Väitit näin:
Johon halusin perusteluita, mihin tämä todennäköisyys perustuu? Jos yritit ajaa takaa sitä että tämä olisi jotenkin automaatio koska päiväkodissa on enemmän ihmisiä niin "ihmisten kohtaaminen" ei välttämättä ole sen yleisempää kuin vähempien - mutta luotettavampien - ihmisten parissa. Hyvän ja luotettavan ystävän kanssa lapsi voi uskaltaa enemmän kuin ei-niin-tuttujen päiväkotikavereiden. Teoriasi on näkemykseni mukaan siis vain joku tuulesta temmattu olettamus, ei suinkaan mikään oikea todennäköisyyslaskelma asiasta.
Siis mihin perustuu se todennäköisyys, että suuremmassa joukossa on suurempi todennäköisyys joutua sosiaaliseen kanssakäymiseen kuin pienemmässä joukossa?
Taas kerran otat esille ääripään esimerkin päivähoidon puolelta, mutta kotihoitovaihtoehdosta otat taas sen best case-mallin, jossa homma pyörii useitten talouksien ympärillä jne. Kaikki kotihoidossa olevat lapset eivät kuitenkaan ole sellaisten mahdollisuuksien ympäröiminä, mutta käytännössä kaikki päivähoidossa olevat lapset ovat monien muitten lapsien ympäröiminä.
Vaatisin kyllä varsin hyviä perusteluita sen suhteen, että monivuotisen päiväkotiputken voi käydä läpi ilman sen kummempia sosiaalisia kontakteja. Toki erakkoluonteisia yksittäistapauksia löytyy, mutta hieman kyseenalainen peruste tuo on.
Ja todennäköisyys perustuu ihan puhtaasti vain numeroihin, sillä ei ole merkitystä josko yksi ihminen ei sosialisoikaan, ne kymmenen muuta kyllä tekee niin keskenään. Ja täytyy toki muistaa, että eivät päiväkotikaverit välttämättä ole "vain" päiväkotikavereita, vaan monesti myös IRL-ystäviä, eli jo siltä osin tuo argumentointi on hieman tarkoitushakuista.
Lisäksi haluaisin kuulla perustelut sille, miksi äidiltä saatu kiitos olisi perusteetonta ja kerhotädiltä perusteltua?
Vanhemmat ylistävät tai kiittävät ihan senkin takia, koska kyse on omasta lapsesta, tätä tekijää ei mitenkään voi olla ottamatta huomioon. Kerhotäti ei sikäli omaa yksittäiseen lapseen sen kummempia siteitä ja tällöin kiitokset tai vastaava perustuvat enemmän ansioihin kuin geneettiseen samankaltaisuuteen. Tietenkin pieni lapsi ei tätä eroa välttämättä ymmärrä, mutta vanhemmiten lapset kyllä oppivat erottamaan nyanssit tässä.
Kirjoitit näin:
Ja olennaista on yhä se kokonaisuus, päivähoidossa olevan lapsen koko sosiaalisten tilanteitten repertuaari on niin valtavasti laajempi kuin kotihoidossa on mitenkään mahdollista ilman että ko. kodin äiti nyt on jonkinlainen yleinen kerhotäti kaikille naapurustonkin lapsille.
Väistämättä ymmärrän tekstistäsi niin, että jos nyt et suoraan sano niin viittaat siihen että päiväkodissa saatu malli sosiaalisten tilanteiden käsitteleiseksi on olennaisesti laajempi ilman jotain super-hyper-ponnisteluita äidin osalta. En allekirjoita tätä, etenkään tilanteen läpi eläneenä ja useaa lasta seuranneena olen pikemminkin sitä mieltä että lapsi ottaa kouluun lähtiessään muut hyvin nopeasti kiinni ja erot löytyvät luonne-eroista, ei niinkään kotikasvatus vs. päiväkoti -asetelmasta.
Niin, jo pelkästään ihmiskontaktien pohjalta asia on varsin itsestäänselvä ja kuten selvästi täsmensin, tilanne on toki erilainen jos tosiaan kotihoidossa on useampiakin talouksia yhdessä.
Se onko eroa vai ei on eri asia, koska pitää muistaa että jos eroa ei ole, niin tällöinhän asiaa kannattaa tarkastella muilla mittareilla, esim. sitten perheen tulotason tai vanhempien oman sielunelämän kannalta. Jos pystyy takaamaan kotihoidolla samat lähtökohdat lapsen koulu-uralle, eihän kotihoidossa silloin ole mitään vikaa.
Tällöin kukin voi arvottaa itsekseen tulotason ja toisaalta vanhempien oman elämän sisällön vaihtoehdot.
Kirjoitit näin:
Eli parhaimmillaan kotihoito tuskin mitenkään poikkeaa yleisestä päivähoidosta, mutta pahimmillaan puhutaan sitten jostain aivan muusta ja siinä välimaastossakin on kaikenlaista.
Tässä lauseessa siis kiteytät faktaksi sen että parhaimmillaan kotihoito yltää päivähoidon tasolle, mutta pahimmillaan on selkeästi huonompi ympäristö lapselle. Kysyin sinulta siis, että millä perusteella? Miksi kotihoito ei voisi olla parempi ympäristö? Kuitenkin pyörrät ja puheesi myöhemmin tai lievennät lausuntoasi sanomalla että nämä voivat olla yhtä hyviä. Ymmärrän hyvin mikä on todennäköisyys mutta en ymmärrä miten sinä olet saanut tästä jotenkin todennäköisyyksiä aikaiseksi, etenkään sellaisia jota voitaisiin pitää yleisellä tasolla pätevinä.
Sanoinko ettei kotihoito voisi olla parempi? Tällaisen asian arvottaminen on kuitenkin merkityksetöntä, koska päivähoidossakin voi olla eroja esim. sitten kielikylpyratkaisuitten suhteen. Olennaista kotihoidon yleisen käsittelyn kannalta onkin se, että siinä missä päivähoito on käytännössä enemmän tai vähemmän samanlaista, kotihoidossa on varianssia. Se, että juuri sinä (koska selvästi otat kaiken kotihoidon kritiikin henkilökohtaisena loukkauksena valintaasi kohtaan) voit hoitaa lapsiasi yhtä hyvin tai paremmin kuin päivähoidossa on yksittäistapaus ja vaatii todellakin panostusta ja jatkuvaa jaksamista sinulta, eikä ole mitenkään selviö että teidänkin systeemissänne taso voidaan säilyttää samana koko ajan. Päiväkoti kuitenkin toimii konemaisemmin tuottaen keskimäärin samantasoista hoitotyötä vuodesta toiseen.
Kuitenkin kotihoidossa vaihtoehtona on riskinsä, etenkin silloin jos kotihoidon "tuottajat" eivät sitä itse tiedosta, kukaanhan ei sinänsä valvo laiminlyöntejä kuten päiväkodeille tehdään. Tämän takia juuri keskustelussa kotihoidosta ei saisi keskittyä vain toimivien ratkaisuitten erinomaisuuden hehkuttamiseen, vaan keskusteluun myös mahdollisista haittapuolista. Tällöin jokainen lukija voi muodostaa omat mielipiteensä asiasta ja valita miten tahtoo, kenties pystyen hieman tarkemmin arvottamaan asioita kun tietää miten hyvin asiat voivat olla kotihoidossa, tai päinvastoin.
Mielestäni en ole missään vaiheessa sanonut etteikö kotihoito voisi olla päivähoitoa vastaava, voit toki viitata tarkemmin epämääräisten vihjailuitten sijaan.
Sinällään myös aika kyyninen suhtautuminen vanhemmuuteen, kyllä kuitenkin aika moni kotona lapsia hoitavista vanhemmista haluaa "parasta" lapselleen ja pyrkii tarjoamaan tälle virikkeellisen ja hyvän kasvuympäristön joka päivä. Vaikka mitään seurattavaa vakiointia ei tapahdukaan ja on olemassa myös huonoja esimerkkejä niin "yleisesti" arvioisin että kotihoitokin on kuitenkin käytännössä melko tasalaatuista hoitoa lapselle. Sillä on myös tarjota merkittävän suuri valttikortti verrattuna päiväkotihoitoon; vanhemman rakkaus lasta kohtaan.
Kyynisyys on lähinnä tosiasia, jokainen meistä tekee elämässään kompromissejä, myös vanhemmiten. Tekeehän jokainen kotihoidon valinnut kompromissin lasten taloudellisen turvan suhteen, koska kyllähän väistämättä kotiin jääneen vanhemman työllistyminen vaikeutunee työelämässä poisolon aikana ja toisaalta taloudelliset resurssit hoidon aikana ovat rajatummat.
Yhtälailla lapsen voisi pistää kunnallisen koulun sijaan yksityiskouluun tai palkata kotiopettajan, Taito-Ojanen tuossa jo hieman tätä näkökantaa ottikin esiin. Mutta aika moni silti tällöin onkin "kyyninen" ja luottaa "vakioituun" peruskouluun, vaikka parasta opetusta saisikin ehkä muilla tavoin.