Vuoden 2022 Talviolympialaisten alustavien hakijoiden eli niiden joukossa myös aiemmin mainitsematta jääneiden Japanin ja Turkin tavoitteita niiden seurantajaksolla ennen itse päätapahtumaa käsittelen tässä viestissä.
Etenkin mikäli ne kaikki vain mahtuvat samaan viestiin.
Kieltämättä pari muuta tällaista maata eli Bosnia ja Hertsegovina ja Chile tulevat jossain määrin olemaan hyvin nopeasti käsitelty.
Tässä niitä tuleekin kun viimeksi on tästä kaikesta puhuttu 16.3 tuolloin tosin vuoden 2010 vastaavan ainoan sellaisen eli Uuden-Seelannin kohdalla ja tietenkin 25.4 ja 26.4 vuoden 2014 ja etenkin vuoden 2018 vastaavan hyvinkin monen eri maan kohdalla:
2022 Talviolympialaiset (Pidettiin Kiinan Pekingissä ja tarpeen mukaan joidenkin lajien osalta myös Kiinan Hebeissä niitä pidettiin kuten myös useilla muillakin paikkakunnilla eli esimerkiksi Shijingshanissa, Yanqingissa, Xiaohaituongissa, Dazhuangkessa, Zhangshanyingissa, Zhangjiakouissa, Taizichengissa, Wukesongissa, Shougangissa ja Chonglissa.)
Vaihtoehtoinen ja toteutunut isäntämaa vuoden 2022 Talviolympialaisiin: Kazhakstan
Talviolympialaisten 2022 Esihakuun kelpuutettu Esihakija: Norja
Talviolympialaisten 2022 Alustavat Hakijat: Itävalta ja Italia Yhteisinä/Jaettuina Talviolympialaisina, Bosnia ja Hertsegovina, Kanada, Chile, Ranska, Suomi, Saksa, Uusi-Seelanti, Romania, Espanja, Ruotsi, Ukraina, Puola, Sveitsi, Yhdysvallat, Japani ja Turkki
Tavoitteiden täyttyminen alustaville hakijoille: Itävallan ja Italian Yhteisten/Jaettujen Talviolympialaisten osalta puhuen seurantajaksolla käsitellään enimmäkseen Itävaltaa kuin Italiaa kun jälkimmäisen maan tilanteet enin osin vuosien 2011-2018 osalta kerrottiin jo keväällä jolloin se saa vain pienemmän maininnan.
Itävallan osuus ei ollut järin hieno etenkin aluksi, mutta lopuksi sitten kylläkin.
Sitten tulikin korona kuten myös Ukrainan sota jolloin erinäisten ulosheittojen jälkeen Itävalta voitiin yhdessä Ranskan eli Jääkukkojen kanssa pitää MM-kisoissa vuodeksi 2022.
Talviolympialaisissa 2018 Pyeongchangissa/PyeongChangissa kuten myös Pekingin Talviolympialaisissa 2022 Itävalta ei ollut mukana, mutta oli tietenkin mukana niiden Talviolympialaisten Karsinnoissa.
Koronan jälkiajalle puhuen Itävalta jää jatkamaan MM-kisoihin.
Italian osuus puhuttiin läpi keväällä vuosille 2015-2018 joten nyt tulee lyhyesti nämä vuodet osin koronan vaivaamina vuosille 2019-2022.
Italialla tosiaan päästiin MM-kisoihin, mutta heti korona-ajan päättymisen myötä putoamattomuuskielto päätettiin ja siten ensi vuodeksi maa putoaa MM-kisojen 1. Divisioonaan mitä nyt koronan jälkiajalle nousua takaisin kyllä odotellaan.
Tietenkin Italia ei päässyt vuoden 2018 Talviolympialaisiin kuten ei myöskään vuoden 2022 Talviolympialaisiin mitä nyt tietenkin oli Talviolympialaisten Karsinnoissa mukana.
Myönteisesti puhuen Italia tosin nyt vuoden 2026 hyvin todennäköisiin omiin Talviolympialaisiinsa Italia pääsee karsimatta.
Tirolin, Etelä-Tirolin, Trentinon ja Innsbruckin alueelle kaavaillut Yhteiset/Jaetut Talviolympialaiset vuodeksi 2022 kaatuivat kaiken kaikkiaan jo melkoisen nopeasti. Tosin koko yhteishankkeeseen oltiin ajauduttu kun molempien maiden Olympiakomiteoilla ei järkevästi vain ollut hankkeeseen ryhdyttäessä varoja yksin Talviolympialaisten saamiseen.
Tavoitteet Itävallalle ja Italialle onnistumiseltaan seurantajaksolla siitä puhuen olivat kohtuullisen lievästä epäonnistumisesta aina loistavaan onnistumiseen asti vaihdelleita.
Bosnian ja Hertsegovinan tavoitteista ei voinut juuri seurantajaksolla puhua paljonkaan.
Keväällä on puhuttu alkuhetket joten nyt puhutaan muista vuosista.
Myöskin vuoden 2006 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2010 Talviolympialaisten Karsintoihin, vuoden 2014 Talviolympialaisten Karsintoihin, 2018 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ei ilmoittautunut ja viimein vuoden 2022 Talviolympialaisten Karsintoihin maa ilmoittautui.
Siellä eli kaikkein varhaisimmissa mahdollisissa karsinnoissa Pekingiin 2022 kieltämättä bosniakit saivat melkoisen kylmää kyytiä sen eri otteluissa.
Bosniakkien tilanne on siis melkoisen huono joskin vähäisesti eteenpäin kyllä on menty ja toivottavasti mennään jatkossakin.
Siten tavoitteet bosniakkien osalta olivat epäonnistuneet seurantajaksolla, mutta myönteisesti sentään edes MM-ohjelmaan pääseminen säännöllisemmin pyörähti käyntiin kuten myös nyt mennään mitä ilmeisimmin jatkossakin Talviolympialaisiin.
Kanadan osuus seurantajaksolla siitä puhuen oli hyvä aluksi etenkin kun siihen lähdettiin maailmanmestareina ja sen edetessäkin on oltu mitaleilla. Seurantajakso on päättynyt nyt eräänlaiseen jatkokilpailuun Suomen kanssa siitä, että ovatko Vaahteramiehistö vai Leijonat kevään päätteeksi maailmanmestareita?
Talviolympialaisissa niistä puhuen Kanada oli pronssilla 2018 Talviolympialaisissa PyeongChangissa/Pyeongchangissa, mutta 2022 Pekingissä Kanadalla kieltämättä oli välillä melko vaisutkin kisat ja siten jäätiin Ruotsi-tappion myötä Puolivälierien päätteeksi sijalle 6 ja sekin jakaen Tanskan kanssa toki sen edellä!
Tanska meni tänä keväänä myös voittamaan Kanadan MM-kisoissa joten siinäkin sitten riittää jännitettävää jatkoon omin ehdoin.
Muu möhlintä oli lähinnä viime vuoden MM-kisat jossa Kazhakstan oli mennä pisteissä Kanadan sijaan Puolivälieriin!
Itse Talviolympialaisista 2022 puhuen:
Calgaryn lisäksi myös Quebec tarjosi mahdollisuutta joko vuodeksi 2022 tai 2026 ja viimeistään siitä eteenpäin milloin tahansa mahdollisuutta järjestää Talviolympialaiset Kanadassa.
Näkymät täten Kanadaan ovat hyvät jatkoa ajatellen ja tavoitteet myös ovat seurantakauden päätteeksi myös koronan jälkeiselle ajalle melko onnistuneiksi luettava.
Chile oli Alustavista Hakijoista puhuen Talviolympialaisiin kaikkein heikoin ja erikoisin.
Etenkin kun se ei edes ollut seurantajaksolla koko MM-ohjelmassakaan!
Vuoden 2022 Talviolympialaisia varten käsiteltäessä tämän kyseisen maan hakemus lensi roskiin valitettavankin nopeasti. Itsessään Chilessä Andit ovat erinomainen mahdollisuus pitää Talviolympialaisten lajeja ainakin erilaisten laskettelujen ja pujottelujen osalta. Sen sijaan osalle lajeista tulisi erittäin vaikeaa löytää pitopaikkaa.
Ranskan osuus seurantajaksolla tuntui onnistuneimmalta etenkin aikoihin kun parhaimmillaan MM-kisoissa melkein päästiin vuodeksi 2017 Puolivälieriinkin ja vuonna 2014 oli jo päästykin!
Lisäksi se piti yhdessä Saksan kanssa jaetut MM-kisat vuodeksi 2017.
Ikävä kyllä välillä kuitenkin Jääkukot ovat myös mokanneet kauden peleissään ja juuri ennen koronaahan he olisivat pudonneet ensi kertaa hetkeen myös MM-kisojen 1. Divisioonaan.
Kun korona tuli kuten myös Ukrainan Sotakin tuli laajamittaisena niin Ranska sai jäädä kuten Itävaltakin MM-kisoihin.
Tulevaisuuteen siis MM-kisoihin jäämisen kannalta näkymät riittävät, mutta nouseeko taso siitä paljonkaan korkeammalle?
Talviolympialaisissa 2018 PyeongChangissa/Pyeongchangissa tai myöskään Talviolympialaisissa 2022 Pekingissä Ranska ei ollut mukana, mutta oli kuitenkin Talviolympialaisten 2018 ja 2022 Karsinnoissa mukana.
Toivottavasti olisi sitten ensi Talviolympialaisissa mukana, mutta nähtäväksi jää seurantakauden päätteeksi.
Itse Talviolympialaisten 2022 pidosta puhuen:
Vuonna 2022 Talviolympialaisista puhuttaessa ne teoreettisesti olisi järjestetty Nizzassa.
Tämä onnistui lisävaroinkin, mutta myöhemmät rahoitusongelmat ovat pudottaneet Ranskan lähinnä Talviolympialaisten Varakisaisännäksi.
Tällä hetkellä Talviolympialaisten toteutuminen Ranskassa on melko vähäinen, enintään välttävä todennäköisyydeltään. Jääkiekon näkymät ovat myös lähinnä kohtuulliset lähivuosille Jääkukoille.
Suomen näkymistä puhuen keväällä puhuin läpi vuodet 2015-2018 joten tässä puhun lyhyesti lähinnä vuodet 2019-2022:
Ne päättyivät yleisen seurantajakson päätteeksi upeasti yhteisiin kultajuhliin niin Talviolympialaisten 2022 kuin myös MM-kisojen 2022 osalta ihan kotikisoissakin!
Tietenkin tätä ennen oli tullut MM-kulta 2019 ja myös MM-hopea 2021 eli viime vuodeksi.
Suomella oli edelleen erittäin vähäiset mahdollisuudet neljän vuoden sisällä vuodesta 2018 muuttuen vuoteen 2022 hakea Talviolympialaisia.
Vuosien 2010-2021 eli koko tämän nyt kuluneen vuosikymmenen ajan ja pisimmillään heti vuoden 2006 Talviolympialaisten hankkeiden kaaduttua kaikessa hiljaisuudessa myös vuosina 2007-2009 on käyty Talviolympialaisten neuvotteluja.
Talviolympialaisten hanketta innokkaimmin ovat ajaneet nk. Purontakanen-Wallin-sopimuksella tai myös Wallin-Purontakanen-sopimuksella tietenkin Jouko Purontakanen ja Stefan Wallin ja ajoittain tässä poliittisessa hankkeessa on ollut muitakin silmäätekeviä aina Jyrki Kataistakin, Tarja Halosta ja Sauli Niinistöä myöten.
Hanke ei vain ole/ollut edennyt, muista poliitikoista viime aikojen ja vuosien kohupoliitikko Juha Sipilä kuten ei myöskään Sanna Marin kovin kummoista kiinnostusta siihen osoittanut.
Suomen Talviolympialaisten hankkeista puhuttuna näinä vuosina yhteistä niille on vain tuntunut olevan niille täysi melkein täysi mahdottomuus. Muuten kuin tietenkin Pohjoismaiden Yhteisten Talviolympialaisten nimissä yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa. Edelleen kisapaikat ovat olleet samat eli Kuopion Tahko ja Helsinki mikäli Talviolympialaiset olisi kyetty tai kyettäisiin järjestämään.
Vuosiin 2014 tai 2018 ja niiden Talviolympialaisten hankkeisiin verrattuna Alustavaan Hakuun ei paljoa enempää euroja kilissyt kisakassaan.
Kriteerit Esihakuun riittivät, mutta rahat eivät ja ei tulevaisuudenkaan Talviolympialaisten haut valoisalta näytä juurikin Suomen omien taloudellisten murheiden saralta puhuttaessa.
Seurantajakso oli täten onnistunut tietyin vaikeuksin Leijonillemme.
Saksan näkymät seurantajakson aikana ovat välillä olleet melko hyvätkin, ajoittain upeatkin kun melkein voitettiin vuodeksi 2018 Talviolympialaisissa PyeongChangissa/Pyeongchangissa olympiakultakin sittemmin olympiahopealla, mutta sittemmin on ollut vähän vaisumpaa.
Parhaimmillaan ollaan oltu melkein kiinni mitaleissa kuten viime vuodeksi oltiin MM-pronssille, mutta muuten erinäiset pienemmät virheet tuntuvat edelleen haittaavan Saksaa.
Pekingin Talviolympialaisissa 2022 närästi kieltämättä myös Kiina-voitosta huolimatta Saksan jääminen kymppipaikalle turnauksessa kun parempaakin tarjolla oli!
Näkymät täten ovat ristiriitaisen tuumivia.
Etenkin kun Talviolympialaisiin pääsyyn piti vuodeksi 2018 ottaa vauhtia Talviolympialaisten Karsinnoistakin missä Saksa voitti melko täpärästikin Latvian maalein 3-2!
Seurantakauden päätteeksi sen voisi kai sanoa onnistuneen tyydyttävän hyvin tai jopa loistavastikin.
Etenkin mikäli vielä vähän enemmän olisi niitä mitaleja ja mitalipelejä vyön alla.
Itse Talviolympialaisten 2022 pitonäkymistä:
Saksassa käytiin kovaa keskustelua Talviolympialaisista ja niiden hakemisesta heti kun Etelä-Korealle varmistui vuoden 2018 Talviolympialaiset. Jo 30.9.2013 mennessä Saksan Olympiakomitea näki, että Etelä-Korea käytännössä saa ilman ihmeitä Talviolympialaisensa vuodelle 2018 jolloin vuodesta 2022 tuli Saksan Talviolympialaisten selkeä tähtäin. Ikävä kyllä tämä tähtäin nähtiin ongelmaksi.
Ensimmäinen kielteinen päätös tuli vielä Etelä-Korean melkein varmoja Talviolympialaisia vuodelle 2018 odotellessa jo niinkin varhain kuin 10.11.2013.
KOK:n osalta Saksan hylkäävässä päätöksessä ennen pitkää Alustavan Haun osalta tärkeimpänä tekijänä oli se, että kisa-alueet olisi hajautettu hieman turhan monelle paikkakunnalle.
Pelkän Münchenin sijaan niitä olisi pidetty sen lisäksi myös Garmisch-Partenkirchenissä, Berchtesgadenerissä ja Traunsteinissa.
Uuden-Seelannin osalta sen seurantajakso enimmäkseen kerrottiin keväällä joten tässä keskitytään lähinnä lähivuosiin ennen koronaa kuten sen jälkeenkin nyt tähän hetkeen.
Vuodeksi 2019 se oli mukana MM-kisoissa 2. Divisioonassa/2-divisioonassa sen sarjalohkossa C2 tai 2B jossa se pelasi melko hyvät kisat, mutta joutui jäämään Israelin höyryjyrän edessä selvästi toiseksi siitä pudoten lopulta tasapelin vuoksi Islannin taakse kolmanneksi. Siten sen eli Ice Blacksin oli jäätävä samaan sarjaan vuonna 2020 pelaamaan.
Korona tuli ja meni jolloin Uusi-Seelanti jäi vetäydyttyään tälle tasolle edelleen joten paljonkaan ei voinut puhua tästä joukkueesta.
Siten seurantakausi oli menettelevä, vähäisesti epäonnistunut kun ei noustu ylempään lohkosarjaan ja kun riitojakin IIHF:n herrojen kanssa oli milloin mistäkin puhuen korona-aikana.
Vähemmän yllättäen Uusi-Seelanti ei ollut mukana Talviolympialaisissa vuosina 2018 ja 2022 seurantajakson aikana.
Uuden-Seelannin vuoden 2022 Talviolympialaisista puhuen:
Maan jääkiekko on pulmallisessa tilanteessa, mutta edelleen kehittyvä omanlaisenaan. Melko nopeasti kuitenkin Alustavakin Haku nähtiin vaikeana juttuna joten asiaa Esihakuun ei vain ollut.
Talviolympialaiset olisi vuoden 2018 vastaavasta Alustavasta Hausta poiketen otettu vastaan paremmin kuten myös otettiin.
Toki ongelmana on yllättävänkin suuri Talviolympialaisten poliittinen vastustus myöskin kun tunnutaan olevan niistä hieman pihalla eikä ihme tietysti olekaan kun kesälajeihin enimmäkseen maassa on totuttu.
Tosin nythän myös Talviolympialaisista puhuen kiitos Pekingin 2022 Uudella-Seelannillakin on viimein kultaa!
Romania aloitti oman seurantajaksonsa melko tavallisen tavan mukaan ollen hissijoukkue MM-kisojen 2. Divisioonan ja MM-kisojen 1. Divisioonan väliltä puhuen.
Ensin heti alkuun noustiin vuodeksi 2016 MM-kisojen 1. Divisioonaan vuoden 2015 MM-kisojen 2. Divisioonan voitolla, sitten pudottiin vuodeksi 2017 jälleen MM-kisojen 2. Divisioonaan, noustiin sieltä vielä kerran vuodeksi 2018 MM-kisojen 1. Divisioonaan ja ennen koronaa uskomattomasti noustiin jo peräti ylempään lohkosarjaankin vuodeksi 2020 voittoisten vuoden 2019 vastaavien jälkeen!
Koronan jälkeen täksi vuodeksi Tricolori Hocheina tunnettu maa tietysti koetti kaikkensa, mutta jäi viimeiseksi ja olisi pudonnut ilman koronaa.
Huolimatta tarmokkuudestaan ensi vuodeksi taitaa käydä niin, että maa taistelee putoamista vastaan.
Tietenkin se ei myöskään ollut mukana Talviolympialaisissa 2018 PyeongChangissa/Pyeongchangissa tai myöskään Talviolympialaisissa 2022 Pekingissä, mutta oli kuitenkin niiden Karsinnoissa mukana vuosille 2018 ja 2022 jääden kuitenkin Talviolympialaisten Esikarsintoihin. Vauhtia jouduttiin ottamaan vuodeksi 2022 Talviolympialaisten Alkukarsinnoista missä Romania oli murhaavankin ylivoimainen muihin nähden!
Itse Romaniassa pidettävistä Talviolympialaisista 2022 puhuen:
Maa siirsi kaikki taloudelliset voimavaransa vuonna 2019 vuodeksi 2020 pidettäviin Nuorten Talviolympialaisiin mikä epäonnistui kun nehän tunnetusti olisi pidetty Sveitsissä ilman koronaa. Vuosina 2007-2013 Talviolympialaisten 2022 hanke eli Romaniassa voimakkaimmin, mutta sen jälkeen vuoden 2013 marraskuusta lähtien kannatus oli laskussa erittäin jyrkästi.
Sittemmin luopui myös Alustavastakin Hausta eikä sen jälkeen ole näillä näkymin hakemassa jatkoa Talviolympialaisten unelmilleen myöhemmin ilman ihmeitä. Talviolympialaisten Euroopan Nuorisofestivaalien 2013 Päivien järjestäminen Romaniassa oli kuitenkin merkittävä saavutus sinänsä.
Mikäli Romaniassa olisi pidetty teoreettisesti Talviolympialaiset vuonna 2022 niin ne olisi pidetty Brasovissa ja Prahovan Laaksossa. Näistä Brasovissa on pidetty tosiaan tuo Talviolympialaisten Euroopan Nuorisofestivaalien Päivät vuonna 2013 ja haettu Nuorten Talviolympialaisia siinä onnistumatta joten ainakin kisapaikkoja mitä laajentaa niin on tulevaisuutta varten.
Romanialle voisi kai seurantajakson ainakin sanoa päättyneen melko hyvin.
Espanjan näkymät seurantajaksolleen suurille osin kerrottiin jo keväällä joten nyt keskityn lähinnä vuosiin ennen koronaa ja sen jälkeen.
Espanja jäi tosiaan pelaamaan MM-kisojen 2. Divisioonaan sen ylempään lohkosarjaan eikä ole juuri nousemaan kyennyt.
Tuleville vuosillekin se pelannee lähinnä parhaimmillaan yllätysnoususta ja muutoin keskikastin paikasta tai putoamista vastaan.
Lisäksi Talviolympialaisissa 2022 niiden Karsinnoista puhuen sillä oli Hollannin kanssa kilpailua Talviolympialaisten Esikarsintaan pääsystä aina Uusintaotteluun Nousemisesta asti puhuen.
Sen se hävisi ja täten Espanja jäi vuoden 2018 Talviolympialaisten toistona jo Alkukarsintaan.
Espanjan seurantajakson voitiin katsoa olleen pettymys tai enintään varovaisen epäileväisen toiveikas tulevaan.
Itse Espanjan Talviolympialaisten 2022 näkymistä:
Maa ei järkevästi pystynyt hakemaan Talviolympialaisia vuodelle 2022 edes Alustavaan Hakuun eikä tilanne parantunut myöskään vuotta 2026 ajatellen vuosina 2019-2021 niistä puhuen. Muun muassa Barcelonassa, La Molinassa ja Zaragozassa on harkittu Talviolympialaisia pidettäviksi. Välillä olosuhteet niin itsessään kuin taloudellisesti eivät ole sallinneet kehitystä Espanjalle Talviolympialaisten suhteen.
Jääkiekonkin saralta Espanjalla on vielä paljon kirittävää joten siinä mielessä on ehkä hyvä, että ei ole vielä pitkään aikaan tulossa Talviolympialaisia Espanjaan.
Etenkin kun vielä aiemmin tulevaisuuteen puhuen neuvottelut Ranskan ja Andorran kanssa ensin jaetuista ja sitten myöhemmin täysin yksin pidettävistä Talviolympialaisista katsoen epäonnistuivat hyvinkin selkeästi!
Ruotsille näkymistä puhuen keväällä puhuin läpi vuodet 2015-2018 joten tässä puhun lyhyesti lähinnä vuodet 2019-2022:
Ruotsille kyllä seurantakausi alkoi hyvin, jatkui menestyksellä, mutta on päättynyt ennen koronaa ja koronan jälkeenkin katastrofiin ja useiden vuosien mitalittomuuteen!
Talviolympialaisissa Pekingissä nyt oltiin lähellä jo mitalia, mutta pronssitta jäätiin sen mennessä Slovakiaan.
Tre Kronor on jäänyt monena vuonna myös Puolivälieriin ja nöyryyttävästi viime vuonna enemmän Jääkarhuja eli Norjaa mukaillen jo Alkueriin!
Hyvin ei siis mene länsinaapurillamme ja naisilla meni vieläkin huonommin mitä nyt IIHF vähän suojeli niin pääsivät toki takaisin tasolleen.
Muuten jääkiekossa toki Tre Kronor palannee vielä tasolleen ja tilanne muistuttaakin vähän Leijoniemme tilannetta vuosilta 2003-2005 näin nykypäivänä kun silloin Leijonat jäi joka vuosi Puolivälieriin välillä nöyryyttävästikin.
Itse Ruotsin Talviolympianäkymistä 2022 kun seurantakausi siis oli oikeinkin epäonnistunut:
Ruotsin Olympiakomitea päätti keskittää kaikki varat vuoden 2019 neuvottelujen jälkeen mieluummin vuoden 2026 Talviolympialaisten ottamiseen ihan pidettäväksikin asti minkä johdosta se veti vuoden 2022 Talviolympialaisten Esihaunkin pois vaikka hieman Suomea paremmin sillä olisi ollut mahdollisuuksia hakea Talviolympialaisia myös yksinäänkin Esihaussa.
Jääkiekon näkymät Ruotsissa ovat pysyneet valoisina nyt tosin vuoden 2019 jälkeen heikentyen. Mahdolliset 2022 Talviolympialaiset olisi Ruotsin osalta pidetty Östersundissa, mutta vuoden 2026 tai myös tulevaisuuden osalta kaukaiseen tulevaisuuteen asti toistaiseksi kaikki Ruotsin Talviolympialaisten haut tulevat koskemaan Tukholmaa ja Årea koska siellä on maan pääkaupunki, enemmän valmiita areenoita ja ennen kaikkea riittävästi hotelleja majoitusta varten kuin Östersundissa ja puhumattakaan monista muista Ruotsin pienemmistä paikkakunnista.
Tukholmassa voitaisiin järjestää kaikki muut lajit paitsi alppilajit ja joitakin hiihtolajeja jotka pidettäisiin Åressa.
Periaatteessa rahaa Ruotsilla on vaan ei tahtoa Suomen tapaan poliittisesti.
Ukrainan näkymiä käytiin jo keväällä läpi vuosille 2015-2018 joten nyt vuorossa on lähinnä lyhyt kertominen vuosien 2019-2022 suhteen.
Ukraina säilyi kyllä MM-kisojen 1. Divisioonassa sen alempaan lohkosarjaan kiitos koronan, mutta ensin oli hyvinkin vaikeaa kun nyt päättynyt vuosi oli hyvä.
Melkein nousunkin arvoinen tietyin ehdoin.
Itse Ukrainan näkymistä vuoden 2022 Talviolympialaisteen pitoon kun maa ei tietysti vuodeksi 2018 PyeongChangiin/Pyeongchangiin ja nyt Pekingiin täksi vuodeksi päässyt kun se jäi Talviolympialaisten Esikarsintaan molemmin kerroin:
Maa on kärsinyt edelleen käynnissä olevan Ukrainan Sodan seurauksista. Maan jääkiekkokin on murrosvaiheensa vuoksi ollut heikoilla kantimilla.
Kisapaikaksi niin siihen kuin vuoden 2022 ja 2026 teoreettisiin hankkeisiin ilman poliittisten ongelmien loppumista maassa oli niiden tapaan ajateltu Lvovia tai myös ukrainalaisittain Lviviä.
Ukrainan tavoitteet ovat täten useimmiten todeten epäonnistuneet, mutta jään ulkopuolella itsenäisyys on säilynyt ja sotaa käyväksi maaksi onnistuminen on ylipäänsä itse pelaaminenkin näinä vuosina!
Puolan seurantajakso oli kohtuullisen menettelevästä jopa loistavaan vaihdellutta.
MM-kisojen 1. Divisioonassa Puola on viettänyt vuodesta 2015 enimmäkseen ylemmässä lohkosarjassa, mutta välillä toki alemmassakin.
Vuodeksi 2017 melkein noustiin MM-kisoihin, mutta ei aivan kun Italia-tappio ratkaisi pelin.
Puola on kilpaillut ennen koronaa ja kilpailee vastakin etenkin Tricolori Hochein eli Romanian kanssa kun sehän pilasi yhden Puolan nousuvuodenkin.
Seurantajakson päätteeksi Puola näytti kaapin paikan siltä nousun evänneille IIHF:n herroille nousemalla sitten pelillisesti Japanin voittaen nyt tänä vuonna keväällä.
Ylempään lohkosarjaan jännitystä toivottavasti riittää lähivuosina jolloin ehkä Puolakin pääsee MM-kisoihin jälleen!
Se jää nähtäväksi.
Itse Talviolympialaisten näkymistä puhuen kun Puola jäi tietysti vuoden 2018 PyeongChangin/Pyeongchangin ja vuoden 2022 Pekingin ulkopuolelle jo Talviolympialaisten Karsinnoissa:
Puolalla oli edelleen vuodeksi 2019 omien kisapaikkojen modernisointi kesken ja siten se joutui vetäytymään aikanaan myös Esihaustakin huolimatta siihen ilmoittautumisesta. Mahdollisesti vuosille 2026 ja etenkin 2030 kuten sen jälkeen Puolalla on myös ollut halukkuutta jakaa Talviolympialaisensa mahdollisesti Slovakian kesken.
Sveitsin tavoitteet seurantajaksolta puhuen käytiin läpi keväällä enimmäkseen joten nyt käyn läpi vain ajan ennen koronaa ja sen jälkeen.
Sveitsin osalta puhuen siltä peruuntui MM-kotikisatkin koronan vuoksi pari vuotta sitten kun nythän ne lopulta viivein muutoksin pidetään kovin myöhäisen tuntuisesti eli vasta vuodeksi 2026.
Sveitsi on ollut pistetehokkain joukkue kuluneissa kevään MM-kisoissa ja se on katkerankin pienesti jäänyt ulos Välieristä puhuen kun mitaleihin ja parhaassa tapauksessa mestaruuteenkin on asiaa!
Talviolympialaisten osalta seurantakauden lopuksi noutaja tuli nopeasti eikä Puolivälieriä paremmaksi päästy mitä nyt kokonaistaulukon kymppipaikka sentään kasipaikaksi vaihtui Pekingissä kuluneena talvena.
Kuitenkin Talviolympialaisten musta pilkku pyyhkien pois Sveitsin jääkiekkonäkymät olivat seurantakaudella edelleen hyvät sen päätteeksi.
Itse Sveitsin tilanne Talviolympialaisten 2022 näkymien osalta oli alkujaan tämä:
Kaikkiaan Sveitsillä olisi ollut monta paikkaa pitää Talviolympialaisten kisansa maassa. Vuosina 2010-2013 neuvoteltiin eniten ja kaikkiaan vuoteen 2016 asti neuvoteltiin Talviolympialaisista Sveitsissä vuodeksi 2022 ja oltiin valmiina Esihakuunkin, mutta sitten maan olympiakomitea päätti siirtää voimavaransa aivan täysin vuoden 2026 Talviolympialaisten tavoitteluun jolloin jäätiin vain Alustavan Haun piiriin.
Kisapaikat teoreettisesti vuoden 2022 Talviolympialaisia varten olisivat olleet Genevessä, Valaisissa, Graubündenissä, Lucernessa, St. Moritzissa, Davosissa, Zürichissä ja Bernissä. Näistä parhaimmat kisapaikat olisivat olleet Geneven ja Zürichin ohella juurikin St. Moritzissa ja Davosissa.
Yhdysvaltain tavoitteet seurantajaksolla käytiin läpi jo keväällä joten nyt keskitytään ajalle ennen koronaa ja sen jälkeen.
Hieman vaisumman vuoden 2019 jälkeen tuli tietysti korona ja koronan jälkiajalle Yhdysvallat oli pronssimitalisti viime vuodeksi ja tälle vuodelle jäi viime metrein mitaleitta kun Tsekki sen vei.
Siltikin Yhdysvaltoja voi pitää mitalijoukkueena jatkoonkin.
Seurantajakson päätteeksi Yhdysvaltain jääkiekosta pystyi olemaan montaa mieltä, mutta edistystä kuitenkin oli myös etenkin useamman joskin kovin himmeän MM-pronssinkin myötä siellä tullut eteenpäin näihin päiviin asti.
Talviolympialaisissa katkerasti etenkin Pekingissä jäätiin seurantajakson päätteeksi mitaleitta vitospaikalle. Rangaistusvoittolyöntilaukauskisan häviäminen Slovakialle maksoi mitalit huippuluokan Alkuerien päätteeksi!
Itse Yhdysvaltojen mahdollisuudesta pitää Talviolympialaiset 2022:
Yhdysvaltain Olympiakomitealla oli vuodeksi 2019 kiitos Donald Trumpista tai hänestä riippumatta hieman paikallisen poliittisen uutisoinnin sävystä riippuen joko huumorilla tai vakavasti yllättäen paljonkin varoja järjestää mahdollinen Esihaku ja jopa Varsinainen Haku vuoden 2022 Talviolympialaisia varten tai jopa myös vuosia 2026 tai 2030 vartenkin.
Lopulta Los Angelesin Kesäolympialaisten hanke voitti ja ainakin vuoden 2022 Talviolympialaisten osuus jäi varmasti vain Alustavaan Hakuun neuvotteluaikaan kuten tulisi jäämään myös vuoden 2026 Talviolympialaistenkin vastaava yritys vain Alustavaan Hakuun.
Itse kisapaikat Talviolympialaisiin 2022 olisivat olleet Bozemanissa, Montanassa, Denverissä, Coloradossa, Renossa, Tahoessa, Nevadassa, Utahissa ja Salt Lake Cityssä. Squaw Valleyn alue ei ollut mukana koska se alkaa olla hieman turhankin puutteelliseksi nähty alue ja jokuhan noista nimetyistä olisi valittu pääpaikaksi.
Japanille kerrottiinkin keväällä seurantajakson tilanteet enimmäkseen joten nyt kerrotaan vain aika ennen koronaa ja sen jälkeen.
Ikävä kyllä Japani juuri näinä päivinä on pelannut MM-kisojen 1. Divisioonan alempaa lohkosarjaa eikä ylempään lohkosarjaan ole päästy kun viimeksi juuri tänä keväänä Japani hävisi nousuottelun Puolalle.
Samoin PyeongChangin/Pyeongchangin 2018 Talviolympialaisten lisäksi ei päästy Pekingin 2022 Talviolympialaisiin kun matka päättyi nyt jo Talviolympialaisten Esikarsintaan tosin kuin vuonna 2018 jolloin päästiin itse Talviolympialaisten Karsintaan asti.
Vuodeksi 2019 ja vuodeksi 2022 MM-ohjelman sijoitukset Japanille kiitos koronan olivat 25:s ja 22:s.
Täten sen voi nähdä lievänä parantumisena.
Siten Japanin asema on tulevassakin vähän epävarma nyt kun maan naisten jääkiekkomaajoukkue nauttii ennätysmäistä suosiota.
Itse Japanin tilanteesta pitää Talviolympialaiset 2022 mainitsin viime vuoden keväänä näin:
Ikävä kyllä Japanin osuus Talviolympialaisten 2022 osalta on ainakin Alustavana Hakijana ollut kauan sitten ohi.
Itse asiassa näinä päivinä jo useampia vuosia sitten.
Japanilla ei yksinkertaisesti vain Olympiakomiteansa suhteen ollut tai ole ollut rahaa näinä päivinä tai lähivuosina pitää Talviolympialaisia.
Ei varsinkaan juurikaan vuodelle 2022.
Teoreettiset vuoden 2022 Talviolympialaiset Japanissa olisi pidetty vihdoin ja viimein joko Naganossa tai Sapporossa mihin tavoitellaan tai ollaan tavoiteltu vuoden 2026 tai 2030 Talviolympialaisia tilanteen mukaan.
Näistähän tosin tähän päivään mennessä jo aiemmin mainitusti on jo luovuttu vuoden 2026 Talviolympialaisten tavoittelusta sen Esihaun aikaan, mutta vuoden 2030 Talviolympialaisia tavoitellaan edelleen.
Paikan vaihtuminen perinteisemmille talviurheilupaikoille Japanissa oli melko selvää kun Shizuoka tosiaan Iwatassa vuosien 2010, 2014 tai 2018 Talviolympialaisten pitopaikaksi kieltämättä olisi ollut vähän liiankin erikoinen valinta niin eteläisessä osassa Japania ne pitää.
Tietenkin näinä päivinä vieläkin kaikesta huolimatta Shizuokassakin on paljon ollut panostusta parannella kisapaikkoja, mutta välillä sekin osuus on tuntunut rajautuvan vain osaksi jo erittäin paljon satsattuun, jo pidettyyn Japanin Tokion Kesäolympialaisten osana tehtyihin ratkaisuihin kuin tulevaisuuden Talviolympialaisia ajatellen.
Naisten jääkiekkoa ajatellen Japanissa näkymät sellaisinaan ovat korkealla kuten ovat olleet jo vuosia tavallisestikin, mutta miesten jääkiekko onkin hieman hankala pala murrosvaiheessaan sellaisenaan.
Tulevaisuuden näkymät kieltämättä ovat erikoiset nyt näin korona-aikaan tai sen laantuessakin.
Turkin tavoitteet seurantajaksolla käytiin keväällä läpi enimmäkseen joten keskityn ennen koronaa ja sen jälkeen tulleisiin vuosiin.
Turkki ei tietenkään pelannut PyeongChangissa tai myös kirjoitusasusta riippuen Pyeongchangin vuoden 2018 Talviolympialaisissa sieltä karsiuduttuaan kuten ei myös Pekingissä 2022 pudotessaan Talviolympialaisten Alkukarsinnassa, mutta oli mukana jääkiekon MM-kisojen 3. Divisioonassa Bulgariassa Sofiassa 2019 ja Luxemburgissa nyt viime keväänä 2022.
Turkki tosiaan nousi edes jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan puolelle jälleen.
Seurantajakso päättyi siten melko iloisesti.
Sitten vielä loppuun Turkin näkymät vuoden 2022 Talviolympialaisten pidosta puhuen:
Ikävä kyllä Turkin osuus Talviolympialaisten 2022 osalta on ainakin Alustavana Hakijana päättynyt jo aikoja sitten.
Ei ihan niin kauan sitten kuin Japanin, mutta on kuitenkin riittävän reipas aika sitten päättynyt.
Turkissa kisapaikkakuntakin tuntui jälleen vaihtuneen Erzurumiin, mutta erityisen mielissään eivät Presidentti Erdoganin kehuista huolimatta olleet ainakaan noina päivinä jokin vuosi sitten KOK:n alustavatkaan tarkastajat alueella käydessään.
Etenkin kun niin paljon muutakin olisi pitänyt tehdä ja rahat siinä maassa tuntuvat pyörivän käytännössä diktaattorina tunnetun räväkkäsuisen isännän tai isännän hovin pyöritykseen. Tosin jossain määrin jonkin verran oli kylläkin tehty lupaavia infraparannuksia ja liikenneyhteyksiä parannettu, mutta paljon kyllä vielä silloisinkin näkymin olisi pitänyt tehdä lisää.
Toisaalta Turkin lehdissä sitten luvattiinkin kovia vuoden 2026 Talviolympialaisia varten tai tulevaisuuteen ennen kuin KOK:n kanssa sitten välit kieltämättä tulehtuivat pahoin vuoden 2026 Talviolympialaisten Esihaun yhteydessä suoritetussa Turkin sulkemisesta ulos kesken valintaprosessin.
Sekään ei järin herätä toiveita Turkin talviurheilun tulevaisuudesta kun syytökset KOK:ta kohtaan ovat maan lehdistössä jatkuneet milloin erittäinkin rajuina ja milloin vain rivien väliin piilotettuna tähänkin päivään asti.
Kolmen vuoden takaisesta tilanteesta välit eivät ole paljoakaan sinänsä korjautuneet.