Mainos

Palstan muusikot

  • 16 372
  • 111

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toisessa ketjussa jo mainitsin, että itselläni on jonkinlaista musiikkihistoriaa. Nykyään nimenomaan historiaa, koska en enää ole pariin vuoteen soittanut mitään. Olen kuitenkin soittamisen lopettamisen jälkeen solminut levytyssopimuksen, koska löysimme aikanaan nauhoittamallemme levylle julkaisijan värikkäiden vaiheiden jälkeen - ja koska soitin tällä levyllä, olin myös levytyssopimuksen solmivana osapuolena. Edelleen olen virallisesti bändin jäsen, joskin "tittelini" on nykyään vain sanoittaja ja epävirallisesti "taustapiru". Olen ehkä bändin aktiivisin ideoija ja organisaattori, ja kirjoitain edelleen uusia lyriikoita. Vastaan myös nettisivujen päivityksestä. Teen siis paljon näkymätöntä työtä, mutta tämä sopii hyvin meikäläiselle niin ajankäytön kuin omien mieltymyksienkin puolesta.

En mainitse tässä yhteydessä bändini nimeä, ja toivon myös, ettei sitä julkisesti spekuloitaisi täällä, vaikka joku jotain tietäisi tai arvailisi. Musiikki on kuitenkin suomenkielistä, kieroa rockia, jossa on vaikutteita mm. progen ja paikoin jopa punkin suunnalta. YUP, Ismo Alanko, CMX ja Maj Karma ovat olleet sellaisia nimiä, joita on vertailukohtina mainittu. Myös yhtymät System of a Downiin on joku jostain kaivanut...

Puolivakavissaankin tehtynä tuo touhu on kysynyt välillä paljon aikaa ja hermoja, mutta on toisaalta ollut hemmetin mukavaa vastapainoa työlle. Hienoja hetkiä on joka tapauksessa mahtunut "uralle". Muutamat legendaariset keikkareissut ovat olleet sellaisia, että niitä on vielä vuosienkin päästä muisteltu lämmöllä ja pilke silmäkulmassa. Hienoja ovat olleet myös ne hetket kun pääsimme vähän kuin vahingossa nauhoittamaan monia suomalaisia huippulevyjä tuottaneen gurun johdolla. Samaten sanoittajana minua lämmitti kun pääsimme vuosia sitten signaamattomien bändien valtakunnallisen rocklyriikka-kilvan finaaliin. Ne hetket, jolloin omaa hengentuotettaan on kuullut radiosta, pitänyt debyyttisingleä kädessä tai nähnyt debyyttialbumin Anttilan musiikkiosastolla hyllyssä ovat olleet myös upeita.

Toivon edelleen, että tuo homma lähtisi pojilla rullaamaan paremmin, vaikka itse olenkin enää taustavaikuttaja. Pirun vaikeaa se on kuitenkin nykyäpäivänä - etenkin kun soutaa valtavirtaa vastaan. Mutta touhua on tehty niin kauan, että varmasti se jatkuu, vaikka suuri menestys jäisikin tulematta. Jatkamiseen motivoi jo pelkästään se, että touhu on niin kivaa, ja kun sitä saa tehdä sellaisten ihmisten kanssa, joita on tuntenut 20-30 vuotta, niin ei ole mitään syytä edes harkita pillien pistämistä pussiin...
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
En ole millään lailla musiikillisesti lahjakas, mutta jos kerran esim. basistit on ilmeisesti kovin yksinkertaisia jannuja, niin kai minäkin voisin bassoa oppia vetämään edes välttävästi näin vanhoilla päivillä. Elikkä miten pitäisi lähteä liikkeelle? Pystyykö soittamista opettelemaan ihan kotosalla netin välityksellä vai pitääkö mennä johonkin musiikkikouluun? Ajattelin omaan tahtiin pikkuhiljaa opetella, joten mieluummin reenaisin itsekseni. Ja kai siellä musakoulussa on muutenkin sen verran nuorempaa väkeä, etten kehtaa mennä sinne :) Ja paljonko maksaa aloittelevan basistin start-up pakkaus? Kauankohan tarvitsee treenailla soittoa, että pystyy vetäisemään esim. Metallicalta muutaman biisin silleen sujuvasti? Kaveri vaan hankki kellariinsa rummut, joten olisi mukavaa mennä siihen mukaan vähän jammailemaan :)
 

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Tänä vuonna olisi lukiossa tehtävänä Musiikin Lukiodiplomi. Työ koostuu kolmesta omatekemästä kappaleesta, jotka sitten esitetään livenä opettajalle ja muille katsojille. Säveltäminen on alkanut, mutta pikkasen on vaiheessa... Onko kenelläkään mitään vinkkejä, jolla saisi päätä vähän avattua? Stadion rock olisi genre, eli perusriffeistä varmaan lähden, mutta alku nyt on vähän haastava.

PS. Noreen kuulosti todella hyvältä! Täytyypäs harkita ihan levyn ostoa sitten kun sellainen julkaistaan.
 

Fordél

Jäsen
Katselin noita vanhoja ketjuja ja eipä ole sitten viime vuoden tapahtunut mitään omissa puuhasteluissa. Edelleen samat ideat millasta musiikkia olisi mukava tehdä; jotain sellaista juurevaa ja hyvin yksinkertaista kitararokkia.
Jotenkin vaan ei ole jaksanut ottaa kitaraa ja alkaa väsäilemään biisin tynkää. Semmonen kutina on, että pitkän tauon jälkeen voisi syntyäkin jotain. Tosin monesti käy niin kun yrittää jotain tiettyä alkaa väsämään niin sieltä tuleekin jotain ihan muuta. Eli ton juurevan kitararokin sijaan mentäisiin taas jonnekin raskaammalle osastolle. Ei helkkari sellasta jaksa enään näin vanhana ukkona.

Kuuntelin juuri pitkästä aikaa Alice in Chainsin unpluggedia ja siinä oli kyllä hiton hienoja melodiakulkuja. Cantrell on kyllä yksi musiikkimaailman lahjakkaimmista säveltäjistä. AIC:sta tuli taas into akustiseen, jota en oo vieläkään saanut ostettua. Akustisessakin on selvää millainen pitäisi olla: Alvarez. En ymmärrä mikä niissä on, mutta jotenkin niiden soundi on juuri sellasta mistä itse tykkään. Täytyy varmaan alkaa bongailemaan muusikoiden.netistä jahka semmonen tulisi kohdalle ja ei muuta kuin veronpalautukset kiertoon.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
O tempora, o mores. Nostalginen olo kun katselee vuoden 2004 kirjoituksia. Jestas sitä on jo vanha pieru tällä palstalla...

Mashupeja tuli tehtyä melkoisesti vuosina 2005-2010. Pitäisikin etsiä taas joku hostauspalvelu, joka ei laita mashupeista heti jäähylle ja päivittää sivuston linkit kuntoon.

Sitä odotellessa esimerkki YouTubesta. Linkki viepi YouTubeen, jossa hieman karkeasti filtteroitu J. Karjalaisen laulaääni hoilailee hölmön nuoren sydämen perään Jackson5:n groovatessa taustalla...
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Tänä vuonna olisi lukiossa tehtävänä Musiikin Lukiodiplomi. Työ koostuu kolmesta omatekemästä kappaleesta, jotka sitten esitetään livenä opettajalle ja muille katsojille. Säveltäminen on alkanut, mutta pikkasen on vaiheessa... Onko kenelläkään mitään vinkkejä, jolla saisi päätä vähän avattua? Stadion rock olisi genre, eli perusriffeistä varmaan lähden, mutta alku nyt on vähän haastava.

PS. Noreen kuulosti todella hyvältä! Täytyypäs harkita ihan levyn ostoa sitten kun sellainen julkaistaan.

Kiitos kehuista Hawk! Toivottavasti saadaan joskus julkastua ihan lättyä :)

Biisintekotavat on tietysti jokaisella melko yksillölliset, mutta omalla kohdalla biisi-ideat syntyvät usein päässä ja sen pohjalta millaista musiikkia on kuunnellut. Esimerkiksi toissapäivänä salilla pauhasi Radio Rock ja kummasti sitä vaan illalla soi päässä Stadionrock-riffejä :D Niitä sitten kitaran varteen soittelemaan ja siitä rakentamaan kokonaista biisiä. Tosin nykyään tulee myös tehtyä sitä, että koneelle istumaan ja leikkimään softasynilla ja hauskoista soundeistakin tulee inspiraatiota.

Tästähän saakin mielenkiintoisen aiheen, eli miten yleensä kukin biisejä tekee?
 
Suosikkijoukkue
HIFK ja brändin juojat. NP#35.
En ole millään lailla musiikillisesti lahjakas, mutta jos kerran esim. basistit on ilmeisesti kovin yksinkertaisia jannuja, niin kai minäkin voisin bassoa oppia vetämään edes välttävästi näin vanhoilla päivillä.

Noh, noh, tostahan vois vaikka loukkantua! Vai että basistit yksinkertaisia? Rumpujen paukuttelu se nyt vasta yksinkertaista onkin ja kitaristejahan ei bändeihin oikeasti edes tarvittaisiin (drum'n bass).
Laulaja on ainoa joka lahjoja tarvii ja jonka kyvyt kuulee vaikka Idols-yleisö. Kaiken perussoitamisen kyllä oppii vaikka Sepi Kumpulainen.

Elikkä miten pitäisi lähteä liikkeelle? Pystyykö soittamista opettelemaan ihan kotosalla netin välityksellä vai pitääkö mennä johonkin musiikkikouluun? Ajattelin omaan tahtiin pikkuhiljaa opetella, joten mieluummin reenaisin itsekseni. Ja kai siellä musakoulussa on muutenkin sen verran nuorempaa väkeä, etten kehtaa mennä sinne :)

Hommaa vaikka joku soitin ja paukuttelet sitä lempi musiikkisi tahtiin. Neuvoja eri soittimille on netti pullollaan. Nuotteja, tabulatuureja ja youtube-malleja löytyy kyllä melkein mihin vaan soittamiseen. Unohda nyt hyvä mies tuollaiset "musiikkileikkikoulut".
"Höpinää tötteröön", sanois yksikin legendaarinen rumpali, joka BTW ei osaa/osannut soittaa tai laulaa pätkän vertaa, mutta niin vain yhdestä bändin biisistä on tullut lähes lätkäkansallislaulu.

Ja paljonko maksaa aloittelevan basistin start-up pakkaus? Kauankohan tarvitsee treenailla soittoa, että pystyy vetäisemään esim. Metallicalta muutaman biisin silleen sujuvasti? Kaveri vaan hankki kellariinsa rummut, joten olisi mukavaa mennä siihen mukaan vähän jammailemaan :)

Musavarusteissa on vähän sama juttu kuin muussakin elämässä. Hintahaitari on varsin laaja, mutta kehoittasin katsomaan toimivaa käytettyä settiä. Soittimet ja vahvistimet ei kummemmin kotikäytössä hajoa, mutta hinta on jo ihan muuta kuin uusilla. Varsinkin tuossa joulun jälkeen kannattaa metsästää noita äidinkultamussukoiden hylkäämiä musa-uria soitinliikkeistä esim. TÄÄLTÄ (Soitin Huttunen/Helsinki)
Soitin vaan semmoinen joka on käteen sopiva ja tehoja vahvistimeen sen verran, että se rumpalin rääpäle ei hakkaa äänenpaineellaan sitä ;-)

Metallicaa voit soittaa niin, että aamupaskalla laitat mikrofonin pönttöön, niin saat Lars Ulrich-soundin siitä läiskähdyksestä. Helppoa!
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
N Varsinkin tuossa joulun jälkeen kannattaa metsästää noita äidinkultamussukoiden hylkäämiä musa-uria soitinliikkeistä esim. TÄÄLTÄ (Soitin Huttunen/Helsinki)
Soitin vaan semmoinen joka on käteen sopiva ja tehoja vahvistimeen sen verran, että se rumpalin rääpäle ei hakkaa äänenpaineellaan sitä ;-)

Suosittelen myös muusikoiden.netin toria ja yleensäkin sivun keskustelupuolta. Aloittelijoille omat nurkkaukset missä voi keskustella ja napata vinkkejä.

Omat rummut on ollut turhan kauan jo kuljetuskeisseissä. Voisi tässä joku päivä käydä taas vähän soittelemassa... :) Jos joku Jyväskylästä kaipaa jotain rumpali johonki rojektiin niin hihkaskaa. :D Tahtoisi soittelemaan.
 

Mairouh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Barça
Tästähän saakin mielenkiintoisen aiheen, eli miten yleensä kukin biisejä tekee?

Aina mitä nyt omia sävellyksiä tulee tehtyä kitaralla, niin kyllä se aina lähtee improsta liikkeelle. Tietty fiilis kun on niin sen mukaan soittelee ja improilee. Sen jälkeen kun huomaa että tästähän voisi saada jotain aikaan, niin sitten rakentelemaan sitä lopulliseksi pikkuhiljaa.
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kiitokset Kommentaattorille! Mutta ihanko oikeasti voin oppia soittamaan ihan vaan kotona bassoa rämpyttämällä? Siis kun en osaa lukea nuotteja, enkä ole noista tabula-systeemeistä ikinä kuullutkaan? Täytyypä miettiä jos veronpalautuksista ostaisi jotkut käytetyt vehkeet ja pian alkaisi paksu bassoinen saundi jyskyttämään epävireistä pornofunkkia naapurien iloksi :)
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kiitokset Kommentaattorille! Mutta ihanko oikeasti voin oppia soittamaan ihan vaan kotona bassoa rämpyttämällä?

Voi sen tietty noinkin oppia kun on ahkera. Mutta viisainta on koittaa löytää joku opettaja. Edes sen verran että näyttää perusjutut ja tekniikat että oppii ne alusta oikein eikä tarvitse tuhlata aikaa väärin opittujen asioiden kanssa sitten myöhemmin. Matkimalla lapsikin oppii eikä se vanhemmalla iällä siitä miksikään muutu.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kiitokset Kommentaattorille! Mutta ihanko oikeasti voin oppia soittamaan ihan vaan kotona bassoa rämpyttämällä? Siis kun en osaa lukea nuotteja, enkä ole noista tabula-systeemeistä ikinä kuullutkaan? Täytyypä miettiä jos veronpalautuksista ostaisi jotkut käytetyt vehkeet ja pian alkaisi paksu bassoinen saundi jyskyttämään epävireistä pornofunkkia naapurien iloksi :)

Ei ole olemassa mitään syytä, mikset oppisi. Se vaatii toki aikaa. Jos laittaa ajatusta peliin ja "korvat toimii luonnostaan", niin itse asiassa suhteellisen nopeastikin varmasti saa ihan asiallisia tuloksia. Alku tulee olemaan kuitenkin ihan täyttä tuskaa, jos nollapohjalta lähtee, kun on niin paljon täysin vieraita konsepteja. Ja tuskaa muuten ihan fyysisestikin alkuun kunnes sormenpäät tottuvat kuritukseen. Mutta jos intoa riittää, niin mikä jottei. Ja tosiaan youtube ja muut ovat pullollaan välillä ihan hyviäkin opetusvideoita, joita ehdottomasti kannattaa käyttää hyväkseen.

Noista soittimista sen verran, että nykyisisin suurinpiirtein kaikki musaliikkeiden halvimmatkin rimpulat ovat ihan asiallisia pelejä. Tärkeintä on se, että se soitin on edes kohtalaissa säädöissä ja mekaanisesti ehjä. Käytetyissä voi tulla aika milenkiintoisia tapauksia vastaan, kun se äidin kultamussukka on vähän säädellyt ja sitten laittaa pomminsa kiertoon. Turvallisinta on joka tapauksessa, jos saat jonkun vähän noiden päälle ymmärtävän mukaan ostoksille / tsekkaamaan sen tuoreen ostoksen.

Esimerkiksi ihan tuollaisella paketilla pääsee varmasti liikkeelle jos haluaa edullisesti päästä. Noita on tapana esimerkiksi tuolla muusikoiden.netissä haukkua joukolla ja samaan lauseeseen suositella jotain vähintään tuplahintaista käytännössä identtistä merkkilaitetta. Kannattaa suhtautua pienellä varauksella palstan juttuihin, sillä ne on pääsääntöisesti aika fiilispohjaista mutua. Jos meinaat kaverin rumpujen päälle pompotella, niin sitten toki tarvitset tuota pakettia stydimmän vahvistimen.

Harley Benton JB-75 NA Bundle 3 - Thomann Verkkokauppa
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiitokset Kommentaattorille! Mutta ihanko oikeasti voin oppia soittamaan ihan vaan kotona bassoa rämpyttämällä? Siis kun en osaa lukea nuotteja, enkä ole noista tabula-systeemeistä ikinä kuullutkaan?

Basso on siitä kiva soitin, että sen perusteet oppii aika nopeasti ja helposti. Mutta jos taas haluaa olla perkeleen hyvä basisti, niin sitten saa tehdä töitä pirusti, eikä sekään tietenkään aina riitä, vaan täytyyhän siinä olla myös musikaalisuutta ja lahjoja nimenomaan kyseiseen instrumenttiin. Bassoa voit muuten opetella akustisella kitarallakin. Se voi olla ihan hyvä ensimmäinen hankinta.

Nuottien lukeminen ei bassolla soitettaessa ole mitenkään välttämätöntä. Bassolla kun soitetaan yksinkertaisimmillaan vain yhtä säveltä, joka yleisimmin on nuotteihin merkityn soinnun pohjasävel. Eli bassolla soitetaan aina A, oli sointu sitten A (A-duuri), Am (A-molli), A7, Amaj7, Asus4, Asus2 jne... poikkeus on, jos soinnun perään on merkitty /-merkki. Silloin basso soittaakin merkin oikealla puolella olevan sävelen. Eli esim. Am/E tarkoittaa, että basso soittaa E:n eikä A:ta.

Basson opettelu alkaa basson kielistä. Ne ovat yleisemmin paksuimmasta ohueen: E - A - D - G. Ja veikkaan, että jos ostat halvan basson, 99.99% todennäköisyydellä sen kielet ovat juurikin nuo... Sitten alat opetella, mikä sävel löytyy mistäkin välistä. Tämän jälkeen voit periaatteessa soittaa mitä tahansa biisiä nuoteista... voit myös kuunnella kappaletta nauhalta, ja soittaa siihen päälle. Mutta pidä huolta, että nuoteissa ja nauhalla on sama sävellaji... jos kappaleet menevät eri sävellajista, soittosi kuulostaa todennäköisesti aika kamalalta...

Sitten kun tuo sujuu, voit alkaa opetella yksinkertaisia bassokuljetuksia, vaihtobassoa jne...

Meikäläinen opetteli joskus yläasteella kitaran opettelun ohessa basson perusteita. Koskettimet olivat kuitenkin se ykkösinstrumenttini, jota soitin ala-asteelta alkaen ja sittemmin vielä monta vuotta bändissä... armeija-aikoina "jouduin" kuitenkin ihan pääbasistiksi Riihimäen Viestimieskuoroon. Syy oli siinä, että meillä oli parikin aivan huippuluokan kosketinsoittajaa sekä ihan hyvät kitaristit. Mutta basisti puuttui. Noh, siinä kun vuoden aikana soitteli säännöllisesti, soitto alkoi olla jo ihan kohtuullista. Toki musiikin teorian osaaminen auttoi bassokuljetusten opettelussa ja inspiroinnissa...

Isoimman keikkani olen varmaan soittanut bassolla... Senaatintorilla järjestettiin jotkut "Maakuntapäivät" tms., ja paikalla oli varmaan 500 henkeä. Siellä meikäläinen jammaili basson kanssa Viestimieskuoron hönkiessä selän takana. Oli se hienoa.

Hmm... voi kyllä olla, että tuossa vakavimmassa bändiprojektissa on ollut yhdellä keikalla vielä tuotakin enemmän väkeä. Silloin Yö lämmitti meitä... esiinnyimme vaan jostain syystä aiemmin ja keikkapaikan pienemmällä lavalla... noh, jengiä oli kyllä silloinkin paljon.
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Okei, eli parilla sadalla pääsee jo alkuun. Se on ihan siedettävä summa, täytyypä alkaa katselemaan josko osuisi silmään joku paketti. Tunnen kyllä muutamia heppuja jotka osaa soittaa, joten täytyy kysyä jos vaikka kaljapalkalla joku vetäisi mulle muutaman tunnin alkuperehdytyksen niin sitten pääsisin vauhtiin. Ja tosissaan tietysti vedetään kun kerran aletaan, joten tavoitteena on saavuttaa musiikin saralla tähtistatus viiden vuoden sisällä :) Kiitoksia neuvoista kaikille!
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja tosissaan tietysti vedetään kun kerran aletaan, joten tavoitteena on saavuttaa musiikin saralla tähtistatus viiden vuoden sisällä :) Kiitoksia neuvoista kaikille!

Unohdin sanoa basson haittapuolen... se on yksinään soitettaessa pidemmän päälle monen mielestä melko tylsä soitin. Siispä tarvitset itsellesi bändin. Vasta sitä kautta voit nousta tähdeksi.

Mutta jos ostat akustisen kitaran ja opettelet soittamaan sitä vaikkapa basson ohella, voit alkaa vaikka tehdä itseksesi indiemusiikkia "mies ja kitara"-linjalla. Ja sehän on nykyään muotia.
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Unohdin sanoa basson haittapuolen... se on yksinään soitettaessa pidemmän päälle monen mielestä melko tylsä soitin. Siispä tarvitset itsellesi bändin. Vasta sitä kautta voit nousta tähdeksi.

Mutta jos ostat akustisen kitaran ja opettelet soittamaan sitä vaikkapa basson ohella, voit alkaa vaikka tehdä itseksesi indiemusiikkia "mies ja kitara"-linjalla. Ja sehän on nykyään muotia.

Luulen että kitara on liian haastava ja aikaa vievä minulle. Lisäksi sormeni ovat sitä luokkaa, että kun pidän etusormea ja keskisormea rinnakkain, ne ovat paksummat kuin kitaran kaula. Joten ei siitä mitään tulisi. Pianonsoitostakaan ei tule mitään, kun aina on pari kosketinta pohjassa. Jopa tekstiviestin kirjoitus on melko haastavaa, kuten tämä tietokoneellakin kirjoitus. Mutta tuo basso voisi onnistua, varsinkin kun siinä kai painetaan yhtä kieltä kerrallaan noin niinkuin yksinkertaisessa biisissä. Ei minusta ikinä mitään virtuoosia tule, mutta jos jotain tuttuja helppoja biisejä vois kavereiden kanssa soitella, niin se vois olla pienissä kaljoissa ihan kivaa.

Ja onhan sitä kautta aikain kaiken maailman lahjattomuudet nousseet tähteyteen esim. ulkoisilla avuillaan, niin perkeles mikä etten minäkin. Kuka tietää vaikka parin vuoden päästä on ihan hirveän trendikästä ja seksikästä olla tällainen minun näköinen ukko. Siinä vaiheessa minä isken ja nousen kaikkien tietoisuuteen riippumatta siitä etten osaa laulaa tai soittaa. Eihän Antti Tuiskukaan osaa, mutta siellä vaan on telkkarissa ja listojen kärjessä aina kun tekee jotain. Minäkin voin olla, sillä olenhan minä kuitenkin huomiota herättävä ja karismaattinen mies :)
 

Fordél

Jäsen
Kiitokset Kommentaattorille! Mutta ihanko oikeasti voin oppia soittamaan ihan vaan kotona bassoa rämpyttämällä? Siis kun en osaa lukea nuotteja, enkä ole noista tabula-systeemeistä ikinä kuullutkaan? Täytyypä miettiä jos veronpalautuksista ostaisi jotkut käytetyt vehkeet ja pian alkaisi paksu bassoinen saundi jyskyttämään epävireistä pornofunkkia naapurien iloksi :)

Kyllä voi oppia. Ei muuta kuin tabuloita eteen ja musiikkia soimaan. Siitä lähtee sitten helppojen biisien kautta opettelemaan bassoa. Suosittelisin heti alkuun opettelemaan sormilla soiton ettei lähde helpomman kautta vetämään plektralla. Toki kun sormet alussa väsyy ja menee rakoille, on hyvä välillä vetää plektrallakin.

Välineiden suhteen lähtisin liikkeelle käytetystä helpposoittosista vehkeistä. Nelikielinen on varmasti helpoin, jottei kaulan leveys aiheuta ongelmia. Vahvistimen kanssa en lähtisi alussa riehumaan. Joku perus 30 w vahvistin riittää oikein hyvin kun tulee ilmeiesesti aluksi kotisoittoon. Sitten jos joskus on bändihommia tai harrastus vie muuten mennessään niin voi siirtyä tyjympiin vehkeisiin.

Tommosen edellä kuvatun paketin voisi saada käytettynä alle 200-300 eurolla käytettynä.

Ja mitä tulee kitaran soittoon niin kyllä niihinkin aikamoiset nakit vielä taipuu. Toki alussa on hankalaa, mutta esim. barre-soinnut helpottaa liikkeelle lähtöä.

Eli ei muuta kuin rohkeesti vaan testailemaan ja kärsivällisyyttä niin kyllä se siitä!
 

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Siivoilin firman varastoa ja tuli tämmönen vastaan: ElkaConcorde96(Knoppen) Elka Photo album by Bernard

Eli Elka Concorde- 96 5-rivinen kosketinsoitin.

Kysymyksenä että olisiko tuollaisella mitään käyttöä kenelläkään, pistänkö säästöön vai roskalavalle? Itse en soittele.

Kannattaa varmaan myyntiin laittaa, sillä tuosta pelistä pitäisi saada (nopealla google-haulla) vähintään 100 euroa, riippuen tietysti kunnosta. Huutonet tai joku vastaava olisi varmaan hyvä paikka myydä tuota.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Faija oli nuorempana rokki-bandin rumpali ja kai se niista ajoista on jotenkin jaanyt tuonne paahan, etta rummut ois kivat.

Pari vuotta sitten ostin sitten kunnon sahkorummut (mitka ne on suomeksi??) ja aloin opetella perusteita ja soittamaan play along:ina yksinkertaisimpia rock-biiseja. ZZ Toppia, ACDC:ta yms.

Sittemmin kun on paassyt vahan perille soittamisesta oon jatkanut play along soittelua, ja ostin vahaksi aikaa ihan kunnon ison setinkin, niin hauskaahan se on vetaa hiki paassa parin drinksun kanssa ja kuvitella olevansa lavalla... Myin sen kunnon setin kuitenkin jo baut 1/2 vuoden paasta, koska pelkasin naapureiden hairiintyvan jatkuvasta rumpujen hakkaamisesta.

Paljon tulee soiteltua Motleya, Gunnareita, Santanaa, Metallicaa ym saman tyylista rokkia. Tommy Leen tyyli soittaa on aina kiehtonut. Siina ei ole sen kummempia kommervenkkeja, mutta basso ja lautaset saa mukavasti kyytia.

Tassa on yksi esimerkki biisista joka on nyt masteroitu paly alongina siihen malliin, etta sita uskaltaa vetaa jopa tutuille pikkupierussa... Ja juu, toi todellakin on Tommy ei Mats!

Joskus sitte vahan jos uskaltais koittaa Rushia...
 
Suosikkijoukkue
HIFK ja brändin juojat. NP#35.
Kiitokset Kommentaattorille! Mutta ihanko oikeasti voin oppia soittamaan ihan vaan kotona bassoa rämpyttämällä? Siis kun en osaa lukea nuotteja, enkä ole noista tabula-systeemeistä ikinä kuullutkaan? Täytyypä miettiä jos veronpalautuksista ostaisi jotkut käytetyt vehkeet ja pian alkaisi paksu bassoinen saundi jyskyttämään epävireistä pornofunkkia naapurien iloksi :)

No totta munassa oppii. Parhaiten kuitenkin oppii kun soittelee bändissä ja piiskaa itseään treenaamaan. Nuottien luku ei itseltäkään kauhean notkeasti luonnistu, mutta silti on saanut soittaa yli parikymmentä vuotta rokkia bändissä. Nuotit on yliarvostettuja ;-)
Aloita tästä AC/DC (Youtube), basson perusjytkettä, katsot tabia Higway to hellin tabulatuuri ja sitten soittelemaan messissä ilman turhia naukujia välissä Higway to hell-karaoke (Youtube) ja kas olet suorittanut basson peruskurssin, kun tämän saat vedettyä läpi. Ei se tämän vaikeampaa ole ruveta rokkibasistiksi.
Sitten vasta siirrytään näihin Metellica-biiseihin For who the bell tolls-tabulatuuri ja Youtube pätkä

Lait YV:tä jos haluat vinkkejä wanhalta basistilta.

Voi sen tietty noinkin oppia kun on ahkera. Mutta viisainta on koittaa löytää joku opettaja. Edes sen verran että näyttää perusjutut ja tekniikat että oppii ne alusta oikein eikä tarvitse tuhlata aikaa väärin opittujen asioiden kanssa sitten myöhemmin. Matkimalla lapsikin oppii eikä se vanhemmalla iällä siitä miksikään muutu.

Jos HYVÄ opettaja löytyy, niin toki. Tosin suurin osa basson opettajista on jotain svidun jazzinhiplaajia ja niillä on lähtökohtaisesti jo asenne pielessä ;-)
Soittamalla oppii ja väärää tekniikkaa ei oikeastaan ole olemassakaan.

Ei ole olemassa mitään syytä, mikset oppisi. Se vaatii toki aikaa. Jos laittaa ajatusta peliin ja "korvat toimii luonnostaan", niin itse asiassa suhteellisen nopeastikin varmasti saa ihan asiallisia tuloksia. Alku tulee olemaan kuitenkin ihan täyttä tuskaa, jos nollapohjalta lähtee, kun on niin paljon täysin vieraita konsepteja. Ja tuskaa muuten ihan fyysisestikin alkuun kunnes sormenpäät tottuvat kuritukseen. Mutta jos intoa riittää, niin mikä jottei. Ja tosiaan youtube ja muut ovat pullollaan välillä ihan hyviäkin opetusvideoita, joita ehdottomasti kannattaa käyttää hyväkseen.

Tämä on totta. Kun sormenpäät on ihan tulessa ja pikkurilli puutuu, niin soittamisen nautintoa ei juuri koe. Sitten kun kädet tottuvat ja hermotus rupeaa toimimaan, niin ai sitä euforiaa.

Noista soittimista sen verran, että nykyisisin suurinpiirtein kaikki musaliikkeiden halvimmatkin rimpulat ovat ihan asiallisia pelejä. Tärkeintä on se, että se soitin on edes kohtalaissa säädöissä ja mekaanisesti ehjä. Käytetyissä voi tulla aika milenkiintoisia tapauksia vastaan, kun se äidin kultamussukka on vähän säädellyt ja sitten laittaa pomminsa kiertoon. Turvallisinta on joka tapauksessa, jos saat jonkun vähän noiden päälle ymmärtävän mukaan ostoksille / tsekkaamaan sen tuoreen ostoksen.

Totta toinen puoli. En kuitenkaan lähtisi mitään "Citimarket-settiä" hommaamaan, vaan kipi kapi muusikkokaveri messiin ja alan liikkeeseen. Sen takia esimerkkinä tuon Soitin Huttusen linkitin. Asiallisesta liikkeestä saa palvelua, neuvoja ja kelpo soittimen kohtuu hintaan.

Esimerkiksi ihan tuollaisella paketilla pääsee varmasti liikkeelle jos haluaa edullisesti päästä. Noita on tapana esimerkiksi tuolla muusikoiden.netissä haukkua joukolla ja samaan lauseeseen suositella jotain vähintään tuplahintaista käytännössä identtistä merkkilaitetta. Kannattaa suhtautua pienellä varauksella palstan juttuihin, sillä ne on pääsääntöisesti aika fiilispohjaista mutua. Jos meinaat kaverin rumpujen päälle pompotella, niin sitten toki tarvitset tuota pakettia stydimmän vahvistimen.

Harley Benton JB-75 NA Bundle 3 - Thomann Verkkokauppa

Okei, eli parilla sadalla pääsee jo alkuun. Se on ihan siedettävä summa, täytyypä alkaa katselemaan josko osuisi silmään joku paketti. Tunnen kyllä muutamia heppuja jotka osaa soittaa, joten täytyy kysyä jos vaikka kaljapalkalla joku vetäisi mulle muutaman tunnin alkuperehdytyksen niin sitten pääsisin vauhtiin. Ja tosissaan tietysti vedetään kun kerran aletaan, joten tavoitteena on saavuttaa musiikin saralla tähtistatus viiden vuoden sisällä :) Kiitoksia neuvoista kaikille!

Kyllä ensin kannattaa panostaa tuohon itse soittimeen. Vahvistimia on pilvin pimein ja niitä löytää kyllä, mutta toi soitin itse vaikuttaa niin paljon soitettavuuteen, "tekniikkaan" ja varsinkin soundiin.
Kehottaisin kuitenkin käydä kokeilemassa musiikkiliikkeessä ihan omaan lapaan sopivaa soitinta, siitä se lähtee.

Unohdin sanoa basson haittapuolen... se on yksinään soitettaessa pidemmän päälle monen mielestä melko tylsä soitin. Siispä tarvitset itsellesi bändin. Vasta sitä kautta voit nousta tähdeksi.

Niinpä. Mutta onhan se hiton hauska soitin vedellä ihan youtuben päälle pienessä kaljassa ;-) Vireen haku on tietysti se oma pulmansa.

Ja onhan sitä kautta aikain kaiken maailman lahjattomuudet nousseet tähteyteen esim. ulkoisilla avuillaan, niin perkeles mikä etten minäkin. Kuka tietää vaikka parin vuoden päästä on ihan hirveän trendikästä ja seksikästä olla tällainen minun näköinen ukko. Siinä vaiheessa minä isken ja nousen kaikkien tietoisuuteen riippumatta siitä etten osaa laulaa tai soittaa. Eihän Antti Tuiskukaan osaa, mutta siellä vaan on telkkarissa ja listojen kärjessä aina kun tekee jotain. Minäkin voin olla, sillä olenhan minä kuitenkin huomiota herättävä ja karismaattinen mies :)

Juuri näin! Asenne erottaa muusikot hiiristä ;-)

Kyllä voi oppia. Ei muuta kuin tabuloita eteen ja musiikkia soimaan. Siitä lähtee sitten helppojen biisien kautta opettelemaan bassoa. Suosittelisin heti alkuun opettelemaan sormilla soiton ettei lähde helpomman kautta vetämään plektralla. Toki kun sormet alussa väsyy ja menee rakoille, on hyvä välillä vetää plektrallakin.

Täh? Helpoimman kautta? Tämäkin riippuu vähän siitä minkälaista soundia ja genreä vetää. Ei tuohon mitään "nyrkkisääntöä" ole. Plektralla soitto on ihan yhtä perusteltua kuin sormilla soittokin.
 

Fordél

Jäsen
Täh? Helpoimman kautta? Tämäkin riippuu vähän siitä minkälaista soundia ja genreä vetää. Ei tuohon mitään "nyrkkisääntöä" ole. Plektralla soitto on ihan yhtä perusteltua kuin sormilla soittokin.

Tottakai se on riippuvainen genrestä ja soundista. Plektralla on helppoa lähteä liikkeelle, mutta opettelisin heti alussa myös sormilla soiton enkä menisi sieltä mistä aita on matalin. Tulee soittoon monipuolisuutta heti alkuun.
 
Suosikkijoukkue
HIFK ja brändin juojat. NP#35.
mutta opettelisin heti alussa myös sormilla soiton enkä menisi sieltä mistä aita on matalin. Tulee soittoon monipuolisuutta heti alkuun.

En nyt ihan allekirjoita tuota monipuolisuutta näin. Mitä haluaa soittaa? Tärkeintä on soittaa paljon ja ton plektra/sormi-valinnan voi tehdä silleen miten parhaalta tuntuu. Nämä ovat vain kaksi eri tekniikkaa ja kun tuon toisen oppii/osaa, niin voi notkeasti opetella toisen tekniikan. Kun vasen käsi toimii, niin oikean käden tekniikkaa on helppo harjoitella. Alussa kannattaa opetella rytmiikka ja basson filosofia, koska rytmisoittimena se eroaa niin oleellisesti esim. laulusta ja kitarasta.
Sormet on vain tiellä kun ruvetaan rappaamaan kunnolla, kun taas plektrasta ei ole mitään iloa funkissa. Komsiikomsaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös