Viestin lähetti Särki
J
Itse suttaan tälläisellä Revelin pensselisarjalla, mutta parempiakin ilmeisesti on olemassa, mutta minkälaisia ja mihin hintaa? Karkeita, pehmeitä, kovia, pitkiä vai lyhkäisiä karvoja, hevosenharjaksia vai mitä?
Särki, kiitos palautteestasi! Laitan tämäntapaisia juttuja jatkossa lisääkin... sitten jos tälle palstalle joskus rupeaa päivisinkin pääsemään sisään ilman puolen tunnin odutusta.
Sitten ongelmasi pariin:
Väsäät siis Airfixin Stukaa. Nyt olisi kiva tietää, että mikä mittakaava on kyseessä. Jos se on 1:72, niin otan osaa. Kyseessä on todennäköisesti Airfixin 1960-luvun muotilla tehty hirvitys, jonka rungon ja siipien pinnoissa on valtavan kokoisia kohoumia jotka kuvaavat niittien kantoja - jos ne olisivat suhteessa oikean Stukan siivissä, niin ne olisivat aikuisen miehen NYRKIN kokoisia niittejä. Ei edes Stuka ollut noin romuluinen, vaikka sitä joskus lentäväksi panssarivaunuksi nimiteltiinkin.
Airfixin 1960-luvun tuotanto ei tietenkään ole "tätä päivää". Silloin ei ollut tietokoneohjattuja tuotantolaitoksia muoviprässeineen ja robotteineen. Yleensäkin MUOVI oli aika uusi juttu 60-luvulla.
Kyllä sitä kittaamista ja hiomista olisi hyvä sinun opetella. Ensin alkuun tuntuu, että kädet, vaatteet, pöytä, lattiat seinät ja kissa ovat kaikki hiomapölyn vallassa, mutta homma kannattaa. Ei noiden vanhojen muovimallien virheitä saa MILLÄÄN muuten korjailtua. Kitillä ja ohuilla, taipuisilla muovilevyn suikaleilla peität isommat kolot.
Revellin sutisatsi on ihan hyvä "aloittelijalle". Yleensäkin tuon satsin pensselin karvaosan muoto on juuri se OIKEA tähän duuniin. Revellin pensseleissä on tosin se vika, että kun niitä on muutaman kerran pessyt niin niistä alkaa irrota karvaa. Ja sitten alkaa hermo mennä, kun huomaa pitkälle viimeistellyn mallin loppumaalauksessa että pensselistä jää mittakaavaan suhteuttettuna miehen pituisia ja rautakangen paksuisia karvoja mallin pintaan jokaisella pensselinvedolla! Prkl. Sen takia suosittelisin hieman kalliimpia suteja, mutta MUISTA: REVELLIN SUTIEN KARVAOSAN MUOTO ON PARAS, joten valitse ne kalliimmatkin, karvaa päästämättömät pensselit Revellin sudin muodon mukaan.
Niitä kalliimpia suteja löytyykin sitten joka lähtöön. Esim. kärpän karvoista tehty on käsittääkseni Suomessa myytävistä ehdoton huippu laadultaan... karvat ei irtoile, vaikka olisit pessyt sen tinneripohjaisessa liemessä satoja kertoja. Kysele alan kauppojen myyjiltä lisää.
MUTTA, sinua harmitti sen Stukan maalaus muutenkin. Et siis käsittääkseni käytä ruiskua maalaamisessa?
Juttu vaan on niin, että saksalaiset maalasivat lähes poikkeuksetta lentokoneittensa naamiot ruiskulla, silloin pohjavärin ja naamiomaalauksen välinen raja on "pehmeä", kun taas pensselillä tehdessä rajasta tulee auttamatta aina "kova".
Joten tyypillinen saksalainen "täplitysnaamio" onnistuu pienoismallissakin matkimaan alkuperäistä esikuvaansa vain maalaamalla ruiskulla. Muuten ne täplien rajat suhteessa pohjamaaliin ovat aivan liian terävät.
Mutta hei, sinähän vasta olit aloittelemassa harrastustasi uudelleen! Jokainen rakentamasi malli on merkki siitä, että olet viitsivä ja historiasta kiinnostunut persoona.
Siis, unohda tuo ruiskumaalaus ja toteuta niitä lentokoneita ensin alkuun ihan mielesi mukaan. Siten pääset "sisään" työskentelymekanismeihin.
PS: Jos todella haluat HYVÄN Airfix-mallin mittakaavassa 1:72, niin suosittelen Catalina-lentovenettä! Sen muotti on 60-luvulta, mutta tämän mallin suhteen insinöörit ovat ylittäneet itsensä! Osat sopivat hyvin ilman kittaamista, ja laskutelineetki ovat tukevat.