Ensi kausi lähenee ja homma on levällään kuin ne kuuluisat henttusen eväät. Oulun juniorikiekko"perhe" on ollut jonkin aikaa jakaantuneena kahteen kilpailevaan leiriin ja homman suurimmat häviäjät ovat alueen nuoret kiekkoilun harrastajat ja lahjakkuudet.

Nyt olisi SE aika, jolloin pitäisi pistää taas homma kuosiin, kun Kiekko-Laser on nähtävästi saanut ulostettua valtavan määrän tunnetta seurastaan ja ehkä sielläkin järki palaa taas eturiviin. Nyt olisi SE aika, kun Kärpät -46:n pitäisi ottaa vastuu koko Oulun alueen jääkiekkoilun kehittämisen vetämisestä. Olisi aika palata koko alueen kehittämiseen ja aloittaa aito yhteistyö. Samalla tulisi myös isommat hartiat alueen jäätilanteen parantamiseksi, kun kaikki seurat puhaltaisivat yhteen hiileen.

Kärppien yhteistyö Ahmojen ja muiden alueen pikkuseurojen kanssa, ja kilpailu pelaajista K-Laser/KKP akselin kanssa ei hyödytä ketään, ainakaan jääkiekon piirissä. Muut lajit kyllä tykkää, kun porukkaa siirtyy muihin lajeihin joukoittain. Kärpät on yrittänyt varsinkin Ahmojen kanssa kehitellä kaikenlaista kimppakivaa, mutta eihän siitä mitään tule, kun seurojen ja joukkueiden tasoero on niin huikaisevan iso. Ainoa motiivi yhteistyölle taitaa Kärppien osalta olla se, että se on saanut muutaman viikottaisen harjoitusjään Ahmoilta "yhteistyön" nimissä. K-Laserin ja KKP:n keskinäinen yhteistyö on toiminut ehkä aidommin, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että molempia osapuolia tyydyttävää sekään ei ole ollut.

Kärppien johtama seurayhteistyö on menettänyt viime kauteen verrattuna jonkin verran pelaajia. Varsinkin Ahmoissa on käynyt ovi lähinnä muihin seuroihin tai lajeihin, ja siihen ei näytä tulevan muutosta jatkossakaan. Kärpät ovat hieman lisänneet pelaajamääräänsä, mutta se taitaa selittyä lähinnä sillä, että sillä on yksi joukkue enemmän (B2). Kärppien pelaajamäärähän on ollut jo vuosia aika vakio, koska sillä ei ole kovinkaan suuria vaikeuksia saada joukkueisiinsa pelaajia. Varmaan sillä olisi joukkueitakin paljon enemmän, mikäli jäätilanne antaisi siihen mahdollisuuden. Toiminnan laatu vetää. Muiden seurojen (K-Oulu, LiKi, MuJK) osalta määrissä ei ole suuria eroja. K-Laser/KKP:n yhteistyössä K-Laser on menettänyt aika paljonkin pelaajia ja KKP hieman voittanut. Kiekko-Laser on ilmeisesti asiaan korjausta tehnyt, joten ehkäpä siellä trendi saadaan muuttumaan. KKP:hen väkeä on vetänyt eittämättä ammattitaitoinen toimintakultturi.

Kaikista huolestuttavin asia on, että koko alueen osalta joukkueissa ja jokaviikkoisessa toiminnassa olevien pelaajien määrä on vähentynyt yli 300 pelaajalla, mikäli oikein liiton tilastoja osasin lukea. Eli tämä tilanne ei kerta kaikkiaan voi jatkua enää tällaisena. Koko alueen kattava yhteistyö on saatava käyntiin. Uskon ja toivon, että varsinkin Kärpät, KKP ja Kiekko-Laser saavat aidon yhteistyön käyntiin jolloin koko alueen jääkiekon tulevaisuus näyttäisi valoisammalta.
 
Viimeksi muokattu:

kumikiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HOKKI
Ihan mielenkiintoinen ketjunavaus. Vaikken kovin tarkkaan Oulun seudun kuvioista perillä olekaan niin muutamia kysymyksiä herättää.

Onko todellista kilpailuasetelmaa ollut oikeasti olemassa enää aikoihin pikkujunnuiän ( f-d ikäluokat ) jälkeen? Sivusta seurattuna kun näyttää vahvasti siltä että Oulun seudun parhaat pelaavat aina Kärpissä ja sitä mukaa kun Kärpissä tiivistetään niin ulosjääneet palaavat automaattisesti KKP/K-Laser-akselille takaisin?

Millä aikavälillä tuo 300 pelaajan vähennys on tapahtunut?
 
Canis Lupus Kajaanin Hokki 2017-18 ketjussa: "Jossain tämän paskan reunalla tilannetta ihmettelevät ne noin 600 aktiivikannattajaa, joille Hokki on ollut tärkeä henkireikä, ja 1000 glory hunteria. Ja joku sata vahingoniloista kolmen eri alasarjapotkupallojoukkueen kannattajaa, kolmannessa polvessa."
Onko todellista kilpailuasetelmaa ollut oikeasti olemassa enää aikoihin pikkujunnuiän ( f-d ikäluokat ) jälkeen? Sivusta seurattuna kun näyttää vahvasti siltä että Oulun seudun parhaat pelaavat aina Kärpissä ja sitä mukaa kun Kärpissä tiivistetään niin ulosjääneet palaavat automaattisesti KKP/K-Laser-akselille takaisin?

Millä aikavälillä tuo 300 pelaajan vähennys on tapahtunut?
Kyllä Kärpät varmaan hallitsee aika lailla pelaajamarkkinoita, mutta kysymys onkin juuri niistä pelaajista, joita voidaan siirrellä joukkueesta toiseen kauden aikana. Niitä on kuitenkin paljon ja usein juuri niistä pelaajista tulee aikuisena huippuja. Yhteistyöllä asiat helpottuisivat huomattavasti ja jokainen pelaaja saisi paremmat mahdollisuudet pelata tasoisessaan joukkueessa, jolloin myös jääkiekon harrastaminen olisi mielekkäämpää ja pelaaja pysyy harrastuksensa parissa todennäköisemmin aikuisikään saakka, oli nyt millä tasolla tahansa. Nykyisin esim. Kärppien ja Ahmojen välillä ei siirtymisiä juurikaan tapahdu kuin parin joukkueen kohdalla harvakseltaan, koska tasoerot ovat niin suuret. Toinen pointti on sitten se, että pelaajia on eri seurojen joukkueissa kovasti eri määriä. Kärpät saa peleihin aina täyden joukkueen, mutta joku toinen joukkue joutuu operoimaan parilla ketjulla koko kauden läpi. Moni lopettaa joko liian vähäisen tai sitten liiallisen peliajan takia.

Liian vähäisen peliajan takia lopettaneita on erityisesti Kiekko-Laserissa, kun se varsinkin viime kaudelle haali ahneuksissaan valtavat pelaajamäärät itselleen, jolloin sitä suurempi joukko jäi vähäiselle peliajalle. Ja kun pelaajasopimuksiin vielä kirjataan jopa kolmen kuukausimaksun "sakko" jos jättää joukkueen kauden aikana, niin monissa tapauksissa se tarkoittaa peliuran loppua, kun seuran vaihtaminen ei taloudellisesti ole mahdollista.

Pelaajien haaliminen liittyy Oulun kaupungin laskentatapaan jakaa harjoitusjäät pelaajalisenssien perusteella. Eli mitä enemmän haalit pelaajia seuraan, sitä enemmän saat kaupungin halleista jäitä. Molemmat blokit sitten tietysti yrittivät haalia keinoja kaihtamatta mahdollisimman paljon pelaajia joukkuerinkeihinsä. K-Laser/KKP oli tuossa toiminnassa huomattavasti härskimpi kuin Kärppien vetämä blokki.

Kyllä tuo pelaajien vähennys on tapahtunut viime kaudesta tähän kauteen. Sitä en katsonut, missä ikäluokissa vähennystä eniten tapahtuu, jolloin spekulointia voisi vielä jalostaa. Myös liiton lisenssijärjestelmä on hieman muuttunut tähän kauteen, joten sekin voi aiheuttaa hieman epäselvyyttä, mutta joka tapauksessa pelaajamäärien väheneminen on prosenteissa melkoista.
 

Janatuine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen
Eiköhän 46 järjestä taas sen "luistelutapahtuman" jossa kaikkien pitää ilmoittautua ennakkoon ja kaikille otetaan nippulisenssi. Näin taas alueen (46) lisenssien määrä hypähtää ns. normaaliin.
 

Glove

Jäsen
Eipä ole minullakaan jokapäiväistä tartuntapintaa tähän asiaan, mutta kyllähän Kärpät on mennyt menojaan ja Laserin käyrä on laskenut kuin lehmän häntä. Laser tarjosi kuitenkin Kärpille kovan vastuksen vielä 5-10 vuotta sitten, mutta en tiedä mikä siinä on kun näyttää nykyään ihan järkiään olevan Kärpät keulassa, Laseri/LaserKKP kakkosena ja sitten muut tulee perässä.
 
Fair play and respect
Tutkailin noita tilastoja tarkemmin, ja hieman pienemmäksi tuo pelaajien menetys jää, mitä viestiketjun aloitusviestissä annoin ymmärtää, eli liikutaan reilussa sadassaviidessäkymmenessä pelaajassa riippuen siitä, mitä lisenssejä otetaan mukaan. Epätarkkuutta tosiaan lisää pelipassijärjestelmän muutos tälle kaudelle. Huolestuttavin piirre joka tapauksessa on siinä, että suurin osa pienennyksistä on alle 10-vuotiaiden määrissä, joten kyllä alueen jääkiekkoseurojen pitää oikeasti olla huolissaan kehityksestä. Suunta on aivan väärä, sillä kaiken järjen mukaanhan yksi valtakunnan valtalajeista pitäisi tällä alueella kasvattaa koko ajan harrastajamääräänsä, koska väkilukukin kasvaa tasaiseen tahtiin. Vanhemmat eivät enää tuo lapsiaan luistelukouluihin ja pienimpien lasten joukkueisiin. Miksi? Niinpä, kuka nyt haluaa lapsensa valmiiksi riitaiseen yhteisöön tuoda, ja maksaa siitä vielä sievoisen summan? En minä ainakaan. Valitsisin lapsilleni mieluummin jonkun toisen lajin, tai miettisin tarkkaan jääkiekkoseuraa, johon lapseni veisin.

Tarkasteltaessa tarkemmin tilastoja neljän suurimman Oulun alueen seuran osalta (Kärpät 46, KKP, K-Laser juniorit ja Ahmat) vain KKP on hieman lisännyt harrastajamääriä (+7%) viime kaudesta tähän kauteen. Kärpillä (-3%) ja Ahmoilla (-8%) menee heikommin. Kiekko-Laser on selkeästi suurin harrastajia menettänyt seura (-16%). Pienillä seuroilla ei muutokset ole suuria - tai ainakaan muutoksilla ei ole kauheasti merkitystä kokonaislukemiin.

Pienten lasten osalta vain KKP:llä on harrastajamäärät pysyneet samoina. Kaikilla kolmella muulla isommalla seuralla määrät ovat pienentyneet, ylivoimaisesti eniten Kiekko-Laserilla (-19%). Ahmoillakin on aikamoinen pienennys (-17%), Kärpillä menetys on pientä. Pienillä seuroilla menee paremmin, pääsääntöisesti ollaan plussan puolella. Varsinkin Kiekko-Oululla lasten pelaajamäärä on kasvanut, koska se on keskittänyt joukkuetoimintansa selkeästi aivan nuorimpien ryhmiin. Kilpakiekkoryhmissä Kärpät on ainoa määriä lisännyt joukkue (+7%). Muilla vähennys on maltillista, paitsi ehkä K-Laserilla (-11%). Harrastekiekkoilun piirissä taas KKP on lisännyt reilusti lisenssimääriä (+73%) ja on myös määrällisesti noussut Kärppien ohi (104 pelaajaa), hattua pitää nostaa KKP:lle. Kärpillä on pientä vähennystä, mutta siltikin Kärppien korttelikiekkoryhmissä pelaa n. 80 lasta ja nuorta. Ahmojen ja K-Laserin määrät ovat pysyneet samoina, tosin määrät ovat aika pienet (ilmeisesti vain yksi harrastekiekkoryhmä molemmilla).

Kun lasketaan toimihenkilöpassit ja tapahtumalisenssit pois, niin koko alueella on nyt noin 2290 jääkiekon juniori- tai harrastetason harrastajaa, jotka käyvät pääsääntöisesti joka viikko jäällä "jääkaudella". Lukemasta olen pyrkinyt karsimaan pois aikuiskiekkoilijat, mutta joitakin ryhmiä voi olla luvuissa mukana. Viime kaudella harrastajia oli noin 2450, eli suunta on selvä (-6,3%). Toki luistelukouluihin voi vielä kevään aikana tulla jonkin verran porukkaa, mutta se ei kauheasti muuta sitä tosiasiaa, että tällä vähennysvauhdilla ei lisähalleja alueella edes tarvita. Tokihan niitä lisää tarvitaan jo sitä kautta, että ainakin Haukiputaan hallin taru loppuu näillä näkymin vuonna 2022 ja Jäälihallikin joutunee vasaran alle kymmenen vuoden päästä. Lisäksi Oulunsalon halli menee käsittääkseni jo tänä vuonna kiinni peruskorjauksen vuoksi varmaan ainakin vuodeksi, joten todella vaikeat ajat on Oulussa edessä ellei jotain ratkaisevaa tehdä. Kärpillä on ilmeisesti hankkeita vireillä, jotka käynnistyvät, kunhan vain rahoitus löytyy. Oulun kaupungilta ei rahaa tuollaisiin turhuuksiin löydy, on tärkeämpää suoltaa kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia jonkun iänikuisen helvetin miljoonamonitoimipömpöösihallin suunnitteluun ja mahdolliseen rakentamiseen joskus ensi vuosisadalla. Se hallihan tosin ei junioripuolen harrastusmahdollisuuksiin ole minkään sortin apu, paitsi ehkä sitä kautta, että nykyinen Raksilan Energia-areena saataisiin (ehkä) paremmin junioreiden käyttöön - ellei ole jo käyttöikänsä päässä, kun uuden areenan rakentaminen saadan vihdoin toteutettua.
 
Viimeksi muokattu:
KKP ja Kiekko-Laser perustavat siis yhteisen seuran C-, B- ja A-juniori-ikäisille kilpajoukkueilleen. Hmmm... nähtäväksi jää, mitä siitä seuraa. Toivottavasti tämä liike ei syvennä juopaa Kärppien suuntaan. Olisin kuitenkin Janatuista optimistisempi, että yhteistyö kolmen tärkeimmän seuran välillä on mielestäni silti täysin mahdollinen. Molemmat ym. seurat hakevat lisää pelaajamassaa omille joukkueilleen vanhemmissa juniori-ikäluokissa, mikä on täysin loogista ja järkevää. Nuorimmat ikäluokat E:stä alaspäin toimivat edelleen omissa seuroissaan, kuten tähänkin asti.

Toivottavasti tämä yhteisseura avaa vain uusia mahdollisuuksia alueen yhteistyökuvioille. Kaikista järkevintähän olisi, että C2-A-junioritoiminta ainakin kilpajoukkueiden osalta keskitettäisiin kahden pääseuran eli Kärppien ja KKP/K-Laser yhteisseuran haltuun. Muut seurat sitten saisivat keskittyä täysipainoisesti pienempien junnujen kasvattajiksi. Tämä olisi järkevää jo siinä mielessä, että C:stä ylöspäin toiminnan taso ja laajuus kasvaa oleellisesti valtakunnallisten kilpasarjojen ja kasvavien harjoittelumäärien myötä. Ymmärtääkseni vain näissä isommissa seuroissa homma toimii vanhempien juniorijoukkueiden vaatimalla tasolla tällä hetkellä. Harrastejoukkueita tietysti pienemmätkin seurat laittaa isompiinkin junnuihin, jos se vain onnistuu.

Pikkuseurat käyttävät aivan suotta vähäisiä voimavarojaan isompien junnujen joukkueisiin. Energiaa niillä kuluu aivan turhaan pelaajien haalimiseen ja jatkuvaan taisteluun liian pienien pelaajamäärien tai liian vaatimattoman tasoisten pelaajien kanssa, joille olisi järkevämpi pistää pystyyn harrastejoukkue. Esimerkkinä voisi ottaa Kiekko-Oulun, jossa voisi kuvitella toiminnan olevan nyt huomattavasti vähemmän stressaavaa, kun joukkuepaletti on sopiva. Koko seuran pelaajamäärät eivät ole juurikaan pienentyneet, mutta toiminta on pystytty kehittämään varmaankin selkeästi paremmaksi ja pienten juniorijääkiekkoilijoiden kehittämisen ehdoilla toimivaksi. Ei luulisi olevan hankalaa muissakaan pienissä seuroissa älytä tuota asiaa.

Mikäpä olisi tuolle KKP/K-Laser yhteisseuralle hyvä nimi? Varmaankin noissa seurojen työryhmissä on nimiasiaakin mietitty, mutta pistetäänpä vähän ehdotuksia tulemaan, niin onpahan vaihtoehtoja, mistä valita.
 

Glove

Jäsen
Mikäpä olisi tuolle KKP/K-Laser yhteisseuralle hyvä nimi? Varmaankin noissa seurojen työryhmissä on nimiasiaakin mietitty, mutta pistetäänpä vähän ehdotuksia tulemaan, niin onpahan vaihtoehtoja, mistä valita.
Eiköhän käytetä seurojen päätoimialueiden (Kempele-Oulunsalo-Kiiminki) alkukirjaimia ja anneta nimeksi KOK.

Täytyy kyllä ihmetellä mikä on mennyt pieleen kun Laserilla oli yhdessä välissä yksinkin aivan tarpeeksi pelaajia kaikkiin joukkueisiin ja A-nuorten joukkuekin pelasi muistaakseni Suomi-Sarjaa. Näin se maailma muuttuu, meneekö se sitten parempaan vai huonompaan suuntaan?
 
Fair play and respect
Siellä on varmaan valmennuksen ohjaus varsinkin pienten junnujen kohdalla mennyt vähän metsään. On jäänyt sellainen fiilis, että siellä on yritetty mennä kovempaa, kuin mitä vehkeillä pääsee, eli pyrkimys haastaa Kärppiä alueen ykkösseurana on kalahtanut omaan nilkkaan. Saman seuraryppään KKP on taas menestynyt matalamman profiilin strategialla huomattavasti paremmin, ja on mennyt selkeästi Laserin ohi harrastajamäärissä - ja varmaan porukkaa on siirtynytkin Laserista KKP:n suuntaan tai Kärppiin.

Ahmoillakin oli vielä parisen vuotta sitten hyvä draivi päällä ja harrastamäärissä seura kilpaili jo tasapäisesti KKP:n ja Laserin kanssa alueen kakkosseuran paikasta - taisi käydäkin jo kolmosena. Mutta sielläkin tapahtui jotakin, kun määrät ovat nyt varsinkin nuorimpien kohdalla selkeästi laskussa ja harrastajamäärät ovat nyt selkeästi pienemmät kuin KKP:llä ja Laserilla *.

*Lisenssimäärät (kaikki): Ahmat: 385, K-Laser: 543, KKP: 604, Kärpät-46: 786.

Toivotaan, että KKP:n ja Laserin yhteisseuran tavoitteena ei ole kärjistää alueen riitatilannetta, vaan että kulisseissa käytäisiin neuvotteluja Kärppien kanssa. Kärpät on jäänyt omassa yhteistyössään alueen pikkuseurojen kanssa toivottoman yksin. En tiedä kuinka pitkäaikainen yhteistyösopimus on tehty, mutta voisin veikata, että Kärpille tuo sopimus taitaa olla enempi sellainen "pallo jalassa" -sopimus, josta ei ole paljon muuta hyötyä, kuin se, että se saa B2- SM-sarjajoukkueelleen harjoitusjäät Ahmojen jääkiintiöstä yhteistyön kautta. Nekin taitavat tulevaisuudessa olla vaarassa, kun Ahmojen lisenssimäärillä kaupungin halleista saatavat jäävuorot vähenenevät vähenemistään. Pelaajarintamallakaan ei muista seuroista juurikaan apuja löydy melkoisten tasoerojen takia. Minä kyllä lähtisin neuvottelemaan mieluummin KKP/K-Laser -akselin kanssa yhteistyöstä.
 
Viimeksi muokattu:

Janatuine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen
Nimijuttuun sen verta, että liiton sääntöjen mukaan nimessä pitänee näkyä sarjapaikan haltijan joukkue joten arvauksena joku KKP/K-LASER
 
KKP/K-Laser kombolla joukkuekartta pysyy ensi kaudella samana kuin tälläkin kaudella, joten siihen ei ole tulossa muutoksia. Ainoa haaste on 2003 ikäluokka eli ensi kauden B2, joka on kohtuullisen suuri. KKP/K-Laser on pistämässä B2:een vain yhden joukkueen ja B:hen yhden. No ehkäpä B1:een mahtuu -03 ikäluokankin poikia, jotta mahdollisimman monelta lopettamiselta vältytään.

Kärppien johtamassa kombossa ei ilmeisesti ole oikein palaset kohdillaan, kun ensi kauden joukkuekartoista ei ole tullut mitään tiedotetta. Tai siis Kärpillähän ei ole mitään hätää, mutta muiden seurojen paletit ovat vielä ilmeisen levällään. Kiekko-Oulu jatkanee samoilla joukkueilla kuin tähänkin asti, tosin voi olla että pikkujunnupuoli kasvaa edelleen. Kaikki riippuu seuran saamista jäävuoroista, joita saattaa tulla lisää tähän kauteen verrattuna. Siellä näyttää kuitenkin ainakin sivusta seuraten ihan kohtuullisen hyvältä. LiKi:n ja Muhoksen tilanteesta en osaa sanoa mitään. Ihmetyttää vain tuo joukkuekarttojen puuttuminen, pitäisi ne jo tässä vaiheessa olla päätetty.
 
Viimeksi muokattu:

rubberpuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Uskon KKP - K-Laser yhteistyön auttavan järkevän alueellisen yhteistyön saavuttamiseen. Kärpilläkin on paljon helpompaa keskustella yhden hyvin johdetun organisaation kanssa, eikä keskenään riitelevien pikkuseurojen kanssa.

Ehkäpä homma saadaan rullaamaan kaudelle 20-21, jolloin kaikissa kilpasarjoissa olisi Kärpillä SM-joukkue, kombolla Mestis- ja mahdollisesti vielä Suomisarjajoukkuekin. Kombolla ei ole mitään järkeä lähteä haastamaan Kärppiä seurana - hyvällä yhteistyöllä Kärppienkin vitosketju saisi peliaikaa alempana ja kombon kehittyneet pelaajat saisivat näyttöpaikkoja.

Ahmoissa pelaavien 03-pelaajien kohtalo on huono. Jäät annetaan Kärpille ja siihen joukkueeseen ei pojilla ole pääsyä ☹
 
Näyttää Kärpät jo laittaneet B - C2 -joukkueidensa ilmoitukset nettisivuilleen. Eli ei taida Kärppien johtamamalla combolla olla enää yhteistä joukkuekarttaa? Kärpät vain ottaa Ahmoilta jäitä omille joukkueilleen.

Todellakin näyttää nyt siltä, että -03 ikäluokasta jää yli joukkueellinen ilman joukkuetta. Jos noin on, niin voi sanoa, että ei voi huonommin asiaa hoitaa... 20-30 joutuu lopettamaan. Jessus!!! Toivottavasti olen väärässä ja suurin osa pääsee alemman tason B-junnujoukkueisiin. Tuleeko niitä? Kärpät pistää pystyyn yhden (SM), KKP/K-Laser yhden (Mestis). Onko Suomi-sarjaan / Aluesarjaan tulossa yhtään joukkuetta?
 
Viimeksi muokattu:

rubberpuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Yhdelle B2-joukkueelle todennäköisesti olisi tilaus, mutta eipä täällä ole jäävuorojakaan...

Ensi syksy on entistäkin haastavampi, kun O-salo rempassa.
 

kumikiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HOKKI
Todellakin näyttää nyt siltä, että -03 ikäluokasta jää yli joukkueellinen ilman joukkuetta. Jos noin on, niin voi sanoa, että ei voi huonommin asiaa hoitaa... 20-30 joutuu lopettamaan. Jessus!!! Toivottavasti olen väärässä ja suurin osa pääsee alemman tason B-junnujoukkueisiin. Tuleeko niitä? Kärpät pistää pystyyn yhden (SM), KKP/K-Laser yhden (Mestis). Onko Suomi-sarjaan / Aluesarjaan tulossa yhtään joukkuetta?
Jos näillä 03 ikäisillä on halua muuttaa Oulusta niin pelipaikkoja on kyllä tarjolla aika monella pienemmällä paikkakunnalla. Akuutti pelaajapula ikäluokassa tuntuu vaivaavan tällä hetkellä lähes kaikki pohjoisen alueen seuroja lukuunottamatta Oulun seutua.
 
Canis Lupus Kajaanin Hokki 2017-18 ketjussa: "Jossain tämän paskan reunalla tilannetta ihmettelevät ne noin 600 aktiivikannattajaa, joille Hokki on ollut tärkeä henkireikä, ja 1000 glory hunteria. Ja joku sata vahingoniloista kolmen eri alasarjapotkupallojoukkueen kannattajaa, kolmannessa polvessa."

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
.......

Todellakin näyttää nyt siltä, että -03 ikäluokasta jää yli joukkueellinen ilman joukkuetta. Jos noin on, niin voi sanoa, että ei voi huonommin asiaa hoitaa... 20-30 joutuu lopettamaan. Jessus!!! Toivottavasti olen väärässä ja suurin osa pääsee alemman tason B-junnujoukkueisiin. Tuleeko niitä? Kärpät pistää pystyyn yhden (SM), KKP/K-Laser yhden (Mestis). Onko Suomi-sarjaan / Aluesarjaan tulossa yhtään joukkuetta?
Ymmärsinkö oikein Oulussa (ko. seudulla) 20-30 pelaajaa, jotka harrastaneet 8-10 vuotta lajia lempataan syrjään, kun ei ole tilaa ja taidot ei riitä? Onhan noidenkin tenavien vanhemmat maksaneet siitä jääajasta, jolla nuo akatemioiden ja edustusten pelaajat on kehittyneet. Palkinnoksi tuosta virsua tenavalle aika kriittisessä iässä. Suurin syy, ettei ole jää aikaa?

Jos näillä 03 ikäisillä on halua muuttaa Oulusta niin pelipaikkoja on kyllä tarjolla aika monella pienemmällä paikkakunnalla. Akuutti pelaajapula ikäluokassa tuntuu vaivaavan tällä hetkellä lähes kaikki pohjoisen alueen seuroja lukuunottamatta Oulun seutua.
Mihin ihmeeseen tuon ikäinen muuttaa? ihan jo taloudellsesti kovin haastava ratkaisu ja siihen taidot, joita vaaditaan arjessa. Onko noilla pohjoisen seuroilla resurssia kasvattaa noita nuorukaisia? Epäilen. Vai vaihtaako vanhemmat työpaikkaa tuon "pois raakatun" tenavan lätkä harrastuksen perässä? Tuskimpa. Äitiä ja/tai isiä tarvitaan vielä kovasti tuossa vaiheessa. Opiskelupaikkakin pitäisi handlata tuon kaiken keskellä.

Nyt on tietty massiivisen hyvä tilanne ko. kulmakunnalla ja kaikki mittarit on positiivisesti tulipunaisella, eikä huolta huomisesta ole.

Toki aina on ollut niin, että ne piirtää kellä on liitua.
 

kumikiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HOKKI
Mihin ihmeeseen tuon ikäinen muuttaa? ihan jo taloudellsesti kovin haastava ratkaisu ja siihen taidot, joita vaaditaan arjessa. Onko noilla pohjoisen seuroilla resurssia kasvattaa noita nuorukaisia? Epäilen. Vai vaihtaako vanhemmat työpaikkaa tuon "pois raakatun" tenavan lätkä harrastuksen perässä? Tuskimpa. Äitiä ja/tai isiä tarvitaan vielä kovasti tuossa vaiheessa. Opiskelupaikkakin pitäisi handlata tuon kaiken keskellä.
Aika monikin muuttaa peruskoulun jälkeen eri paikkakunnalle opiskelemaan ja kiekkoilijat pelaamaan. Ei mitenkään älyttömän harvinaista hommaa.

Yleisempää toki niin päin että pikkukylien parhaat muuttavat isompiin kyliin pelaamaan parempia sarjoja. Mutta en näe estettä miksei Oulusta voisi muuttaa muualle yhtä lailla pelaamaan vaikka Mestistä muualle pienempään seuraan jossa pelaajat ovat enemmän kuin tervetulleita. Jos ei rahkeet riitä paikalliseen SM tai Mestis-seuraan ja pelaajalla on halu pelaamista jatkaa.

Jos rooli on jäänyt aiemmin pieneksi pelaajan ollessa nipin napin pelaavassa kokoonpanossa niin saattaa antaa uutta virtaa kehityksellekin pelata pienemmässä seurassa isommalla tontilla.

Toki tietty yksin muuttaminen 16-vuotiaana ei kaikille sovi, mutta osalla se menee helpostikin. Kallistakaan ei välttämättä ole asua paikkakunnalla jossa on hyvä asuntola opiskelijoille jne. Mutta tokihan se on joillekin mahdotonta lähteä ”alaspäin”, sekin voi olla ongelma.
 
Viimeksi muokattu:
Canis Lupus Kajaanin Hokki 2017-18 ketjussa: "Jossain tämän paskan reunalla tilannetta ihmettelevät ne noin 600 aktiivikannattajaa, joille Hokki on ollut tärkeä henkireikä, ja 1000 glory hunteria. Ja joku sata vahingoniloista kolmen eri alasarjapotkupallojoukkueen kannattajaa, kolmannessa polvessa."
Ymmärsinkö oikein Oulussa (ko. seudulla) 20-30 pelaajaa, jotka harrastaneet 8-10 vuotta lajia lempataan syrjään, kun ei ole tilaa ja taidot ei riitä? Onhan noidenkin tenavien vanhemmat maksaneet siitä jääajasta, jolla nuo akatemioiden ja edustusten pelaajat on kehittyneet. Palkinnoksi tuosta virsua tenavalle aika kriittisessä iässä. Suurin syy, ettei ole jää aikaa?
Oikein ymmärretty. Toisaalta -02-syntyneiden ikäluokka on taas aika pieni, joten ensi kaudella voi B1-joukkueisiin päästä kohtuullisen paljon 03-syntyneitäkin. Mutta dilemma on juuri siinä, että B2:een kaavaillaan vain SM-sarjajoukkueita (Kärpät, Kombo), mutta ei alemman tason joukkueita. Eli haastajasarjan pojat eivät välttämättä ole sitten vahvistuksia alueen B1-joukkueillekaan, otetaanpa nyt esimerkiksi juuri Ahmojen -03-ikäluokan pelaajat. Eli pääsevätkö ne edes B1-joukkueisiin?

Toivottavasti seurojen pomot pystyvät sen verran miettimään, että alueellee saataisiin kaikille -03-ikäluokan pelaajille pelipaikka. Heitä on kuitenkin Oulun alueella lähes sata. Tottakai heistä varmaan parikymmentä lopettaa, tässä iässähän lopettamisprosentti on aika kova, mutta siltikin jää noin 70-80 pelaajaa, joista noin 50 mahtuu näihin kahteen B2-joukkueeseen. Näillä mennään.
 

rubberpuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
"Seurojen pomot" (Kärppiä lukuunottamatta, kun ei mestis/suomisarja kiinnosta) varmasti tekisivät yhden b1-joukkueen lisää - jos vaan olis sitä jäätä... Kombolla ei ole, Ahmojen jäät annettu Kärppien Akatemioille. Miten LiKi, löytyiskö sieltä tekijöitä?
 

Glove

Jäsen
Aika täynnä näyttää olevan Limingan halli ja ensi syksynä varmasti vielä täydempi. LiKin vanhin ikäluokka 05 joten voi olla tekijöiden löytäminen sieltä suunnasta aika vaikeaa jos ei ole pelaajiakaan.

Pieniltä paikkakunnilta on pakko muuttaa pois jos haluaa kehittyä pelaajana, jos ei sitten ole järkevän etäisyyden päässä liiga/mestispaikkakunnalta. Omista kersoista on kaksi vanhinta muuttanut peruskoulun jälkeen pois kotoaopintojen perässä toiselle paikkakunnalle. Kokonaisuutena mennyt hyvin, ainahan sitä jotain ongelmia nuorten kanssa tulee, muttei mitään maatakaatavaa ainakaan meillä. Ja pakkohan niiden on jossain vaiheessa muuttaa pois kotoa. Ei niitä vaan voi pitää höyhenpedillä omien siipien suojassa.
 
Fair play and respect

Glove

Jäsen
Lisäänpä vielä, että pelaajat pitää opettaa kantamaan vastuuta omista tekemisistään mahdollisimman aikaisin ikä ja kehitys huomioiden. Kyllä F-junnun pitää jo saada itse varusteet päälle, pitäähän jo päiväkodissakin pukea itse. Ja se varustekassi pitää kulkea sen junnun voimin eikä isin tai äidin. Jossain vaiheessa pitää opetella reenaamaan omatoimisesti. Opetella sanomaan ei kun kaveri tarjoaa tupakkaa tai kaljaa, ne kun eivät edesauta kehittymistä urheilijana. Jossain vaiheessa pitää opetella ostamaan ruokaa itselle ja tekemään sitä. Jos ne pelimiehenalut paapotaan pilalle ennen kymmentä ikävuotta niin ei niistä enää saa pelimiehiä tekemälläkään.
 
Fair play and respect

Canis Lupus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kajaanin Hokki, LuPo
Mihin ihmeeseen tuon ikäinen muuttaa? ihan jo taloudellsesti kovin haastava ratkaisu ja siihen taidot, joita vaaditaan arjessa. Onko noilla pohjoisen seuroilla resurssia kasvattaa noita nuorukaisia? Epäilen. Vai vaihtaako vanhemmat työpaikkaa tuon "pois raakatun" tenavan lätkä harrastuksen perässä? Tuskimpa. Äitiä ja/tai isiä tarvitaan vielä kovasti tuossa vaiheessa. Opiskelupaikkakin pitäisi handlata tuon kaiken keskellä.

Nyt on tietty massiivisen hyvä tilanne ko. kulmakunnalla ja kaikki mittarit on positiivisesti tulipunaisella, eikä huolta huomisesta ole.

Toki aina on ollut niin, että ne piirtää kellä on liitua.
Kova paikkahan se nuorelle on kotoa lähteä, eivätkä kaikki sitä todellakaan hyvin selvitä. Jos Kajaanin ottaa esimerkiksi, on tänne kuitenkin tullut tällä ja edellisellä kaudella toisen asteen opintoihin (ja B-junioreihin samalla) pelaajat Karstulasta, Raahesta ja Vantaalta. Ja tietenkin Kainuun kunnista, mikä on oletettavaakin, koska vaihtoehtona omalla paikkakunnalla on vain lukio. Ammatillista peruskoulutusta ei Kainuussa järjestetäkään kuin Kajaanissa (ja Vuokatin urheiluopistolla). Muutaman viime vuoden aikana maitojunalla on tultu esimerkiksi Kuopiosta, kun pelillinen puoli ei ole liigapaikkakunnalla natsannut. Jos pelaajalle kelpaa vain SM-sarja, silloinhan tämä on väärä paikka.

Kasvattaminen ja perään katsominen on pienellä paikkakunnalla itse asiassa helpompaa kuin isolla. Akatemiavalmentaja, omaohjaaja ja kuraattori koulussa, asuntolanhoitaja ja joukkueen valmentaja saavat kyllä nopeasti eksyneet lampaat kiinni. Olipa eksyminen pinnaamista, elämänhallintaa, koti-ikävää tai päihteitä. Jos ei homma toimi, niin kotiinlähtöhän silloin edessä on.

Taloudellinen kannattavuus ja kannattamattomuus on todella hankala arvioida. Esimerkiksi seurojen palkkalistoilla olevien määrä, jään maksullisuus tai maksuttomuus, asuntovuokrat / asuntolapaikat, matkustuskustannukset yms. vaikuttavat paljon. Erot paikkakuntien välillä ovat isot.
 
Vastuu ko. taklausten suorittamisesta on näkemykseni mukaan taklaavalla pelaajalla. Jarmo Muukkonen 16.11.09.
Haluan varmistaa, ettet ole roskapostirobotti.
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy