Otto Kivenmäki – Fakiiri toisessa polvessa

  • 137 803
  • 654

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Koska viimeksi tälläinen diagnoosi on annettu liigapelaajalle? Eihän tuo nyt hyvältä kuulosta vähää alusta.

En voi tietää yksityiskohtia. Voi myös olla, että kun kauden arvioidaan olevan kuitenkin ohi, ei nähdä tarvetta puida asiaa tuon intensiivisemmin julkisuudessa. Kaikille työrauha ja toipumisrauha. Toimintatapa valinta.
 

Pataatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata, rispektit Saipalle ja Spåralle. TML
On hienoa lukea tästä ikävästä tapahtumasta myös Lukon puolelta fiksun ihmisen vastuullinen kommentti. Mikään kommentti ei tosin Ottoa auta, mutta on silti mukava lukea fiksun Kalle S:n kommentti Liittyen Oton tapaukseen. Kalle on aidosti huolestunut Oton tilasta ja hänelle kaikki muut asiat mm. Pelikiellon pituus tms. asiat ovat täysin sivuseikka.
 

Pata-Ässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
West Coast Titans
Ei, minun mielestäni oikea tapa olisi kehittää varusteita niin että selälleen lentäminen viidenkympin vauhdista ja äkkipysäyksestä olisi turvallista.

Tuon tason törmäyssuojaus vaikuttaa kyllä ihan utopialta. Siinä vaiheessa kun pelaajan pieniin varusteisiin saadaan tuon tason suojaus, ei autokolareissakaan varmasti tule enää henkilövahinkoja.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei perustu faktaan, vaan kuvien ja videoiden tulkintaan. Eli toisin kuin täällä on oletettu, niin Kivenmäki ei saanut haavaa takaraivoon, vaan taklauksen osumakohtaan pään oikealle sivulle. Peltomäki, Haapanen ja Valli ainakin pitävät pyyhettä suunnilleen korvan kohdalla, eivät missään kohtaa takaraivolla. Tuon vaikutelman ainakin noista videoista ja kuvista saa.
 

Defensor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Luvialta Paraisille
Ei ole mikään tilanne ikinä muuttanut omaa mielipidettä jääkiekkoon liittyen yhtä paljon kuin tämä Kivenmäkeä päähän kohdistunut taklaus. Olen aika pitkälti @Pratu ja @TosiFani kanssa samoilla linjoilla. Avojäällä vastapalloon taklaaminen tullaan tekemään säännöissä rangaistavaksi tällä vuosikymmenellä lajin evoluution luonnollisena osana. @Numero 1080p esitti kysymyksen toisaalla jatkoajassa, että huomaisiko kukaan, mikäli avojään taklaukset poistuisivat pelistä, jos sitä ei kerrottaisi. Vastaus: Ei huomaisi.

Liike-energian kaava on: E = 0,5 x massa x nopeus x nopeus. Nopeus siis kasvattaa liike-energian määrää eksponentiaalisesti verrattuna esimerkiksi massaan. Tämä tarkoittaa, että se painavin pelaaja ei todellakaan anna kovimpia taklauksia, vaan taklauksen voimakkuus ja samalla potentiaalinen vaarallisuus on suoraan riippuvainen tilannenopeuksista. Kovimmat taklaukset syntyvät, kun pelaajat lähestyvät toisiaan vastakkaisista suunnista, eli kun taklaaja taklaa kohdettaan vastapalloon.

Jääkiekko on viimeisten 20 vuoden aikana nopeutunut aivan valtavasti. Niin valtavasti, ettei sitä edes ymmärrä, jos ei katso vanhoja ottelupätkiä vertailukohteena. Tässä kaikille videomateriaalia reilun 20 vuoden takaa, kun tuolloiset kenties Suomen kautta aikojen kovimmat joukkueet TPS ja Jokerit pelasivat finaalisarjaa vuonna 1996.

Tuota videota kun katsoo, niin eniten pistää silmään kaukalon huomattavasti inhimillisempi tempo nykypäivään verrattuna. Tämän päivän jumbofinaali on merkittävästi nopeampaa peliä puhumattakaan siitä, mitä kaksi tämän päivän liigan huippujoukkuetta kaukalossa tekevät. Pelin huima nopeutuminen tarkoittaa, että pelaajilla on kaukalossa jatkuvasti vähemmän aikaa miettiä ratkaisujaan sekä tarvittaessa muuttaa niitä. Se tarkoittaa myös, että taklaustilanteiden potentiaalinen vaarallisuus on selvästi korkeampi.

Paljon puhutaan myös taklaajan ja taklattavan vastuusta, mutta unohdetaan se, että kaukalossa nopeudet ovat nykyään niin älyttömiä, ettei vastuullisinkaan pelaaja pysty vaikuttamaan 100% varmuudella siihen, suorittaako hän rikkeen vastapalloon kohdistuvassa taklauksessa. En usko, että kyse olisi edes siitä, etteivätkö taklattavat pelaajat nykyään osaisi varoa tai valmistautua taklauksiin. Nopeutta on vain niin paljon enemmän, että aika valmistautumiseen on kutistunut murto-osaan ja kerran tuhannesta, kun pelaaja tekee nopeassa tilanteessa virhearvion, niin hän ei enää ehdi sitä muuttamaan toisin kuin aiemmin historiassa. Otto Kivenmäkeä on tuolla liigan "Kyseenalaiset taklaukset"-ketjussa syyllistetty siitä, ettei hän ole valmis liigaan. Samoin Ässiä on syyllistetty siitä, että ovat vastuuton organisaatio, kun ovat nostaneet fysiikaltan vielä poikatasolla olevan junnun pelaamaan jääkiekkoa Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Samalla unohdetaan kuitenkin, että Otto Kivenmäki on lähes 100 liigaottelun kokemuksen omaava jääkiekkoammattilainen ja tämä tilanne oli ensimmäinen kerta, kun hän loukkaantuu taklaustilanteessa. Se tarkoittaa, että hän on satoja ja satoja kertoja osannut pelata tilanteet oikein siniviivan läheisyydessä kiekollisena siten, ettei häntä taklata päähän. NYt kuitenkin kaukalossa tapahtuneen virhearvion seurauksena pahimmillaan koko ura voi kiekkoilijana olla ohi. Se on liian kova hinta sekunnin murto-osassa tapahtuneen arvion virheellisyydestä, riippumatta siitä kuka tekee virhearvion.

Vastapalloon annettujen avojääntaklausten aika alkaa olla siis ohi. Korkea maila -tilanteissa korostetaan aina sitä, että pelaaja on vastuussa omasta mailastaan. Ottaen huomioon, kuinka paljon suurempia vahinkoja saadaan aikaiseksi esim. 100 kg vartalolla, joka lähestyy taklaustilannetta 30km/h samalla kun taklauksen kohde lähestyy häntä vastakkaisesta suunnasta 33km/h, niin tulisi pelaajan olla aina myös vastuussa omasta taklauksestaan. Kukaan tuskin uskoo, että Nemecek pyrki Kivenmäkeä vahingoittamaan, mutta siinä vaiheessa, kun et pysty 99,9% varmuudella suorittamaan vastuullista ja turvallista taklausta, niin sen taklauksen voisi jättää antamatta. Nykyisillä pelinopeuksilla tuohon 99,9% varmuuteen ei pysty enää taitavinkaan taklaaja, joten lajin luonnollisen evoluution seuraava taklauspeliä koskeva askel on, että vastapalloon avojäällä taklaamisen aika alkaa olla ohi.

Tämä ei tarkoita, että taklaaminen kiellettäisiin kokonaan. Vastapalloon avojäällä taklaaminen vain sisältää kaksi erittäin korkean riskin tekijää. Ensinnäkin, vastapalloon taklatessa kohde lähestyy taklaajaa vastakkaisesta suunnasta ja ns. nokkakolariefektin seurauksena taklaukseen kohdistuu todella hurjat voimat. Toiseksi, taklatessa avojäällä taklauksen kohteella on 360 asteen liikeradan mahdollisuus taklaajan mielestä yllätykselliseen liikkeeseen pelitilannetta pelatessaan. Taklattavalla ei myöskään ole velvollisuutta tulla taklatuksi, joka tarkoittaa, että monesti pelaajat yrittävät väistää taklaajaa. Tämä johtaa tilanteisiin, joissa taklaaja epäonnistuu taklauksessaan ja pahimmillaan osuu kohdettaan esimerkiksi polveen tai päähän, sillä aikaa reagoida on niin vähän. Taklaamista ei siis tarvitse kieltää kokonaan, mutta vaarallisimpien taklaustilanteiden rangaistavaksi tekeminen kehittää lajia.

Väitän, että taklaaminen avojäällä vastapalloon tullaan kieltämään säännöissä 2020-luvulla ja tämä ainoastaan tekee jääkiekosta viihdyttävämmän ja vieläkin nopeamman lajin.

Hyvä kirjoitus, olen täysin samaa mieltä noista avojään pommeista. Lähes aina noissa on kysymys siitä, ettei taklattava näe taklaajaa tai ehdi reagoida taklaukseen ja seurauksena on useimmiten päävamma. Ellei jysähdä suoraan päähän, pää retkahtaa piiskaliikkeellä johonkin ja vaikutus aivoihin on sama. Muut vammat siihen päälle. Komealtahan se jonkun mielestä voi näyttää, kun äijä lanataan kylmäksi, mutta hinta nuorten miesten terveydelle on vaan liian kova. Vaikka nämä karsitaan, laji ei menetä yhtään mitään.
 

Poorold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
Huutelen vieraisiin pöytiin.. mutta kyllä se peli menettää paljon jos keskialueella voi vetää ihan silmät kiinni ja taklata ei saa.
Taannoin kun oli naisten jääkiekon mm-kisat suomessa niin otteluita paikankin päällä katsoneena eniten hämmensi ne tolkuttoman hitaat syötöt omalta alueelta "vauhtiin" omalle hyökkääjälle joka eteni keskialueella. Hyökkääjän katse oli saapuvassa kiekossa joka hissunkissun lipui lapaan - sitten katse ylös ja eteenpäin. Jos pelaajasta tehdään avojäällä pyhä lehmä jota ei saa taklata niin kyllä se muuttaa pelin kuvaa ihan tolkuttomasti.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Huutelen vieraisiin pöytiin.. mutta kyllä se peli menettää paljon jos keskialueella voi vetää ihan silmät kiinni ja taklata ei saa.
No mitä se menettää?
Muuta kuin pitkät pelikiellot ja aivovammat.

Jos pelaajasta tehdään avojäällä pyhä lehmä jota ei saa taklata niin kyllä se muuttaa pelin kuvaa ihan tolkuttomasti.
Miten se pelin kuva siitä tolkuttomasti muuttuu?
Sen lisäksi että pelistä tulee turvallisempaa.
 

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No mitä se menettää?
Muuta kuin pitkät pelikiellot ja aivovammat.


Miten se pelin kuva siitä tolkuttomasti muuttuu?
Sen lisäksi että pelistä tulee turvallisempaa.
Juurikin näin. Vielä sen lisäksi ihmettelen suuresti että jos avojään pommit kielletään niin sitten voi mennä "pää munissa". Kyllä siellä edelleen täytyy olla hereillä ettei törmää vastustajaan ja seurata myöskin se ettei puolustaja ota mailalla kiekkoa kuin tikkaria lapselta. Se että yksi elementti pelistä poistetaan ei tarkoita että siellä voi ilman järkeä alkaa hiihtelemään.
 

ValkMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Onneksi kaikki Lukon puolelta eivät käyttäydy kuin fanit täällä Jatkoajassa. Eriatarka, Dolorosa ja Lugu63 esitti kyllä niin oksettavaa käytöstä.

Pakko nyt kysyä sellaista, että millä tavalla esimerkiksi Via Dolorosa on osoittanut tässä Kivenmäen tapauksessa oksettavaa käytöstä? Itse olen huomannut, että tämä nimimerkki on pikemminkin kommentoinut hyvin asiallisesti tapahtunutta ja toivonut Otolle pikaista paranemista.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Urheilucastissä vieraana Antti "NHL"" Mäkinen.

Ei nyt huvittanut kuunnella koko nälkävuoden pituista vierailua, mutta sattumalta osu korvaan, kuinka Kivenmäki pelasi täysin väärin ja Nemecekille ei olisi kuulunut edes jäähyä.

Myös muniin puhaltelu mainittu. Ja "ennen vanhaan".
 

Sihti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Urheilucastissä vieraana Antti "NHL"" Mäkinen.

Ei nyt huvittanut kuunnella koko nälkävuoden pituista vierailua, mutta sattumalta osu korvaan, kuinka Kivenmäki pelasi täysin väärin ja Nemecekille ei olisi kuulunut edes jäähyä.

Myös muniin puhaltelu mainittu. Ja "ennen vanhaan".
Kyseinen paasaus alkaa suurinpiirtein kohdasta 140:50. Mäkinen ja Seppänen ovat parhaimmillaan erikseen. Kumpikin tunnetusti kärjistää juttujaan aika isosti ja juttuja kannattaa pienen väritysfiltterin läpi kuunnella. Mutta kun nämä herrat pistää yhdessä puhumaan asioista, niin aika vastenmielistä settiä on luvassa.

Kyseistä lauantai-illan episodia käsiteltiin myös Puun takaa podcastissa, jota on vetämässä muun muassa ex-Ässä Aki Keinänen. Asiallisempaa ja vähän paremmin ajan hermolla olevia kommentteja näiltä herroilta luvassa. Itse ainakin kuuntelen 10/10 mielummin mestisjyrä Keinäsen mietteitä kun huikean kiekkouran Tapparan A:ssa hieroneen Antti "rätätätää" Mäkisen. Kivenmäen tilannetta puidaan podcastin uusimmassa jaksossa noin kohdasta 9:20 eteenpäin.

Koko case aika lailla jo loppuun käsitelty mielestäni. Paljon huonoa tuuria mukana matkassa. Otolle pikaista paranemista ja kaikkea hyvää.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Kyseinen paasaus alkaa suurinpiirtein kohdasta 140:50. Mäkinen ja Seppänen ovat parhaimmillaan erikseen. Kumpikin tunnetusti kärjistää juttujaan aika isosti ja juttuja kannattaa pienen väritysfiltterin läpi kuunnella. Mutta kun nämä herrat pistää yhdessä puhumaan asioista, niin aika vastenmielistä settiä on luvassa.

Kyseistä lauantai-illan episodia käsiteltiin myös Puun takaa podcastissa, jota on vetämässä muun muassa ex-Ässä Aki Keinänen. Asiallisempaa ja vähän paremmin ajan hermolla olevia kommentteja näiltä herroilta luvassa. Itse ainakin kuuntelen 10/10 mielummin mestisjyrä Keinäsen mietteitä kun huikean kiekkouran Tapparan A:ssa hieroneen Antti "rätätätää" Mäkisen. Kivenmäen tilannetta puidaan podcastin uusimmassa jaksossa noin kohdasta 9:20 eteenpäin.

Koko case aika lailla jo loppuun käsitelty mielestäni. Paljon huonoa tuuria mukana matkassa. Otolle pikaista paranemista ja kaikkea hyvää.

Joo. ES ollut positiivinen yllätys podcastaajana ja Mäkinen ok selostaja. Yhdessä menee sitten kahden vanhan kauppamiehen keskinäiseks naureskeluksi ja kritiikittömäksi peesailuksi.

Samaa mieltä, voidaan mennä jo eteenpäin tuosta tilanteesta. Täytyypä silti kuunnella tuo Puun takaa.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onneksi kaikki Lukon puolelta eivät käyttäydy kuin fanit täällä Jatkoajassa. Eriatarka, Dolorosa ja Lugu63 esitti kyllä niin oksettavaa käytöstä.

Kerro ihmeessä minullekin mitä oksettavaa käytöstä olen täällä esittänyt. En tiedä mitä sinulle olen nimimerkkinä täällä tehnyt, mutta vituttaa lukea tälläisiä kommentteja jossa allekirjoittanut kategorioidaan johonkin osastoon, vaikka ei todellisuudessa olisi tuon taivaallistakaan tietoa mitä olen kirjoittanut.
 

Hecquefeuille

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari-Pekka, Pantse
Kerro ihmeessä minullekin mitä oksettavaa käytöstä olen täällä esittänyt. En tiedä mitä sinulle olen nimimerkkinä täällä tehnyt, mutta vituttaa lukea tälläisiä kommentteja jossa allekirjoittanut kategorioidaan johonkin osastoon, vaikka ei todellisuudessa olisi tuon taivaallistakaan tietoa mitä olen kirjoittanut.
En muista enää otteluseurannan viestejä, mutta kyllä siellä oltiin soppaa hämmentämässä. Olisit voinut jossai muualla viestittää, tää menee ohi aiheen. Ketju on Otto Kivenmäestä, ei jostai lukkofanista.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En muista enää otteluseurannan viestejä, mutta kyllä siellä oltiin soppaa hämmentämässä. Olisit voinut jossai muualla viestittää, tää menee ohi aiheen. Ketju on Otto Kivenmäestä, ei jostai lukkofanista.

Täällä olet kertonut, että olen esittänyt oksettavaa käytöstä, niin tänne kirjoitankin nyt.

Otteluseurannasta:

Joo päähän osui suoraan, kun näki uudestaan. Paska juttu. Toivottavasti poika kunnossa ja pääsee vielä tällä kaudella pelamaan.

Kyllä se päähän osui, kun Liigavahdista tämän uudestaan näki. Paska juttu, toivottavasti Kivenmäki kunnossa.

Rauhotu nyt sinäkin jo vähän. Kukaan ei toivo mitään, eikä varmasti nauti verta päästä vuotavasta Kivenmäestä.

Sekä tästä Kivenmäen omasta ketjusta vielä:

Pikaista parantumista Kivenmäelle. Oli sellaisia tilanteita, joita ei ikinä haluaisi jääkiekossa nähdä.


Kiitos jokatapauksessa, että olet maininnut minun esittävän oksettavaa käytöstä.
 

Hecquefeuille

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari-Pekka, Pantse
Kiitos jokatapauksessa, että olet maininnut minun esittävän oksettavaa käytöstä.
Mukana on voinut olla mahdollisia viestien poistamisia.

Jos ei niin sitten pahoittelut, sulla nyt tuntuu olevan täälläkin puolella vahvoja antipatioita Ässiä vastaan, tai ainakin sellainen kuva on itselle jäänyt. Omissa papereissa lukeudut trolliosastoon.

Mutta se siitä, ei viitsi tätä ketjua enempää saastuttaa.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mukana on voinut olla mahdollisia viestien poistamisia.

Hei älä viitsi, ihan oikeasti. Tämä on naurettavaa.

sulla nyt tuntuu olevan täälläkin puolella vahvoja antipatioita Ässiä vastaan, tai ainakin sellainen kuva on itselle jäänyt. Omissa papereissa lukeudut trolliosastoon.

Kannattaa ihan piruttaan lukaista vaikka viestejä, joita olen kirjoittanut tänne teidän puolelle, saattaa mieli muuttua. Se, että käyt lukemassa meidän osiossa viestejä, jotka ovat lähinnä hassutuksia Ässien kohtaan, ei tee minusta trollia. Yleiselläkin puolella viesteistäni jotka liittyvät Ässiin, ovat yleensä vastaus teikäläisten kirjoituksiin ja/tai pilke silmäkulmassa raapusteltuja veljellisiä näpäytyksiä. Ihan samaa harrastaa täältäkin vaikka Arnold ja pidän nimimerkkiä enemmän hauskana poikkeuksena, kuin trollaajana.

Kannattaa myös perehtyä omaan viestihistoriaan, ennen kuin sanoo jotakuta täällä trolliksi.

Olisin tullut mielelläni keskustelemaan tämän jo paljon aikaisemmin, mutta olin viikon ansaitulla pelikielolla. Mukavaa playoff-kevättä Poriin, toivottavasti pääsemme kaikki nauttimaan siitä ilman kauden keskeytystä taikka bannissa olevia yleisötapahtumia.
 

ValkMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Onko Kivenmäen voinnista mitään uutta tietoa?

Lopullinen diagnoosi ja toipumisennuste tarkentuu lähiviikkojen aikana, mutta tällä hetkellä puhutaan aivovammasta eli aivotärähdyksestä. Otto on käynyt Isomäki Areenassa tervehtimässä joukkuetta. Lisäksi hän oli tiistaina katsomassa Hakametsässä peliä Ilves-Ässät. Valmentaja Selinin mukaan vielä ei ole missään tapauksessa asiaa jäälle ja tämänhetkisten tietojen perusteella Kivenmäki on loppukauden sivussa. Lähiviikkojen aikana tiedetään enemmän tulevaisuudesta.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Kuis pitkään Saippua oli sivussa sen Kolehmaisen kolauksen jäljiltä? pikku-Mave sentään kykeni itse laahustamaan pois kaukalosta kun Saippua kannettin paareilla ulos semi-tiedottomana.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Lopullinen diagnoosi ja toipumisennuste tarkentuu lähiviikkojen aikana, mutta tällä hetkellä puhutaan aivovammasta eli aivotärähdyksestä. Otto on käynyt Isomäki Areenassa tervehtimässä joukkuetta. Lisäksi hän oli tiistaina katsomassa Hakametsässä peliä Ilves-Ässät.

No ihan maallikkonakin pystyy päättelemään, että jos kerran Otto lähti eilen mukaan reissuun katsomaan peliä, niin ei siinä sitten ainakaan ihan kauhean kanttuvei olla. Tunnelin päässä lienee siis kait sellainen valo, että hän olisi taas ensi kaudella rivissä, ettei nyt sentään sitten ura päättynyt tilanteeseen.. kuukauden sisällä varmaan saadaan lisävarmuutta asiaan..

EDIT

@San Jose Shark #50

Vellu ei ollut kovinkaan kauaa sivussa, hänellä on kuitenkin 50 ottelua pelattuna siltä kaudelta. Hämeenlinnassa asumiseni johdosta olin itse paikalla kyseisessä ottelussa, ja tilanne oli aika vastaavan tyyppinen kuin case-Kivenmäki sillä erolla, että Kivenmäen tilanteeseen liittynyt verenvuoto sai homman näyttämään vielä hurjemmalta..
 
Viimeksi muokattu:

Janiz80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Yksi kuvio Jatkoajassa tuntuu toistuvan. Jos "meiltä" joku käy vääntämässä naapurin puolella, rikepisteet paukkuu. Vastaavat hyökkäykset tänne kuitataan "soosoo pojat" -tyylillä. Vähän ihmetyttää, kun tuntuu olevan trendi tämän suuntainen.

Hyvä juttu, jos Otto on jo siinä kunnossa, että voi Tampereelle matkustaa. Kaukana kontaktilajin harjoittelusta, mutta antaa tuo toivoa tulevalle, positiivinen signaali. Hirvonen ja Kivenmäki ovat erittäin suuri palanen Ässä-hyökkäystä ensi kaudella, siitä lähdetään. Kunhan molemmat nyt olisivat täydessä pelikunnossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös