Kysytään sitten sinultakin, tuleeko ketään mieleen kuka olisi mennyt mielummin suoraan Venäjälle vaikka taso riittäisi änäriin?
Lehterälle väännettiin jo NHL-soppari ja yksisuuntaisen hän tuossa kesällä hylkäsi. Komarovin NHL-näytöillä olisi varmasti saanut jonkinlaista pahvia. Vehasen osalta NHL-sopparista puhuttiin hyvinkin pitkään männävuosina ja useampikin seura oli ainakin jollakin tasolla kiinnostunut. Samoin voisi kuvitella esimerkiksi Enlundin, Laineen ja kumppanien olevan sillä tasolla, että kaksisuuntainen soppari olisi mahdollista metsästää jos perse kestää bussimatkat ja pienen liksan farmin puolella.
Sinänsä tuo on kohtuullisen vaikea sanoa tarkkaan kuka "kelpaisi" ja kuka ei. Menneinä vuosina monen pelaajan oli tavallaan "turvallista" yrittää pitkään farmin kautta, sillä palkka farmissa oli melko kilpailukykyinen. Nyt jopa hyvä liigasoppari voi taata reilusti enemmän fyrkkaa parissa vuodessa kuin kaksisuuntainen soppari ja pitkä tie farmin kautta. Ja jos KHL:sta tulee rahakas soppari, niin jopa yksisuuntainen NHL-soppari voi olla taloudellisesti raskas uhraus.
Menneinä vuosia NHL:ään lähti yrittämään farmin kautta kohtuullisen moni pelaaja. Osa näistä (Mäki, Varis, jne.) ei pystynyt kunnon uraa luomaan ison veden tuolla puolen, osa taas (Laaksonen, Hahl, Ruutu, jne.) nousi ehkä jopa hieman yllättäen vakiokokoonpanoon. Menee täysin spekuloinniksi kuinka moni olisi nykypäivänä lähtenyt, mutta jopa nettoliksojen osalta kolmivuotinen farmirupeama voi "maksaa" reilun millin jos KHL:sta on pahvia tarjolla.
Laskeskelin tuossa huvikseni muutamalta eri kaudelta suomalaisten pelaajien AHL-uria ja niiden keskipituutta. Joka kaudelta en jaksanut näitä laskea ja varsinkin 2000-luvun alun tilastoissa yksittäisten pelaajien pidemmät AHL-urat saattaisivat nostattaa yksittäisiä vuosia liikaa. Jätin laskuista kyseisen kauden aikana alle 10 matsia farmissa pelanneet pelaajat ettei yksittäinen itseään kuntouttava NHL-pelaaja tai ECHL-pelaajan "lahjavisiitti" sotke tilastoja. Tarkoituksena oli hieman kartoittaa sitä, vedettiinkö aiemmin farmia keskimäärin nykyistä pidempään (=yritettiin pidempään luoda NHL-uraa) ja samalla nähdä millaisia pelaajia farmissa oli. Virheistä syytän AHLfinnsiä ja meneillään olevaa liigamatsia.
Koodi:
2000-01
Marko Tuomainen 272
Antti Aalto 69
Miika Elomo 216
Ville Nieminen 243
Antti-Jussi Niemi 75
Mika Noronen 165
Miikka Kiprusoff 87
Vesa Toskala 156
[B]Keskiarvo 160 ottelun AHL-ura [/b]
2005-06
Tomi mäki 225
Masi Marjamäki 153
Valtteri Filppula 77
Jarkko Immonen 128
Mikko Viitanen 114
Tuomas Pihlman 271
Lauri Tukonen 185
Ilkka Pikkarainen 197
Sean Bergenheim 116
Pekka Rinne 145
Tuomas Tarkki 31
Tomi Pettinen 175
Jani Hurme 22
Teemu Kesä 79
Ari Ahonen 178
[B]Keskiarvo 140 ottelun AHL-ura[/B]
2010-11
Ilari Filppula 76
Teemu Laakso 217
Teemu Hartikainen 164
Oskar Osala 203
Hannu Toivonen 208
Jyri Niemi 65
Mikko Koskinen 41
Jesse Joensuu 177
Joonas Lehtivuori 98
Jussi Rynnäs 73
[B]Keskiarvo 132 ottelun AHL-ura[/B]
Pientä laskua tuossa on ollut viime vuosikymmenen aikana, uudempia kausia en laske tähän johtuen vielä jatkuvista farmiurista. Lasku tosin on melko "inhimillistä" ja noilla pelaajamäärillä yksittäiset lyhyet/pitkät urat saattavat hieman vääristää keskiarvoa. Näin pienellä otannalla 2000-luvun alussa urat olivat farmissa pidempiä, yllättävän moni näytti päässeen edes testaamaan NHL:ssa ja ammattilaisurat olivat melko hyviä. Vuosikymmenen puolenvälin tietämillä tuonne lähti vähän ketä sattuu ja monen ammattilaisurakin jäi melko vaisuksi. Viimeisen vuoden osalta kenttäpelaajat jäivät lähes täysin telineisiin NHL:n osalta, mutta monen osoitteeksi on muodostunut KHL.
Aivan varmasti NHL on lähes jokaiselle pelaajalle SE juttu siinä missä KHL enemmänkin varasuunnitelma. KHL:ssa rahaa on sen verran kuitenkin tarjolla näille "lähes NHL-tason" pelaajille, että kynnys lähteä itään on varmasti matala.