Päivän doping-käry

  • 1 043 045
  • 4 704

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Jep. Ainoa asia mikä itseäni hämmästyttää, on Powellin käry. Se että doupataan on itsestäänselvää mutta kärähtäminen on yllätys. Sellaista se urheilu vaan on ja tulee olemaan, niin kauan kuin miljoonat ja miljardit pyörivät ympärillä.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
On yksi asia, joka on dopingin käyttöä haitallisempaa urheilun maineelle:
perusteettomat väitteet yksittäisen urheilijan tai koko lajiyhteisön dopinginkäytöstä.

Lähes aina ne, jotka väittävät jotain tiettyä urheilijaa/lajia doupatuksia, ovat muutenkin pahasti hakoteillä kyseisestä lajista.

Hehe, huono provo. Töräytäppä lista puhtaista ammattipyöräilijöistä tähän alle, niin nauretaan oikein porukalla ;)
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Huh. Kaksi kovaa satasen juoksijaa kärähti. Melko mitätön piriste ilmeisesti kyseessä ainakin Powelilla ja ylipäänsä tyhmäähän se olisi tuollaista testeissä selvästi näkyvää piristettä tietoisesti käyttää, joten viittaa tahattomuuteen.

Odotan vain sitä, että onko Usain Bolt oikeasti luonnonoikkku vai mitä hiton aineita hän käyttää...

Paskamaista tällainen. Pitääkö jatkossa kaikki kisoihin haluavat sulkea kuukausiksi karanteeniin, että saadaan puhtaat urheilijat kisaamaan?
 

kovalev

Jäsen
Ihmettelin, että mikä helvetin pamaus kuului ulkoa ja paskaa lensi joka paikkaan.
Se olikin Jamaika-kupla, joka poksahti.

Uskokoon Boltin puhtauteen, ken tahtoo.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Odotan vain sitä, että onko Usain Bolt oikeasti luonnonoikkku vai mitä hiton aineita hän käyttää...

Bolt varmastikin käyttää tai on käyttänyt jotain aineita, mutta hän on kyllä myös luonnonoikku. Hänen on ruumiinrakennetta on aika tarkasti tutkittu ja todettu, kuinka hänen ruumiinosien mittasuhteet soveltuvat sprinttijuoksuun, vaikka Bolt on perinteistä sprintteriä paljon pidempi. Miehellä on uskomattomat geenit.

Toki tuohonkin voi vaikuttaa aineilla ja jostain Michael Phelpsistä näkee heti, että häneen on aikanaan pumpattu HGH:ta(ylikehittynyt leuka, kädet, jalat jne.).
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Jamaican käryissä nyt on kyse vain peiteoperaatiosta, jossa suojellaan isoimpia tähtiä. Powellkin menettää loppukaudesta vain muutaman timanttiliigan kisan ja mahdollisen viestipaikan, mutta ensi kaudelle tulee jo täydessä iskussa, kun saanee tästä vain jonkun parin kuukauden kilpailukiellon, jonka kärsii offseasonilla.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Höh. Missähän nyt on ollut informaatiokatkos ja käytetty sallituksi luultuja aineksia. Huolellisia ammattimiehiä iso liuta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tärkeää olisi saada kaikki lajit ja urheilijat samalle viivalle doping-kontrollin osalta. Vituttaa, että lajit, joissa tehdään töitä douppaajien käräyttämiseksi, saavat doping-lajin maineen ja sitten on isoja liigoja ja lajeja, joissa ei ole juuri mitään doping-kontrollia tai suhtautuminen käryihin kevyttä.

Täsmälleen näin. Tälläkin palstalla ollaan kovin ylimielisiä hiihdon suhteen, mutta ei jääkiekolla olisi oikeasti mitenkään varaa ylemmyyteen dopingin suhteen. Opetus tässä on se, että valvonta ja julkisuus antavat lajille dopingleiman, ellet valvo tai suurella julkiisuudella rankaise niin laji saa puhtaan imagon. Aika ikävä logiikka.
 

#76

Jäsen
Että huiput käyttää ei ole yllätys, mutta heidän käryäminen on yllätys. Piristeistä puhutaan, joten olisiko kehitetty uusi testi ja saatu se vaivihkaa käyttöön ilman tiedon vuotoa huipuille?

Kovin paljoa en jaksa paheksua käyttäjiä, koska aineillakin huippu-urheilu vaatii kovaa duunia meitä katsojia viihdyttääkseen.
 

enigma

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuusKi, Nikerit
Tuskin oli myöskään sattumaa, että Simpson ja Powell kärysivät molemmat oksilofriinin käytöstä eli samasta dopingista. Urheilijoilla ei ollut sama valmentaja joten uskoisin, että kyse on järjestelmällisestä dopingista koko Jamaikan yleisurheiluliiton sisällä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Virenkin todennäköisesti oli puhdas, ainakin suhteessa sen aikaisiin sääntöihin. Silloikaan ei varsinaisia sellaisia dopingaineita ollut saatavilla

Kyllä Viren, Väätäinen ym. tod. näk ovat voineet käyttä anabolisia jotta kova harjoittelu ilman ylikunnon vaaraa oli mahdollista. Toki nuo kiellettiin vasta 75. Ja aikalaisia vastaan samoin mömmöinhän sitä kisattiin....
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Kyllä Viren, Väätäinen ym. tod. näk ovat voineet käyttä anabolisia jotta kova harjoittelu ilman ylikunnon vaaraa oli mahdollista.

Ovat toki voineet käyttää, mutta tuskin heidän hyvyytensä suhteessa muihin anabolisten käyttöön perustui, en jaksa uskoa. Kestävyyslajeissa anabolisten merkitys ei ole kovin merkittävä, paljon merkittävänpää on punasulujen lisääminen, joten jos veritankkausta on käytetty se on ollut sevästi merkittävämpi juttu kuin anaboliset.

Veritankkaus oli kuitenkin sellaista jota välttämättä kovin monet, puhumattakaa kaikista, eivät tuohon aikaan tehneet. Toki vaikea tietää mutta Sinivalkoinen valhe dokumentissa joku italialainen tutkija väitti että suomalaiset ensimmäisenä ainakin hiihdossa rupesivat veritankkauksia käyttämään. Veritankkaushan taidettiin vasta joskus 80-luvulla kieltää.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Että huiput käyttää ei ole yllätys, mutta heidän käryäminen on yllätys.

Huippujen käryäminen kertoo vain että taas tällä hetkellä doping-kontrolli on ottanut pienen askeleen kiinni käyttäjiä ja joku jonka on luultu olevan testeissä näkymätön on nyt näkyvä, myös aikaraja jolla aineet näkyy on varmasti kasvanut. Vaikka jokainen huipun kärähtäminen vituttaa, koska haluaisi uskoa puhtauteen, niin silti nämä käryt on hyvä asia kokonaisuutta ajatellen. Varsin isoja nimiä on tässä viime aikoina kärähdellyt.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Kaikki doping vaan luvalliseksi, niin ei tarvitse miettiä, kuka käyttää ja kuka ei.

Aivan kuolleena syntynyt idea, jos sallittaisiin doping aivan avoimesti niin uskon että jotkut lajit ainakin kuten vaikka yleisurheilu kuolisivat. Ylilyönneiltähän ei tultaisi välttymään vaan tulisi olemaan ylidoupattua porukkaa ja merkittäviä terveydellisä haittoja, todennäköisesti tulisi olemaan pitkä lista ihmisraunioita joita tuotettaisiin.

Kyllä kuitenkin antidopingtyö on siinä mielessä onnistunutta että vaikka kaikkia, ehkä ei lähellekään, saada kiinni niin kyllä testit ovat silti merkittävä pelote ja selvästi haittaavat käyttämistä. Peli olisi aivan eri jos käyttö olisi vapaata.

En ole mitenkään asiantuntija mutta hieman ihmetyttää piristeiden käyttö. Onko niistä niin merkittävä hyöty että niitä kannattaa kayttää ja riskeerata käry? Toki ennen kisaa otettuina varmaan prantavat suorituskykyä, ilmeisesti käryt tapahtuivat Jamaikan karsinnoissa, mutta onko se hyöty miten suuri?
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Virenkin todennäköisesti oli puhdas, ainakin suhteessa sen aikaisiin sääntöihin.
Ehkä Munchenissä oli puhdas suhteessa sääntöihin, mutta ei enää välttämättä Montrealissa. Anaboliset kiellettiin vuodesta 1975 alkaen ja veridoping vasta vuodesta 1985 alkaen. Pekka Peltokallio hääräsi jatkuvasti Virenin ympärillä tutkailemassa ihan rehellisiäkin asioita mutta en hirveänä yllättyisi jos Montrealin kisoihin valmistauduttaessa olisi tehty vähän muutakin kuin mittailtu hormoniarvoja ja muita Virenin kehon lääketieteellisiä arvoja. Näitähän me emme voi tietää, vain spekuloida.

Minun ymmärtääkseni Viren olisi alittanut 13 minuutin haamurajan sopivassa jänisjuoksussa ja sopivana ajankohtana. Sikäli, kun ei ole legendaa se, että hän juoksi ennen olympialaisia harjoituksissa testijuoksussa 5000 metriä ajassa 13.13. Kaiken lisäksi hän juoksi tuon niin, että juoksi 50 metriä täysiä, sitten 50 metriä löysästi, sitten 50 metriä täysiä jne. Uskomatonta, jos pitää paikkansa! Kestää sitä sitten kaatuilla kesken juoksun jos on 5000 metrillä 20-25 sekuntia muita paremmassa kunnossa, kympillä ero lienee ollut kenties vielä suurempi ja kympillähän hän kaatui.
Olen täällä joskus aiemminkin kirjoittanut että Suomen taso laajemmin ei perustunut dopingiin vaan johonkin muuhun, todennäköisesti yhteiskunnalliseen ilmiöön.
Tietenkin Suomen taso perustui yhteiskunnalliseen ilmiöön mutta ei se sulje pois melko systemaattista dopingin käyttöäkin. Itse asiassa, olen jutellut tästä asiasta erään kohtuu menestyneen sen ajan kestävyysjuoksijan kanssa. Hän kertoi käyttäneensä testosteronia. Tiesi kertoa, että käyttö oli paljon yleisempää ja hän vasta uransa lopulla kokeili. Kuulemma palautui huomattavasti nopeammin.

LISÄYS: En edes viitsi kommentoida noita, jotka sanovat, että doping-aineet tulisi sallia. Moista olen aika ajoin kuullut jo noin 20 vuotta ja ajatus on niin järjetön, että sen kommentointi on loukkaus ihmisten ajattelukykyä kohtaan.
 
Viimeksi muokattu:

Pekkis

Jäsen
Aivan kuolleena syntynyt idea, jos sallittaisiin doping aivan avoimesti niin uskon että jotkut lajit ainakin kuten vaikka yleisurheilu kuolisivat. Ylilyönneiltähän ei tultaisi välttymään vaan tulisi olemaan ylidoupattua porukkaa ja merkittäviä terveydellisä haittoja, todennäköisesti tulisi olemaan pitkä lista ihmisraunioita joita tuotettaisiin.

Täysin samaa mieltä.

"Dopingin musta kirja" vetää hiljaiseksi, mutta viime aikojen käryt antavat uskoa parempaan tulevaisuuteen. Nyt nostettiin kilpailukielto jo kahdesta neljään vuoteen,mutta siihen tykö kun saataisiin maailmalla yleistymään Tiisanojan kaltainen avustusten takaisinperintä, niin eiköhän se jo pane miettimään. Tasan ainoa keino päästä ongelmasta eroon on rangaistusten raju koventaminen. Tämä on toki ollut tiedossa, mutta jokin taho sen vaan on tähän mennessä estänyt.
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Eihän tässä nykyään tiedä mitä näistä käryistä ajattelis... Toisaalta uskon, että voi pärjätä puhtaana, mutta kyllä näitä aineita selvästi käytetään ja paljon. Jotenkin osaavat kyllä monet urheilijat olla niin vilpittömän oloisia julkisesti vaikka vedetään ties mitä.

Voin kyllä uskoa, että vahingossakin otetaan kiellettyjä aineita, on se lista niin pitkä ja yksityiskohtainen että pienikin huolimattomuus voi näkyä heti. En myöskään usko, että merkittävää etua on kaikista listalla olevista aineista. Silti, jotkut pysyy huipulla kauan ilman ongelmia (Kim Collins) joten kyllä se kysymyksiä herättää. Ei kai tähän selvyyttä tulla samaan lähes ikinä, hyvä että paljastuu vaan oli sitten miten meritoitunut tahansa.

Rahahan tässäkin sanelee, yksi syy miksi ajattelen ainakin suurimman osan suomalaisista yleisurheilijoista olevan puhtaita on se, että ei siellä mitään miljonäärejä taida pahemmin olla. Pitkämäellä on vissiin rahaa aika paljon yleisurheilijaks mutta eihän noi muut mitään rikkaita ole. Tosin Hanna-Maari Latvalan kehityshän on menny just sillei että on aluks koitettu puhtaana, mutta ei onnistu ni löydetty joku aine. En usko silti että Latvala mitään käyttää ja tietenkin toivon ettei. Jotenkin vaan häiritsee että aina otetaan kärjessä nopeasti kehittyviä epäilyn alle ja unohdetaan nämä vähän jäljessä olevat jotka on kehittyny tosi paljon ja nopeasti. Eihän Latvala varmaan maailmanlaajusesti ole edes kovin lahjakas juoksija.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ehkä Munchenissä oli puhdas suhteessa sääntöihin, mutta ei enää välttämättä Montrealissa. Anaboliset kiellettiin vuodesta 1975 alkaen ja veridoping vasta vuodesta 1985 alkaen.

Ei välttämättä ollut Montrealissa, mutta vaikka esim.anabolisia olisikin käyttänyt, ja jos on niin tuskin kovin suuria määriä, niin en usko että niiden käytöllä suorituksiin kovin suuri vaikutus oli suhteessa muihin. Kyllä anaboliset ja testoteroni kestävyysjuoksussakin auttaa, mutta kuitenkin selvästi vähemmän kuin veritankkaus. Tai sanotaako että puhtaan urheilijan on kestävyyslajeissa paljon helpompi pärjätä niitä vastaan jotka ovat esim. anabolisia käyttäneet kun suhteessa niihin jotka ovat jollain tavalla veren kanssa touhunneet (käyttäneet EPO:a tai veritankanneet). Virenin aikana veritankkaus oli tietenkin ainoa mahdollisuus kun EPO:a ei ollut.

Minulla on Rolf Haikkolan kirja kotona, siinä kirjoitetaan testijuoksuista mutte en muista että ihan noin kova aika olisi ollut kun 13:13, mutta pitänee tarkistaa.

Tietenkin Suomen taso perustui yhteiskunnalliseen ilmiöön mutta ei se sulje pois melko systemaattista dopingin käyttöäkin.

Ei toki sulje, mutta se varsinainen syy menestyksessä, tai siinä että taso oli huimasti parempi kuin nykyisin, ei ollut dopingissa. Joku muutama saattoi käyttää, mutta ei suuri massa silloin varmasti minkään dopingin avulla juossut, kun muistetaan vielä että veren kanssa perusurheilija ei silloin voinut oikein mitään tehdä. Veritankkaus on kuitenkin hankalaa puuhaa toteuttaa.

Suomessa on aikanaan esim. alle 30min kympin juoksijoita ollut vaikka kuinka paljon kun nykyisin vain muutama (tänä vuonna toistaiseksi 3, viime vuonna 7(joka itse asiassa yllättävänkin paljon), 2011 oli 3, 2010 oli 4, vertailun vuoksi 1995 oli 14). 70-luvulla määrät olivat suuremmat, vaikka en tähän hätään tilastoa saa. Tuosta massasta olisi silloin tullut kovia juoksijoita ilmankin dopingia, vaikka ehkä joku huippu olisi voinutkin olla hieman huonompi mitä oli.
 
Viimeksi muokattu:

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Kyllä anaboliset ja testoteroni kestävyysjuoksussakin auttaa, mutta kuitenkin selvästi vähemmän kuin veritankkaus.
Muistaakseni Emile Puttemans (vai oliko se "vain" Jos Hermens, menevät belgialaiset ja hollantilaiset sekaisin) on jälkeenpäin vähän ulissut siitä, kun suomalaiset veridouppasivat ja he eivät semmoisia tehneet. Puttemans oli kuitenkin 5000 metrin ME-mies ja Munchenin 10 000 metrin hopeamies, että jos oli veridouppamaton niin suomalaisilla menetelmillä olisi mennyt todella kovaa. Tokihan on voinut käyttää ihan samalla tavalla mutta on silti ulissut ikään kuin ei olisi käyttänyt. Näitä muka puhtaita ulisijoitahan kyllä riittää, mm. (ns. kaapissa elävä) Carl Lewis on sellainen.

Googletin äsken "Lasse Viren 13.13" ja sen seurauksena vilkaisin Wikipedian Lasse Viren -artikkelia, siellä sanotaan: "Elokuussa 2005 Lasse Virén kertoi Hufvudstadsbladetille tehneensä ennen vuoden 1972 olympialaisia Eläintarhan kentällä Helsingissä viimeistelyharjoituksen, jossa ilman kiriapua juoksi täyttä vauhtia ja löysennettyä vauhtia vuorotellen 100×50 metrin matkan aikaan 13.13 eli alle silloisen 5 000 metrin maailmanennätyksen."
Joku muutama saattoi käyttää, mutta ei suuri massa silloin varmasti minkään dopingin avulla juossut
Yleinen taso oli huiman paljon parempi kuin on nykyisin. Jos pitäisi ulkomuistista kuvailla tasoa, niin sanoisin, että 1970-luvun jälkimmäisellä puoliskolla 5000 metrillä alitti joka vuosi 14 minuuttia noin 30 miestä ja näinä vuosina saa olla tyytyväinen jos edes yksikin mies per kesä sen rajan alittaa. Tietenkään noista alittajista ei käyttänyt kuin muutama ja suurin osa juoksi puhtain kaurapuuroin. Yleisestä kovasta tasosta noihin aikoihin kertoo sekin, että Lasse Virenillä on kyllä kaksi olympiakultaa 10 000 metriltä mutta tuolta matkalta hänellä ei ole yhtään Kalevan kisojen mestaruutta!

Tähän lopuksi kesäpäivän ratoksi kevennys eli klassinen urheilukysymys: ketkä kaksi suomalaista maailmanmestaria ovat alittaneet 14 minuuttia 5000 metrin juoksussa? Vastaus tulee myöhemmin lisäyksenä tähän alle.

LISÄYS: Lätsä ja Hartsahan ne.
 
Viimeksi muokattu:

Pekkis

Jäsen
Virenin aikana veritankkaus oli tietenkin ainoa mahdollisuus kun EPO:a ei ollut.

Ottamatta sen enempää Virenin tekemisiin kantaa muistuttaisin Vainion kärynneen juuri anabolisista. Lisää mm. punasolujen määrää ja mikä tärkeintä nopeuttaa palautumista. Tämä on erittäin oleellinen asia harjoittelussa!

Katsoin juuri Riitta Salinin ME-juoksun Elävästä arkistosta ja huikeaa oli kyllä meno. Ennätys parani 3.8 sekuntia vuodessa, joten senaikaiset valmennusmetodit tarttis kaivaa esiin ja sassiin! Palkintopallilla taisi olla myös edustajat Ison Muurin molemmilta puolin.

Mukavaa oli tuolloin kisoja katsella.
 

kovalev

Jäsen
Mielenkiintoista nähdä, tuleeko tänä vuonna poikkeuksellisen paljon viime hetken "loukkaantumisia" ennen MM-kisoja. Samoin kiinnostaa yleinen tulostaso itse kisoissa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
TV1:n aamutv:ssä olivat Markus Pöyhönen ja hanen valmentajansa Atte Penttinen keskustelemassa pikajuoksun dopingista. Atte Penttinen kertoi Pöyhösen olleen nuorten MM-kisoissa finaalissa. Finaalijuoksijoista 6 on sittemmin jäänyt kiinni dopingista. Sitä eivät kuitenkaan noteeranneet miksikään, että Pöyhönen tuomittiin sakkotuomioon dopingaineiden hallussapidosta. Oikeus ei uskonut Pöyhösen selittelyjä: ensin hän oli kertonut löytäneensä pussakan lenkkipolun varrelta, sitten Pöyhönen oli muuttanut kertomuksensa niin, että dopingaineet olivat jääneet hänen kaveriltaan Pöyhösen kotiin. Kovasti niin Penttinen kuin Pöyhönenkin vakuuttivat suomalaisten olevan puhtaita yleisurheilijoita. Suomalaisten yleisurheilijoiden heikko tulostaso ja heikko menestys viimeisten vuosien EM-, MM- ja olympiakisoissa kertoo kyllä siitä, että doping on aika hyvin kitketty suomalaisesta yleisurheilusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös