Onko maailmassa tällä hetkellä mielestäsi enemmän kuin yksi ihmisrotu?

  • 15 949
  • 185

Onko maailmassa tällä hetkellä mielestäsi enemmän kuin yksi ihmisrotu?

  • Kyllä on.

  • Ei ole.


Tulokset ovat nähtävissä vain äänestämisen jälkeen.

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Huh huh. Päätän osaltani keskustelun tähän. Jatkakaa.

Ei kannata tosiaan välittää noista huutelijoista, eihän heillä ole mitään kunnollista asiaa. Kunhan pauhaavat sydämensä voimasta totuuksiaan.
Sama juttu kuin parissa muussakin kansaa jakavassa aiheessa. Mielenkiintoista on se että se asiallisin porukka löytyy tässäkin ketjussa niistä, jotka vastaavat kyllä tai eivät ota selkeää kantaa aiheeseen.

On lopulta hyvin sivuseikka mitä nimitystä käytetään, "rotu" on kätevä puhuttaessa erilaisuuksista. Erilaiset etniset kansanryhmät joilla on omat kulttuurinsa hyvin erilaisine tapoineen. Tuskin kukaan lopettaa juomasta kahviakaan sen takia että yksi sana ei juomaa ja kokemusta täysin määritä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kuten sinikettu sanoi, lukekaa linkkien sisältö. Siksi sarkastisesti varoitin "natsisivusta" koska moni ei varmaan edes aukaise linkkejä sen perusteella että menevät Patriootin sivuille.

Olettaako joku, että kyseinen sivusto tekee omia tutkimuksia keskenään liittyen rotuasiaan? Ei. Siellä on lähteinä mm näitä:

- TOP: koululaisen tietokeskus, osa 2 s. 270–273 (WSOY 1990).
- (15) . Bias in Mental Testing, The Free Press, New York 1980.
- (16) Jensen, Arthur R. Straight Talk About Mental Tests, the Free Press. (Macmillan) New York, 1981.
- (19) Pearson, Roger. Eugenics and Race, 1966, Noontide Press.

Tuossa oli ehkä 10%. En jaksa luetella enää, mutta haluaisin ottaa esille tällaisen esimerkin ja kysymyksen:

Joku arvostettu tai vähemmän arvostettu tai erittäin uskottava tai vähemmän uskottava tiedeyhteisö julkaisee jotain tuloksia tai raportteja jostain asiasta. Näitä tiedeyhteisöjä olisi useampia, ja kaikki tutkivat samaa aihetta. Patriootti tekee artikkelin, joka pohjautuu näiden tiedeyhteisöjen tuloksiin ja julkaisee artikkelin omalle nettisivulleen. Henkilö (tässä tapauksessa minä) linkittää koottuja tutkijoiden näkemysiä keskustelufoorumille, ja linkkien lähteenä on Patriootti. Miksi lähde ei kelpaa, vaikka alkuperäiset lähteet ovat jotain aivan muuta kuin Patriootilta? Pitääkö minun kerätä Patriootin sivulta lähteet, eli ostaa jotain kirjoja vaikkapa 30 kappaletta ja kirjoittaa ne tänne? Samalla tutkia vaikka 15 nettisivua ja laittaa koko palsta täyteen tekstiä? Ei huvittais. Helpompi oli linkittää sivustoon mikä oli koonnut näitä tutkimuksia.

Tieteellisten lähteiden pitää täyttää tiettyjä kriteereitä, linkittämilläsi sivuilla olevat lähteet täyttävät nämä hyvin harvoin. Se, että joku kirjoittaa näennäistiedettä, tekstiä, joka näyttää tieteelliseltä, ei ole tieteellinen lähde. Esimerkiksi American Renaissance lehteä ei löydy Turun yliopiston kirjaston hakukoneille, joten se tuskin on tieteellinen lehti. Katsoin myös yhden linkittämäsi artikkelin lähdeluettelosta kymmenen ensimmäistä lähdettä läpi, niistä yliopiston hakukone löysi kaksi sosiologian lehteä ja kaksi teosta. Nämä teokset oli listattu historianlaitokselle, joten niiden merkitys rodun määrittelyssä lienee olematon.

Tietosanakirja ei ole tieteellinen lähde, se on toisen käden tietoa. Sen artikkelien lähteet voisivat toimia lähteinä, mutta ei itse tietosanakirja.

Jos nyt käydään läpi mainitsemasi "tieteelliset" lähteet:

Vanha tietosanakirja ei ole tieteellinen lähde.

Googlaamallla Arthur Jensen (kaksi seuraavaa lähdettä) löytyy mm. Wikipedia artikkeleja.

Arthur Jensen – Wikipedia

Suomalainen artikkeli on varsin lyhyt, eikä anna paljoakaan tietoa.

Arthur Jensen - Wikipedia, the free encyclopedia

Englannin kielisestä artikkelista löytyy myös kritiikkiä Jensenin näkemyksiä kohtaan. Nyt pitäisi tietysti jatkaa tutkimista ja tutkia kriitikoiden taustoja, mutta näyttäisi siltä, että Jensenin mielipiteitä kritisoidaan ja häntä syytetään mm. siitä, että hän on ohittanut ne tutkimustulokset, jotka eivät tue hänen väittämiään.

Roger Pearson (anthropologist) - Wikipedia, the free encyclopedia

Uusnatsi ja varsin kritisoitu tutkija.

Jos lähtisit tiedemaailmassa liikkeelle näillä lähteillä, taitaisi jäädä tutkimus tekemättä.
 

gasp

Jäsen
Ei kannata tosiaan välittää noista huutelijoista, eihän heillä ole mitään kunnollista asiaa. Kunhan pauhaavat sydämensä voimasta totuuksiaan.
Sama juttu kuin parissa muussakin kansaa jakavassa aiheessa. Mielenkiintoista on se että se asiallisin porukka löytyy tässäkin ketjussa niistä, jotka vastaavat kyllä tai eivät ota selkeää kantaa aiheeseen.

On lopulta hyvin sivuseikka mitä nimitystä käytetään, "rotu" on kätevä puhuttaessa erilaisuuksista. Erilaiset etniset kansanryhmät joilla on omat kulttuurinsa hyvin erilaisine tapoineen. Tuskin kukaan lopettaa juomasta kahviakaan sen takia että yksi sana ei juomaa ja kokemusta täysin määritä.

Jees. Vähän sama kun keskustelisi uskovaisen kanssa moraalista tai laista. Vastalauseena "muttakun raamattu sanoo..".

Sellaisenkin esimerkin voi heittää, että ajatellaan kahden jääkiekkojoukkueen pelaavan vastakkain (joukkue A ja B). Ottelun lopputulos päättyy A:n voittoon 1-0. Tieteellisenä faktana voidaan pitää että joukkue A oli parempi, koska voitti. Mutta kun katsoo ottelua, niin laukaukset olivat 60-1 joukkueen B eduksi, ja 99% ottelusta käytiin joukkueen A puolustusalueella. Tästä voisi joku olla mieltä, että joukkue B oli parempi, vaikka hävisi, koska vastustajan molari käytännössä seisoi päällään. Siitä huolimatta, että tieteellinen näkökulma on eri mieltä.
 
Viimeksi muokattu:

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jees. Vähän sama kun keskustelisi uskovaisen kanssa moraalista tai laista. Vastalauseena "muttakun raamattu sanoo..".
Hetkinen! Jäitkö sinä siihen käsitykseen, että sinä olit se osapuoli, joka yritti tuoda faktaa keskusteluun ja muut olivat niitä, joiden argumenttitaso oli vajavainen tai ulkoa opeteltu?

Jos, niin hieman naurattaa.

Juttu on nimittäin näin: sinä esitit väitteen roduista, ja kun väitettäsi sarkastisesti tökittiin, esitit tueksi tieteenä pitämiäsi selvitelmiä. Nämä sattuivat kuitenkin olemaan natsisivustolta, jonka ylläpitäjä ei selvästikään ole minkään sortin tieteeseen vihkitynyt tai muuten tieteellisesti orientoitunut tai viitseliäs ihminen. Sivut, jotka linkkasit, olivat täynnä vanhaa tietoa, vanhentunutta tietoa, väärää tietoa, huonoja päätelmiä, selkeitä epätotuuksia jne. Sinulle listattiin monen kirjoittajan toimesta runsaasti epäkohtia, joita linkkaamissasi sivuissa esiintyi. Nämä liittyivät mm. lähdekritiikittömyyteen, aineiston täydelliseen puutteellisuuteen sekä täysin vaillinaiseen tulkintaan, tiedon esittämiseen oman agendan eduksi (mm. viittaaminen uusnatsien "tutkimukseen", eli ei-tieteelliseen kirjoitteluun) sekä olemattomaan lähdeviittaustekniikan käyttöön. Toisin sanoen, sinun linkkaamasi sivut tulisi jättää kokonaan lukematta, ellei nyt sitten tarkoitus ole etsiä tyyppiesimerkkiä surkeasta tavasta analysoida informaatiota ja reflektoida omia näkemyksiään.

Ja sinäkö siis todella olit se, joka kävi älykästä ja analyyttista keskustelua? Sori jo etukäteen, jos en jatkossakaan pysty ottamaan näitä tosissani...
 

gasp

Jäsen

Vielä jaksaa. Jaksaa jaksaa.

En äsken puhunut että kuka sanoi enemmän tai vähemmän faktaa. Epäsuorasti kyseenalaistin tieteen ultimaattisena raamattuna, vaikka itsekin linkitin artikkeleita, joissa oli käytetty pohjana tutkimuksia, jotka perustuivat enemmän tai vähemmän laadukkaaseen tieteeseen. Hauska reaktio oli muuten sulla, kun laitoin linkit. Kiitos siitä.

Joku voisi heittää "tieteellisen faktan" että Pulju on parempi kuin Laine, koska on tehnyt enemmän pisteitä. Onko tämä sitten se absoluuttinen totuus mihin pitää pohjautua. Tällaisia esimerkkejä voisi heittää aika monta.

Ja en. En kyseenalaista tiedettä yleisesti. Mutta on se kumma jos kohta pitää mennä wikipediaan jos kysytään omaa suosikkiväriä. "Tieteellisesti olen pitänyt punaista paitaa n.28% ja sinistä 46% tästä voidaan päätellä että..."

Ei jouda enempää tästä vääntämään, lähden töihin ->
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Oon tainnut sanoa tän ennenkin tässä ketjussa ja sanon uudestaan: rotu on oleellisesti biologinen käsite ja siten rotuja on tasan yksi. Plus rotunaiset (Johaug).
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Rotukäsitteen ongelma on lähinnä etymologinen. Race ja breed kääntyvät molemmat meillä roduksi. ”Ihmisrodut” ovat juurikin yhtä todellisia kuin ”koirarodut”, mutta itse rotusana on kiistanalainen biologiasssa. Populaatio on nykyään korrektimpi muoto, mutta mielestäni myös huonompi, koska populaatio on käsitteenä vielä monitulkintaisempi.

Kiinnostavampi kysymys olisi, voiko ihmisiä luokitella alalajeihin tai ns. päärotuihin. Näinhän joskus tehtiin, eli kaukasoidit, mongolidit, negridit/kongoidit ja Australian aboriginaalit muodostivat vanhemmissa rotuopeissa ns, päärodut/alalajit, joita sitten enemmän tai vähemmän subjektiivisesti jaettiin kymmeniin eri rotuihin, (pl. aboriginaalit, jotka ovat oma ryhmänsä).

Siinä mielessä ihmisrotu on aina ollut ”epätieteellinen” ja subjektiivinen käsite, ettei ole biologisesti mitään tarkkaa pistettä, milloin joku on rotu on ”puhdas” ja milloin ei. Kyseessä on vain ihmisten luontainen tarve taksonomisesti jaotella ryhmiä, joilla on ulkonäköön ja käyttäytymiseen liittyviä samankaltaisuuksia. Rotuopeissa ongelmina oli usein myös kielien tai kansallisuuksien sekoittaminen biologiaan, mitkä sitten johtivat hieman eriskummallisiin tai poliittisiin tulkintoihin.

Isäni biologian opettaja kyseli joskus oppilailtaan ketkä heistä kuuluvat ”pohjoiseen rotuun” ja ketkä ”itä-balttilaiseen” rotuun. Nuo olivat vanhoilla rotuopeilla Suomessa kaksi yleisintä kaukasoidiseen päärotuun kuuluvaa ”rotutyyppiä”. Puoli-mongolileimaa kantoivat siinä vaiheessa ilmeisesti enää lähinnä saamelaiset tai muuten selvästi korkeaposkiset ja vinosilmäiset. Nykykielellä ”pohjoisella” ja ”itä-balttilaisella” rodulla tarkoitettaisiin karkeasti pitkäkalloista ja leveäkalloista valkoista suomalaista. Suuri osa suomalaisista ei ole varsinaisesti kumpaakaan, vaan em. sekoitusta, kuten luonnollista on. Pitkäkalloiset kuitenkin yleisempiä lännessä ja leveäkalloiset idässä, mistä voi johtua, että länsi-suomalaiset ja itä-suomalaiset keskimäärin eroavat toisistaan muistaakseni enemmän kuin esim englantilaiset ja saksalaiset toisistaan. Kyse on siis keskiarvoista, eikä siitä, että kaikki idässä ovat sitä ja lännessä tätä.

Vielä muuten Otavan 60-luvun tietosanakirjasarjassa on ihmisrotujen kohdalla on kuvien kera esimerkit ”itä-balttilaisesta” ja ”pohjoisesta” rodusta suomalaisten kohdalla. Kuten kymmeniä muitakin rotuesimerkkiä eri kansallisuuksien kohdalla. Ilmeisesti marxistinen PC-sukupolvi ei ollut vielä levinnyt kunnolla tieteen puolelle.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tiedoksi kaikille että tämä linkki on MV-lehteen. Helvetin kusipää sä kyllä olet, @Klose16, haista p***a!
Sen onneksi huomaa kun vie kursorin linkin päälle. Näytön alareunaan tulee lodju, mistä näkee minne linkki vie.

Periaate on kyllä ollut jo pidempään, että en klikkaile tuon sivuston sivuja. En halua antaa sille näkyvyyttä ja lisätä lukukertoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös