunniaksi.)

Vaihtoehtoinen kisaisäntä ainakin näillä näkymin edelleen toteutuen vuodeksi 2026 Talviolympialaisiin: Ruotsi

Talviolympialaisten 2026 Esihakuun näillä näkymin kelpuutettu Esihakija: Kanada

Talviolympialaisten 2026 Alustavat Hakijat: Turkki, Japani, Itävalta, Sveitsi, Norja, Yhdysvallat, Kazhakstan, Saksa, Tsekki, Slovakia, Puola, Unkari, Ranska, Espanja, Uusi-Seelanti, Australia, Latvia ja Suomi Yhteisinä/Jaettuina Talviolympialaisina yhdessä ja erikseen, Ukraina ja Chile

Tavoitteiden täyttyminen alustaville hakijoille: Turkin osuutta käsittelin tietenkin jo eilen pelillisesti. Lisäksi erittäin laajasti käsittelin Turkin tilannetta 16.3 tänä vuonna kun kieltämättä vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta tuli kiista minkä vuoksi Turkin ja KOK:n välit ovat viimeiset kolme vuotta olleet ilmihuonot.

Japanin osuutta käsittelin tietenkin jo eilen pelillisesti. Lisäksi erittäin laajasti käsittelin Japanin tilannetta 16.3 tänä vuonna kun vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta maa vetäytyi sen jäädessä vain Alustavaksi Hakijaksi. Se on sen vastineeksi kuitenkin vuoden 2030 Talviolympialaisten vahva isäntäehdokas.

Itävallan osuutta käsittelin tietenkin jo eilen pelillisesti. Lisäksi erittäin laajasti käsittelin Itävallan tilannetta 16.3 tänä vuonna kun vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta maa vetäytyi sen jäädessä vain Alustavaksi Hakijaksi.

Sveitsin osuutta käsittelin tietenkin jo eilen pelillisesti. Lisäksi erittäin laajasti käsittelin Sveitsin tilannetta 16.3 tänä vuonna kun vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihausta maa vetäytyi sen jäädessä vain Alustavaksi Hakijaksi.

Norjan osuutta käsittelen lyhyesti pelillisesti, mutta se onkin siinä sillä Jääkarhuilla totisesti MM-kisat ovat menneet penkin alle niin vuodeksi 2019, 2021 ja 2022 sijoitusten ollessa 12:sta, 13:sta ja 13:sta eikä kovin huomattavia maineotteluja ole pelattu

Lisäksi Jääkarhut eivät päässeet Pekingin Talviolympialaisiin viime vuonna Tanskan viedessä sen paikan joten sekin oli ikävä juttu juuri nyt kun muutenkin Jääkarhuilla on nuorennusleikkaus meneillään kilpailijoidenkin mennessä keskikastissa kohti kärkihuippua tätä menoa.

Siten Jääkarhuille tilanne tulevaan on erittäin huolestuttava tätä menoa.

Lisäksi käsittelin tietenkin Jääkarhujen tilannetta suurestikin 16.3 eikä sen jälkeen muutoksia ole tullut paljonkaan.

Se on aiemmin selvitetysti edelleen nk. Force Majeure-isäntä vuodeksi 2026, mutta vain mikäli Italia, Ruotsi ja Kanada sen edestä peruisivat kisan pitonsa eikä muita enää olisi niitä pitämään.

Yhdysvaltojen pelillinen osuus kerrottiinkin jo eilen joten tämä keskittyy täten tämän hetken tilanteeseen vuoden 2026 Talviolympialaisten Alustavan Haun suhteen.

Yksi vahvimpia Talviolympialaisten 2026 ehdokkaita myös alustavasti päätti kuitenkin Alustavan Hakunsa osalta olla muuttamatta sitä Esihauksi 9.2.2018 ja keskittyvänsä lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan vuoden 2030 Talviolympialaisten tavoitteluun.

Paikkakuntia järjestää Talviolympialaiset oli useita pienen epäselvyyden takana, mutta ei niin paljon kuin vuodeksi 2022 jolloin niitä ei edes nimetty. Bostoniin mietittiin Talviolympialaisia 2026 ja on mietitty nyt myös vuodeksi 2030 tai muussa tapauksessa muuallekin Massachusettsin Osavaltioon.

Boston onkin ollut melkoisten siirtokohujen kohteena muutenkin kun Yhdysvallat haki sinne Kesäolympialaisia vuodeksi 2024 saaden ne lopulta siirrettynä vuodelle 2028 vastineeksi siitä, että se luovuttaisi rahapulastaan kärsineelle Ranskan Pariisille joka sai vastineeksi omalta hallitukseltaan takuut Kesäolympialaisten pidosta ja vastalahjaksi Ranska tukisi Yhdysvaltoja Kesäolympialaisten 2028 osalta varauksetta.

Sittemmin Bostonissa tunnetusti oli mielenosoituksia Kesäolympialaistenkin pidosta jolloin Bostonin Kesäolympialaisista tulikin Los Angelesin Kesäolympialaiset. Los Angelesiin on ehdotettu myös Talviolympialaisiakin mikäli Bostonin mielenosoitukset myös Talviolympialaisten 2030 osalta ovat toistumassa kuten vuoden 2024 tai 2028 Kesäolympialaistenkin osalta.

Bozeman on myös ollut ehdolla Talviolympialaisten pitonäyttämöksi Yhdysvaltoihin niin vuodeksi 2026 kuin myös vuodeksi 2030. Bozemanin kisa-alueet sijaitsevat nk. Suuren Aukean alueilla ja myös nk. Suuren Aukean Metsän alueella lähellä Gallatinia ja Madisonia. Lisäksi myös Keltaisen Kiven Kansallispuistoon eli toisin sanottuna Yellowstonen Kansallispuiston alueen lähettyville on suunniteltu kisapaikkoja.

Muuallekin Montanan Osavaltion alueelle on suunniteltu kisapaikkoja. Lähinnä etelään tai länteen missä ei ole liikaa metsiä tai aivan liian korkeita ja jyrkkiä vuoria.

Toisaalta vuoden 2014 jälkeen Montanan Osavaltion kaupunginisät eivät ole saaneet paljoakaan kannatusta hankkeilleen minkä johdosta Montanan näkeminen mahdollisena Talviolympialaisten kisapaikkana on yhä epätodennäköisempää. Vuoden 2019 aikoihin tilannepäätökset vuoden tai kahden sisällä lykkäytyivät koronan vuoksi.

Täten merkittävät päätökset Montanan suhteen tiedetään nyt kolmen vuoden kuluttua vuoden 2019 jälkeen viimein tänä vuonna eli ei aiemman marraskuun 2022 sijaan sitä silloin tule vaan jo nyt tässä kuussa eli lokakuussa 19.10-21.10 pidettävän suurkokouksen päätteeksi.

Täten viimeinkin kyllä tiedetään Montanan tilanne.

Lake Placid on myös ollut ehdolla kun sen kunnostukset ovat alkaneet olla loppusuoralla vuodesta 2019 lähtien, mutta takapakkia on tullut vuoden 2026 ja 2030 Talviolympialaisten suhteen.

Syy lähinnä on ollut New Yorkin osavaltion kroonisessa Lake Placidin budjetin avustuksen vajeessa. Muutoinkin New Yorkin kaupunginisät eivät ole halunneet sijoittaa Talviolympialaisia muualle New Yorkiin vaikka sitäkin vaihtoehtoa on tarjottu. Lake Placid on myös kärsinyt yhä siirtyneemmästä Yhdysvaltojen Olympiakomitean Salt Lake Cityn keskeisyydestä sille Talviolympialaisia varten.

Salt Lake City on näillä näkymin ollut kaikkein vahvin ehdokas pitämään Talviolympialaiset vuodeksi 2026 tai 2030 tähän asti. Etenkin vuodelle 2030 Talviolympialaisten näkymät Yhdysvalloissa ovat olleet hyvinkin rohkaisevat.

Tosin Yhdysvaltain Olympiakomitea on saanut kerrankin runsaasti rahaa, mutta perättäisten Kesäolympialaisten ja Talviolympialaisten järjestäminen mahdollisesti vuonna 2028 ja 2030 tulee olemaan iso lasku maalle. Talviolympialaisten mahdollinen toteutumattomuus on juurikin Los Angelesin Kesäolympialaisista 2028 kiinni.

Alkuperäinen suunnitelma kuin oli saada Los Angelesin Kesäolympialaiset jo vuodelle 2024 ja Talviolympialaisille olisi jäänyt vuodeksi 2026 ja 2030 tilanteen mukaan vapaampi aika kerätä kokoon budjettia tähtäimenä paremmin tietenkin vuosi 2030.

Syyskuussa jo vuonna 2019 tuli ratkeamaan monta asiaa Yhdysvaltojen kannalta juurikin Talviolympialaisten 2030 suhteen ainakin alustavasti kun tuolloin KOK piti omia kokouksiaan ja sitä ennen tietenkin piti vielä Los Angelesissa erilliskokouksen yhdessä Yhdysvaltain Olympiakomitean ja Los Angelesin Kesäolympialaisten puuhamies Casey Wassermanin kanssa.

Se kokous oli onnistuneesti myönteinen.

Muuallekin Utahiin on suunniteltu aiemmin Talviolympialaisia, mutta Salt Lake Cityssä on vain parhaimmat mahdollisuudet ne järjestää siinä osavaltiossa.

Viimeisenä muuna vaihtoehtonaan mahdollisten budjettiongelmien myötä Yhdysvallat on ollut halukas jakamaan Talviolympialaiset vuodeksi 2026 tai jopa vuodeksi 2030 Kanadan kanssa. Tosin vuoden 2026 Talviolympialaisten teoreettinen jakaminen niin Italian kuin Ruotsin mahdollisesti peruuttaessakin kisat on melkein mahdotonta kun Yhdysvallat ei hoitanut omaa virallista osuuttaan aikanaan oikein.

Kanadalla olisi jaetuissa kisoissa kuten ennen KOK:n kieltävää asennetta vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihaun suhteen tarjolla kisapaikaksi Quebec ja Vancouver mikäli kisat olisivat jaettu yhdessä Calgaryn ja Yhdysvaltojen Lake Placidin ja Salt Lake Cityn kanssa.

Yhdysvaltain osalta sen jääkiekon näkymät tällä hetkellä ovat valoisia kisapaikasta riippumatta kun se on mitalimaakin.

Kazhakstanin pelilliset näkymät niistä puhuen olivat lyhyet, mutta hyvinkin näyttävät kun nousu MM-kisoihin oli tehty korona-ajalle ja melkein menty viime vuonna Puolivälieriin ensi kertaa vain sitten nyt kuluneeksi kevääksi palaten jälleen sarjapaikkataisteluun olemaan 14:sta!

Vuodeksi 2022 Vaihtoehtoinen Kisaisäntä Pekingin sijaan ikävä kyllä tietenkin jäi Talviolympialaisten Esikarsintaan hopealautas-tason paikan mentyä Puolalle siihen mitä tuli Talviolympialaisten Karsintaan.

Kazhakstan haki Alustavassa Haussa Talviolympialaisia vuodelle 2026, mutta Alma-Atan Pormestari eli Bauyrzhan Baibek sanoi jo vuodeksi 2019 kaikkien varojen olleen suunnattu Kiinan mahdollista Talviolympialaisten viime hetken peruutusta varten.

Näin ei koskaan käynyt kun Talviolympialaiset olisi enintään siirretty vuodelle 2023 kuitenkin edelleen pitäen ne Kiinassa, mutta siihenkään ei lopulta ollut tarvetta.

Toisin sanoen normaalien suunnitelmien mukaan Kazhakstanilla tai ei ainakaan Alma-Atalla ollut silloin eikä ole nytkään varoja eikä mielenkiintoa hakea vuoden 2026 Talviolympialaisia tai muitakaan sen jälkeen muuna kuin enintään varakisaisäntänä jos siinäkään muodossa.. Siten se ei kauan Alustavassa Haussa vuotta 2026 arvellen viihtynyt.

Jääkiekon osalta ainakin nykynäkymillä Kazhakstan voisi olla kuitenkin 2030-luvulle tultaessa ihan hyväkin Talviolympialaisten isäntämaa jos se vain itse sitä haluaa olla. Ikävä kyllä maassa on pahimmillaan ollut hyvin levotonta joten sekin horjuttaa sen vakautta uskottavuuksineen.

Saksan osuus käsiteltiin pelillisesti jo eilen joten tässä keskityn pitkälti sen näkymiin mitä tulee vuoden 2026 Talviolympialaisten Alustavaan Hakuun.

Saksan osalta sillä on ollut yhä erittäin vähän halua ollakseen Talviolympialaisten kisaisäntä vuodeksi 2026 tai oikein edes vuodeksi 2030 tai siitä eteenpäinkään. Yksi syy on ollut kisapaikkojen vähyys ja Saksan Olympiakomitean omat viime vuosien eli vuodesta 2019 eteenpäin olleet budjettileikkaukset.

Lähinnä se haki edes Alustavaankaan Hakuun pitkälti siinä toivossa, että se olisi pitänyt Yhteiset/Jaetut Talviolympialaiset yhdessä Sveitsin tai Itävallan kanssa.

Jatkuvat poliittiset kiistat ovat herättäneet Talviolympialaisista puhuttaessa kuohuntaa Saksassa. Altenberg, Dresden ja München ovat olleet kiinnostuneita ainakin jaettujen Talviolympialaisten suhteen.

Inzell tarjoutui olemaan jääkiekon tai pikaluistelun pitopaikkana Itävalta-Saksan Jaetuissa tai Yhteisissä Talviolympialaisissa. Noissa suurimman vetovastuun olisi ottanut Itävalta jolloin olisi nähty kisapaikkoina Itävallassa Tirol, Innsbruck, Igls, Kühtai, St. Anton am Arlberg, Hochfilzen, Seefeld, Graz, Schladming, Kreischberg, Bischofshofen, Ramsau af Dachstein, Wien, Linz, Klagenfurt ja Kapfenberg.

Schönau am Königssee tarjoutui olemaan jääkiekon tai kelkkailun pitopaikkana Sveitsi-Saksan Jaetuissa tai Yhteisissä Talviolympialaisissa. Noissa suurimman vetovastuun olisi ottanut Sveitsi jolloin nähty kisapaikkoina Sveitsissä Montreux, Lausanne, Crans-Montana, Martigny, Visp, Valais, Bern, Graubünden, Zürich, Voters, Lucerne ja St. Moritz.

Tosin Zürichin alueella kieltäydyttiin melkoisella äänivyöryllä kisapaikkojen käytöstä erikseen yhteiskisojen kannalta kuten myös Votersissa. Graubündenille mahdolliset yhteiskisat olisivat olleet melkoinen näky sitten vuoden 1980 erittäin alustavaksi jääneen Talviolympialaisten hakuehdotuksen. Lucerne jättäytyi niin yhteiskisojen kuin Sveitsin oman Talviolympialaisten hankkeen ulkopuolelle kun se sai järjestettäväkseen vuoden 2021 Talviuniversiadit jotka nekin olivat koronan turmelemat lopulta.

Saksan osalta sillä oli mahdollisuus hakea Yhteisiä/Jaettuja Talviolympialaisia vuodeksi 2026 myös Puolan Krakovan kanssa jolloin Saksan osalta kisapaikkoja olisi ollut München ja Tsekin kanssa Yhteisiin/Jaettuihin Talviolympialaisiin vuodeksi 2026 mukaan olisi liittynyt yhdessä Münchenin kanssa kisapaikaksi Hampuri.

Jääkiekon osalta Saksalla on kyllä valoisat näkymät ainakin vielä toistaiseksi.

Tsekin osalta puhuen korona jätti pelinäkymät lyhyeksi näin seurantakaudella, mutta ajoittain mestarillisetkin otteet eivät tuo Tsekille hopeaa tai mestaruutta viime vuosien perusteella vaan enemmän pronssimitalin mikäli mitalia lainkaan.

Nolosti tänä keväänä Tsekki hävisi Itävallallekin!

Turhautunut Tsekki on silti hyvinkin vaarallinen ja hyvinkin se voi olla vielä jälleen hopeamitalisti tai mestari.

Lähivuosille tietenkin ja Talviolympialaiset Pekingissä 2022 eivät myöskään menneet niin hyvin kuin miten piti mennä. Etenkin kun Sveitsi pudotti Tsekin jo Talviolympialaisten Puolivälierien Karsinnassa eli käytännössä erikoisesta nimestään huolimatta Talviolympialaisten Neljännesvälierissä jolloin Tsekki oli ysipaikalla turnauksen päätteeksi!

Tsekin näkymien suhteen voisi kertoa seuraavaa Alustavan Haun kannalta:

Täysin toivottomat vuoden 2026 tai vuoden 2030 osalta ja myöhemminkin käytännössä koska haki muutenkin Alustavaan Hakuun Talviolympialaisia ajatellen pitkälti vain jakamista jonkun isomman Talviolympialaisten maiden kesken.

Tsekki haki yhteistyötä niin Saksan, Slovakian kuin Puolankin kanssa joista ystävällismielisin oli ihme kyllä Saksa. Ikävä kyllä Saksan Olympiakomitean ongelmien takia Tsekillä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kun pysyä haun ulkopuolella. Kisapaikkojakaan ei ole järkevästi nimetty Tsekkiin ainakaan tiettävästi. Jääkiekon osalta Tsekki on vahva maa joten siitä ei ole huolta.

Slovakialle koronan vaivaamien lyhyiden pelinäkymien päätteeksi oli hienoa sille saada nyt kuluneen talven Pekingin Talviolympialaisista pronssimitali kun MM-kisojen puolella Slovakia on välillä pudonnut jatkosta kokonaan tai päässyt töin tuskin mukaan sisulla ja välillä oikeasti pelkällä tuurilla Puolivälieriin vain tippuakseen sieltä pois.

Viimeksi nyt keväällä peri käytännössä Tanskan Puolivälierien paikan vain hävitäkseen sitten Leijonille maalein 2-4 olleen kahdeksas lopuksi.

Itse Talviolympialaisten 2026 Alustavan Haun suhteen tilanne on seuraava:

Näkymiltään ne ovat edelleen täysin toivottomat vuoden 2026 tai vuoden 2030 osalta ja myöhemminkin käytännössä koska haki muutenkin Alustavaan Hakuun Talviolympialaisia ajatellen pitkälti vain jakamista jonkun isomman Talviolympialaisten maiden kesken. Haki yhteistyötä Tsekin, Unkarin ja Puolan kanssa joista selvimmin on ollut yhteistyössä Puolan kanssa jaettujen Talviolympialaisten suhteen.

Kisapaikkojakaan ei ole järkevästi nimetty Slovakiaan ainakaan tiettävästi. Ikävä kyllä myös toistaiseksi Puolaa huomioimatta mikään tutumpi talviurheilumaa kuten esimerkiksi Saksa, Itävalta tai Sveitsi eivät sen tarjouksiin ole tarttuneet jolloin sen on ollut pakko pysyä haun ulkopuolella.

Tosin Slovakian Olympiakomitea on käynyt vieläkin neuvotteluja Puolan Olympiakomitean kanssa. Jääkiekon kannalta Slovakia on vahvana perinnemaana pysytellyt joten siitä ei ole sinänsä huolta, mutta taantumusta on tapahtunut.

Puolan pelilliset näkymät kerrottiin lähivuosille jo eilen joten itse Talviolympialaisten Alustava Haku tuntui seuraavalta:

Näkymiltään ne ovat edelleen täysin toivottomat tai ainakin melkein täysin toivottomat vuoden 2026 tai 2030 osalta ja ehkä myöhemminkin kun jo kerrottu modernisointi on vielä kesken ja sillä ei ole ollut riittäviä jakajakumppaneita Alustavaan Hakuun Talviolympialaisia ajatellen.

Tosin haki yhteistyötä Tsekin, Saksan, Slovakian ja Unkarin kanssa joista ystävällisimmät toistaiseksi ovat olleet Saksa ja Slovakia. Slovakian kanssa on edelleen parhaillaan Puolan Olympiakomitean neuvottelut jatkosta. Puolan jääkiekollinen tilanne on paranemaan päin kuitenkin kaiken osuessa kohdalleen.

Unkarin suhteen lyhyt koronan riivaama seurantakausi alkoi huonosti, mutta päättyi hyvin kun nyt se jälleen pääsee MM-kisojen varsinaiselle puolelle.

Ikävä kyllä Unkari olisi ehdottomasti tarvinnut aiemmin Iso-Britannian saamaa jatkettua MM-kisoissa oloa kiitos koronan.

Etenkin kun jääminen MM-kisoihin olisi jättijuttu maalle muutoin ensi vuoden kevään päätteeksi kun muutoin ikävä kyllä Unkarin kohtalo lienee jälleen putoaminen.

Lisäksi tietenkin Talviolympialaisiin 2022 Pekingiin ei päästy kun Talviolympialaisten Karsintoihin jäätiin.

Unkarin Alustava Haku Talviolympialaisiin 2026 näyttää tältä näkymineen:

Näkymiltään ne ovat edelleen täysin toivottomat tai ainakin melkein täysin toivottomat vuoden 2026 tai 2030 osalta ja ehkä myöhemminkin.

Sillä ei ole ollut riittäviä jakajakumppaneita Alustavaan Hakuun Talviolympialaisia ajatellen. Tosin haki yhteistyötä Tsekin, Saksan, Slovakian ja Itävallan kanssa.

Näistä Saksan kanssa ja Itävallan kanssa se olisi pitänyt oman osuutensa Budapestissä kun taas Saksa ainakin olisi pitänyt kisansa Münchenissä ja Hampurissa. Itävallan kisapaikoista Unkarin kanssa Jaetuissa/Yhteisissä Talviolympialaisissa ei ole järkevää tietoa. Unkari haki yhteistyötä myös Slovakian kanssa, mutta Slovakia halusi mieluummin Puolan kumppanikseen.

Unkarin osalta Talviolympialaisten haku suhteessa Kesäolympialaisiin on tuntunut aina erittäin vähäiseltä ja mielenkiinnottomalta. Jääkiekon osalta maa tuntuu muuttuneen potentiaalistaan huolimatta vain satunnaiseksi MM-kisoihin tulijaksi vaikkakin on myös ollut kiistatta vuodesta 2002 lähtien myös kroonisen epäonnen riivaama siihen mitä nousuihin on tullut.

Muussa tapauksessa niitä nousuja vähän toisenlaisella historialla olisi ollut roppakaupalla nykyistä enemmän.

Unkarilla oli jälleen muuten nyt Pekingistä 2022 puhuen Talviolympialaisista jälleen kultamitalikin lyhyen radan pikaluistelusta kuten myös pronssiakin siitä ja joukkueviestiluistelustakin joten täysin mitalikelvoton Unkari ei ole Talviolympialaisiin siitä puhuen tulevassakaan!

Ranskan eli Jääkukkojen pelilliset näkymät kerrottiinkin jo eilen joten tässä keskityn kertomaan Talviolympialaisten Alustavasta Hausta lähinnä:

Se ei jatkanut käytännössä Talviolympialaisten hakemista mitenkään vuoden 2018 jälkeen ja perui Alustavan Hakunsakin vuoden 2026 osalta heti kun se sai tietää, että se saa järjestettäväkseen rahavaikeuksistaan huolimatta Pariisin Kesäolympialaiset vuodeksi 2024 mikä sekin oli paukku kun Ranskan Olympiakomitealle paremmin olisi välillä käynyt vuosi 2028.

Aikaistaminen tosin ei käynyt Yhdysvaltojen Bostonille ja myöhemmälle Los Angelesille joten Pariisin oli pakko ottaa sitten Kesäolympialaiset järjestettäväkseen jo vuodeksi 2024.

Ranskan pienen pieni mahdollisuus Talviolympialaisiin 2026 olisi ollut niiden järjestäminen yhdessä Italian kanssa, mutta Italian kanssa sillä oli alusta lähtien erimielisyyttä niin kisapaikoista kuin kustannuksistakin, jolloin vuodeksi 2019 väliaikaisesti väleiltään muutenkin huonontuneet maat monessa suhteessa pitivät hankkeensa erillään.

Sittemmin välit ovat parantuneet, mutta yhteiskisoja ei tietenkään tule nyt tai jatkoon. Jääkiekon osalta Jääkukkojen olisi parempi pysyä MM-kisoihin tulevaankin.

Espanjan tilanne pelillisesti kerrottiinkin jo eilen joten tämä keskittyy lähinnä Talviolympialaisten 2026 Alustavaan Hakuun:

Alustava Haku Talviolympialaisiin oli ja on ollut maalle yhä liikaa eikä sosiaalipoliittiset ja taloudelliset näkymät tue Espanjan Talviolympiahankkeita muutenkaan ainakaan ennen vuotta 2030 tai vielä sitäkin kauemmin nyt toteutuneemmin vaikka vuoden 2026 Talviolympialaisten Alustavaan Hakuun mentiin ehkä ihan vähän vahvemmin kuin mitä vuoden 2022 Talviolympialaisten Alustavaan Hakuun lähdettiin.

Madridin Kesäolympialaisten hankkeet niin vuodeksi 2024 ja 2028 menivät penkin alle mistä tuli myös kalliita kustannuksia jo muutenkin taloudellisesti heikentyneelle Espanjan Olympiakomitealle. KOK:n mielestä Sergovian alue saattaisi olla hyvä tulevaisuuden Talviolympialaisten pitopaikaksi kunhan sopiva kaupunki löytyisi, mutta muutoin ainoa kelvollinen paikka toistaiseksi Espanjassa on vuoden 2019 linjausten mukaisesti yhä edelleen Barcelona.

Jääkiekolliset näkymät eivät myöskään ole kovin kehuttavalla tasolla huolimatta toki sen monista lahjakkaista pelaajista yksilöinä. Tulevaisuus olla mitä tahansa valoisan ja synkän väliltä jääkiekossa Espanjassa.

Uuden-Seelannin osalta pelillinen puoli lyhyydessään kerrottiin eilen joten tähän tulee näkymiä vuoden 2026 Talviolympialaisten Alustavasta Hausta:

Alustava Haku Talviolympialaisiin vuodeksi 2026 päättyi käytännössä jo vuonna 2015 26.6.2015. Tuolloin Aucklandiin ja Queenstowniin suunnitelluista Talviolympialaisista vuodeksi 2026 ei vain järkevästi kutsuen tullut mitään. Tällä hetkellä vuodeksi 2030 Uusi-Seelanti hakee yhteisiä Talviolympialaisia Australian kanssa.

Toteutuminen ei ymmärrettävästi edes Esihaunkaan suhteen ole realistista. Myös myöhemminkin kuin vuodeksi 2030 ollaan Yhteisiä Talviolympialaisia harkittu.

Jääkiekollisesti ajateltuna Uuden-Seelannin jääkiekolla on vielä lupa kehittyä paljonkin paremmaksi. Ongelmaksi vaikuttaisi olevan tulossa jääkiekon muidenkin ongelmien lisäksi pikemminkin valtavat etäisyydet muiden maiden osalta Uuteen-Seelantiin mikä vaivaa myös Australiaa.

Tietenkään vuoden 2022 Pekingin Talviolympialaisten Karsintoihin Uusi-Seelanti ei ilmoittautunut.

Australian tilanne on kuin Uuden-Seelannin isoin osin, mutta Australia pelaa tosin MM-kisojen 2. Divisioonan ylemmässä lohkosarjassa siinä missä Uusi-Seelanti alemmassa.

Ennen koronaa oli nousta MM-kisojen 1. Divisioonaan, mutta joutui ikävä kyllä jäämään.

IIHF:n herrojen kanssa Australia on riidellyt minkä ehtinyt ja on ollut poissa koronan vuoksi MM-jäiltä sarjatasollaan.

Ensi vuodeksi palaa sitten kuten Uusi-Seelantikin.

Näkymät täten keskittyvät Talviolympialaisten 2026 Alustavaan Hakuun:

Alustava Haku Talviolympialaisiin oli käytännössä olematonta ja riippuvaista lähinnä Yhteisistä/Jaetuista Talviolympialaisista 2026 yhdessä Uuden-Seelannin kanssa. Australiassa ollaan harkittu Tasmaniasta pitopaikkoja talvilajeille kun muutoin niitä pidettäisiin Uudessa-Seelannissa vaikka jääkiekon osalta Australiassa on aika montakin hyvää joskin varsin pientä jäähallia kaikkiaan kuten myös suurempi Geoff Henken Jäähallikin.

Australia on aiemmin ollut vain kerran Talviolympialaisissa vuonna 1960 ja vuonna 1964 se hävisi Oseanian Kiintiöpaikan Karsinnan Japanille sen vuoden Talviolympialaisiin.

Vuodeksi 2030 tilanne ei ole muuttumassa tai myöhemminkään ainakaan alustavasti. Australiassa jääkiekon saralla on tietenkin olemassa jo Stanley Cup-voittaja Nathan Walker, mutta paljon muutakin saa vielä tapahtua toki muutoin melko potentiaalisen Jään Kenguruiden tai The Mighty Roosin ohella ihan Talviolympiakiekon näkemiseen Down Underissa!

Latvian pelilliset näkymät korona-aikana ovat olleet turhauttavan kilpailukykyiset kuitenkin huonoin sijoin Alkueriin jääden ja Talviolympialaisiin 2022 Pekingiin Latvia lähti vähän paremmin Talviolympialaisten Karsintojen jälkeen kuin miten kävi eli turnauksen toiseksi viimeinen sija ei todellakaan ollut tilauksessa!

Siihen nähden jopa huonoimmat Latvian MM-pelit viime vuosina ovat yleensä olleet miellyttävämpää esitystä todistaa kuin miten kävi.

Tappiot eivät tosin olleet mitenkään erityisen suuria, mutta ei niitä ikävä kyllä voitoiksikaan voitu kääntää.

Itse Latvian näkymät Alustavalle Haulle 2026 Talviolympialaisiin olivat seuraavat:

Alustava Haku Talviolympialaisiin 2026 oli erittäin heikko laadultaan ja oikeastaan aivan täysin sidottu jonkun isomman talviurheilumaan haluun jakaa Talviolympialaisia sen kanssa.

Siten melkoinen yllätys oli ainakin se, että se olisi halunnut jakaa Talviolympialaisia muun muassa Ruotsin kanssa. Yhteisissä tai Jaetuissa Talviolympialaisissa 2026 se olisi vastannut kisojen kelkkalajeista.

Jääkiekon osalta Latviassa harkittiin vuodeksi 2019 rakennettavaksi sittemmin Siguldaan noussut uusi jäähalli. Lopulta kuitenkaan Ruotsi ei lähtenyt kisojen jakamiseen vaan meni omia teitään.

Tulevaisuudessa ehkäpä jo vuodesta 2030 alkaen tai sitä myöhemmin Latvia voisi olla kieltämättä mielenkiintoinen Talviolympialaisten hakija vaikkapa jaettuja kisoja silmällä pitäen. Latvian jääkiekosta ainakaan huolta ei ole kun maa on jaksanut olla MM-tasolla yhtä mittaa jo 25 vuotta vuodesta 1997 lähtien.

Lisäksi sillä oli yhteishanke Suomen kanssa vuodeksi 2026, mutta Suomi välillä erkani hankkeesta etäämmälle.

Niissä Latvia olisi järjestänyt kelkkalajit ja Suomi muut isommat lajit.

Yhteisiä Talviolympialaisia 2026 ei tullut, mutta ensi vuodeksi nähdään kuitenkin jaetut yhteiset MM-kisat Suomen ja Latvian kesken Tampereella ja Riiassa kun Siguldassa on kyllä jäähalli nykyään, mutta se lienee liian pieni ainakin ihan MM-kisoihin nähden.

Suomen osalta pelit puitiin eilen läpi joten mestarillisen kauden tämän hetken Talviolympialaisten 2026 Alustavaan Hakuun olivat lyhyet:

Alustava Haku oli vuosien 2014, 2018 ja 2022 Talviolympialaisten Alustavien Hakujen tapaan hyvin sidoksissa vuodeksi 2026 siihen, että se olisi järjestänyt Pohjoismaiden Yhteiset Talviolympialaiset yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa. Lopulta kuitenkin varsinkin Ruotsi meni hallitustakuunsa myötä aivan täysin omia teitään ja jätti Suomen kuten Norjankin kuin nallin kalliolle.

Tosin lopulta ei Norjakaan nähnyt järkeä jakaa kisoja vain Suomen kanssa ja siten sekin haki omia kisojaan kun Ruotsi ei suostunut edes sen ja Norjan keskinäisiin kisoihin. Budjettivaroja tuntui olevan suunnattu jopa vähemmän kuin aiemmin vuoden 2022 Talviolympialaisten Alustavaan Hakuun Suomen osalta joten vuoden 2026 Talviolympialaisten Alustavasta Hausta oli vielä sitäkin helpompi kieltäytyä.

Suomen näkymät vuoden 2030 osalta eivät vaikuta sen valoisammalta Talviolympialaisten suhteen. Suomen jääkiekolla on toki myös jo aiemmin mainitusti äärimmäisen valoisat näkymät maailmanmestaruuden ja olympiakullan myötä, mutta jääkiekon ulkopuoliset asiat voivat aiheuttaa synkkiä pilviä tulevaisuuden ylle.

Yhteistyö Latviankin suhteen näyttää sujuvan mitä nyt Talviolympialaishanke 2026 muuttui yhteisiksi MM-kisoiksi ensi vuodeksi!

Ukrainan murheelliset näkymät pelillisesti kerrottiin jo eilen ja nyt kerrotaankin hyvin olematon Talviolympialaisten 2026 Alustava Hakukin:

Ukrainan tilanne tosiaan ei ole juurikaan parantunut koko tällä välillä. Se on sodassa Venäjän kanssa. Kolme vuotta sitten aiemmin mainitun mukaisesti odoteltiin päätöksiä tuolloin vuoden 2026 Talviolympialaisten jatkon osalta millään tapaa teoriassakaan ja 30.6.2020 päätettiin lopettaa edes teoriassakaan niiden elättely.

Tätä aiemmin jo useampia vuosia sitten oli annettu lopetusmääräys myös Talviolympialaisten 2018 tai 2022 osalta Alustavan Hakijan aseman suhteen kun nehän hyvin pitkälti menivät rahapulan lisäksi myös edelleen käynnissä olevan sodan piikkiin.

Viime vuoden kesäkuussa eli täsmälleen 30.6.2021 Ukraina luopui myös vuoden 2030 Talviolympialaisten Alustavan Haun ja äärimmäisen epätodennäköisen Esihaun suhteen.

Yksinkertaisesti määrärahoja hankkeeseen ei ole ja sota nielee kaiken liikenevän rahoituksen.

Kaikki nuo viime vuosien Ukrainan Talviolympialaiset Alustavina Hakuina olisivat koskeneet niiden pitämistä Lvovissa mikäli vain mahdollista.

Chilen osuus onkin kerrottu nopeasti puhuen Talviolympialaisista 2026 Alustavana Hakuna:

Niitä ei tietenkään käytännössä enää ole kun ratkaisun paikat sellaisenaan tai Alustavasta Hausta keskustelukin tuntui jääneen vain vähän pidemmäksi kuin miltä aiemmin näytti suhteessa KOK:n osalta.

Siitäkin on jo useamman vuotta vierähtänyt tavallaan ja homma periaatetasolla oli ohi jo kolme vuotta sitten.

Chilen pitäisi muutenkin maajoukkueensa kanssa alkaa ilmoittautua MM-ohjelmankin pariin mikäli järkevästi mielii Talviolympialaisiin edes äärimmäisenkään teoreettisesti päästä tai niitä hakea.

Vuoden 2026 Talviolympialaiset hyvin teoriassakin Chilessä olisi tällä kertaa yritetty pitää Santiagossa, mutta myös huomattavasti etelämmäksi kuin aiemmin oltiin Chilessä valmiita menemään nimenomaan kylmien olosuhteiden varmistamiseksi Talviolympialaisten saantia varten.

Toisaalta hyvin eteläiset alueet Chilessä ovat kyllä jo melko kylmiä, mutta aika ankeita tai karuja paikkoja sellaisenaan kyllä pitää niitä teoreettisiakin Talviolympialaisia.

Aiemmista mahdollisuuksista puhuen ja nimenomaan osin vuotta 2026 koskien KOK toistaalta suoritti Chilen Olympiakomitean kanssa aikanaan kolme suurempaa neuvottelua tarkastuksineen kun aiemmin kaikki Alustavatkin Hakemukset olivat lentäneet käytännössä suoraan roskakoriin vailla minkäänlaisia neuvotteluja!

Neuvottelut tarkastuksineen pidettiin 9.9.2016, 12.9.2016 ja 25.9.2016, mutta nekin aika vahvasti päättyivät tuloksettomina ja vuoden 2017 tai 2018 aikana kaikessa hiljaisuudessa Chilessä kyllä haudattiin nuo Talviolympialaisten haaveet vuodelle 2026 tai kaukaisempaan, vuoden 2030 aikaan saatavaksi yhtä kaikki edelleen käytännön hiljaisuudessa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikojen ja lähtökohtaisesti viimeisen kolmen vuoden ajalta olevista eri Talviolympialaisten isäntämaista puhuen käyn tässä viestissä läpi vuoden 2030 Talviolympialaisten tilannetta nyt oleviin viestein nähden viimeisen kerran.

Näin kirjoitushetkellä eli 8.10.2022 on näihin kisoihin hyvin pitkä aika.

Toisaalta kulisseissa niidenkin suhteen käy kova kuhina.

Ukrainan Sota on tarkoittanut Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista ulos Talviolympialaisista kuten myös Olympiaohjelmasta jolloin tällä hetkellä tai ennen pitkää muutenkin ainakin yksi MM-ohjelman maa voi päästä suoraan tulevaisuuden kisoihin kuten myös yksi voi päästä suoraan karsintoihin.

Tietenkin Venäjän ja Valko-Venäjän paikoille.

Muutoin Talviolympialaisiin 2030 erinäiset säännöt ovat muuttuneet joskin radikaaleimpia Kesäolympialaisten sääntöjä ei tule eli vuoden 2030 kisat vedetään vielä näillä näkymin vanhoin säännöin ja vapaampi valinta ilman ihmeitä tulee vasta vuodeksi 2034 tai jopa myöhemminkin.

Tämä viesti kertoo tietenkin tämän hetken kisaisäntien kuten myös varakisaisäntien ehdokkaina toimimisesta kuten myös alustavistakin hakijoista esihakijoiden ohella.

Tietenkin vetäytyneitäkin ehdokkaita on jo joukossa.

Tuleva vuoden 2030 kisaisäntä on hakusessa ja vuoden loppuun mennessä tai ensi vuoden alkuun mennessä kaikkein vähäisimpien hakumielisten maiden on tehtävä päätös hakunsa vahvistamisesta tai vetäydyttävä.

Pääsääntöiset kisaisäntäehdokkaat eli enää tällä hetkellä Yhdysvallat, Kanada ja Japani ovat vankasti ehdolla saamaan Talviolympialaiset myös vuodeksi 2034 mikäli vuoden 2030 Talviolympialaiset eivät onnistukaan.

Jääkiekkonäkymät voivat kuitenkin vaihdella tietenkin eri maiden osalta tuleville vuosille.

Lopullinen valinta pääosin on aikaisemman ensi vuoden kesän, heinäkuun tai elokuun sijaan aikaistettu tehtäväksi jo toukokuun lopun ja kesäkuun alkuun mennessä 2023.

Ensi vuodeksi siis riittääkin mietittävää mikäli niin kovin vahvasti etukäteen päätetään.

Joka tapauksessa tässä tulee eri maiden mietteitä tällä hetkellä isännyyttä koskien kun muistetaan, että Venäjän ja Valko-Venäjän ollessa poissa ja edes teoriassa saadessa edustusoikeudet takaisin Talvikisoihin ne eivät saa itse KOK:n sääntöjen törkeästä rikkomisesta johtuen itse pitää Talviolympialaisia jolloin täten Venäjä menettää Ufaan hakemansa esihakupaikan ja Ukraina on saamassa tuntuvaa KOK:n myöntämää lisärahoitusta ennen pitkää tuleville vuosikymmenille suunnattuun erikoisrahastoon jonka tarkoitus on auttaa Ukrainan jälleen rakentamista urheiluelämään kuten myös mahdollista kaukaisten aikojen Talviolympiaisännyyttä:

Talviolympialaiset 2030?

Yhdysvaltojen näkymiä tässä vaiheessa: Yhdysvaltain näkymät ovat luottavaiset. Salt Lake City vähäisin paikoin myös muualla Utahissa pitäen on pääosin valittu Talviolympialaisten 2030 pitopaikaksi mikäli Yhdysvallat kisat saa. Peräti jo joulukuussa 2018 näin valittiin. Helmikuussa 2020 juuri ennen koronaa tietenkin vaihtoehdot lyötiin pitkälle lukkoon joko vuoden 2030 tai 2034 suhteen mitä Talviolympialaisiin tuli. Tietenkin osa meni ristiin yhä vielä jokseenkin auki myös oleviin vuoden 2026 Talviolympialaisten varapaikkoihin tuolloin.

Viime kesänä Casey Wassermann, Catherine Raney-Norman ja Fraser Bullock ovat muodostaneet kisojen pääkolmikon Yhdysvalloissa mitä päättäjiin tulee keskimäärin.

Viime kesäkuussa väliaikaisesti Talviolympialaiset oltiin siirtää vuodeksi 2034 kun kerta kaikkiaan ongelma on myös Los Angelesin 2028 Kesäolympialaisten pitoaika ja heti perään vuodeksi 2030 olisikin Talviolympialaiset.

Tosin sittemmin voitiin vielä tehdä asiat toisin.

Ei kylläkään helpolla sillä monet erinäiset lisäkokoukset ympäri Yhdysvaltoja myös muiden pettyneiden hakijoiden tai osavaltioiden varakisaisäntien tuohtuneet yhteydenotot ovat pitäneet kiireisinä tapahtuman puuhamiehiä.

Heti viime vuoden syksyn tai lokakuulle venyen kuten ei myöskään Pekingin 2022 Talviolympialaisten jälkeen tullut selvyyttä asioihin.

Tämän vuoden huhtikuussa eli 27.4-29.4 olleissa KOK:n neuvotteluissa näytettiin vihreää valoa ennen pitkää kohti eri äänestyksiä kuten myös viimeistäkin Yhdysvalloille, mutta ongelmana edelleen lokakuussa tuntuu olevan kovin pieni aikaikkuna kisojen välillä vuosille 2028 ja 2030 ja tietenkin hintalappukin mikä ei ole halpa muutenkaan ja sitäkin vähemmän kun kahdet kisat kenties osuu samaan maahan.

Mene ja tulevasta kuten myös esimerkiksi Reno-Tahoen ja Denverin vastalauseongelmistakin koskien Salt Lake Cityn asemaa, mutta Yhdysvallat on silti vahva ehdokas ne pitämään ja toivottavasti tulee menestystäkin!

Kanadan näkymiä tässä vaiheessa: Vancouverin ja Whistlerin seudulla haluttaisiin vahvasti pitää Talviolympialaiset vuodeksi 2030. Tilanne näyttää Yhdysvaltojakin paremmalta kun Kanadalla ei ole rasitteena muita kisoja. Ikävä kyllä yksi suurimpia vastustajia tuntuvat olevan lähinnä Vancouverin ja Whistlerin alueen veronmaksajat joilta ei tunnu oikein iloa liikenevän Talviolympialaisille.

Jostakin syystä viime vuosina on mielipiteet Talviolympialaisten pitoon olleet Kanadassa olleet matalimmat sitten vuoden 2014.

Lisäksi katkerasti on tietenkin kinasteltu jälleen Quebecin ja Calgaryn suhteen esimerkiksi varakisapaikkoina joko itse Kanadan omaa olympiakomiteaa tai sitten KOK:ta vastaan kun niiden vaatimukset ovat tuntuneet liiallisilta.

Toukokuusta 2014 lähtien kohti nykypäivää asti on jatkuneet neuvottelut Talviolympialaisten saamisesta Kanadaan.

Aluksi lähinnä hätätilaisännöitsijänä, mutta myöhemmin varsinaisestikin etenkin Vancouver-Whistlerin alueen osalta.

Pitkälti tuolloin kun monta välillä Kanadaa edellä ollutta maata vuosina 2014-2022 vetäytyi sen edestä olympiakomiteoineen kuten Puola, Ruotsi ja Norja.

Lisäksi Kanada joutui epäystävälliseen valoon Kiinan ja Kazhakstanin kanssa koska johtoryhmä kyseenalaisti eräässä vaiheessa näiden kyvyt pitää Talviolympialaiset ja myös ihmisoikeustilanteen heikkouden takia Kanada oli boikotoidakin niiden pitämiä kisoja mikäli ne olisi valittu kuten valittiin pääkisaisännäksi ja varaisännäksi, mutta ikävä kyllä Kanada sittemmin tuli toisiin ajatuksiin.

Venäjän kanssa välit ovat tosin pysyneet vihamielisinä kiitos Ukrainan Sodan.

Myös jaetut kisat Yhdysvaltojen kanssa ovat kiinnostaneet nyt tai vuodeksi 2034.

Kanadalla julkinen kannatus on vaihdellut 43-65 % väliltä siihen mitä vuoden 2030 Talviolympialaisiin tulee.

Vertailuksi Vancouverin Talviolympialaisiin 2010 vain 62 % kannatti kisoja ja silti Kanada ne itselleen sai.

Kesäkuussa tänä vuonna suunnitelmat ovat jo melko pitkällä ja mikäli lupa kisoihin tulee niin entisten paikkojen lisäksi rakennetaan välittömästi kolme uutta olympiakylääkin.

Saa nähdä, että käykö näin vai ei.

Japanin näkymiä tässä vaiheessa: Sapporon Talviolympialaiset vuodeksi 2030 olisi hienoa nähdä! Sapporo paikkakuntana Japanin huomioiden on Talviolympialaisten 2030 osalta niitä eniten hakenein paikka.

Jo 17.9.2018 tehtiin aivan ensimmäinen mahdollinen haku kisoista kun tietenkin aiemmin oli haudattu kaikki muut Talviolympialaisten suunnitelmat aina vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihakua myöten!

Itse Sapporon Talviolympialaisten 2030 suunnitelma todellisesti käynnistyi kuitenkin vasta 30.1.2020 lähtien ja rakennusvaihetta on kestänyt suunnitelmassa heinäkuun 2021 hallitustakuusta ja heti siirrettyjen Tokion 2020-2021 Kesäolympialaisten pidon jälkeen.

Viime vuoden marraskuussa Japani oli vetäytyä kunnes se viimein sai enintään hallituksen kululuvan käyttää 580 miljardia Japanin Jeniä enintään tuleviin mahdollisiin Sapporon Talviolympialaisten 2030 rakennustöihin.

Ennen lisälainaa oli ollut ongelmia mitä erinäisimpien hallinnollisten ongelmien vuoksi.

Nyt maaliskuuhun mennessä Sapporo siis on Japanin pääsääntöinen pitopaikka, mutta silti 21 eri muuta kaupunkia on ilmaissut olevansa valmiit pitämään Talviolympialaiset 2030 mikäli Sapporon suhteen käykin huonosti.

Muutoin ylimääräkaupungit ovat lähinnä erinäisiä ylimääräisiä kisalajeja varten harkinnassa.

Sapporon Talviolympialaiset 2030 olisivat hienot, mutta tietenkin Japanin oman jääkiekkomaajoukkueen tason nousu siihen mennessä on kysymysmerkki joskin naisille tarjoutuu näyttö johonkin todella hienon näytökseen kotiyleisölle sitten tulevassa.

Lisäksi KOK:n sääntöjen mukainen mannerkierto on lähellä mennä poikki mikäli Aasiaan tulisi niin nopeasti kolmannet kisat kun välissä olisi vain Milano-Cortinan kisat Italiassa ja tätä aiemminhan vuosille 2018 ja 2022 on olleet Etelä-Korean PyeongChang/Pyeongchang ja Kiinan Peking.

Siten välttämättä juuri tuon säännön pelossa Japani ei täysin välttämättä saa Talviolympialaisia ihan juuri vuodeksi 2030, mutta melkein varmasti saa ne sitten vuodelle 2034.

Kaikki nämä kolme eli Yhdysvallat, Kanada ja Japani ovat ensisijaisia isäntiä myös vuoden 2034 Talviolympialaisiin päähakijoina, mutta aivan suora valinta takuulla ilman haastetta on vielä auki kuten myös kiistetty joidenkin pienempien maiden tahdolta.

Lisäksi 13.7 tänä vuonna Thomas Bach KOK:n johtajana kielsi, että ihan niin äkkiä ei tule suoraa päätöstä vuodesta 2034 kun tämän hetken poliittinenkin tilanne sen estää ja lisäksi sopiva aika olisi enemmän kaikessa rauhassa vuosien 2022-2025 aikana sopia juttu ajan kanssa.

Seuraavaksi on aika kertoa Talviolympialaisten 2030 varakisaisäntäehdokkaiden mietteitä:

Kazhakstanin näkymiä tässä vaiheessa: Alma-Ataan kisat olisi menossa, mutta rahoitus kuten myös muutkin seikat lienevät este ennen vuotta 2034 todellisemmin. Jääkiekossa maan kehittyminen jää nähtäväksi.

Georgian/Gruusian näkymiä tässä vaiheessa: Borjomiin kisat olisi menossa, mutta huolimatta jälleen infran parantumisesta kuten myös jääkiekkoilun tason kohenemisesta tuntuu kuitenkin järkevämmältä katsoa enemmän vuoteen 2034 tai kauemmaskin kuin tähän hetkeen ennen Talviolympialaisten myöntämistä tälle maalle.

Tsekin näkymiä tässä vaiheessa: Tsekissä on viime aikoina eletty melko kiihkeästikin toiveissa siitä, että sinne tulisi Talviolympialaiset vuodeksi 2030, 2034 tai vähän tätä myöhemmin. Prahassa ne pidettäisiin ja Tsekki ei ole kielteinen kisaisännyyden jakamisestakaan. Tällä hetkellä on kuitenkin enemmän varakisaisäntä kuin kisaisäntäluokkaa.

Bosnia ja Hertsegovinan näkymiä tässä vaiheessa: Sarajevossa pidettävissä Talviolympialaisissa vuodeksi 2030, 2034 tai myöhemminkään ei ole liikoja estoja itsessään kun monet paikat ovat kyllä hienoja, mutta itse maan jääkiekkotaso on esimerkiksi Georgiaakin heikompi joten edellytyksiä ei tosiaan ole pitkiin, pitkiin aikoihin kisojen pidosta itsessään. Tosin bosniakit eivät ole kielteisiä kisojen jakamisenkaan suhteen. Erikoisin ehdotus oli yrittää Espanjan kanssa jaettuja Talviolympialaisia, mutta se kylläkin kaatui nopeasti kustannukselliseen mahdottomuuteen.

Ranskan näkymiä tässä vaiheessa: Ikävä kyllä Ranska putosi 23.5.2022 tänä vuonna pois jaettujen kisojen eli Andorran ja Espanjan suhteen kuten myös omillaan järjestäen puhuen selvien kisaisäntien joukosta olemaan enintään varakisaisäntä mikäli sitäkään. Yksinkertaisesti Ranskalla ei juuri ole varaa pitää Talviolympialaisia vuodeksi 2030. Mikäli sitä eli rahoitusta järjestyy niin se järjestäisi ne Savoyssa ja mahdollisesti myös Albertvillessa, Moutierissa ja Auvergnessa. Osa kisoista voitaisiin pitää myös Pyreneitten vuoristossakin. Täten Jääkukot eivät taitane hetkeen kotijäillään olla Talviolympialaisissa. Etenkin kun pääisännyydestä vetäytyessään sille ei tule mahdollista etuoikeutta vuoden 2034 Talviolympialaisiin isännyydestä puhuen KOK:n uusien sääntöjenkään mukaan.

Tällä välin puhuen Andorran käytännön huumorivalinta melkein täysin jääkiekollisesti olemattomana maana yhdessä Espanjan ja Ranskan kanssa kuten erikseenkin raukesi tyhjiin ja Espanjalla tosiaan oli lähdettyään Andorran ja Ranskan kanssa niistä erilleen yksinhakijana niin kova järjestelytoimikuntariita sitten Barcelonan, Aragonian ja Sergovian alueiden kesken, että Espanja ei kyennyt muuta kuin vetäytymään täysin 23.6.2022 tänä vuonna pois eli se ei enää kykene pitämään Talviolympialaisia 2030 edes Alustavan Haunkaan piireissä!

Espanjassa on kuohunut jälleen muun muassa Castilian alueen itsehallinnon suhteen ja jopa itsenäistymistä on pohdittu kun kyseinen alue on niin kovin suuri maksaja Espanjan koko valtioliiton aluetta koskien.

Levottomuus tulevaan ja jääkiekkoon ei lupaa hyvää täten Espanjaan.

Seuraavaksi on aika kertoa Talviolympialaisten 2030 esihakijaehdokkaiden mietteitä:

Saksan näkymiä tässä vaiheessa: Talviolympialaisten 2030 suhteen Saksaa on kiinnostanut lähinnä näiden kisojen esihaku. Mikäli kuitenkin nämä pidettäisiin Saksassa niin kisat pidettäisiin Baijerissa, Thüringenissä, Sachenissa ja Schmalkaldenissa. Neuvottelut alkoivat kyllä paremmastakin marraskuussa 2019, mutta tämän jälkeen kiitos Saksan olympiakomitean asiat ovat menneet nuivempaan suuntaan. 8.12 viime vuonna johtopamppu Thomas Weikertin sanoin rahaa ei liikene juurikaan esihakua enempää sillä vuoden 2036 Kesäolympialaiset ilman ihmeitä ovat Saksan olympiakomitean päätähtäin.

6.7 tänä vuonna Saksa käytännössä on luopunut silloisten puheiden perusteella Talviolympialaisten varakisaisännyydestä 2030 niitä ajatellen puhumattakaan sitten itse isännyydestä. Vuoden 2034 suhteen ollaan myös hyvin masentuneissa tunnelmissa juuri nyt. Siten jääkiekkoa olympiatasoisesti ei kotijäillä nähdä Saksassa.

Norjan näkymiä tässä vaiheessa: Käytännössä on kiinni vuoden 2030 Talviolympialaisissa vain esihakijana. Voi kyllä muuttaa mielensä vuodeksi 2034, mutta se on käytännössä hallitustenkin muuttumisesta kiinni sillä nykyiset ovat välillä iljettävänkin olympiavastaisia. Tosin yksi syy voi olla myös se, että vaikka hiihto on Norjassa valtalaji niin muut talvilajit eivät välttämättä niinkään ja siten sitten Norjan paikalliset olympiakomitean pomot luulevat muun sitten olevan kovin kannattamatonta tai eivät ainakaan halua riskeerata varoja.

Ikävän huono juttu Jääkarhuille tämäkin jääkiekkoon sitten. Mikäli ne pidetään niin paikka olisi Lillehammer sillä muut paikat ei KOK:lle kelpaa jo 30.3.2018 ensi kerran olleen paikkamäärittelylain mukaan. Jääkarhujen jääkiekolliset näkymät eivät järin ruusuisia lupaile tulevaan.

Ukrainan/Puolan/Latvian yhteiskisojen näkymiä tässä vaiheessa: Tietenkin tämä yhteishanke esihakuna ei toimi kun Ukraina on siitä vetäytynyt sodan vuoksi. Ukrainassa olisi sekin yritys pidetty Lvivissä. Puolan ja Latvian kenties jatkaessa kaksin Puola pitäisi vuoden 2030, 2034 tai myöhemmät yhteiskisat teoreettisesti Varsovassa Talviolympialaisista puhuen ja Latvia pitäisi ne jälleen Siguldassa ja Riiassa.

Mene ja tiedä miten käy kun Latvia on jääkiekossa hyvä kun taas Puola ei niin hyvä ole noususta huolimatta ja Ukrainallakin on kirimistä.

Tsekin/Puolan yhteiskisojen näkymiä tässä vaiheessa: Tietenkin tämä yhteishanke on mahdollinen mikäli Latvian kanssa menee sukset ristiin Puolalla. Tsekissä ne pidettäisiin Prahassa ja Puolassa Varsovassa. Mene ja tiedä, että miten siinäkin sitten kävisi.

Tämän jälkeen on jäljellä vielä yksi Alustavan Haun ja Esihaun rajoilla oleva yllättävä taho ja se olisi tämä:

Argentiinan näkymiä tässä vaiheessa: Tämä haku on herättänyt huomion tietenkin KOK:n suhteen jonakin päivänä tulevassa enemmän kuin juuri nyt. Vuodeksi 2030 on liian aikaista, mutta silti se on huomioitu. Vuoden 2034 suhteen voi myös olla liian aikaista, mutta siitä eteenpäin sitten tilanne voikin olla toinen. Argentiinassa mikäli ikinä pidettäisiin äärimmäisen teoreettiset Talviolympialaiset 2030 tai 2034 puhumattakaan siitä myöhemmin niin ne pidettäisiin Buenos Airesissa ja Ushuaiassa.

KOK kuitenkin kävi tekemässä kuitenkin tarkastusmatkan marraskuussa 2018 ja se sujui ainakin paremmin kuin miten Chilen tarkastusmatkat vuosina 2016 sujuivat kolmeenkin otteeseen.

Ikävä kyllä voi olla, että tästä huolimatta Argentiinan kisahakemus on lentänyt roskakoriin tai muuten kaikki panokset ovat kaukaisessa tulevaisuudessa eikä nyt seuraavan 10-15 vuoden mittaisessa ajassa.

Argentiinan pitäisi edes teoriassa ensin ihan oikeasti mennä rohkeasti vain MM-ohjelmaan pelaamaan ja sitä kautta hankkia kokemusta. Silloin ehkä tilanne ei näyttäisi niin naurettavalta kuin mitä se ehkä nyt on tai tulee olemaan.

Mene ja tiedä, että miltä tuleva sitten näyttääkään.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2030 Talviolympialaisiin on tätä kirjoittaessa eli 31.10.2022 vielä hyvin pitkä aika.

Tässä vaiheessa on kuitenkin todettava viime kerrasta, että Kanada ensin viittä vaille vetäytyi Espanja-tyyliin Talviolympialaisten 2030 pidosta jättäytyen 4.10-6.10 välisten neuvottelujen päätteeksi ensin varakisaisännäksi ensisijaisesti mikäli Yhdysvallat tai Japani vielä joutuisivat vaikeuksiin ja sitten lopuksi 27.10-29.10 pidettyjen lisäneuvottelujen kävi tietenkin lopulliseksi Kanadan vetäytyminen täysin pois vuoden 2030 Talviolympialaisten isännyyden hakemisesta.

Kanadalla oli vielä sekin ongelma, että Espanja-tyyliin tuli kiistaa vielä olympiapaikan siirtämisestä Vancouverista Calgaryyn.

Calgary kun maksoi 7 miljoonaa dollaria jo kerran ollakseen varakisaisäntä vuodeksi 2026 mikäli Milano-Cortina tai Ruotsin Åre-Tukholma eivät pystyisi jostakin käsittämättömästä syystä niitä tuoksi vuodeksi järjestämään ja Vancouver vaati 7 miljoonaa dollaria lisää tai enemmän hyväksyäkseen vuotta 2030 koskien siirron sitten jo valmiiseen varakisaisäntäpaikkaan eli Calgaryyn.

Kanadan Olympiakomitea vetäytyi kun sen kuuluisan nk. Punaisen Viivan yli nousivat toimintakulut eikä erinäiset kansalaisjärjestöjen keräykset esimerkiksi kisoista erittäin innostuneiden intiaanialueiden (Joiden keräys oli merkittävää myös sille, että Vancouveriin 2010 saatiin kisat.) osalta eivät riittäneet kisojen saamiseksi Kanadaan.

Tuo nk. Punainen Viivakin alkaa olla miljardiluokkaa nykyään kaikki kulut huomioiden.

Mikäli kuitenkin Kanadan Olympiakomiteakin olisi tuon summan maksanut niin sitä sitten olisi odottanut vähemmän yllättäen melkoiset valitusryöpyt milloin kulloiseltakin luonnonsuojelutahdolta, muulta erikoiselta kansalaisjärjestöltä ja kaikkiaankin sellaisilta tahdoilta mitkä eivät kisoja Kanadaan halua/haluaisi.

Ongelmana on myös se, että Kanada järjestää erinäisiä pienempiä MM-kisoja lähivuosina ja päälle vielä Jalkapallon MM:n 2026 osaisännyydestä koituvat järjestelykulutkin lankeavat jolloin edellytyksiä edes toki neljän vuodenkin säästöllä ei ollut näitä kisoja sitten järjestää.

Mikäli Kanada olisi luopunut Jalkapallon MM 2026 pidosta edes osin olisi rahat voineetkin riittää, mutta sitten tietysti 11 % pudonnut kannatus kisojen pidolle (Silti korkeampi mitä nyt Japanissa on osin täpärästi.) lienee sitten päätökseen vaikuttanut.

Ikävä juttu, mutta näin on käynyt.

Jäähän toki Kanadalle vielä varakisaisännyys vuodeksi 2026 Talviolympialaisiin hätävaraksi mikäli Italia ja Ruotsi niitä ei pitäisi, mutta erikoisen onttoa oli kyllä silti perua nämä varmemmat kisajärjestelyt vuodeksi 2030 loppupelissä melko mitättömien syiden johdosta ja siinä sitten raukesi tyhjiin monien pienempien yksityisrahoittajien työ kisojen eteen.

Kun näin kävi niin tietenkin Kanada menettää myös etuoikeuden vuoden 2034 Talviolympialaisten järjestämiseen mitä nyt vieläkin KOK:n Thomas Bach on pamppuna toistanut sen olemisesta edelleen epävarmana ja siinä kai sitten Kanada tavoittelee sitten paikkaa.

Täten isännyydestä kisojen pitoon ovat mukana täysin enää Yhdysvallat ja Japani.

Yhdysvallat vieläkin voisi pitää kyllä kisat, mutta erinäinen jättilasku kisoille on iso juttu käsitellä ja vieläkin eri kisapaikkaneuvottelut ovat jopa Kanadan tilannetta mutkikkaammat.

Salt Lake Cityn asema kuitenkin pääpitopaikkana ilman ihmeitä sinetöidään vuoden loppuun mennessä.

Japani muutoin lienee nyt etenkin Kanadan vetäydyttyä lopullisen paras ehdokas, mutta pudonnut kisakannatus (Vain täpärästi yli 52 % uusimpien tietojen mukaan.) muutaman eri pienemmän japanilaispaikkakunnan jättämä protesti Sapporon valta-asemaa kohtaan kisoista puhuen, yleinen muu hintalappu kisoille nyt kun entisestään näyttäisi kuluja tulevan mistä jo siirtyneiden Tokion Kesäolympialaisten jälkeen viime vuonna Japanin Olympiakomitea ei ollut tyytyväinen ja vielä KOK:n vaatimukset Sapporon Talviolympialaisten 2030 tullessa toteen ehdottomista remonteista ovat luoneet vastenmielisyyden ilmapiirin Japanissa kisoille.

Tosin remontti kyllä hurjimmillaan on tarpeen kun mikäli sitä ei tehtäisi olisi vanhimmat kisapaikat sitten jo 58 vuotta vanhoja vuodeksi 2030 kun nyt ne on enintään 50 vuotta vanhoja vuodelta 1972 peräisin olevina!

Todennäköisesti on kuitenkin hyvin mahdollista mikäli hyvinkin hurja remontti ei ole mahdollinen niin tuolloin tietysti rakennetaan uudet ja paremmat kisapaikat Sapporoon.

Kuntoluokituskin tukisi täten Salt Lake Cityä ja olisi tukenut Vancouveria tai Calgaryn tilannettakin.

Täten enää Yhdysvallat ja Japani ovat mukana pääisännyydessä ja muiden varakisaisäntäehdokkaiden joiden joukkoon Kanada ja Espanja eivät siis enää kuulu on vuoden loppuun tai hyvin ensi vuoden alkuun mennessä vahvistettava osallisuus tai vetäydyttävä sitten siitäkin nyt muuttuneiden sääntöjen jäätyä voimaan.

Mene ja tiedä, että miten käy jatkossa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2030 Talviolympialaisiin on tätä kirjoittaessa eli 4.12.2022 vielä hyvin pitkä aika.

Tässä vaiheessa on kuitenkin todettava viime kerrasta, että Yhdysvallat ja Japani ovat vielä mukana tietenkin kisojen pääisännöinnin suhteen.

En välttämättä olisi ehkä tätä kirjoittanut muuten, mutta mikäli olisin vähän malttanut viime kerran jälkeen eli 31.10.2022 jälkeen niin olisin sitten voinutkin kirjoittaa nämä nyt olevat päivitysasiat silloisesti miettien selkeästi nopeammin kuin miten nyt kävi.

Täten tämä nyt oleva päivitys koskee tietenkin enimmäkseen Yhdysvaltain tilannetta, mutta toki Japanin tilannettakin sivutaan.

Yhdysvaltojen suhteen 1.11.2022, 3.11.2022 ja 5.11.2022 toistettiin selvästi tietoa siitä, että Yhdysvaltain Olympiakomitea saa kuin saakin merkittäviä lisärahoituksia Salt Lake Cityn 2030 Talviolympialaisia varten mikäli se vain saa ne pitää. Fraser Bullockin ollessa tietysti nokkamies tämä on helpottanut asioita.

Lisäksi lopulta 19.11.2022-21.11.2022 olleiden neuvottelujen pohjalta siihen mitä tulee muihin pitopaikkoihin niin Bozeman on julistettu olevan varapaikka niille mikäli jostain käsittämättömästä syystä Salt Lake City kisat saadessaan vetäytyisi itse niiden ylläpidosta. Tosin Bozemanin silmää tekevät olisivat vielä itse isännöintivarat halunneet saada itselleen muutoin kun kerran pääosin joutuivat lähtökohtaisesti nyt luopumaan muusta kuin varaisännöinnistä.

Nimellinen, lopullinen päätös on kuten odotettua vuoden loppuun eli 31.12 mennessä tietysti siitä, että tuleeko Salt Lake City pysyväksi, järkevän ainoaksi nimellisoikeudelliseksi kisapaikaksi Yhdysvaltoihin vai ei.

Mikäli ei niin silloin tietysti Bozeman nimetään muuksi isännäksi tai Yhdysvallat joutuu enemmän tai vähemmän luopumaan pelistä Japanin eduksi.

Nimeämisoikeus pitää toki sisällään Yhdysvaltain Olympiakomitean sääntöjen mukaan mahdollisuuden pitää vielä tietysti kisat myös muutoinkin Utahin Osavaltioalueella mikäli vielä sittenkin jotain perin odottamatonta tulisi sille tuon päivämääräpäätöksen jälkeen tuleville vuosille.

Tosin se sitten olisi hieman turhan suuri verenpaineen nostatus KOK:n herroille tällä hetkellä.

Japanin osuus sinänsä isäntänä olisi paras, mutta ongelmaksi tulee juurikin sen kuuluisan puolet-puolet-linjan ylläpito yleisökiinnostuksessa, monien eri muiden tahojen selkeä vakuuttaminen mitä Yhdysvalloilla ei ole enää ihan niin pahoin kuin aiemmin ja ennen kaikkea sitten tulevien mahdollisten paikkojen remontointi tai uudelleen rakentaminen.

Kiireisimmät hätäremontit tosin on aloitettu jo muutenkin ja niille kuten joillekin muille infrahankkeille on myönnetty kiireistäkin lisärahoitusta.

Kuitenkin mikäli Japani jostain syystä vuoden 2030 Talviolympialaiset sitten menettäisi niin vuodeksi 2034 ne ovat sinne kyllä käytännön täysin varmasti menossa kun juuri mikään muu taho ei kiinnostusta, Yhdysvallat ottaisi ne tietysti nyt hävitessään ja muutoin tietysti Norjan hallitus jatkaa yksi toisensa perään kiukuttelua juurikin kisojen kalleuksista.

Juurikin erinäiset nousevat kustannukset tuntuvat ajaneen tilan siihen pisteeseen, että viime vuosina melkein aina kisat olisi Talviolympialaisten suhteen pidetty sitten Norjassa.

Monet on pelänneet sitäkin tulevaisuutta, että joskus kaukaisemmassa ajassa vaihtoehtona olisi vain Norja yksin, enintään toki myös yhteiskisoin Ruotsin ja Suomen kanssa tai sitten karmeimmillaan upporikkaat ja talviurheiluperinteiltään kovin ohuehkot arabimaat!

Pitkälti öljyrahapohjaisista syistä johtuen.

Nähtäväksi jää, että miten sitten käy vuoden 2030 Talviolympialaisten sitten tulevassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös