Väkivallan monopoli on Valtiolla. Vain näin sillä voi olla oikeutus ja vain näin se voi palvella yhteistä hyvää. Väkivallan käyttö yksityisin motiivein johtaa vain anargiaan. Joo, voidaan keksiä yksittäistapauksia vaikka biljoona, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että yksityinen väkivallankäyttö on aina jonkun omaa oikeuskäsitystä ei meidän yhteistä.. ja sitä demokratiassa edustaa Valtio, sen Poliisi ja rajavartiat ja delegoituna tietyt valvojat esim lentoliikenteessä.
Vlad tuolla jo aikaisemmin kirjoitti ihan asiaa ja lisään nyt omia mielipiteitäni.
Tarinankertoja on osittain oikeassa, sillä anarkiahan seuraisi jos lait otetaan omiin käsiin.
Mutta on tosiaan olemassa niitä poikkeuksia. Itseensä tai lähimmäiseen kohdistuva väkivalta tai sen uhka. Joku mainitsi stalkkerit/ex-puolisot, lähestymiskiellot (tehottomia tutkitustikin).
On olemassa ihmistyyppejä, "rottia" jotka, voisi sanoa, saalistavat heikkoja tai heikoiksi kokemiaan. Esimerkkejä on vaikka kuinka, riidanhaastaja baarissa joka hakee tappelua, ei käy sen vahvan näköisen kaverin kimppuun, vaan etsii itseään heikompaa jota käy provosoimaan ja hakee syyn käydä kimppuun.
Väärässä paikassa. Ns territoriaalinen väkivalta. Menet baariin jota pitää kantapaikkanaan em tyypit. Ei tarvise kuin olla uusi kasvo/pukeutumien ei miellytä/ulkonäkö ei miellyttä jne olet saamassa opetuksen jossa joukolla kimppuusi käydään.
Nämä tilanteet voivat eskaloitua pahasti jos niitä ei kykene ratkaisemaan, paikalta poistumalla ja jos se ei enää ole mahdollista, väkivallalla.
Rotat eivät usko puhetta. Kaikki mitä sanot kääntyy loukkauksiksi/haasteeksi jne ja tilanne on päällä. Rotat uskovat rottailua eli omaa kieltään. Väkivaltaa.
Korostan edelleen että tilanteen hallintaan saamisen jälkeen Rotan käsittely on sitä samaa väkivaltaa jota Rotat harrastavat. Eli tilanne tulee lopettaa sitä ennen.
Lähestymiskielloista. Ne ovat yhtä hyviä suojia kuin paperi jolle ne on kirjoitettu. Antavat uhrille valheellisen turvallisuuden tunteen ja monissa tapauksissa jopa nostavat väkivallan mahdollisuutta. Mieleltään sairas tai pakkomielteinen saattaa ajatella lähestymiskiellon saatuaan "jos minä en saa häntä, ei kukaan muukaan" eli laukaisee väkivaltaista käytöstä, joskus jopa fataalein seurauksin.
Näissä tilanteissa uhrin olisi syytä vakavasti varautua väkivallan uhkaan ja mahdollisuuteen sekä valmistautua vastaamaan siihen.
Poliisi on valitettavasti kädetön tämän tyyppisissä tilanteissa. Jo pelkkä yhteydenotto poliisin tilanteen tullessa on usein mahdotonta ja se onnistuisikin -> vasteaika, eli poliisin saapuminen paikalle kestää. Monesti poliisi tulee paikalle vain "Siivoamaan jäljet" eli vahinko on jo tapahtunut.
Asiasta on kirjoittettu muutamia hyviä teoksia (osin ns Jenkkiläisestä näkökulmasta), mutta isoin osa asiasta on varsin universaalia.
Facing Violence: Preparing for the Unexpected - Rory Miller
sekä
The Gift of Fear -Gavin De Becker.