Päivän doping-käry

  • 1 047 350
  • 4 710

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse olen vakuuttunut, että kunhan oikea ihminen astuu esiin, alkaa tulla huikeita juttuja. Sen, mitä olen alan ihmisiltä kuullut, Suomessa oli 90-luvulla aikamoinen maahantuonti ja välitys erilaisten aineiden osalta. Tiedän käyttäjiä oikein nimeltä ja mukaan mahtuu sekä joukkueurheilulajeja että yksilöurheilulajeja ja puhutaan ihan kansainvälisen tason huipuista (osa on jo lopettanut, mutta osan ura vielä jatkuu).

Nämä vaan ovat sellaisia juttuja, että siellä taustalla on oikeasti sitten sellaisia kavereita, että ihan joka ukko ei tietojaan uskalla paljastaa. Pitää olla todellinen syy, että tietonsa kertoo. Joko ei ole millään enää mitään väliä tai sitten saa jotain taloudellista etua. tiestysti joku saattaa toimia omatuntonsa puhdistamiseksi, mutta saattaa olla kova hinta.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Doping-testauksen paraneminen oli syynä siihen miksi Marjo Matikainenkin lopetti niin nuorena. Hänen käyttönsä on saletti. Se että asia revitään auki nyt on politikointia, mutta olkoon, katsellaan nyt kaikkien jauhopussien sisältö kun on sille päälle ruvettu.

Mitenköhän Marjut Lukkarisen (Rolig) laita? Muistaakseni hänenkin uransa oli aika lyhyt, joskin hyvin menestyksekäs, enkä mitään vammautumista saa kaivettua tässä muistini syövereistä, että olisi ollut lopettamisen syynä. Paskaa kyllä jokainen osaa suustansa syöstä, mutta toivon mukaan tämä mystinen syvä kurkku nyt iskee tiskiin vähän "hard evidenciä", eikä vaan vihjaile lämpimikseen. Mitenhän täällä maassa suu pannaan, jos paljastuisikin, että Suomi on ollut hiihtourheilun DDR? Maa, jonka menestys arvokisoissa olisikin perustunut järjestelmälliseen dopingin käyttöön. Sehän olisi sellainen täystyrmäys, että näinkö siitä suomalainen hiihtourheilu enää nousisi, vai voiko olla jopa niin, että tämä koskisi koko suomalaista huippu-urheilua.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Mitenköhän Marjut Lukkarisen (Rolig) laita? Muistaakseni hänenkin uransa oli aika lyhyt, joskin hyvin menestyksekäs, enkä mitään vammautumista saa kaivettua tässä muistini syövereistä, että olisi ollut lopettamisen syynä.

Rolig jätti kilpaladut tultuaan raskaaksi. Ensimmäinen lapsi 1994, toinen heti perään 1996.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Kyllä hiihdossa on tälläkin hetkellä vieä mukana urheilijoita, jotka olivat mukana käyttämässä lähes kaikkea mahdollista. Mutta testien tehostuesssa oli välissä "loukkaantumisten" kausia, nyt kai yritetään sitten taas huipulle puhtaasti.
Eräässä pohjoisemmassa suomessa sijaitsevassa urheiluseurassa surutta potkittiin ulos kilparyhmistä ne jotka eivät suostuneet lääkitsemään itseään menestyksen vuoksi.
Nyt jokainen johtoportaassa oleva kieltää tietävänsä mistään mitään eikä edes ole ikinä kuullutkaan dopingista. Uskoo ken haluaa, mutta turha puhua paskaa, jos yli puolet joukkueesta itseään lääkitsee, väkisin on jossain vaiheessa tullut ilmi. Silloin on annettu ainakin "hiljainen myöntymys".
 

I ro1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät ja JM Aaltonen
OK. Suomessa pokattiin aika monia juoksulajien arvokisamitaleja valtavilla tasoloikilla 60-70-luvuilla. Friikkitason kasarivuosista puhumattakaan. Ei se pelkkä valmennustietoutta ollut, kyllä "my chemistry set" kaivettiin esiin myös.

Lähinnä tulee mieleen eräs demarivaikuttaja, joka nyökkäili eräässäkin presidenttiväittelyssä suorassa tv-väittelyssä, kunnes siirrettiin sivuun!
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Mitenhän täällä maassa suu pannaan, jos paljastuisikin, että Suomi on ollut hiihtourheilun DDR? Maa, jonka menestys arvokisoissa olisikin perustunut järjestelmälliseen dopingin käyttöön.
Vaikka totuus suomalaisten doping-käytöstä tulisikin julki niin on aika turhaa ajatella että suomalaiset olisivat tässä toimineet jotenkin eri tavalla kuin muut maat. Jeesustelkoot norjalaiset ja ruotsalaiset kuinka paljon tahansa niin puhtaita jauhoja ei ole ollut yhdenkään huippu-urheilumaan pussissa pitkiin aikoihin. Nykyään testaus on sillä tasolla että riski kiinnijäämisestä alkaa olemaan aika iso ja kaikki eivät ole enää valmiita ottamaan sitä riskiä. Lahdessa homma vain sössittiin oikein urakalla, en kyllä vieläkään ymmärrä miten tällainen möhläys päästettiin tapahtumaan. Ehkä testimenetelmien kehitys johti paineen kasvamiseen niin suureksi että homma ei enää pysynyt liian heikkohermoisella päävalmentajalla hanskassa.

Olisihan se mielenkiintoista jos joku sisäpiiriläinen puhuisi viimeinkin suunsa puhtaaksi siitä mitä menneinä vuosina muun muassa hiihdon puolella on puuhailtu. Sinänsä tuskin mitään uutta jo parikymmentä vuotta kestävyysurheilupiireissä pyörineisiin juttuihin verrattuna on luvassa. Puolijulkinen totuus on kuitenkin että touhu ei rajoitu mitenkään hiihtoon tai pelkästään Suomeen. Toisissa maissa nämä hommat on vain hoidettu ammattimaisemmin ja jäljet peitelty huolellisemmin.
 

kovalev

Jäsen
Kohta taas peitellään mainoksia mustilla lakanoilla.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=11489

Niin kuin jo aiemmin kirjoitin, niin täydellinen pyykinpesu olisi nyt enemmän kuin toivottavaa. Päitä tulee putoamaan, mutta en minä ainakaan sääli ketään käyttäjää tai muuten näihin asioihin sekaantunutta. Jos ilmenee, että 80-90 luvun hiihtomenestys on hankittu pääosin rikollista tietä ja että lajijohto on ollut sitä hiljaa siunaamassa, niin ei muuta kuin riviin ja tulta (symbolisesti ilmaistuna).
Tietysti todisteet täytyy olla aukottomat. Vuotajien täytyy astua julkisuuteen ja asiat selvittää perusteellisesti.
Kuka tietää, se voisi laukaista ketjureaktion myös muissa lajeissa ja muissa maissa. Aina löytyy joku, joka katuu muita enemmän.
 

Karl Benz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Tottenham, vuorikauriit ja kiritykit
Uskon esimerkiksi tämän meidän ammattipyöräilijämme puhtauteen, mutta ne sijoitukset ovatkin sitten jotain aivan muuta kuin kymmenen kärjessä tällaisessa pitkässä kilpailussa.

Vanhojen kaivelua mutta kuitenkin.

Pieni tutustuminen lajiin olisi paikallaan, ennen kuin aletaan arvioimaan etappisijoituksia/aikaeroja kärkeen. Kysymyksessä on joukkuelaji, jossa jokaisella jäsenellä on oma tärkeä tehtävänsä. Kellu on isoissa etappikisoissa (vielä) apuajaja, jolloin sijoituksia "kymmenen kärkeen" on vähän hölmöä odottaa. Joillain etapeilla saattaa Kellukin saada vapaat kädet lähteä hatkaporukan mukaan ja yleensä silloin on tulosta tullut.

Meillä on muuten muitakin ammattipyöräilijöitä kuin Karlström.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Vaikka totuus suomalaisten doping-käytöstä tulisikin julki niin on aika turhaa ajatella että suomalaiset olisivat tässä toimineet jotenkin eri tavalla kuin muut maat. Jeesustelkoot norjalaiset ja ruotsalaiset kuinka paljon tahansa niin puhtaita jauhoja ei ole ollut yhdenkään huippu-urheilumaan pussissa pitkiin aikoihin.

Niin, en mä sitä meinannutkaan, että Suomi tässä olisi joku yksi ja ainoa pahantekijä, vaan mietin näiden mahdollisten paljastusten vaikutusta suomalaiseen huippu-urheiluun. Jos Lahti oli jo seurauksiltaan katastrofaalinen tapaus, niin nyt oikea doping-paljastusten vyöry tekisi varmasti sen luokan jälkeä, että sitä satoa korjattaisiin hyvin kauan ja siinä on silloin mielestäni turha vedota siihen, että "kyllä ne svedut ja norskitkin". Mikähän muutes ihmisillä tulee ensimmäisenä mieleen, kun mainitsee sanat DDR ja urheilu samassa lauseessa?
 

scholl

Jäsen
Ihmettelen Nelosen motiiveja. Ymmärrän, jos hiihtäjä a tulee katumapäälle ja haluaa kertoa, mitä on tapahtunut menneisyydessä, mutta nyt vihjaillaan jatkuvasti jotain ilman, että kukaan astuu esiin. Ymmärrän Hiihtoliiton nykyjohdon vittuuntumisen kun pitäisi sponssisoppareitakin saada hankittua.
 

scholl

Jäsen
Doping-testauksen paraneminen oli syynä siihen miksi Marjo Matikainenkin lopetti niin nuorena.

Olen erimieltä. Olen sitä mieltä, että hän lopetti nuorena, koska hiihdossa ei tuohon aikaan liikkunut raha. Havujen seassa on nihkeätä puuhastella, jos siitä ei saa kunnon korvausta. Vanhemmat olivat varmasti tyyppejä, jotka arvostivat akateemista koulutusta, joten mielellään panosti DI-työuraan ja hiihto sai jäädä.

Todellakin kaikki esiin. Eiköhän tässäkin vedetä vaan korkeimmilla palleilla istujat lokaan ja muu unohtuu. Onhan näitä nuorena lopettaneita naapurista Elofsson ja kotimaisia Lajusen Samppakin, molemmat pärjäsi vieläpä hyvin.

Elofssonilla ei pää kestänyt. Sama juttu kuin Sebastian Deislerilla. Valmentajat pilasivat Elofssonin ja joutui lopettamaan jonkun burnoutin takia. Erona vain se tuossa, että Elofssonilla olisi ollut paljon voitettavaa, Matikainen sen sijaan ehti jo voittaa käytännössä kaiken mahdollisen.

Marjut Lukkarinen oli ihmeellinen tapaus. Ei nuorena pärjännyt, nousi yht'äkkiä huipulle ja katosi jälleen raskauden myötä.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Ihmettelen Nelosen motiiveja. Ymmärrän, jos hiihtäjä a tulee katumapäälle ja haluaa kertoa, mitä on tapahtunut menneisyydessä, mutta nyt vihjaillaan jatkuvasti jotain ilman, että kukaan astuu esiin. Ymmärrän Hiihtoliiton nykyjohdon vittuuntumisen kun pitäisi sponssisoppareitakin saada hankittua.

Nelosen ainoa motiivi on saada skuuppeja. Niin kauan kuin muut mediat eivät varmuudella tiedä syväkurkun nimeä, Nelonen on ainoa media, joka pystyy uutta tietoa julkaisemaan. Nelonen on tilanteessa suvereeni johtaja. Suoranainen ihannetilanne olla "uutistoimistoasemassa" yksittäisessä puheenaiheessa, joka kiinnostaa suomalaisia. Jos nimi annettaisiin julki, olisivat kaikki mahdolliset ja mahdottomat mediat kaverin kimpussa.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Olen erimieltä. Olen sitä mieltä, että hän lopetti nuorena, koska hiihdossa ei tuohon aikaan liikkunut raha. Havujen seassa on nihkeätä puuhastella, jos siitä ei saa kunnon korvausta.

Eivät nuo ole toisiaan poissulkevia asioita. Matikaisen doping on joka tapauksessa selvinnyt hiihtäjien ja valmentajien puuhastelijoilta jopa olympiakomitealle mutta se ei ole silloin aikanaan ryhtynyt lisätoimiin. Henkilökohtaisella tasolla kiinnijäämisen riski kasvoi liikaa ja Matikainen siirtyi sivuun.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Henkilökohtaisella tasolla kiinnijäämisen riski kasvoi liikaa ja Matikainen siirtyi sivuun.

Matikainen jäi sivuun Lahden 1989 MM-kisojen jälkeen. Epon ja kasvuhormonin dopingtestauksista ei ollut silloin mitään pelkoa.
Koko 1990-luvun aikana ei kyetty tekemään luotettavia dopingtestauksia sen enempää epo- kuin kasvuhormonillekaan. Hemoglobinimittauksia tehtiin hiihtäjille koko 90-luvun ajan, jolloin saatiin mieshiihtäjillä yli 200:n ja naishiihtäjillä yli 180:n arvoja. Tämän takia hiihtäjille määriteltiin hemoglobinille ylärajat, joiden ylittäminen kilpailua edeltävässä hemoglobinimittauksessa johti ko. kilpailusta hylkäämiseen. Hemoglobini nostettiin kaikilla huippuhiihtäjillä korkeiksi epo:n avulla. Hemoglobinimittaukset eivät olleet dopingtestejä vaan lääketieteellisiä tutkimustestejä, joiden tuloksia ei saa julkaista muut kuin urheilijat itse. Epolla korkeiksi nostettuja hemoglobiniarvoja laskivat suomalaiset hiihtäjät Hemohess-nesteytyksellä juuri ennen kisaa edeltävää hemoglobinimittausta (muutamalle arvan perusteella). Hemohessiä suomalaiset käyttivät, koska sillä on lisäävä dopingvaikutus ja ADT:ltä (Timo Seppälä) saamansa tiedon perusteella Kari-Pekka Kyrö vakuuttui siitä, ettei Hemohessille ollut vielä dopingtestiä.
Ensimmäiset epo-käryt tulivat vasta 2000-luvulla. Kasvuhormonille ei ole vielä tähän päivään mennessä saatu tehtyä luotettavaa dopingtestiä, joten sen käyttäminen huippu-urheilussa on edelleen riskitöntä.

Räsäs-jutussa käräjäoikeudessa syylliseksi tuomittu STT:n päätoimittaja Kari-Pekka Väisänen kertoi vuosia tuomionsa jälkeen HS:n sunnuntailiitteen jutussa naulan kantaan:"Totuus dopingista on karmea."
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen reippaat pojat
Lajunen on joskus ainakin lähtenyt erään urheilukeskuksen ikkunasta ulos, kun oven taakse tuotiin kusipurkki. Syytä en lähde tietenkään arvailemaan.

Nimimerkin takaa on aika kova väite lähteä syyttämään julkisesti kolminkertaista olympiavoittajaa dopingtesteistä pakoilusta. Toivottavasti pystyt tuon todistamaan jos Samppa alkaa peräämään kunniansa puolesta.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Hieno homma, että keskustelu ja pohdinta käy täälläkin vilkkaana. Tällä palstalla nimimerkkien takaa on helpompi heittää omia arvauksia, joten uskon niiden olevan lähempänä totuutta - pelättyä totuutta.

Sinällään tämä koko spektaakkeli kuulostaa vähän siltä, että tätä on haettu jo useampi vuosi, mutta sopivia keinoja jutun alulle laittamiseen ei ole löydetty. Nyt kuitenkin oli sopiva sauma iskeä Matikainen-Kallströmiin ja sitä kautta koko suomalaiseen hiihtourheiluun. Toivottavasti koko homma katsellaan nyt loppuun saakka, eikä tässä lähdetä vetämään enää sanoja takaisin.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tässä nyt julki tulleessa tapauksessa on mielestäni loppujen lopuksi kovin vähän uutta. Oikeastaan kaikkien nimi on jo loassa. Pekka Holopainenhan kirjoitti tämänpäiväisessä (23.4.) Ilta-Sanomien numerossa aika suoraankin, että Kyrö olisi tämä syväkurkku. Piiraiselle tämä taitaa olla kiusallisin, koska hän on ollut mukana koko ajan.

Kyrön motiivi olisi helppo arvata: kosto. Hänen Variksensa ei enää hiihdä, ammu eikä tee mitään muutakaan urheilussa, joten nyt voimavarat voi suunnata siihen, että akseli Piirainen-Riski-Kuitunen katoaa myös rahapatojen äärestä. Samaa soppaahan kaikki olivat alun perin.

Korostan (heh!), että tämä minun arvailuni perustuu siihen, mitä Pekka Holopainen kirjoitti.

Nämä ns. hurjat jutut EPOn käytöstä ja 200:n veriarvoista noin vuonna 1995 on luettu lehdistäkin aika monta kertaa. Pekka "Kolmoisvoitto" Vähäsöyrinkiä on epäilty doping-menetelmistä niin kauan kuin jaksan muistaa.

Saa nähdä, tuleeko uusia oikeudenkäyntejä tai revitäänkö vanhoja juttuja auki. Muutenhan nämä kaikki ovat vain lisää huhuja ja arvailuja, jotka jo nytkin koskettavat kaikkia, joilla joskus on ollut sukset jalassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös