En pidä tuomittavana, että julkisen työnantajan tiloissa on työntekijöiden käyttöön tarkoitettu kuntosali. Kun valtio maksaa, käyttöasteen tulisi lähtökohtaisesti olla korkeampi kuin yksityisellä rahalla maksettavassa kuntosalissa. Käyttäjien määrällä on siis merkitystä. Jos usealla henkilöllä on oikeus käyttää fasiliteetteja, hankinta on perustellumpi kuin, jos käyttäjiä on 1, 2, 3 tai 5. Toisaalta on syytä ehkä punnita kattavasti etukäteen, tarvitaanko tällaisia kuntosaleja ihan oikeasti ja mikä on niiden todellinen lisäarvo.
Sinänsä ihmettelen myös, miksi PM:llä pitäisi olla virka-asunnossaan kuntosali. Missä hän käy kuntosalilla, kun on oikeassa kodissaan? Tämä ei koske Sanna Marinia, vaan yleisesti kaikkia pääministereitä, vaikka hänen perheensä nyt on vakituisesti Kesärantaa asuttanutkin. Pitääkö PM:n virka-asunnon punttiksella olla kaikki pelit ja vermeet, vai riittävätkö esim. käsipainot ja kuntopyörä? Juoksennella voi lähiympäristön merellisissä maisemissa, kuten tekee mm. nykyisen Presidentin puoliso.
Mielestäni myös suomalaista muotoilua, teknologiaa, yms. on syytäkin hyödyntää valtion virallisissa tiloissa. Toki joku kustannuskatto niissäkin pitää olla ja jos suomalaisen suunnittelijan kynttilänjalat maksavat 1000€/kpl, olisi syytä etsiä halvemmat kotimaiset kynttilänjalat, sillä sellaisiakin aivan varmasti löytyy. Jos PM:n virka-asunnon pelkkä sängynrunko maksaa yli 6000€, siis ilman patjaa, mun mielestä se on liian kallis. Herää kysymys, millaisesta sängystä on kysymys, onko siinä jotain erityisiä toiminnallisuuksia vai miksi se on niin kallis? Mittatilaustyöt maksavat tietysti aina ja laatu maksaa, mutta piikki nyt ei vain voi olla auki ihan mihin tahansa. Aina, kun käytetään jonkun muun rahoja kuin omia, pitäisi myös olla aivan erityisen tarkka siitä, ettei makseta ylihintaa tai ostella arvokasta siksi, että on kiva ostaa kallista, eikä ole omat rahat kysymyksessä. Omalla rahallaan kukin saa sitten ostaa ihan mitä haluaa.
Joillain yksittäisillä hankinnoilla ei ole oikeasti mitään sen suurempaa merkitystä. Mutta näin eivät hankintoja hyväksyvät tietenkään ajatella.