Ei tämä ollut kysymys, vaan se että mitä kaikkea muuta tähän yhtälöön todellisuudessa kuuluu, kuin tämä yksioikoinen ja sangen amatöörimäinen onelineri.
Mutta se on silti yhä tosiasia ja vaikka kuinka yrität kierrellä.
...Suurin toivein jotta pääset kartalle keskustelussa - sinulta näet puuttuu täysin tämä kritiikki omaa tuotantoasi kohtaan, pelottelet kotikasvatuksen huonoilla puolilla ja kaivat esille päivähoidon autuutta, sitten kiteyttäen tästä pisarasta meressä jonkun yleispätevän "totuuden". Nämä esimerkit ovat vain siksi että huomaisit näkökulmia ja pointteja olevan oikeassa elämässä hurjan paljon enemmän kuin mitä sinä omasta näkökulmastasi tunnut hallitsevan.
En nyt oikein ymmärrä, missä vaiheessa olen tuonut esille "päivähoidon autuutta"? Lähinnä toinen tosiasia on, että päivähoito on valvottua ja jollain lailla myös sen laatua valvotaan ja työntekijät ovat koulutettuja alalle, kaikki asiat mitkä eivät välttämättä toteudu millään lailla kotihoidossa.
Sivuutat kokonaan sen tosiseikan että vanhemmille jokainen lapsi on erityisen tärkeä ja tämän eteen nähdään enemmän vaivaa kuin mitä päiväkodin täti yhteen lapseen. Mahdollisuuksien mukana päiväkodista tulee myös niitä ikäviä asioita.
Hoivan ja huomion määrä ei ole mikään itsetarkoitus ja etenkään se ei ole autuaaksi tekevä asia. Minä en ole tässä puhumassa minkään sisäoppilaitoksen puolesta, vanhemmat kuitenkin ovat vastuussa lastensa kasvatuksesta sen päivähoidon ulkopuolisen ajan.
Iso osa päiväkodin ikävistä asioista on enemmänkin tosielämän realiteetteja ja on sitten enemmän arvokysymys missä vaiheessa tahtoo lapsen törmäävän niihin.
Ja ne mahdollisuudet mistä puhuin olivat sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuuksia, sekä erilaisia sosiaalisia tilanteita, joihin lapsi väistämättä joutuu päiväkodissa.
Väärin; tässä sinun esittämäsi "todennäköisyys" ei perustu mihinkään numeroihin tai muuhunkaan konkreettisesti mitattaviin asioihin vaan sinä olet vain rykäissyt ilmoille tällaisen argumentin kuin "todennäköisyys" ja nyt tukeudut siihen kuin se olisi kiveen hakattu tosiasia. Oikeasti seikka jota pyrit tuolla yksioikoisella ja kapeakatseisella "todennäköisyydellä" perustelemaan, on riippuvainen niin monista asioista ja ennenkaikkea kaikesta muusta kuin kontaktien määrästä, joten tätä "todennäköisyys" -argumenttia ei kannata kaivella esille tällaisessa asiayhteydessä kovinkaan määräävänä tekijänä. Mahdollisesti osatotuus, mutta ei missään tapauksessa sinun esittämässäsi roolissa.
Numeroihin se perustuu aivan puhtaasti, vaikka kuinka intät vastaan ja ainoa perusteesi on se, että yhdessä sinulle läheisessä kotihoitosysteemissä sosiaalinen ympäristö on pelkkää omaa perhettä laajempi.
Jos päiväkotiryhmä on kotihoitoryhmää suurempi, niinkuin lienee yleensä, sosiaalisten kontaktien määrä ei ole vain pääluvun verran suurempi vaan pitää muistaa että verkostoitumismahdollisuudet kasvavat eksponentiaalisesti.
Kerro toki miten suuri teidän kotihoitoryhmänne koko on, niin kaivan esille keskimääräisen päivähoitoryhmän koon ja lasken luvut auki.
Tässä kohtaa toki luultavasti alat heiluttamaan käsiäsi kontaktien laadusta yms. lähtien vain siitä olettamuksesta että kotihoidon sosiaaliset kontaktit ovat jotenkin automaattisesti ja aina laadukkaampia kuin päiväkodissa.
Pienet lapset ymmärtävät hyvinkin paljon asioita ja paljon yksinkertaisemmin kuin vanhemmat usein kuvittelevat. Tuollaisella viisivuotiaalla voi olla jo erittäin selkeä käsitys ihmisten rooleista elämässä.
Eli lapsi jo tiedostaa, että äidin kehut ovat automaatio, sen sijaan kun kerhotäti tai vastaava kehuu, tällöin lapsi on oikeasti tehnyt jotain?
Ainakin itse muistan selvästi lapsuudestani, toki jo kouluiässä, tiedostaneeni että huolimatta siitä että sain parempia numeroita kokeista kuin veljeni, kehujen määrä ja laatu oli suurinpiirtein samanlaista.
Vai aiotko sinä kehua paremmin pärjäävää lastasi ihan gaussin käyrän mukaisesti, etkä missään nimessä kehu kaikkia aika tasapuolisesti (ettei vain toisille tulisi paha mieli) huolimatta eritasoisista suorituksista?
Olen vahvasti saanut vaikutelman viesteistäsi, että jos et ole suoraan sanonut niin mielelläsi annat vahvan värisävyn siitä että et pidä kotihoitoa yhtä potentiaalisena hoitomuotona. Onko käsitys väärä ts. oletko epäonnistunut ilmaisutaidossasi?
En pidä kotihoitoa yhtä potentiaalisena muotona ja sille on juuri nuo aiemminkin mainitsemaani kolme syytä, joita et pysty mitenkään kumoamaan.
Kotihoito voi olla täydellinen ratkaisu lapselle, yhtä hyvä tai parempi kuin mikä tahansa vaihtoehto, mutta se voi myös olla jotain muuta, kaikki riippuu vanhemmista itsestään. Mutta juuri tämän standardittomuuden, valvonnan puutteen (esim. kuka huolehtii että lapsi saa oikeanlaista ravintoa? Etenkin jos lapsien vanhemmilla on ideologisia ongelmia ja kognitiivisia rajoitteita kasvavan lapsen ravintotarpeita kohtaan*) takia kotihoito ei lähtökohtaisesti ole samalla tasolla valvotun, kontrolloidun jne. päivähoidon kanssa. Mutta tämä ei tietenkään estä etteikö hoito voisi olla vastaavaa, mutta kuten olen aiemmin myös sanonut, on suuri haaste pystyä säilyttämään tasainen hoidon taso vuosien ajan.
On päivänselvää, jos lapsen tuleva haluttu kouluttautuminen halutaan ohjata jo nuoresta pitäen tietynlaisille urille tai panostaa vaikkapa kielten oppimiseen tai oman kehon fyysiseen hallintaan, voidaan tehdä jo nuoresta pitäen tätä suuntausta tukevia ratkaisuja. Ei kyllä kuitenkaan ole tässä keskustelussa nähdäkseni mitenkään relevantti seikka - tässä puhutaan pikemminkin valintoja eri esiopetusvaihtoehtojen suhteen, ei niinkään koti vs. päivähoito.
Siis ensinnäkin on olemassa kielikylpypäiväkoteja ja toiseksi, kyse oli vain esittää esimerkki sellaisesta päivähoidosta, jonka kaltaisia mahdollisuuksia ei kotihoidossa välttämättä ole mahdollista tarjota, siis vastapainoksi kaikille niille puolille joita olet esittänyt kotihoidon hyvistä puolista pyrkiäksesi osoittamaan kotihoidon paremmuutta.
Eli päiväkodeissakin tehdään ns. pätkätyötä ja olot päiväkodissa voivat vaihdella paljonkin sen mukaan kuka on työvuorossa. Toisaalta taas kotona olot yleensä kyllä pysyvät hyvinkin stabiilina, tosin vaihtelua perheiden välillä toki voi luonnollisesti odottaa olevan. En näe tässä mitään erityisen olennaista tekijää näiden paremmuutta vertailtaessa.
Ja kotihoidossa kaikki osapuolet sitoutuvat täysin hommaan ja ovat suorastaan epäinhimillisiä koneita, joihin sairaudet eivät pure ja ulkopuoliset tekijät eivät stressaa? Päiväkoteja kuitenkan valvotaan ja suurimmat varianssit karsitaan. Kotihoidossa kaikki on kiinni vanhempien viitsimisestä ja varmaa on, että siihen ei voi luottaa nykyaikana yhtään.
*Tutkitusti vegaanivanhempien lapset kasvavat pienemmiksi ja kevyemmiksi kuin vastaavat normaalia ravintoa syövät verrokkilapset, viite tulee pyydettäessä.