Piti etsiskellä hieman, mutta tällaista löytyi kylmän vaikutuksesta noin yleensä
http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Tiedonvalitys/Verkkolehdet/Tyoterveiset/2001-04/03.htm
mm.
"Lisääntynyt noradrenaliinieritys kylmässä altistaa sydämen rytmihäiriöille. Erityisesti sydän- ja verisuonitautipotilailla tämä voi aiheuttaa lisääntynyttä sairastavuutta ja jopa kuolleisuutta."
"Kylmässä lihakset aluksi jännittyvät. Kehon edelleen jäähtyessä käynnistyy lihasvärinä. Tämän seurauksena tuki- ja liikuntaelimistön koordinaatio heikkenee, liikkumisen kuormittavuus kasvaa ja fyysinen suorituskyky laskee. Raskas talvivaatetus lisää energian kulutusta ja työkalujen muuttunut toiminta kylmässä voi aiheuttaa lisäkuormitusta."
lisäksi saman lehdykän muutkin jutut keskittyivät kylmään
http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Tiedonvalitys/Verkkolehdet/Tyoterveiset/2001-04/04.htm
"Jäähtyminen voi joko parantaa tai heikentää älyllistä toimintakykyä tai jäädä ilman vaikutusta. Jos vaikutuksia ilmenee, ne näkyvät erityisesti monimutkaisissa älyllisissä suorituksissa, joissa käytetään lyhytkestoista muistia tai työmuistia. Ankarammissa kylmäaltistuksissa jäähtyminen voi heikentää myös pitkäkestoista muistia ja tietoisuutta. Kylmän vaikutuksia on usein kuitenkin vaikea todeta, koska lisääntynyt ponnistelu voi peittää kylmän aiheuttaman toimintakyvyn laskun.
"
Pitänee katsella parit julkaisut läpi, jos sielä löytyisi dataa pipon käyttöön.
Energianhukkahan siinä on selviö ja koska päässä ei ole mitään, mikä tuottaisi lämpöä, lämpö on tuotava verenkierron mukana.
Jos on kylmä ja tuulee, voi helpostikin tulla vastaan tilanne jossa veri ei pysty toimittamaan sellaista lämpövuota, joka lähtee pois pään kautta (etenkin pilvettömällä taivaalla, kun lämpösäteilylläkin on osansa) mikä johtaa alenevaan pään sisäiseen lämpötilaan ja ennemmin tai myöhemmin varmasti kuolemaan, jos lämpötalous pysyy negatiivisena.
Fysikaalisesti siis on varmaa, että aivot voivat jäätyä ja jos miettii pään kokoisen sylinterin lämpövuota pois verrattuna veren tuomaan lämpövirtaan, ei todellakaan tarvita edes mitään tappopakkasia, aika voi kompensoida sitä.
Voisihan noita lämmönkuljetuslaskuja jaksaa laskea, mutta tuskinpa niistä mitään ihmeellistä selviäisi.
Luultavasti silloin 5 vuotta sitten, kun tätä asiaa viimeksi käsiteltiin, unohdin kysellä tarkempia lähteitä faijalta. Pitänee katsoa jos tällä kertaa muistaisi.